Siirry pääsisältöön

WFPB - Viikon ruokaostokset 40 € - Ruokakaappiesittely - Juhannuksen eväät - 140€/kk

Alkuviikosta sattui niin, että pakastimen ovi oli jäänyt yöksi raolleen. Kun huomasin asian, pakastimen laatikot olivat jo hileessä ja osa ruuista samoin. Tämä ratkaisi viikon kauppareissut siltä osin, vaikkei minulla alun perinkään kyllä mitään pitkää listaa olisi ollut.

Mitään uutta en siis pakastimeen tai jääkaappiin halunnut tuoda, vaan alkaa syömään niitä mahdollisimman tyhjäksi sulattaakseni pakastimen. 

Olin ehtinyt ennen pakastinjuttua alkuviikosta hakea Prismasta ainoastaan perunat, sekä vähän vihanneksia ja marjoja. Tässä 30, 25 € maksavat ostokset, eli pyöristettynä kolmekymppiä. 

Kuvaa katsoessa ihmetyttää, mikä maksoi kolmekymppiä, mutta mansikkapussihan oli 9,25 € / kilon pussi. Mustikat olivat 3,58 €. 10 kg perunasäkki maksoi 6.69 €. Lisäksi ostin currymaustepussin, joka unohtui kuvasta. 

Eilen perunat alkoivat olla vähissä.Teki mieli ensin hakea Prismasta se kymmenen kilon säkki taas perunoita, mutta en sitten lähtenyt sen takia ajelemaan.  

Salessa oli komeita ruotsalaisia kukkakaalia. Varhaiskaalin ostin myös. Molemmat olivat alle kolme euroa  / kilo. 

Lisäksi muistin, että tänäänhän on juhannusaatto, joten sitä suuremmalla syyllä kannatti eilen hoitaa pikkuostokset pois. Ei tarvitse perunasäkin takia puikkelehtia juhannusjuhlaeväitä hakevan porukan paljoudessa.

Jauhoisista perunoista tein ison muusin koirille ja minulle, toisia keitin kokonaisina kuorineen. Ei ihan heti taas lopu peruna kesken ja on mistä ottaa, kun nälkä tulee. Alkuviikosta ostettuja Lady Felicia-perunoita on vielä jäljellä myös, ja niistä taidan tehdä ranskalaisia( ilman öljyä taas), koska ne osoittautuivat olevan niin hyviä siihen. Postaukseen niistä voisi tulla mehevämmän näköiset kuvatkin, jos kävisin vaihtamassa tai tekisin uuden.

Yhteensä ostokset tekivät 37,74 €. Pyöristettynä 35 - 40 €. 

Tätä kesäkuuta on vielä jäljellä, ja aika näyttää tarvitseeko ostaa vielä jotain ennen heinäkuuta. Perunoita todennäköisesti. 

Yhteenvetona voisi jo sanoa, että kesäkuun ruokamenot ovat noin 140  €, jos lasken blogiarkistossa näkemäni ruokaostosotsikot yhteen. Eli

  30 € 

20 € 

+ 50 € 

+ 40 € (tämä päivä).

Tarkistan vielä, korjaan jos olin väärässä ja palaan käymään. Hetki menee.

Sitten tulevaisuudensuunnitelmat ruoan ja juhannuksen suhteen, yksi kirjasuositus ja vauhdikas  esittelykierros ruokakaapeissani. Koska ostoksista ei montaa kuvaa tullut, tein shoppailukierroksen omassa kotona.


Eilen kun tein A-vitamiinkastiketta taas turvaamaan vitamiit, ja mitä tuossa kaikkea onkaan, perunaa ja makaroonia, ja on tuossa äidiltä saatua marjapuuroakin, niin jääkaappi tuli sopivasti täyteen. Ei mitään lisättävää sinne. 
Pakastimessa riittää aineksia alkaa kokkaamaan vielä lisää jossain vaiheessa. Pitää tehdä jonain aamuna isot ruoat hellalle jäähtymään ja sillä aikaa sulattaa pakastin. Kun illemmalla laittaa kylmäkoneet päälle, voi ruuatkin laittaa kylmään sopivasti. 

