Siirry pääsisältöön

WFPB - Ohrarieskat - Perunamuusista ja kaurahiutaleista

Kesä on, kaikki on tuoretta. Leivänpäällisiä riittää, kurkku on halpaa, salaattia ja tilliä on tarjouksessa silloin tällöin. Jokin helppo leipä tarvitaan, jossa ei ole muita kuin itse valittuja lisäaineita.

Näihin ei tarvita maitoa, munia, rasvaa, eikä edes omenasosetta.
Muok. 11.7 lisätty vinkki keitettyjen perunoiden muusaamiseen



Rieskat olen jo esitellyt monta kertaa, mutta nyt laitoin ihan paperille ylös minkä verran mitäkin tuli.
Silti nämä ovat noin-arvioita, koska ei voi tietää millaisia jauhoja ja muuseja kenelläkin on käytössä. Sehän aina vaihtelee paljonko perunamuusissa on nestettäkin. Perunamuusi on nyt pelkkään perunoiden keitinveteen tehty, ja ollut yön jääkaapissa.

Ohrarieskat

  •  3 dl ohrajauhoja
  • 1 - 2 dl pikakaurahiutaleita
  • 2 dl perunamuusia
  • 1-2 dl vettä
  • suolaa jos käyttää esim. 1/4 - 1/2 tl
Lisäksi jauhoja tai leseitä lautaselle niin, että voi pyörittää taikinanpalan siinä.
Paistetaan n. 200-250 asteessa. Leivinpaperi kestää usein sen 220C max.

Voit halutessasi laittaa muitakin jauhoja kuin ohrajauhoja, esim ruis tai täysjyvävehnä. Sitten ne eivät ole ohrarieskat, ja sehän ei haittaa.

Ohjeesta huolimatta, jos ei ole kuin 1 dl perunamuusia jäljellä, tai kaurapuuroa tai mitä ikinä: Rieskat siitä onnistuu tehdä. Jauhoilla ja vedellä voi jatkaa melko pitkälle. 


Taikina sekoitellaan ja kun se vaikuttaa hyvältä aletaan tekemään rieskasia. Ei kannata päästää liian tönkkiin, vaan ohentaa vedellä jos on liian jäykkää. Jauhoja tai kaurahiutaleita kannattaa ripotella, jos taikina uhkaa jäädä liian löysäksi.

Olen tehnyt niin että sen jälkeen kun käytän tuossa jauholautasessa, niin napakasti paiskaan sen rieskan pellille. Näin se leviää jo itsekseen niin, ettei sitä tarvitse enää paljoa muotoilla.

Näyttää olevan 14 rieskaa. Se on makuasia, miten isoja ja miten monta tekee.



Kello hälyttämään n. 15 minuutin päästä. Ainakin silloin on hyvä tarkistaa, ja jatkaa muutama minuutti aikaa tarvittaessa. Sitten ottaa ne pois uunista.


Näistäpä tuli oikein pehmeitä ja mukavia. Oli kiva lähteä kaupungille taskussa pussillinen lämpimiä rieskoja, niin ei varsinkaan houkuttele paistopisteet, eivätkä kaupassa leijuvat tuoreet leivän tuoksut.

Nämä voi käännellä heti niin eivät leivinpaperiin jää vettymään.



Paksu siivu kurkkua päälle. Tässä hieman liiankin ohut siivu. Sinappi sopii myös hyvin.

Nämä ovat nyt pelastus varsinkin kun ei oikein ehtisi leipoa. Tarvitaan kaikkea mihin ei tarvitse valmisteluja. Jos ei ole muusia, niin keitetyt perunat voi muusata ja käyttää. Saattaa vain tulla paakkuja, minusta jääkaapissa ollut kova peruna on joskus työläs muusata. Kaikenlaisia apuvälineitä varmaan kyllä löytyy. Käsin jos ei muu auta. 

Toisaalta, se paakku on pelkkää paistettua perunaa rieskan seassa, ei sen pitäisi olla muu kuin kulinaristinen elämys.

Tai tee näin:  Käytä perunat mikrossa, lorauta kasvimaitoa, ja muusaa haarukalla. Pitäisi pehmetä aika sujuvasti.


Kokonaisista perunoista tulee mielestäni jopa paremmat ja rapeammat rieskat, kuin muusiversiosta.

Lehtisalaatti, rieska ja kahvi. Ostin salaatin mutta en lähtenyt huuhtelemaan sitä Prisman saniteettitiloihin tai pullonpalautusautomaatille.
Omalla riskillä, luotan että ovat riittävän puhtaita varsinkin jos ei ota etummaista. Koska salaatti on kuiva, siinä varmaan elää vähemmän bakteereita kuin märässä lionneessa salaatissa.

Näin helppo leipä on superhyvää. Ei tarvinnut paistopisteellä poiketa. Leipäosastolta eniten lähinnä  houkuttaa juureen leivottu ruisleipä, toisaalta siinäkin on suolaa kunnolla. Nämä rieskat ovat myös pehmeitä verrattuna paksuun ruisleipään.

Jos suolaa välttää, on oma leipä paras ratkaisu.

Jos joku ihmettelisi mikä näihin on resepti, sanoisin varmaan että ei väliä, sotke vain muusia tai kaurapuuroa jauhoihin ja sekoita, lisää tilkka vettä jos tarvitsee. Mutta paras silti laittaa välillä ylös miten monta rieskaa mistäkin tuli. 

Esimerkiksi kaurapuurorieskoissa on vain ainekset, ei määriä. Puuroa oli alle puoli litraa, ainakin sen kokoinen Orthexin pakasterasia oli kuvissa.

Ja toinen ohje missä oli keitettyä perunaa ja jauhoja, mutta ei tarkkoja mittoja.




Perunarieskojen ohjeessa näkyy kuvissa kaksi perunaa.



Niitäkään ohjeita koskaan ole mielestäni liikaa, joissa kerrotaan määrät. Itsekin joskus jään arpomaan että miten se menikään.
Jos haluat rieskat jossa on enemmän aineksia ja melko pehmeät varmemmin, katso seuraava:


Pehmeät rieskat ja bataattikakkuset. Kuva on jo resepti, suolan määrä vaihtelee käyttäjäkohtaisesti. Kaurajauhojen tilalla voi käyttää pikakaurahiutaleita. Ovat melkein sama asia.

Silloin kun aloittelin WFPB-ruokavaliota enkä osannut kokata yhtään mitään, luulin etten enää ikinä syö leipää kun kaikissa valmiissa leivissä oli suolat ja jopa öljyt.

En tiennyt ettei jämämuusirieskoihin tarvita mitään kanamunaa tai öljyä. Ei käynyt mielessäkään miettiä mitään, kunnes alkoi löytyä ideoita.


Vielä yksi ohje eli lanttulaatikkorieskat, nyt ei ole lanttulaatikon aika mutta pakkasessahan voi olla soseita, tai jää jotain kasvissosekeittoa yli 


Niihin meni omenasosetta vähän. Valmista, kaupan.




Kun opettelin tekemään banaanikaurakeksejäkin olin ihmeissäni, mutta löysin Youtubesta ohjeen jossa punnittiin banaanitkin. 186 grammaa banaania tarvittiin, jos muistan oikein. Se saattoi olla liiankin tarkkaa, mutta sellainen banaani sattui sille kokille. Kyllä se oli sillä hetkellä mukava, että kerrottiin tarkasti. Hiki otsassa punnitsin aineksia. En sentään viilannut banaanista viiden millin siivua pois.



Olin luullut etten saa koskaan enää syödä mitään "hyvää" tai makeaa, kun en osannut käyttää mitään taateleita saman tien. Se ensimmäinen banaanikeksi jäi mieleen kyllä, kun en viikkoon ollut syönyt sokeria. Samoin ensimmäinen itse tehty leipä. Olin julistanut hiivan pannaan, kun koira kerran sai ähkykohtauksen syötyään raakaa hiivaleipää. Selvisi elossa. Vuosia meni kaupan leivällä kunnes rieskat pelastivat, ei tarvittu hiivaa.

Nyt mietin että oliko tämä vieläkin liian suuntaa antavalla tasolla, mutta toivottavasti onnistut, jos kokeilet.







Kommentit

  1. Hei! Kiitti taas ohjeista. Tulevat aina tarpeeseen. YouTube on tosi hyvä lähde, mut nyt oon oppinut käyttään ChatGPT:tä. Syötän vaan mitä aineksia kaapista milloinkin löytyy ja se suoltaa reseptejä sekunneissa kun pyytää vaan et WFPB pohjalta. Kun tuo oma mielikuvitus ei aina ihan keksi mitä kokkaisi. Suosittelen kokeilemaan. Hyvää Juhannusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jee, hienoa, tuohan on tosi hyvä idea, ChatGPT siis kokeiluun.
      Voisi tehdä blogiinkin tekoälyreseptin, listaa samoista ruokaostoksista menyyn ja katsoo mitä tulee tulokseksi! Kiitos ja hyvää juhannustakin!

