Siirry pääsisältöön

Luukku 3. - WFPB - Porkkana - Letut ja aamiaispannarit

 Avaamme kolmannen joulukalenteriluukun, ja löydämme sieltä porkkanat.

Tehdään letut ja aamiaispatukat. 

Ensin kuva siitä, miten päästä helpolla kokkailuissa:



Jos kuoret ovat siistit, pesen porkkanat ja laitan perunoiden kanssa kiehumaan kokonaisina. 

Näin säästyy vaivaa, ei tule hävikkiä kuorista, ja täysi ateria on valmis 20-30 minuutin päästä. 

Enää vain tarvitsee halutessaan miettiä kastike, vihreät vihannekset ja muuta.

Ruokapyramidin alaosa on kuitenkin jo vakaalla perustalla. Selviän hengissä, vaikka jättäisin homman tähän. Grillimaustetta ja ketsuppia päälle, ja vot.

1. Pannarit



Mallin hain Running On Plants - kanavan videolta. Jätin banaaninkuoret pois. Rusinatkin jätin pois.

Lisämausteina suolaripaus, vähän kanelia.

  • 1 porkkana raastettuna
  • 1 rkl pellavansiemenrouhetta
  • 2 banaania muusattuna
  • ripaus suolaa
  • ripaukset kanelia ja vaniljasokeria (halutessa)
  • 5  dl tai x-määrä kaurahiutaleita, tavallisia 5 minuutin hiutaleita  **Ps, oho painovirhepaholainen, korjasinpa kaurahiutalemäärää.
  • alle 1 tl ruokasoodaa 
  • alle 1tl leivinjauhetta
  • vettä tarpeen mukaan

Vajavat teelusikalliset leivinjauhetta ja ruokasoodaa. Pelkään, etteivät leivin kemikaalit ole hyvän makuisia päästessään jylläämään liikaa.


Sulatin banaanit mikrossa. Sauvasekoittimella velliksi raastetun porkkanan kanssa. Lisäsin hieman vettä, jos sauvasekoitin ei pystynyt tarpeeksi.

Kaurahiutaleet, leivinjauheineen ja ruokasoodineen sekaan. Lisäsin taas vettä kunnes sauvasekoitin pystyi hieman jyräyttämään.


Vettä varoin laittamasta liikaa. 




Levy oli ensin kuutosella nestetilkan kanssa, ja laskin sen neloselle kun vesi kupli. Litoin kuivalle pannulle taikinaa. 

Totta kai menin kärväyttämään letun toisen puolen. 





Kahvikuppi pöydässä tämän tietysti kruunaa. Ei paha, ei paha. 

Pitäisi tykätä makeista aamiaisista. Huomaan kaipaavani mikroperunaa grillimausteella.

Kyllä tämä aamiaispannari voisi ollakin. Rakenne muistutti hieman puuroa eri muodossa. 

Koristeltu versio uunissa, sama perustaikina. Tämä tuli jatkokäyttöön:


Lämmitin mikrossa vettä ja laitoin rusinoita pehmenemään.


Nostin pöydälle muutaman pakastemansikan myös, ja annoin niiden hetken sulaa.

Paloittelin ja lisäsin mahdollisimman jäisinä loppuun taikinaan.

Xtra tumma suklaata pari palaa.


Tein suklaahippuja.


Loppuihin taikinaan sekoitin rusinoita, jäisiä mansikanpalasia ja suklaahippuja. Rusinat ilman sitä liotusvettä.

Löin 200 -asteiseen uuniin vartiksi.

Tässä on maapähkinävoita valmiin kaurapalasen - vai miksi näitä nyt sanoisi - päällä. Kaurapannari? Kaurapalanen? Proteiinipatukka?

Tämä oli siis hyvää, mutta tilannesidonnaisesti. Proteiinipatukaksi näitä ajattelin, mutta minusta nämä olivat hieman liian pehmoisia siihen.

