Siirry pääsisältöön

WFPB - Lanttu-perunavuoka - Härkäpapurouhe

Tämän nimi saa nyt olla lanttu-perunavuoka, vaikka sisältääkin myös porkkanaa ja härkäpapua, vettä ja mausteita.


Porkkanat, lantut ja härkäpapurouhe esikeitetään kattilassa, maustetaan, laitetaan vuokaan perunoiden kanssa ja vettä tarpeen mukaan.
Härkäpapurouheelle on käsittely ja sekin kerrotaan tässä postauksessa. Eli ne huuhdotaan pari kertaa ensin. Tilalle käy myös muut, tölkkipavut tai soijarouhe, linssit, en juuri nyt testannut mutta eiköhän.



Pari lanttua, joista kunnon viipale lähti myös raasteeksi tai salaatiksi. Ei tarvitse sitten ruuan kanssa stressata erikseen salaattia. Porkkanaraastekin on kiva, ja perunaakin voi jonkin verran popsia raakana, jos ei mitään vatsaoireita ole siitä tullut. Ruokajuomaksi sopi puolukkatuoremehu, eli blenderiin puolukoita ja vettä. Sokeria ripaus, jos käyttää.

Lanttu-perunavuoka

  • Lanttua
  • Porkkanaa
  • Perunaa
  • n. 2-3 dl härkäpapurouhetta
  • Vettä

Mausteet:

  • 1-2 tl persiljaa, tai rkl
  • 1/2 tl oreganoa
  • 1/2-1 tl mustapippuria, maun mukaan
  • 1/4 tl maustepippurijauhetta, tai kokonaisia muutama
  • 1/8 tl valkopippurijauhetta
  • 1/2 tl paprikajauhetta
Maun mukaan voi lisätä loraukset ketsuppia ja 1 tl soijakastiketta, ne voi lisätä valmiiseenkin jos tarvitsee. 

Millintarkoilla maustemitoilla ei liene väliä.



Yritin laittaa sopivan määrän aineksiin nähden. Vältin liikaa voimakkuutta mausteissa, että saa selville maistuuko tämä härkäpapurouheineen ja lanttuineen millekään noin ylipäätään. Oli oikea veto, koska tästä tuli samettisen pumpulisen maukasta ja makeaa, ja vähäinen tulisuus virkisti mutta ei liiallisena. 


Porkkanat ja lantut pilkoin ja keitin puolipehmeiksi. Tässä kuvassa vettä ei näy mutta sitä laitoin niin, että suunnilleen peittyy. 
Härkäpapurouheen voi huuhtoa kattilan pohjalla pari kertaa, ja jättää näiden sekaan tässä vaiheessa.
Tällä kertaa tein erikseen härkäpapurouheen, kun en ole ennen käyttänyt. 


Härkäpapurouhe tosiaan piti pakkauksen oheen mukaan pari kertaa huuhtoa. Se tapahtui kätevimmin lisäämällä kattilaan vettä ja härkäpapurouheet, ja pesemällä rouhetta tuossa kattilassa ensin.

Käytin huuhteluveden pois kaatamisessa siivilää, mutta kohta huomasin että kätevämpää on suorittaa huuhtominen astiassa johon ne ovat tulossakin, tai jossain pyöreäpohjaisessa esim taikinakulhossa jossa on kaatonokka, ja kaataa runsas huuhteluvesi aina pois hallitusti, kun rouheet ovat vajonneet pohjalle. Jättää sen verran vettä kaatamatta sitten, ettei osa rouheestakin ala valua viemäriin.



Siivilän käyttämisessä oli rasittavaa kun rouheet takertuivat siivilään ja niitä piti sieltä noukkia, ainakin jos ei halunnut että osa rouheesta menee hukkaan.

Siksi helpommalla pääsee kun pesee niin runsaassa vedessä, että voi kaataa suurimman osan vedestä pois, lisätä uutta vettä. Vaahto vähenee kerta kerralta. Kolme tai neljä kertaa huuhtelin, kun huuhteluvesi tuntui vaahtoavan niin kovasti. Kaksi kertaa oli paketin ohjeessa.

Nyt kun ne on huuhdeltu, voi lisätä vettä ja keittää tässä, tai käyttää veden virtausta hyödyksi että härkäpapurouhe tulee saatelluksi varsinaiseen keittoastiaan, missä aikoo ruoan valmistaa.



Tässä ei nyt järki päätä pakottanut ensin, kun en koskaan ollut härkäpapurouhetta aiemmin käyttänyt, mutta prosessi kehittyy oppiessa. Joka kerta kun näitä rouheita kaatelee astiasta toiseen märkinä ja takertuvina, jää rouheita myös välille tai vähintään aikaa turhaantuu.

Rouhetta pystyisi 2-4 minuutin keittoajan jälkeen jo syömään jos haluaa. Keittämisenkin jälkeen piti huuhdella kylmällä vedellä.

Vuokaan ainekset, tässä oli prosessi vielä hukassa niin lasivuoassa ovat pelkät esikeitetyt lantut ja porkkanat. Keitin puolipehmeiksi nämä ensin, koska perunat kypsyvät uunissa niin nopeaa. Kahden litran vuoka. En voidellut vuokaa rasvalla.

Komean värinen lisuke voisi tulla jo näin, hehkuvan keltaista lanttua.


Perunat kuorin osittain, isoimmat perunat puolikkaiksi ja sitten viipaleiksi.
Punaisen tai keltaisen pussin perunoita.



Vuoka tuli liiankin täyteen, mutta sain vielä onneksi kannen päälle. 


Vuokaruokien kanssa tulee usein ihmeteltyä, pitikö sen kannen nyt olla päällä vai ei, ja otin siksi ihan kuvan. En peittänyt kokonaan kovin huolellisesti vedellä, joten kannen avulla saa höyrytystä.

Paistumisen loppua kohti kävin nappaamassa kannen pois, että päällimmäiset perunat ruskistuisivat vähän, ja nestettä pääsisi haihtumaan vähemmäksi.

Toisella kerralla annoin olla kannen päällä koko ajan, ja tulos oli pehmeämpi, ja jopa rouheet pehmenivät paremmin.

 

Tämän kannatti antaa vetäytyä jopa puolesta tunnista tuntiin kansi päällä. Maku tuli esille, sai selville tarvitseeko lisätä ripaus Herbamarea pintaan, tarvitaanko ketsuppia tai soijakastiketta.

Aluksi kun maistoin heti, niin oli melko mitään sanomaton. Tunnin päästä tätä teki mieli lapioida vatsa täyteen.

Vaikka olikin aika kauniin näköinen pinta, niin sekoitin aika pian. Joskus kun en ole sekoittanut vuokaruokia, niin perunat alkavat jotenkin kovettua ja ei ole niin samettisen pehmoinen lopputulos.

Jos pitäisi laittaa näyttävä tarjoilu, niin silloin toki säälittäisi sekoittaa pintakerros piiloon. Kokeiluja voi aina tehdä, koskaan ei muuten tiedä miten mikäkin ruoka käyttäytyy.

Lanttu-perunavuoka härkäpapuineen ei kovin nälkää pitävä varmasti ole, ellei sitten syö puolta vuokallista kerralla. Vaikka siellä tuota härkäpapua on, niin en tähän luottaisi kovin pitkään.

Siksi keitin lisäksi makaronit ja perunamuusit. Perunamuusin nesteenä perunoiden keitinvesi. Makaronit huuhtelin kylmällä vedellä ja valutin huolellisesti, etteivät paakkuunnu.


Makuasioita, mutta tumma makaroni suolattomassa keitinvedessä keitettynä kaipasi nyt ketsuppia ja mustapippuria.



Vuokaruoka oli hyvää. Härkäpapurouhe muistutti pähkinärouhetta, jäi purutuntuma. En oikein pitänyt siitä sikäli, tämä ruoka ei oikein osannut päättää pitääkö se pureskella vai ei. Välillä huomasin nielaisseeni kokonaisena härkäpapurouheet. Sitten meni rytmi taas sekaisin ja nielin perunat kokonaisena.

Ei siis mikään kaikkein mahtavin idea tuo härkäpapurouhe tässä, mutta näin saa tämän käytettyä. En epäile etteikö tässä vuoassa toimisi ihan hyvin mitkä tahansa muut, valmiiksi kypsät tölkkipavut, jopa paremmin.


Tästä vuoallisesta tuli nyt n. 5-7 syöntikertaa, kun lisäsin nuo makaronit ja muusit myös.
Auttaa siihenkin, ettei ala kyllästyttämään helposti.

Lisäys: Toinen syy annosjakoon oli, että vuokaani tuli n. 3 dl härkäpapurouhetta. Tuntui suurelta määrältä ruokalajia, jota en ole koskaan syönyt. Varminta jakaa annoksiin, ja vähin erin totuttelee härkäpapuun.
Jos ei ole ollenkaan tottunut papuihin, ei kannata isoa vuokaa mitään papuruokaa syödä heti samana päivänä, vaan totutella pitemmän ajan kuluessa. 



Lantussa on kummallinen piirre: Jos teen mielikeiton, jonka reseptissä on vain 1 dl lanttukuutioita, siihen ei saa laittaa enempää kuin desi, (hups, olinkin kaksi laittanut ja silti onnistunut, mutta siinä meni raja, enempää ei saanut olla) tai muuten keitto ei onnistu eikä ole hyvää.

Tämä lanttu-perunavuoka oli hyvää, vaikka nyt oli kattila puolillaan melkein lanttua. Ja porkkanaa. Tämä vuoka, sekä esimerkiksi lanttu-perunakeitto saavat yhtäkkiä sisältää paljon lanttua, ja sen kun vain paranevat. 


Porkkanan kanssa on oltava tarkka silloin tällöin, ja porkkanan takia yhtäkkiä joutuu maustamaan eri tavalla jos tekee porkkana-perunavuoka-ruoan. Porkkanaa taas (tai lanttua) en menisi laittamaan perunavuokaruokaan, jossa on ruskeita papuja. 

Sanoin näitä vuokaruokia ennen laatikkoruuiksi, kun en huomannut että laatikko voi mennä sekaisin joululaatikoiden kanssa. Kuten imelletyn perunalaatikon kanssa. Tai porkkanalaatikon. Kyllä näitä minusta on meillä sanottu aina laatikoiksi, kuten makaronilaatikko, mutta ehkä vuoka-sana olisi selkeämpi. 

Tältä näytti härkäpapurouhepakkaus.

Prismassa 600 g, 4,95 €
8,25 €/kg

Viimeksi tammikuun ruokaostoksissa näytin kun ostin sekä härkäpapurouhetta että kokonaisia härkäpapuja. Keitossakin kokeilin näitä. Vertailin soijarouheeseen hintoja ym.

Riisin joukkoonkin testasin jo keittää rouhetta, siitä valokuva joskus myöhemmin, mutta eivät nämä riisissä paljoa näkyneet. En edes huomannut näitä siellä. Joten ellei inspiroi laittaa mitään erityistä ruokalajia, ja haluaa saada härkäpapurouhetta kulutetuksi, niin kannattaa kokeilla riisin tai muiden jyvien seassa. 

Kommentit

  1. Tuo on kyllä paha jos menee pureskelurytmi sekaisin ja tulee nieltyä mitä sattuu vääränkokoisena 😂

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muitakin hankaluuksia näytti olevan härkäpapurouheen kanssa kun jouduit siivilän kanssa taistelemaan. Tunnistan tilanteen siitä kun kokeilin kotimaista kvinoaa, joka oli niin pientä että meni normisiivilästä läpi ja suodatinpusseista sitä lopuksi päädyin niitä nyppimään, ja sitten ne vielä tarrautuu sormiin ja joka paikkaan. Harmi sinänsä, ehkei kvinoa ole tarkoitettu kasvatettavaksi näillä Suomen leveysasteilla.

      Poista
    2. Hyvä vinkki koska olin ajatellut kvinoaakin kokeilla.
      Siivilöinti- ja huuhteluvaatimukset raaka-aineissa aiheuttavat itsellä joskus jopa ettei tule alettua ja ainesosa saattaa jäädä kaappiin . Tulee mieleen hirssi. Innoissani ostin, ja kun lueskelin että sille pitää tehdä sitä sun tätä, niin meni hieman into ensin.
      Punaisia linssejä olisi pitänyt huuhdella, mutta aika pian lakkasin huuhtelemasta.

      Hirssipaketissa minkä ostin, ei pakotettu huuhtomaan, mutta muilla vinkkisivuilla ym tuli huuhtelu, ja maun takia.

      Poista
    3. Ulkomaiset kvinoat on isompia ja helpommin käsiteltäviä kuin suomalaiset. Hirssikin on tuollaista pikkulinnunruoan kokoista piperrystä. Kiva joskus kokeilla noita eksoottisempia lajeja vaikkei tavan takaa haluakaan viedä ruokia ns kolmansien maiden asukkaiden suista.

      Poista
    4. Hyvä tieto. Herättipä mietteitä heti kun sanoit että kolmansien maiden asukkaiden. Pitipä se googlettaa ja löytyikin paljon kaikkea kotimaiseen ja ulkomaiseen kvinoaan liittyen. Kiinnostavaa, kvinoan kasvuolot, käyttö, alkuperä, mitä kaikkea suosio tekee alkuperämaissa ja mitä hyötyjä ym.ja miten Suomessa viljely tapahtuu jne.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Marraskuu 1 - Tunnin kauppareissu

Kauppareissu. Kokeilin tunnin sääntöä, eli olisin vaan tunnin poissa kotoa kauppareissun takia. Kokeiluni monetkaan puolet eivät ole vertailukelpoisia, koska jokaisellahan on oman pituisensa kotimatka kauppaan ja kaupasta. Siksi mittasin aikaa vain siitä alkaen kun lähdin kaupan pihasta sisälle kauppaan. Osoittautui että kotimatkakaan kestänyt kuin minuutteja, joten sama laittaa nekin siihen syssyyn. Eli noin tunti. Kävin ensin Lidlissä, mutta koska aikaa jäi niin poikkesin myös Prismassa. Lidlissä olin ihan pata jumissa, että mitä olen edes ostamassa. Yllättäen kun laitoin aikarajan, huolimatta siitä että ainahan elämässä on aikarajoja, meni heti pasmat sekaisin kaupassa. Aikaraja teki omituiseksi menon. Sama tapahtui joskus kun tein hintarajan tai viikkobudjetin, ja opettelin noudattamaan, niin yhtäkkiä hetkellisesti en osannut melkeinpä mitään. Huomasin silti, ettei siellä kaupassa ehkä ikinä mene tämän kauempaa. Kyse on vain siitä ettei tule tarkasti koskaan mitattua itse kaupparei...

