Siirry pääsisältöön

WFPB - Ruokaostokset 50 e - Viikon seuranta-aika - Kuvat - Mitä söin

Tällä viikolla ruokaostoksiin meni melko tasan 50 euroa. 

Esittelen ostokset ja niiden lomassa koottuja selityksiä. Tämä postaus painottuu etenkin siihen, mitä kaikkea sokeria, suolaa ja prosessoitua ruokaa olen ruokavaliosta huolimatta tällä viikolla syönyt.

Lisäksi tulee sosekeiton koostamisesta, riisipuurosta ja sopasta/kiisselistä juttua. Tortillat ja lätytkin seikkailevat postauksessa.

Pääasiassa olen jatkanut silti samoilla linjoilla ruokailun suhteen, eli perunaa menee ja vihanneksia, salaattiakin olen tehnyt tuoreista kesävihanneksista. Kaikki ei mahdu kuitenkaan samaan postaukseen, ja tästä tuli jo pitkä juttu. 

Seuranta-aika oli 2.-9.7. 2021

Päätin tehdä kunnon maukkaan tomaatti- ja muu vihanneskastikkeen, joten siihen tuore basilika kerrankin. Tässä kuvassa ostoksia n. 14 euron edestä. 
Pakastevihanneksien ja marjojen täydennystä ostin Prismasta. Kuvan ostokset tekivät 12,36 €.

Päätin uskaltaa kokeilla myös X-tra-merkkisiä vihanneksia. Olivat edullisia, ja ainut ero toiseen kaupan omaan merkkiin taisi olla vain se parsakaali-kukkakaali-porkkanoiden suhde, eli paljonko pussissa on mitäkin. 

Minulle käyvät nuo kaikki ja voin ottaa edullisemman. Espanjalaista alkuperää taisivat olla kaikissa edullisissa pusseissa, ja sehän voi aina vaihdella.

Sitten tuli käytyä herkkumarketissa ja lähikaupassa. Pirkkakaupasta piti heti ottaa omenasosetta. Se on siellä edullista ja hyvä tuote olla kaapissa. Käy puuronkastikkeeksi ja leivonnaisissa kanamunankorvikkeena. 

Perunoitahan tuli viime viikolla 22 kiloa. Joten jo oli aikakin, että rupesivat perunat riittämään tässä huushollissa. Ei tarvinnut hakea kuin tämä pussi Salesta. Viikonloppuna on silti perunanhakureissu edessä. 

Kesäporkkanoita oli ilmestynyt, ja ne olivat alle kolme euroa kilolta. 

Käväisin K-marketissa mutkan ja siellä oli banaanit 0,99 €/kilo. En kaikkia ehdi syömään, mutta loput pääsevätkin kuorittuina pakastimeen kypsyttyään.

Kuvassa ostoksia n. 13 euron edestä.
Evästestejä varten hommasin näitä mehuja. Maksoivat yhteensä 2,59 €

Tällaiset luumuostokset, jotka maksoivat yhteensä n. 4 €. Luumuilu liittyy keksireseptin etsintään. Löysin maininnan, että luumusosetta käytetään rasvan korvikkeena leivonnassa.

Kuitenkin käsitin ensin väärin, että sillä tarkoitetaan sosetta tuoreista luumuista.
Ilmeisesti kyse olikin kuivattujen luumujen soseesta. 

Sitten en löytänyt enää sitä reseptiäkään, ja nyt kun löysin, ne olivatkin jotain "brownieita" eivätkä keksejä.

Ruokaa ne ovat nämäkin, eivätkä edes mitään epäterveellistä, joten siinä mielessä ei menneet rahat hukkaan vaikka keksiresepti menisikin plörinäksi.

Mansikkahillo pääsi loppumaan ja mietin jaksaako ostaa. Jospa vähentäisi hillojen hornimista, ja testaisi menisivätkö ne puurot ihan marjoilla alas.

Tein kuitenkin pannareita, ja se homma ei toiminut ilman hilloa. Marjat sulivat ja imeytyvät lättyyn. 

Hain mansikkahillon.

Poissahan ovat jo voi ja kermavaahto, joita lätyissä olin syönyt koko ikäni, joten hillolusikallinen sinne tänne, tai vaikka puoli purkillista. Suolaakin saa olla näissä.

Tällä tavalla ne sulaneiden marjojen nesteet oikein katosivat, kun imeytyivät lättyihin. Sinistä mustikkalättyä söin, ja sotkin. En sentään itkenyt kuitenkaan, ei se lätty niin pahaa ollut.

Olisihan tämä pitänyt tietää tai arvata, mutta eipä sitä kaikkea tule aina ajatelleeksi heti.
Erittäin asiallisen näköiset vihannekset oli Xtra-pussissa. Ainoastaan pari ruskeaa kohtaa löytyi, eli ei sen enempää kuin missään tuoreessa, tai muussakaan vihannespussissa. 

On niitä varmasti sellaisiakin, joissa ei ole ikinä yhtään, muttei ole kohdalle usein osunut.

Luin tai kuulin jostain tutkimuksesta, että koirille oli testattu piteneekö elinikä kasviksia lisäämällä. Jutussa oli sitten, että elinikä oli tosissaan pidentynyt.

Olipa juttu totta tai ei, niin mitäpä haittaakaan vihanneksista olisi. Vihanneksia menee koirien ruoan sekaan, ja etenkin kaikki höyrytysvedet. Tykkäävät tosissaan parsakaalista, joten ei tuota siltä osin vaikeuksia.


Lanttu ja broccoli mix pääsivät sosekeittoon perunoiden ja linssien kanssa. Tästä keitosta ei ole kuvaa, koska se ei mitenkään kuvauksellisen väristäkään ollut. 

Pointtina oli tehdä vihannessoosi, josta menee koirillekin kuitulisänä. 
Paras ratkaisu on tehdä sellaista, mitä raaskii tehdä isot määrät ja siitä voi syödä itsekin.

Sosekeittoja olen melko huono tekemään, mutta se on harjoittelun alla. Tässäkin keitossa bataatti olisi voinut olla parempi maultaan, kuin lanttu. 

Ei lantussa mitään vikaa sinänsä, mutta niitä kaalimaisia hajuja tuli liikaa minun makuuni, kun oli kukkakaali ja parsakaali lisäksi.


Sosekeitot tällä ruokavaliolla pitää usein miettiä huolella, etenkin värimaailmansa puolesta. Kun ei voi sitä liemikuutiota tai kookoskermapurkkia laittaa, niin mikään ei pelasta keittoa.

Jos on vaivalla tehnyt keiton josta ei tullut hyvää, niin mieluummin silti ripauttaa suolaa lautasella, kuin heittää keiton pois. 



Hyvä kermaisuuden tuoja on linssi, joskus kukkakaali tai kikherne. Peruna on sosekeitoissa hyvä.

Luotettavimmat mausteet ovat mustapippuri, ja chili tai cayennepippuri. 

Kurkuma korostaa keltaista, paprika punaista väriä.

Vihreiden yrttien, parsakaalien ja linssien kanssa pitää olla varovainen, koska herkästi tulee vihertävän rusehtava keitto. Voihan se tietysti olla joskus tarkoituskin.




Tätä seisoin tihrustamassa kaupassa, kunnes näin jonon kertyvän kassalle, ja löin koriin että pääsee lähtemään.

Tällaisia söimme Tacklenkin kanssa ruokavalion alussa, mutta en enää muista miksi mielsimme silloin, että näitä "voi" syödä.

Taisi olla se syy, että jos jokin valmisruoka pitää valita, nämä taisivat olla kohtuullisia. Ovathan sentään täysjyvääkin. Valmiissa salsakastikkeissakaan ei öljyä näkynyt.


Siinäpä on sitten kaikenlaista. Jokin noista lisäaineista ei käynyt vegaanille, ja rapsiöljyäkin on lisätty.
Jos ei vegaanisuutta kuitenkaan ota huomioon, niin kyllä nämä menee herkkuna joskus ja jouluna. 

Missään kyläpaikassa varsinkaan en alkaisi näistä kieltäytymään, jos tarjolla olisi.

Alunperin mietin, olisko rapsiöljy kuitenkin vain, etteivät lätyt takerru paketissa toisiinsa. Joka ei ole sitten turhaan lisätty siinä mielessä.

Finelin mukaan 100 grammaa grahamvehnäjauhoja sisältää 2,5 grammaa rasvaa. Tässä lätyssä oli 5,5 grammaa/ 100g. Vehnätortilla Finelissä sisälsi yli 9 grammaa rasvaa per 100g, eli nämä ovat ilmeisesti vähempirasvaisia kuitenkin, kuin vehnätortillalätty yleensä tai keskimäärin.
Tästäpä sitten tortillaa rakentamaan. Tomaattikastike piti lämmittää ja haihduttaa siitä ylimääräinen neste. Poppamiehellä lisäsin vihannessalsaan tulisuutta.

Kastikeessa oli kaikkea herneestä linsseihin, pakastevihanneksia ja tomaattia. Muistutti maultaan ihan jotain, mihin sopisi tortillat, joten siitä ne tortillat tulivat mieleen.

Tuo keltainen on juustonkaltainen kastike, joka muodostuu ravintohiivasta, kikherneistä tai punaisista linsseistä, sinapista, ketsupista ja sitruunanmehusta. Se keitetään jauhoihin, ja sen voi suurustaakin  jauhoilla.

Minuutti Mikko oli tänään Salsa Matti, kuten veljeni Tackle sitä tapasi nimittää aikoinaan.
Tässä tortillan kasausta. Tämän jälkeen huomasin, että kastike on liian lurikkaa tähän.

Onneksi en ole mikään ekspertti tekemään tortilloista loistavan hyviä. Heti huomasi ettei yksi lätty riittänyt, vaan piti syödä kaksi. 

Olisin helposti syönyt vielä kaksi lisääkin, mutta katkaisin kierteen lautasellisella hedelmiä kahvin kanssa. Taateleita, banaania ja omenaa.

Meinasi karata koko tilanne lapasesta, mutta kyllä sitä rauhottui sitten, kun sai nämä syötyä.
Samalla reissulla tortillan kanssa tuli ostettua pussi vadelmia. 

Vadelmasoppa on ollut jo jonkin aikaa mielessä, ja serbialaiset  Rainbow-vadelmat käyvät siihen hyvin.

Pussissahan on oikein merkkikin, että parempi valinta. 

Tein riisipuuron riisihiutaleista veteen. Hyvä tuli. Kauramaitopurkin loput laitoin kyllä, mutta mielestäni sitä meni tosi vähän. Taas säästää rahaa, kun ei keitä puuroja kasvimaitoihin. 

Minun mielestäni tuo ei sillä kauramaidolla varsinkaan hirveästi parane. Jokin muu kasvimaito puolestaan voisi tehdä sen herkäksi palamaan pohjaan. 

Keitän riisihiutaleista, koska niiden keittoaika on vain se viisi minuuttia. Laitan vettä runsaanlaisesti, koska unohdan kuitenkin vahtia sitä tarpeeksi. Haihdutan sitten vettä pois, tai lisään hiutaleita jos meni liikaa vettä. Laitoin vähän suolaa riisipuuroon. 


Riisin valkoisuus ei tässä kohtaa pelota. Kuitua tulee ovista ja ikkunoista. Mieluummin alan ehkä panostaa parempien kaurahiutaleiden etsintään, koska kaurapuuroa sentään tulee syötyä joka päivä. 

Vadelmasopan keitin 2 minuuttia ensin vadelmia ,sitten suurustin perunajauhoilla ja lisäsin sokeria. Vadelmasoppa ei ole kaksista ilman sokeria.

Tulikohan siinä kaikki? Kaksi jännityksen aihetta on aina ruokaostospäivänä:
 
Ensimmäinen on, että kirjoitan summat väärin ja joudun korjailemaan. Sitä ennen moni on jo ehtinyt lukea, että 500 euroa viikon ruokaostokset. 

Toinen on oikeastaan joka päiväinen, eli se että kirjoitan väärin tuon WFPB ja siitä tulee jokin muu, pahimmassa tapauksessa merkityksiä sisältävä kirjainyhdistelmä, jääden näkyville blogit.fi -sivuille ja parhaatruokablogit.fi-sivuille ikuisiksi ajoiksi. Kerran jo kirjoitin jotain että EFPB, ja siellä se on vissiin vieläkin.

Katsotaan ensi viikolla sainko luumuista aikaiseksi mitään, vai menivätkö ne puuroon tai koiran ummetuksen poistoon.




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Viikon menu - Maaliskuu 1 - Ruokasuunnitelma

Ruokasuunnitelma viikoksi. Kuusi kohtaa ruokaideoita, joista kohdassa 6 on puurot, leivät ja jälkkärit.  1. Riisi ja pavut Ensimmäisenä jotain, mihin voi laittaa basilikaa.  Kun tekee yhdenastian ruoan ,  riisin ja pavut, tai  riisin ja tomaattikastikkeen ja minkä tahansa vastaavan ruoan, jos ruoasta tulee mautonta, voi laittaa tuoreita basilikan lehtiä revittynä, niin ruoka muuttuukin tosi kivaksi elämykseksi. Basilikarisottoa teen joskus arborioriisistäkin. Kiva käyttää koko ruukku, tai miksei kaksikin ruukkua basilikaa. Perunaa kylkeen. Valmiiksi tein jo sekoitusta, missä on kaikenlaisia jyviä ja linssejä. Eniten riisiä. Tätä kun kaataa 1 mitta + 2 vettä, saa yhden astian ruoan valmistuksen haudutuspadassakin helposti aloitettua.  Omaa maustesekoitustakin kannattaa tehdä johonkin pieneen purkkiin. Käy myös pöytämausteena sitten. 2. Palsternakka-perunamuusi ja punajuuri-mustapapupihvit Palsternakasta on ideoita , ja nyt ruokalistalle niistä valikoitui palsternakka-perunamuusi. Pun

WFPB - Ruokaostokset 15 € - Maaliskuu 3

15 euroa. Entisiäkin jäljellä niin hain vain vihanneksia ja hedelmiä. Olen viikkomenussakin vasta puolessa välissä.  Jätin pari euroa varaa perunoille, joita vielä ei mahtunut jääkaappiin. 2-3 eurolla siis perunaa. = 6,86 € Porkkanat 1,29 €/ kg Kartanon salaatti 2 kpl 2 € Persilja 1,19 € Basilika 1,39 € Kurkku 3,29 €/kg x 0,302 kg = 0,99 € Lisäksi jäljellä on vielä nauris, muutama porkkana ja kaalta. Punajuuret keitettynä. = 4,38 € Luomu banaani 1,226 € x 1,95 €/kg = 2,39 € Veriappelsiini 1,5kg 1,33€/kg = 1,99 € Siinäpä ostokset, muuta ei tarvittu. Enkä olisi tarvinnut näitäkään. Tulikin niin kiireinen viikko, että puolet päivästä aina jossain ulkona rieskan ja banaanin turvin, sitten kun ehtii taas syömään niin kuluu vain joku pari rasiaa. Puurokin lykkää aina viikkosuunnitelman seuraavaa ruokaa puolella päivällä. Eilen vasta sain paistettua punajuuripihvit, jotka olivat viikkomenussa . Savutofuakin vielä jäljellä. Viikkomenu tuli sävellettyä tällä kertaa vähän työlääksi. Ei millään

WFPB - Ruokaostokset 35 € - Maaliskuu 4 - 95 €/kk

 35 euron ruokaostokset, Lidlistä ja Prismasta. Molempiin kauppoihin meni yli 15 euroa ja risat. = 7,25 € Yleisperuna 0,40 €/kg x 5 = 1,99 € Yleisperuna 0,80 €/kg x 2 = 1,59 € Bataatti 1,420 kg x 2,59 €/kg = 3,68 € = 2,7 € Luomu tofu natural 1, 35 x 2 , 6,75 €/kg = 10,92 € Punajuuri 1 kg = 1,29 € Nauris = 0,297 kg x 2,19 €/kg = 0,65 € Persilja 1,19€ x 3 =  3,57 € Kurkku 0,294 kg  x 2,79 € = 0,82 € Suippokaali 1,283 € x 2,29 €/kg = 3,49  Palsternakka 0,582 kg x 1,89 €/kg = 1,10 € Palsternakkaa perunamuusiin. = 3,49 € Lehtikaali 0,5 kg x 6,98 €/kg  = 7,5 € Luomu banaani 0,908 kg x 1,95 €/kg = 1,77 € Banaani 0,266  €x 1,55 € = 0,41 € Omena 0,604 kg x 1,09 € = 0,66 e Verigreippi 0,600 kg x 1,39 € = 0,63 € Appelsiini 0,954 kg x 1,39 €/kg = 1,33 € Mandariinipussi 1 kg x 2,70 €  = 2,44 € Grillausmauste ei lisättyä suolaa 0,35 kg x 24,29 €/kg = 0,85 € Mustapippurirouhe  0,65 kg x 24,46 €/kg = 1,59 € Siinä olivat ostokset maaliskuun viimeistä viikkoa varten. Mandariinipussissa on nyt jäljell

WFPB - Riisi ja pavut - Punainen suippokaali, vihannekset

Vanha hyvä "rice and beans" tai suomeksi riisi ja pavut, joka on helppo ja yksinkertainen ruoka. Riisin ja pavut voisi tehdä monellakin tavalla, ja eri kulttuureissa on sille omat historiansa ja perinteensä. Tämä on yksinkertaistettu ruokaidea siitä. Kun seisoin miettimässä mitä laitan ruoaksi, joku olisi voinut luulla että kehitteillä on erityisen mullistava ruokaresepti.  Saattaa olla että olikin. Tämän aikaansaaminen oli niinkin lujan aprikoinnin takana, ja halusin laittaa tämän siksi ylös ja kertoa eteenpäin. Koko ajan mietin, mitä laitan suippokaalin kantaosasta, ja mitä tulisi porkkanoista. Kun homma ei edennyt muistin viimein, että näinhän se kaali vaihtaa hiippakuntaa vartissa.  Vihannekset voi keittää, höyryttää tai vokata paistinpannulla. Tai paistaa uunissa. Nyt laitoin höyryttymään.  Puuroutuva riisi kuten jasmiiniriisi voi olla hyvä pestä ennen keittämistä, jolloin se ei vaahtoa niin paljon. Käytin riisinkeitintä, ja ne voi keittää kattilassakin. Riisit voi keitt

WFPB - Ruokaostokset 25 € - Maaliskuu 2

  Maaliskuun toiset ruokaostokset 25 €. Ensi viikkoa varten, ja uutta viikkomenua suunnitellessa. = 2 € Perunat haen vasta, kun jääkaappiin taas mahtuu. Liimaan ne jo tähän niin on 25 euron ostokset. = 4,2 € Tofu ja savutofu 1,35 €/200g, 6,75 €/kg = 2,7 € Mustapavut ja kikherneet 0,75 € 380 g, 200g, nesteineen 1,97 €/kg = 1,5 € = 8,6 € Persilja 1,19 € Basilika 1,39 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Porkkana1,29 €/kg x 472 € = 0,61 € Palsternakka 2,29 €/kg x 0,386 € = 0,88 € Punajuuri 1 kg 1,29 € Nauris 2,19 €/kg x 0,662 kg = 1,45 € Kaikki muut Lidlistä, paitsi nauriit Prismasta = 2,05 € Omena 0,608 x 1,09 €/kg = 0,66 Banaani0,99 €/kg x 1,406 kg = 1,39 € Lidlistä = 0,79 € Puolukka 3,95 €/kg Prismasta  = 1,79 € Luomu Oatly kaurajuoma Prismasta. = 5,82 € Maustekurkku 3,09 €/kg x 0,304 kg = 0,94 €  Maapähkinävoi 8,50 €/kg =  2,89 € Kurkkusalaatti 5,53 €/kg = 1,99 € Järki hoi. Kävelin kurkkujen ohi ja mietin, että olisipa hyvää mutta kyllä kurkku kallista on, 3 euroa kilo tai ylikin. Sitten hain

WFPB - Ruokaostokset 20 € - Maaliskuu 1

  Maaliskuun ensimmäiset ruokaostokset 20 euroa. Paljon perunaa ja riittävästi vihanneksia. = 3,98 € 10 kg perunaa, 0,40 €/kg = 4 €  Fontane-perunoita, toisessa pussissa oli Gala-perunoita. = 1,43 € Keräkaali 1,462 kg x 0,98 €/kg  = 5,09 € Kurkku 0,330 kg X 2,79 €/kg = 0,92 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Ruukkupersilja 2 X 1,19 € = 2,38 € = 2,02 € Banaani 1,29 €/kg 1,172 kg = 1,51 € Luomu sitruuna 0,171 kg x 2,99 €/kg = 0,51 € Sitruuna unohtui kuvasta. Tarjousbanaani Lidlistä ja sitruuna Prismasta. Luomusitruunasta tulee sitruunamuffinit , omenasoseen tilalla banaania. = 2,18 € Omenoiden sijaan ostinkin hävikkilaatikon. 0,65 €/kg. Viinirypäleet olivat vielä syötäviä, mutta olivat menossa pilalle ja pakastin loput. Paprikassa pieni kuhmu, kuhmu pois ja loput pakasteeseen. Tilliä piti myös pakastaa, koska sitä olikin niin paljon. = 0,79 € Pakastepuolukka 3,95 €/kg.  Viimeksi oli 4,20/kg. Ruuan hinta on lähtenyt laskemaan monissa tuotteissa. = 4,09 € 3,41 €/kg, 1,2 kg ketsuppia Ketsuppipull