Keksinmuotoisinakin toimivat, ja kohoavat hieman. 


Riippuu haluaako makeaa vai ei. Tai mitä on ensin syönyt. 

Tehokkaita! Olen jaksanut heilua parin siivun avulla koko aamupäivän. 

Suklaata tämän takia ei kannata erikseen ostaa, on oma mielipiteeni. Ei maistunut seasta niin paljoa.

Hain aamulla lähikaupasta maapähkinävoita. Saattoi olla virhe, koska miten sitä nyt pystyy olemaan syömättä puolta purkillista kerralla?

Lusikallinen isossa sopassa ei joulukiloja kasvata. Kuitukin tallella, siten parempi kuin öljy. Dr. McDougallillakin oli jossain reseptissä maapähkinävoita. Katsotaan.

Videot joista sain ideoita:

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Vappu - Ideat kevään juhlaan

Ideoita, joista tulee vappu mieleen, ja miksei myös jokin muukin kiva päivä.  Tortillat ja perunasalaatti . Samat kuin  uutena vuotena , mutta taas ne tortillat ja perunasalaatti välähtivät  ensimmäisenä mieleen. Pieni perunasalaatti tulee käden käänteessä purkkia ravistamalla. Isompi määrä tietysti tarvitsee kunnollisen vadin. Esillepanossa voi miettiä koristeellisuutta. Vappukukka bataatista, riisistä, mustaviinimarjoista. Lehtikaali olisi sopinut tuonne reunoille vihreäksi. Hot Currya, makeaa chilikastiketta, kolmen tai viiden pippurin sekoitusta myllystä. Paista 20 minuuttia 200 C uunissa. Bataatti on minusta melko varma onnistumaan, ja sopii makeutensa ja raikkautensa puolesta vappuun. Tämä on minun lempiruokani ainakin, ja millä ajattelin juhlistaa vaikka koko viikonlopun: Uunissa paistetut perunat, joista tulee ihan kelpo ranskanperunaelämys kun tuuttaa ketsuppia, sinappia ja kurkkusalaattia.  Vaikka ne eivät päivän ainoa pääruoka olisikaan, niitä on hyvä olla olemassa. Niitä t

WFPB - Parsa - Perunamuusi ja sinappikastike

Parsaa keitettynä, ja kastike. Parsaa voisi syödä raakanakin. Päädyin nyt keittämiseen, koska nämä olivat jo vähän menossa vanhaksi. Paistaminen olisi myös ollut vaihtoehto, mutta jätin seuraavaan kertaan. Parsan kanssa perunamuusia. Kastike parsalle: sinappia balsamietikkaa tai omenasiideriviinietikkaa tilkka siirappia (tai ripaus sokeria) Määrät voivat riippua mitä laatua sinappia on, ja mitä etikkaa on. Ehkä puolet ja puolet sinappia ja viinietikkaa voisi olla lähtökohtana sopiva.  Siirappia kannattaa laittaa, ellei sinappi ole makeaa laatua. Laitoin noin teelusikallisen. Vaahterasiirappi, tavallinen siirappi tai tavallinen sokeri toimivat kaikki yhtä lailla. Sokeri vain ei heti sula sekaan. Parsojen keittäminen: Katko varret sopivasta kohtaa, puiset varren osat pois Keitä kattilassa pystyssä, niin että nuput höryttyvät ja paksummat osat kiehuvat Keittoaikaa kannattaa seurata. Kymmenestä minuutista ylöspäin, ehkä noin vartti. Eikä haittaa, jos kaikki parsat eivät pysy pystyssä. Vois

