Siirry pääsisältöön

Blogin päivitykset ja mitä söin päivässä, WFPB

Toivottavasti ei mennyt vain pahemmaksi, kun päivitin tänään blogin ulkoasua. Yritin laittaa sitä selkeämmäksi selata. Toivottavasti onnistuin. 

Tarkoitukseni on monesti ollut tehdä "Mitä syön päivässä!"- postaus, jossa siis kuvaisin aamupalasta alkaen ateriani.

Päivitysideat päätyvät siihen, kun mussutan aterian tyytyväisenä, unohtaen kuvata sen. 

"Mitä syön päivässä" -kuvauksista on silti tullut tulokseksi kuvia.

Pitää vain yhdistellä niistä noin viisi ateriaa. 

Olisin joskus aloittaessani ruokavalion kaivannutkin, että näkyisi sitä arkea. Sellaisia blogisivuja ei paljoa ollut suomeksi, mutta ulkomaisia videoita oli paljon, joilla oli sitten heidän paikalliset tottumuksensa. Eivät huonoja nekään, päin vastoin. 

Toinen mitä olisin kaivannut, oli että olisin tiennyt tästä WFPB-stä, ja mieluiten paljon aikaisemmin. Vähintäänkin, että voi itse päättää alkaako tälle, vai ei. Se että ei tiedä koko asiasta, ei ole päättämistä. Mutta se on toinen tarina se.

Mutta yritetään. Kuvat eivät ole mitään "aina syön näin"-kuvia, vaan tämähän elää koko ajan. Välillä syön kilon vihanneksia jo ennen puolta päivää, joskus on vähän yksivärisempi aamupäivä. Etsin aina lisää ideoita ja vuodenajatkin vaihtuvat, kasvisesongit sitä mukaa.



Tässä siis kohtuullisen realistinen kokonaisuus viime ajoilta, ikään kuin päivän ateriat. Kuitenkin aika lyhyellä aikajänteellä nämä on otettu, etteivät epärealistista kuvaa anna.

Aamulla herään 6-7 aikaan, ja monesti ei ole heti nälkä. Jos on, niin laitan kahvin kiehumaan ja katson mitä löytyy. Minulla on muutama minuutti aikaa lämmittää se ruoka, koska kun kamarista kuuluu se luppakorvien ravistus..



Ne marssivat sieltä kohta ja on heti laitettava koiranruoka, ja vietävä ne ulos. Toinen herättää toisen, ja vaikka kuinka hiivin, ne huomaavat että kahvi kiehuu. 

Kahvi jäi..monot jalkaan.



Miksi edes yritän syödä ennen koiranläpsytystä? Etenkin siksi, että eivät ne aina herää heti. Joskus kuuluu kuorsaus ihan viimeiseen kahvipisaraan asti.

Tässä kuvassa siis aamupala. Öljyttömät ranskalaiset uunissa. Ei se aina ihan iske, että ketsuppia ja sinappia tällaiset määrät heti aamusta. Mutta kun ketsuppipullo oli siinä vaiheessa, jossa se piti jo kääntää nurin. Ei pystynyt ennustamaan sen käyttäytymistä.



Aamulla laitan heti perunat yleensä kiehumaan jos on aikaa, ja jos niitä ei ole valmiina. Osan teen muusiksi, ja osan paiskaan kokonaisina eri kattilaan.
Erinäisistä syistä koirat saavat lisäruokana perunaa, ja herkkävatsaisuuden takia pitää muusata.

Joudun siksi kuorimaan ja muusaamaan monesti perunat, mutta se ei haittaa koska pidän siitä itsekin.

Kattiloista voi sitten ottaa, kunnes ne on aika laittaa jääkaappiin. 



Uutena villityksenä minulla on tehdä valmis marjasekoitus rasiaan, ja kaataa perunoiden ja puurojen  kastikkeeksi sieltä. Mansikat menee monesti tästä puuroihin.

