Siirry pääsisältöön

Blogin päivitykset ja mitä söin päivässä, WFPB

Toivottavasti ei mennyt vain pahemmaksi, kun päivitin tänään blogin ulkoasua. Yritin laittaa sitä selkeämmäksi selata. Toivottavasti onnistuin. 

Tarkoitukseni on monesti ollut tehdä "Mitä syön päivässä!"- postaus, jossa siis kuvaisin aamupalasta alkaen ateriani.

Päivitysideat päätyvät siihen, kun mussutan aterian tyytyväisenä, unohtaen kuvata sen. 

"Mitä syön päivässä" -kuvauksista on silti tullut tulokseksi kuvia.

Pitää vain yhdistellä niistä noin viisi ateriaa. 

Olisin joskus aloittaessani ruokavalion kaivannutkin, että näkyisi sitä arkea. Sellaisia blogisivuja ei paljoa ollut suomeksi, mutta ulkomaisia videoita oli paljon, joilla oli sitten heidän paikalliset tottumuksensa. Eivät huonoja nekään, päin vastoin. 

Toinen mitä olisin kaivannut, oli että olisin tiennyt tästä WFPB-stä, ja mieluiten paljon aikaisemmin. Vähintäänkin, että voi itse päättää alkaako tälle, vai ei. Se että ei tiedä koko asiasta, ei ole päättämistä. Mutta se on toinen tarina se.

Mutta yritetään. Kuvat eivät ole mitään "aina syön näin"-kuvia, vaan tämähän elää koko ajan. Välillä syön kilon vihanneksia jo ennen puolta päivää, joskus on vähän yksivärisempi aamupäivä. Etsin aina lisää ideoita ja vuodenajatkin vaihtuvat, kasvisesongit sitä mukaa.



Tässä siis kohtuullisen realistinen kokonaisuus viime ajoilta, ikään kuin päivän ateriat. Kuitenkin aika lyhyellä aikajänteellä nämä on otettu, etteivät epärealistista kuvaa anna.

Aamulla herään 6-7 aikaan, ja monesti ei ole heti nälkä. Jos on, niin laitan kahvin kiehumaan ja katson mitä löytyy. Minulla on muutama minuutti aikaa lämmittää se ruoka, koska kun kamarista kuuluu se luppakorvien ravistus..



Ne marssivat sieltä kohta ja on heti laitettava koiranruoka, ja vietävä ne ulos. Toinen herättää toisen, ja vaikka kuinka hiivin, ne huomaavat että kahvi kiehuu. 

Kahvi jäi..monot jalkaan.



Miksi edes yritän syödä ennen koiranläpsytystä? Etenkin siksi, että eivät ne aina herää heti. Joskus kuuluu kuorsaus ihan viimeiseen kahvipisaraan asti.

Tässä kuvassa siis aamupala. Öljyttömät ranskalaiset uunissa. Ei se aina ihan iske, että ketsuppia ja sinappia tällaiset määrät heti aamusta. Mutta kun ketsuppipullo oli siinä vaiheessa, jossa se piti jo kääntää nurin. Ei pystynyt ennustamaan sen käyttäytymistä.



Aamulla laitan heti perunat yleensä kiehumaan jos on aikaa, ja jos niitä ei ole valmiina. Osan teen muusiksi, ja osan paiskaan kokonaisina eri kattilaan.
Erinäisistä syistä koirat saavat lisäruokana perunaa, ja herkkävatsaisuuden takia pitää muusata.

Joudun siksi kuorimaan ja muusaamaan monesti perunat, mutta se ei haittaa koska pidän siitä itsekin.

Kattiloista voi sitten ottaa, kunnes ne on aika laittaa jääkaappiin. 



Uutena villityksenä minulla on tehdä valmis marjasekoitus rasiaan, ja kaataa perunoiden ja puurojen  kastikkeeksi sieltä. Mansikat menee monesti tästä puuroihin.

Puolukkahillo oli joskus kiva, mutta nyt kelpaa jostain syystä tällainen sekoitus missä on herukkaa, mustikkaa ja puolukkaa. 

Tiedostan, ettei tämä ole ehkä se kaikkein tyypillisin kastikevalinta, mutta tällä hetkellä kokkaamiseni  on välillä sitä, että keitän ne perunat edes. Jos on kuumakin päivä. Tai niitä on rasiassa.



Jossain vaiheessa päivää teen pannulla ehkä jonkin kaaliwokin. Tästä oli pakko ottaa kuva, koska tämä oli silmiähivelevän keltainen annos. Keltaisuus johtuu currysta, ja vokissa olevat vihannekset ovat  valkokaalta, maissia ja kukkakaalta. 

Vähän paprikaa, herneitä ja kurkkuakin. Tuorekurkku ei kauaa menesty jääkaapissa, joten se loppu  silpuksi ja vokkiin.

Monesti tulee laitettua vihreiksi persiljaa, lehtikaalta tai pinaattiakin. Tai voi olla punaista kastiketta, kun laitan tomaattia. Mausteina cayennepippuri, poppamieskastike, mustapippuri ja curry. Kaikkea vähän fiiliksen mukaan.

Päällä on vielä juustonkaltainen kastike, joka on tehty kikherneistä ja ravintohiivasta.




Viime aikoina olen välillä sulattanut pakastimesta itse tekemääni hernekeittoa, ja käyttänyt sitä perunoiden kastikkeena. 

Hyvää! Ripaus oreganoa ja ehkä sinappia.



Kahvin kanssa tulee monesti otettua tällainen kaura-ateria, jonka päälle kaadan kasvimaitoa. 

Ehkä sokeria tai marjahilloa. Jompaa kumpaa. Makeanhimoa välillä on.



Jos keittelen koiria varten isomman puuron, sitähän tulee syötyä sitten itsekin. Tässä jokin välipalapuuro.




Jos olen tehnyt muusia, se iltapala voi näyttää tältäkin. Tai kaikki loppuillan ateriat. En keksi kovin montaa eri ruokaa aina samalle päivälle, vaan syödään rasiasta tai kattilasta sitä mitä on. 

Yksi kokkaushetki riittää per päivä, ellei satu olemaan ylimääräistä kiinnostusta. Sitäkin voi joskus olla.




Joskus tulee vain heitettyä kuoripäällisinä perunat kiehumaan ja sitten on niitä. Uunissa voi lämmittää, jos ei iske sellaisenaan. Pieni rapeus piristää.


Kahvikuva viimeiseksi, vaikka kovin myöhään en kahvia enää ota. Mutta tältä voi näyttää jokin kahvihetki.  Tai se voi olla teetäkin. 

Joskus pelkkää kuumaa vettä, jossa on mausteita. Inkivääriä ja minttua. Riittää iltajuomaksi, jos ei halua kofeiinia enää.

Tämä on pari kuukautta vanha kuva greipeistä ja banaanikekseistä. Ei epärealistinen, sillä tänäänkin söin pari banaanikaurakeksiä. 

Siinäpä ruuat. Joka päivä, tai ainakin melkein joka päivä yritän muistaa ottaa Jodi-, D3 ja B12 lisäravinteita..

Ehkä ei nyt ravintoasioita sen enempää, mutta mainintana vain, ettei sitä niin vaan lopeteta syömästä jodioitua suolaa ja muuta, missä noita nyt on. Pitää se tehdä kuten neuvotaan, ettei mene jokin sitten pieleen.


Ainahan se muistetaan kasviruokavalioista puhuttaessa mainita vakavissaan, että ne sitten pitää olla oikein koostettuja. Kyllä kyllä. Ei ne eläimetkään jodia ja b12 vitamiinia tuota, ja se lisäravinnepakkaus näyttää tässä ruokavaliossa tältä.

