Siirry pääsisältöön

WFPB - Pitsapohja - Rasvaton, täysjyvä, vegaaninen - päällä juustokastikkeen kaltainen kastike

Tässä pitsapohjassa on grahamvehnäjauhoa ja vettä. Laitoin myös ripaukset suolaa ja sokeria. 

Kokeillaan tehdä pitsalle vielä juuston näköinen kastikekin. 

Tähän ei tule hiivaa. Jos haluat kohottaa taikinan hiivalla, siihen löytyy ohje täältä.

Vegepitsan moni jo tunteekin, mutta nyt teen pitsan ilman juustoa,  vähäsuolaisena ja ilman lisättyä rasvaa tai pähkinäkastiketta.

Uuni kuumennetaan 200 C asteiseksi
Mittasin  pitsapohjaa varten noin 2 - 2,5 desiä grahamjauhoja. Vettä laitoin 1 - 1,5 desiä. Laitoin myös ripaukset suolaa ja sokeria taikinaan. Jauhoja 2 osaa, vettä 1 osa.

Vettä lisätään alussa että sekoittaminen helpottuu, jauhoja lisätään pitkin matkaa jotta saavutetaan toivottu lopputulos, eli kumimainen taikinapallo.
Sekoitetaan jauhot ja vesi sekaisin, ja aletaan vaivaamaan taikinaa käsillä. Tarkoitus on saada aikaiseksi kumimainen pallero, joka ei tartu enää kulhoon eikä käsiin. Vaivatessa ja pyöritellessä voi lisätä tarpeen mukaan jauhoja lisää.

Kun pallero on saatu aikaiseksi, jätetään se lepäämään hetkeksi ja siirrytään pitsatäytteiden kimppuun.
Valitsin täytteet sen mukaan, mitä sattui kaapeista löytymään.
Papuja, kikherneitä, sieniä, paprikasuikaleita, tomaattia ja ananasmurskaa. Pakastinta penkomalla löysin vielä maissiakin.

Tähän sopisivat hyvin kesäkurpitsa, kaikki tölkkipavut jotka ovat mehevän suolaisiakin, sekä vaikkapa pitkät vihreät pavut.

Sulatin mikrossa jäiset pavut. Pitsaa paistetaan 200-asteisessa uunissa niin lyhyen aikaa, että voi olla kiva jos täytteet ovat jo valmiiksi vähän sulaneita ja ehtivät paistua.

Puristin ananasmurskasta nesteitä pois. Samoin tomaatista. Ongelma joka on toistunut monesti tehdessäni tätä pitsaa, on liian märät täytteet. 

Kun täytteet ovat enimmäkseen kasviksia, niistä alkaa irrota nestettä ja tuloksena voi olla keskeltä märkä pitsa, jossa on kovat reunat. Ylimääräisiä nesteitä voi helposti kerääntyä, jos ei niitä rajoita.

Toiseksi ongelmaksi voi muodostua mauttomuus. Siksi paistoin sieniä pannulla vähän etukäteen, jotta ne tiivistyisivät ja muuttuisivat maukkaammiksi. 

Laitan myös pieneksi silputtua sientä paljon. Isot sienet jäävät valkoisiksi usein. Tölkkisieniä käytän myös joskus, ja vaikka molempia.


Heitin hetken mielijohteesta myös tomaatteja pannulle, ajatuksena esikypsyttää niitäkin. 

Tomaateista alkoi kuitenkin irrota niin paljon nestettä, että se siitä sienien paistamisesta, ja ne alkoivat kellua tomaattinesteessä paistumisen sijaan.

Tämä saattoi aivan hyvin olla täysin turha välivaihe. Mutta joskus on käynyt niin, että pohja on paistunut, ja sitten on raaka tomaatti siinä päällä.


Pitsakastikkeeksi laitoin tomaattisosetta jota ohensin vedellä, sekä lorauksen ketsuppia. Ripottelin myös kuivattua oreganoa ja basilikaa kastikkeen sekaan. Pitsan paistuessa uunissa keittiö alkoi tuoksua pitserialle oreganon ansiosta.

Laitoin taikinapallon leivinpaperin päälle uunipellille, ja aloin muotoilla siitä pyöreää lättyä.

