Siirry pääsisältöön

WFPB - Viikon ruokaostokset 40 € - Heinäkuun satokausi - 220 € / kk ruokaan

Ostosviikko taas takana. On ynnäilyjen aika. Samalla on takana jo neljän viikon jakso. Voin katsastaa kuukauden ruokamenot.

2.-9.7.  50 €

9.-16.7.  meni ruokaostoksiin paria senttiä vaille 70 € 

16. -23.7. 60 €

23.-30.7. 40 €

Päiväykset ovat perjantaista perjantaihin, vaikka uusi viikkohan pitäisi alkaa edellisen jälkeen. Mutta ei sitä nyt kaikkea aina mieti. Ostosten seuranta on yhtä isoa ajatusvirhettä. Ei se mitään. Suuret linjat ratkaisevat, muu on sälää.

40 + 50 + 70 + 60 = 220.

Eli 220 € 

Suuri linja on, että kaapit ovat täynnä ruokaa, joten viikonloppuna ei tarvitse päätään vaivata kauppareissuilla. Koska kuitenkin on kesä, haen varmasti ainakin tuoreita lanttuja, selleriä, nauriita ja kesäperunoita. 

Sanoin kyllä kerran yhdessä postauksessa vähän väärin, että talvella olisi kesää ikävä. Aloin miettiä tarkemmin, ja enpä tiedä, silloinhan oli ihan helppoa. Valinnanvara oli mitä oli, ja kaikkea riitti silti. 

Oli joka kategoriaa: Perunat hyviä, juurekset, vihanneksia sai pakasteena ja myös tuoreena, esimerkiksi kiinankaalta riitti talvellakin. 

Kesällähän se vasta ralli alkaa, kun kaikki on yhtäkkiä tuoretta, eikä silti ehdi syödä yhtään sen enempää.


Ostosviikko alkoi kurkulla ja varhaiskaalilla lähikaupasta, yhteensä 1,67€. 

Kaapissa oli sen verran kaikkea, ettei vaikuttanut lähteä automarketteihin kaalia hakemaan. Vihanneksia oli kyllä kaapissakin, mutta piti vähän tällaista perusmassaa hakea vokkailuille.

Kurkku on perunarieskojen päällisiksi.

Hain pienen kukkakaalin lähikaupasta. Kilohinta oli 3,79€ ja 538 g kukkakaali maksoi 2,04 €.

Kerrankin oli niin loistava kukkakaali, ettei tästä jäänyt edes sitä keskustaa syömättä. Pystyi höyrytettynä syömään lehtineen kaikkineen.

Maku oli niin hyvä, että söin ensin raakana varmaan puolet. Sinappijauhoa ripaus päälle, niin sai sulforafaamitkin muodostumaan. 

Perunatilanne oli niin hyvin pohjustettuna, ettei tarvinnut ennen tiistaita niitä miettiä. 
Hain sitteperunoita, nauriita, kaalta, kukkakaalta ja palsternakkaa.

Polkuni monesti suuntautuu nyt Prismaan hakemaan perunoita, jotka ovat oikein säilytettyjä ja kyltissä lukee lajikekin isolla.

Talvella lähikaupoissa varmin valinta ovatkin usein nuo valmiit pussit, joista saa valita keltaisen, vihreän tai punaisen. 

Lähikaupoissa on joskus hyviä irtoperunakausia. 

Porkkanat hain Minimanista. En tiedä mikä Prismassa on kun siellä on paras perunatarjonta, mutta ei aina porkkanatarjonta. Voi kyllä olla, etten vain jostain syystä näe tai löydä, tehden liian äkkiä johtopäätöksen ettei ole.



Hedelmäostokset. Prismasta banaanit ja toinen ananas, loput minimanista. Ananas oli jostain syystä halpaa, alle puolitoista euroa kilolta. 

Ensin mietin, mitä teen isolla määrällä ananasta,vaikka se nyt edullista olikin, mutta sitten juolahti mieleen pakastaa sitä.

