Siirry pääsisältöön

WFPB - Kukkakaali - Höyrytys - Juustoiset vegaaniset kastikkeet

 

Höyrytetään kukkakaali ja tehdään sille sinappinen, juustomainen ja vegaaninen kastike punaisista linsseistä. 

Katsotaan myös vähän, mitä pula-ajan keittokirjassa sanotaan kukkakaalista, mutta ei aleta sieltä tekemään nyt reseptiä. 

Postauksen lopussa on vielä toinen pikaisempi kastikeohje, sekä linkit videoille, joista ideoita löysin.

Kukkakaalissa oli todella virheettömät lehdet. Päätin olla pilkkomatta tai karsimatta sitä. 


Ristikukkaiset kasvit muodostavat omaa hyönteisen torjunta-ainettaan, sulforafaania tai sulfarafaania, joka on ihmiselle ilmeisesti hyväksi. 

Sitä muodostuu joko pilkotussa kasvissa ajan kanssa odottamalla 45 minuuttia, tai jos haluaa heti, voi laittaa sinappijauhetta, ja se aine muodostuu.

Laitoin vähän pölynä ripotellen tätä sinappijauhetta. 


Vettä pohjalle, kukkakaalin kattilaan, kansi päälle ja levylle. Heti kun vesi alkoi kiehua, laitoin kelloon ajastusta 5 minuutttia. 

Kävin tökkäämässä haarukalla kellon soitua. Haarukka ei mennyt läpi, ja jatkoin aikaa toiset 5 minuuttia. 

Vältän tällä ajastuksella vain sitä, että kukkakaali unohtuisi liian pitkäksi aikaa kiehumaan. 


Jokaisella on varmasti oma mieltymyksensä, kuinka pehmeäksi haluaa kukkakaalin. Itselleni riitti sellainen, mikä se oli 10 minuutin kohdalla. 

Koska kukkakaali oli kokonaisena kattilassa, se varmaankin eri kohdista kypsyi eri tavalla. 

Se olisi mielestäni hyväkin asia, koska raaoista osista saa paljon vitamiinia varmasti. Kypsät osat puolestaan on helpompi syödä, eikä niistäkään varmasti vitamiinia paljoa puutu. 


Paksuimmista lehdenvarsista ei tullut kivaa syötävää. Syön ne osat, mitkä voi syödä.

Lehtivihreä on varmasti terveellisiä, mutta monestihan ne ehtivät nahistua jo kaupassa.

Juustokastiketta varten laiton pöydän koreaksi. 
Alkuperäinen resepti oli Dr. Esselstynin kirjassa, Prevent and reverse heart disease. Kaikelle oli tarkat määrät, mutta olen alkanut soveltaa.

  • Vettä, 
  • grahamjauhoja, n. 3 rkl
  • linssejä, n 1-2 dl
  • kurkumaa, 1/4 tl
  • sinappijauhoa, 1/4 tl
  • tomaattisosetta, 
  • ketsuppia, 
  • sinappia, 
  • ravintohiivaa, 1/2 - 1 dl
  • sitruunanmehua 1-3 rkl

Siinä käskettiin laittaa 3/4 Cup vettä. 

Tähän laitoin vettä varmasti 4- 5 desiä ainakin.

Tomaattisosetta, ketsuppia ja sinappia meni kaikkia 2 ruokalusikallista.Tämä meinasi kärähtää pohjaan joka tilaisuuden tullen.
Piti laittaa levy pienelle ja sekoitella paljon ja siirtämään sitä välillä levyltä pois.. 

Palkitsee sikäli, että tämä käy sitten moneen ruokaan.

Jos se ei ala maistua, voi laittaa ketsuppia ja sinappia lisää. 

Tärkeä asia on myös tuo sitruunanmehu. Se antaa suolan makua ja potkua kastikkeeseen. Joskus raastan vähän sitä kuortakin.


Kastike oli jäämässä vähän veteläksi. 

Suurustin sen parilla kukkurallisella teelusikallisella perunajauhoa. 

Otin kiehuvan keitoksen hellalta pois, ja kaadoin tasaisena norona veden ja perunajauhon seoksen. 

Sitten sekoitin ja käytin uudelleen levyllä niin, että keitos pulpahtaa yhdesti.


Selasin pula-ajan keittokirjoja läpi, koska niistä voi joskus löytää viisauksia. 

Kukkakaalista löytyikin maininta, että sitä pitäisi liottaa vedessä muutaman tunnin ajan ennen keittämistä.

Ei tietystikään kerrottu, että miksi pitää liottaa.

Tuli mieleen, että liottamisen tarkoitus voisi olla hyönteisten hukuttaminen. 


