Siirry pääsisältöön

WFPB - Paistetut perunat - Kurkku ja riisiviinietikka - Rasvaton pyttipannu

Tänään paistetaan perunoita pannulla. 

Pelastetaan paistamalla ruuaksi myös tuorekurkun nysä, joka oli jäänyt jääkaappiin unohduksiin.

Maustetaan kurkut riisiviinietikalla ja tarkastellaan maustekastikkeiden suolapitoisuuksia.

Lopuksi juttua rasvattomasta paistamisesta.

Paistamiseen en käytä öljyä tai muuta rasvaa. Ihan kivasti perunat ruskistuivat kuitenkin. 

Osa väristä tulee paprikasta.

Maustoin keitetyt ja kuutoidut perunat mustapippurilla ja jauhetulla paprikalla.
Grillausmaustesekoitus on myös hyvä mauste tähän.



Aloitin laittamalla levyn kuumenemaan ja siihen paistinpannun. 

Pannulle laitoin vesitilkan ja odotin, että se alkaa kiehumaan.

Kaadoin perunat pannulle paistumaan. Siirtelin niitä sille puolelle kiikkulautaa, missä ei ole niin paljoa vettä. Alkavat sitten ottaa paistopintaa. 

Vettä voi lisätä paistaessa, jos haluaa. Itse päästän aika kuivaksi pannun lopulta. Jossain vaiheessa pienennän levyn lämpötilaa.

Vinkki: Voit lisätä perunat täysin kuivalle pannullekin, ja antaa hetken olla.
Sitten vasta kääntää ensimmäisen kerran, kun paistopinta on muodostunut.


Paistinpannu olisi kannattanut tietysti ladata täyteen perunaa, mutta niitä sattui olemaan valmiiksi keitettyinä enää näin vähän.


Höyläsin kurkun juustohöylällä ohuiksi viipaleiksi.


Kurkkuihin laitoin mausteeksi tilliä, mustapippuria ja riisiviinietikkaa.


Kun perunat olivat paistuneet valmiiksi, pääsivät kurkut paistumaan. 

Halusin paistaa ne erikseen, etteivät ne maustaisi ja vetistäisi perunoita.



Hyvää tuli. Täysi ateria, melkein 50/50 - lautasmallia toteuttaen. 

Puolet perunaa, puolet vihannesta. 


Hieman liian vähän tuli ruokaa, mutta kyllä tällä aamupäivästä selvisi.


Riisiviinetikka olikin maukas keksintö. Luulin ensin, että se on pelkää etikkaa, mutta se olikin riisiviinietikkaa 55%, ja loput suolaa ja sokeria. 

Otin vertailuksi viereen soijakastikepullon, ja katsoin kummassa on enemmän suolaa.


Riisiviinietikassa oli suolaa 4,1 g / 100 ml ja soijakastikkeessa 12,2 g / 100 g.

Käyttötarkoitukset näillä voivat ehkä olla monesti vähän erit, joten sinänsä vertailu ei johda paljoa mihinkään. Tulipahan tämäkin nyt silti todettua. 


Ketsupissa oli soijakastikkeeseen ja riisiviinietikkaan verrattuna vähiten suolaa. 


Rasvan jättäminen pois paistamisesta on helpottanut elämääni monin tavoin. 

Kuvassa ensin on likainen pannu, toisena yhdesti tiskiharjalla ja vedellä pyöräytetty pannu, siis yksi harjauskerta. Kolmantena puhdas. 

Epätoivoisen näköinen pannu lähtee parilla pyöräytyksellä kokonaan puhtaaksi.

Moni tietääkin varmasti ettei rasvaa tarvita, mutta itse olin aina ennen pitänyt itsestään selvyytenä, että rasvaa käytetään paistamiseen aina.



Sitä vieläkin säikähtää jotenkin nähdessään tiskaamattoman paistinpannun, että tuokin tuossa nyt sitten.

Haluaisi ehkä paistaa jotain, ja miettii heti että olisipa aiemmin tiskannut, niin ei tarvitsisi nyt. Tiskaamisen helppous jaksaa vieläkin yllättää.

On ihan sama, että lähdenkö kävelemään ja jätän pannun tällaisena hellalle jäähtymään, vai tiskaanko heti. Se on se alle minuutti kuitenkin, eikä tiskiainettakaan tarvita.

Ainut ongelma voi olla pinnoitetun astian säilyttäminen likaisena ylipäätään, mutta sama siis, jos pelkkää tiskaamista miettii.