Omasta puolestani voin sanoa, ettei se entinen tavallinenkaan ruokavalio itselleni mikään helppo ollut koostaa oikein. Tai itse asiassa se oli mahdoton koostaa oikein, jos katson omaa painokehitystä ja yleisvointiani silloin, varsinkin loppuaikoina sitä.


Kahvista ollaan tämän ruokavalion asiantuntijoiden keskuudessa vähän sitä sun tätä mieltä, ja koitan välttää ajattelemasta koko asiaa monesti. Mutta ilmeisesti se ainakin on hyvä keittää suodatinpussin läpi, niin kahvin rasvat eivät sieltä livu verisuoniin. Päivittäisessä käytössä ainakaan.

Tässä tuli nyt enemmän varmasti, kuin viisi kuvaa. Mutta eipä sitä niitä ruokiakaan monesti oikeastikaan laske. Syön noin 3-4 tunnin välein. Voin ottaa lisää ruokaa, jos tarvitsen. 

Paremminkin voisi ehkä syödä, mutta tosiaan en yritä joka suupalalla saada täydellistä nutrienttia sisuksiin. Vahingossa niinkin voi käydä välillä. En silti ole niin tarkka siitäkään, minkä väristä riisiä syön.

Jos olen liikkeellä, minulla on eväät. Ehkä toisena päivänä niistä lisää.  
Kiitos, ja toivottavasti oli kiva katsoa.



Kommentit

  1. Hei. Törmäsin blogiisi ihan äskettäin. Siinä on asennetta, josta pidän. Olen vegaani, mutta siihen usein liittyvä hienostelu ärsyttää ja myös tyhjentää turhan hanakasti eläkeläisen kukkaron. Kiitos sulle, seuraan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, ja lämmin kiitos itsellesi. Olipa kiva ja erityisen mukava lukea, että pidit. Tervetuloa seuraamaan.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 7 € - Lokakuu 4 - 80 €/kk

Ruokaostospostauksen aika.  Katsotaan mitä tuli. Vältin ostelua ja kaupassakäyntiä, että saisin lokakuun ruokakulut alas.  Kaupassa kävelin vaikka minkä herkullisen ohitse. Haksahdin silti kalliiseen pikaruokaan, josta kuvat alempana. Tumma makaroni 1, 13€/ kg 400g,0,45  € X 2 = 0,90 € Omena Suomi 0,386 kg x 2,49  €/kg = 0,96 € Satsuma 0,99 €/kg x 0,564 kg = 0,56 € Ruukkupersilja 1,07 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Piti laittaa koti mahdollisimman edustavaan ja sievään kuntoon hetkellisesti, ja siksi laitoin näitä ruukkuihin pöydille. Ostin tulilatvankin. Se maksoi vain alle 3 euroa Lidlissä, näillä pystyi täydentämään sisustusta vielä sitäkin halvemmalla. Salaattipurkin viereen mandariini- ja omena-asetelma. Edullista sisustamista hyötykasveilla. = 1,69  € Kauramaito Prismasta. Varsinaiset ruokaostokset tekivät n. 7  € , huvituksiin 7,90 € eli Picnicissä nautittu patonkisämpylä. En laske ruokakuluihin, mutta pitää tilittää jotta en ensin kerro vain kokokasvisruokavaliolla olosta sädekeh

WFPB - Ruokaostokset 90 € - Marraskuu 1 ja 2

 Marraskuun parin ensimmäisen viikon ruokaostokset.  Sen verran silppuisia kauppareissuja, että alkaa olla hinnat ja kuitit sekaisin. Selvittelin minkä pystyin, ja sain aikaan melko tarkat laskelmat. Jostain maustepussista ja omenasta nyt koira taisi syödä kuitit. Sovelluksien kanssa en pelaa, joten niistä ei ole apua tässä. Yhden jäätelön taas söin, ja siitä lensi paperi roskiin. Luulin ottaneeni kuvan, mutta ei sitä löytynytkään.  Ostokset ovat silppua koska jokainen kerta kun tein vaikkapa turhan reissun Lidlin ohi, tai mitä lie olin hakemassa milloinkin muutakin kuin ruokaa, niin otin aina pussillisen vaikkapa kaurahiutaletta ja makaronia, että saa kaapit sopivan täyteen. Pääsee kohta joulun viettoon niin, ettei tarvitse yhden kaurahiutalepaketin takia alkaa miettiä kauppareissuja. Kaikki mikä maksaa alle 1€/kg ovat taas olleet kuukauden suosikkituotteinani varsinkin energianlähteiden osalta.  Maustekaappiakin joudun jo alkaa täyttämään uudelleen, sentään siellä ei mitään kolme vuo

