Siirry pääsisältöön

WFPB - Lanttu-perunavuoka - Härkäpapurouhe

Tämän nimi saa nyt olla lanttu-perunavuoka, vaikka sisältääkin myös porkkanaa ja härkäpapua, vettä ja mausteita.


Porkkanat, lantut ja härkäpapurouhe esikeitetään kattilassa, maustetaan, laitetaan vuokaan perunoiden kanssa ja vettä tarpeen mukaan.
Härkäpapurouheelle on käsittely ja sekin kerrotaan tässä postauksessa. Eli ne huuhdotaan pari kertaa ensin. Tilalle käy myös muut, tölkkipavut tai soijarouhe, linssit, en juuri nyt testannut mutta eiköhän.



Pari lanttua, joista kunnon viipale lähti myös raasteeksi tai salaatiksi. Ei tarvitse sitten ruuan kanssa stressata erikseen salaattia. Porkkanaraastekin on kiva, ja perunaakin voi jonkin verran popsia raakana, jos ei mitään vatsaoireita ole siitä tullut. Ruokajuomaksi sopi puolukkatuoremehu, eli blenderiin puolukoita ja vettä. Sokeria ripaus, jos käyttää.

Lanttu-perunavuoka

  • Lanttua
  • Porkkanaa
  • Perunaa
  • n. 2-3 dl härkäpapurouhetta
  • Vettä

Mausteet:

  • 1-2 tl persiljaa, tai rkl
  • 1/2 tl oreganoa
  • 1/2-1 tl mustapippuria, maun mukaan
  • 1/4 tl maustepippurijauhetta, tai kokonaisia muutama
  • 1/8 tl valkopippurijauhetta
  • 1/2 tl paprikajauhetta
Maun mukaan voi lisätä loraukset ketsuppia ja 1 tl soijakastiketta, ne voi lisätä valmiiseenkin jos tarvitsee. 

Millintarkoilla maustemitoilla ei liene väliä.



Yritin laittaa sopivan määrän aineksiin nähden. Vältin liikaa voimakkuutta mausteissa, että saa selville maistuuko tämä härkäpapurouheineen ja lanttuineen millekään noin ylipäätään. Oli oikea veto, koska tästä tuli samettisen pumpulisen maukasta ja makeaa, ja vähäinen tulisuus virkisti mutta ei liiallisena. 


Porkkanat ja lantut pilkoin ja keitin puolipehmeiksi. Tässä kuvassa vettä ei näy mutta sitä laitoin niin, että suunnilleen peittyy. 
Härkäpapurouheen voi huuhtoa kattilan pohjalla pari kertaa, ja jättää näiden sekaan tässä vaiheessa.
Tällä kertaa tein erikseen härkäpapurouheen, kun en ole ennen käyttänyt. 


Härkäpapurouhe tosiaan piti pakkauksen oheen mukaan pari kertaa huuhtoa. Se tapahtui kätevimmin lisäämällä kattilaan vettä ja härkäpapurouheet, ja pesemällä rouhetta tuossa kattilassa ensin.

Käytin huuhteluveden pois kaatamisessa siivilää, mutta kohta huomasin että kätevämpää on suorittaa huuhtominen astiassa johon ne ovat tulossakin, tai jossain pyöreäpohjaisessa esim taikinakulhossa jossa on kaatonokka, ja kaataa runsas huuhteluvesi aina pois hallitusti, kun rouheet ovat vajonneet pohjalle. Jättää sen verran vettä kaatamatta sitten, ettei osa rouheestakin ala valua viemäriin.



Siivilän käyttämisessä oli rasittavaa kun rouheet takertuivat siivilään ja niitä piti sieltä noukkia, ainakin jos ei halunnut että osa rouheesta menee hukkaan.

Siksi helpommalla pääsee kun pesee niin runsaassa vedessä, että voi kaataa suurimman osan vedestä pois, lisätä uutta vettä. Vaahto vähenee kerta kerralta. Kolme tai neljä kertaa huuhtelin, kun huuhteluvesi tuntui vaahtoavan niin kovasti. Kaksi kertaa oli paketin ohjeessa.

Nyt kun ne on huuhdeltu, voi lisätä vettä ja keittää tässä, tai käyttää veden virtausta hyödyksi että härkäpapurouhe tulee saatelluksi varsinaiseen keittoastiaan, missä aikoo ruoan valmistaa.



Tässä ei nyt järki päätä pakottanut ensin, kun en koskaan ollut härkäpapurouhetta aiemmin käyttänyt, mutta prosessi kehittyy oppiessa. Joka kerta kun näitä rouheita kaatelee astiasta toiseen märkinä ja takertuvina, jää rouheita myös välille tai vähintään aikaa turhaantuu.

Rouhetta pystyisi 2-4 minuutin keittoajan jälkeen jo syömään jos haluaa. Keittämisenkin jälkeen piti huuhdella kylmällä vedellä.

Vuokaan ainekset, tässä oli prosessi vielä hukassa niin lasivuoassa ovat pelkät esikeitetyt lantut ja porkkanat. Keitin puolipehmeiksi nämä ensin, koska perunat kypsyvät uunissa niin nopeaa. Kahden litran vuoka. En voidellut vuokaa rasvalla.

Komean värinen lisuke voisi tulla jo näin, hehkuvan keltaista lanttua.


Perunat kuorin osittain, isoimmat perunat puolikkaiksi ja sitten viipaleiksi.
Punaisen tai keltaisen pussin perunoita.



Vuoka tuli liiankin täyteen, mutta sain vielä onneksi kannen päälle. 


Vuokaruokien kanssa tulee usein ihmeteltyä, pitikö sen kannen nyt olla päällä vai ei, ja otin siksi ihan kuvan. En peittänyt kokonaan kovin huolellisesti vedellä, joten kannen avulla saa höyrytystä.

Paistumisen loppua kohti kävin nappaamassa kannen pois, että päällimmäiset perunat ruskistuisivat vähän, ja nestettä pääsisi haihtumaan vähemmäksi.

Toisella kerralla annoin olla kannen päällä koko ajan, ja tulos oli pehmeämpi, ja jopa rouheet pehmenivät paremmin.

 

Tämän kannatti antaa vetäytyä jopa puolesta tunnista tuntiin kansi päällä. Maku tuli esille, sai selville tarvitseeko lisätä ripaus Herbamarea pintaan, tarvitaanko ketsuppia tai soijakastiketta.

Aluksi kun maistoin heti, niin oli melko mitään sanomaton. Tunnin päästä tätä teki mieli lapioida vatsa täyteen.

Vaikka olikin aika kauniin näköinen pinta, niin sekoitin aika pian. Joskus kun en ole sekoittanut vuokaruokia, niin perunat alkavat jotenkin kovettua ja ei ole niin samettisen pehmoinen lopputulos.

Jos pitäisi laittaa näyttävä tarjoilu, niin silloin toki säälittäisi sekoittaa pintakerros piiloon. Kokeiluja voi aina tehdä, koskaan ei muuten tiedä miten mikäkin ruoka käyttäytyy.

Lanttu-perunavuoka härkäpapuineen ei kovin nälkää pitävä varmasti ole, ellei sitten syö puolta vuokallista kerralla. Vaikka siellä tuota härkäpapua on, niin en tähän luottaisi kovin pitkään.

Siksi keitin lisäksi makaronit ja perunamuusit. Perunamuusin nesteenä perunoiden keitinvesi. Makaronit huuhtelin kylmällä vedellä ja valutin huolellisesti, etteivät paakkuunnu.


Makuasioita, mutta tumma makaroni suolattomassa keitinvedessä keitettynä kaipasi nyt ketsuppia ja mustapippuria.



Vuokaruoka oli hyvää. Härkäpapurouhe muistutti pähkinärouhetta, jäi purutuntuma. En oikein pitänyt siitä sikäli, tämä ruoka ei oikein osannut päättää pitääkö se pureskella vai ei. Välillä huomasin nielaisseeni kokonaisena härkäpapurouheet. Sitten meni rytmi taas sekaisin ja nielin perunat kokonaisena.

Ei siis mikään kaikkein mahtavin idea tuo härkäpapurouhe tässä, mutta näin saa tämän käytettyä. En epäile etteikö tässä vuoassa toimisi ihan hyvin mitkä tahansa muut, valmiiksi kypsät tölkkipavut, jopa paremmin.


Tästä vuoallisesta tuli nyt n. 5-7 syöntikertaa, kun lisäsin nuo makaronit ja muusit myös.
Auttaa siihenkin, ettei ala kyllästyttämään helposti.

Lisäys: Toinen syy annosjakoon oli, että vuokaani tuli n. 3 dl härkäpapurouhetta. Tuntui suurelta määrältä ruokalajia, jota en ole koskaan syönyt. Varminta jakaa annoksiin, ja vähin erin totuttelee härkäpapuun.
Jos ei ole ollenkaan tottunut papuihin, ei kannata isoa vuokaa mitään papuruokaa syödä heti samana päivänä, vaan totutella pitemmän ajan kuluessa. 