WFPB - Ruokaostokset 11 € - Toukokuu 2

Viikon ruokaostokset, 11,24 €.  Viime viikolla hankitut kaalit ja muut vihannekset riittivät melko pitkälle. Laatikollinen paseerattua tomaattia oli hyvä ja riittoisa ostos myös. Pakkasesta löytyivät jo marjat, ja jauhokaappi on ladattu kaikenlaisella.  Oli aika vapaat kädet muuttaa lennosta ruokasuunnitelmaakin, koska kaikki muu säilyi niin hyvin. = 1,79 € Jauhoiset perunat. = 2,49 € Salesta löytyi kahden kilon säkki riisiä kilohinnalla 1,25 €.  =2,19 € Prismassa hain luomu kaalia. Se olikin loppunut, ja sattumalta huomasin hävikkilaatikon. Noin 60 senttiä/kilo vihanneksia.  Porkkanat olivat ensin vähän onnettoman näköisiä, mutta erittäin hyviä kun otti kuoren pois. Täysin käyttökelpoisia.  = 1,33 € Salestakin löytyi hävikkiä. Banaanit olivatkin käytännössä omaan makuuni liian raakoja heti syötäväksi. Ruskeat laikut johtuivat varmaan kylmästä? Osa oli mustelmilla sisältä, ja niistä tuli kivasti lättyjä ja keksejä. Hyvä vinkki: jos banaani pitää muusata, kuori ja käytä se mikrossa. Tos

WFPB - Suklaamuffinssit

 Täytyypä tämäkin laittaa ylös, koska olivat sittenkin hyviä. Oli vähällä jäädä kuvakin ottamatta muffinssista, enää kaksi jäljellä. Jouduin myös lavastamaan kuvan: En käyttänyt muffinssipapereita leipoessa.  Ei vain meinannut muutoin saada asiallista kuvaa, ja lisäsin siksi paperin. Alkoi heti näyttää muffinssilta. Suklaamuffinssien ainekset: 2,5 dl yhteensä pikakaurahiutaleita ja grahamjauhoja  0,5 dl suolattomia korppujauhoja (Myllyn paras)  taatelia 0,5 dl 2,5 dl  muusattu banaani (1 kpl), ja vesi 2 tl leivinjauhetta ripaus suolaa 1rkl omenasiiderietikkaa 1/2 dl sokeria (voi korvata lisätaatelilla) 1 tl vaniljasokeria suklaahippuja (ja rusinoita) 2 rkl kaakaojauhetta Täytin 2,5 dl mitan kaurahiutaleilla ja grahamjauhoilla.  Sulatin taatelia 1 dl:n  kiehuvaa vettä, ja sinne muusattu banaani sekaan kunnes taas tuli 2,5 dl mitta täyteen.  Vettä voi lisätä tilkan, mikäli taikina on liian kuiva. Vastaavasti voi lisätä ripauksen jauhoja, jos taikina on liian löysä. Kasvimaito, kasvijogur

WFPB - Ruokaostokset 62 € - Toukokuu 1

Ruokaostokset toukokuun ensimmäisen viikon ajalta.  Kävin Lidlissä ja Prismassa, mutkan Salessakin. Ja Minimanissa. = 8,55 € Peruna 3,40 € Peruna, jauhoinen, 2 kg = 1,75 € Riisi 1,70 €/kg x 2 = 3,40 € = 6,69  € Luomu täysjyvävehnäjauho 1,99 €/kg Pikakaurahiutale 0,49€/500g x 2 = 0,98 € Kokonainen höyryttämätön kauraryyni, 2,29 €/kg Luomu kaurahiutale 1,75 €/kg, 850g = 1,49 € Tein näistä Myllärin täysjyväjauhoista ja pikakaurahiutaleista leipää, tuli ihan erilaista kuin useimmin ostamistani Pirkan luomuvehnäjauhoista. Vaaleampia sämpylöitä. Voi johtua siitäkin osittain, että käytin nyt pikakauraa, kun normaalisti olen käyttänyt tavallista. Alan varmaan ostamaan näitä nyt. Kokonaiset kauraryynit olivat Minimanissa edullisia, Tyrnäväläisiä. Teen haudutuspadassa puuroa.   = 9,26 € Kurkkua 1,59 €/kg = 1,39 € Luomu kaali  0,641 kg  x   2,79 €/kg, =  1,75 €, Tavallinen kaali 1,398 kg x 1,19 € = 1,66 € Porkkana 1 kg = 1.39 € Punajuuri 1 kg = 1,79 € Lanttu 0,802 kg x 1,59 €/kg  = 1,28 € Josk

WFPB - Ruokaostokset 41 € - Toukokuu 3

Toukokuun kolmannen viikon ruokaostokset, 41,13 €.  = 8,88 € Riisi  Lidlistä =  1,70 €/kg Myllärin Luomu Täysjyvävehnäjauho 1,99 € , Prismasta Tyrnävän Peruna 2 kg , 0,9 €/kg =  1,79 € Lidlin peruna yleis, 2 kg 0,82 €/kg = 1,65 € Lidlin peruna jauhoinen 2 kg 0,88 €/kg = 1,75 € = 5,25 € Kidneypavut olivat Salessa -50 %. Kun muutenkaan ei halua suolaliemessä olevia papuja ensisijaisesti, niin kiva ettei tarvitse niistä maksaakaan paljoa. Nämä suolaiset kidneypavut ovat hyviä esimerkiksi jos teen hampurilaispihvit . Kaikki ruuat, mihin täytyisi muutenkin lisätä jotain soijakastiketta tmv. ja joka ei täysin suolattomana makuuni oikein toimi. Hyvä kotivara.  = 4,05 € Parsakaalit 2,20 €/kilo. 450 g = 0,99 €x2 = 1,98 € Keräkaali Lidlistä 1,738 kg x 1,19 € = 2,07 € = 6,27 € Tomaattimurskat Salessa - 50%. Ostin yksitoista purkkia, sen verran oli jäljellä laatikossa.  Oli sitä tullut myöhemmin lisää onneksi, joten jäi ostettavaa muillekin. = 5,53 € Banaani 1,49 € Lidlistä x 0,774kg =1,15 Luomua

WFPB - Perunanugetit

Perunamuusista tuli hyviä perunanugetteja. Barbequen ja hapanimelän tyylinen kastike viereen. Tästä tuli suolaisempi ruoka, kuin mitä yleensä ehkä laittaisin. Suolaa tulee kertymällä sekä korppujauhoista, että maustekastikkeista.  Tottumuskysymys, ja voit osan jättää halutessasi vähemmälle. Mitä vähemmän suolaa on tottunut käyttämään, sitä paremmalta nämä varmasti maistuvat joka tapauksessa. Ensin kun maistoin näitä, ajattelin että no joo, plääh, mutta onpahan jotakin taas. Mutta sitten näitä alkoikin menemään. Muutaman jätin, ja ne pyörivät mielessä koko päivän. Kotiin tulin nälissäni, ja ensimmäinen ryntäys jääkaapille heti: Pakko saada ne loput nugetit.  Jokin taika siinä on, että pyörittelee jotain korppujauhossa ja käyttää uunissa.  Jos on ihan vasta syönyt perinteisiä rasvakuorisia nugetteja, niin välttämättä eivät heti ihan iske. Mutta näin, kun pitkästä aikaa testaa yhtään mitään nugetteja tai edes niiden tapaisia, niin löytää taian kyllä. Näissä on sitä jotain, ilman rasvaakin