Puolukkahillo oli joskus kiva, mutta nyt kelpaa jostain syystä tällainen sekoitus missä on herukkaa, mustikkaa ja puolukkaa. 

Tiedostan, ettei tämä ole ehkä se kaikkein tyypillisin kastikevalinta, mutta tällä hetkellä kokkaamiseni  on välillä sitä, että keitän ne perunat edes. Jos on kuumakin päivä. Tai niitä on rasiassa.



Jossain vaiheessa päivää teen pannulla ehkä jonkin kaaliwokin. Tästä oli pakko ottaa kuva, koska tämä oli silmiähivelevän keltainen annos. Keltaisuus johtuu currysta, ja vokissa olevat vihannekset ovat  valkokaalta, maissia ja kukkakaalta. 

Vähän paprikaa, herneitä ja kurkkuakin. Tuorekurkku ei kauaa menesty jääkaapissa, joten se loppu  silpuksi ja vokkiin.

Monesti tulee laitettua vihreiksi persiljaa, lehtikaalta tai pinaattiakin. Tai voi olla punaista kastiketta, kun laitan tomaattia. Mausteina cayennepippuri, poppamieskastike, mustapippuri ja curry. Kaikkea vähän fiiliksen mukaan.

Päällä on vielä juustonkaltainen kastike, joka on tehty kikherneistä ja ravintohiivasta.




Viime aikoina olen välillä sulattanut pakastimesta itse tekemääni hernekeittoa, ja käyttänyt sitä perunoiden kastikkeena. 

Hyvää! Ripaus oreganoa ja ehkä sinappia.



Kahvin kanssa tulee monesti otettua tällainen kaura-ateria, jonka päälle kaadan kasvimaitoa. 

Ehkä sokeria tai marjahilloa. Jompaa kumpaa. Makeanhimoa välillä on.



Jos keittelen koiria varten isomman puuron, sitähän tulee syötyä sitten itsekin. Tässä jokin välipalapuuro.




Jos olen tehnyt muusia, se iltapala voi näyttää tältäkin. Tai kaikki loppuillan ateriat. En keksi kovin montaa eri ruokaa aina samalle päivälle, vaan syödään rasiasta tai kattilasta sitä mitä on. 

Yksi kokkaushetki riittää per päivä, ellei satu olemaan ylimääräistä kiinnostusta. Sitäkin voi joskus olla.




Joskus tulee vain heitettyä kuoripäällisinä perunat kiehumaan ja sitten on niitä. Uunissa voi lämmittää, jos ei iske sellaisenaan. Pieni rapeus piristää.


Kahvikuva viimeiseksi, vaikka kovin myöhään en kahvia enää ota. Mutta tältä voi näyttää jokin kahvihetki.  Tai se voi olla teetäkin. 

Joskus pelkkää kuumaa vettä, jossa on mausteita. Inkivääriä ja minttua. Riittää iltajuomaksi, jos ei halua kofeiinia enää.

Tämä on pari kuukautta vanha kuva greipeistä ja banaanikekseistä. Ei epärealistinen, sillä tänäänkin söin pari banaanikaurakeksiä. 

Siinäpä ruuat. Joka päivä, tai ainakin melkein joka päivä yritän muistaa ottaa Jodi-, D3 ja B12 lisäravinteita..

Ehkä ei nyt ravintoasioita sen enempää, mutta mainintana vain, ettei sitä niin vaan lopeteta syömästä jodioitua suolaa ja muuta, missä noita nyt on. Pitää se tehdä kuten neuvotaan, ettei mene jokin sitten pieleen.


Ainahan se muistetaan kasviruokavalioista puhuttaessa mainita vakavissaan, että ne sitten pitää olla oikein koostettuja. Kyllä kyllä. Ei ne eläimetkään jodia ja b12 vitamiinia tuota, ja se lisäravinnepakkaus näyttää tässä ruokavaliossa tältä.