Laitoin lisää jauhoa päälle heti, jos taikina alkoi tarttua käsiin tai leivinpaperiin. Pitämällä sen hyvin jauhotettuna sekä alta että päältä, sitä oli hyvä pyöritellä ja venyttää leivinpaperia vasten.

Aika ohuen tästä sai, kun aina venytti lisää. Kärsivällisesti piti edetä, ettei tule liikaa koloja ja repeämiä. Kivan kokoinen yhden hengen pitsa siitä tuli.
Laitoin täytteet päälle ja pitsan uuniin. 

Maissia lipsahti aika paljon, mutta tulipahan ainakin iloisen värinen pitsa. Laitoin paljon sienisilppua ja  papuja, koska niissä se paras maku on tämän pitsan kannalta.

Yllättävän nopeaa se paistui valmiiksi. Olen monesti aiemmin antanut sen olla liian kauan, ja käräyttänyt ohuet reunat turhan tummiksi. 
Tällä kertaa avasin uuniluukun ja kokeilin sitä reunoista kädellä jo 10-12 minuutin jälkeen. Se tuntui jo valmiilta ja otin pois.

Kellon ajastuksen unohdin käynnistää, joten en ole varma menikö siinä 10 minuuttia. Sitähän kannattaa tarkkailla joka tapauksessa, koska uunikin voi lämmetä epätasaisesti.

Tein sille kastikkeenkin siltä varalta, että se olisi liian kuivaa. Tämän olisi voinut lisätä jo ennen uuniin laittamista, mutta sen voi lisätä jälkikäteenkin. Kaikki eivät tästä edes tykkää, joten kannattaa kokeilla millaista tulee. Kastikkeessa tarvitaan sauvasekoitinta, mikäli ei ole muusannut kikherneitä valmiiksi hummuksen muotoon.

Tähän laitoin 
3 rkl ravintohiivaa,
2 dl vettä, 
2 rkl ketsuppia tai tomaattisosetta, 
2 rkl grahamvehnäjauhoa, 
ja puolikkaan sitruunan mehun.
Vispasin aineet sekaisin kylmään veteen. Kikherneet sulatin pakkasesta ja lisäsin vielä ne myöhemmin.
Lisäksi sinappijauhetta ja kurkumaa. Kurkuma värjää tämän kastikkeen keltaiseksi, jolloin siitä tulee se juustomainen ulkonäkö. Lisäksi kastike hyytyy, koska se suurustuu grahamjauholla.

Laitoin sinappijauhetta ja kurkumaa teelusikan kärjelliset. 1/4 teelusikalliset siis.

Jos on sen verran suolan ystävä vielä, tai jos ei satu olemaan sinappijauhetta, voi käyttää ruokalusikalliset tavallista sinappia ja ketsuppia. Antaa makua ainakin lisää.
Lisätään kikherneitä sopiva määrä, ehkä pari - kolme desiä, ja muusataan ne.
Alkuperäisessä reseptissä, joka oli Dr Esselstynin kirjassa, käytettiin tahinitonta hummusta, johon oli resepti kirjassakin. Kikhernetahnaa siis. Sulatin tällä kertaa vain kikherneitä pakastimesta ja hienonsin ne kastikkeeseen sauvasekoittimella.

Alkuperäisessä oli muutakin, mitä en nyt laittanut, kuten valkosipuli- ja sipulijauhetta. Sille joka tykkää käyttää, ne ovat varmasti hyvä lisä.

Kastiketta keitellään miedolla lämmöllä samalla sekoittaen, kunnes se alkaa paksuuntua ja muuntua venyvämmäksi. Pohjaan sitä ei kannata polttaa, joten vettäkin voi välillä lisätä tipan.

Tarkoitus on kuitenkin että se paksuuntuu, ja sen se kyllä tekee. Varsinkin jäähdyttyään siitä tulee melko hyytelömäistä tai kiinteää. Sitä voi sitten käyttää leivän päällä ja mihin tahansa, jos tarvitsee kastiketta. 

Mikäli sitä jää paljon yli, tai ei maistu, niin loput voikin kaataa vaikka seuraavan kastikkeen tai keiton  mausteeksi.