Monessa paikassa siihen rasvan käyttämiseen kehotetaan, muistutellaan siitä. Enkä ennen nähnyt ikinä mitään syytä kyseenalaistaakaan sitä.

Aloitettuani WFPB-ruokavaliollakin pidin jonkin aikaa kiinni rypsiöljystä ajatellen, että pitäähän sitä kuitenkin sentään paistamiseen käyttää. 

Mielsin, että rasva on se mikä auttaa ruokaa pysymään irrallaan ja maistumaan tai ruskistumaan.


Joskus kastikekattilan pohjan joudun vieläkin liottamaan, tai jos oikeasti käräytän jonkin puuron pahemman kerran. Silloin on laitettava vähän astianpesuainetta, ja jätettävä kattila likoamaan.

Mutta se vaatii yritystä, että polttaa kanssa kunnolla pohjaan jotain. Tässäkin kuvassa oleva kattila lähti muutamassa minuutissa puhtaaksi.



Pinnoitettuihin pannuihin ei tunnu jäävän mikään. Vaikka näyttäisikin pahalta ensin, yleensä tiskatessa viimeistään huomaa, ettei se ollut kummoinen juttu.



Jos ei käytä lihaa, munia, maitoa, rasvoja tai öljyjä ruuassa, kuten makaronilaatikko tai jokin kakku, niin niitäkään lasivuokia tai paistovuokia ei tarvitse voidella ollenkaan. Makaroninkuvat, joita joskus jää lasivuokaan, lähtevät etikalla.

Jotkin kasvimaidot voivat toki olla herkkiä palamaan. Monesti niissäkin voi syynä olla rasva, tai lisätty rasva. Tuoteselosteesta näkee, onko laitettu maitoon rypsiöljyä.

Enpä ollut tiennyt koskaan, vaikka tämä rasvattomuus olisi voinut olla hyödyllinen tieto monesti.

Esimerkiksi jos haluaa paistaa, muttei halua rasvan käryä vaatteisiin. Tai jos ei halua joutua puhdistamaan liesituuletinta ikinä. Syitä voi olla monia muitakin, kuin ruokavalion noudattaminen.

Edellytys vähäiselle tarttuvuudelle voitelemattomissa astioissa on varmaankin se, ettei ruuassa itsessään ole sitten lisättyä rasvaa. En ole tietystikään varma koska siitä on pitkä aika, kun olen viimeksi rasvalla kokkaillut. 

Kaikessa ruuassa on luontaista rasvaa, ja tietysti se voi vähän aina tarttua. Tiskaamaan joutuu toki. Leivinpaperi vuoassa auttaa, jos haluaa säilyttää sen kokonaan puhtaana.

Pahimmat tiskattavat tämän hetken top kympissä ovat mielestäni kuivahtamaan päässeet perunamuusikattila ja makaronisiivilä.

Kommentit

  1. Ei kai riisiviinietikka tai ketsuppi ole wfpb, kun on lisätty sokeria?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet oikeassa, ei ole. Whole food on vaan ne täysistä ruoka-aineista olevat. Eli kokonainen tomaatti on WFPB, mutta tomaatit joista on tehty ketsuppi ei niinkään.
      Kaikkihan ei käytä näitä jos haluaa olla kokonaan ilman lisättyä suolaa ja sokeria, ja se on ihan ok. Maustekastikkeissa on tosi usein myös lisättyä ruokaöljyä tai glukoosisiirappia. Niitä yritän välttää mahdollisuuksien mukaan.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 74 € - Lokakuu 1 ja 2

Parin viikon ruokaostokset lokakuussa 2025.  Monta pientä kauppakäyntiä johtuen erinäköisistä menoista. Elin ennalta suunnittelematonta elämää. Pohjasuunnitelma kauppareissuille on aina, eli tärkkelyspitoisia, ja vihanneksia. Suunnilleen kaksi asiaa ostoslistalla.  Oli ilmestynyt uusi kynän kuva bloggeriin, sitä painamalla jotkut sanoista muuttuivat linkeiksi. Pitää tarkistaa vielä mitä linkkien takana on. Otan pois niitä jos eivät palvele, ja lisään parempia. Lisäys: Jep, poistin linkit, ei olleet hyviä. 10,03 € Prismasta: Basilika 1,49 € Peruna 1,304 kg x 0,79 €/kg =1,03 € Bataatti 1,422kg x 1,99€/kg =2,83 € Omena Royal Gala luomu 2,99 €/kg x 0,719 kg = 2,15 € Kurkku Suomi 0,276 kg x 2,79 €/kg = 0,77 € Banaani 1,181 kg x 1,49 €/kg = 1,76 € Mansikkahillo 5,29  Minimanista.  Olisi kannattanut ostaa Prismasta  Siellä se olisi maksanut :€3,99 € 4,16 €/kg Joskus pitää ostaa sieltä, missä sattuu muistamaan. Muuten jää ilman. Lisätyn sokerin käyttö pitää minimoida, ...

WFPB - Kurpitsat paistettuna - Hokkaidokurpitsa ja myskikurpitsa

Paistetut kurpitsat. 200 C noin 20 minuuttia. Paistoaikaa voi mennä jopa 40 minuuttia, jos jättää siivut paksuiksi. Tai miksei vaikka tunti.  Kun haarukka menee läpi kunnolla, ja kurpitsa näyttää muutenkin hyvältä, on aika ottaa jäähtymään. Tässä postauksessa käydään työvaiheita läpi kuvin ja kirjoituksin. Paistettuani sekä myskikurpitsaa että hokkaidokurpitsaa huomasin, että kuoriminen ei ollut välttämätöntä.  Tältä näytti paistettu hokkaidokurpitsa. Hokkaidokurpitsan kuori oli raakana niin kova, ettei veitsi meinannut mennä siitä läpi vaan luiskahteli. Uunissa kuori tiivistyi silti ohueksi, eikä siitä ollut mitään haittaa enää. Pilkoin siis vain kurpitsan, enkä kuorinut. Pilkkominenkaan ei aina ollut helppoa. Ellei ison kurpitsan pilkkominen onnistu, tai jos pilkkominen on liian riskialtista veitsen livetessä, silloin voi ottaa käyttöön pitemmän kaavan tie ajallisesti, eli  kurpitsan paistaminen kokonaisena uunissa  niin kypsäksi, että sen pystyy pilkkomaan.  ...

WFPB - Ruokaostokset 63 € - Lokakuu 3

9,5 kiloa vihanneksia ja hedelmiä, 9,6 kg tärkkelyspitoisia ruokatarvikkeita. Loput sekalaisia, ketsuppia, kauramaitoa, tomaattisäilykettä ynnä muuta. Ennen kauppareissua suunnittelin, kun kokosin ajatuksiani, että ostan mahdollisimman vähän, ja alan vaikka toteuttamaan "tunnin kauppareissut" teemaa eli projekti, että en koko viikolla käyttäisi kauppareissuun aikaa tuntia enempää. Säästämään siis aikaa, sen lisäksi että säästäisin euroja. Suunnitelma meni siinä pieleen, kun piti sittenkin lähteä hakemaan jotain muutakin, ja kokosin painavan korin Lidlissä. En tiedä miten siinä niin kävi, taisi olla heräteostospäivä. Ei se haitannut, mutta turha siinä vaiheessa enää yrittää teemoja. Oli samalla hyvä hakea 6 kiloa paseerattua tomaattiakin Prismasta. Ostoksiin meni rahaa siis normaalia enemmän viikossa, aikaakin meni reilusti yli tunti, mutta seuraava kauppareissu oli edessä vasta tänään kun bataatit uhkasivat loppua.  Muok.lisätty ensilumikuva, 21,03 € Ruukkubasilika 2 purkkia ...

WFPB - Vegaaninen kedgeree

Kedgeree-niminen ruoka siis. Kalaruoka alun perin, ja kala tästä tulee vegaanisenakin versiona mieleen, vaikka laitoin tofua.  Kedgeree oli uusinta huutoa Victorian ajan Englannissa, ja nyt tehdään nykyversio.  Kedgeree-ohjeita löytyy yllättävän paljon, jos alkaa hakemaan. Oman versioni tein ennen, kuin hain tästä enempää tietoa. Täysin pelkästään yhden videon perusteella koitin nyt veganisoida, jonka löysin netistä vuosia sitten kun en ollut vielä kokokasvisruokavaliolla. Jos  haluat katsoa millainen ohje se oli, niin videolinkki on tässä: Laitan myös postauksen loppuun saman linkin, niin voit halutessasi lukea ensin.   Oikeastaan tämä ei ole monimutkainen, ja tätä voisi ihan hyvin sanoa riisipadaksi tai risotoksi. Mutta lähtökohta siis oli tämä kedgeree, ja siitä poiki sitten resepti. Voit tehdä riisillä, joko valkoisella tai täysjyvällä pelkästään, tai lisätä kauraa. Pelkkää kauraa en kokeillut, ja ohrakin on vielä testaamatta. Voit laittaa punaisia linssejä, tai ...