Lantussa on kummallinen piirre: Jos teen mielikeiton, jonka reseptissä on vain 1 dl lanttukuutioita, siihen ei saa laittaa enempää kuin desi, (hups, olinkin kaksi laittanut ja silti onnistunut, mutta siinä meni raja, enempää ei saanut olla) tai muuten keitto ei onnistu eikä ole hyvää.

Tämä lanttu-perunavuoka oli hyvää, vaikka nyt oli kattila puolillaan melkein lanttua. Ja porkkanaa. Tämä vuoka, sekä esimerkiksi lanttu-perunakeitto saavat yhtäkkiä sisältää paljon lanttua, ja sen kun vain paranevat. 


Porkkanan kanssa on oltava tarkka silloin tällöin, ja porkkanan takia yhtäkkiä joutuu maustamaan eri tavalla jos tekee porkkana-perunavuoka-ruoan. Porkkanaa taas (tai lanttua) en menisi laittamaan perunavuokaruokaan, jossa on ruskeita papuja. 

Sanoin näitä vuokaruokia ennen laatikkoruuiksi, kun en huomannut että laatikko voi mennä sekaisin joululaatikoiden kanssa. Kuten imelletyn perunalaatikon kanssa. Tai porkkanalaatikon. Kyllä näitä minusta on meillä sanottu aina laatikoiksi, kuten makaronilaatikko, mutta ehkä vuoka-sana olisi selkeämpi. 

Tältä näytti härkäpapurouhepakkaus.

Prismassa 600 g, 4,95 €
8,25 €/kg

Viimeksi tammikuun ruokaostoksissa näytin kun ostin sekä härkäpapurouhetta että kokonaisia härkäpapuja. Keitossakin kokeilin näitä. Vertailin soijarouheeseen hintoja ym.

Riisin joukkoonkin testasin jo keittää rouhetta, siitä valokuva joskus myöhemmin, mutta eivät nämä riisissä paljoa näkyneet. En edes huomannut näitä siellä. Joten ellei inspiroi laittaa mitään erityistä ruokalajia, ja haluaa saada härkäpapurouhetta kulutetuksi, niin kannattaa kokeilla riisin tai muiden jyvien seassa. 

Kommentit

  1. Tuo on kyllä paha jos menee pureskelurytmi sekaisin ja tulee nieltyä mitä sattuu vääränkokoisena 😂

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muitakin hankaluuksia näytti olevan härkäpapurouheen kanssa kun jouduit siivilän kanssa taistelemaan. Tunnistan tilanteen siitä kun kokeilin kotimaista kvinoaa, joka oli niin pientä että meni normisiivilästä läpi ja suodatinpusseista sitä lopuksi päädyin niitä nyppimään, ja sitten ne vielä tarrautuu sormiin ja joka paikkaan. Harmi sinänsä, ehkei kvinoa ole tarkoitettu kasvatettavaksi näillä Suomen leveysasteilla.

      Poista
    2. Hyvä vinkki koska olin ajatellut kvinoaakin kokeilla.
      Siivilöinti- ja huuhteluvaatimukset raaka-aineissa aiheuttavat itsellä joskus jopa ettei tule alettua ja ainesosa saattaa jäädä kaappiin . Tulee mieleen hirssi. Innoissani ostin, ja kun lueskelin että sille pitää tehdä sitä sun tätä, niin meni hieman into ensin.
      Punaisia linssejä olisi pitänyt huuhdella, mutta aika pian lakkasin huuhtelemasta.

      Hirssipaketissa minkä ostin, ei pakotettu huuhtomaan, mutta muilla vinkkisivuilla ym tuli huuhtelu, ja maun takia.

      Poista
    3. Ulkomaiset kvinoat on isompia ja helpommin käsiteltäviä kuin suomalaiset. Hirssikin on tuollaista pikkulinnunruoan kokoista piperrystä. Kiva joskus kokeilla noita eksoottisempia lajeja vaikkei tavan takaa haluakaan viedä ruokia ns kolmansien maiden asukkaiden suista.

      Poista
    4. Hyvä tieto. Herättipä mietteitä heti kun sanoit että kolmansien maiden asukkaiden. Pitipä se googlettaa ja löytyikin paljon kaikkea kotimaiseen ja ulkomaiseen kvinoaan liittyen. Kiinnostavaa, kvinoan kasvuolot, käyttö, alkuperä, mitä kaikkea suosio tekee alkuperämaissa ja mitä hyötyjä ym.ja miten Suomessa viljely tapahtuu jne.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 38 € - Helmikuu 2

Tässä postauksessa ovat viikon hevi-ostokset. Hain myös kestokassikaupalla kuivakaappitavaraa, ja niistä pitää tehdä eri postaus.  Tällä viikolla olen hilannut kotiin 1,5 kg marjoja,  12,3 kg perunaa 3,82 kg juureksia ja vihanneksia 4,5 kg hedelmiä Yhteensä yli 22 kiloa perunaa ja kasviksia. Siitä se n.12 kg oli perunaa ja loput 9,8 kg marjaa, hedelmää, juuresta ja vihannesta. = 12,67€ Porkkana 2 kg 0,95 €/kg 1,89 € Appelsiini Navel 1,636 kg x 0,99 = 1,62 € Omena Suomi 0,806 kg x 2,79 €/kg = 2,25 € Kaali 0,84 kg x 1,25 €/kg = 1,05 € Banaani luomu 1,244 kg x 2,09 €/kg = 2,6 € Lanttu 0,984 kg x 1,29 €/kg = 1,27 € Yleisperuna harjattu 2,653 kg x 0,75 €/kg = 1,99 € Kävin Prismassa ja ostin kuvassa olevat tuotteet, sekä marjoja. Ne laitoin heti pakkaseen. Tässä on yhteensä 10, 163 kiloa Prisman heviosastolta. Pyöristetysti 10 kg kauppakassi . ~3,8 kg vihanneksia ja juureksia porkkana, kaali ja lanttu  ~3,6 kg hedelmiä   2,653 kg perunoita  Kaikki muut paitsi ap...

WFPB - Basilika-tomaattikastike

Basilikaa, tomaattimurskaa ja lisämausteeksi pippuria. Makeutukseksi voi käyttää ripauksen sokeria, miksei vaikka leivontataateliakin, jolloin kastike pysyy täytenä kokokasvisruokana. Kiinankaalia ja punaisia linssejä lisäämään rakennetta. Mehevät pavut ja kikherneet tekevät ruoasta vielä mielenkiintoisemman. Basilika-tomaattikastike 2 porkkanaa pätkä kiinankaalia 1-2 ruukkua basilikaa, lehdet cayennepippuria, mustapippuria maun mukaan makeutusta: taatelia, sokeria tai maustekastiketta  2 purkkia tomaattimurskaa, tai paseerattua linssejä, papuja, kikherneitä, valinnan mukaan muita pois käytettäviä vihanneksia, esim. salaatti, omena Kastikkeen kanssa perunat, spagetti, makaroni, riisi, tai kauraryyni/muu jyvä. Tai vaikka kaikki. Porkkanat raastetaan joko hienolla tai karkealla terällä. Voi pilkkoakin. Porkkana toimii myös makeuden lisääjänä. Kiinankaali pestään ja silputaan. Jos päättää käyttää taatelia makeutukseen, tomaattiruuat usein tarvitsevat lisämakeutusta, niin ne voi lisätä...

WFPB - Ruokasuunnitelma - Tammikuu 2025

Ruokasuunnitelman paikka, että näkee mitä voi tehdä.  Vihannekset jotka ovat suunnitelman pohjana, eli mitä on tallella aiempien ja viime kauppareissun jälkeen: 4 porkkanaa 1 lanttu + lantun palasia 1 iso nauris 2 bataattia, isoa 2 kiinankaalia 2 juuriselleriä 2 ylimennyttä omenaa 1 soijajogurtti puoli purkkia vaniljasoijajogurttia  Postauksen lopussa on vielä se tätä edeltävä  ruokasuunnitelma.  Raakasalaatiksi ja tuoreeksi vitamiiniksi on kiinankaalia, 2 omenaa, 3 tomaattia ja lanttu, ja pakastemarjoja.  Perunat ja tärkkelyspitoiset ovat tavallaan kuin juokseva vesi, niiden loppuminen ei tule ruokasuunnitelman esteeksi ja siksi luetteloin vain vihannespuolen. N. 20 perunaa, haen lisää jos loppuvat K-Marketin digitarjouslehdessä oli kaali euron kilo. Oli myös 1 €/kg tarjous perunoista, en tiedä oliko perunatarjous kaikissa K-Kaupoissa vai vain täällä. Siitä saisi salaatti- ja perunamäärää lisättyä jos noutaisi ne talteen. 1. Maanantai Palsternakkapihvit ....

WFPB - Ruokaostokset 12 € - Tammikuu 3, 126 €/kk

Tässä loput tammikuun 2025 ruokaostokset. Hintapohdintaa ja laskelmia perunasta ja kauramaidosta, mitä ne tulisivat maksamaan vuodessa ja paljonko niitä voisi mennä. Pakolliset vitamiinit ja lisäravinteet piti hankkia, niistäkin kuva. Ruokasuunnitelmaluonnos mitä lopuista voisi tulla, mitä on jäljellä tammikuussa. = 5,27 € Yleisperuna 2 kg, 0,90 €/kg = 1,79 € Jauhoinen peruna 2 kg 0,90 €/kg = 1,79 € = perunat yhteensä 3,58 € Porkkana 2 kg 0,85 €/kg = 1,69 € Perunat olisivat Salessa maksaneet reilusti yli 2 euroa säkki, kilohinta varmaan jopa 1,25 euroa. En muista, enkä ottanut kuvaa kun kävin, mutta jossain Salessa maksoi verkkokaupan mukaan jopa 1,23 €/kg. Eli kaksi kahden kilon säkkiä olisi tullut lähikaupassa maksamaan 4,90 €.  Säästin 4,90 - 3,58 €  = 1,32 € ostamalla Prismasta perunat. Jos käyttäisi vaikka 6 kiloa perunaa viikossa, se olisi vuodessa 312 kiloa. 0,9 kilohinnalla 280,8 € Jos peruna maksaa 1,25 euroa kilo, 6 kg perunaa viikossa vuoden on 390 ...

WFPB - Ruokaostokset 7 € - Helmikuu 1

Helmikuun 2025 ensimmäiset ruokaostokset. Helmikuu alkaa vasta huomenna, mutta samahan se oli käydä kaupassa jo tänään. Ja aloittaa vaikka syömäänkin etuajassa. Valitsin heviosastolta vain niitä, mitkä maksoivat alle euron kilo. Tai tasan euron kilo. = 5,05 € K-marketista : Peruna 1,483 kg x 0,89 €/kg = 1,32 € Keräkaali 1,350 kg x 1,00 €/kg = 1,35 € Omena Idared 0,510 kg x 1,00 €/kg = 0,51 € Salesta:  Appelsiini Navel 0,434 kg x 0,99 €/kg = 0,43 € Mandariini 0,578 kg x 2,49 € = 1,44 € Appelsiinin ja mandariinin piti olla 0,99 €/kg .  Otin molemmista laareista ja punnitsin, tarra tuli enkä tarkistanut sitä kaupassa, mutta jompi kumpi oli nyt 2,49 €. Vaikea tietää, koska kumpikin ostos oli kuitissa Appelsiini Navel. Virheen takia menetin nyt 0,87 € Appelsiini ja appelsiini eri hintaisia, vaikka ostin appelsiineja ja mandariineja. Blurrasin kuvasta aiheeseen liittymättömät konetiskiaineen joka oli puoleen hintaan, sekä koiran maksamakkarapötkön ja koiran -50% lihan.  Pain...

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Tammikuu 2

Tässä tammikuun ruokaostoksia. Ostoskorit sekä Lidlistä että Prismasta. Laitoin selostuksia mitä näistä voi nyt tehdä, ja linkin reseptipostaukseen. Reseptit ilman lisättyä rasvaa, ja vähäsuolaisesti ja -sokerisesti, sekä ilman eläinkunnantuotteita, vegaanisia. Lidlistä ensin 32,78 eurolla, Prismaan lähdin koska sieltä saa kaskinauriita. Prismaan meni 11,67 €. Ostoskorivertailu ei nyt kerro kumpi kauppa on halvempi, kävin muuten vain molemmissa. Lidlissä mietin otanko kärryn vai korin, ja päädyin koriin koska se toimii ostosrajoittimena. Jos en jaksa kantaa ostoskoria kassalle, niin sittenhän ruokaa on enemmän, kuin yksi ihminen tarvitsee viikossa? Ajatellen mitä on jo kotona valmiina. Kori tuli niin täyteen, että jouduin pakastevihannekset kantamaan toisessa kädessä. Se on heräteostosten varma merkki. Tärkkelyspitoisia siis on, hiutaletta, spagettia, papua, jyviä ym. Siksi ostin vain 6 kiloa perunaa ja pari pussia pastaa. Niistä ei tule viikon tai kahden viikon kalorit, vaan ne riittä...

WFPB - Kauranjyvät - Riisin tilalle - Villikaura ja Tyrnävän

Kauraryynien ohje lisukkeeksi :    2 dl ryynejä, 3,5 dl vettä .  20min. Riisin tilalle kotimaista vaihtoehtoa. Pidän aina silmät auki,  jos löytyisi jotain kivaa. Huomasin naapuruston Sale-kaupan poistokorissa tuotteen, jota en ole tiennyt olevan olemassakaan, eli Myllärin Villikauran.  Koska riisille on aina kiva löytää vaihtoehtoja, tartuin pakkauksiin ja ostin ne pois. Kilohinta normaalisti oli n. 4 euroa, Prismassa   3,67 €/kg , 3,49 €/paketti. mutta puoleen hintaan näille jäi hintaa n. 2 €/kg. Tässä postauksessa samalla myös Tyrnävän kauraryyni, joka on vastaava tuote ja edullisempi. 3.11.2023 Onko tuote sitten kokonaan poistumassa, vai vain sieltä Salen valikoimasta? Joka tapauksessa, sillä ei ole väliä, koska osoittautui että nämä ovat melko samanlaisia kauranjyviä, kuin Tyrnävän kauraryynitkin joita minulla sattui olemaan valmiina. Kauranjyviä myydään varmaan monen muunkin merkkisenä.  Villikaura-nimi tuo mieleen kauran, joka kasvaisi vill...

WFPB - Lanttuperunasose - Keitto

Tämän lanttuperunasosekeiton tein valmiista lanttusoseesta. Itse keittämällä pitää kuoria ja paloitella lantut, ja keittää niitä kunnes ne ovat aivan kypsiä. Sitten soseuttaa. Muusata ehkä ilman vettä ensin, ja lisätä vettä takaisin. Kaupan valmiit soseet ovat se valmistuote mihin turvaudun, vaikka yleensä teenkin mielelläni alusta asti monet ruuat.  Maksavat noin 4 euroa kilo yleensä, ja joulun mentyä tarjouksesta usein puoleen hintaan tai jopa eurolla. Tänään 2.12.2023 S-kaupassa oli 3,49 €/kg. Ks. myös  rieskat , jotka voi tehdä ylijääneestä lanttusoseesta tai lanttulaatikosta. Lanttulaatikko uunissa löytyy täältä . Lanttuperunasose: Kaadoin lanttusoseet kattilaan. Lisäsin vettä sen verran, että sose notkistui helpoksi sekoittaa. Ellei vettä lisää, sose alkaa kiehuessaan räiskyä ja pulputtaa. On hyvä olla haihtumisvaraakin. Loraus siirappia ja ripaus mustapippuria. Annoin lanttusoseen kiehua miedolla lämmöllä. Sekoitin välillä. En ottanut mitään tarkkaa kellonaikaa ylös. V...

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myösk...

WFPB- Ruokaostokset 35 € - Joulukuu 4 - 143 €/kk

Tässä ovat viimeiset ruokaostokset ennen vuoden vaihtumista. Ostosten jälkeen uudenvuoden selostus ruokakuluissa säästämistavoista, ruokavalion koostamisesta, pähkinäräntti ja muutama kuva. Myös ruokasuunnitelma. Kaksi kauppareissua: Jouluaattona kävin Lidlissä. Ilman kauppalappua. Hedelmiä ja perunaa lähinnä. Valtava lanttu.  Toinen kauppareissu oli 29.12. Olin jonnekin lähdössä mutta auto ei lähtenyt käyntiin, akku laturiin ja lähdin jalkaisin lähikauppoihin. K ja S. Kestokassi ja muovipussi. Lidlistä ekan kauppareissun perunat 2 kg, 0,59 €/kg = 1,18 € Lanttu 0,990 kg x 0,49 €/kg = 0,49 € Lidlissä olivat lanttu ja porkkana alennuksessa.  2 kg porkkanoita 0,4 €/kg =  0,79 € 10,21 € Banaani reilun kaupan 0,824 kg x 1,79 €/kg = 1,47 € Persimon 1,374 kg x 2,16 €/kg = 2,97 € Kartanon salaatti 1,69  Luomu klementiini 2,98 €/kg 500g = 1,49 € Luomu appelsiini 1kg 2,59 € Kartanon salaatti ei ollut yhtä sievää joulukukkana purkissa, kuin Ruustinnan salaatti.  Ihan hyvä ...