Siirry pääsisältöön

Blogin päivitykset ja mitä söin päivässä, WFPB

Toivottavasti ei mennyt vain pahemmaksi, kun päivitin tänään blogin ulkoasua. Yritin laittaa sitä selkeämmäksi selata. Toivottavasti onnistuin. 

Tarkoitukseni on monesti ollut tehdä "Mitä syön päivässä!"- postaus, jossa siis kuvaisin aamupalasta alkaen ateriani.

Päivitysideat päätyvät siihen, kun mussutan aterian tyytyväisenä, unohtaen kuvata sen. 

"Mitä syön päivässä" -kuvauksista on silti tullut tulokseksi kuvia.

Pitää vain yhdistellä niistä noin viisi ateriaa. 

Olisin joskus aloittaessani ruokavalion kaivannutkin, että näkyisi sitä arkea. Sellaisia blogisivuja ei paljoa ollut suomeksi, mutta ulkomaisia videoita oli paljon, joilla oli sitten heidän paikalliset tottumuksensa. Eivät huonoja nekään, päin vastoin. 

Toinen mitä olisin kaivannut, oli että olisin tiennyt tästä WFPB-stä, ja mieluiten paljon aikaisemmin. Vähintäänkin, että voi itse päättää alkaako tälle, vai ei. Se että ei tiedä koko asiasta, ei ole päättämistä. Mutta se on toinen tarina se.

Mutta yritetään. Kuvat eivät ole mitään "aina syön näin"-kuvia, vaan tämähän elää koko ajan. Välillä syön kilon vihanneksia jo ennen puolta päivää, joskus on vähän yksivärisempi aamupäivä. Etsin aina lisää ideoita ja vuodenajatkin vaihtuvat, kasvisesongit sitä mukaa.



Tässä siis kohtuullisen realistinen kokonaisuus viime ajoilta, ikään kuin päivän ateriat. Kuitenkin aika lyhyellä aikajänteellä nämä on otettu, etteivät epärealistista kuvaa anna.

Aamulla herään 6-7 aikaan, ja monesti ei ole heti nälkä. Jos on, niin laitan kahvin kiehumaan ja katson mitä löytyy. Minulla on muutama minuutti aikaa lämmittää se ruoka, koska kun kamarista kuuluu se luppakorvien ravistus..



Ne marssivat sieltä kohta ja on heti laitettava koiranruoka, ja vietävä ne ulos. Toinen herättää toisen, ja vaikka kuinka hiivin, ne huomaavat että kahvi kiehuu. 

Kahvi jäi..monot jalkaan.



Miksi edes yritän syödä ennen koiranläpsytystä? Etenkin siksi, että eivät ne aina herää heti. Joskus kuuluu kuorsaus ihan viimeiseen kahvipisaraan asti.

Tässä kuvassa siis aamupala. Öljyttömät ranskalaiset uunissa. Ei se aina ihan iske, että ketsuppia ja sinappia tällaiset määrät heti aamusta. Mutta kun ketsuppipullo oli siinä vaiheessa, jossa se piti jo kääntää nurin. Ei pystynyt ennustamaan sen käyttäytymistä.



Aamulla laitan heti perunat yleensä kiehumaan jos on aikaa, ja jos niitä ei ole valmiina. Osan teen muusiksi, ja osan paiskaan kokonaisina eri kattilaan.
Erinäisistä syistä koirat saavat lisäruokana perunaa, ja herkkävatsaisuuden takia pitää muusata.

Joudun siksi kuorimaan ja muusaamaan monesti perunat, mutta se ei haittaa koska pidän siitä itsekin.

Kattiloista voi sitten ottaa, kunnes ne on aika laittaa jääkaappiin. 



Uutena villityksenä minulla on tehdä valmis marjasekoitus rasiaan, ja kaataa perunoiden ja puurojen  kastikkeeksi sieltä. Mansikat menee monesti tästä puuroihin.