WFPB - Savutofulaatikko

Laatikko tai kiusaus savutofusta ja perunasta. Nesteenä voi käyttää pelkkää vettä. Kauramaitokin on kiva, jos haluaa valkoista kermaperunan näköistä. Tästä tuli vähän simppeliä, kun en laittanut mitään mausteita. Ainekset pilkotaan vuokaan, peitetään nesteellä.  Savutofulaatikko 2 l vuokaan 100 g savutofua perunaa vettä kauramaitoa, halutessa Pilko perunat ja savutofu vuokaan, peitä nesteellä. Paista uunissa n. 200 C kunnes valmistuu.  Keltaisen tai punaisen pussin perunoita.  Tästä määrästä ei montaa ateriaa tullut, mutta muuten melko täyttävää. Puolitan tofun per laatikko vain sen takia, että saan vähennettyä suolan määrää. Makuasioita, miten haluaa laittaa. Tässä oli nyt suolaa 1,7 g/ 100g. Lidlistä ostettu. Vedellä peittoon suurin piirtein. Olisi voinut enemmänkin antaa pinnan ruskettua, mutta otin nyt pois vain ajoissa. Jos haluaisi kermaisemman näköistä, voisi keittää perunoita ensin hetki kattilassa samalla hämmentäen, ja kaataa sitten vasta vuokaan vesineen, ja paistumaan. Hämm

WFPB - Nauriskeitto

Nauriskeitto, tofulla tai ilman. Maustekurkkua ja ripaus maustepippuria, juustoisuus ravintohiivasta ja teelusikan kärjellinen sinappijauhetta tuntuvat sopivan nauriin kanssa yhteen.  Kokeilin keiton mausteena myös maustekurkkua ja kurkkusalaattia, ja siksi katsoin lopuksi miten paljon suolaa ne sisältävät, kurkkusalaatit sun muut. Niitähän ei ole pakko käyttää, mutta jos käyttää. Ensin keitto. Nauriskeitto Perunaa Naurista Porkkanaa 0,5 dl kokonaisia kauranjyviä Maustekurkkua ja/tai tuoretta kurkkua Tuoretta yrttiä halutessa, esim persilja tai tilli Tofua ja/tai kikherneitä, pakasteherneitä Mausteet  1/8 - 1/4 tl tl jauhettua maustepippuria 1/4 tl sinappijauhetta 1 rkl sinappia 2 rkl ravintohiiva 1 tl oregano 1 rkl persilja säilykejalopenoja, halutessa, tai esim. pakasteherneitä vettä, ja kauramaitoa halutessa Keiton kanssa sopii kurkkusalaatti. Siinä ja maustekurkussa on lisättyä suolaa usein, mutta tilalle voi vaihtaa myös tuorekurkun tai jättää pois. Pilko porkkanat ja laita kauran

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

WFPB - Viikon ruokaostokset 5 € - Helmikuu 4 - 100 €/kk

Perunoiden ja porkkanoiden avulla menee ensi viikkokin hyvin, ja voi vaikka jatkaa samaa menua.  Ruokasuunnitelma oli sen verran tehokas, että olen vasta nyt kohdassa 5. Loikkasin kohdan 4 yli, ja sekin on siis vielä tekemättä. Haudutuspataan laitoin silti sekametelisopan ensin. = 5,18 € 5 kg perunoita 0,40 €/kg =   1,99 € 2 kg porkkanoita, 0,95€/kg =  1,89 € Banaania 0,99 €/kg =  1,30 € Peruna ja porkkana sattuivat olemaan Prismassa halpoja, ja banaanitarjous löytyi K-Marketista. Nyt voi tehdä  porkkalaakin . Tuoreista jäljellä vieläkin punainen suippokaali, säilynyt tosi hyvin, ja kun se loppuu voi tehdä porkkanaraastetta. Pakkasessa on ennen joulua ostettua hävikkipaprikaa rieskan päälliseksi.  Viimeksi 5 kg pussissa oli Afra-perunoita. Nyt ne olivat Fontana-lajiketta.  Fontana-perunoista onnistui muusi hyvin. Sitä myöten toimii myös keitoissa ja padoissa. Muusissa keitinvesi nesteenä, jauhettua maustepippuria ja puolukoita koristeena. Uunissakin tuli todella hyviä. Loraus ketsupp