Marraskuun teemaruuat. Viime ostoksissa teemana oli tunnin kauppareissu viikoksi. Oli marraskuun 1. Mitä ruokia?
Kolmella pääruokalajilla voi pärjätä, ideoitahan riittää muttei kaikkia ehdi viikossa tekemään.
Väliruokiakin tarvitaan välillä kuten pikku keittoja, koska pitää ajoittain päästä puolikkaista vihanneksista eroon.
Ruokaideat, osittain samoja kuin lokakuussa, myös sellerikeittoa lisää jos sattuu löytymään kotimaista varsiselleriä vielä.
1. Lanttu ja porkkana, ja peruna

Jos ostosten joukossa on edullista lanttua, porkkanaa ja perunaa, on kiva tehdä
lanttu-perunavuokaa. Lantut ja porkkanat siinä esikeitetään vähän aikaa, mutta sen jälkeen tämä valmistuu itsestään uunivuoassa.
Syvällisen maukas vanhanaikaisen tyylinen suomalainen kotiruoka.
Reseptissä käytin härkäpapurouhetta mutta ellei sitä satu olemaan, voi laittaa linssejä ja soijarouhetta.
Tänä iltana teen tämän lantusta ja perunasta. Paitsi
italiansalaattiaineksia ei nyt ole.
Perjantain herkku. Paistetut lantut ja perunat. Vanha kunnon paistettujen perunoiden ohje löytyy
tuolta ja kuvat enemmän kuutionmallisista on myös tuolla
punajuuriannoksen kanssa.
Punajuurihan on nyt monessa kaupassa edullista, omissa ostoksissa ei tällä kertaa sattunut olemaan. Ks.
Punajuurivinkit.
Voi tehdä sekä lantut että perunat (tai punajuuret) samalla pellillä uunissa, toisin kuin
kurpitsat ja perunat.
Lanttua kannattaa aina samalla raastaakin pätkä, saa salaatit odotellessa.
Olen ajatellut että jos kerran päivässä sotkee raastimen, saa tosi hyvät vitamiinit lantusta, mutta sitten saakin loppupäivän olla rauhassa. Aamulla hedelmää tai kyssäkaalia, kuuden maissa raastaa lanttua ja porkkanaa, ja illalla viimeiseksi ehkä appelsiini tai muu sitrus, niin saa hyvät C-vitamiinit. Omenaa. Ainiin, ja marjat tietysti aina.
Omissa uusissa ostoksissa oli 2 kiloa lanttua, joten siksi viljelen sitä nyt erityisesti joka aterialle. Kiinankaaliakin oli ostoksissa, siitäkin hyvää salaattia.
2. Spagetti
Lanttua, perunaa, spagettia ja tofua. Mausteeksi mustapippuria, basilikaa, tomaattisosetta ja ketsuppia.
Lanttua ensin pohjalle, keitetään vähän. Sitten perunoita muutama, keitetään taas ja spagettia sitten keittoaikansa mukaisesti, noin 12 minuuttia. Sekaan myös joko tölkkipapuja tai paketillinen tofua. Minkä makuista tofua sattuu olemaan, itselläni oli nyt maustamatonta.
Ei maustamaton tofu suoraan paketista mitään maukasta ole, mutta yllättävän toimiva kokonaisuus.
3. Kyssäkaali
Kaikista kasviksista jää kantapaloja, syntyy kaikenlaista keittoa. Ihan kelpo resepti kyssäkaalikeitolle löytyy
tuolta.
Se samassa postauksessa oleva spagettimurujuttu on myös kiva kyssäkaalista. Vähän tarpeettoman monimutkaisen näköinen valmistelu, näin jälkeenpäin katson ihmetellen. Mutta kyllä se silloin toimi. Taitaa perustua eniten siihen, että kastike kypsennetään uunissa ja tomaattiin tulee paras maku.
Kyssäkaalikin on kiva salaattirouskutus, enemmän tikkuina parempi kuin raasteena.
Keiton voi maustaa vaikka valmiilla suolattomalla mausteseoksella, misoakin voi laittaa. Yrttejä.
Marraskuun jälkiruokana tai keittojen kanssa eniten
lätyt, hiivaleipäjauhoista ja viereen kiinankaalia joko raakana tai 6-7 minuuttia kattilassa vähässä vedessä kansi päällä höyrytettynä.
Kiinankaali on näin talvella siitä hyvä, kun se säilyy hyvin, ja on ravintorikas ja rapea. Leikkaan pitkän sivun mukaisesti, tuntuu olevan helpompi käsitellä siten. Huuhtoa, leikata vaikka puoliksi ja kantaosa ruokiin, lehdistä salaatti.
Ylimääräinen ruoka vielä siis:
Kiinankaalikastike ja punaiset linssit, porkkanat siihen keitetään ja muusataan perunasurvimella.
Ostin 2 kiloa porkkanoita, aloin niitä kuluttamaan ja totesin taas, että raastaminen ja pilkkominen olisi paljon työläämpää, kuin keittää ensin porkkanat ja muusata sitten pehmeinä.
Rakenne on tietysti sitten mikä on.
Joskus on saatava porkkanoita kulumaan, ennen kuin ne tekevät uudet naatit. Siksi tein tällaisen kastikepohjan valmiiksi, se on kätevä ensi viikolla. Kippaan kattilaan ja sulatan, kaadan purkin paseerattua tomaattia päälle. Tässä on jo kaikki mausteetkin ja voi jakaa annoksiin.
Laitoin parvekkeelle jäähtymään. Onneksi nyt ei ole lämpimiä päiviä luvassa.
Sen voi tuolta vaikka ottaa ja laittaa isoon vahvaan pakastepussiin, pottunuijalla hajottaa.
Tai jos ei se hajoa helposti, niin laittaa tuosta vaan kattilan levylle, pari purkkia tomaattia ja sitten on spagettikastikkeet valmiina melkein koko viikoksi. Tai jos syö keittona.

