Siirry pääsisältöön

Kesäkurpitsat ja sienet - Kesäkurpitsatalkoot 2021 - WFPB

 Media kuulutti kansalaisia alkamaan kesäkurpitsatalkoisiin, koska sen sadosta on tulossa suuri.

Tein jääkaapin ylähyllylle tilaa, ja lähdin iso kassi mukanani kauppaan hakemaan kesäkurpitsoita. 

Aioin ostaa koko jääkaapin ylähyllyn täyteen kesäkurpitsaa.


Kun pääsin Prismaan asti illalla, oli kesäkurpitsalaarin pohjalla yksi ainoa kesäkurpitsa. 

Olin jo suunnitellut, mitä kaikkia kuviakin otan blogia varten kesäkurpitsoista. Ei auttanut sitten, kuin pärjätä yhdellä kesäkurpitsalla.

Kaikki kuvat siitä tietysti epäonnistuivat. Kaiken kuvanmuokkauksen jälkeen totesin, että olisi ollut helpompi piirtää se  käsin.

Kuitenkin sienestä ja kesäkurpitsasta tuli iso lautasellinen kuutioita paistettavaksi pannulla.

Kuuman kelin vuoksi en olisi halunnut pitää levyä kauaa päällä, joten näiden kypsymiseen mennyt aika tuntui ikuisuudelta.

Paistamiseen en käyttänyt öljyä. Laitoin tilkan vettä pinnoittetulle pannulle, annoin vesitilkan alkaa kiehua ja osittain kuivalle pannulle kippasin sienen ja kesäkurpitsan.

Olisin voinut antaa ottaa väriäkin, mutta lisäsin aina tilkan vettä, etteivät ala mennä liian tummaksi.

Homma olisi nopeutunut, jos olisin silpunnut kaiken pieneksi.


En laittanut mitään mausteita. En suolaa, en pippuria, en kastikkeita. 

Osa kesäkurpitsapalasista jäi epätasaisesti kypsyneeksi, koska en malttanut odottaa enempää. 

Sehän ei haittaa, koska tarkoituskin on syödä sekä kypsää, että raakaa vihannesta joka päivä.




Kesäkurpitsaspagettia en tee. Sehän olisi kevyempi korvike viljapastalle, mutta juuri siksi se olisikin liian kevyt. Tällä WFPB- ruokavaliolla pitää keskittyä siihen, että saa varmasti tarpeeksi energiaa. Vaihtamalla pastan kesäkurpitsasuikaleisiin, voisi käydä vahinko ettei huomaakaan syöneensä liian vähän.

Toki suikalemallisena ne kypsyisivät äkkiä, eikä siinä sinänsä ole mitään vikaa, tekeekö niistä suikaleita vai kuutioita. En vain korvaa niillä suikaleilla mitään energianlähdettä. 

Olisin voinut maustaa paprikajauheella ja pippureilla perunat, ja paistaa nekin pannulla pyttipannutyyliin.
Levy oli kuitenkin pakko sammuttaa keittiön kuumuuden takia, ja lämmittää perunat mikrossa.

Hyvää oli näinkin ja koko kesäkurpitsa katosi samalla aterialla.


Tämä on vanhempi kuva vihannespellistä jollaisia teen silloin, kun keittiössä ei ole valmiiksi kuuma

Monessa paikkaa törmää hyviiin vinkkeihin, mitä kaikkea kesäkurpitsasta voi laittaa, ja millä sitä voisi maustaa.

Itsekin upotan kesäkurpitsaa vähän joka kastikkeeseen ja keittoon sitten, kun saan sitä hankittua.
Osan paistan ihan sellaisenaan. Kesäkurpitsan kanssa sopisi hyvin balsamiviinietikka.

Saan kesäkurpitsaa kuitenkin syötyä paljon, jos paistan enimmäkseen pannulla ja kypsytän uunissa ihan mitään miettimättä. 

Jos siitä joka kerta pitäisi laittaa jokin eri ruokalaji, tietty pilkkomistapa tai reseptikokkaus, niin en saisi syötyä sitä niin tehokkaasti ja hyödynnettyä edullista ja mahtavaa kasvia yhtä hyvin. Loppuisivat sekä ideat, että jaksaminen jo muutaman kurpitsan jälkeen.


Tämä kesäkurpitsatalkoilu olisi nyt kätevä tapa saada halvalla ja helposti syötyä vähintään se kilo tai kaksi, vaikka kuinka monta kiloa vihannesta päivässä. Hinta oli nytkin vain 1,29 € / kilo. Kaksi euroa kiloltakaan ei olisi vielä kallis.

Lähi- Salessa kävin nyt vilkaisemassa, ja siellä olikin merkitty jotain 2 € kilohinta espanjalaiselle kesäkurpitsalle. Sitä en tiedä, eivätkö nämä kesäkurpitsatalkoot olekaan vielä alkaneet, kun sielläkään ei ollut kuin kourallinen kurpitsoja ja nekin kyltin mukaan espanjalaisia.

Ehkä talkoot pian käynnistyvät toden teolla.

Teen lisää kesäkurpitsajuttuja sitten, kun saan niitä kotimaisia kurpitsoja hankittua.

Sieniä pitää miettiä, koska jos joka kesäkurpitsan kaverina pitää olla sieni, niin sienetkin tulevat maksamaan. Pitää alkaa vähentää näitä kulinaristisia vaatimuksia jossain kohtaa. Tai sitten ei.

Tässä viime vuotinen kuva jääkaapistani jonkin kauppareissun jälkeen. Kesäkurpitsaa oli silloinkin. Lanttu näytti olevan suosikkini. Sienet ja kesäkurpitsa oli se mieleiseni makupari jo silloin, ja sillä selittyy tuo valtava sienipussi.

Tällä kertaa aio
n ostaa koko ylähyllyn täyteen kesäkurpitsaa, jos erityisen halvalla sitä saa.

Mielestäni se säilyy hyvin jääkaapissakin, mutta ison määrän kanssa pitää tarkkailla etteivät ala pilaantua takaa, tai jäätyä jääkaapin takaosaa vasten. Sienetkin pitää ottaa pussista ulos, etteivät lahoa.

Hätätilanteessa kesäkurpitsat voi pelastaa kuutioimalla ja laittamalla pakastimeen siksi aikaa, että pystyy käyttämään ne. Olen pakastanut kesäkurpitsaa ihan esikeittämättä kuutioituina pakastepusseissa.

Sienet voi pelastaa paistamalla ja laittamalla myös ne pakkaseen.

Jatketaanpa juttua, luvassa lisää kesäkurpitsoita, ja myös muuta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Viikon ruokaostokset - Toukokuu vko 2. 30 €

Toukokuun toisen viikon ruokaostokset. 29.96 € eli kolme kymppiä. Salesta n. 16 €.  N. 3,5 kg perunaa Etikka on samalla siivousaine, mutta laitetaan nyt. Kauramaitopurkki maksoi 2,15 €. Hieman hinta noussut. Ei ihan kokokasvisruokaakaan, joten voisi ottaa tilalle vaikkapa ruukkuyrtin. Tai salaattipussin. Mutta kyllä nyt oli kiva tehdä kaura-aterioita.  Kaali, kurkku ja kesäkurpitsa. Melkein kaksi ja puoli kiloa. Yhteensä vitosen. Kurkku on aina kiire syödä pois, ettei se ala mennä keltaiseksi ja mauttomaksi. Pätkin siitä aina loput keittoihin ja muihin ruokiin. Kesäkurpitsa säilyy melko hyvin jääkaapissa. Vaan enpä näitä säilytettäväksi nyt ostanut. Perunaostoksia. Tällä viikolla yhteensä 7,8 kg perunaa, 7,62 €. Vielä on vajaa pussi jäljellä. Multaperunat 0,85 €/kg, pussiperunat 1,10 €/kg Käväisin Prismassakin mutkan. Ostin nämä ensi viikkoa varten. 5.13 €. Lisäksi äiti toi pari kiloa riisiä, joka ei kuulemma mene.  Muuton takia yritän ostaa mahdollisimman vähän. Pakkasessa on kastikep

WFPB - Maustaminen osa 4. - Happamuus

Mausteista jatketaan.  Viimeksi oli osa 3. Yrttejä ja tulisuutta .  Nyt katsotaan happamia ja kirpeitä lisämakuja ruuassa. Riippuu ruuasta, mistä kasvista tai aineesta happamuus mieluiten haetaan. Sitruuna antaa happamuuden lisäksi C-vitamiinia, ellei sitä kuumenneta liikaa. Jos ruokalautasellinen tuntuu kaipaavan suolaa, niin joskus sen sijaan auttaakin sitruuna. Ihan kaikkeen sitruuna ei sovi.  Ei siitä kauaa ole, kun jonkin risoton tai keiton päälle pirskautin hieman liikaa sitruunaa, ja sitten se ei maistunut millekään muulle.  Toiset keitot sitruuna kruunaa ihan täydellisesti. Puhun nyt vain omasta kokemuksesta, mutta sitruunavettä juodessani alkaa melkein jo samana päivänä vihloa hampaita.  Kun lisään sitruunaa sinne tänne vähän, ei tuntuisi vaikuttavan niin paljoa hampaisiin. Sitruuna raikastaa salaatit ja höyrytetyt kasvikset.  Happamuuden takia myös marjat ovat usein kiva lisä lautasen reunalle tai salaatteihin. Happamuushan niissäkin on. Ruokaan harvemmin sekoitan marjoja, en

WFPB - Maustaminen, osa 3. - Yrttejä ja tulisuutta

Tämä on hieman pidempi juttu nyt, maustamisesta. Laadukkaan ruoan ystävät ja kulinaristisesti valveutuneet tietävät, että mausteethan jauhetaan mieluiten morttelissa kokonaisista pippureista ja siemenistä. Kasvatetaan yrttejä itse, ja jokainen päivä on tuore raikas salaatti pöydässä. Vinha perä tässä, koska avattu mauste ja kasvi väljähtyy nopeampaa, kuin omassa luontaisessa muodossaan oleva. Ruuanlaitossa käytetään ihanteellisesti paljon tuoreita yrttejä.  Mieluiten ostetaan aina kokonaisena ja tuoreena kaikki, mitä vain saa. Se asenne on hyvä  kun haluaa tehdä hyvää ruokaa. Varsinkin asioiden syömistä kokonaisena ja tuoreena tuetaan tässä kokokasvisruokavaliossa.  Tuoreus ja raaka-aineiden laatu on hyvä ajatus myös sen kannalta,kun haluaa vähentää suolan ja sokerin käyttöä omassa ruokavaliossa. Niitä ei ehkä tarvita niin paljon, kun ruoka on hyvää muutenkin. Samalla myös on tarkoitus totuttaa makuaisti vähempiin kemikaaleihin, ja maistamaan ruuan aidot maut. Tässä ruokavaliossa ei se

WFPB - Kaurakeksit luumusoseesta ja omenasoseesta

Kevyttä herkkua, ilman rasvaa. Vähäsokerisesti. Kokeilin luumusosetta rasvan tai kanamunan korvikkeena. puolikas ylikypsä banaani muusattuna 1 dl luumusosetta 1 dl kaurajauhoja 2 dl kaurahiutaleita 180 C uunissa toiseksi ylimmällä tasolla n. 20 minuuttia.  Ripottelin kaurahiutaleita lisää, kunnes sain kekseihin sopivan koostumuksen. Laitoin yhdet ruokalusikalliset puolukoita ja rusinoita, mutta ne olivatkin sitten valmiissa kekseissä melko kirpeitä. Yleensä toimivat banaanikekseissä hyvin. Ihan pieni ripaus suolaa, kaksi teelusikallista sokeria ja teelusikalliset kanelia ja vaniljasokeria. Rriippuu siitäkin, miten makeaan on tottunut, voi laittaa enemmän tai vähemmän sokeria. Näyttävät tosi pieniltä, mutta yritin tehdä reilun kokoisia keksejä. Ripottelin päälle vähän kanelia ja vaniljasokeria vielä ennen uuniin laittamista. 180 C ja 20 minuuttia. Olivat vähän ottaneet väriä, paistuneet siis kullanruskeiksi.  Alapuolelta katsottuna olivat hieman ruskistuneet. Käänsin ne ympäri, etteivät

WFPB - Piirakkapohja pula-ajan tapaan - Suolainen täyte

Piirakkapohjalle löytyi mainio sapluuna "Pula-ajan ruokaohjeita" - nimisestä kirjasta, Marttaliiton kirjasia N:o 22, 6.painos, vuodelta 1946, näköispainos vuodelta 1997, Marttaliitto ry, kirjoittaja Saimi Latonen. Ohjeen nimi oli "Omenapiirakka", ja se löytyi sivulta 10. Resepti vaikutti  käyvän sekä suolaisiin että makeisiin. Ohueksi kaulittuna taikina toimii myös pasteijoiksi leivottuna.  Vegaaninen tämä oli jo valmiiksi, ja vieläpä ilman taikinaan lisättyä rasvaa. Joulutortut saa kun tekee hiivaleipävehnäjauhoihin, kokonaisten keitettyjen perunoiden kera.  Uusin: Pasteijat +tortut Ainekset menivät näin: 200 g keitettyjä perunoita 4 tl. etikkaa 1/2 tl. suolaa 2 tl. leivinjauhetta tai 2 tl. soodaa jauhoja Vaikka ohjeessa puhuttiinkin keitetyistä perunoista, käytin silti veteen tehtyä perunamuusia. Sitä sattui olemaan valmiina.  Pohjasta voi tulla ominaisuuksiltaan erilainen, käyttäessä keitettyjä perunoita kuten neuvottiin.  Ei se varmaankaan kauas poikkea näinkä

Luukku 22. - WFPB - Makaronilaatikko ja italiansalaatti

Tuli ehkä paras makaronilaatikko pitkiin aikoihin. Italiansalaattikin onnistui. Makaronilaatikko: 1 pussi/400 g tummaa makaronia 1 porkkana n.100g mustapapuja (n. alle puoli tölkillistä, valutettuja) vettä Mausteet: 1 rkl soijakastike 1/2 tl mustapippuri 1/4 tl maustepippuri 1/8 tl valkopippuri, tai ripaus loraus ketsuppia 200 C noin tunti Mustapippurimääräni, 1/2 teelusikallista, voi olla paljon jollekin. Tässä oli jonkin verran potkua nyt.  Ketsuppia lorahti siten, että huuhtelin lopun ketsuppipullon. En tiedä paljonko meni. Soijakastiketta 1 rkl voi olla paljon suolaa, mutta kannattaa maistella. Vettä meni jotain alle puolitoista litraa. Keitin vedenkeittimessä litran. Vielä ketsuppipullosta ja mukista lisää, ja että peittyy hyvin. Sekoitin mausteet ensin veteen mukissa, ja sekoitin vuokaan, että varmasti leviävät. Porkkanaraastetta näytti ensin olevan tosi paljon, mutta hyvin se sinne lopulta upposi. Paistoin 200C- asteisessa uunissa noin tunnin, ilman kantta. Noin tunnin päästä al

WFPB - Ruokaostokset 32 € - Toukokuu vko 1 - Kokkailut - Äitienpäivä

Viikon ruokaostokset, ja viikon kokkailuita. Ideat myös äitienpäivään. Hedelmiä vappupöytään Salesta. Perunoita. Perunoita, punajuuria ja kurkku 4.50 € Porkkanat piti hakea K-marketista asti. Kelit olleet vähän huonoja, joten ei ole montaa hupikävelyä sinne hotsittanut tehdä. Kerran kävin, ja sattuikin olemaan omenatarjous, 0,50 €/kilo.  Kauramaitopurkin muistin ostaa, mutta se soijajogurttihan unohtui.  Olisin halunnut tehdä italiansalaattia, mutta en sitten kaupassa enää muistanutkaan. Loppuviikosta alkoi olla ongelma, että mitä vihannesta söisi. Pakastimessa on vielä jotain, mutta oli taas haettava kaali, että saa tuorettakin pöytään. Punajuurien, porkkanoiden ja omenoiden kanssa kaalista tulee monta asiaa halvalla. Kesäkurpitsakin olisi nyt ollut melko edullista. Yhteensä meni 32, 38 €. Kokkailut: Punajuuria ja kaalta keitin, ja maustoin. Tähän keitokseen käyvät myös porkkanat ja omenat. Säilykepaprikat toimivat myös tosi hyvin. rouhittu mustapippuri jauhettu inkivääri jauhettu kur

WFPB - Ruokaostokset - Juhlapostaus - Mausteet osa 1., ruuanlaiton opettelu, koirat, blogi - Vappu -22

Nyt huhtikuun ruokaostokset.  Juhlaostokset, koska tässä kuussa tuli vuosi täyteen blogin pitämistä aktiivisesti. Laskin kuiteista, että meni 77 euroa ja hilut. Jos tuorekurkun ja pari omenaa haen, voi tulla 80 euroa täyteen. Pari kertaa olen käynyt marketissa kaupunkireissulla, mutta enimmäkseen nämä ostokset ovat lähikaupoista. Suunnittelen muuttoa, ja yritän syödä pakastimet tyhjäksi.  Katsotaan ensin ruokaostokset.  Sitten lopuksi muuta juttua koirista, blogin tekemisestä ja maustamisen opettelusta.  Kerron myös ehdotukseni vapun menyysta.  Ruokaostokset huhtikuussa 2022 Perunaostoksia Prismasta, huhtikuussa, 11 kg ja 800g. 8,39€ Kahdeksan perunanhakureissua lähikauppaan.  Noin 28 kiloa perunoita huhtikuussa. Onneksi en kaikkia syönyt yksin.  En ole erotellut tästä koirien perunoita. N. 26 euroa. 4 kiloa porkkanoita, kilo punajuuria. Punakaali, lanttu ja kaali. 9,13 €. Kurkkuja mukaan aina perunanhakureissulla. 2,5 € Hedelmät tekivät yhteensä huhtikuussa 10,88 € Veriappelsiineja my