Kesä on, kaikki on tuoretta. Leivänpäällisiä riittää, kurkku on halpaa, salaattia ja tilliä on tarjouksessa silloin tällöin. Jokin helppo leipä tarvitaan, jossa ei ole muita kuin itse valittuja lisäaineita.
Näihin ei tarvita maitoa, munia, rasvaa, eikä edes omenasosetta.

Rieskat olen jo esitellyt monta kertaa, mutta nyt laitoin ihan paperille ylös minkä verran mitäkin tuli.
Näyttää olevan 14 rieskaa. Se on makuasia, miten isoja ja miten monta tekee.
Kello hälyttämään n. 15 minuutin päästä. Ainakin silloin on hyvä tarkistaa, ja jatkaa muutama minuutti aikaa tarvittaessa. Sitten ottaa ne pois uunista.
Nämä voi käännellä heti niin eivät leivinpaperiin jää vettymään.
Silloin kun aloittelin WFPB-ruokavaliota enkä osannut kokata yhtään mitään, luulin etten enää ikinä syö leipää kun kaikissa valmiissa leivissä oli suolat ja jopa öljyt.
En tiennyt ettei jämämuusirieskoihin tarvita mitään kanamunaa tai öljyä. Ei käynyt mielessäkään miettiä mitään, kunnes alkoi löytyä ideoita.



Rieskat olen jo esitellyt monta kertaa, mutta nyt laitoin ihan paperille ylös minkä verran mitäkin tuli.
Silti nämä ovat noin-arvioita, koska ei voi tietää millaisia jauhoja ja muuseja kenelläkin on käytössä. Sehän aina vaihtelee paljonko perunamuusissa on nestettäkin. Perunamuusi on nyt pelkkään perunoiden keitinveteen tehty, ja ollut yön jääkaapissa.
Ohrarieskat
- 3 dl ohrajauhoja
- 1 - 2 dl pikakaurahiutaleita
- 2 dl perunamuusia
- 1-2 dl vettä
- suolaa jos käyttää esim. 1/4 - 1/2 tl
Lisäksi jauhoja tai leseitä lautaselle niin, että voi pyörittää taikinanpalan siinä.
Paistetaan n. 200-250 asteessa. Leivinpaperi kestää usein sen 220C max.
Voit halutessasi laittaa muitakin jauhoja kuin ohrajauhoja, esim ruis tai täysjyvävehnä. Sitten ne eivät ole ohrarieskat, ja sehän ei haittaa.
Ohjeesta huolimatta, jos ei ole kuin 1 dl perunamuusia jäljellä, tai kaurapuuroa tai mitä ikinä: Rieskat siitä onnistuu tehdä. Jauhoilla ja vedellä voi jatkaa melko pitkälle. Taikina sekoitellaan ja kun se vaikuttaa hyvältä aletaan tekemään rieskasia. Ei kannata päästää liian tönkkiin, vaan ohentaa vedellä jos on liian jäykkää. Jauhoja tai kaurahiutaleita kannattaa ripotella, jos taikina uhkaa jäädä liian löysäksi.
Olen tehnyt niin että sen jälkeen kun käytän tuossa jauholautasessa, niin napakasti paiskaan sen rieskan pellille. Näin se leviää jo itsekseen niin, ettei sitä tarvitse enää paljoa muotoilla.
Näistäpä tuli oikein pehmeitä ja mukavia. Oli kiva lähteä kaupungille taskussa pussillinen lämpimiä rieskoja, niin ei varsinkaan houkuttele paistopisteet, eivätkä kaupassa leijuvat tuoreet leivän tuoksut.
Nämä voi käännellä heti niin eivät leivinpaperiin jää vettymään.
Nämä ovat nyt pelastus varsinkin kun ei oikein ehtisi leipoa. Tarvitaan kaikkea mihin ei tarvitse valmisteluja. Jos ei ole muusia, niin keitetyt perunat voi muusata ja käyttää. Saattaa vain tulla paakkuja, minusta jääkaapissa ollut kova peruna on joskus työläs muusata. Kaikenlaisia apuvälineitä varmaan kyllä löytyy. Käsin jos ei muu auta.
Toisaalta, se paakku on pelkkää paistettua perunaa rieskan seassa, ei sen pitäisi olla muu kuin kulinaristinen elämys.
Omalla riskillä, luotan että ovat riittävän puhtaita varsinkin jos ei ota etummaista. Koska salaatti on kuiva, siinä varmaan elää vähemmän bakteereita kuin märässä lionneessa salaatissa.
Näin helppo leipä on superhyvää. Ei tarvinnut paistopisteellä poiketa. Leipäosastolta eniten lähinnä houkuttaa juureen leivottu ruisleipä, toisaalta siinäkin on suolaa kunnolla. Nämä rieskat ovat myös pehmeitä verrattuna paksuun ruisleipään.
Jos suolaa välttää, on oma leipä paras ratkaisu.
Jos joku ihmettelisi mikä näihin on resepti, sanoisin varmaan että ei väliä, sotke vain muusia tai kaurapuuroa jauhoihin ja sekoita, lisää tilkka vettä jos tarvitsee. Mutta paras silti laittaa välillä ylös miten monta rieskaa mistäkin tuli.
Esimerkiksi kaurapuurorieskoissa on vain ainekset, ei määriä. Puuroa oli alle puoli litraa, ainakin sen kokoinen Orthexin pakasterasia oli kuvissa.
Ja toinen ohje missä oli keitettyä perunaa ja jauhoja, mutta ei tarkkoja mittoja.
Perunarieskojen ohjeessa näkyy kuvissa kaksi perunaa.
Niitäkään ohjeita koskaan ole mielestäni liikaa, joissa kerrotaan määrät. Itsekin joskus jään arpomaan että miten se menikään.
Jos haluat rieskat jossa on enemmän aineksia ja melko pehmeät varmemmin, katso seuraava:
Pehmeät rieskat ja bataattikakkuset. Kuva on jo resepti, suolan määrä vaihtelee käyttäjäkohtaisesti. Kaurajauhojen tilalla voi käyttää pikakaurahiutaleita. Ovat melkein sama asia.
Silloin kun aloittelin WFPB-ruokavaliota enkä osannut kokata yhtään mitään, luulin etten enää ikinä syö leipää kun kaikissa valmiissa leivissä oli suolat ja jopa öljyt.
En tiennyt ettei jämämuusirieskoihin tarvita mitään kanamunaa tai öljyä. Ei käynyt mielessäkään miettiä mitään, kunnes alkoi löytyä ideoita.
Vielä yksi ohje eli lanttulaatikkorieskat, nyt ei ole lanttulaatikon aika mutta pakkasessahan voi olla soseita, tai jää jotain kasvissosekeittoa yli
Niihin meni omenasosetta vähän. Valmista, kaupan.
Kun opettelin tekemään banaanikaurakeksejäkin olin ihmeissäni, mutta löysin Youtubesta ohjeen jossa punnittiin banaanitkin. 186 grammaa banaania tarvittiin, jos muistan oikein. Se saattoi olla liiankin tarkkaa, mutta sellainen banaani sattui sille kokille. Kyllä se oli sillä hetkellä mukava, että kerrottiin tarkasti. Hiki otsassa punnitsin aineksia. En sentään viilannut banaanista viiden millin siivua pois.
Olin luullut etten saa koskaan enää syödä mitään "hyvää" tai makeaa, kun en osannut käyttää mitään taateleita saman tien. Se ensimmäinen banaanikeksi jäi mieleen kyllä, kun en viikkoon ollut syönyt sokeria. Samoin ensimmäinen itse tehty leipä. Olin julistanut hiivan pannaan, kun koira kerran sai ähkykohtauksen syötyään raakaa hiivaleipää. Selvisi elossa. Vuosia meni kaupan leivällä kunnes rieskat pelastivat, ei tarvittu hiivaa.
Nyt mietin että oliko tämä vieläkin liian suuntaa antavalla tasolla, mutta toivottavasti onnistut, jos kokeilet.


Hei! Kiitti taas ohjeista. Tulevat aina tarpeeseen. YouTube on tosi hyvä lähde, mut nyt oon oppinut käyttään ChatGPT:tä. Syötän vaan mitä aineksia kaapista milloinkin löytyy ja se suoltaa reseptejä sekunneissa kun pyytää vaan et WFPB pohjalta. Kun tuo oma mielikuvitus ei aina ihan keksi mitä kokkaisi. Suosittelen kokeilemaan. Hyvää Juhannusta!
VastaaPoistaJee, hienoa, tuohan on tosi hyvä idea, ChatGPT siis kokeiluun.
PoistaVoisi tehdä blogiinkin tekoälyreseptin, listaa samoista ruokaostoksista menyyn ja katsoo mitä tulee tulokseksi! Kiitos ja hyvää juhannustakin!