Omasta puolestani voin sanoa, ettei se entinen tavallinenkaan ruokavalio itselleni mikään helppo ollut koostaa oikein. Tai itse asiassa se oli mahdoton koostaa oikein, jos katson omaa painokehitystä ja yleisvointiani silloin, varsinkin loppuaikoina sitä.


Kahvista ollaan tämän ruokavalion asiantuntijoiden keskuudessa vähän sitä sun tätä mieltä, ja koitan välttää ajattelemasta koko asiaa monesti. Mutta ilmeisesti se ainakin on hyvä keittää suodatinpussin läpi, niin kahvin rasvat eivät sieltä livu verisuoniin. Päivittäisessä käytössä ainakaan.

Tässä tuli nyt enemmän varmasti, kuin viisi kuvaa. Mutta eipä sitä niitä ruokiakaan monesti oikeastikaan laske. Syön noin 3-4 tunnin välein. Voin ottaa lisää ruokaa, jos tarvitsen. 

Paremminkin voisi ehkä syödä, mutta tosiaan en yritä joka suupalalla saada täydellistä nutrienttia sisuksiin. Vahingossa niinkin voi käydä välillä. En silti ole niin tarkka siitäkään, minkä väristä riisiä syön.

Jos olen liikkeellä, minulla on eväät. Ehkä toisena päivänä niistä lisää.  
Kiitos, ja toivottavasti oli kiva katsoa.



Kommentit

  1. Hei. Törmäsin blogiisi ihan äskettäin. Siinä on asennetta, josta pidän. Olen vegaani, mutta siihen usein liittyvä hienostelu ärsyttää ja myös tyhjentää turhan hanakasti eläkeläisen kukkaron. Kiitos sulle, seuraan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, ja lämmin kiitos itsellesi. Olipa kiva ja erityisen mukava lukea, että pidit. Tervetuloa seuraamaan.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 63 € - Heinäkuu 1 ja 2

 Heinäkuun parin ensimmäisen viikon ruokaostokset. = 1,84 € Kotimaista luomu kaurahiutale 850 g 1,16 €/kg = 0,99 € Xtra pitkäjyväinen riisi 1 kg 0,85 €/kg = 5,13 € Banaani 1€/kg x 1,260 kg = 1,26 € Nektariini 0,89 €/kg Peruna 1 kg = 1,00 € Omena 1,59 €/kg x 0,874 kg = 1,39 € Kurkku 2,29 € x 0,256 kg = 0,59 € Edullinen reissu tämä ja rahoille hyvin vastinetta.  = 5 € Kartanon salaatti 1 € Varhaisperuna 1 € Yleisperuna 1,39 € Kurkku 1,99 €/kg x 0,367 kg = 0,73 € Omena Välillä oli hyviä euron tarjouksia.  = 2,38 Jääsalaatti 0,99 € Persilja 1,39 € Reissueväitä. Kotoa itse tehdyt leivät ja banaanikeksit mukaan. Ei tarvitse ostaa matkalla kuin tuorejutut. Vältän kuivattuja hedelmiä sen takia, että ne alkavat janottaa. Ja tekevät ähkyn olon. Ne olisivat kyllä mukavaa karkkia mutta käytäntö on osoittanut, että jos haluaa olla mahdollisimman skarppi ja jaksaa hyvin, ovat nämä vihannekset paras valinta. Persilja on sopivan pahaa ja hyvää yhtä aikaa, niin pysyy vireystila hyvänä. = 22,68 € Xtra