Kasvisruokaa pula-aikanakin, kirjoittaja Lyyli Liukkonen. Hämeenlinna  1942, Arvi A. Karisto Oy:n kirjapaino.

Jos syynä olisi hyönteisten hukuttaminen, niin mihin tarvitaan muutama tunti? 

Mielessäni kävi myös jokin torjunta-aine, jota saisi liottamalla poistettua. 

Mahdoton tietää tästä asiasta mitään. Kaikki torjuntakaan ei ole aina myrkyllistä.Kokeilin vielä tehdä kastikkeen helpommalla tavalla.

Laitoin perunasosetta kastikemausteiden kanssa pieneen surauttimeen. Perunamaisuus jäi rakenteeseen. 

Maustaminen vaatii vielä kehittelyä.

Tällä saa varmasti jo kuitenkin kukkakaalit ja perunat syötyä.


Pelkkä sinappikin sopii mielestäni kukkakaalin kanssa. 

Balsamiviinietikka olisi aivan loistava. Tai kaataa sinappia ja balsamietikkaa yhteen.


Täysi ateria tuli, kun lisäsin vielä keitettyjä perunoita ja puolukoita.

Kastikehan on tuhtia, koska siinä on linssejä ja jauhoja. Kukkakaali on kevyttä, peruna on energiaa.Voisi ajatella, että kallista, mutta mielestäni säästöbudjettiinhan melkein kaikki mikä maksaa yli 3 € / kilo on kallista, paitsi mausteet. Mutta siksipä on olemassa myös Xtra Broccolimixaus, 1,69 € / kilo.

Osan päivästä kotimaista kallista kukkakaalta tuoreena, ja osa päivästä Broccolimixiä, kurkkua ja tomaattia. Kaikki hyvin.

Tässä vielä linkki englanninkieliseen YouTube-videoon, jolta sain idean käyttää perunasosetta kastikkeessa.

Tältä toiselta videolta opin myös, kun Jane ja Ann Esselstyn tekivät kastikkeita


Tässä videossa puolestaan Rip Esselstyn laittaa kikherneistä ja ravintohiivasta ruokaa, 3:30 min. paikkeilla.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Viikon ruokaostokset - Toukokuu vko 2. 30 €

Toukokuun toisen viikon ruokaostokset. 29.96 € eli kolme kymppiä. Salesta n. 16 €.  N. 3,5 kg perunaa Etikka on samalla siivousaine, mutta laitetaan nyt. Kauramaitopurkki maksoi 2,15 €. Hieman hinta noussut. Ei ihan kokokasvisruokaakaan, joten voisi ottaa tilalle vaikkapa ruukkuyrtin. Tai salaattipussin. Mutta kyllä nyt oli kiva tehdä kaura-aterioita.  Kaali, kurkku ja kesäkurpitsa. Melkein kaksi ja puoli kiloa. Yhteensä vitosen. Kurkku on aina kiire syödä pois, ettei se ala mennä keltaiseksi ja mauttomaksi. Pätkin siitä aina loput keittoihin ja muihin ruokiin. Kesäkurpitsa säilyy melko hyvin jääkaapissa. Vaan enpä näitä säilytettäväksi nyt ostanut. Perunaostoksia. Tällä viikolla yhteensä 7,8 kg perunaa, 7,62 €. Vielä on vajaa pussi jäljellä. Multaperunat 0,85 €/kg, pussiperunat 1,10 €/kg Käväisin Prismassakin mutkan. Ostin nämä ensi viikkoa varten. 5.13 €. Lisäksi äiti toi pari kiloa riisiä, joka ei kuulemma mene.  Muuton takia yritän ostaa mahdollisimman vähän. Pakkasessa on kastikep

WFPB - Maustaminen osa 4. - Happamuus

Mausteista jatketaan.  Viimeksi oli osa 3. Yrttejä ja tulisuutta .  Nyt katsotaan happamia ja kirpeitä lisämakuja ruuassa. Riippuu ruuasta, mistä kasvista tai aineesta happamuus mieluiten haetaan. Sitruuna antaa happamuuden lisäksi C-vitamiinia, ellei sitä kuumenneta liikaa. Jos ruokalautasellinen tuntuu kaipaavan suolaa, niin joskus sen sijaan auttaakin sitruuna. Ihan kaikkeen sitruuna ei sovi.  Ei siitä kauaa ole, kun jonkin risoton tai keiton päälle pirskautin hieman liikaa sitruunaa, ja sitten se ei maistunut millekään muulle.  Toiset keitot sitruuna kruunaa ihan täydellisesti. Puhun nyt vain omasta kokemuksesta, mutta sitruunavettä juodessani alkaa melkein jo samana päivänä vihloa hampaita.  Kun lisään sitruunaa sinne tänne vähän, ei tuntuisi vaikuttavan niin paljoa hampaisiin. Sitruuna raikastaa salaatit ja höyrytetyt kasvikset.  Happamuuden takia myös marjat ovat usein kiva lisä lautasen reunalle tai salaatteihin. Happamuushan niissäkin on. Ruokaan harvemmin sekoitan marjoja, en

