Siirry pääsisältöön

WFPB - Viikon ruokaostokset 40 € - Heinäkuun satokausi - 220 € / kk ruokaan

Ostosviikko taas takana. On ynnäilyjen aika. Samalla on takana jo neljän viikon jakso. Voin katsastaa kuukauden ruokamenot.

2.-9.7.  50 €

9.-16.7.  meni ruokaostoksiin paria senttiä vaille 70 € 

16. -23.7. 60 €

23.-30.7. 40 €

Päiväykset ovat perjantaista perjantaihin, vaikka uusi viikkohan pitäisi alkaa edellisen jälkeen. Mutta ei sitä nyt kaikkea aina mieti. Ostosten seuranta on yhtä isoa ajatusvirhettä. Ei se mitään. Suuret linjat ratkaisevat, muu on sälää.

40 + 50 + 70 + 60 = 220.

Eli 220 € 

Suuri linja on, että kaapit ovat täynnä ruokaa, joten viikonloppuna ei tarvitse päätään vaivata kauppareissuilla. Koska kuitenkin on kesä, haen varmasti ainakin tuoreita lanttuja, selleriä, nauriita ja kesäperunoita. 

Sanoin kyllä kerran yhdessä postauksessa vähän väärin, että talvella olisi kesää ikävä. Aloin miettiä tarkemmin, ja enpä tiedä, silloinhan oli ihan helppoa. Valinnanvara oli mitä oli, ja kaikkea riitti silti. 

Oli joka kategoriaa: Perunat hyviä, juurekset, vihanneksia sai pakasteena ja myös tuoreena, esimerkiksi kiinankaalta riitti talvellakin. 

Kesällähän se vasta ralli alkaa, kun kaikki on yhtäkkiä tuoretta, eikä silti ehdi syödä yhtään sen enempää.


Ostosviikko alkoi kurkulla ja varhaiskaalilla lähikaupasta, yhteensä 1,67€. 

Kaapissa oli sen verran kaikkea, ettei vaikuttanut lähteä automarketteihin kaalia hakemaan. Vihanneksia oli kyllä kaapissakin, mutta piti vähän tällaista perusmassaa hakea vokkailuille.

Kurkku on perunarieskojen päällisiksi.

Hain pienen kukkakaalin lähikaupasta. Kilohinta oli 3,79€ ja 538 g kukkakaali maksoi 2,04 €.

Kerrankin oli niin loistava kukkakaali, ettei tästä jäänyt edes sitä keskustaa syömättä. Pystyi höyrytettynä syömään lehtineen kaikkineen.

Maku oli niin hyvä, että söin ensin raakana varmaan puolet. Sinappijauhoa ripaus päälle, niin sai sulforafaamitkin muodostumaan. 

Perunatilanne oli niin hyvin pohjustettuna, ettei tarvinnut ennen tiistaita niitä miettiä. 
Hain sitteperunoita, nauriita, kaalta, kukkakaalta ja palsternakkaa.

Polkuni monesti suuntautuu nyt Prismaan hakemaan perunoita, jotka ovat oikein säilytettyjä ja kyltissä lukee lajikekin isolla.

Talvella lähikaupoissa varmin valinta ovatkin usein nuo valmiit pussit, joista saa valita keltaisen, vihreän tai punaisen. 

Lähikaupoissa on joskus hyviä irtoperunakausia. 

Porkkanat hain Minimanista. En tiedä mikä Prismassa on kun siellä on paras perunatarjonta, mutta ei aina porkkanatarjonta. Voi kyllä olla, etten vain jostain syystä näe tai löydä, tehden liian äkkiä johtopäätöksen ettei ole.



Hedelmäostokset. Prismasta banaanit ja toinen ananas, loput minimanista. Ananas oli jostain syystä halpaa, alle puolitoista euroa kilolta. 

Ensin mietin, mitä teen isolla määrällä ananasta,vaikka se nyt edullista olikin, mutta sitten juolahti mieleen pakastaa sitä.

Jääkaappirasiassa se tummuu nopeasti, jos ei pirskottele sitruunan mehua päälle, ja silloinkin.


Maustekastikkeita, tomaattisoseita sekä säilykkeitä. Eväsmehuja.

Oikein luomusoijakastiketta, 3,99. Mutta toisaalta, sitä menee niin vähän, ja tuossa Urtekram- merkissä on mielestäni hyvä maku.
Soijakastikemaailma olisi varmasti hyvinkin laaja, ja niihin voisi perehtyä tarkemminkin. 

Spice Up - hyllyllä ja itämaisten ruokakastikkeiden hyllyllä lueskelin etikettejä. Tuonmerkkisten ja muiden joukossa olisi vaikka mitä ostettavaa ruokaöljyttömänä.

Jotain outoja lisäaineita ja tietysti suolaa muutamassa vilahti, muttei monissa mitään hälyttävää sinänsä.


Jos söisin vieläpä valkosipulia tai sipulia, niissä olisi kokonainen makumaailma tarjolla. 

Minulla oli jo korissa asti tulossa kympin edestä tavaraa sieltä, mutta palautin takaisin hyllyyn. 

Selvitän ensin, mitä olen tekemässä, ettei käy se perinteinen: jääkaapissa happanee kympin kastikkeet joista on lusikallinen otettu, ja puolen vuoden päästä roskiin.


Rainbow - paprika etikkaliemessä, suikaloitu. Melko viattomat aineet, eli ei mitään ruokaöljyjä tai fruktoosiglukoosisiirappia. Tai glukoosi-fruktoosisiirappia. Siinä on aine, jota välttelen myös, ruokaöljyn säilyessä silti ykköspallilla vältettävissä, samoin kun eläinproteiinit.

Fruktoosisiirapista on varmasti juttua netissä, mutta se miten asian näin omille aivoille olen käsitellyt on, että jokin siinä sen tavassa olla ja käyttäytyä molekyylitasolla elimistöä kohtaan oli suoraan kauhuelokuvasta. 

Ei haittaa, jos kerran kesässä syön jätskin ja sitä sattuu olemaan. Mutten osta kotiin puteleita, joissa kaikissa on se ainesosana. Kyllä syynään. Isot linjat ohjenuorana, varsinkin kun valinnanvaraa on.



Soijajogurtti on harvoin ostoslistalla, mutta ilta-alesta nappaan kyllä herkästi mukaan sellaisenkin. Viimeviikkoinen uhkasi jäädä syömättä. Luulin tekeväni siitä uusille perunoille tillikastikkeen, mutta yllättäen ei natsannutkaan se. 

Hedelmäpommin kaltainen jogurtti siitä tuli, kun laitoin omenaa, nektariinia ja mansikkahilloa surauttimeen jättäen karheaksi ja sattumia, sekoitin saadun massan sitten jogurttiin. Sepä olikin hyvä idea. Persikka sopisi myös. 

Sokerimäärä pysyi vähäisenä, koska hillokaan ei ole pelkkää sokeria, vaan lisäksi makua ja mansikkaa.


Viime aikoina kahvin kanssa silti on parasta olleet nämä kaurakeksit. Ei ole enää pelkkää banaania ja kauraa, vaan lisäksi omenasosetta, kaurajauhoja ja vaniljasokeria. Opin koko ajan tekemään näistä yhä parempia. Liotan taateliakin vesitilkkaan mikrossa, ja saan makeutta.

Viimeksi tein oikein paksuja keksejä pellille taikinasta, ja upotin rusinat niihin. Peitin rusinat taikinalla, etteivät pala uunissa. Ennen olen sekoittanut rusinat taikinaan ja ne pilkistivät miten sattuu.

Lisäksi jätän nykyään kanelin ja marjat näistä pois. Postaus: Keksireseptiä kehittelemässä. 

Jostain syystä en hakemallakaan löydä kaikkia omia reseptejäni täältä blogista, ja tuo keksihomma on aina hukassa. Mutta pääasia ei ole tarkka resepti, vaan taikinan koostumus. En vain muista aina siltikään miten se meni, että pääsisi alkuun.

Ps, muokkasin nyt arkistoakin, että se avautuisi paremmin. Otsikot näkyisivät.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 7 € - Lokakuu 4 - 80 €/kk

Ruokaostospostauksen aika.  Katsotaan mitä tuli. Vältin ostelua ja kaupassakäyntiä, että saisin lokakuun ruokakulut alas.  Kaupassa kävelin vaikka minkä herkullisen ohitse. Haksahdin silti kalliiseen pikaruokaan, josta kuvat alempana. Tumma makaroni 1, 13€/ kg 400g,0,45  € X 2 = 0,90 € Omena Suomi 0,386 kg x 2,49  €/kg = 0,96 € Satsuma 0,99 €/kg x 0,564 kg = 0,56 € Ruukkupersilja 1,07 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Piti laittaa koti mahdollisimman edustavaan ja sievään kuntoon hetkellisesti, ja siksi laitoin näitä ruukkuihin pöydille. Ostin tulilatvankin. Se maksoi vain alle 3 euroa Lidlissä, näillä pystyi täydentämään sisustusta vielä sitäkin halvemmalla. Salaattipurkin viereen mandariini- ja omena-asetelma. Edullista sisustamista hyötykasveilla. = 1,69  € Kauramaito Prismasta. Varsinaiset ruokaostokset tekivät n. 7  € , huvituksiin 7,90 € eli Picnicissä nautittu patonkisämpylä. En laske ruokakuluihin, mutta pitää tilittää jotta en ensin kerro vain kokokasvisruokavaliolla olosta sädekeh

WFPB - Ruokaostokset 90 € - Marraskuu 1 ja 2

 Marraskuun parin ensimmäisen viikon ruokaostokset.  Sen verran silppuisia kauppareissuja, että alkaa olla hinnat ja kuitit sekaisin. Selvittelin minkä pystyin, ja sain aikaan melko tarkat laskelmat. Jostain maustepussista ja omenasta nyt koira taisi syödä kuitit. Sovelluksien kanssa en pelaa, joten niistä ei ole apua tässä. Yhden jäätelön taas söin, ja siitä lensi paperi roskiin. Luulin ottaneeni kuvan, mutta ei sitä löytynytkään.  Ostokset ovat silppua koska jokainen kerta kun tein vaikkapa turhan reissun Lidlin ohi, tai mitä lie olin hakemassa milloinkin muutakin kuin ruokaa, niin otin aina pussillisen vaikkapa kaurahiutaletta ja makaronia, että saa kaapit sopivan täyteen. Pääsee kohta joulun viettoon niin, ettei tarvitse yhden kaurahiutalepaketin takia alkaa miettiä kauppareissuja. Kaikki mikä maksaa alle 1€/kg ovat taas olleet kuukauden suosikkituotteinani varsinkin energianlähteiden osalta.  Maustekaappiakin joudun jo alkaa täyttämään uudelleen, sentään siellä ei mitään kolme vuo

WFPB - Ruokaostokset 45 € - Lokakuu 3

 Lokakuun kolmannen viikon ruokaostokset. Tässä on täksi ja ensiviikoksi syömistä.  =6,85 € Combino täysjyväspagetti 2x 0,95 €/500g = 1,90 €/kg Punaiset linssit  500 g 1,99 €, 3,98 €/kg Luomu mustapavut Freshona 4 x 0,74 € = 2,96 € Lidlissä on ollut näitä tölkkipapuja jotenkin vähänlaisesti viimeaikoina, ja kysyin asiasta myyjältä. Kuulemma toimitusvaikeuksia ollut. Oli juuri mielessä että voisin ostaa koko laatikon kerralla kun alkavat loppua kotoakin muttei sieltä täyttä laatikkoa enää löytynyt. = 4,95 € Pirkka banaani 1,638 kg x 1,99 €/kg = 3,26 € K-Menu kivetön luumu 200 g  8,45 €/kg = 1,69 € Luumusoppaa, riisipuuron kanssa. Meira Kurkuma 24g 31,25 €/kg =  0,75 €  =1,37 € Kurkku 0,686 kg x 1,99 € = 1,37 € Kurkku oli Lidlissä tarjouksessa, sehän ei nyt aina ole näin halpaa. Baresa luomu tomaattimurska 12 X 0,99€/500g = 11,88 € Lauantai-illan puuhapussi Lidlistä 8,5 €: = 1,69 € Jauhoinen peruna 0,85 €/kg = 5,32 € Persimoni 0,704 €/kg x 1,99 €/kg = 1,40 € Kotimaiset omenat 1 kg, 2,

WFPB - Keitto -Rosmariini ja curry

Keltainen keitto syksyyn, talveen tai mihin vuodenaikaan hyvänsä. Helppo koota kuivakaapin aineksista ja perus perunoista ja porkkanoista.  Laitoin reseptiä ylös koska tähän keittoon tulikin riisiä, ja mausteeksi rosmariinia. Kumpaakaan ainesta en ole keitoissa useinkaan käyttänyt. Perus pohja on vanha tuttu, eli peruna, porkkana ja linssit.  Peruna-porkkana-rosmariini-currykeitto: 1-2 porkkanaa n. litra perunoita, jauhoisia esim Afra. 0,5 dl punaisia kuivattuja linssejä 0,5 dl riisiä n.1-1,5 l vettä 1/2 tl suolaton currymauste 1/4 - 1/2 tl rouhittu mustapippuri 1/2 tl kuivattu rosmariini Tarvittaessa: Maun mukaan loraukset suolaisia maustekastikkeita kuten ketsuppi, sinappi, soijakastike tai ripottelu suolaa. Tai esim. Herbamare suolaa pintaan tms. ja/tai loraus tomaattisosetta tai paseerattua tomaattia. Kuori ja pilko ensin porkkanat. Laita kiehumaan. Mausta. Keitä porkkanoita reilusti vaikka 10-15 minuuttia, tai kunnes alkavat jo pehmetä hyvin. Kuori tarvittaessa, ja pilko perunat. 