Pitsaa oli helpointa leikata saksilla. 
Hyvää ruokahalua! Hyvää oli.

Hyvä puoli tässä pitsassa on se, että tämä ei sisällä mitään aineksia, joiden takia tätä ei voisi syödä vaikka joka päivä. Tietysti jauhot ja leivät ovat aina kaloritiheämpiä, kuin vaikkapa kokonaiset keitetyt perunat, mutta jos syö paljon vihanneksiakin, niin mikä ettei tämä voisi olla vaikka vakioaamiainen.

Alun perin opin tekemään tämän pitsapohjan Mic The Veganin videolta.

Juustoresepti oli kirjassa Dr. Caldwell Esselstyn Prevent and Reverse Heart Disease josta muokkasin sen omaksi versiokseni.


Well Your World - Video jossa aiheena juustokastikkeet ilman pähkinöitä.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Viikon ruokaostokset - Toukokuu vko 2. 30 €

Toukokuun toisen viikon ruokaostokset. 29.96 € eli kolme kymppiä. Salesta n. 16 €.  N. 3,5 kg perunaa Etikka on samalla siivousaine, mutta laitetaan nyt. Kauramaitopurkki maksoi 2,15 €. Hieman hinta noussut. Ei ihan kokokasvisruokaakaan, joten voisi ottaa tilalle vaikkapa ruukkuyrtin. Tai salaattipussin. Mutta kyllä nyt oli kiva tehdä kaura-aterioita.  Kaali, kurkku ja kesäkurpitsa. Melkein kaksi ja puoli kiloa. Yhteensä vitosen. Kurkku on aina kiire syödä pois, ettei se ala mennä keltaiseksi ja mauttomaksi. Pätkin siitä aina loput keittoihin ja muihin ruokiin. Kesäkurpitsa säilyy melko hyvin jääkaapissa. Vaan enpä näitä säilytettäväksi nyt ostanut. Perunaostoksia. Tällä viikolla yhteensä 7,8 kg perunaa, 7,62 €. Vielä on vajaa pussi jäljellä. Multaperunat 0,85 €/kg, pussiperunat 1,10 €/kg Käväisin Prismassakin mutkan. Ostin nämä ensi viikkoa varten. 5.13 €. Lisäksi äiti toi pari kiloa riisiä, joka ei kuulemma mene.  Muuton takia yritän ostaa mahdollisimman vähän. Pakkasessa on kastikep

WFPB - Maustaminen osa 4. - Happamuus

Mausteista jatketaan.  Viimeksi oli osa 3. Yrttejä ja tulisuutta .  Nyt katsotaan happamia ja kirpeitä lisämakuja ruuassa. Riippuu ruuasta, mistä kasvista tai aineesta happamuus mieluiten haetaan. Sitruuna antaa happamuuden lisäksi C-vitamiinia, ellei sitä kuumenneta liikaa. Jos ruokalautasellinen tuntuu kaipaavan suolaa, niin joskus sen sijaan auttaakin sitruuna. Ihan kaikkeen sitruuna ei sovi.  Ei siitä kauaa ole, kun jonkin risoton tai keiton päälle pirskautin hieman liikaa sitruunaa, ja sitten se ei maistunut millekään muulle.  Toiset keitot sitruuna kruunaa ihan täydellisesti. Puhun nyt vain omasta kokemuksesta, mutta sitruunavettä juodessani alkaa melkein jo samana päivänä vihloa hampaita.  Kun lisään sitruunaa sinne tänne vähän, ei tuntuisi vaikuttavan niin paljoa hampaisiin. Sitruuna raikastaa salaatit ja höyrytetyt kasvikset.  Happamuuden takia myös marjat ovat usein kiva lisä lautasen reunalle tai salaatteihin. Happamuushan niissäkin on. Ruokaan harvemmin sekoitan marjoja, en