Ei tule kaupassa käytyä nyt ainakaan huvikseen autolla, kävelemällä voi kipaista lähikaupassa. Kuvassa on siis auto, vaikea vain nähdä. Yksikin päivä oli sellainen keli, että jos auton jättäisi kaupan pihaan kymmeneksi minuutiksi, se olisi lumen peitossa saman tien. Eli ei vaikuta edes yhdistelmäreissuja yrittää aina, jos ei ole mikään pakko. Suoraan kotiin tai kotoa, käymättä kaupan kautta.
Ylimääräisiä sompailuita ei varsinkaan tee mieli alkaa, jos on kymmeniä aura-autoja liikkeellä. Mitä vähemmän joutuu kurvailemaan kaiken keskellä, sen parempi.

Kokeilin jään kestävyyttä, ja hyvin kestävä on jää ikkunassa.
Koska porkkana on nyt edullista, kakuksi ehdotan vaikka porkkanakakkua. Tai sitten vaan banaanikeksit, niin ei mene aikaakaan.
9.11. Uusi tunnin kauppareissu tuotti taas yli 10 kiloa ruokaa, ne ostokset myöhemmin tulossa, kuvat on jo tehtynä.
Kävi lumi ensin sulana ja nuoskana, tänään oli taas satanut. Pakkastakin. Talvi on, hyvä että on kaikkia hiutaleita ja jauhoja. Se noin 30 pakettia neljänviljan hiutaleitakin, jotka ostin Minimanista kerran päiväystarjouksesta. Jos tulee patikkaretki kauppaan niin ei tarvitse ihan kaikkea, ei varsinkaan mitään kaurahiutaleita koko ajan.

Tulikin mieleeni että jos kävellen käy kaupassa, voi olla hyvä käydä pari kertaa viikossa. Tai kolme.
Kauppareissut voi teeman mukaan jakaa : Hedelmäkeikka, vihanneskeikka ja tärkkelys- ja mauste.
Ei tarvitse kaikkea muistaa kerralla, eikä tarvitse kuin yhden kantokassin tai repun mukaan. Helppoa ja nopeaa, ellei se kauppa ole kaukana. Toimii myös jos tulee kotiin ja pitää nopeaa poiketa kaupassa, lähikauppaan ja teeman mukaan hedelmät tms.
Nyt viimeksi kävin silti autolla ison reissun, aikaa tunnin maksimissaan, yhdessä kaupassa. Ei ollut vielä luntakaan, niin oli hyvä hetki kauppareissulle. Käytin samoja tunnin vihannes- ja hedelmäkuvia kauppalistana. Nyt tuli 8,331 kg vihanneksia, 2,168 kg hedelmiä. = 10 kg 499 g . + 4 kiloa perunoita. Olettaen etten naputellut virheellisesti laskimeen. Liikaahan se oli yhdelle ihmiselle viikoksi, mutta eipähän mitään puutu. Basilikaa pakkaseen taas kaksi ruukullista.
Meinasin ensin että huh huh, aivan turhaan ostin niin paljon. Silti hyvä että nyt ei ole tarvinnut kauppaan mennä, ja viikonlopunkin pärjää jos ei banaaneita tule ikävä. Tai appelsiineja.
Ok, hyvää perjantai -iltaa.
Kommentit
Lähetä kommentti