Tarvittaessa on pieni arkkupakastin tukena. Siellä tosin on paljon koirien eväitä. En halua sinne myöskään laittaa liikaa hileisiä kamoja, koska muutenhan senkin joutuu kohta siivoamaan. Pussissa korkeintaan pahimmat väliaikaisesti.

Kuivakaappikaan ei kaipaa minkäänlaista täydennystä. Jos en noista saa itselleni mitään ruokaa kehitettyä, on lähdettävä varmasti johonkin kokkauskurssille opiskelemaan. Onneksi näillä ruuilla ei ole mitään kiirettä. 
Mausteita on. Sain äidiltä kivat Lidlistä ostetut pippurimyllyt. Arjen luksustaso nousee, kun saa vastarouhittua pippuria ruokien päälle, valmiiksirouhitun ja väljähtyneen pippurin sijaan. Voin suositella. Hinta ei päätä huimaa, jotain alle kaksi euroa / purkki.
Onneksi osa näistä purkeista onkin melkein tyhjiä. Kun aloitin ruokavalion, tuli täydennettyä mausteita aina sitä mukaa, kun kokeili ruuanlaittojuttuja. Lisäksi luettiin silloin se kirja "Kuinka elää kuolematta", Michael Greger,  ja moni mausteidea tuli sieltä, tai saman lääkärinutritionfacts.org -videoilta.

Se kirja on terveysruuasta ja WFPB-stä kiinnostuneille hyvä aapinen. Jos et ole vielä lukenut, suosittelen lukemaan sen mahdollisimman maha täynnä ja vähissä rahoissa. Siellä on kaikkea siistiä juttua siitä, mitä antioksidantteja ja mahtavuuksia ruuissa ja eri mausteissa varsinkion. 

Se voi innostaa sitten kaupoille, hankkimaan sen kaiken. Mutta kun sen kirjan lukemisesta pääsee takaisin arkitunnelmiin voikin huomata, etteivät ne olisi olleet juuri sen päivän murhe, vaan olisi ehtinyt myöhemminkin.

(Vastapainoksi tai kirjaa odotellessa voi kuunnella kaksi - neljä tuntia luentoa perunoista, koska Dr McDougall puolestaan kehottaa nimenomaan yksinkertaistamaan ruokavalioa. Laitoin siitä kohtaa missä hän puhuu perunoiden syömisestä.
Kohta jossa okysely lehtikaalista, paljonko vitamiinia on tarpeeksi.)

Ei nämä mausteet siis suurin osa ole kaksi vuotta vanhoja kuitenkaan. 

Purkkirivi näyttää vaihtelevalta. Parempikin että purkit ovat erinäköisiä keskenään.

Kaneli- ja maustepippuripurkit kun muistuttavat toisiaan, olen jo kerran syönyt maustepippurilla maustettua kaurapuuroakin. Toki jos purkit olisivat yhtenäisiä, tulisi etiketti luettua.
Tämä kuva ei ole tyylikkäimmästä päästä, mutta tästä selviää että leivontatarvikkeitakin on, kuten ruokasoodapurkki ja lisää mausteita.

Kuivattua taateliakin on tuolla laatikossa.

Tämä olikin huvittava näky. Ruokaa niin, että hyllyt notkuvat.
Todellisuudessa tuo hylly oli jo valmiiksi notkollaan.

Iloisesti hymyilevä yläkaappi, jossa on isommat jauhopaketit ja makaronivarasto. Pitäähän ihmisellä olla pahanpäivän varasto. 

Juhannuseväistä sen verran, että pakkasessa oli valmis pitsataikinapallero ja ranskalaisia voi tehdä, ja ne ovat minun mahdollisesti herkkuruuat juhannuksena, mikäli alkaa siltä tuntumaan. Toki syön niitä ilman juhannuksiakin helposti. 