WFPB - Maustaminen, osa 3. - Yrttejä ja tulisuutta

Tämä on hieman pidempi juttu nyt, maustamisesta. Laadukkaan ruoan ystävät ja kulinaristisesti valveutuneet tietävät, että mausteethan jauhetaan mieluiten morttelissa kokonaisista pippureista ja siemenistä. Kasvatetaan yrttejä itse, ja jokainen päivä on tuore raikas salaatti pöydässä. Vinha perä tässä, koska avattu mauste ja kasvi väljähtyy nopeampaa, kuin omassa luontaisessa muodossaan oleva. Ruuanlaitossa käytetään ihanteellisesti paljon tuoreita yrttejä.  Mieluiten ostetaan aina kokonaisena ja tuoreena kaikki, mitä vain saa. Se asenne on hyvä  kun haluaa tehdä hyvää ruokaa. Varsinkin asioiden syömistä kokonaisena ja tuoreena tuetaan tässä kokokasvisruokavaliossa.  Tuoreus ja raaka-aineiden laatu on hyvä ajatus myös sen kannalta,kun haluaa vähentää suolan ja sokerin käyttöä omassa ruokavaliossa. Niitä ei ehkä tarvita niin paljon, kun ruoka on hyvää muutenkin. Samalla myös on tarkoitus totuttaa makuaisti vähempiin kemikaaleihin, ja maistamaan ruuan aidot maut. Tässä ruokavaliossa ei se

WFPB - Kaurakeksit luumusoseesta ja omenasoseesta

Kevyttä herkkua, ilman rasvaa. Vähäsokerisesti. Kokeilin luumusosetta rasvan tai kanamunan korvikkeena. puolikas ylikypsä banaani muusattuna 1 dl luumusosetta 1 dl kaurajauhoja 2 dl kaurahiutaleita 180 C uunissa toiseksi ylimmällä tasolla n. 20 minuuttia.  Ripottelin kaurahiutaleita lisää, kunnes sain kekseihin sopivan koostumuksen. Laitoin yhdet ruokalusikalliset puolukoita ja rusinoita, mutta ne olivatkin sitten valmiissa kekseissä melko kirpeitä. Yleensä toimivat banaanikekseissä hyvin. Ihan pieni ripaus suolaa, kaksi teelusikallista sokeria ja teelusikalliset kanelia ja vaniljasokeria. Rriippuu siitäkin, miten makeaan on tottunut, voi laittaa enemmän tai vähemmän sokeria. Näyttävät tosi pieniltä, mutta yritin tehdä reilun kokoisia keksejä. Ripottelin päälle vähän kanelia ja vaniljasokeria vielä ennen uuniin laittamista. 180 C ja 20 minuuttia. Olivat vähän ottaneet väriä, paistuneet siis kullanruskeiksi.  Alapuolelta katsottuna olivat hieman ruskistuneet. Käänsin ne ympäri, etteivät

WFPB - Piirakkapohja pula-ajan tapaan - Suolainen täyte

Piirakkapohjalle löytyi mainio sapluuna "Pula-ajan ruokaohjeita" - nimisestä kirjasta, Marttaliiton kirjasia N:o 22, 6.painos, vuodelta 1946, näköispainos vuodelta 1997, Marttaliitto ry, kirjoittaja Saimi Latonen. Ohjeen nimi oli "Omenapiirakka", ja se löytyi sivulta 10. Resepti vaikutti  käyvän sekä suolaisiin että makeisiin. Ohueksi kaulittuna taikina toimii myös pasteijoiksi leivottuna.  Vegaaninen tämä oli jo valmiiksi, ja vieläpä ilman taikinaan lisättyä rasvaa. Joulutortut saa kun tekee hiivaleipävehnäjauhoihin, kokonaisten keitettyjen perunoiden kera.  Uusin: Pasteijat +tortut Ainekset menivät näin: 200 g keitettyjä perunoita 4 tl. etikkaa 1/2 tl. suolaa 2 tl. leivinjauhetta tai 2 tl. soodaa jauhoja Vaikka ohjeessa puhuttiinkin keitetyistä perunoista, käytin silti veteen tehtyä perunamuusia. Sitä sattui olemaan valmiina.  Pohjasta voi tulla ominaisuuksiltaan erilainen, käyttäessä keitettyjä perunoita kuten neuvottiin.  Ei se varmaankaan kauas poikkea näinkä