WFPB - Maustaminen, osa 3. - Yrttejä ja tulisuutta

Tämä on hieman pidempi juttu nyt, maustamisesta. Laadukkaan ruoan ystävät ja kulinaristisesti valveutuneet tietävät, että mausteethan jauhetaan mieluiten morttelissa kokonaisista pippureista ja siemenistä. Kasvatetaan yrttejä itse, ja jokainen päivä on tuore raikas salaatti pöydässä. Vinha perä tässä, koska avattu mauste ja kasvi väljähtyy nopeampaa, kuin omassa luontaisessa muodossaan oleva. Ruuanlaitossa käytetään ihanteellisesti paljon tuoreita yrttejä.  Mieluiten ostetaan aina kokonaisena ja tuoreena kaikki, mitä vain saa. Se asenne on hyvä  kun haluaa tehdä hyvää ruokaa. Varsinkin asioiden syömistä kokonaisena ja tuoreena tuetaan tässä kokokasvisruokavaliossa.  Tuoreus ja raaka-aineiden laatu on hyvä ajatus myös sen kannalta,kun haluaa vähentää suolan ja sokerin käyttöä omassa ruokavaliossa. Niitä ei ehkä tarvita niin paljon, kun ruoka on hyvää muutenkin. Samalla myös on tarkoitus totuttaa makuaisti vähempiin kemikaaleihin, ja maistamaan ruuan aidot maut. Tässä ruokavaliossa ei se

WFPB - Kaurakeksit luumusoseesta ja omenasoseesta

Kevyttä herkkua, ilman rasvaa. Vähäsokerisesti. Kokeilin luumusosetta rasvan tai kanamunan korvikkeena. puolikas ylikypsä banaani muusattuna 1 dl luumusosetta 1 dl kaurajauhoja 2 dl kaurahiutaleita 180 C uunissa toiseksi ylimmällä tasolla n. 20 minuuttia.  Ripottelin kaurahiutaleita lisää, kunnes sain kekseihin sopivan koostumuksen. Laitoin yhdet ruokalusikalliset puolukoita ja rusinoita, mutta ne olivatkin sitten valmiissa kekseissä melko kirpeitä. Yleensä toimivat banaanikekseissä hyvin. Ihan pieni ripaus suolaa, kaksi teelusikallista sokeria ja teelusikalliset kanelia ja vaniljasokeria. Rriippuu siitäkin, miten makeaan on tottunut, voi laittaa enemmän tai vähemmän sokeria. Näyttävät tosi pieniltä, mutta yritin tehdä reilun kokoisia keksejä. Ripottelin päälle vähän kanelia ja vaniljasokeria vielä ennen uuniin laittamista. 180 C ja 20 minuuttia. Olivat vähän ottaneet väriä, paistuneet siis kullanruskeiksi.  Alapuolelta katsottuna olivat hieman ruskistuneet. Käänsin ne ympäri, etteivät

WFPB - Piirakkapohja pula-ajan tapaan - Suolainen täyte

Piirakkapohjalle löytyi mainio sapluuna "Pula-ajan ruokaohjeita" - nimisestä kirjasta, Marttaliiton kirjasia N:o 22, 6.painos, vuodelta 1946, näköispainos vuodelta 1997, Marttaliitto ry, kirjoittaja Saimi Latonen. Ohjeen nimi oli "Omenapiirakka", ja se löytyi sivulta 10. Resepti vaikutti  käyvän sekä suolaisiin että makeisiin. Ohueksi kaulittuna taikina toimii myös pasteijoiksi leivottuna.  Vegaaninen tämä oli jo valmiiksi, ja vieläpä ilman taikinaan lisättyä rasvaa. Joulutortut saa kun tekee hiivaleipävehnäjauhoihin, kokonaisten keitettyjen perunoiden kera.  Uusin: Pasteijat +tortut Ainekset menivät näin: 200 g keitettyjä perunoita 4 tl. etikkaa 1/2 tl. suolaa 2 tl. leivinjauhetta tai 2 tl. soodaa jauhoja Vaikka ohjeessa puhuttiinkin keitetyistä perunoista, käytin silti veteen tehtyä perunamuusia. Sitä sattui olemaan valmiina.  Pohjasta voi tulla ominaisuuksiltaan erilainen, käyttäessä keitettyjä perunoita kuten neuvottiin.  Ei se varmaankaan kauas poikkea näinkä