WFPB - Aamiainen lähikaupasta 2 - Paistetut perunat

Jatkoa edelliselle aamiaisidealle, versio 2. Aamaistarvikkeet hain lähikaupasta, mutta ei sillä lopulta ole väliä mistä kaupasta. Samat tarvikkeet, mutta nyt paistetaan pannulla. Kurkku käsitellään samoin kuin viimeksikin , eli etikkainen marinadi. Nyt kurkkukin paistetaan. Paistamiseen ei käytetä rasvaa, vaan pinnoitetulla pannulla onnistuu ilman ruokaöljyä. Ruskistuvatkin hieman, jos niin halutaan. Mausteillakin saa väriä. Onnistuu paistaminen myös teräskattilassakin, jos ei pelkää että pohja ruskettuu. Lähtee tiskikoneessa/liottamalla. Juoma kannattaa tehdä jäisistä tai kohmeisista marjoista, ja juoda heti. Jos näitä marjamehuja laittaa vielä jääkaappiin, vitamiinit vain haihtuvat ja makukaan ei ole niin raikas. Marjojen happamuus tulee eniten läpi elleivät ne ole jäisiä. Makuasioita toki. Viime aamiaisesta jäi siis näin paljon perunaa ensin yli, ja osa meni kastikkeen kanssa pitkin päivää. Osan jätin tätä aamiaista varten. Kurkut viipaloin juustohöylällä, maustoin tillillä ja lora

WFPB - Ruokaostokset 55 € - Kesäkuu 3 ja 4 - Dr. John McDougall 1947 - 2024

Tervehdys lukijat! Vastikään tuli murheellinen uutinen, ilmoittivat Instagramissa  Dr. John McDougallin kuolleen 77 -vuotiaana. Hän oli kokokasvisruokavalion kannalta merkittävä, ellei sitten jopa kehittäjä. Ainakin pioneeri, joka on potilaiden hoitamisen lisäksi ollut mm. vaikuttamassa USA-ssa lainsäädäntöihin ja pitänyt tv-ohjelmia ja radio-ohjelmia, pitänyt kovaa ääntä kokokasvisruokavaliosta. Tai enemmänkin tärkkelyspohjaisesta ruokavaliosta.  70-luvusta asti. Instagramissa  Dr. Esselstynkin kirjoitti  lähteneensä seuraamaan Dr, John McDougallin kautta Whole Food Plant Based - ravitsemusta: "ᴀ ʙᴇᴀᴄᴏɴ ғᴏʀ ᴍʏ ᴛʀᴀɴsɪᴛɪᴏɴ ᴛᴏ ᴡʜᴏʟᴇ ғᴏᴏᴅ, ᴘʟᴀɴᴛ-ʙᴀsᴇᴅ ɴᴜᴛʀɪᴛɪᴏɴ." Dr. Esselstyn on lääkäri, jonka itse löysin ensin ja kuvittelin aluksi, että hän on se kehittäjä. Kaikkea sitä oppii aina, kerralla ei voi näin laajaa kokonaisuutta omaksuakaan. Katsotaan ostosten jälkeen miten Dr. John McDougall oli myös ruokaostosten kunkku, ja neuvoi miten niitä tuoteselosteita oikein luetaan. Ravint

WFPB - Ruokaostokset 10 € - Heinäkuu 3

 Heinäkuun kolmannet ruokaostokset, viikko 29. Yhteensä 9,89 € eli kymppi. Vähemmän kuin normaalisti, kotonahan oli kaikkea ja piti välttää ostamasta jääkaappiin mitään, kun koko ajan oli edessä kotoa lähtö jonnekin.  Hyvä vinkki ruoanlaittoon, jos ei halua sotkea: Keittää silloin pelkät perunat ja porkkanat. Ei tule roiskeita hellalle tai mitään siivottavaa. Tein kyllä kastikettakin, ja keittelin puuroa. Mutta jos olisi välttämätön että vaikka muuton takia ei sotke, niin peruna on tosi vähäsotkuinen. = 4,63 € Kurkku 0,313 kg x 1,79 € = 0,56 € Omena Ida Red 0,352 kg x 1,65 €/kg = 0,58 € Pirkka Varhaisperuna 2 kg x 1,00 €/kg = 2 € Pirkka kesäporkkana 1kg 1,49 €   Esimerkkikattaus mitä saa vitosella lähikaupasta. Kävin molemmissa, Salessa ja K:ssa, K-Marketista löytyi paremmat tarjoukset. Samat perunat maksavat toisena päivänä enemmän, ja Salessa joka päivä on maksanut yli euron kilo. Ainakin kaikki pussiperunat, en muista irtoperunoiden hintaa. Näistä vitosen lähikauppaostoksista ei tu