WFPB - Vihreä parsa uunissa - Parsan säilytys ja käsittely

Lisää vinkkejä parsan käyttöön. Pari kuvaa, sitten ohje paistamiseen. Pari kuvaa lisää, ja lopussa vinkki parsan säilytykseen vesiastiassa. Viimeksi keitin kaupan hävikkilaatikosta löytämääni edullista parsaa:  Keittäminen ja sinappikastikkeella höystäminen olikin ensihätään hyvä keino laittaa ne etenemään.  Löysin lisää parsaa hävikistä, hintaan noin 30 senttiä nippu. Testasin myös raakana. Mausta tuli mieleen herneenversot. Ihan hyvä.  Heti, jos söi jotain muuta samalla, maku vähän katosi. Se oli niin hento.  Nyt on vitamiinit saatu, ja loput uuniin perunoiden ja porkkanoiden kanssa. Uuni 200C asteelle kuumenemaan. Työvaiheet:  Huuhtele parsat Pätki varret parsoista, kuiva/kova kantaosa pois Kuori perunankuorimaveitsellä jonkin matkaa vartta Paloittele parsat Pese, (kuori) , ja paloittele perunat Pese, (kuori), ja paloittele porkkanat Mausta perunat (ja porkkanat halutessa) Kaikki pellille, ja 200 C - asteiseen uuniin 35-40 minuutiksi.  Ota uunista, ja ruoka on valmis! Googlettelu t

WFPB - Jogurttikastike - Voikukkaa, maustekurkkua

 Jogurttikastike perunalle, leivälle tai dippailuun. Voikukkaa sekaan, jos haluaa. Pikkulinnut lauloivat, että maustekurkku sopisi jogurttikastikkeeseen.  Miksipä ei, sillä maustekurkussahan on etikkaa ja kaikkea muutakin, mitä jogurttikastikkeeseen usein tulee. Kastikkeen ainekset:  Maustekurkkua Soijajogurttia Sinappia Voikukkia, lehtiä ja kukintoja, jos haluaa Vinkkejä: Jos et halua käyttää voikukkaa, riittää pelkkä maustekurkku ja soijajogurtti. Jokin muu vihannes tai salaatti voi myös sopia voikukan tilalle. Tulee mieleen rucola tai tilli. Jogurtiksi voisi olla hyvä esimerkiksi Alpro Greek Style, se olisi paksua. Itse käytin nyt Alpro No Sugars:ia.  Voit pilkkoa ensin maustekurkut pieniksi minipilkkojalla tai muulla konstein, ja lisätä jogurtin sekaan. Tai sitten kaikki kerralla samaan blenderiin. Ongelmaksi koin lähinnä esteettisyyden kannalta, että jogurttiin muodostui ilmakuplia kun surautin yhtä aikaa. Kuplat katosivat kyllä, kun jätin vetäytymään jääkaappiin. Määrät miten pal

WFPB - Ruokaostokset 40 € - Toukokuu 4, 154 €/kk

Alkuviikosta olin haltioissani. Ruokakulut olivat jäämässä toukokuulta kivasti alle 140 €:n.  Mutta sitten iski jokin oikku, ja kävinkin Lidlin maustekastikehyllyllä n. 8 €, hakemassa soijajogurttia ja soijamaitoa n. 3 €, sekä lisää perunoita.  Tällä viikolla ei löytynyt mitään jännää hävikkivihannesta. Porkkanat olivat halpoja Lidlissä. Jos olisin ostanut ison kaalin, se riittäisi vieläkin. Ostelin kuitenkin pikkuvihanneksia ja ruukkuyrttejä, käyttelin entisiä pois. Nyt on enää pussi parsakaalia jäljellä. Ja niitä porkkanoita. Ravinnon ja vitamiinien puolesta pärjäisin mielestäni niin kauan, että kuu vaihtuu. Onhan ulkona  voikukkiakin sitä varten. Pakkomielle hakea niitä Maribelle -perunoita on kuitenkin ylikäymätön. Toivottavasti ne eivät ole vielä loppuneet Lidlistä. Laitan silti toukokuun tästä kohtaa poikki. Loput menköön kesäkuun sekaan. Toukokuun viimeiset ruokaostokset, 39,66 €, eli 40 €: = 13,94 € Peruna 1,65 € 2 kg x 3 =4,95 Jasmiiniriisi Prismasta 1,80 €/kg x 5 = 8,99 € 35