Jääkaappirasiassa se tummuu nopeasti, jos ei pirskottele sitruunan mehua päälle, ja silloinkin.


Maustekastikkeita, tomaattisoseita sekä säilykkeitä. Eväsmehuja.

Oikein luomusoijakastiketta, 3,99. Mutta toisaalta, sitä menee niin vähän, ja tuossa Urtekram- merkissä on mielestäni hyvä maku.
Soijakastikemaailma olisi varmasti hyvinkin laaja, ja niihin voisi perehtyä tarkemminkin. 

Spice Up - hyllyllä ja itämaisten ruokakastikkeiden hyllyllä lueskelin etikettejä. Tuonmerkkisten ja muiden joukossa olisi vaikka mitä ostettavaa ruokaöljyttömänä.

Jotain outoja lisäaineita ja tietysti suolaa muutamassa vilahti, muttei monissa mitään hälyttävää sinänsä.


Jos söisin vieläpä valkosipulia tai sipulia, niissä olisi kokonainen makumaailma tarjolla. 

Minulla oli jo korissa asti tulossa kympin edestä tavaraa sieltä, mutta palautin takaisin hyllyyn. 

Selvitän ensin, mitä olen tekemässä, ettei käy se perinteinen: jääkaapissa happanee kympin kastikkeet joista on lusikallinen otettu, ja puolen vuoden päästä roskiin.


Rainbow - paprika etikkaliemessä, suikaloitu. Melko viattomat aineet, eli ei mitään ruokaöljyjä tai fruktoosiglukoosisiirappia. Tai glukoosi-fruktoosisiirappia. Siinä on aine, jota välttelen myös, ruokaöljyn säilyessä silti ykköspallilla vältettävissä, samoin kun eläinproteiinit.

Fruktoosisiirapista on varmasti juttua netissä, mutta se miten asian näin omille aivoille olen käsitellyt on, että jokin siinä sen tavassa olla ja käyttäytyä molekyylitasolla elimistöä kohtaan oli suoraan kauhuelokuvasta. 

Ei haittaa, jos kerran kesässä syön jätskin ja sitä sattuu olemaan. Mutten osta kotiin puteleita, joissa kaikissa on se ainesosana. Kyllä syynään. Isot linjat ohjenuorana, varsinkin kun valinnanvaraa on.



Soijajogurtti on harvoin ostoslistalla, mutta ilta-alesta nappaan kyllä herkästi mukaan sellaisenkin. Viimeviikkoinen uhkasi jäädä syömättä. Luulin tekeväni siitä uusille perunoille tillikastikkeen, mutta yllättäen ei natsannutkaan se. 

Hedelmäpommin kaltainen jogurtti siitä tuli, kun laitoin omenaa, nektariinia ja mansikkahilloa surauttimeen jättäen karheaksi ja sattumia, sekoitin saadun massan sitten jogurttiin. Sepä olikin hyvä idea. Persikka sopisi myös. 

Sokerimäärä pysyi vähäisenä, koska hillokaan ei ole pelkkää sokeria, vaan lisäksi makua ja mansikkaa.


Viime aikoina kahvin kanssa silti on parasta olleet nämä kaurakeksit. Ei ole enää pelkkää banaania ja kauraa, vaan lisäksi omenasosetta, kaurajauhoja ja vaniljasokeria. Opin koko ajan tekemään näistä yhä parempia. Liotan taateliakin vesitilkkaan mikrossa, ja saan makeutta.

Viimeksi tein oikein paksuja keksejä pellille taikinasta, ja upotin rusinat niihin. Peitin rusinat taikinalla, etteivät pala uunissa. Ennen olen sekoittanut rusinat taikinaan ja ne pilkistivät miten sattuu.

Lisäksi jätän nykyään kanelin ja marjat näistä pois. Postaus: Keksireseptiä kehittelemässä. 

Jostain syystä en hakemallakaan löydä kaikkia omia reseptejäni täältä blogista, ja tuo keksihomma on aina hukassa. Mutta pääasia ei ole tarkka resepti, vaan taikinan koostumus. En vain muista aina siltikään miten se meni, että pääsisi alkuun.

Ps, muokkasin nyt arkistoakin, että se avautuisi paremmin. Otsikot näkyisivät.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 80 € - Syyskuu 1 j a 2 - Tuoreostokset

 Tässä listalla on vain suurin osa, hedelmät, vihannekset, perunat.  Kuivakaappiin keräilin myös taas kaikenlaista, mutta niistä lisää toisessa postauksessa. = 8,97 € Paseerattu tomaatti 2 x 0,98 €/500g = 1,96 €/kg Maribel mansikkahillo 1,35 € Vemondo soijajogurtti 2 x 1,25 €/500g = 2,50 €/kg Omena punainen 0,198 gx 2,49 €/kg = 0,49 € Omena vihreä 0,134 g x2,59 €/kg = 0,48 € Alesto pähkinä-hedelmäsekoitus 2,19 € Elokuvaevääksi hain Lidlistä pussin pähkinäsekoitusta.  Ja omenaa. Tein pakasterasiaan omenalohkot, ja pähkinää laitoin pieneen pussiin. En sitten syönyt elokuvissa mitään, mutta hyvä olla mukana. Jos ei olisi, niin varmasti kaduttaisi. = 7,02 € Banaani 1,128 kg x 1,49 €/kg = 1,68 € Omena Juliet luomu 0,555 kg x 3,19 €/kg = 1,77 € Yleisperuna pesty 1,392 kg x 0,79 €/kg = 1,1 € Pakattu kiinankaali 0,417 kgx 3,79€/kg = 1,58 € Porkkana 0,89 €/kg  Jos ei keksi mitään erikoisempaa, niin näistä tulee jo ruoka. Peruna-porkkanakeitto, ja kiinankaali salaattina. Jälki...

WFPB - Ruokaostokset 60 € - Syyskuu 3 ja 4

Kuiva-aineita kaapin täytteeksi. Talveen varustautuminen. Ei ole niin paljoa, etteikö joutuisi kauppaan vielä monta kertaa. Olo on silti jo kotoisa ja mukava, pystyy kokkaamaan täyden aterian vaikka hakemalla tuoreraaka-aineiksi vain pari vihannesta ja perunaa lähikaupasta.  = 10,24 € Täysjyväspagetti 0,95 /500g x 2 = 1,90 €/kg Tumma makaroni1,88 €/kg, 400gx2 = 1,5 € Coop vihreät linssit 400 g 3,98 €/kg = 1,59 € Coop punaiset linssit 400 g, 3,98 €/kg =1,59 € Meira Curry ei lisättyä suolaa 25g 26,00 €/kg =0,65 € Meira Kurkuma 24g 37,08 €/kg = 0,89 € Coop paseerattu tomaatti 0,73€,500 gx2=1,46 €/kg  Xtra tomaattimurska 0,83 €/kg, 400 g x 2 0,33 € = 0,66 € Prismasta kympin pussillinen.  = 32,31 € Tyrnävän Hiivaleipävehnäjauho 1,6  €/kg , 2 kg =  3,19 € Ohraryyni kokonainen 2,39 €/kg Tyrvävän kauraryyni 2,39 €/kg Kaurahiutale x 2 0,98 €/kg =  1,96 € Pikakaurahiutale 2x0,37 €/500g = 0,74 €/kg Myllärin täysjyväohrajauho 1,99 €/kg  Meira ketsuppi 1,2 l...

WFPB - Ruokaostokset 74 € - Lokakuu 1 ja 2

Parin viikon ruokaostokset lokakuussa 2025.  Monta pientä kauppakäyntiä johtuen erinäköisistä menoista. Elin ennalta suunnittelematonta elämää. Pohjasuunnitelma kauppareissuille on aina, eli tärkkelyspitoisia, ja vihanneksia. Suunnilleen kaksi asiaa ostoslistalla.  Oli ilmestynyt uusi kynän kuva bloggeriin, sitä painamalla jotkut sanoista muuttuivat linkeiksi. Pitää tarkistaa vielä mitä linkkien takana on. Otan pois niitä jos eivät palvele, ja lisään parempia. Lisäys: Jep, poistin linkit, ei olleet hyviä. 10,03 € Prismasta: Basilika 1,49 € Peruna 1,304 kg x 0,79 €/kg =1,03 € Bataatti 1,422kg x 1,99€/kg =2,83 € Omena Royal Gala luomu 2,99 €/kg x 0,719 kg = 2,15 € Kurkku Suomi 0,276 kg x 2,79 €/kg = 0,77 € Banaani 1,181 kg x 1,49 €/kg = 1,76 € Mansikkahillo 5,29  Minimanista.  Olisi kannattanut ostaa Prismasta  Siellä se olisi maksanut :€3,99 € 4,16 €/kg Joskus pitää ostaa sieltä, missä sattuu muistamaan. Muuten jää ilman. Lisätyn sokerin käyttö pitää minimoida, ...

WFPB - Vegaaninen kedgeree

Kedgeree-niminen ruoka siis. Kalaruoka alun perin, ja kala tästä tulee vegaanisenakin versiona mieleen, vaikka laitoin tofua.  Kedgeree oli uusinta huutoa Victorian ajan Englannissa, ja nyt tehdään nykyversio.  Kedgeree-ohjeita löytyy yllättävän paljon, jos alkaa hakemaan. Oman versioni tein ennen, kuin hain tästä enempää tietoa. Täysin pelkästään yhden videon perusteella koitin nyt veganisoida, jonka löysin netistä vuosia sitten kun en ollut vielä kokokasvisruokavaliolla. Jos  haluat katsoa millainen ohje se oli, niin videolinkki on tässä: Laitan myös postauksen loppuun saman linkin, niin voit halutessasi lukea ensin.   Oikeastaan tämä ei ole monimutkainen, ja tätä voisi ihan hyvin sanoa riisipadaksi tai risotoksi. Mutta lähtökohta siis oli tämä kedgeree, ja siitä poiki sitten resepti. Voit tehdä riisillä, joko valkoisella tai täysjyvällä pelkästään, tai lisätä kauraa. Pelkkää kauraa en kokeillut, ja ohrakin on vielä testaamatta. Voit laittaa punaisia linssejä, tai ...

WFPB - Ruokasuunnitelma - Syyskuu

Ruokasuunnitelma syyskuun puolella.  Laitetaanpa nyt syyskuulle vielä jotain, mitä ei elokuussa tullut mainittua. Sekään ruokasuunnitelma ei ole vielä vanhentunut, kaikki kasvikset ja ainekset varmasti löytyvät kaupasta.  Nyt olen innoissani selleristä ja lantusta. Punajuuriakin olen alkanut miettiä. Syy miksi suunnitelmat etenevät niin hitaasti on, kun ei ehdi syömään kuin sen viisi kertaa päivässä. Yksi ruoka riittää kauan. Toisaalta suunnitelmaahan ei ole pakko noudattaa joka päivä. Ottaa idean sieltä, toisen täältä. Kaupasta voi hakea mitä sattuu edullisesti olemaan tarjolla. Mietin ensin tarvitaanko tässä mitään suunnitelmia, mutta voihan se olla silti kiva. Maanantaista lähtee,  Kurpitsapata Kaupassa on tarjolla erilaisia kurpitsoja, nyt oli kotimaisiakin ja alle 3 euroa kilo. Viimeksi kun ostin tällaisen hienon hokkaidokurpitsan, paistoin sen ensin kokonaisena uunissa koska en omistanut yhtään puukkoa, millä sen olisi saanut helposti halkaistua. Hokkaidokurpitsan ...

WFPB - Lehtiselleri-perunasosekeitto

Selleri-perunasosekeitto, tai peruna-sellerisosekeitto. Varsiselleri, eli lehtiselleri. Vain kaksi asiaa ostoslistalla: Varsiselleri ja peruna.  Tähän sosekeittoon saa käytettyä koko varsisellerin loppuun. Perunoita muutama, että on n. puoli kattilaa selleriä, puoli kattilaa perunaa.  Halutessasi voit lisätä punaisia linssejä, mutta ne eivät ole pakollisia. Niillä voi lisätä energian määrää ja ruokaisuutta. Mausteena on mustapippuri.  Selleri-perunasosekeitto: Selleriä Perunoita Vettä, niin että peittyy Keitetään kypsiksi. Maustetaan mustapippurirouheella. Annetaan jäähtyä, ja sitten soseutetaan sauvasekoittimella. Valmista! Lämmitetään tarjoiluun. Varmuuden vuoksi voi keittää sellereitä ensin vähän aikaa. Jos epäilee ettei selleri muuten pehmene tarpeeksi. Perunat kypsyvät n. 15-20 minuutissa, riippuu myös miten pieniksi pilkkoo. Linssit voi lisätä missä vaiheessa tahansa alussa, punaisten linssien keittoaika ei ole kuin alle vartti, joskus jopa sitäkin lyhyempi. Linssit...

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo ...

Luukku 12 - Ohra - WFPB

Luukku 12 ja ohra.  Tässä postauksessa ensin ohrapuuro kokonaisista jyvistä, sitten muitakin ohralaatuja, ja ohrapuurot jauhoista ja hiutaleista. Puuro kokonaisista ohranjyvistä  Huuhtelin ohraryynit astiassa, n 2,5 dl, lisäsin kylmää vettä ja pesin ohrat, kaadoin veden pois muutaman kerran.  Ohraryynit likoamaan kylmään veteen päiväksi tai yön yli. Säilytin jääkaapissa sen aikaa. Huomioin liotusvedenkin vesimäärään, koska sitä ei tarvitse kaataa pois. Joidenkin ohjeiden mukaan liotusvesi kaadetaan pois, mutta kun en nähnyt mainintaa heti, käytin liotusveden. Keitin puuron veteen ensin n. 2,5 dl ohraryynejä n. 1,5  l vettä Keitin kattilassa ensin pelkässä vedessä jonkin aikaa, sitten laitoin haudutuspataan. Kävin välillä sekoittelemassa, ja lisäsin kiehuvaa vettä tarpeen mukaan. Kun puuro alkoi olla valmista, ja vesikin oli imeytynyt kokonaan, laitoin vielä alle puoli purkkia kauramaitoa.  Kattilassa tai haudutuspadassa ei varmaan ole niin tarkkaa, onko nestemää...

WFPB - Ohrarieskat - Perunamuusista ja kaurahiutaleista

Kesä on, kaikki on tuoretta. Leivänpäällisiä riittää, kurkku on halpaa, salaattia ja tilliä on tarjouksessa silloin tällöin. Jokin helppo leipä tarvitaan, jossa ei ole muita kuin itse valittuja lisäaineita. Näihin ei tarvita maitoa, munia, rasvaa, eikä edes omenasosetta. Muok. 11.7 lisätty vinkki keitettyjen perunoiden muusaamiseen Rieskat olen jo esitellyt monta kertaa, mutta nyt laitoin ihan paperille ylös minkä verran mitäkin tuli. Silti nämä ovat noin-arvioita, koska ei voi tietää millaisia jauhoja ja muuseja kenelläkin on käytössä. Sehän aina vaihtelee paljonko perunamuusissa on nestettäkin. Perunamuusi on nyt pelkkään perunoiden keitinveteen tehty, ja ollut yön jääkaapissa. Ohrarieskat  3 dl ohrajauhoja 1 - 2 dl pikakaurahiutaleita 2 dl perunamuusia 1-2 dl vettä suolaa jos käyttää esim. 1/4 - 1/2 tl Lisäksi jauhoja tai leseitä lautaselle niin, että voi pyörittää taikinanpalan siinä. Paistetaan n. 200-250 asteessa. Leivinpaperi kestää usein sen 220C max. Voit halutessasi lai...

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa ...