Joskus ei syystä tai toisesta pysty pilkkomaan kasviksia. Lisäksi ajattelin tilannetta kesämökillä, jossa monesti pidetään paljon säilykkeitä kaapeissa valmiina.
Kokeillaan siis tehdä ruokaa säilykkeistä, ja ilman pilkkomista vaativia ainesosia.
Tämä minun kuvitteellinen mökkini ei ole täysin alkeellinen, vaan keittomahdollisuuksilla varustettu, joten aivan kaikkia tilanteita ei ole otettu huomioon.
Tehdään ensin makaronista ja säilykkeistä pata. Keitetään uusia, tämän kesän satoa olevia nauriita myös.
Taustalla kiehuu jo kilo kesäperunoita kattilassa.
Makaroni ja pavut olisivat pääasiallisina energianlähteinä ruuan osalta.
Vihreät pavut ja tomaattimurska olisivat nyt vihanneksina.
Mausteeksi voisi löytyä jokin jauhelihamaustesekoitus, tai vaikka nämä: musta- mauste- ja valkopippuri, paprikajauhe ja persilja.
Mausteissahan ei ole kova kantaminen, joten voisi sinne tuoreitakin mausteita viedä.
Lehtivihreäksi ajattelin tuota persiljaa. Hapokkuutta tuomaan joko ketsuppi tai ihan pikku tilkka jotain etikkaa, kuten riisiviinietikka. Riisiviinietikassa on sokeria ja suolaakin seassa.
Kannattaa jättää tilaa tomaattimurskalle. Jouduin kaatamaan vettä pois, kun lisäsin sen 500 g tomaattimurskaa.
Mausteita kaikkia 1/4 tl ja mustapippuria 1/ 2 tl.
Persiljaa koura-arviolla.
Ketsuppia pari ruokalusikallista.
Tomaattimurskan tilalla kävisi tomaattisose tai paseerattu tomaatti.
Ensin olin jo ojentelemassa käsiä kohti ketsuppipulloa ja soijakastikepulloa, ettei tämä nyt maistu millekään.
Mutta annapa kun se hetken jäähtyi, niin jo heräsi. Yllätyin miten suolaisia nuo säilykkeet olivatkin.
Laimenee se perunoilla vähän. Tarvittaessa keittää toisen pussillisen makaroniakin.
Pesin nauriit juuriharjalla. En kuorinut enkä poistanut kantoja.
Nauriita oli eri kokoisia.
Sammutin levyn puolen tunnin kohdalla, mutta annoin niiden olla vielä jälkilämmön ajan kypsymässä. Kaadoin vedet sitten pois.
Kaikkein suurimmat olivat jääneet napakoiksi. Ehkä joku voisi jopa sanoa raaoiksi.
En jatkanut keittoaikaa. Koviksi jääneinä ne on helppo kuoria ja suikaloida vaikkapa vihannesvokkia varten.
Kaikki kun ei ole keitetty mössöksi, ja vitamiinia tulee enemmän.
Söin kuorineen alussa, mutta kyllä voisin haluta poistaa ne kuoretkin. En tule jaksamaan jäystää.
Varmasti on hävikkiä se, mutta eiköhän ole pääasia, että syö nauriita edes jollakin tavalla.
Terveellisimpiä ruokia mitä koko maassa kasvaa, tai näin olen käsittänyt.
Omaan silmään uskomaton määrä ruokaa ja melko vähällä vaivalla. Tässä on itselleni ainakin päivän ruuat.
Jos olisi muutakin ruokaa lisäksi, miksei tästä voisi tarjota mökkivieraillekin.
Jos mökkivieraat eivät ole toivottuja, tämä ruokavalio voi auttaa heihinkin. Voi lyödä nämä pöytään, perunat ilman voikastiketta. Perävalot näkyvät kohta.
Riippuu toki vieraista. Ei koskaan tiedä, vaikka innostuisivat.
.
Kilokaloreita yli 3000, joten senkään puolesta ei ole huolta, vaikka tästä jäisi huomiselle aamupalallekin.
En katsonut kaloreita laihdutusmielessä, vaan että voiko ruualla jaksaa. Jos mökillä on paljon hommaa, tuo 3000 kaloria ei varmaan olisi sekään liikaa jollekin yksilölle.
Proteiinia tuli selkeästi yli oman tarpeen, joten ei haittaa vaikken jaksa kaikkea syödä.
Rasva ei näy tuossa, mutta sitäkin tuli jotain yli 15 grammaa.
- Kokokasviruokavalio ja kalsiumin lähteet pdf, Kasasen kootut
A-vitamiini jäi alas. Ei auta muu kuin luottaa, että ehkä se elimistö kestää tämänkin koettelemuksen.
Ensi kerralla"mökille mennessä kaappaan lähikaupasta pussin porkkanoitakin, ja keitän nauriiden kanssa. Eiköhän tuo korjaannu sillä.
Lisäsin kokeeksi myös 2 rkl ketsuppia, ja sain sillä tuon nousemaan 58 % :n. Suola nousi 84 %.n.
Kuitua tuli yli 100 grammaa, joka oli yli 400% päivän suosituksesta, 25 g.
Marjoilla saisi lisää E-vitamiinia, ja kohtahan mökillä riittää marjojakin.
Kommentit
Lähetä kommentti