WFPB - Ruokaostokset 46 € - Marraskuu 3

Kolmas viikko marraskuuta takana, nyt on ostosten aika. Viikon ruokaostokset hain enimmäkseen lähikaupasta. Lehtikaalia pari pussia Minimanista.  = 10, 83 € Keräkaali 1,49 €/kg x2,121 kg= 3,16 € Kikherne norm.2,55-50% = 1,27 € Appelsiini 1,89 €x0,556 kg = 1,05 € Omena Ida Red 0,727 kg x 1,65 €=1,20 € Banaani 1,79 €/kg x 1,207 kg = 1,99 € Kaurajuoma luomu 1,99 € Kaali oli paras vihannes, koska se oli alle 1,5 euroa kilo. Porkkanoita ei muistaakseni ollut. Olisin voinut ostaa molempia. Hedelmiä myös, valitsin alle 2 €/kilo maksavia. Olisihan siellä ollut monenlaista. Perunat olivat vähissä, tai oli jotain erilaisia pusseja ja hinta melkein puolitoista euroa kilolta. Irtoperunat olivat vihertäviä ainakin päällimmäiset, toisella kertaa perunaa. Suomalainen omena 1 kg 3,49 €/kg - 30% = 2,44 €/kg Banaani 1,49 €/kg x1,081 kg = 1,61 € Lehtiselleri 250 g = 2,49 € Porkkana 1,29 €/kg Peruna 1,09 €/kg x 2 = 2,18 € = 10 € Kävin K-Marketissa asti hakemassa assistentille tankoparsaa varalta, näyt...

WFPB - Marraskuun ruokia 1

Marraskuun teemaruuat. Viime ostoksissa teemana oli tunnin kauppareissu viikoksi. Oli marraskuun 1. Mitä ruokia?  Kolmella pääruokalajilla voi pärjätä, ideoitahan riittää muttei kaikkia ehdi viikossa tekemään.  Väliruokiakin tarvitaan välillä kuten pikku keittoja, koska pitää ajoittain päästä puolikkaista vihanneksista eroon.  Ruokaideat, osittain samoja kuin lokakuussa , myös sellerikeittoa lisää jos sattuu löytymään kotimaista varsiselleriä vielä. 1. Lanttu ja porkkana, ja peruna Jos ostosten joukossa on edullista lanttua, porkkanaa ja perunaa, on kiva tehdä lanttu-perunavuokaa . Lantut ja porkkanat siinä esikeitetään vähän aikaa, mutta sen jälkeen tämä valmistuu itsestään uunivuoassa. Syvällisen maukas vanhanaikaisen tyylinen suomalainen kotiruoka.  Reseptissä käytin härkäpapurouhetta mutta ellei sitä satu olemaan, voi laittaa linssejä ja soijarouhetta.  Toinen idea lantusta: Tänä iltana teen tämän lantusta ja perunasta. Paitsi  italiansalaatti aineksi...

WFPB - Ruokaostokset 42 € - Marraskuu 2

Tunnin kauppareissu vol 2.  ( Lisätty loppuun: Mitä hain Salesta tänään 16.11.2025) 9.11. Olin tulossa sunnuntaina kotiin päin kun kello oli jo melkein 19. Olisin kolmekin päivää vielä pärjännyt kunnes vihannekset loppuvat, mutta jos heti käy niin ei tarvitse viikolla miettiä. Isänpäiviltä tullessa koukkasin siis S-markettiin, ja laitoin kellon tunnin päästä hälyttämään. Ei ollut mitään tarkkaa tietoa, mitä olen ostamassa. Päätin siis käyttää edellisen viikon ostoskuvaa kauppalistana.  Muokkaus, ensin unohtui sellerin hinta, sitten tomaatit.  12,99 € Porkkana2kg, 0,95 €/kg =1,89 € Ruukkubasilika 2x 1,59 €= 3,12 € Kiinankaali 0,99 kg x 3,99 €/kg = 3,95 € Kurkku 0,340 kg x2,59 €/kg = 0,88 € Lanttu 2 kg x 1 €/kg = 1,05 € Kyssäkaali 0,811 kg x 2,59 €/kg = 2,10 € Selleri 8,76 €/kg, 2,19 € /250 g Tomaatit olivat menneet vahingossa kurkkuina, eli ne olivatkin 0,768 kg ..1,99 € kilohinta oli melko sama kurkun kanssa, eli tuskinpa isoa vahinkoa koitui. Tässä oli 6,25  eikä...

