Siirry pääsisältöön

WFPB - Kalsium ja A-vitamiini - Riittävästi vitamiineja kasveista?

Kävin finelin ruokapäiväkirjassa syöttelemässä ruokia ja katselemassa, mitä ravinteita ruuasta saan.

A-vitamiini oli yhtäkkiä alhaalla, koska porkkanat olivat loppu kaupoista.


A-vitamiini RAE:n metsästys:


Kirjauduin Finelin ruokapäiväkirjan sivuille omilla tiedoillani ja syöttelin suunnilleen, millaisia ruokia ajattelin päivän aikana syödä. 

Sinne pitää kirjautua jos haluaa nähdä tiedot vitamiinien vertailuarvoista suosituksiin, ikään ja sukupuoleen nähden.



A-vitamiinin saannista kertova kohta näytti vain kahdeksaa prosenttia suositusarvosta, niillä ruuilla mitä syötin ja aioin olla syömässä

Kaikkia muuta vitamiinia ja kivennäistä tulee edes yli puolet päivittäissuosituksesta, ja enemmänkin.





Selvitin, että 100 grammaa porkkanaa päivässä korjaisi A-vitamiiniasian.


Aiemmin minulla on ollut porkkanoita kilokaupalla ja olen syönyt niitä joka päivä. Porkkanoiden loputtua väheni A-vitamiininkin saanti. Siksi se näkyi ruokapäiväkirjassa lähes nollilla ja ihmettelin.

Etsin pakastimesta ja jääkaapista asioita joita tällä hetkellä omistan ja kokeilin, josko ne auttaisivat a-vitamiinin saantia.



Kokeilin lisätä 250 grammaa vihannessekoitusta ruokapäiväkirjaani. 



Lisäksi vielä 500 grammaa eli purkillisen tomaattimurskaa.



Kun ruokapäiväkirjassani oli sekä pakastevihannessekoitus että tomaattimurska, tuli 100 % päivän suosituksesta A-vitamiini RAE:a.

Mietin kyllä tarvitseeko olla liian tarkka ja pyrkiä sataan prosenttiinkaan, mutta en voi toisille tietenkään neuvoa.

Jokaisen pitää tarkistaa ja harkita omalle kohdalle sopivat suositukset, sillä ihmettelen todella voiko tämä olla näin helppoa oikeasti. Pakastevihannespussi ja tomaattimurskapurkki? 

Kaksi suunnilleen halvinta ja yleisintä ruokapakettia mitä kaupoista saa. 


Pakastevihannekset:

Kun porkkanat ovat vähissä, niin halvimpia A-vitamiini RAE:n  tuojia ovat siis pakastevihannekset, joissa on porkkanaa.

K-marketissa kruununsekoitus oli yli 7 € / kg. Se on minusta kallis verrattuna näihin muihin.

Pirkka - pakastevihannes n.2 € / kilo, 

Apetit-merkkinen oli 3 €/kg. "Kotimaista"-pussin valmistaja oli sama Apetit. 

Pirkka babyporkkana oli n. 3 € / kilo, sitä tarvitsisi A-vitamini RAE-ta saadakseen syödä vähemmän 100 g, pussissa on 200g. 

A-vitamiiniRAE - ruoka:



Kasasin kaikenlaista jääkaapista ja pakastimesta löytyvää, ja tein kattilallisen kastiketta.

Pakastimentyhjennyskastike.

Testasin tuleeko näillä mitään näitä ravinteita sinne Fineliin. 




Näistä nyt sai A-vitamiini RAE:t.

E-vitamiinia tuli marjoista pääasiassa. 

Kaikkia paitsi kalsiumia.

Jodi ja D pitää ottaa purkista muutenkin, sekä se B12.

Kalsium:

Vihanneskastikkeessani oli kalsiumia vain alle 500 mg:





Kalsiumihan olisi ihan kiva, mutta se kuuluu niihin aineisiin mitä epäilen, tarvitsenko 800 mg päivässä.

Kuulin, että Yhdysvalloissa määrätään kalsiumia yli 1000, ja Iso-Britanniassa oli myös jokin eri lukema.

Eli ei kai nämä ole mitään kiveen kirjoitettuja ihmiselle, koska muutenhan ne olisivat joka maassa samat?


Voikukka:

Koska haluan ideoida miten säästää ruokamenoissa, niin kokeilin mitä voikukasta sanotaan,:




Poistin pakastevihannessekoituksen ja lisäsin voikukat. Jätin tomaatit.

 

Tulos:




Jos sitä lähtee autolla keräämään kauempaa säästääkö mitään. Pitää olla myös keinot ja paikka säilyttää, jos ei kerää joka päivä.


Siis jos se pelkkä A-vitamiini on se ainut asia, minkä perusteella ruoka valitaan.



Kalsium jää vajaaksi näilläkin : Kaikki muut arvot ovat useissakin sadoissa prosenteissa. Tällainen määrä tavaraa pöydällä ei silti riitä. Kalsiumit jäävät alle 70%.

Onko niin, että aina kun kello lyö 00. yöllä ja vuorokausi vaihtuu, on lähdettävä sängystä hörppäämään lisää kalsiumin lähdettä soijamaitopurkista, tai muuten tapahtuu kauheita?

Vitamiineistakin muistetaan aina kertoa, mitä puutoksessa tapahtuu. Kiven takana on tieto, montako tapausta vuosittain käytännössä oikeasti ilmenee, ja mistä sen tietää. Vaikka varmasti osa ihmisistä elää kekseillä ja kokiksellakin.

Enpä muista itsekään grillijonossa seistessäni koskaan laskelmoineeni, montakohan A-vitamiinia tai kalsiumia tänään tuli otettua kokiksen kanssa. 

Jos luuni jostain syystä haurastuisivat haen syytä kyllä niiden aikojen ruokavaliosta, enkä nykyisestä.


Aika hyvin sain kalsiumia sieltä täältä, mutta se täysi 100% oli vaikea saada täyteen vaikka mitä tekisi. 

Marjoilla tuli jonkin verran kalsiumia jos kokeili tehdä marjasekoituksen, jossa on kaikkia pari desiä. 

Entisellä ruokavaliolla tällaista samaa ravintoarvojen saantia yritin selvittää aina, yleensä kun olin saanut  lihomisesta tarpeekseni.

Viritelmät päätyivät aina siihen, että saan joko liikaa kaloreita ja tarpeeksi vitamiineja, tai jos saan tarpeeksi vähän kaloreita, saan liian vähän vitamiineja. Ei ihme että pillerit menee kaupaksi.

Ravintosuositukset olivat käteviä sikäli, että aina päätyi jonkinlaiseen suohon, jos yritti että ne pitää olla hyvin. Aina suo siellä, vetelä täällä.






Ruokaa jaksaa aina välillä miettiä ja selvittää vaikkapa miltä näyttää kilo perunoita. Pian unohtuu, miksi mitäkin syötiin. 


Kyllä tuota kalsiumiakin jostakin kasvista aina saa jos jaksaa etsiä ja kikkailla. 

Rakensin kuvitteellisen ruokapäivän jossa en syö muuta kuin perunaa, tomaattimurskaa ja vihanneksia.


Kiinankaalilla sai seleeniarvot nousemaan. Lehtikaalta 250 g.

Yritin saada kaikki arvot ylittämään suositukset. 

Paitsi ne jodin, suolan, ja D- ja B12-vitamiinit.

Kalsium nousi :




Lehtikaali ei tulisi välttämättä kalliimmaksi kuin kasvijuomavalmisteetkaan, joihin kalsiumia on lisätty. 

Eikä lehtikaali ainoa kasvi ole, josta saa kalsiumia.




Kiva tietää että voi saada tarvitsemansa kasveista, eikä lisäravinteiden muodossa. 

  • Tässä Nutrition Facts-video kalsiumlisäravinteista.


A-vitamiini menee jo yli mutta siitähän sanotaan, ettei sen yliannostus tässä kasvien tekemässä esiastemuodossa olisi haitaksi. 

E-vitamiinin eteen ei tarvinnut syödä välttämättä pähkinöitäkään, vaan marjoista sai. 



Huuhtelen lehtikaalin, irrotan ne paksut lehtiruodit pois, syön osan raakana ja osan höyrytän 6-7 minuuttia. 

Loput pakastan sellaisenaan, keittämättä. 

Jäisenä lehtikaali on helppo musertaa pussissaan pieneksi ja kaataa ruokiin. 

Lähi K-lähikaupassakin näyttää ihan siltä, niin kuin kukaan ei ostaisi sitä. 

Menin hakemaan lehtikaalipussin viikonloppuna ja toisen keskiviikkona. 

Keskiviikkona oli samat lehtikaalipussit mitkä viimeksikin, samassa asennossa, mutta kellastuneina.





Lehtikaali oli tarjouksessa eurolla / pussi. Menin kestokassin kanssa sinne ja ostin varmaan kympillä lehtikaalia. 

Silppusin ja pakastin, ennen kuin ne kellastuvat. Lähi K-kaupasta ei saanut valmista pakastettua.

Jos lehtikaali olisi yhtä suosittua kuin tomaatti ja kurkku, ehkä sitä olisi helpompi saada ja ostaa joka päivä. 




Hyvä lehtikaali!

Kiitos kun luit!



Huomenna ruokaostostelemme, siihen asti näkemiin! 

Muokattu 18.8. -22. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 7 € - Lokakuu 4 - 80 €/kk

Ruokaostospostauksen aika.  Katsotaan mitä tuli. Vältin ostelua ja kaupassakäyntiä, että saisin lokakuun ruokakulut alas.  Kaupassa kävelin vaikka minkä herkullisen ohitse. Haksahdin silti kalliiseen pikaruokaan, josta kuvat alempana. Tumma makaroni 1, 13€/ kg 400g,0,45  € X 2 = 0,90 € Omena Suomi 0,386 kg x 2,49  €/kg = 0,96 € Satsuma 0,99 €/kg x 0,564 kg = 0,56 € Ruukkupersilja 1,07 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Piti laittaa koti mahdollisimman edustavaan ja sievään kuntoon hetkellisesti, ja siksi laitoin näitä ruukkuihin pöydille. Ostin tulilatvankin. Se maksoi vain alle 3 euroa Lidlissä, näillä pystyi täydentämään sisustusta vielä sitäkin halvemmalla. Salaattipurkin viereen mandariini- ja omena-asetelma. Edullista sisustamista hyötykasveilla. = 1,69  € Kauramaito Prismasta. Varsinaiset ruokaostokset tekivät n. 7  € , huvituksiin 7,90 € eli Picnicissä nautittu patonkisämpylä. En laske ruokakuluihin, mutta pitää tilittää jotta en ensin kerro vain kokokasvisruokavaliolla olosta sädekeh

WFPB - Ruokaostokset 90 € - Marraskuu 1 ja 2

 Marraskuun parin ensimmäisen viikon ruokaostokset.  Sen verran silppuisia kauppareissuja, että alkaa olla hinnat ja kuitit sekaisin. Selvittelin minkä pystyin, ja sain aikaan melko tarkat laskelmat. Jostain maustepussista ja omenasta nyt koira taisi syödä kuitit. Sovelluksien kanssa en pelaa, joten niistä ei ole apua tässä. Yhden jäätelön taas söin, ja siitä lensi paperi roskiin. Luulin ottaneeni kuvan, mutta ei sitä löytynytkään.  Ostokset ovat silppua koska jokainen kerta kun tein vaikkapa turhan reissun Lidlin ohi, tai mitä lie olin hakemassa milloinkin muutakin kuin ruokaa, niin otin aina pussillisen vaikkapa kaurahiutaletta ja makaronia, että saa kaapit sopivan täyteen. Pääsee kohta joulun viettoon niin, ettei tarvitse yhden kaurahiutalepaketin takia alkaa miettiä kauppareissuja. Kaikki mikä maksaa alle 1€/kg ovat taas olleet kuukauden suosikkituotteinani varsinkin energianlähteiden osalta.  Maustekaappiakin joudun jo alkaa täyttämään uudelleen, sentään siellä ei mitään kolme vuo

WFPB - Keitto -Rosmariini ja curry

Keltainen keitto syksyyn, talveen tai mihin vuodenaikaan hyvänsä. Helppo koota kuivakaapin aineksista ja perus perunoista ja porkkanoista.  Laitoin reseptiä ylös koska tähän keittoon tulikin riisiä, ja mausteeksi rosmariinia. Kumpaakaan ainesta en ole keitoissa useinkaan käyttänyt. Perus pohja on vanha tuttu, eli peruna, porkkana ja linssit.  Peruna-porkkana-rosmariini-currykeitto: 1-2 porkkanaa n. litra perunoita, jauhoisia esim Afra. 0,5 dl punaisia kuivattuja linssejä 0,5 dl riisiä n.1-1,5 l vettä 1/2 tl suolaton currymauste 1/4 - 1/2 tl rouhittu mustapippuri 1/2 tl kuivattu rosmariini Tarvittaessa: Maun mukaan loraukset suolaisia maustekastikkeita kuten ketsuppi, sinappi, soijakastike tai ripottelu suolaa. Tai esim. Herbamare suolaa pintaan tms. ja/tai loraus tomaattisosetta tai paseerattua tomaattia. Kuori ja pilko ensin porkkanat. Laita kiehumaan. Mausta. Keitä porkkanoita reilusti vaikka 10-15 minuuttia, tai kunnes alkavat jo pehmetä hyvin. Kuori tarvittaessa, ja pilko perunat. 

WFPB - Ruokaostokset 45 € - Lokakuu 3

 Lokakuun kolmannen viikon ruokaostokset. Tässä on täksi ja ensiviikoksi syömistä.  =6,85 € Combino täysjyväspagetti 2x 0,95 €/500g = 1,90 €/kg Punaiset linssit  500 g 1,99 €, 3,98 €/kg Luomu mustapavut Freshona 4 x 0,74 € = 2,96 € Lidlissä on ollut näitä tölkkipapuja jotenkin vähänlaisesti viimeaikoina, ja kysyin asiasta myyjältä. Kuulemma toimitusvaikeuksia ollut. Oli juuri mielessä että voisin ostaa koko laatikon kerralla kun alkavat loppua kotoakin muttei sieltä täyttä laatikkoa enää löytynyt. = 4,95 € Pirkka banaani 1,638 kg x 1,99 €/kg = 3,26 € K-Menu kivetön luumu 200 g  8,45 €/kg = 1,69 € Luumusoppaa, riisipuuron kanssa. Meira Kurkuma 24g 31,25 €/kg =  0,75 €  =1,37 € Kurkku 0,686 kg x 1,99 € = 1,37 € Kurkku oli Lidlissä tarjouksessa, sehän ei nyt aina ole näin halpaa. Baresa luomu tomaattimurska 12 X 0,99€/500g = 11,88 € Lauantai-illan puuhapussi Lidlistä 8,5 €: = 1,69 € Jauhoinen peruna 0,85 €/kg = 5,32 € Persimoni 0,704 €/kg x 1,99 €/kg = 1,40 € Kotimaiset omenat 1 kg, 2,

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo kannattaa tark

Punajuurien keittäminen ja balsamiviinietikkakastike

Oletko joskus miettinyt, että voisit itse keittää punajuuria, mutta et ole ihan varma kannattaako siihen ryhtyä tänään?  Voit nyt seurata vaihe vaiheelta, miten asia etenee, ja hyödyntää vinkkejä omassa keittiössäsi. Ostin siis kilon punajuuria. Kauniita ovat!   Keitetään punajuuret ja tehdään niille nopea dressinki, ja mietitään punajuurien käyttöä ja säilytystä. Aletaanpas sitten töihin heti: Tässä ne nyt ovat.  Punajuurissa oli maakellarin haju.  Eipä ihme, sillä ovathan nämä viime syksystä asti odottaneet tätä toukokuista hetkeä.  Kuurasin punajuuret harjalla vedessä hyvin. Maakellarin haju ei etene ruokalautaselle, vaan jää pesuveteen ja viimeistään keittoveteen. Oli muutama homepilkkukin osassa punajuuria, mutta harjasin ne pilkut vain pois.  Vettä laitoin niin, että punajuuret peittyvät ja vielä vähän ylikin.  Tein vedenkeittimessä kuumaa vettä valmiiksi. Kun kiehuessa punajuurien keitinvesi haihtuu, kuumaa vettä voi heti lisätä, eikä kiehuminen stoppaa.  Keittoaika 1 - 1 ja puo

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa paistettuna. H

Luukku 16 - Juuriselleri - WFPB

 Luukku 16 aukenee: Juuriselleri Selleriä en olekaan kokeillut paljoa ollenkaan. Aukko sivistyksessä. Taisin ostaa vuosia sitten tällaisen mukula- tai juurisellerin, ja paistella sitä. En muista mitä sain aikaiseksi, ja sen jälkeen unohtunut koko mukulaselleri.  Varsiselleriä on välillä ollut. Juuriselleri ja mukulaselleri on sama asia. Erikseen on vielä varsi-ja lehtiselleri, ne ovat keskenään sama asia, pitkä varsi. Nyt juurisellereitä oli Lidlissä esillä 2,99 €/kg, ja siitä innostuin kokeilemaan. Oli niitä Prismassakin taannoin, ja kävi jo melkein ostoskorissakin, silloin oli jotain muuta niin jätin toiseen kertaan. Etsin netistä mitä tälle kannattaisi oikein tehdä, ja alkoi sitten hahmottua. Tein uunissa, salaatiksi ja keittämällä. Selleri kannattaa pestä ja harjata juuresharjalla. Jos haluaa pestä oikein tarkasti, koko sellerimukula kannattaa laittaa veteen likoamaan joksikin aikaa, että multa alkaa irrota helpommin, ja rapsutella sitten tarkemmin. Ne rypyläisimmät juuriosat voi k

WFPB - Savutofulaatikko

Laatikko tai kiusaus savutofusta ja perunasta. Nesteenä voi käyttää pelkkää vettä. Kauramaitokin on kiva, jos haluaa valkoista kermaperunan näköistä. Tästä tuli vähän simppeliä, kun en laittanut mitään mausteita. Ainekset pilkotaan vuokaan, peitetään nesteellä.  Savutofulaatikko 2 l vuokaan 100 g savutofua perunaa vettä kauramaitoa, halutessa Pilko perunat ja savutofu vuokaan, peitä nesteellä. Paista uunissa n. 200 C kunnes valmistuu.  Keltaisen tai punaisen pussin perunoita.  Tästä määrästä ei montaa ateriaa tullut, mutta muuten melko täyttävää. Puolitan tofun per laatikko vain sen takia, että saan vähennettyä suolan määrää. Makuasioita, miten haluaa laittaa. Tässä oli nyt suolaa 1,7 g/ 100g. Lidlistä ostettu. Vedellä peittoon suurin piirtein. Olisi voinut enemmänkin antaa pinnan ruskettua, mutta otin nyt pois vain ajoissa. Jos haluaisi kermaisemman näköistä, voisi keittää perunoita ensin hetki kattilassa samalla hämmentäen, ja kaataa sitten vasta vuokaan vesineen, ja paistumaan. Hämm