Luukku 22. - WFPB - Makaronilaatikko ja italiansalaatti

Tuli ehkä paras makaronilaatikko pitkiin aikoihin. Italiansalaattikin onnistui. Makaronilaatikko: 1 pussi/400 g tummaa makaronia 1 porkkana n.100g mustapapuja (n. alle puoli tölkillistä, valutettuja) vettä Mausteet: 1 rkl soijakastike 1/2 tl mustapippuri 1/4 tl maustepippuri 1/8 tl valkopippuri, tai ripaus loraus ketsuppia 200 C noin tunti Mustapippurimääräni, 1/2 teelusikallista, voi olla paljon jollekin. Tässä oli jonkin verran potkua nyt.  Ketsuppia lorahti siten, että huuhtelin lopun ketsuppipullon. En tiedä paljonko meni. Soijakastiketta 1 rkl voi olla paljon suolaa, mutta kannattaa maistella. Vettä meni jotain alle puolitoista litraa. Keitin vedenkeittimessä litran. Vielä ketsuppipullosta ja mukista lisää, ja että peittyy hyvin. Sekoitin mausteet ensin veteen mukissa, ja sekoitin vuokaan, että varmasti leviävät. Porkkanaraastetta näytti ensin olevan tosi paljon, mutta hyvin se sinne lopulta upposi. Paistoin 200C- asteisessa uunissa noin tunnin, ilman kantta. Noin tunnin päästä al

WFPB - Ruokaostokset - Juhlapostaus - Mausteet osa 1., ruuanlaiton opettelu, koirat, blogi - Vappu -22

Nyt huhtikuun ruokaostokset.  Juhlaostokset, koska tässä kuussa tuli vuosi täyteen blogin pitämistä aktiivisesti. Laskin kuiteista, että meni 77 euroa ja hilut. Jos tuorekurkun ja pari omenaa haen, voi tulla 80 euroa täyteen. Pari kertaa olen käynyt marketissa kaupunkireissulla, mutta enimmäkseen nämä ostokset ovat lähikaupoista. Suunnittelen muuttoa, ja yritän syödä pakastimet tyhjäksi.  Katsotaan ensin ruokaostokset.  Sitten lopuksi muuta juttua koirista, blogin tekemisestä ja maustamisen opettelusta.  Kerron myös ehdotukseni vapun menyysta.  Ruokaostokset huhtikuussa 2022 Perunaostoksia Prismasta, huhtikuussa, 11 kg ja 800g. 8,39€ Kahdeksan perunanhakureissua lähikauppaan.  Noin 28 kiloa perunoita huhtikuussa. Onneksi en kaikkia syönyt yksin.  En ole erotellut tästä koirien perunoita. N. 26 euroa. 4 kiloa porkkanoita, kilo punajuuria. Punakaali, lanttu ja kaali. 9,13 €. Kurkkuja mukaan aina perunanhakureissulla. 2,5 € Hedelmät tekivät yhteensä huhtikuussa 10,88 € Veriappelsiineja my

WFPB - Ruokaostokset 32 € - Toukokuu vko 1 - Kokkailut - Äitienpäivä

Viikon ruokaostokset, ja viikon kokkailuita. Ideat myös äitienpäivään. Hedelmiä vappupöytään Salesta. Perunoita. Perunoita, punajuuria ja kurkku 4.50 € Porkkanat piti hakea K-marketista asti. Kelit olleet vähän huonoja, joten ei ole montaa hupikävelyä sinne hotsittanut tehdä. Kerran kävin, ja sattuikin olemaan omenatarjous, 0,50 €/kilo.  Kauramaitopurkin muistin ostaa, mutta se soijajogurttihan unohtui.  Olisin halunnut tehdä italiansalaattia, mutta en sitten kaupassa enää muistanutkaan. Loppuviikosta alkoi olla ongelma, että mitä vihannesta söisi. Pakastimessa on vielä jotain, mutta oli taas haettava kaali, että saa tuorettakin pöytään. Punajuurien, porkkanoiden ja omenoiden kanssa kaalista tulee monta asiaa halvalla. Kesäkurpitsakin olisi nyt ollut melko edullista. Yhteensä meni 32, 38 €. Kokkailut: Punajuuria ja kaalta keitin, ja maustoin. Tähän keitokseen käyvät myös porkkanat ja omenat. Säilykepaprikat toimivat myös tosi hyvin. rouhittu mustapippuri jauhettu inkivääri jauhettu kur