Höyrytetään kukkakaali ja tehdään sille sinappinen, juustomainen ja vegaaninen kastike punaisista linsseistä.
Katsotaan myös vähän, mitä pula-ajan keittokirjassa sanotaan kukkakaalista, mutta ei aleta sieltä tekemään nyt reseptiä.
Postauksen lopussa on vielä toinen pikaisempi kastikeohje, sekä linkit videoille, joista ideoita löysin.
Kukkakaalissa oli todella virheettömät lehdet. Päätin olla pilkkomatta tai karsimatta sitä.
Ristikukkaiset kasvit muodostavat omaa hyönteisen torjunta-ainettaan, sulforafaania tai sulfarafaania, joka on ihmiselle ilmeisesti hyväksi.
Kävin tökkäämässä haarukalla kellon soitua. Haarukka ei mennyt läpi, ja jatkoin aikaa toiset 5 minuuttia.
Selasin pula-ajan keittokirjoja läpi, koska niistä voi joskus löytää viisauksia.
Tuli mieleen, että liottamisen tarkoitus voisi olla hyönteisten hukuttaminen.
Jos syynä olisi hyönteisten hukuttaminen, niin mihin tarvitaan muutama tunti?
Kokeilin vielä tehdä kastikkeen helpommalla tavalla.
Tällä saa varmasti jo kuitenkin kukkakaalit ja perunat syötyä.
Pelkkä sinappikin sopii mielestäni kukkakaalin kanssa.
Osan päivästä kotimaista kallista kukkakaalta tuoreena, ja osa päivästä Broccolimixiä, kurkkua ja tomaattia. Kaikki hyvin.
Sitä muodostuu joko pilkotussa kasvissa ajan kanssa odottamalla 45 minuuttia, tai jos haluaa heti, voi laittaa sinappijauhetta, ja se aine muodostuu.
Laitoin vähän pölynä ripotellen tätä sinappijauhetta.
Vettä pohjalle, kukkakaalin kattilaan, kansi päälle ja levylle. Heti kun vesi alkoi kiehua, laitoin kelloon ajastusta 5 minuutttia.
Laitoin vähän pölynä ripotellen tätä sinappijauhetta.
Kävin tökkäämässä haarukalla kellon soitua. Haarukka ei mennyt läpi, ja jatkoin aikaa toiset 5 minuuttia.
Vältän tällä ajastuksella vain sitä, että kukkakaali unohtuisi liian pitkäksi aikaa kiehumaan.
Juustokastiketta varten laiton pöydän koreaksi.
Siinä käskettiin laittaa 3/4 Cup vettä.
Jokaisella on varmasti oma mieltymyksensä, kuinka pehmeäksi haluaa kukkakaalin. Itselleni riitti sellainen, mikä se oli 10 minuutin kohdalla.
Koska kukkakaali oli kokonaisena kattilassa, se varmaankin eri kohdista kypsyi eri tavalla.
Se olisi mielestäni hyväkin asia, koska raaoista osista saa paljon vitamiinia varmasti. Kypsät osat puolestaan on helpompi syödä, eikä niistäkään varmasti vitamiinia paljoa puutu.
Paksuimmista lehdenvarsista ei tullut kivaa syötävää. Syön ne osat, mitkä voi syödä.
Lehtivihreä on varmasti terveellisiä, mutta monestihan ne ehtivät nahistua jo kaupassa.
Alkuperäinen resepti oli Dr. Esselstynin kirjassa, Prevent and reverse heart disease. Kaikelle oli tarkat määrät, mutta olen alkanut soveltaa.
- Vettä,
- grahamjauhoja, n. 3 rkl
- linssejä, n 1-2 dl
- kurkumaa, 1/4 tl
- sinappijauhoa, 1/4 tl
- tomaattisosetta,
- ketsuppia,
- sinappia,
- ravintohiivaa, 1/2 - 1 dl
- sitruunanmehua 1-3 rkl
- sitruunan raastettua kuorta
Siinä käskettiin laittaa 3/4 Cup vettä.
Tähän laitoin vettä varmasti 4- 5 desiä ainakin.
Tomaattisosetta, ketsuppia ja sinappia meni kaikkia 2 ruokalusikallista.
Maustetaan, kunnes grahamjauho ei enää lyö läpi. Ketsuppi, sinappi ja sitruuna ovat avain, + ravintohiiva. Jos tykkäät valkosipulijauheesta, se voisi toimia, itse en käytä niin en tiedä.
Tämä meinasi kärähtää pohjaan joka tilaisuuden tullen.
Piti laittaa levy pienelle ja sekoitella paljon ja siirtämään sitä välillä levyltä pois..
Palkitsee sikäli, että tämä käy sitten moneen ruokaan.
Jos se ei ala maistua, voi laittaa ketsuppia ja sinappia lisää.
Tärkeä asia on myös tuo sitruunanmehu. Se antaa suolan makua ja potkua kastikkeeseen. Joskus raastan vähän sitä kuortakin.
Kastike oli jäämässä vähän veteläksi.
Suurustin sen parilla kukkurallisella teelusikallisella perunajauhoa.
Otin kiehuvan keitoksen hellalta pois, ja kaadoin tasaisena norona veden ja perunajauhon seoksen.
Sitten sekoitin ja käytin uudelleen levyllä niin, että keitos pulpahtaa yhdesti.
Kukkakaalista löytyikin maininta, että sitä pitäisi liottaa vedessä muutaman tunnin ajan ennen keittämistä.
Ei tietystikään kerrottu, että miksi pitää liottaa.
Tuli mieleen, että liottamisen tarkoitus voisi olla hyönteisten hukuttaminen.
Kasvisruokaa pula-aikanakin, kirjoittaja Lyyli Liukkonen. Hämeenlinna 1942, Arvi A. Karisto Oy:n kirjapaino.
Mielessäni kävi myös jokin torjunta-aine, jota saisi liottamalla poistettua.
Mahdoton tietää tästä asiasta mitään. Kaikki torjuntakaan ei ole aina myrkyllistä.
Laitoin perunasosetta kastikemausteiden kanssa pieneen surauttimeen.
Perunamaisuus jäi rakenteeseen.
Maustaminen vaatii vielä kehittelyä.
Tällä saa varmasti jo kuitenkin kukkakaalit ja perunat syötyä.
Balsamiviinietikka olisi aivan loistava. Tai kaataa sinappia ja balsamietikkaa yhteen.
Kastikehan on tuhtia, koska siinä on linssejä ja jauhoja. Kukkakaali on kevyttä, peruna on energiaa.
Voisi ajatella, että kallista, mutta mielestäni säästöbudjettiinhan melkein kaikki mikä maksaa yli 3 € / kilo on kallista, paitsi mausteet. Mutta siksipä on olemassa myös Xtra Broccolimixaus, 1,69 € / kilo.
Osan päivästä kotimaista kallista kukkakaalta tuoreena, ja osa päivästä Broccolimixiä, kurkkua ja tomaattia. Kaikki hyvin.
Tässä vielä linkki englanninkieliseen YouTube-videoon, jolta sain idean käyttää perunasosetta kastikkeessa.
Tältä toiselta videolta opin myös, kun Jane ja Ann Esselstyn tekivät kastikkeita.
Tässä videossa puolestaan Rip Esselstyn laittaa kikherneistä ja ravintohiivasta ruokaa, 3:30 min. paikkeilla.
Kommentit
Lähetä kommentti