Siirry pääsisältöön

WFPB - Kukkakaali - Höyrytys - Juustoiset vegaaniset kastikkeet

 

Höyrytetään kukkakaali ja tehdään sille sinappinen, juustomainen ja vegaaninen kastike punaisista linsseistä. 

Katsotaan myös vähän, mitä pula-ajan keittokirjassa sanotaan kukkakaalista, mutta ei aleta sieltä tekemään nyt reseptiä. 

Postauksen lopussa on vielä toinen pikaisempi kastikeohje, sekä linkit videoille, joista ideoita löysin.

Kukkakaalissa oli todella virheettömät lehdet. Päätin olla pilkkomatta tai karsimatta sitä. 


Ristikukkaiset kasvit muodostavat omaa hyönteisen torjunta-ainettaan, sulforafaania tai sulfarafaania, joka on ihmiselle ilmeisesti hyväksi. 

Sitä muodostuu joko pilkotussa kasvissa ajan kanssa odottamalla 45 minuuttia, tai jos haluaa heti, voi laittaa sinappijauhetta, ja se aine muodostuu.

Laitoin vähän pölynä ripotellen tätä sinappijauhetta. 


Vettä pohjalle, kukkakaalin kattilaan, kansi päälle ja levylle. Heti kun vesi alkoi kiehua, laitoin kelloon ajastusta 5 minuutttia. 

Kävin tökkäämässä haarukalla kellon soitua. Haarukka ei mennyt läpi, ja jatkoin aikaa toiset 5 minuuttia. 

Vältän tällä ajastuksella vain sitä, että kukkakaali unohtuisi liian pitkäksi aikaa kiehumaan. 


Jokaisella on varmasti oma mieltymyksensä, kuinka pehmeäksi haluaa kukkakaalin. Itselleni riitti sellainen, mikä se oli 10 minuutin kohdalla. 

Koska kukkakaali oli kokonaisena kattilassa, se varmaankin eri kohdista kypsyi eri tavalla. 

Se olisi mielestäni hyväkin asia, koska raaoista osista saa paljon vitamiinia varmasti. Kypsät osat puolestaan on helpompi syödä, eikä niistäkään varmasti vitamiinia paljoa puutu. 


Paksuimmista lehdenvarsista ei tullut kivaa syötävää. Syön ne osat, mitkä voi syödä.

Lehtivihreä on varmasti terveellisiä, mutta monestihan ne ehtivät nahistua jo kaupassa.

Juustokastiketta varten laiton pöydän koreaksi. 
Alkuperäinen resepti oli Dr. Esselstynin kirjassa, Prevent and reverse heart disease. Kaikelle oli tarkat määrät, mutta olen alkanut soveltaa.

  • Vettä, 
  • grahamjauhoja, n. 3 rkl
  • linssejä, n 1-2 dl
  • kurkumaa, 1/4 tl
  • sinappijauhoa, 1/4 tl
  • tomaattisosetta, 
  • ketsuppia, 
  • sinappia, 
  • ravintohiivaa, 1/2 - 1 dl
  • sitruunanmehua 1-3 rkl
  • sitruunan raastettua kuorta

Siinä käskettiin laittaa 3/4 Cup vettä. 

Tähän laitoin vettä varmasti 4- 5 desiä ainakin.

Tomaattisosetta, ketsuppia ja sinappia meni kaikkia 2 ruokalusikallista.

Maustetaan, kunnes grahamjauho ei enää lyö läpi. Ketsuppi, sinappi ja sitruuna ovat avain, + ravintohiiva. Jos tykkäät valkosipulijauheesta, se voisi toimia, itse en käytä niin en tiedä.



Tämä meinasi kärähtää pohjaan joka tilaisuuden tullen.
Piti laittaa levy pienelle ja sekoitella paljon ja siirtämään sitä välillä levyltä pois.. 

Palkitsee sikäli, että tämä käy sitten moneen ruokaan.

Jos se ei ala maistua, voi laittaa ketsuppia ja sinappia lisää. 

Tärkeä asia on myös tuo sitruunanmehu. Se antaa suolan makua ja potkua kastikkeeseen. Joskus raastan vähän sitä kuortakin.


Kastike oli jäämässä vähän veteläksi. 

Suurustin sen parilla kukkurallisella teelusikallisella perunajauhoa. 

Otin kiehuvan keitoksen hellalta pois, ja kaadoin tasaisena norona veden ja perunajauhon seoksen. 

Sitten sekoitin ja käytin uudelleen levyllä niin, että keitos pulpahtaa yhdesti.


Selasin pula-ajan keittokirjoja läpi, koska niistä voi joskus löytää viisauksia. 

Kukkakaalista löytyikin maininta, että sitä pitäisi liottaa vedessä muutaman tunnin ajan ennen keittämistä.

Ei tietystikään kerrottu, että miksi pitää liottaa.

Tuli mieleen, että liottamisen tarkoitus voisi olla hyönteisten hukuttaminen. 


Kasvisruokaa pula-aikanakin, kirjoittaja Lyyli Liukkonen. Hämeenlinna  1942, Arvi A. Karisto Oy:n kirjapaino.

Jos syynä olisi hyönteisten hukuttaminen, niin mihin tarvitaan muutama tunti? 

Mielessäni kävi myös jokin torjunta-aine, jota saisi liottamalla poistettua. 

Mahdoton tietää tästä asiasta mitään. Kaikki torjuntakaan ei ole aina myrkyllistä.



Kokeilin vielä tehdä kastikkeen helpommalla tavalla.

Laitoin perunasosetta kastikemausteiden kanssa pieneen surauttimeen. 



Perunamaisuus jäi rakenteeseen. 

Maustaminen vaatii vielä kehittelyä.

Tällä saa varmasti jo kuitenkin kukkakaalit ja perunat syötyä.


Pelkkä sinappikin sopii mielestäni kukkakaalin kanssa. 

Balsamiviinietikka olisi aivan loistava. Tai kaataa sinappia ja balsamietikkaa yhteen.


Täysi ateria tuli, kun lisäsin vielä keitettyjä perunoita ja puolukoita.

Kastikehan on tuhtia, koska siinä on linssejä ja jauhoja. Kukkakaali on kevyttä, peruna on energiaa.



Voisi ajatella, että kallista, mutta mielestäni säästöbudjettiinhan melkein kaikki mikä maksaa yli 3 € / kilo on kallista, paitsi mausteet. Mutta siksipä on olemassa myös Xtra Broccolimixaus, 1,69 € / kilo.

Osan päivästä kotimaista kallista kukkakaalta tuoreena, ja osa päivästä Broccolimixiä, kurkkua ja tomaattia. Kaikki hyvin.

Tässä vielä linkki englanninkieliseen YouTube-videoon, jolta sain idean käyttää perunasosetta kastikkeessa.

Tältä toiselta videolta opin myös, kun Jane ja Ann Esselstyn tekivät kastikkeita


Tässä videossa puolestaan Rip Esselstyn laittaa kikherneistä ja ravintohiivasta ruokaa, 3:30 min. paikkeilla.





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 80 € - Syyskuu 1 j a 2 - Tuoreostokset

 Tässä listalla on vain suurin osa, hedelmät, vihannekset, perunat.  Kuivakaappiin keräilin myös taas kaikenlaista, mutta niistä lisää toisessa postauksessa. = 8,97 € Paseerattu tomaatti 2 x 0,98 €/500g = 1,96 €/kg Maribel mansikkahillo 1,35 € Vemondo soijajogurtti 2 x 1,25 €/500g = 2,50 €/kg Omena punainen 0,198 gx 2,49 €/kg = 0,49 € Omena vihreä 0,134 g x2,59 €/kg = 0,48 € Alesto pähkinä-hedelmäsekoitus 2,19 € Elokuvaevääksi hain Lidlistä pussin pähkinäsekoitusta.  Ja omenaa. Tein pakasterasiaan omenalohkot, ja pähkinää laitoin pieneen pussiin. En sitten syönyt elokuvissa mitään, mutta hyvä olla mukana. Jos ei olisi, niin varmasti kaduttaisi. = 7,02 € Banaani 1,128 kg x 1,49 €/kg = 1,68 € Omena Juliet luomu 0,555 kg x 3,19 €/kg = 1,77 € Yleisperuna pesty 1,392 kg x 0,79 €/kg = 1,1 € Pakattu kiinankaali 0,417 kgx 3,79€/kg = 1,58 € Porkkana 0,89 €/kg  Jos ei keksi mitään erikoisempaa, niin näistä tulee jo ruoka. Peruna-porkkanakeitto, ja kiinankaali salaattina. Jälki...

WFPB - Ruokaostokset 60 € - Syyskuu 3 ja 4

Kuiva-aineita kaapin täytteeksi. Talveen varustautuminen. Ei ole niin paljoa, etteikö joutuisi kauppaan vielä monta kertaa. Olo on silti jo kotoisa ja mukava, pystyy kokkaamaan täyden aterian vaikka hakemalla tuoreraaka-aineiksi vain pari vihannesta ja perunaa lähikaupasta.  = 10,24 € Täysjyväspagetti 0,95 /500g x 2 = 1,90 €/kg Tumma makaroni1,88 €/kg, 400gx2 = 1,5 € Coop vihreät linssit 400 g 3,98 €/kg = 1,59 € Coop punaiset linssit 400 g, 3,98 €/kg =1,59 € Meira Curry ei lisättyä suolaa 25g 26,00 €/kg =0,65 € Meira Kurkuma 24g 37,08 €/kg = 0,89 € Coop paseerattu tomaatti 0,73€,500 gx2=1,46 €/kg  Xtra tomaattimurska 0,83 €/kg, 400 g x 2 0,33 € = 0,66 € Prismasta kympin pussillinen.  = 32,31 € Tyrnävän Hiivaleipävehnäjauho 1,6  €/kg , 2 kg =  3,19 € Ohraryyni kokonainen 2,39 €/kg Tyrvävän kauraryyni 2,39 €/kg Kaurahiutale x 2 0,98 €/kg =  1,96 € Pikakaurahiutale 2x0,37 €/500g = 0,74 €/kg Myllärin täysjyväohrajauho 1,99 €/kg  Meira ketsuppi 1,2 l...

WFPB - Ruokaostokset 74 € - Lokakuu 1 ja 2

Parin viikon ruokaostokset lokakuussa 2025.  Monta pientä kauppakäyntiä johtuen erinäköisistä menoista. Elin ennalta suunnittelematonta elämää. Pohjasuunnitelma kauppareissuille on aina, eli tärkkelyspitoisia, ja vihanneksia. Suunnilleen kaksi asiaa ostoslistalla.  Oli ilmestynyt uusi kynän kuva bloggeriin, sitä painamalla jotkut sanoista muuttuivat linkeiksi. Pitää tarkistaa vielä mitä linkkien takana on. Otan pois niitä jos eivät palvele, ja lisään parempia. Lisäys: Jep, poistin linkit, ei olleet hyviä. 10,03 € Prismasta: Basilika 1,49 € Peruna 1,304 kg x 0,79 €/kg =1,03 € Bataatti 1,422kg x 1,99€/kg =2,83 € Omena Royal Gala luomu 2,99 €/kg x 0,719 kg = 2,15 € Kurkku Suomi 0,276 kg x 2,79 €/kg = 0,77 € Banaani 1,181 kg x 1,49 €/kg = 1,76 € Mansikkahillo 5,29  Minimanista.  Olisi kannattanut ostaa Prismasta  Siellä se olisi maksanut :€3,99 € 4,16 €/kg Joskus pitää ostaa sieltä, missä sattuu muistamaan. Muuten jää ilman. Lisätyn sokerin käyttö pitää minimoida, ...

WFPB - Vegaaninen kedgeree

Kedgeree-niminen ruoka siis. Kalaruoka alun perin, ja kala tästä tulee vegaanisenakin versiona mieleen, vaikka laitoin tofua.  Kedgeree oli uusinta huutoa Victorian ajan Englannissa, ja nyt tehdään nykyversio.  Kedgeree-ohjeita löytyy yllättävän paljon, jos alkaa hakemaan. Oman versioni tein ennen, kuin hain tästä enempää tietoa. Täysin pelkästään yhden videon perusteella koitin nyt veganisoida, jonka löysin netistä vuosia sitten kun en ollut vielä kokokasvisruokavaliolla. Jos  haluat katsoa millainen ohje se oli, niin videolinkki on tässä: Laitan myös postauksen loppuun saman linkin, niin voit halutessasi lukea ensin.   Oikeastaan tämä ei ole monimutkainen, ja tätä voisi ihan hyvin sanoa riisipadaksi tai risotoksi. Mutta lähtökohta siis oli tämä kedgeree, ja siitä poiki sitten resepti. Voit tehdä riisillä, joko valkoisella tai täysjyvällä pelkästään, tai lisätä kauraa. Pelkkää kauraa en kokeillut, ja ohrakin on vielä testaamatta. Voit laittaa punaisia linssejä, tai ...

WFPB - Ruokasuunnitelma - Syyskuu

Ruokasuunnitelma syyskuun puolella.  Laitetaanpa nyt syyskuulle vielä jotain, mitä ei elokuussa tullut mainittua. Sekään ruokasuunnitelma ei ole vielä vanhentunut, kaikki kasvikset ja ainekset varmasti löytyvät kaupasta.  Nyt olen innoissani selleristä ja lantusta. Punajuuriakin olen alkanut miettiä. Syy miksi suunnitelmat etenevät niin hitaasti on, kun ei ehdi syömään kuin sen viisi kertaa päivässä. Yksi ruoka riittää kauan. Toisaalta suunnitelmaahan ei ole pakko noudattaa joka päivä. Ottaa idean sieltä, toisen täältä. Kaupasta voi hakea mitä sattuu edullisesti olemaan tarjolla. Mietin ensin tarvitaanko tässä mitään suunnitelmia, mutta voihan se olla silti kiva. Maanantaista lähtee,  Kurpitsapata Kaupassa on tarjolla erilaisia kurpitsoja, nyt oli kotimaisiakin ja alle 3 euroa kilo. Viimeksi kun ostin tällaisen hienon hokkaidokurpitsan, paistoin sen ensin kokonaisena uunissa koska en omistanut yhtään puukkoa, millä sen olisi saanut helposti halkaistua. Hokkaidokurpitsan ...

WFPB - Lehtiselleri-perunasosekeitto

Selleri-perunasosekeitto, tai peruna-sellerisosekeitto. Varsiselleri, eli lehtiselleri. Vain kaksi asiaa ostoslistalla: Varsiselleri ja peruna.  Tähän sosekeittoon saa käytettyä koko varsisellerin loppuun. Perunoita muutama, että on n. puoli kattilaa selleriä, puoli kattilaa perunaa.  Halutessasi voit lisätä punaisia linssejä, mutta ne eivät ole pakollisia. Niillä voi lisätä energian määrää ja ruokaisuutta. Mausteena on mustapippuri.  Selleri-perunasosekeitto: Selleriä Perunoita Vettä, niin että peittyy Keitetään kypsiksi. Maustetaan mustapippurirouheella. Annetaan jäähtyä, ja sitten soseutetaan sauvasekoittimella. Valmista! Lämmitetään tarjoiluun. Varmuuden vuoksi voi keittää sellereitä ensin vähän aikaa. Jos epäilee ettei selleri muuten pehmene tarpeeksi. Perunat kypsyvät n. 15-20 minuutissa, riippuu myös miten pieniksi pilkkoo. Linssit voi lisätä missä vaiheessa tahansa alussa, punaisten linssien keittoaika ei ole kuin alle vartti, joskus jopa sitäkin lyhyempi. Linssit...

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo ...

Luukku 12 - Ohra - WFPB

Luukku 12 ja ohra.  Tässä postauksessa ensin ohrapuuro kokonaisista jyvistä, sitten muitakin ohralaatuja, ja ohrapuurot jauhoista ja hiutaleista. Puuro kokonaisista ohranjyvistä  Huuhtelin ohraryynit astiassa, n 2,5 dl, lisäsin kylmää vettä ja pesin ohrat, kaadoin veden pois muutaman kerran.  Ohraryynit likoamaan kylmään veteen päiväksi tai yön yli. Säilytin jääkaapissa sen aikaa. Huomioin liotusvedenkin vesimäärään, koska sitä ei tarvitse kaataa pois. Joidenkin ohjeiden mukaan liotusvesi kaadetaan pois, mutta kun en nähnyt mainintaa heti, käytin liotusveden. Keitin puuron veteen ensin n. 2,5 dl ohraryynejä n. 1,5  l vettä Keitin kattilassa ensin pelkässä vedessä jonkin aikaa, sitten laitoin haudutuspataan. Kävin välillä sekoittelemassa, ja lisäsin kiehuvaa vettä tarpeen mukaan. Kun puuro alkoi olla valmista, ja vesikin oli imeytynyt kokonaan, laitoin vielä alle puoli purkkia kauramaitoa.  Kattilassa tai haudutuspadassa ei varmaan ole niin tarkkaa, onko nestemää...

WFPB - Ohrarieskat - Perunamuusista ja kaurahiutaleista

Kesä on, kaikki on tuoretta. Leivänpäällisiä riittää, kurkku on halpaa, salaattia ja tilliä on tarjouksessa silloin tällöin. Jokin helppo leipä tarvitaan, jossa ei ole muita kuin itse valittuja lisäaineita. Näihin ei tarvita maitoa, munia, rasvaa, eikä edes omenasosetta. Muok. 11.7 lisätty vinkki keitettyjen perunoiden muusaamiseen Rieskat olen jo esitellyt monta kertaa, mutta nyt laitoin ihan paperille ylös minkä verran mitäkin tuli. Silti nämä ovat noin-arvioita, koska ei voi tietää millaisia jauhoja ja muuseja kenelläkin on käytössä. Sehän aina vaihtelee paljonko perunamuusissa on nestettäkin. Perunamuusi on nyt pelkkään perunoiden keitinveteen tehty, ja ollut yön jääkaapissa. Ohrarieskat  3 dl ohrajauhoja 1 - 2 dl pikakaurahiutaleita 2 dl perunamuusia 1-2 dl vettä suolaa jos käyttää esim. 1/4 - 1/2 tl Lisäksi jauhoja tai leseitä lautaselle niin, että voi pyörittää taikinanpalan siinä. Paistetaan n. 200-250 asteessa. Leivinpaperi kestää usein sen 220C max. Voit halutessasi lai...

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa ...