Siirry pääsisältöön

WFPB - Paistetut perunat - Kurkku ja riisiviinietikka - Rasvaton pyttipannu

Tänään paistetaan perunoita pannulla. 

Pelastetaan paistamalla ruuaksi myös tuorekurkun nysä, joka oli jäänyt jääkaappiin unohduksiin.

Maustetaan kurkut riisiviinietikalla ja tarkastellaan maustekastikkeiden suolapitoisuuksia.

Lopuksi juttua rasvattomasta paistamisesta.

Paistamiseen en käytä öljyä tai muuta rasvaa. Ihan kivasti perunat ruskistuivat kuitenkin. 

Osa väristä tulee paprikasta.

Maustoin keitetyt ja kuutoidut perunat mustapippurilla ja jauhetulla paprikalla.
Grillausmaustesekoitus on myös hyvä mauste tähän.



Aloitin laittamalla levyn kuumenemaan ja siihen paistinpannun. 

Pannulle laitoin vesitilkan ja odotin, että se alkaa kiehumaan.

Kaadoin perunat pannulle paistumaan. Siirtelin niitä sille puolelle kiikkulautaa, missä ei ole niin paljoa vettä. Alkavat sitten ottaa paistopintaa. 

Vettä voi lisätä paistaessa, jos haluaa. Itse päästän aika kuivaksi pannun lopulta. Jossain vaiheessa pienennän levyn lämpötilaa.

Vinkki: Voit lisätä perunat täysin kuivalle pannullekin, ja antaa hetken olla.
Sitten vasta kääntää ensimmäisen kerran, kun paistopinta on muodostunut.


Paistinpannu olisi kannattanut tietysti ladata täyteen perunaa, mutta niitä sattui olemaan valmiiksi keitettyinä enää näin vähän.


Höyläsin kurkun juustohöylällä ohuiksi viipaleiksi.


Kurkkuihin laitoin mausteeksi tilliä, mustapippuria ja riisiviinietikkaa.


Kun perunat olivat paistuneet valmiiksi, pääsivät kurkut paistumaan. 

Halusin paistaa ne erikseen, etteivät ne maustaisi ja vetistäisi perunoita.



Hyvää tuli. Täysi ateria, melkein 50/50 - lautasmallia toteuttaen. 

Puolet perunaa, puolet vihannesta. 


Hieman liian vähän tuli ruokaa, mutta kyllä tällä aamupäivästä selvisi.


Riisiviinetikka olikin maukas keksintö. Luulin ensin, että se on pelkää etikkaa, mutta se olikin riisiviinietikkaa 55%, ja loput suolaa ja sokeria. 

Otin vertailuksi viereen soijakastikepullon, ja katsoin kummassa on enemmän suolaa.


Riisiviinietikassa oli suolaa 4,1 g / 100 ml ja soijakastikkeessa 12,2 g / 100 g.

Käyttötarkoitukset näillä voivat ehkä olla monesti vähän erit, joten sinänsä vertailu ei johda paljoa mihinkään. Tulipahan tämäkin nyt silti todettua. 


Ketsupissa oli soijakastikkeeseen ja riisiviinietikkaan verrattuna vähiten suolaa. 


Rasvan jättäminen pois paistamisesta on helpottanut elämääni monin tavoin. 

Kuvassa ensin on likainen pannu, toisena yhdesti tiskiharjalla ja vedellä pyöräytetty pannu, siis yksi harjauskerta. Kolmantena puhdas. 

Epätoivoisen näköinen pannu lähtee parilla pyöräytyksellä kokonaan puhtaaksi.

Moni tietääkin varmasti ettei rasvaa tarvita, mutta itse olin aina ennen pitänyt itsestään selvyytenä, että rasvaa käytetään paistamiseen aina.



Sitä vieläkin säikähtää jotenkin nähdessään tiskaamattoman paistinpannun, että tuokin tuossa nyt sitten.

Haluaisi ehkä paistaa jotain, ja miettii heti että olisipa aiemmin tiskannut, niin ei tarvitsisi nyt. Tiskaamisen helppous jaksaa vieläkin yllättää.

On ihan sama, että lähdenkö kävelemään ja jätän pannun tällaisena hellalle jäähtymään, vai tiskaanko heti. Se on se alle minuutti kuitenkin, eikä tiskiainettakaan tarvita.

Ainut ongelma voi olla pinnoitetun astian säilyttäminen likaisena ylipäätään, mutta sama siis, jos pelkkää tiskaamista miettii.


Monessa paikassa siihen rasvan käyttämiseen kehotetaan, muistutellaan siitä. Enkä ennen nähnyt ikinä mitään syytä kyseenalaistaakaan sitä.

Aloitettuani WFPB-ruokavaliollakin pidin jonkin aikaa kiinni rypsiöljystä ajatellen, että pitäähän sitä kuitenkin sentään paistamiseen käyttää. 

Mielsin, että rasva on se mikä auttaa ruokaa pysymään irrallaan ja maistumaan tai ruskistumaan.


Joskus kastikekattilan pohjan joudun vieläkin liottamaan, tai jos oikeasti käräytän jonkin puuron pahemman kerran. Silloin on laitettava vähän astianpesuainetta, ja jätettävä kattila likoamaan.

Mutta se vaatii yritystä, että polttaa kanssa kunnolla pohjaan jotain. Tässäkin kuvassa oleva kattila lähti muutamassa minuutissa puhtaaksi.



Pinnoitettuihin pannuihin ei tunnu jäävän mikään. Vaikka näyttäisikin pahalta ensin, yleensä tiskatessa viimeistään huomaa, ettei se ollut kummoinen juttu.



Jos ei käytä lihaa, munia, maitoa, rasvoja tai öljyjä ruuassa, kuten makaronilaatikko tai jokin kakku, niin niitäkään lasivuokia tai paistovuokia ei tarvitse voidella ollenkaan. Makaroninkuvat, joita joskus jää lasivuokaan, lähtevät etikalla.

Jotkin kasvimaidot voivat toki olla herkkiä palamaan. Monesti niissäkin voi syynä olla rasva, tai lisätty rasva. Tuoteselosteesta näkee, onko laitettu maitoon rypsiöljyä.

Enpä ollut tiennyt koskaan, vaikka tämä rasvattomuus olisi voinut olla hyödyllinen tieto monesti.

Esimerkiksi jos haluaa paistaa, muttei halua rasvan käryä vaatteisiin. Tai jos ei halua joutua puhdistamaan liesituuletinta ikinä. Syitä voi olla monia muitakin, kuin ruokavalion noudattaminen.

Edellytys vähäiselle tarttuvuudelle voitelemattomissa astioissa on varmaankin se, ettei ruuassa itsessään ole sitten lisättyä rasvaa. En ole tietystikään varma koska siitä on pitkä aika, kun olen viimeksi rasvalla kokkaillut. 

Kaikessa ruuassa on luontaista rasvaa, ja tietysti se voi vähän aina tarttua. Tiskaamaan joutuu toki. Leivinpaperi vuoassa auttaa, jos haluaa säilyttää sen kokonaan puhtaana.

Pahimmat tiskattavat tämän hetken top kympissä ovat mielestäni kuivahtamaan päässeet perunamuusikattila ja makaronisiivilä.

Kommentit

  1. Ei kai riisiviinietikka tai ketsuppi ole wfpb, kun on lisätty sokeria?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet oikeassa, ei ole. Whole food on vaan ne täysistä ruoka-aineista olevat. Eli kokonainen tomaatti on WFPB, mutta tomaatit joista on tehty ketsuppi ei niinkään.
      Kaikkihan ei käytä näitä jos haluaa olla kokonaan ilman lisättyä suolaa ja sokeria, ja se on ihan ok. Maustekastikkeissa on tosi usein myös lisättyä ruokaöljyä tai glukoosisiirappia. Niitä yritän välttää mahdollisuuksien mukaan.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 30€ - Maaliskuu 2 - Astiat

Maaliskuun toisen viikon ruokaostokset, sen jälkeen astioiden pariin. Unelmieni astiat ovat löytyneet, ja haluan kertoa niistä. Lopussa on viikon ruokaideat. = 5,15 € Yleisperuna harjattu 4,347 kg x 0,75 €/kg = 3,26 € Porkkana 2kg, 0,95 €/kg  = 1,89 € 11.3. eli viisi päivää sitten hain nämä Prismasta. Porkkanat makeita ja hyvin säilyneitä. Perunat hyviä. Näistä on tullut ja tulee vieläkin aika hyvin jo monia ruokalajeja, kuivakaapin palkokasvien ja viljojen täydentäessä. vaikka muuta juuresta ei nyt ole. Pakkasessa on palsternakkapihvejä pussillinen, riittää kun aina keittää perunat. Näistä voi tulla esim. porkkana-perunakeittoa, porkkanakastiketta  ja porkkanakakkua, ja keitettyjä perunoita, porkkalaa uunissa. Porkkanoita riittää raasteeksi. Porkkanaraastetta tai muusia tomaattikastikkeeseen, makeutuksena taatelisiivut, ja yksi porkkana menee makaronilaatikkoon . Hernekeittoonkin tarvitaan pari porkkanaa. 3,59 € Persilja 1,19 x 2 = 2,38 € Kurkku 0,318 kg x 3,79 €/kg = ...

WFPB - Ruokaostokset 30 € - Maaliskuu 1

Maaliskuun ensimmäisen viikon ruokaostokset. Ostosten jälkeen kahvisarvien tekoa pitkästä aikaa. Paljon kuvia. Kirpputorilla kierros, ja Puuilossa hankkimassa uusia keittiövälineitä. Vihannesleikkuri. Etsiessäni ratkaisua persiljan höyryttämiseen, törmäsin tietoon astiaturvallisuudesta. Varmasti monelle tuttua asiaa, mutta tuli nyt uudelleen ajankohtaiseksi koska lehtivihreiden syömiseen liittyy balsamiviinietikka, joka happona tehostaa kaikkien myrkkyjen irtoamista astioista, mikäli ne sellaisia sisältävät.  Postauksen loppupuolella jogurttikastike vielä, kun yritin tehdä tofuskagenia. Ja mitä lehtivihreitä vihanneksia näin kaupassa. Yleisperuna harjattu 0,75 €/kg x 4,56  kg = 3,42 € Naurispussi 0,99 €/kg Ei makutakuuta. Nauriita ostaessa kevättalvella on edettävä suunnitelma B takataskussa. Jouduin jopa 1/3 pellillisestä laittamaan pois kun tästä pussista tein paistettuja nauriita . = 5,76 € Persilja 1,29 € x 2 = 2,58 € Ruustinnan salaatti Prismasta 1,89 € Ruustinnan salaat...

WFPB - Ruokaostokset 31 € - Helmikuu 5 - 220 €/kk

Helmikuun 2025 loput ruokaostokset. Ostoksien jälkeen kuvia shoppailuretkiltä. Ruokana paistettua naurista ja perunaa, sekä jälkiruoaksi kahvia purkissa.  Appelsiini Navel 1,455 kg x 0,99 €/kg = 2,59 € Hävikkibanaanit K-marketista 2,09 kg x 1 € = 2,09 € Banaanit pakkaseen. Kuorin ja laitan n. kolmeen osaan, pakastepussiin. Eri hyllyille pakastimessa, kuin leivät ym. Banaanit saattavat pussin läpikin imeä makuja muista ruuista, ja myös banaanista tarttuu herkästi aromit.  Nice creamia  muutamalla mustikalla ja banaanikeksiä on tullut nyt tehtyä paljon.  = 7,47 € Appelsiini Navel Egypti 1,188 kg x 0,69 € = 0,82 € Yleisperuna harjattu 4,44 kg x 0,75 €/kg = 3,33€ Naurispussi 0,99/kg x 2 =  1,98 € Lanttu Lidlistä 1,122 kg x 1,19 € = 1,34 € Nauris oli sekä Lidlissä että Prismassa 0,99 kilo. Lidlissä olisi tarvittu äppi laskemaan hinta 1,49 eurosta, mutta Prismassa onnistui ilman korttia. = 6,62 € Kurkkusalaatti 5,53 €/kg, 360 g =  1,99 € Kaurajuoma luomu Oatly 1...

WFPB - Ruokaostokset 37 € - Maaliskuu 3

Ruokaostokset ja mitä ostoksista tuli. Löytyi komea hapanjuurilimppukin, ja testasin taas kotimaisia omenoita. Juuri kun ehdin saada postauksen melkein valmiiksi, löysin mielenkiintoisen dokumenttielokuvan siemenistä, ja olen ihan ihmeissäni. Uusi lättyresepti syntyi vahingossa. Kerron, miten lehtivihreiden vihannesten kanssa on edennyt. Kuunnellaan Dr. Esselstynin loru uudelleen, siitä on kokoajan puuttunut minulla yksi vihannes. Astioissakin riittää ihmeteltävää. Jokaiselle jotakin. Ai niin, ja kauramaitoakin kokeilin tehdä, siitä jotain infoa mutta ei reseptiä. Muok.24.3 lisäsin pari kuvaa, pieniä tarkennuksia, linkki. = 4,75 € Yleisperuna harjattu 2,613 kg x 0,75 €/kg =  1,96 € Kaurahiutale  0,79 €/kg Luomu kaurahiutale Lidlistä 1,35 €/kg = 1,15 €/ 850 g  Riisi Lidlistä 0,85 €/kg Viiden minuutin kaurahiutaleet sopivat ruokatermoksessa tehtävään puuroon.  Kumpaakin, luomua ja tavallista hetken mielijohteesta.  Riisi: Suunnittelen tortillaa, ja sen ...

WFPB - Nauris uunissa - Paistetut nauriit

Maaliskuu tosiaan pyörähti käyntiin, ja ihme kyllä nauriita on nyt ollut jopa kahdessa kaupassa 0,99€/kg.  Näin kauniita ne ovat paistettuna. Jos näitä olisi vielä pääsiäisenä, saisi keltaista väriä pöytään.  En tiedä saavatko kaupat ne säilymään vielä pääsiäiseen asti optimaalisissa oloissa, mutta ei enää ainakaan kotijääkaapissa tunnu onnistuvan. *Lisäys 5.3. 2025: Alkaa olla kevät niin pitkällä, että nauriit eivät tahdo säilyä. Joten makutakuuta ei voi antaa. Syksyllä ja kesällä sitten uusi yritys, jolloin nauriit ovat parhaimmillaan. Ks. myös kommentit . * Nauris ei säily talven yli ihan niin hyvin kuin lanttu. Raakana en itse enää yritä näitä pistellä. Siksi tein uunissa. Koska nauriit myydään usein kilon pusseissa, näytän samalla miten saan menemään koko kilon kerralla. Nauriita ei tarvitse enää idättää jääkaapissa turhaan. Pesin nauriit. En kovin tarkkaan jäänyt kuuraamaan tuota rypyläistä osaa, koska leikkaan sen pois joka tapauksessa. Muutaman pienen otin tästä erill...

WFPB - Härkäpapujen keittäminen

Keitin härkäpapuja. Katsotaan kuvat pavuista ja työvaiheista. Keitto-ohje oli pussissa, liotettuna 30 minuuttia, ja suoraan pussista 50 min. Karviaisten tilan VOIMA - PAPU. 500 g.  https://karviaistentila.fi/tuotteet/voima-papu-harkapapu-kokonainen-gluteeniton/ Kaadoin siivilään ja tarkastelin, ja pavut vaikuttivat puhtailta. Härkäpavuista tulee mieleen vaikka kaulakoru. Oli pakko ihastella hetki näitä papuja. Jokainen papu oli yksilöllisen näköinen.  Laitoin pavut viiden litran kattilaan, se on isoin kattilani. Liotan ja keitän pavut aina mahdollisimman runsaassa vedessä. Täytinkin kattilan melkein kokonaan kylmällä vedellä. Lisätieto löytyi että pitäisikin liottaa lasi- tai muoviastiassa, koska metallissa kovettuvat puumaisiksi.  https://www.makelanluomutila.fi/shop/product/harkapapu-10-kg-luomu Vaikka olisi mahdollista keittää nämä hetikin, päätin liottaa pavut. Hyvä vinkki on että jos laittaa kellonajan ja päivämäärän milloin on laitettu likoamaan, ei tarvitse olla my...

WFPB - Suomenpata - Nauris, omena, palsternakka, kaura

Yhden astian ruoka kokonaisista kauranjyvistä ja riisistä. Jompaa kumpaa tai molempia. Vihanneksena naurista, omenaa, ja palsternakkaa. Tein kaksi versiota, nauris-omena ja palsternakka-omena. Tämän voisi varmasti maustaa minkä vain pataruoan mukaan. Meksikonpata, italianpata tai vaikka chili sin carne. Siksi ajattelinkin että nimi voisi olla suomenpata, koska onnistuu kauralla ja kotimaisilla kasviksilla. Vaikka kotimaisuusaste ei täysin 100% olisikaan. Kotimaisuusaste lisääntyy vaihtamalla pavut härkäpapuihin. Ks.  härkäpavut, keittäminen. Ja tässä on osittain samoja ominaisuuksia kuin niillä pussihawaijinpadoilla ja -italianpadoilla, joita löytyi ennen vanhaan minunkin kaapistani. Ne olivat hyvä hätävara kun tarvitsi nopeasti ruokaa kattilallisen. Nyt voisi tehdä tästä hätävararuoan tekemällä tarvittavan maustesekoituksen valmiiksi.  Resepti-ideassa oli neljä lähtökohtaa: nopeus, alle puoli tuntia  kokonaisten kauranjyvien käyttäminen johonkin kasvisten keittoaika on ...