Luukku 22. - WFPB - Makaronilaatikko ja italiansalaatti

Tuli ehkä paras makaronilaatikko pitkiin aikoihin. Italiansalaattikin onnistui. Makaronilaatikko: 1 pussi/400 g tummaa makaronia 1 porkkana n.100g mustapapuja (n. alle puoli tölkillistä, valutettuja) vettä Mausteet: 1 rkl soijakastike 1/2 tl mustapippuri 1/4 tl maustepippuri 1/8 tl valkopippuri, tai ripaus loraus ketsuppia 200 C noin tunti Mustapippurimääräni, 1/2 teelusikallista, voi olla paljon jollekin. Tässä oli jonkin verran potkua nyt.  Ketsuppia lorahti siten, että huuhtelin lopun ketsuppipullon. En tiedä paljonko meni. Soijakastiketta 1 rkl voi olla paljon suolaa, mutta kannattaa maistella. Vettä meni jotain alle puolitoista litraa. Keitin vedenkeittimessä litran. Vielä ketsuppipullosta ja mukista lisää, ja että peittyy hyvin. Sekoitin mausteet ensin veteen mukissa, ja sekoitin vuokaan, että varmasti leviävät. Porkkanaraastetta näytti ensin olevan tosi paljon, mutta hyvin se sinne lopulta upposi. Paistoin 200C- asteisessa uunissa noin tunnin, ilman kantta. Noin tunnin päästä al

WFPB - Ruokaostokset - Juhlapostaus - Mausteet osa 1., ruuanlaiton opettelu, koirat, blogi - Vappu -22

Nyt huhtikuun ruokaostokset.  Juhlaostokset, koska tässä kuussa tuli vuosi täyteen blogin pitämistä aktiivisesti. Laskin kuiteista, että meni 77 euroa ja hilut. Jos tuorekurkun ja pari omenaa haen, voi tulla 80 euroa täyteen. Pari kertaa olen käynyt marketissa kaupunkireissulla, mutta enimmäkseen nämä ostokset ovat lähikaupoista. Suunnittelen muuttoa, ja yritän syödä pakastimet tyhjäksi.  Katsotaan ensin ruokaostokset.  Sitten lopuksi muuta juttua koirista, blogin tekemisestä ja maustamisen opettelusta.  Kerron myös ehdotukseni vapun menyysta.  Ruokaostokset huhtikuussa 2022 Perunaostoksia Prismasta, huhtikuussa, 11 kg ja 800g. 8,39€ Kahdeksan perunanhakureissua lähikauppaan.  Noin 28 kiloa perunoita huhtikuussa. Onneksi en kaikkia syönyt yksin.  En ole erotellut tästä koirien perunoita. N. 26 euroa. 4 kiloa porkkanoita, kilo punajuuria. Punakaali, lanttu ja kaali. 9,13 €. Kurkkuja mukaan aina perunanhakureissulla. 2,5 € Hedelmät tekivät yhteensä huhtikuussa 10,88 € Veriappelsiineja my

WFPB - Ruokaostokset 32 € - Toukokuu vko 1 - Kokkailut - Äitienpäivä

Viikon ruokaostokset, ja viikon kokkailuita. Ideat myös äitienpäivään. Hedelmiä vappupöytään Salesta. Perunoita. Perunoita, punajuuria ja kurkku 4.50 € Porkkanat piti hakea K-marketista asti. Kelit olleet vähän huonoja, joten ei ole montaa hupikävelyä sinne hotsittanut tehdä. Kerran kävin, ja sattuikin olemaan omenatarjous, 0,50 €/kilo.  Kauramaitopurkin muistin ostaa, mutta se soijajogurttihan unohtui.  Olisin halunnut tehdä italiansalaattia, mutta en sitten kaupassa enää muistanutkaan. Loppuviikosta alkoi olla ongelma, että mitä vihannesta söisi. Pakastimessa on vielä jotain, mutta oli taas haettava kaali, että saa tuorettakin pöytään. Punajuurien, porkkanoiden ja omenoiden kanssa kaalista tulee monta asiaa halvalla. Kesäkurpitsakin olisi nyt ollut melko edullista. Yhteensä meni 32, 38 €. Kokkailut: Punajuuria ja kaalta keitin, ja maustoin. Tähän keitokseen käyvät myös porkkanat ja omenat. Säilykepaprikat toimivat myös tosi hyvin. rouhittu mustapippuri jauhettu inkivääri jauhettu kur