Media kuulutti kansalaisia alkamaan kesäkurpitsatalkoisiin, koska sen sadosta on tulossa suuri.
Tein jääkaapin ylähyllylle tilaa, ja lähdin iso kassi mukanani kauppaan hakemaan kesäkurpitsoita.
Aioin ostaa koko jääkaapin ylähyllyn täyteen kesäkurpitsaa.
Kun pääsin Prismaan asti illalla, oli kesäkurpitsalaarin pohjalla yksi ainoa kesäkurpitsa.
Olin jo suunnitellut, mitä kaikkia kuviakin otan blogia varten kesäkurpitsoista. Ei auttanut sitten, kuin pärjätä yhdellä kesäkurpitsalla.
Kaikki kuvat siitä tietysti epäonnistuivat. Kaiken kuvanmuokkauksen jälkeen totesin, että olisi ollut helpompi piirtää se käsin.
Kuitenkin sienestä ja kesäkurpitsasta tuli iso lautasellinen kuutioita paistettavaksi pannulla.
Kuuman kelin vuoksi en olisi halunnut pitää levyä kauaa päällä, joten näiden kypsymiseen mennyt aika tuntui ikuisuudelta.
Paistamiseen en käyttänyt öljyä. Laitoin tilkan vettä pinnoittetulle pannulle, annoin vesitilkan alkaa kiehua ja osittain kuivalle pannulle kippasin sienen ja kesäkurpitsan.
Olisin voinut antaa ottaa väriäkin, mutta lisäsin aina tilkan vettä, etteivät ala mennä liian tummaksi.
Homma olisi nopeutunut, jos olisin silpunnut kaiken pieneksi.
En laittanut mitään mausteita. En suolaa, en pippuria, en kastikkeita.
Osa kesäkurpitsapalasista jäi epätasaisesti kypsyneeksi, koska en malttanut odottaa enempää.
Sehän ei haittaa, koska tarkoituskin on syödä sekä kypsää, että raakaa vihannesta joka päivä.
Kesäkurpitsaspagettia en tee. Sehän olisi kevyempi korvike viljapastalle, mutta juuri siksi se olisikin liian kevyt. Tällä WFPB- ruokavaliolla pitää keskittyä siihen, että saa varmasti tarpeeksi energiaa. Vaihtamalla pastan kesäkurpitsasuikaleisiin, voisi käydä vahinko ettei huomaakaan syöneensä liian vähän.
Toki suikalemallisena ne kypsyisivät äkkiä, eikä siinä sinänsä ole mitään vikaa, tekeekö niistä suikaleita vai kuutioita. En vain korvaa niillä suikaleilla mitään energianlähdettä.
Olisin voinut maustaa paprikajauheella ja pippureilla perunat, ja paistaa nekin pannulla pyttipannutyyliin.
Levy oli kuitenkin pakko sammuttaa keittiön kuumuuden takia, ja lämmittää perunat mikrossa.
Hyvää oli näinkin ja koko kesäkurpitsa katosi samalla aterialla.
Tämä on vanhempi kuva vihannespellistä jollaisia teen silloin, kun keittiössä ei ole valmiiksi kuuma.
Monessa paikkaa törmää hyviiin vinkkeihin, mitä kaikkea kesäkurpitsasta voi laittaa, ja millä sitä voisi maustaa.
Itsekin upotan kesäkurpitsaa vähän joka kastikkeeseen ja keittoon sitten, kun saan sitä hankittua.
Osan paistan ihan sellaisenaan. Kesäkurpitsan kanssa sopisi hyvin balsamiviinietikka.
Saan kesäkurpitsaa kuitenkin syötyä paljon, jos paistan enimmäkseen pannulla ja kypsytän uunissa ihan mitään miettimättä.
Jos siitä joka kerta pitäisi laittaa jokin eri ruokalaji, tietty pilkkomistapa tai reseptikokkaus, niin en saisi syötyä sitä niin tehokkaasti ja hyödynnettyä edullista ja mahtavaa kasvia yhtä hyvin. Loppuisivat sekä ideat, että jaksaminen jo muutaman kurpitsan jälkeen.
Tämä kesäkurpitsatalkoilu olisi nyt kätevä tapa saada halvalla ja helposti syötyä vähintään se kilo tai kaksi, vaikka kuinka monta kiloa vihannesta päivässä. Hinta oli nytkin vain 1,29 € / kilo. Kaksi euroa kiloltakaan ei olisi vielä kallis.
Lähi- Salessa kävin nyt vilkaisemassa, ja siellä olikin merkitty jotain 2 € kilohinta espanjalaiselle kesäkurpitsalle. Sitä en tiedä, eivätkö nämä kesäkurpitsatalkoot olekaan vielä alkaneet, kun sielläkään ei ollut kuin kourallinen kurpitsoja ja nekin kyltin mukaan espanjalaisia.
Ehkä talkoot pian käynnistyvät toden teolla.
Teen lisää kesäkurpitsajuttuja sitten, kun saan niitä kotimaisia kurpitsoja hankittua.
Sieniä pitää miettiä, koska jos joka kesäkurpitsan kaverina pitää olla sieni, niin sienetkin tulevat maksamaan. Pitää alkaa vähentää näitä kulinaristisia vaatimuksia jossain kohtaa. Tai sitten ei.
Tässä viime vuotinen kuva jääkaapistani jonkin kauppareissun jälkeen. Kesäkurpitsaa oli silloinkin. Lanttu näytti olevan suosikkini. Sienet ja kesäkurpitsa oli se mieleiseni makupari jo silloin, ja sillä selittyy tuo valtava sienipussi.
Tällä kertaa aion ostaa koko ylähyllyn täyteen kesäkurpitsaa, jos erityisen halvalla sitä saa.
Mielestäni se säilyy hyvin jääkaapissakin, mutta ison määrän kanssa pitää tarkkailla etteivät ala pilaantua takaa, tai jäätyä jääkaapin takaosaa vasten. Sienetkin pitää ottaa pussista ulos, etteivät lahoa.
Hätätilanteessa kesäkurpitsat voi pelastaa kuutioimalla ja laittamalla pakastimeen siksi aikaa, että pystyy käyttämään ne. Olen pakastanut kesäkurpitsaa ihan esikeittämättä kuutioituina pakastepusseissa.
Sienet voi pelastaa paistamalla ja laittamalla myös ne pakkaseen.
Jatketaanpa juttua, luvassa lisää kesäkurpitsoita, ja myös muuta.
Kommentit
Lähetä kommentti
Hei! Koska liikkeellä on ollut roskapostibotteja nyt, laitoin kommentteihin valvonnan. Varsinkin öisin pidän sen asetuksena. Kiitos kommentistasi, julkaisen luettuani sen ja vastaan mahdollisimman pian :) T: Struggle