WFPB - Lehtiselleri-perunasosekeitto

Selleri-perunasosekeitto, tai peruna-sellerisosekeitto. Varsiselleri, eli lehtiselleri. Vain kaksi asiaa ostoslistalla: Varsiselleri ja peruna.  Tähän sosekeittoon saa käytettyä koko varsisellerin loppuun. Perunoita muutama, että on n. puoli kattilaa selleriä, puoli kattilaa perunaa.  Halutessasi voit lisätä punaisia linssejä, mutta ne eivät ole pakollisia. Niillä voi lisätä energian määrää ja ruokaisuutta. Mausteena on mustapippuri.  Selleri-perunasosekeitto: Selleriä Perunoita Vettä, niin että peittyy Keitetään kypsiksi. Maustetaan mustapippurirouheella. Annetaan jäähtyä, ja sitten soseutetaan sauvasekoittimella. Valmista! Lämmitetään tarjoiluun. Varmuuden vuoksi voi keittää sellereitä ensin vähän aikaa. Jos epäilee ettei selleri muuten pehmene tarpeeksi. Perunat kypsyvät n. 15-20 minuutissa, riippuu myös miten pieniksi pilkkoo. Linssit voi lisätä missä vaiheessa tahansa alussa, punaisten linssien keittoaika ei ole kuin alle vartti, joskus jopa sitäkin lyhyempi. Linssit...

WFPB - Ruokaostokset 40 € - Lokakuu 4 - 178 €/kk

Lokakuun loput ruokaostokset, ja viisi ruokaideaa lokakuussa. Mitkä ruuat olivat lokakuun parhaat? =16,89 € Kukkakaali 2,99 €/kg x0,699kg= 2,09 € Basilika 1,49 € Banaani 1,49 € x1,617kg  = 2,41 € Verigreippi luomu 2,69 €/kg x0,599 kg= 1,61 € Kurkku Suomi 1,69 €x 0,32kg= 0,54 € Lanttu Luomu 2,79 €/kg x0,584kg =1,63 € Punajuuri 1,09 €/kg x 0,248kg= 0,27 € Peruna 0,79 € x 2,696kg  =2,13 € Bataatti 1,99€/kg x 2,372kg = 4,72 € = 13,89 Myllykivi kaurahiutale 850 g, 1,24 €/kg= 1,05 € Tumma siirappi 2,92 €/kg, 750g = 2,19 € Myskikurpitsa kg 1,817 kg x 2,59 €/kg = 4,7 € Hokkaidokurpitsa 1,661 kg kg x2,39 €/kg = 3,96 € Luomu omena 1,99 €/kg Oatly Kauramaito Luomu 4x1,79 €/l = 7,16 € Nämä K-Marketista. Prismassa olisi ollut 10 senttiä halvempi litrahinta, mutta lähikaupaksi tämä oli jo aika hyvä diili ettei tarvitse kauempaa hakea. =2-3€ Irtoporkkana 1,09 €/kg  = 0,20 € Irtonauris 2,25 €/kg = 0,5 € Varsiselleri 7,56 €/kg=  1,89 € Näistä kuitti hukassa mutta suunnillee...

WFPB - Kurpitsakakku

  On paistettuna iso kurpitsa ja ruokaa on, mutta ei mitään kivaa kahvin kanssa.  Siinä on jo tilanne, milloin pikainen kurpitsakakun teko voisi olla paikallaan. Erikoisuutena tässä on että laitoin paljon rusinoita sekaan, ettei käy liian tylsäksi. Tähän sopisi älyttömän hyvin jokin kuorrute, joten sellaisen jos pystyy säveltämään on kakusta enemmän iloa. Itse kokeilin soijajogurtista ja agar-agarista tehdä, siitä ei tullut mitään mutta kertoi jo sen, että kuorrute sopisi. Mausteeksi laitoin ns. kurpitsamausteita jotka osoittautuivat vähän sellaisiksi, että muistuttivat piparkakun makua. Ainekset:  yht, n. 250 g banaania ja kurpitsaa.  25-50 g taatelia n. 1 tl vaniljasokeria, makeutusta maun mukaan n. 30-40 g rusinoita 2-3 dl kaurahiutaleita 1 dl täysjyvävehnäjauho 1-2 tl leivinjauhetta 1 rkl pellavarouhetta "kananmunaksi" 1-2 dl kauramaitoa tai vettä, tai jogurttia, jotain nestettä tarpeen mukaan. Rusinatkin voi turvottaa, mutta ei samassa nesteessä kuin taatelit. K...