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokasuunnitelma - Syyskuu

Ruokasuunnitelma syyskuun puolella.  Laitetaanpa nyt syyskuulle vielä jotain, mitä ei elokuussa tullut mainittua. Sekään ruokasuunnitelma ei ole vielä vanhentunut, kaikki kasvikset ja ainekset varmasti löytyvät kaupasta.  Nyt olen innoissani selleristä ja lantusta. Punajuuriakin olen alkanut miettiä. Syy miksi suunnitelmat etenevät niin hitaasti on, kun ei ehdi syömään kuin sen viisi kertaa päivässä. Yksi ruoka riittää kauan. Toisaalta suunnitelmaahan ei ole pakko noudattaa joka päivä. Ottaa idean sieltä, toisen täältä. Kaupasta voi hakea mitä sattuu edullisesti olemaan tarjolla. Mietin ensin tarvitaanko tässä mitään suunnitelmia, mutta voihan se olla silti kiva. Maanantaista lähtee,  Kurpitsapata Kaupassa on tarjolla erilaisia kurpitsoja, nyt oli kotimaisiakin ja alle 3 euroa kilo. Viimeksi kun ostin tällaisen hienon hokkaidokurpitsan, paistoin sen ensin kokonaisena uunissa koska en omistanut yhtään puukkoa, millä sen olisi saanut helposti halkaistua. Hokkaidokurpitsan ...

WFPB - Ruokaostokset 80 € - Syyskuu 1 j a 2 - Tuoreostokset

 Tässä listalla on vain suurin osa, hedelmät, vihannekset, perunat.  Kuivakaappiin keräilin myös taas kaikenlaista, mutta niistä lisää toisessa postauksessa. = 8,97 € Paseerattu tomaatti 2 x 0,98 €/500g = 1,96 €/kg Maribel mansikkahillo 1,35 € Vemondo soijajogurtti 2 x 1,25 €/500g = 2,50 €/kg Omena punainen 0,198 gx 2,49 €/kg = 0,49 € Omena vihreä 0,134 g x2,59 €/kg = 0,48 € Alesto pähkinä-hedelmäsekoitus 2,19 € Elokuvaevääksi hain Lidlistä pussin pähkinäsekoitusta.  Ja omenaa. Tein pakasterasiaan omenalohkot, ja pähkinää laitoin pieneen pussiin. En sitten syönyt elokuvissa mitään, mutta hyvä olla mukana. Jos ei olisi, niin varmasti kaduttaisi. = 7,02 € Banaani 1,128 kg x 1,49 €/kg = 1,68 € Omena Juliet luomu 0,555 kg x 3,19 €/kg = 1,77 € Yleisperuna pesty 1,392 kg x 0,79 €/kg = 1,1 € Pakattu kiinankaali 0,417 kgx 3,79€/kg = 1,58 € Porkkana 0,89 €/kg  Jos ei keksi mitään erikoisempaa, niin näistä tulee jo ruoka. Peruna-porkkanakeitto, ja kiinankaali salaattina. Jälki...

WFPB - Ruokaostokset - Elokuu 3 ja 4 - 100 €, n. 190 €/kk

Lisätty  2.9. linkki, uusi kokaru-kirja, löysin tänään. Hups ja haa, Tässä heti kirjalinkki niin ei tarvitse selata alas asti:)   https://www.suomalainen.com/products/kokaru-kokokasvisruoka Uutuus voi löytyä pian kirjastostakin jo, ks. lähimmän kirjastosi saatavuustilanne  https://www.finna.fi/Search/Results?lookfor=kokaru&type=AllFields Tekijät Pauliina Tervo / Ville Miettinen Nyt elokuun loput ruokaostokset, vuosi 2025. Noin 100 € parin viikon ostokset, tässä postauksessa on sekä aloiteltuja talvivarautumisia, että joka päiväistä lanttua ja leipää. Aloin hyvän sään aikana hamstraamaan talvivarastoja, tai ainakin etukenoa että kaikki tarvikkeet eivät lopu yhtä aikaa, kun lumi sataa maahan. Homma vielä jatkuu hyvän matkaa, kunhan ei ala menemään ihan hirveitä summia rahaa. Kertasijoitus on aina mietittävä, koska ruokien kanssa voi sattuakin jotain. Tulee vaikka äkillinen matka, ja sitten olisi tuhansilla euroilla ruokaa tyhjässä talossa? Ei sitä koskaan tied...