Puolukkahillo oli joskus kiva, mutta nyt kelpaa jostain syystä tällainen sekoitus missä on herukkaa, mustikkaa ja puolukkaa. 

Tiedostan, ettei tämä ole ehkä se kaikkein tyypillisin kastikevalinta, mutta tällä hetkellä kokkaamiseni  on välillä sitä, että keitän ne perunat edes. Jos on kuumakin päivä. Tai niitä on rasiassa.



Jossain vaiheessa päivää teen pannulla ehkä jonkin kaaliwokin. Tästä oli pakko ottaa kuva, koska tämä oli silmiähivelevän keltainen annos. Keltaisuus johtuu currysta, ja vokissa olevat vihannekset ovat  valkokaalta, maissia ja kukkakaalta. 

Vähän paprikaa, herneitä ja kurkkuakin. Tuorekurkku ei kauaa menesty jääkaapissa, joten se loppu  silpuksi ja vokkiin.

Monesti tulee laitettua vihreiksi persiljaa, lehtikaalta tai pinaattiakin. Tai voi olla punaista kastiketta, kun laitan tomaattia. Mausteina cayennepippuri, poppamieskastike, mustapippuri ja curry. Kaikkea vähän fiiliksen mukaan.

Päällä on vielä juustonkaltainen kastike, joka on tehty kikherneistä ja ravintohiivasta.




Viime aikoina olen välillä sulattanut pakastimesta itse tekemääni hernekeittoa, ja käyttänyt sitä perunoiden kastikkeena. 

Hyvää! Ripaus oreganoa ja ehkä sinappia.



Kahvin kanssa tulee monesti otettua tällainen kaura-ateria, jonka päälle kaadan kasvimaitoa. 

Ehkä sokeria tai marjahilloa. Jompaa kumpaa. Makeanhimoa välillä on.



Jos keittelen koiria varten isomman puuron, sitähän tulee syötyä sitten itsekin. Tässä jokin välipalapuuro.




Jos olen tehnyt muusia, se iltapala voi näyttää tältäkin. Tai kaikki loppuillan ateriat. En keksi kovin montaa eri ruokaa aina samalle päivälle, vaan syödään rasiasta tai kattilasta sitä mitä on. 

Yksi kokkaushetki riittää per päivä, ellei satu olemaan ylimääräistä kiinnostusta. Sitäkin voi joskus olla.




Joskus tulee vain heitettyä kuoripäällisinä perunat kiehumaan ja sitten on niitä. Uunissa voi lämmittää, jos ei iske sellaisenaan. Pieni rapeus piristää.


Kahvikuva viimeiseksi, vaikka kovin myöhään en kahvia enää ota. Mutta tältä voi näyttää jokin kahvihetki.  Tai se voi olla teetäkin. 

Joskus pelkkää kuumaa vettä, jossa on mausteita. Inkivääriä ja minttua. Riittää iltajuomaksi, jos ei halua kofeiinia enää.

Tämä on pari kuukautta vanha kuva greipeistä ja banaanikekseistä. Ei epärealistinen, sillä tänäänkin söin pari banaanikaurakeksiä. 

Siinäpä ruuat. Joka päivä, tai ainakin melkein joka päivä yritän muistaa ottaa Jodi-, D3 ja B12 lisäravinteita..

Ehkä ei nyt ravintoasioita sen enempää, mutta mainintana vain, ettei sitä niin vaan lopeteta syömästä jodioitua suolaa ja muuta, missä noita nyt on. Pitää se tehdä kuten neuvotaan, ettei mene jokin sitten pieleen.


Ainahan se muistetaan kasviruokavalioista puhuttaessa mainita vakavissaan, että ne sitten pitää olla oikein koostettuja. Kyllä kyllä. Ei ne eläimetkään jodia ja b12 vitamiinia tuota, ja se lisäravinnepakkaus näyttää tässä ruokavaliossa tältä.

Omasta puolestani voin sanoa, ettei se entinen tavallinenkaan ruokavalio itselleni mikään helppo ollut koostaa oikein. Tai itse asiassa se oli mahdoton koostaa oikein, jos katson omaa painokehitystä ja yleisvointiani silloin, varsinkin loppuaikoina sitä.


Kahvista ollaan tämän ruokavalion asiantuntijoiden keskuudessa vähän sitä sun tätä mieltä, ja koitan välttää ajattelemasta koko asiaa monesti. Mutta ilmeisesti se ainakin on hyvä keittää suodatinpussin läpi, niin kahvin rasvat eivät sieltä livu verisuoniin. Päivittäisessä käytössä ainakaan.

Tässä tuli nyt enemmän varmasti, kuin viisi kuvaa. Mutta eipä sitä niitä ruokiakaan monesti oikeastikaan laske. Syön noin 3-4 tunnin välein. Voin ottaa lisää ruokaa, jos tarvitsen. 

Paremminkin voisi ehkä syödä, mutta tosiaan en yritä joka suupalalla saada täydellistä nutrienttia sisuksiin. Vahingossa niinkin voi käydä välillä. En silti ole niin tarkka siitäkään, minkä väristä riisiä syön.

Jos olen liikkeellä, minulla on eväät. Ehkä toisena päivänä niistä lisää.  
Kiitos, ja toivottavasti oli kiva katsoa.



Kommentit

  1. Hei. Törmäsin blogiisi ihan äskettäin. Siinä on asennetta, josta pidän. Olen vegaani, mutta siihen usein liittyvä hienostelu ärsyttää ja myös tyhjentää turhan hanakasti eläkeläisen kukkaron. Kiitos sulle, seuraan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, ja lämmin kiitos itsellesi. Olipa kiva ja erityisen mukava lukea, että pidit. Tervetuloa seuraamaan.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Huhtikuu 2

Tällä viikolla ei tarvinnut perunaa, kun hain edellisten ostosten perunat vasta viime loppuviikosta. Ostin nyt bataattia vähän lisähöysteeksi. Ostokset noin 50 euroa. Siitä 16,5 euroa mustikoihin, kuten viimekin viikolla, joita en olisi tarvinnut ihan heti. Nostivat siis hieman normaalia viikkoruokasummaa, mutta eipä se mitään. Sitten ei tarvitse mustikoita miettiä enää joka kauppareissulla.  Olen tässä harkinnut, että tämän kuun vedän vähän löysemmin eli en pyri mihinkään alle 150 euroon.  Ihan sama mitä menee, kun olen nyt pitänyt kaapintyhjennysviikkoja, eli silloin syödään mitä on valmiina ja tyhjennellään vajaita paketteja. Vieläkin oikeastaan pystyy jatkamaan. Haen seuraavaksi mitä mieleen juolahtaa, mistä pidän ja mikä on in. Katson kilohintaa toki, ei siitä tavasta eroonkaan enää varmaan heti pääse. Tämä ei muutu edullisuutta etsivästä ruokablogista kalliin ruuan blogiksi. = 5,24 € Bataattia 2,025 kg x 2,59 €/kg  = 2,35 € Omena Jonagold 0,403 kg x 1,39 €/kg = 0,56 € Mandariini

WFPB - Ruokaostokset 55 €- Huhtikuu 1- Pääsiäinen

Pääsiäisen ruokaostokset ja muut. 55 euroa, ja lisäys maaliskuun ostoksiin.  Lopussa ruokasuunnitelmaa ja ideoita. = 13,59 € Luomu Ruisjauho 2,29 €/kg Luomu Täysjyvävehnäjauho 1,99 €/kg Kaurahiutale 0,99 x2 1,25 €/kg = 1,98   € Kidneypavut 2 x 0,69 € Mustapavut 0,75 € Tumma makaroni 4x 0,45/400g , 1,13 €/kg = 1,80 € 2kg Tyrnävän Jauhoinen peruna0,80 €/kg = 1,59 € Kotimaista yleisperuna 5 kg x 0,40 €/kg = 1,99 € Tärkkelyspitoisten osuus on kaikista tärkein, koska nämä ovat ruokia joilla jaksaa. = 5,3 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Kurkku 0,276 kg x 2,99 €/kg = 0,83 € Basilika 1,39 €  Porkkanat 1,29 e/kg = 6,93 € Luomu appelsiini x 2, 1,99 €/kg = 3,98 €  Luomu banaani 0,682 kg x 1,95 €/kg = 1,06 € Mandariini 1kg = 1,89 €  = 16,58 € Pakastemustikka 2 X 8,29 €/kg = 1,84 € Rainbow paseerattu tomaatti luomu 500g 0,92 € x2, 1,84 € /kg  = 5,24 € Saarioinen Mämmi 700g 4,27 €/kg = 2,99 €  Alpro No Sugars Soijajuoma   2,15 €/l Kuva vanhasta purkista mutta kuitenkin. Purkkimallistot kun muuttuu, p

WFPB - Ruokaostokset 35 € - Maaliskuu 4 - 95 €/kk

 35 euron ruokaostokset, Lidlistä ja Prismasta. Molempiin kauppoihin meni yli 15 euroa ja risat. = 7,25 € Yleisperuna 0,40 €/kg x 5 = 1,99 € Yleisperuna 0,80 €/kg x 2 = 1,59 € Bataatti 1,420 kg x 2,59 €/kg = 3,68 € = 2,7 € Luomu tofu natural 1, 35 x 2 , 6,75 €/kg = 10,92 € Punajuuri 1 kg = 1,29 € Nauris = 0,297 kg x 2,19 €/kg = 0,65 € Persilja 1,19€ x 3 =  3,57 € Kurkku 0,294 kg  x 2,79 € = 0,82 € Suippokaali 1,283 € x 2,29 €/kg = 3,49  Palsternakka 0,582 kg x 1,89 €/kg = 1,10 € Palsternakkaa perunamuusiin. = 3,49 € Lehtikaali 0,5 kg x 6,98 €/kg  = 7,5 € Luomu banaani 0,908 kg x 1,95 €/kg = 1,77 € Banaani 0,266  €x 1,55 € = 0,41 € Omena 0,604 kg x 1,09 € = 0,66 e Verigreippi 0,600 kg x 1,39 € = 0,63 € Appelsiini 0,954 kg x 1,39 €/kg = 1,33 € Mandariinipussi 1 kg x 2,70 €  = 2,44 € Grillausmauste ei lisättyä suolaa 0,35 kg x 24,29 €/kg = 0,85 € Mustapippurirouhe  0,65 kg x 24,46 €/kg = 1,59 € Siinä olivat ostokset maaliskuun viimeistä viikkoa varten. Mandariinipussissa on nyt jäljell

WFPB - Ruokaostokset 15 € - Maaliskuu 3

15 euroa. Entisiäkin jäljellä niin hain vain vihanneksia ja hedelmiä. Olen viikkomenussakin vasta puolessa välissä.  Jätin pari euroa varaa perunoille, joita vielä ei mahtunut jääkaappiin. 2-3 eurolla siis perunaa. = 6,86 € Porkkanat 1,29 €/ kg Kartanon salaatti 2 kpl 2 € Persilja 1,19 € Basilika 1,39 € Kurkku 3,29 €/kg x 0,302 kg = 0,99 € Lisäksi jäljellä on vielä nauris, muutama porkkana ja kaalta. Punajuuret keitettynä. = 4,38 € Luomu banaani 1,226 € x 1,95 €/kg = 2,39 € Veriappelsiini 1,5kg 1,33€/kg = 1,99 € Siinäpä ostokset, muuta ei tarvittu. Enkä olisi tarvinnut näitäkään. Tulikin niin kiireinen viikko, että puolet päivästä aina jossain ulkona rieskan ja banaanin turvin, sitten kun ehtii taas syömään niin kuluu vain joku pari rasiaa. Puurokin lykkää aina viikkosuunnitelman seuraavaa ruokaa puolella päivällä. Eilen vasta sain paistettua punajuuripihvit, jotka olivat viikkomenussa . Savutofuakin vielä jäljellä. Viikkomenu tuli sävellettyä tällä kertaa vähän työlääksi. Ei millään

WFPB - Viikon menu - Maaliskuu 1 - Ruokasuunnitelma

Ruokasuunnitelma viikoksi. Kuusi kohtaa ruokaideoita, joista kohdassa 6 on puurot, leivät ja jälkkärit.  1. Riisi ja pavut Ensimmäisenä jotain, mihin voi laittaa basilikaa.  Kun tekee yhdenastian ruoan ,  riisin ja pavut, tai  riisin ja tomaattikastikkeen ja minkä tahansa vastaavan ruoan, jos ruoasta tulee mautonta, voi laittaa tuoreita basilikan lehtiä revittynä, niin ruoka muuttuukin tosi kivaksi elämykseksi. Basilikarisottoa teen joskus arborioriisistäkin. Kiva käyttää koko ruukku, tai miksei kaksikin ruukkua basilikaa. Perunaa kylkeen. Valmiiksi tein jo sekoitusta, missä on kaikenlaisia jyviä ja linssejä. Eniten riisiä. Tätä kun kaataa 1 mitta + 2 vettä, saa yhden astian ruoan valmistuksen haudutuspadassakin helposti aloitettua.  Omaa maustesekoitustakin kannattaa tehdä johonkin pieneen purkkiin. Käy myös pöytämausteena sitten. 2. Palsternakka-perunamuusi ja punajuuri-mustapapupihvit Palsternakasta on ideoita , ja nyt ruokalistalle niistä valikoitui palsternakka-perunamuusi. Pun

Luukku 14 - Kaali - WFPB

Luukussa 14 on kaali. Kaali-ideoita ja kaalinkuvia on paljon, ja netistä löytyisi lisää ideoita joka päivä kokeiltavaksi. Joulukalenterin saisi täyteen pelkillä kaaliaiheilla. Tänään nyt ainakin kaalilaatikkoa ja kaalisalaatteja, ja muitakin vinkkejä. Kaalilaatikko n. 0,75 dl tai 1 dl ohrasuurimoita (Myllyn Paras esikypsytetty, rikottu) n. 1 dl soijarouhetta 300-400 g kaali n. 2 tl siirappia  pari porkkanaa 2 tl - 1 rkl kuivattua persiljaa 1/2 tai 1/4 tl jauhettua maustepippuria, tai kokonaisia 1 tl soijakastiketta halutessa Kaalilaatikossa oli nyt kaksi vaihetta, ensin paistoin ja keitin kattilassa aineksia vähän matkaa, sitten siirsin uuniin jatkamaan. Keitin siis eri kattilassa ensin ohraryynit vähässä vedessä. Laitoin myös soijarouhetta. Samaan aikaan paistoin kaalia ja porkkanoita eri kattilassa. Siten, etteivät aivan ruskistuneet, mutta pehmenivät ja muuttuivat läpikuultaviksi. Höyrytin niitä sen lisäksi kannen alla. Yhdistin sitten kaalit ohran kanssa samaan kattilaan, ja annoin

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

Luukku 22. - WFPB - Makaronilaatikko ja italiansalaatti

Tuli ehkä paras makaronilaatikko pitkiin aikoihin. Italiansalaattikin onnistui. Makaronilaatikko: 1 pussi/400 g tummaa makaronia 1 porkkana n.100g mustapapuja (n. alle puoli tölkillistä, valutettuja) vettä Mausteet: 1 rkl soijakastike 1/2 tl mustapippuri 1/4 tl maustepippuri 1/8 tl valkopippuri, tai ripaus loraus ketsuppia 200 C noin tunti Mustapippurimääräni, 1/2 teelusikallista, voi olla paljon jollekin. Tässä oli jonkin verran potkua nyt.  Ketsuppia lorahti siten, että huuhtelin lopun ketsuppipullon. En tiedä paljonko meni. Soijakastiketta 1 rkl voi olla paljon suolaa, mutta kannattaa maistella. Vettä meni jotain alle puolitoista litraa. Keitin vedenkeittimessä litran. Vielä ketsuppipullosta ja mukista lisää, ja että peittyy hyvin. Sekoitin mausteet ensin veteen mukissa, ja sekoitin vuokaan, että varmasti leviävät. Porkkanaraastetta näytti ensin olevan tosi paljon, mutta hyvin se sinne lopulta upposi. Paistoin 200C- asteisessa uunissa noin tunnin, ilman kantta. Noin tunnin päästä al

WFPB - Leipä - Täysjyväjauhot ja kaura

Tuoretta leipää. Tällä kertaa limppumallinen leipä.  Leipä: 3-4 dl vettä loraus siirappia esim 3 tl ripaus suolaa, maun mukaan, esim.1/4 tl 2 tl kuivahiivaa 2,5 dl pikakaurahiutaleita 1 dl ruisjauhoja n. 4 dl täysjyvävehnäjauhoja Lämpöiseen veteen kuivahiiva, ripaus suolaa ja sokeria/siirappia. Lisää kaurahiutaleet ja ruisjauho, sekoittele. Lisää täysjyvävehnäjauhoja niin, että syntyy paksu, puukauhalla vaivalloisesti sekoitettava taikina. Voit vaivata taikinaa metallisella tai puisella lusikalla. Leipään tulee suolaa maun mukaan, vähäsuolaisesti tai ei. Laitan myös yleensä lorauksen siirappia tai sokeria, koska se voi mahdollisesti auttaa kuivahiivaa heräämään paremmin. Pieni ripaus voi parantaa myös leivän maistuvuutta. Tämä taikina tarttuu käsiin, joten siksi mieluummin vaivaaminen lusikalla.  Vaivaamisen jälleen irrottele jauhojen avulla reunoilta ja ota taikinapallo käteen. Leipää voi muovailla ilmassakin vähän, taittelemalla ja sitten kerätä alapuolelle taikinaa. Voit laittaa suo

WFPB - Riisi ja pavut - Punainen suippokaali, vihannekset

Vanha hyvä "rice and beans" tai suomeksi riisi ja pavut, joka on helppo ja yksinkertainen ruoka. Riisin ja pavut voisi tehdä monellakin tavalla, ja eri kulttuureissa on sille omat historiansa ja perinteensä. Tämä on yksinkertaistettu ruokaidea siitä. Kun seisoin miettimässä mitä laitan ruoaksi, joku olisi voinut luulla että kehitteillä on erityisen mullistava ruokaresepti.  Saattaa olla että olikin. Tämän aikaansaaminen oli niinkin lujan aprikoinnin takana, ja halusin laittaa tämän siksi ylös ja kertoa eteenpäin. Koko ajan mietin, mitä laitan suippokaalin kantaosasta, ja mitä tulisi porkkanoista. Kun homma ei edennyt muistin viimein, että näinhän se kaali vaihtaa hiippakuntaa vartissa.  Vihannekset voi keittää, höyryttää tai vokata paistinpannulla. Tai paistaa uunissa. Nyt laitoin höyryttymään.  Puuroutuva riisi kuten jasmiiniriisi voi olla hyvä pestä ennen keittämistä, jolloin se ei vaahtoa niin paljon. Käytin riisinkeitintä, ja ne voi keittää kattilassakin. Riisit voi keitt