WFPB - Ruokaostokset 45 € - Lokakuu 3

 Lokakuun kolmannen viikon ruokaostokset. Tässä on täksi ja ensiviikoksi syömistä.  =6,85 € Combino täysjyväspagetti 2x 0,95 €/500g = 1,90 €/kg Punaiset linssit  500 g 1,99 €, 3,98 €/kg Luomu mustapavut Freshona 4 x 0,74 € = 2,96 € Lidlissä on ollut näitä tölkkipapuja jotenkin vähänlaisesti viimeaikoina, ja kysyin asiasta myyjältä. Kuulemma toimitusvaikeuksia ollut. Oli juuri mielessä että voisin ostaa koko laatikon kerralla kun alkavat loppua kotoakin muttei sieltä täyttä laatikkoa enää löytynyt. = 4,95 € Pirkka banaani 1,638 kg x 1,99 €/kg = 3,26 € K-Menu kivetön luumu 200 g  8,45 €/kg = 1,69 € Luumusoppaa, riisipuuron kanssa. Meira Kurkuma 24g 31,25 €/kg =  0,75 €  =1,37 € Kurkku 0,686 kg x 1,99 € = 1,37 € Kurkku oli Lidlissä tarjouksessa, sehän ei nyt aina ole näin halpaa. Baresa luomu tomaattimurska 12 X 0,99€/500g = 11,88 € Lauantai-illan puuhapussi Lidlistä 8,5 €: = 1,69 € Jauhoinen peruna 0,85 €/kg = 5,32 € Persimoni 0,704 €/kg x 1,99 €/kg = 1,40 € Kotimaiset omenat 1 kg, 2,

WFPB - Keitto -Rosmariini ja curry

Keltainen keitto syksyyn, talveen tai mihin vuodenaikaan hyvänsä. Helppo koota kuivakaapin aineksista ja perus perunoista ja porkkanoista.  Laitoin reseptiä ylös koska tähän keittoon tulikin riisiä, ja mausteeksi rosmariinia. Kumpaakaan ainesta en ole keitoissa useinkaan käyttänyt. Perus pohja on vanha tuttu, eli peruna, porkkana ja linssit.  Peruna-porkkana-rosmariini-currykeitto: 1-2 porkkanaa n. litra perunoita, jauhoisia esim Afra. 0,5 dl punaisia kuivattuja linssejä 0,5 dl riisiä n.1-1,5 l vettä 1/2 tl suolaton currymauste 1/4 - 1/2 tl rouhittu mustapippuri 1/2 tl kuivattu rosmariini Tarvittaessa: Maun mukaan loraukset suolaisia maustekastikkeita kuten ketsuppi, sinappi, soijakastike tai ripottelu suolaa. Tai esim. Herbamare suolaa pintaan tms. ja/tai loraus tomaattisosetta tai paseerattua tomaattia. Kuori ja pilko ensin porkkanat. Laita kiehumaan. Mausta. Keitä porkkanoita reilusti vaikka 10-15 minuuttia, tai kunnes alkavat jo pehmetä hyvin. Kuori tarvittaessa, ja pilko perunat. 