WFPB - Ruokaostokset 90 € - Kotivara - Helmikuu 3

Katsotaan tässä postauksessa mitä kuivaruokia hain varautumiseen. Ks. myös luentovinkki lopusta, ja blogin oikeasta ylälaidasta, lääkäri Soili Kasasen uusi luento kokokasvisruokavaliosta. Kotivaran kimppuun : Kaapissahan pitää olla tärkkelyspitoisia ruoka-aineita sekä mausteita. Palkokasveja. Leivontaan liittyviä, eli kaikki hiivat ja leivinjauheet. Tarkoituksenani on, ettei olisi pakko käydä kaupassa hakemassa muuta, kuin hedelmiä ja vihanneksia. Ja jotain pientä aina, mitä haluaa ja tarvitsee. Tässä on paljon enemmän, kuin se viranomaisten suosittelema kotivara, että pärjää kotona kolme päivää käymättä kaupassa.  = 9,11 € Täysjyvä vehnäjauho luomu 1,89 € Tumma Makaroni 400 g, 0,69 €, 1,73 €/kg =  1,38 € Kaurahiutale 1 kg x2, 0,98 €/kg  =  1,96 € Täysjyväspagetti 0,95 €/500g x 2 = 1,9 €  Ylistalon kuivatut herneet 2x500g, 0,99 /kg  = 1,98€/kg 5,8 kg, 20058 kcal, eli jaettuna 2000 kcal se tarkoittaa kymmenen päivän ruoat. Yllätyin Combino täysjyväspage...

Luukku 14 - Kaali - WFPB

Luukussa 14 on kaali. Kaali-ideoita ja kaalinkuvia on paljon, ja netistä löytyisi lisää ideoita joka päivä kokeiltavaksi. Joulukalenterin saisi täyteen pelkillä kaaliaiheilla. Tänään nyt ainakin kaalilaatikkoa ja kaalisalaatteja, ja muitakin vinkkejä. Kaalilaatikko n. 0,75 dl tai 1 dl ohrasuurimoita (Myllyn Paras esikypsytetty, rikottu) n. 1 dl soijarouhetta 300-400 g kaali n. 2 tl siirappia  pari porkkanaa 2 tl - 1 rkl kuivattua persiljaa 1/2 tai 1/4 tl jauhettua maustepippuria, tai kokonaisia 1 tl soijakastiketta halutessa Kaalilaatikossa oli nyt kaksi vaihetta, ensin paistoin ja keitin kattilassa aineksia vähän matkaa, sitten siirsin uuniin jatkamaan. Keitin siis eri kattilassa ensin ohraryynit vähässä vedessä. Laitoin myös soijarouhetta. Samaan aikaan paistoin kaalia ja porkkanoita eri kattilassa. Siten, etteivät aivan ruskistuneet, mutta pehmenivät ja muuttuivat läpikuultaviksi. Höyrytin niitä sen lisäksi kannen alla. Yhdistin sitten kaalit ohran kanssa samaan kattilaan, ja an...

WFPB - Lidlissä ostoksilla, 40 € - Viikon ruokaostokset

Lidlistä noin viikoksi ruokaa. Ostoskoria kerätessäni pidin teemana ruokia, jotka voi tehdä ilman pilkkomista. Siksi ostin tölkkipapuja ja pakastevihanneksia. Jos lisätyn suolan vähentäminen kiinnostaa ja et vielä tiennyt: Lidlistä löytyy hyvä valikoima tölkkipapuja ilman lisättyä suolaa.  Lidlissä oli vastikään vegaanituotteet paljon esillä, ainakin tammikuussa veganuaryn ja vegaanihaasteen aikaan. Hyvä on varmaan katsastaa myös tällainen WFPB-viikkokin, ihan omatoimisesti. Tämä voi mahdollisesti auttaa suunnittelemaan kauppareissuja jos aloittelet kokokasvisruokavaliota, tai etsit kasvistuotteista inspiraatiota noin muuten.  Tuli muuten aika luomuhenkiset ostokset tällä kertaa, Lidlissä se tuntui jotenkin helpolta aina valita. Ja mahtui budjettiinkin, jonka ajattelin olevan siinä 35-40 euroa. En ostanut mausteita tai mitään erikoisempia lisukkeita.  = 4,79 € Nämä kaikki pavut olivat ilman lisättyä suolaa, ja kaikki muut luomua paitsi kidneypavut. 380 g/prk nesteineen ja...