WFPB - Kesäkurpitsa-mustikkapiirakka - Muffinit

Mustikkapiirakka tai muffinit kesäkurpitsalla. Tämän voi leipoa kakuksi, tai tehdä useita kakkusia muffinssivuokaan. Täyspainoinen ateria samalla makean leivonnaisen muodossa, eli sisältää tärkkelyspitoista, vihannesta, marjaa ja kuitua. Mitä kaikkea täysravinnolta nyt edellytetäänkin. Vielä jokin tuore hedelmä tai vihannes lisäksi, on paketti valmis. Ihanaa aina jos on mukaankin otettavaksi sellaista pullaa, mikä maistuu vaikkei ole kuorrutteita. Niin paljon taatelia, rusinoita, mustikkaa ja kesäkurpitsaa ettei tule kuivaa kakusta. Lisätty vaniljakastikevinkki. Tähän tulee useita kasviksia: Banaania pari kappaletta, mustikoita 1,5 dl, taatelia n. 70 g  Rusinoita 0,5 dl . Kesäkurpitsaa 2,5 dl. Sanon nämä tähän alkuun heti, jotta niihin voi varautua, tai miettiä jos haluaa korvata. Taatelit voi laittaa likoamaan aiemmin, niin on helppo aloittaa leipomaan. Tosi nopeaa ne likoavat silti jos laittaa tilkkaan kiehuvaa vettä. Pikku blenderillä voi silputa. Tai banaanien kanssa sauvaseko...

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa ...

WFPB - Ruokaostokset 37 € - Elokuu 1

Lis ätty: kesäkurpitsa ostoksiin. Oikeampi summa pyöristettynä 39€ =10,85 Prismasta Kaurajuoma 1,69 €/l x 2 = 3,38 € Tomaattimurska 3 x 0,33 €/400g = 0,66 € Punaiset linssit 1,59 € Naurispussi 2,69 €/kg Peruna 3,373 kg x 0,75 €/kg= 2,53 € Nauriit olivat vanhentuneita. Eivät välttämättä heti täysin koska ekat 1 tai 2 olivat ok, mutta viimeistään loppuviikosta kun viimeiset laitoin tästä pussista. Toivottavasti seuraavalla kerralla on parempi onni. S-Marketista 11,35 € Soijavalmiste jogurtti 500 g 2,98 €/kg= 1,49 €  banaani 1,262 kg x 1,49 €/kg = 1,88 € Jalotofu kylmäsavu 300g, 11,63 €/kg = 3,49 € Gold&Green® Härkäpapu-Kaura Tofu Thai 280 g, 14,11 €/kg =  3,59 € Näiden tofujen tarina: Tein ison ruoan haudutuspadassa. Kaikki ainekset sekaisin kerralla.   Se ei ollutkaan oikein hyvää, ja mietin alanko maustamaan vai mitä teen. Pitkä viikko edessä se elokuun eka viikko, kun oli 5 litraa keskinkertaista mautonta pöperöä edessä. Päätin siis ostaa maustettuja tofuja, joita ri...

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myösk...

WFPB - Kurpitsat - Kurpitsapata - Hokkaidokurpitsa

Kurpitsateemalla lokakuista torstaita viettämään.  Ostin läjän kurpitsoita 1 €/ kilo tarjouksesta, joten nythän olikin hyvä testailla, mitä ruokia näistä voisikaan laitella.  Tänään on luvassa hokkaidokurpitsan pilkkominen sekä kurpitsapadan ja siihen sopivan maustesekoituksen valmistus.  Jos kurpitsa on niin iso että sitä on vaikea pilkkoa, suosittelen paistamaan sen kokonaisena uunissa ensin. Anna jäähtyä, ja pilko sitten, ohjeet:  Kurpitsan paahtaminen uunissa kokonaisena Seuraava ruokaidea sopii myskikurpitsoillekin yhtä hyvin. Hokkaidokurpitsa (vas.) oli itselleni uusi tuttavuus. Isompi hokkaidokurpitsa oli 3,460 kiloa painava. Pienempi oli 1,75 kiloa. Hokkaidokurpitsan pilkkominen: Terävä veitsi olisi oikein suositeltava väline.  Sain pienemmän kurpitsan halkaistua veitsellä. Hieman nyrhimiseksi se meni.  Piti käyttää sekä voimaa että tekniikkaa, jotta sen sai halkaistua.  Pilkoin ensin lohkoiksi kurpitsan ja lähdin leikkelemään niitä kuoria pois...

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo ...