Tällä viikolla ruokaostoksiin meni melko tasan 50 euroa.
Esittelen ostokset ja niiden lomassa koottuja selityksiä. Tämä postaus painottuu etenkin siihen, mitä kaikkea sokeria, suolaa ja prosessoitua ruokaa olen ruokavaliosta huolimatta tällä viikolla syönyt.
Lisäksi tulee sosekeiton koostamisesta, riisipuurosta ja sopasta/kiisselistä juttua. Tortillat ja lätytkin seikkailevat postauksessa.
Pääasiassa olen jatkanut silti samoilla linjoilla ruokailun suhteen, eli perunaa menee ja vihanneksia, salaattiakin olen tehnyt tuoreista kesävihanneksista. Kaikki ei mahdu kuitenkaan samaan postaukseen, ja tästä tuli jo pitkä juttu.
Seuranta-aika oli 2.-9.7. 2021
Päätin tehdä kunnon maukkaan tomaatti- ja muu vihanneskastikkeen, joten siihen tuore basilika kerrankin. Tässä kuvassa ostoksia n. 14 euron edestä.
Pakastevihanneksien ja marjojen täydennystä ostin Prismasta. Kuvan ostokset tekivät 12,36 €.
Päätin uskaltaa kokeilla myös X-tra-merkkisiä vihanneksia. Olivat edullisia, ja ainut ero toiseen kaupan omaan merkkiin taisi olla vain se parsakaali-kukkakaali-porkkanoiden suhde, eli paljonko pussissa on mitäkin.
Minulle käyvät nuo kaikki ja voin ottaa edullisemman. Espanjalaista alkuperää taisivat olla kaikissa edullisissa pusseissa, ja sehän voi aina vaihdella.
Sitten tuli käytyä herkkumarketissa ja lähikaupassa. Pirkkakaupasta piti heti ottaa omenasosetta. Se on siellä edullista ja hyvä tuote olla kaapissa. Käy puuronkastikkeeksi ja leivonnaisissa kanamunankorvikkeena.
Perunoitahan tuli viime viikolla 22 kiloa. Joten jo oli aikakin, että rupesivat perunat riittämään tässä huushollissa. Ei tarvinnut hakea kuin tämä pussi Salesta. Viikonloppuna on silti perunanhakureissu edessä.
Kesäporkkanoita oli ilmestynyt, ja ne olivat alle kolme euroa kilolta.
Käväisin K-marketissa mutkan ja siellä oli banaanit 0,99 €/kilo. En kaikkia ehdi syömään, mutta loput pääsevätkin kuorittuina pakastimeen kypsyttyään.
Kuvassa ostoksia n. 13 euron edestä.
Evästestejä varten hommasin näitä mehuja. Maksoivat yhteensä 2,59 €
Tällaiset luumuostokset, jotka maksoivat yhteensä n. 4 €. Luumuilu liittyy keksireseptin etsintään. Löysin maininnan, että luumusosetta käytetään rasvan korvikkeena leivonnassa.
Kuitenkin käsitin ensin väärin, että sillä tarkoitetaan sosetta tuoreista luumuista.
Ilmeisesti kyse olikin kuivattujen luumujen soseesta.
Sitten en löytänyt enää sitä reseptiäkään, ja nyt kun löysin, ne olivatkin jotain "brownieita" eivätkä keksejä.
Ruokaa ne ovat nämäkin, eivätkä edes mitään epäterveellistä, joten siinä mielessä ei menneet rahat hukkaan vaikka keksiresepti menisikin plörinäksi.
Mansikkahillo pääsi loppumaan ja mietin jaksaako ostaa. Jospa vähentäisi hillojen hornimista, ja testaisi menisivätkö ne puurot ihan marjoilla alas.
Tein kuitenkin pannareita, ja se homma ei toiminut ilman hilloa. Marjat sulivat ja imeytyvät lättyyn.
Hain mansikkahillon.
Poissahan ovat jo voi ja kermavaahto, joita lätyissä olin syönyt koko ikäni, joten hillolusikallinen sinne tänne, tai vaikka puoli purkillista. Suolaakin saa olla näissä.
Tällä tavalla ne sulaneiden marjojen nesteet oikein katosivat, kun imeytyivät lättyihin. Sinistä mustikkalättyä söin, ja sotkin. En sentään itkenyt kuitenkaan, ei se lätty niin pahaa ollut.
Olisihan tämä pitänyt tietää tai arvata, mutta eipä sitä kaikkea tule aina ajatelleeksi heti.
Erittäin asiallisen näköiset vihannekset oli Xtra-pussissa. Ainoastaan pari ruskeaa kohtaa löytyi, eli ei sen enempää kuin missään tuoreessa, tai muussakaan vihannespussissa.
On niitä varmasti sellaisiakin, joissa ei ole ikinä yhtään, muttei ole kohdalle usein osunut.
Luin tai kuulin jostain tutkimuksesta, että koirille oli testattu piteneekö elinikä kasviksia lisäämällä. Jutussa oli sitten, että elinikä oli tosissaan pidentynyt.
Olipa juttu totta tai ei, niin mitäpä haittaakaan vihanneksista olisi. Vihanneksia menee koirien ruoan sekaan, ja etenkin kaikki höyrytysvedet. Tykkäävät tosissaan parsakaalista, joten ei tuota siltä osin vaikeuksia.
Lanttu ja broccoli mix pääsivät sosekeittoon perunoiden ja linssien kanssa. Tästä keitosta ei ole kuvaa, koska se ei mitenkään kuvauksellisen väristäkään ollut.
Pointtina oli tehdä vihannessoosi, josta menee koirillekin kuitulisänä.
Paras ratkaisu on tehdä sellaista, mitä raaskii tehdä isot määrät ja siitä voi syödä itsekin.
Sosekeittoja olen melko huono tekemään, mutta se on harjoittelun alla. Tässäkin keitossa bataatti olisi voinut olla parempi maultaan, kuin lanttu.
Ei lantussa mitään vikaa sinänsä, mutta niitä kaalimaisia hajuja tuli liikaa minun makuuni, kun oli kukkakaali ja parsakaali lisäksi.
Sosekeitot tällä ruokavaliolla pitää usein miettiä huolella, etenkin värimaailmansa puolesta. Kun ei voi sitä liemikuutiota tai kookoskermapurkkia laittaa, niin mikään ei pelasta keittoa.
Jos on vaivalla tehnyt keiton josta ei tullut hyvää, niin mieluummin silti ripauttaa suolaa lautasella, kuin heittää keiton pois.
Hyvä kermaisuuden tuoja on linssi, joskus kukkakaali tai kikherne. Peruna on sosekeitoissa hyvä.
Luotettavimmat mausteet ovat mustapippuri, ja chili tai cayennepippuri.
Kurkuma korostaa keltaista, paprika punaista väriä.
Vihreiden yrttien, parsakaalien ja linssien kanssa pitää olla varovainen, koska herkästi tulee vihertävän rusehtava keitto. Voihan se tietysti olla joskus tarkoituskin.
Tätä seisoin tihrustamassa kaupassa, kunnes näin jonon kertyvän kassalle, ja löin koriin että pääsee lähtemään.
Tällaisia söimme Tacklenkin kanssa ruokavalion alussa, mutta en enää muista miksi mielsimme silloin, että näitä "voi" syödä.
Taisi olla se syy, että jos jokin valmisruoka pitää valita, nämä taisivat olla kohtuullisia. Ovathan sentään täysjyvääkin. Valmiissa salsakastikkeissakaan ei öljyä näkynyt.
Siinäpä on sitten kaikenlaista. Jokin noista lisäaineista ei käynyt vegaanille, ja rapsiöljyäkin on lisätty.
Jos ei vegaanisuutta kuitenkaan ota huomioon, niin kyllä nämä menee herkkuna joskus ja jouluna.
Missään kyläpaikassa varsinkaan en alkaisi näistä kieltäytymään, jos tarjolla olisi.
Alunperin mietin, olisko rapsiöljy kuitenkin vain, etteivät lätyt takerru paketissa toisiinsa. Joka ei ole sitten turhaan lisätty siinä mielessä.
Finelin mukaan 100 grammaa grahamvehnäjauhoja sisältää 2,5 grammaa rasvaa. Tässä lätyssä oli 5,5 grammaa/ 100g. Vehnätortilla Finelissä sisälsi yli 9 grammaa rasvaa per 100g, eli nämä ovat ilmeisesti vähempirasvaisia kuitenkin, kuin vehnätortillalätty yleensä tai keskimäärin.
Tästäpä sitten tortillaa rakentamaan. Tomaattikastike piti lämmittää ja haihduttaa siitä ylimääräinen neste. Poppamiehellä lisäsin vihannessalsaan tulisuutta.
Kastikeessa oli kaikkea herneestä linsseihin, pakastevihanneksia ja tomaattia. Muistutti maultaan ihan jotain, mihin sopisi tortillat, joten siitä ne tortillat tulivat mieleen.
Tuo keltainen on juustonkaltainen kastike, joka muodostuu ravintohiivasta, kikherneistä tai punaisista linsseistä, sinapista, ketsupista ja sitruunanmehusta. Se keitetään jauhoihin, ja sen voi suurustaakin jauhoilla.
Minuutti Mikko oli tänään Salsa Matti, kuten veljeni Tackle sitä tapasi nimittää aikoinaan.
Tässä tortillan kasausta. Tämän jälkeen huomasin, että kastike on liian lurikkaa tähän.
Onneksi en ole mikään ekspertti tekemään tortilloista loistavan hyviä. Heti huomasi ettei yksi lätty riittänyt, vaan piti syödä kaksi.
Olisin helposti syönyt vielä kaksi lisääkin, mutta katkaisin kierteen lautasellisella hedelmiä kahvin kanssa. Taateleita, banaania ja omenaa.
Meinasi karata koko tilanne lapasesta, mutta kyllä sitä rauhottui sitten, kun sai nämä syötyä.
Samalla reissulla tortillan kanssa tuli ostettua pussi vadelmia.
Vadelmasoppa on ollut jo jonkin aikaa mielessä, ja serbialaiset Rainbow-vadelmat käyvät siihen hyvin.
Pussissahan on oikein merkkikin, että parempi valinta.
Tein riisipuuron riisihiutaleista veteen. Hyvä tuli. Kauramaitopurkin loput laitoin kyllä, mutta mielestäni sitä meni tosi vähän. Taas säästää rahaa, kun ei keitä puuroja kasvimaitoihin.
Minun mielestäni tuo ei sillä kauramaidolla varsinkaan hirveästi parane. Jokin muu kasvimaito puolestaan voisi tehdä sen herkäksi palamaan pohjaan.
Keitän riisihiutaleista, koska niiden keittoaika on vain se viisi minuuttia. Laitan vettä runsaanlaisesti, koska unohdan kuitenkin vahtia sitä tarpeeksi. Haihdutan sitten vettä pois, tai lisään hiutaleita jos meni liikaa vettä. Laitoin vähän suolaa riisipuuroon.
Riisin valkoisuus ei tässä kohtaa pelota. Kuitua tulee ovista ja ikkunoista. Mieluummin alan ehkä panostaa parempien kaurahiutaleiden etsintään, koska kaurapuuroa sentään tulee syötyä joka päivä.
Vadelmasopan keitin 2 minuuttia ensin vadelmia ,sitten suurustin perunajauhoilla ja lisäsin sokeria. Vadelmasoppa ei ole kaksista ilman sokeria.
Tulikohan siinä kaikki? Kaksi jännityksen aihetta on aina ruokaostospäivänä:
Ensimmäinen on, että kirjoitan summat väärin ja joudun korjailemaan. Sitä ennen moni on jo ehtinyt lukea, että 500 euroa viikon ruokaostokset.
Toinen on oikeastaan joka päiväinen, eli se että kirjoitan väärin tuon WFPB ja siitä tulee jokin muu, pahimmassa tapauksessa merkityksiä sisältävä kirjainyhdistelmä, jääden näkyville blogit.fi -sivuille ja parhaatruokablogit.fi-sivuille ikuisiksi ajoiksi. Kerran jo kirjoitin jotain että EFPB, ja siellä se on vissiin vieläkin.
Katsotaan ensi viikolla sainko
luumuista aikaiseksi mitään, vai menivätkö ne puuroon tai koiran ummetuksen poistoon.
Kommentit
Lähetä kommentti