Luukku 12 - Ohra - WFPB

Luukku 12 ja ohra.  Tässä postauksessa ensin ohrapuuro kokonaisista jyvistä, sitten muitakin ohralaatuja, ja ohrapuurot jauhoista ja hiutaleista. Puuro kokonaisista ohranjyvistä  Huuhtelin ohraryynit astiassa, n 2,5 dl, lisäsin kylmää vettä ja pesin ohrat, kaadoin veden pois muutaman kerran.  Ohraryynit likoamaan kylmään veteen päiväksi tai yön yli. Säilytin jääkaapissa sen aikaa. Huomioin liotusvedenkin vesimäärään, koska sitä ei tarvitse kaataa pois. Joidenkin ohjeiden mukaan liotusvesi kaadetaan pois, mutta kun en nähnyt mainintaa heti, käytin liotusveden. Keitin puuron veteen ensin n. 2,5 dl ohraryynejä n. 1,5  l vettä Keitin kattilassa ensin pelkässä vedessä jonkin aikaa, sitten laitoin haudutuspataan. Kävin välillä sekoittelemassa, ja lisäsin kiehuvaa vettä tarpeen mukaan. Kun puuro alkoi olla valmista, ja vesikin oli imeytynyt kokonaan, laitoin vielä alle puoli purkkia kauramaitoa.  Kattilassa tai haudutuspadassa ei varmaan ole niin tarkkaa, onko nestemää...

WFPB - Ruokaostokset 60 € - Syyskuu 3 ja 4 - 140 €/kk

Kuiva-aineita kaapin täytteeksi. Talveen varustautuminen. Ei ole niin paljoa, etteikö joutuisi kauppaan vielä monta kertaa. Olo on silti jo kotoisa ja mukava, pystyy kokkaamaan täyden aterian vaikka hakemalla tuoreraaka-aineiksi vain pari vihannesta ja perunaa lähikaupasta.  = 10,24 € Täysjyväspagetti 0,95 /500g x 2 = 1,90 €/kg Tumma makaroni1,88 €/kg, 400gx2 = 1,5 € Coop vihreät linssit 400 g 3,98 €/kg = 1,59 € Coop punaiset linssit 400 g, 3,98 €/kg =1,59 € Meira Curry ei lisättyä suolaa 25g 26,00 €/kg =0,65 € Meira Kurkuma 24g 37,08 €/kg = 0,89 € Coop paseerattu tomaatti 0,73€,500 gx2=1,46 €/kg  Xtra tomaattimurska 0,83 €/kg, 400 g x 2 0,33 € = 0,66 € Prismasta kympin pussillinen.  = 32,31 € Tyrnävän Hiivaleipävehnäjauho 1,6  €/kg , 2 kg =  3,19 € Ohraryyni kokonainen 2,39 €/kg Tyrvävän kauraryyni 2,39 €/kg Kaurahiutale x 2 0,98 €/kg =  1,96 € Pikakaurahiutale 2x0,37 €/500g = 0,74 €/kg Myllärin täysjyväohrajauho 1,99 €/kg  Meira ketsuppi 1,2 l...

WFPB - Ruokaostokset 80 € - Syyskuu 1 j a 2 - Tuoreostokset

 Tässä listalla on vain suurin osa, hedelmät, vihannekset, perunat.  Kuivakaappiin keräilin myös taas kaikenlaista, mutta niistä lisää toisessa postauksessa. = 8,97 € Paseerattu tomaatti 2 x 0,98 €/500g = 1,96 €/kg Maribel mansikkahillo 1,35 € Vemondo soijajogurtti 2 x 1,25 €/500g = 2,50 €/kg Omena punainen 0,198 gx 2,49 €/kg = 0,49 € Omena vihreä 0,134 g x2,59 €/kg = 0,48 € Alesto pähkinä-hedelmäsekoitus 2,19 € Elokuvaevääksi hain Lidlistä pussin pähkinäsekoitusta.  Ja omenaa. Tein pakasterasiaan omenalohkot, ja pähkinää laitoin pieneen pussiin. En sitten syönyt elokuvissa mitään, mutta hyvä olla mukana. Jos ei olisi, niin varmasti kaduttaisi. = 7,02 € Banaani 1,128 kg x 1,49 €/kg = 1,68 € Omena Juliet luomu 0,555 kg x 3,19 €/kg = 1,77 € Yleisperuna pesty 1,392 kg x 0,79 €/kg = 1,1 € Pakattu kiinankaali 0,417 kgx 3,79€/kg = 1,58 € Porkkana 0,89 €/kg  Jos ei keksi mitään erikoisempaa, niin näistä tulee jo ruoka. Peruna-porkkanakeitto, ja kiinankaali salaattina. Jälki...