WFPB - Marraskuun ruokia 2

Ruokasuunnitelma laadittuna marraskuussa, toimiva myös joulukuussa. Lisätty loppuun ruokalinkki, ja tähänkin , jossa on inkivääriä käytetty. 1. Maanantai, hernekeitto Hernekeitto, vegaanisesti ja vähäsuolaisesti .  Ruokajuomana vesi, tai jäisistä marjoista Lidlin tai muun miniblenderissä tehty suodattamaton mehu. Hernekeiton kanssa sopivat keitetyt tai paistetut perunat. Hedelmä tai salaatti jälkiruuaksi.  Tiistai, makaronilaatikko Makaronilaatikkoon testasin viimeksi punaisia linssejä, hyvin toimi. Soijarouhe on hyvä, tai pavut. Makaronilaatikosta on 3 ideaa: Makaronilaatikko vegaanisesti ja vähäsuolaisesti.  mustapavuilla Makaronilaatikko 0,99 €, porkkanaraasteella Makaronilaatikko mustapavuilla, porkkanalla + italiansalaatti Keitetyt punajuuret .  Keskiviikko, kastike ja perunat, spagetti Perunat ja kastike. Kastike: Porkkanaa Punaisia kuivattuja linssejä Paseerattua tomaattia, tai tomaattimurskaa. +(ainiin, ja vettä tietysti missä keitetään ensin porkkanat ja lin...

WFPB- Ruokaostokset 25 € - Marraskuu 4 - 163 €/kk

Marraskuun loput ruokaostokset 24,52 €.  Marraskuussa 163 €/kk Lahjavinkkikin pukinkonttiin, joululimppua, kelikameraa, ja niin edelleen. Budjetti ylittyi jälleen, mutta sopi odottaakin. Tässä kuussa keskityin muun muassa paljonko aikaa menee kauppareissuihin, ja säästötavoite otti siinä(kin) hieman osumaa. Katsotaan ostokset siitä huolimatta: Banaani 0,905 kg x 1,79 e/kg = 1,62 € Bataatti 1, 356kg x 2,39 €/kg=3,24 € Sitruuna 0,215 kg x 3,49 €= 0,75 € Yleisperuna 1,495 kg x 1,09 € = 1,63 € Kaurajuoma luomu 1,99 €/l x 2 = 3,98 € =11,22 Kaikki hyvin tähän asti, eli 150 €/kk-budjetti olisi pitänyt vielä. Ei siinä vielä kaikki: silloin lähdin laittamaan kenkiä jalkaan saman tien, kun sain tietää että K-Marketissa ovat persimonit 1,69 €/kg. Budjetista viis, nehän kypsyvät pöydällä ensin, joten ei niitä pääse kuitenkaan syömään heti. Apua, mikähän tämä on. Olin unohtanut tällaisen ostoskeikan välistä.  Sanotaan että 5 euroa, pari kiloa perunaa, 1,99 € kauramaito, banaani. Kuitti huk...