Pullaa on niin, että korvista tulee ulos, koska pula-ajan kakkua on vielä, ja äidiltä saatuja herkkuja kuten pullaa ja "liha"piirakkaa.  Jos lähden johonkin, teen evääksi rieskoja tai banaanikeksiä.

Nyt juhannuksen viettoon. Hyvää juhannusta kaikille! Voikaa hyvin ja syökää hyvin.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Viikon ruokaostokset - Toukokuu vko 2. 30 €

Toukokuun toisen viikon ruokaostokset. 29.96 € eli kolme kymppiä. Salesta n. 16 €.  N. 3,5 kg perunaa Etikka on samalla siivousaine, mutta laitetaan nyt. Kauramaitopurkki maksoi 2,15 €. Hieman hinta noussut. Ei ihan kokokasvisruokaakaan, joten voisi ottaa tilalle vaikkapa ruukkuyrtin. Tai salaattipussin. Mutta kyllä nyt oli kiva tehdä kaura-aterioita.  Kaali, kurkku ja kesäkurpitsa. Melkein kaksi ja puoli kiloa. Yhteensä vitosen. Kurkku on aina kiire syödä pois, ettei se ala mennä keltaiseksi ja mauttomaksi. Pätkin siitä aina loput keittoihin ja muihin ruokiin. Kesäkurpitsa säilyy melko hyvin jääkaapissa. Vaan enpä näitä säilytettäväksi nyt ostanut. Perunaostoksia. Tällä viikolla yhteensä 7,8 kg perunaa, 7,62 €. Vielä on vajaa pussi jäljellä. Multaperunat 0,85 €/kg, pussiperunat 1,10 €/kg Käväisin Prismassakin mutkan. Ostin nämä ensi viikkoa varten. 5.13 €. Lisäksi äiti toi pari kiloa riisiä, joka ei kuulemma mene.  Muuton takia yritän ostaa mahdollisimman vähän. Pakkasessa on kastikep

WFPB - Maustaminen osa 4. - Happamuus

Mausteista jatketaan.  Viimeksi oli osa 3. Yrttejä ja tulisuutta .  Nyt katsotaan happamia ja kirpeitä lisämakuja ruuassa. Riippuu ruuasta, mistä kasvista tai aineesta happamuus mieluiten haetaan. Sitruuna antaa happamuuden lisäksi C-vitamiinia, ellei sitä kuumenneta liikaa. Jos ruokalautasellinen tuntuu kaipaavan suolaa, niin joskus sen sijaan auttaakin sitruuna. Ihan kaikkeen sitruuna ei sovi.  Ei siitä kauaa ole, kun jonkin risoton tai keiton päälle pirskautin hieman liikaa sitruunaa, ja sitten se ei maistunut millekään muulle.  Toiset keitot sitruuna kruunaa ihan täydellisesti. Puhun nyt vain omasta kokemuksesta, mutta sitruunavettä juodessani alkaa melkein jo samana päivänä vihloa hampaita.  Kun lisään sitruunaa sinne tänne vähän, ei tuntuisi vaikuttavan niin paljoa hampaisiin. Sitruuna raikastaa salaatit ja höyrytetyt kasvikset.  Happamuuden takia myös marjat ovat usein kiva lisä lautasen reunalle tai salaatteihin. Happamuushan niissäkin on. Ruokaan harvemmin sekoitan marjoja, en

WFPB - Maustaminen, osa 3. - Yrttejä ja tulisuutta

Tämä on hieman pidempi juttu nyt, maustamisesta. Laadukkaan ruoan ystävät ja kulinaristisesti valveutuneet tietävät, että mausteethan jauhetaan mieluiten morttelissa kokonaisista pippureista ja siemenistä. Kasvatetaan yrttejä itse, ja jokainen päivä on tuore raikas salaatti pöydässä. Vinha perä tässä, koska avattu mauste ja kasvi väljähtyy nopeampaa, kuin omassa luontaisessa muodossaan oleva. Ruuanlaitossa käytetään ihanteellisesti paljon tuoreita yrttejä.  Mieluiten ostetaan aina kokonaisena ja tuoreena kaikki, mitä vain saa. Se asenne on hyvä  kun haluaa tehdä hyvää ruokaa. Varsinkin asioiden syömistä kokonaisena ja tuoreena tuetaan tässä kokokasvisruokavaliossa.  Tuoreus ja raaka-aineiden laatu on hyvä ajatus myös sen kannalta,kun haluaa vähentää suolan ja sokerin käyttöä omassa ruokavaliossa. Niitä ei ehkä tarvita niin paljon, kun ruoka on hyvää muutenkin. Samalla myös on tarkoitus totuttaa makuaisti vähempiin kemikaaleihin, ja maistamaan ruuan aidot maut. Tässä ruokavaliossa ei se

WFPB - Kaurakeksit luumusoseesta ja omenasoseesta

Kevyttä herkkua, ilman rasvaa. Vähäsokerisesti. Kokeilin luumusosetta rasvan tai kanamunan korvikkeena. puolikas ylikypsä banaani muusattuna 1 dl luumusosetta 1 dl kaurajauhoja 2 dl kaurahiutaleita 180 C uunissa toiseksi ylimmällä tasolla n. 20 minuuttia.  Ripottelin kaurahiutaleita lisää, kunnes sain kekseihin sopivan koostumuksen. Laitoin yhdet ruokalusikalliset puolukoita ja rusinoita, mutta ne olivatkin sitten valmiissa kekseissä melko kirpeitä. Yleensä toimivat banaanikekseissä hyvin. Ihan pieni ripaus suolaa, kaksi teelusikallista sokeria ja teelusikalliset kanelia ja vaniljasokeria. Rriippuu siitäkin, miten makeaan on tottunut, voi laittaa enemmän tai vähemmän sokeria. Näyttävät tosi pieniltä, mutta yritin tehdä reilun kokoisia keksejä. Ripottelin päälle vähän kanelia ja vaniljasokeria vielä ennen uuniin laittamista. 180 C ja 20 minuuttia. Olivat vähän ottaneet väriä, paistuneet siis kullanruskeiksi.  Alapuolelta katsottuna olivat hieman ruskistuneet. Käänsin ne ympäri, etteivät

WFPB - Piirakkapohja pula-ajan tapaan - Suolainen täyte

Piirakkapohjalle löytyi mainio sapluuna "Pula-ajan ruokaohjeita" - nimisestä kirjasta, Marttaliiton kirjasia N:o 22, 6.painos, vuodelta 1946, näköispainos vuodelta 1997, Marttaliitto ry, kirjoittaja Saimi Latonen. Ohjeen nimi oli "Omenapiirakka", ja se löytyi sivulta 10. Resepti vaikutti  käyvän sekä suolaisiin että makeisiin. Ohueksi kaulittuna taikina toimii myös pasteijoiksi leivottuna.  Vegaaninen tämä oli jo valmiiksi, ja vieläpä ilman taikinaan lisättyä rasvaa. Joulutortut saa kun tekee hiivaleipävehnäjauhoihin, kokonaisten keitettyjen perunoiden kera.  Uusin: Pasteijat +tortut Ainekset menivät näin: 200 g keitettyjä perunoita 4 tl. etikkaa 1/2 tl. suolaa 2 tl. leivinjauhetta tai 2 tl. soodaa jauhoja Vaikka ohjeessa puhuttiinkin keitetyistä perunoista, käytin silti veteen tehtyä perunamuusia. Sitä sattui olemaan valmiina.  Pohjasta voi tulla ominaisuuksiltaan erilainen, käyttäessä keitettyjä perunoita kuten neuvottiin.  Ei se varmaankaan kauas poikkea näinkä

Luukku 22. - WFPB - Makaronilaatikko ja italiansalaatti

Tuli ehkä paras makaronilaatikko pitkiin aikoihin. Italiansalaattikin onnistui. Makaronilaatikko: 1 pussi/400 g tummaa makaronia 1 porkkana n.100g mustapapuja (n. alle puoli tölkillistä, valutettuja) vettä Mausteet: 1 rkl soijakastike 1/2 tl mustapippuri 1/4 tl maustepippuri 1/8 tl valkopippuri, tai ripaus loraus ketsuppia 200 C noin tunti Mustapippurimääräni, 1/2 teelusikallista, voi olla paljon jollekin. Tässä oli jonkin verran potkua nyt.  Ketsuppia lorahti siten, että huuhtelin lopun ketsuppipullon. En tiedä paljonko meni. Soijakastiketta 1 rkl voi olla paljon suolaa, mutta kannattaa maistella. Vettä meni jotain alle puolitoista litraa. Keitin vedenkeittimessä litran. Vielä ketsuppipullosta ja mukista lisää, ja että peittyy hyvin. Sekoitin mausteet ensin veteen mukissa, ja sekoitin vuokaan, että varmasti leviävät. Porkkanaraastetta näytti ensin olevan tosi paljon, mutta hyvin se sinne lopulta upposi. Paistoin 200C- asteisessa uunissa noin tunnin, ilman kantta. Noin tunnin päästä al

WFPB - Ruokaostokset - Juhlapostaus - Mausteet osa 1., ruuanlaiton opettelu, koirat, blogi - Vappu -22

Nyt huhtikuun ruokaostokset.  Juhlaostokset, koska tässä kuussa tuli vuosi täyteen blogin pitämistä aktiivisesti. Laskin kuiteista, että meni 77 euroa ja hilut. Jos tuorekurkun ja pari omenaa haen, voi tulla 80 euroa täyteen. Pari kertaa olen käynyt marketissa kaupunkireissulla, mutta enimmäkseen nämä ostokset ovat lähikaupoista. Suunnittelen muuttoa, ja yritän syödä pakastimet tyhjäksi.  Katsotaan ensin ruokaostokset.  Sitten lopuksi muuta juttua koirista, blogin tekemisestä ja maustamisen opettelusta.  Kerron myös ehdotukseni vapun menyysta.  Ruokaostokset huhtikuussa 2022 Perunaostoksia Prismasta, huhtikuussa, 11 kg ja 800g. 8,39€ Kahdeksan perunanhakureissua lähikauppaan.  Noin 28 kiloa perunoita huhtikuussa. Onneksi en kaikkia syönyt yksin.  En ole erotellut tästä koirien perunoita. N. 26 euroa. 4 kiloa porkkanoita, kilo punajuuria. Punakaali, lanttu ja kaali. 9,13 €. Kurkkuja mukaan aina perunanhakureissulla. 2,5 € Hedelmät tekivät yhteensä huhtikuussa 10,88 € Veriappelsiineja my

WFPB - Ruokaostokset 32 € - Toukokuu vko 1 - Kokkailut - Äitienpäivä

Viikon ruokaostokset, ja viikon kokkailuita. Ideat myös äitienpäivään. Hedelmiä vappupöytään Salesta. Perunoita. Perunoita, punajuuria ja kurkku 4.50 € Porkkanat piti hakea K-marketista asti. Kelit olleet vähän huonoja, joten ei ole montaa hupikävelyä sinne hotsittanut tehdä. Kerran kävin, ja sattuikin olemaan omenatarjous, 0,50 €/kilo.  Kauramaitopurkin muistin ostaa, mutta se soijajogurttihan unohtui.  Olisin halunnut tehdä italiansalaattia, mutta en sitten kaupassa enää muistanutkaan. Loppuviikosta alkoi olla ongelma, että mitä vihannesta söisi. Pakastimessa on vielä jotain, mutta oli taas haettava kaali, että saa tuorettakin pöytään. Punajuurien, porkkanoiden ja omenoiden kanssa kaalista tulee monta asiaa halvalla. Kesäkurpitsakin olisi nyt ollut melko edullista. Yhteensä meni 32, 38 €. Kokkailut: Punajuuria ja kaalta keitin, ja maustoin. Tähän keitokseen käyvät myös porkkanat ja omenat. Säilykepaprikat toimivat myös tosi hyvin. rouhittu mustapippuri jauhettu inkivääri jauhettu kur