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa paistettuna. H

WFPB - Aamiainen ja päiväksi ruokaa - Kokkaukset helteellä

Päivän ruuat, kerralla ja tehokkaasti. Perunat kattilassa, riisi riisinkeittimessä. Katsotaan nyt vaikka yksi ideakooste, miten ainakin eräs aamiaisen laitto sujui kokokasvisruokavaliolla. Salaattiannos miniblenderissä, ja bataatti mikrossa. Otin näitä kuvia kun sattui olemaan muutaman päivän hellejakso, ja samalla vesiremontti ja kaikki. Kokkaamisesta ei meinannut tulla mitään, eikä mistään muustakaan. Otin kuitenkin nyt kuvia, ja laittelen ideoita ylös. Joka kerta pitää ihmetellä uudelleen ja uudelleen, mitä tänään söisi. Ja entiset hyvätkin ideat unohtuvat, ja taas pitää aloittaa alusta. Samalla tulee tarjouksia ja mainontaa ovista ja ikkunoista, ellei laita kieltoa toki, joissa kehutaan kaikkea valmista ja helppoa. Siihen houkutukseen sortumisen vaara on todellinen, silloin kun ei kerkiä miettiä mitään.  Kun oli siis hellettä, enkä viitsinyt yhtään ylimääräistä lämpöä höyryttää keittiössä. Riisinkeitin ja mikro ovat siitä käteviä, että eivät lämmitä mitään huoneiston aluetta enempä

WFPB - Peruna, makaroni ja vihreät pavut - Helppo startti kasvisruokiin

Reilusti ruokaa kolmesta pääraaka-aineesta. Lisäksi vesi ja mausteet.  Mittasin yhden kaikkia, tai jonkin tasamitan saadakseni reseptimäisen ohjeen. Jos sinulla sattuu vaikka olemaan eri vihannesta, tai jokin mauste puuttuu, niin eiköhän siitä ruoka tule. Vettäkin voi lisätä tarpeen mukaan. Ainesten määrät voi puolittaa, jos haluaa tehdä vähemmän. 1 kg perunaa 1,5 l vettä 400 g pussi makaronia 120-150 g vihreitä papuja 1-2 rkl tomaattisosetta 1 rkl suolatonta jauhelihamaustetta 1 tl kuivattua persiljaa 1 tl kuivattua oreganoa 1 tl kuivattua basilikaa 1/2 tl mustapippuria Mausteita tietysti myös maun mukaan. Omaan makuuni jauhelihamauste on melko pippurista jo valmiiksi.  Suolaa en lisännyt ruuanlaitossa. Tuli ihan toimiva ruoka ainakin vasta laitettuna. Kun lämmitin ruokaa myöhemmin, laitoin lurauksen ketsuppia ja ripottelin ravintohiivaa ja mustapippuria. Tästä tuli iso kattilallinen, tai ainakin itselleni riitti koko päiväksi ja ylikin. Riippuu varmaan monesta asiasta, kuten miten nä