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo kannattaa tark

Punajuurien keittäminen ja balsamiviinietikkakastike

Oletko joskus miettinyt, että voisit itse keittää punajuuria, mutta et ole ihan varma kannattaako siihen ryhtyä tänään?  Voit nyt seurata vaihe vaiheelta, miten asia etenee, ja hyödyntää vinkkejä omassa keittiössäsi. Ostin siis kilon punajuuria. Kauniita ovat!   Keitetään punajuuret ja tehdään niille nopea dressinki, ja mietitään punajuurien käyttöä ja säilytystä. Aletaanpas sitten töihin heti: Tässä ne nyt ovat.  Punajuurissa oli maakellarin haju.  Eipä ihme, sillä ovathan nämä viime syksystä asti odottaneet tätä toukokuista hetkeä.  Kuurasin punajuuret harjalla vedessä hyvin. Maakellarin haju ei etene ruokalautaselle, vaan jää pesuveteen ja viimeistään keittoveteen. Oli muutama homepilkkukin osassa punajuuria, mutta harjasin ne pilkut vain pois.  Vettä laitoin niin, että punajuuret peittyvät ja vielä vähän ylikin.  Tein vedenkeittimessä kuumaa vettä valmiiksi. Kun kiehuessa punajuurien keitinvesi haihtuu, kuumaa vettä voi heti lisätä, eikä kiehuminen stoppaa.  Keittoaika 1 - 1 ja puo

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa paistettuna. H

Luukku 16 - Juuriselleri - WFPB

 Luukku 16 aukenee: Juuriselleri Selleriä en olekaan kokeillut paljoa ollenkaan. Aukko sivistyksessä. Taisin ostaa vuosia sitten tällaisen mukula- tai juurisellerin, ja paistella sitä. En muista mitä sain aikaiseksi, ja sen jälkeen unohtunut koko mukulaselleri.  Varsiselleriä on välillä ollut. Juuriselleri ja mukulaselleri on sama asia. Erikseen on vielä varsi-ja lehtiselleri, ne ovat keskenään sama asia, pitkä varsi. Nyt juurisellereitä oli Lidlissä esillä 2,99 €/kg, ja siitä innostuin kokeilemaan. Oli niitä Prismassakin taannoin, ja kävi jo melkein ostoskorissakin, silloin oli jotain muuta niin jätin toiseen kertaan. Etsin netistä mitä tälle kannattaisi oikein tehdä, ja alkoi sitten hahmottua. Tein uunissa, salaatiksi ja keittämällä. Selleri kannattaa pestä ja harjata juuresharjalla. Jos haluaa pestä oikein tarkasti, koko sellerimukula kannattaa laittaa veteen likoamaan joksikin aikaa, että multa alkaa irrota helpommin, ja rapsutella sitten tarkemmin. Ne rypyläisimmät juuriosat voi k

WFPB - Haudutuspata ja riisinkeitin

Olen lykännyt moninaisten keittiökoneiden hankintaa, muun muassa koska haluan pitää keittiön tasot tyhjinä. Nyt päätin että on tullut aika luovuttaa taistelu, ja hankkia ne tasot täyteen keittiökoneita. Tässä postauksessa kerron miten keittiökoneiden kanssa on lähtenyt sujumaan. Jos sinulla ei vielä ole näitä, niin tästä voit ehkä saada vinkkiä kannattaako hankkia ja mitä. En tee nyt laitteiden tuotearvostelua teknisten ominaisuuksien osalta, vaan enemmän kyseessä on arvostelu arjessa. Mitä näillä tekee ja miten nämä soveltuvat tarkoitukseen, joka voi myös muotoutua tässä.  Tarkoitukseni näille laitehankinnoille oli arjen helpottaminen ruuan laiton osalta, ja bonuksena toivon säästäväni myös sähköä. Postauksen sisältö: Hankinnat, mitä ostin ja valintaperusteet Tilan käyttö Riisinkeitin Haudutuspata Valmiiseen pöytään Raaka-aineiden keittoajoista Reseptien etsiminen Keittoastian koko ja puhdistus Kuuden litran padan riittävyys Kahden litran padan riittävyys Sähkön säästäminen Ruuan lait