WFPB - Ruokaostokset 40 € - Lokakuu 4 - 178 €/kk

Lokakuun loput ruokaostokset, ja viisi ruokaideaa lokakuussa. Mitkä ruuat olivat lokakuun parhaat? =16,89 € Kukkakaali 2,99 €/kg x0,699kg= 2,09 € Basilika 1,49 € Banaani 1,49 € x1,617kg  = 2,41 € Verigreippi luomu 2,69 €/kg x0,599 kg= 1,61 € Kurkku Suomi 1,69 €x 0,32kg= 0,54 € Lanttu Luomu 2,79 €/kg x0,584kg =1,63 € Punajuuri 1,09 €/kg x 0,248kg= 0,27 € Peruna 0,79 € x 2,696kg  =2,13 € Bataatti 1,99€/kg x 2,372kg = 4,72 € = 13,89 Myllykivi kaurahiutale 850 g, 1,24 €/kg= 1,05 € Tumma siirappi 2,92 €/kg, 750g = 2,19 € Myskikurpitsa kg 1,817 kg x 2,59 €/kg = 4,7 € Hokkaidokurpitsa 1,661 kg kg x2,39 €/kg = 3,96 € Luomu omena 1,99 €/kg Oatly Kauramaito Luomu 4x1,79 €/l = 7,16 € Nämä K-Marketista. Prismassa olisi ollut 10 senttiä halvempi litrahinta, mutta lähikaupaksi tämä oli jo aika hyvä diili ettei tarvitse kauempaa hakea. =2-3€ Irtoporkkana 1,09 €/kg  = 0,20 € Irtonauris 2,25 €/kg = 0,5 € Varsiselleri 7,56 €/kg=  1,89 € Näistä kuitti hukassa mutta suunnillee...

WFPB - Ohrarieskat - Perunamuusista ja kaurahiutaleista

Kesä on, kaikki on tuoretta. Leivänpäällisiä riittää, kurkku on halpaa, salaattia ja tilliä on tarjouksessa silloin tällöin. Jokin helppo leipä tarvitaan, jossa ei ole muita kuin itse valittuja lisäaineita. Näihin ei tarvita maitoa, munia, rasvaa, eikä edes omenasosetta. Muok. 11.7 lisätty vinkki keitettyjen perunoiden muusaamiseen Rieskat olen jo esitellyt monta kertaa, mutta nyt laitoin ihan paperille ylös minkä verran mitäkin tuli. Silti nämä ovat noin-arvioita, koska ei voi tietää millaisia jauhoja ja muuseja kenelläkin on käytössä. Sehän aina vaihtelee paljonko perunamuusissa on nestettäkin. Perunamuusi on nyt pelkkään perunoiden keitinveteen tehty, ja ollut yön jääkaapissa. Ohrarieskat  3 dl ohrajauhoja 1 - 2 dl pikakaurahiutaleita 2 dl perunamuusia 1-2 dl vettä suolaa jos käyttää esim. 1/4 - 1/2 tl Lisäksi jauhoja tai leseitä lautaselle niin, että voi pyörittää taikinanpalan siinä. Paistetaan n. 200-250 asteessa. Leivinpaperi kestää usein sen 220C max. Voit halutessasi lai...

WFPB - Lanttuperunasose - Keitto

Tämän lanttuperunasosekeiton tein valmiista lanttusoseesta. Itse keittämällä pitää kuoria ja paloitella lantut, ja keittää niitä kunnes ne ovat aivan kypsiä. Sitten soseuttaa. Muusata ehkä ilman vettä ensin, ja lisätä vettä takaisin. Kaupan valmiit soseet ovat se valmistuote mihin turvaudun, vaikka yleensä teenkin mielelläni alusta asti monet ruuat.  Maksavat noin 4 euroa kilo yleensä, ja joulun mentyä tarjouksesta usein puoleen hintaan tai jopa eurolla. Tänään 2.12.2023 S-kaupassa oli 3,49 €/kg. Ks. myös  rieskat , jotka voi tehdä ylijääneestä lanttusoseesta tai lanttulaatikosta. Lanttulaatikko uunissa löytyy täältä . Lanttuperunasose: Kaadoin lanttusoseet kattilaan. Lisäsin vettä sen verran, että sose notkistui helpoksi sekoittaa. Ellei vettä lisää, sose alkaa kiehuessaan räiskyä ja pulputtaa. On hyvä olla haihtumisvaraakin. Loraus siirappia ja ripaus mustapippuria. Annoin lanttusoseen kiehua miedolla lämmöllä. Sekoitin välillä. En ottanut mitään tarkkaa kellonaikaa ylös. V...