Pullat - Rasvattomat, vegaaniset, vaivaamatta - WFPB

  Pullat ilman rasvaa, vegaanisesti ja vaivaamatta. Resepti, ohjeet ja kuvia tekovaiheista. Postauksen lopussa vinkit laskiaispullien tekoon ja terveellisempään kermavaahtovaihtoehtoon. Nämä tehdään siis ilman vaivaamista ja pyörittelemistä. Pullataikinapalanen työstetään piilottamalla taikinaa pullan alle taittelemalla ilmassa, käsissä. Ei siis pöytää vasten pyörittämällä, kuten usein olen nähnyt työstettävän. Pullat onnistuivat täydellisesti. Kunniaa en nyt ota. Koska tämän reseptin kehittely ylitti tämän hetkiset leipomistaitoni, joiden suhteen ollaan muutenkin menty pitkälti äärirajoilla, pyysin avuksi blogiin vierailijan: Äiti tuli leipomaan nämä pullat. Kiitos tuhannesti. Olisimmekin muuten saaneet odottaa seuraavaan alkupamaukseen asti pullareseptiä. Varsinkin reseptiä jolla saa kuohkeat, pehmeät, oikeat pullat. Tästä tuli 11 kpl pientä pullaa. Voit myös tehdä isompia pullia muutaman.  Ruokavalion kannalta: Pulliin laitettiin nyt hiivaleipävehnäjauhoja, vaikka tavallinen vehnäj

WFPB - Ruokaostokset 25 € - Kesäkuu 2 - Juhannus

Hyvää juhannusta! Joka juhannus olen perinteisesti laittanut nyt muutamana vuotena postauksen, eikä tämäkään vuosi ole poikkeus. (oho, viime vuonna en laittanutkaan, mutta sitä ennen...)Aatoksi vain ei ehtinyt. Aloitetaan siis ruokaostoksilla, ja siirrytään sen jälkeen kirjasuositukseen, sekä muihin kuulumisiin ja kuviin. Erityisesti ruokavalion sujuvuudesta tällä kertaa, osana juhannusmietteitä. = 5,60 € Pirkka perunat 1,39€/kg x 2 = 2,79 € Kurkku 2,79 €/kg x 0,358 kg x 2,79  €/kg = 1,00 €  Persilja 1,49 € Banaani n. 0,30 € Perunat ja kurkku K-Marketista, Persilja Salesta. Kipaisin viime lauantaina lähikaupat ja hain aamiaistarvikkeet. Näistä aamiaisidea blogipostauksena myöhemmin. = 2,72 € Erään toisen päivän aamiaistarvikkeet Lidlistä. Vilkaisin Finelistä että olisiko tässä jo koko päivän ruuat peräti, ja kyllähän näin oli. Makumieltymysten mukaan tarvitsee kaikkea lisää, mitä nyt puuroon ja perunoihin sitten laittaakin. Tässä on silti  jo hengissä selviämisen elementit, eli pääasi

Luukku 20 - Mysli - WFPB

Luukku 20, mysli. Mysli on luukussa kyllä, mutta ensin 1800-luvun tarjoilut kestikievarin tapaan. Yle Areenalta löytyi ohjelmasarja, Ruokamatka menneisyyteen.  Sarjan yhdessä jaksossa oli 1800-luvun kestikievari . Noin minuutin kohdalla Kallenaution kestikievarimuseon hoitaja Johanna Kallenautio listaa ruokalajit, joita kestikievarissa on ollut aikoinaan tarjolla.  Pöydällä oli: Perunaa possupaistia naurismuhennosta puolukkaa kokkelipiimää viiliä talkkunaa ruisleipää sekä jälkiruuaksi  lettuja ja vadelmahilloa Tein kattauksen jossa oli samat, mutta possunpaistin tilalle jakkihedelmää, joka ei ole eläinperäistä lihaa. Kokkelipiimän tilalle laitoin tofukokkelia, ks. resepti . Viilin tilalle soijajogurtti. Ainoa mikä ensin puuttui, oli talkkuna. Täysin vieras ruokaidea. Kävin siis ostamassa talkkunaa, ja selvitin mitä se on. Sen verran kuuluisa tietenkin Suomessa, että monelle lukijalle varmaan tuttu. Itse en ole muistaakseni ainakaan ikinä maistanut talkkunaa. Kiinnosti tietenkin, että o