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo kannattaa tark

Punajuurien keittäminen ja balsamiviinietikkakastike

Oletko joskus miettinyt, että voisit itse keittää punajuuria, mutta et ole ihan varma kannattaako siihen ryhtyä tänään?  Voit nyt seurata vaihe vaiheelta, miten asia etenee, ja hyödyntää vinkkejä omassa keittiössäsi. Ostin siis kilon punajuuria. Kauniita ovat!   Keitetään punajuuret ja tehdään niille nopea dressinki, ja mietitään punajuurien käyttöä ja säilytystä. Aletaanpas sitten töihin heti: Tässä ne nyt ovat.  Punajuurissa oli maakellarin haju.  Eipä ihme, sillä ovathan nämä viime syksystä asti odottaneet tätä toukokuista hetkeä.  Kuurasin punajuuret harjalla vedessä hyvin. Maakellarin haju ei etene ruokalautaselle, vaan jää pesuveteen ja viimeistään keittoveteen. Oli muutama homepilkkukin osassa punajuuria, mutta harjasin ne pilkut vain pois.  Vettä laitoin niin, että punajuuret peittyvät ja vielä vähän ylikin.  Tein vedenkeittimessä kuumaa vettä valmiiksi. Kun kiehuessa punajuurien keitinvesi haihtuu, kuumaa vettä voi heti lisätä, eikä kiehuminen stoppaa.  Keittoaika 1 - 1 ja puo

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa paistettuna. H

Luukku 16 - Juuriselleri - WFPB

 Luukku 16 aukenee: Juuriselleri Selleriä en olekaan kokeillut paljoa ollenkaan. Aukko sivistyksessä. Taisin ostaa vuosia sitten tällaisen mukula- tai juurisellerin, ja paistella sitä. En muista mitä sain aikaiseksi, ja sen jälkeen unohtunut koko mukulaselleri.  Varsiselleriä on välillä ollut. Juuriselleri ja mukulaselleri on sama asia. Erikseen on vielä varsi-ja lehtiselleri, ne ovat keskenään sama asia, pitkä varsi. Nyt juurisellereitä oli Lidlissä esillä 2,99 €/kg, ja siitä innostuin kokeilemaan. Oli niitä Prismassakin taannoin, ja kävi jo melkein ostoskorissakin, silloin oli jotain muuta niin jätin toiseen kertaan. Etsin netistä mitä tälle kannattaisi oikein tehdä, ja alkoi sitten hahmottua. Tein uunissa, salaatiksi ja keittämällä. Selleri kannattaa pestä ja harjata juuresharjalla. Jos haluaa pestä oikein tarkasti, koko sellerimukula kannattaa laittaa veteen likoamaan joksikin aikaa, että multa alkaa irrota helpommin, ja rapsutella sitten tarkemmin. Ne rypyläisimmät juuriosat voi k

WFPB - Haudutuspata ja riisinkeitin

Olen lykännyt moninaisten keittiökoneiden hankintaa, muun muassa koska haluan pitää keittiön tasot tyhjinä. Nyt päätin että on tullut aika luovuttaa taistelu, ja hankkia ne tasot täyteen keittiökoneita. Tässä postauksessa kerron miten keittiökoneiden kanssa on lähtenyt sujumaan. Jos sinulla ei vielä ole näitä, niin tästä voit ehkä saada vinkkiä kannattaako hankkia ja mitä. En tee nyt laitteiden tuotearvostelua teknisten ominaisuuksien osalta, vaan enemmän kyseessä on arvostelu arjessa. Mitä näillä tekee ja miten nämä soveltuvat tarkoitukseen, joka voi myös muotoutua tässä.  Tarkoitukseni näille laitehankinnoille oli arjen helpottaminen ruuan laiton osalta, ja bonuksena toivon säästäväni myös sähköä. Postauksen sisältö: Hankinnat, mitä ostin ja valintaperusteet Tilan käyttö Riisinkeitin Haudutuspata Valmiiseen pöytään Raaka-aineiden keittoajoista Reseptien etsiminen Keittoastian koko ja puhdistus Kuuden litran padan riittävyys Kahden litran padan riittävyys Sähkön säästäminen Ruuan lait