Maittava ruoka erittäin helposti, porkkana-perunasosekeitto. Tai perunaporkkanasosekeitto, ihan kummin päin haluaa sen sanoa.
Voi sanoa myös porkkana-perunasose, jos laittaa vähemmän nestettä.
Tässä postauksessa tehdään tämä keitto tai sose, ja on yksi joululahjavinkkikin mikä tuli mieleen, ja eri versioita tästä keitosta. Lisäksi koska tämä oli edullinen resepti, katsotaan kuinka tämä soveltuu Aamiainen lähikaupasta-sarjaankin.
Laitoin porkkanoita ja perunoita noin puolet ja puolet. Tarkalla peruna-porkkanasuhteella ei liene merkitystä, vaan laita niin paljon kuin sattuu kumpiakin olemaan.
Ainekset:
- Porkkanaa
- Perunaa
- Punaisia kuivattuja linssejä.
- vettä

Mausteeksi:
- Mustapippuri, rouheena, jauheena tai myllystä
- Inkivääri, jauhettu tai tuore. Jauhettua laitoin ensin n. 1/2 tl, maun mukaan.
- Korianterinsiemen, jos haluaa: Heitin sekaan muutaman korianterin siemenen, jotka murskasin käsin. En laittanut paljoa korianteria, koska se voi joskus lyödä liikaa läpi. Kannattaa testata.
Tähän sosekeittoon voi heittää mukaan myös ylijääneet omenanpalat, ja vaikka mitä. Sosekeittoihinhan voi laittaa ihan mitä haluaa vihanneksina, mutta jos haluaa pitää tämän yksinkertaisena ja helppona porkkana-perunasosekeittona niin pääainekset olisivat siinä.
Mausteista voisi käydä myös kurkuma ja curry.
Jos ei satu muuta olemaan, ja yksinkertaisuuden nimissäkin: Pelkkä rouhittu mustapippuri on ihan hyvä.
Tämä keitto vaikuttaisi olevan aika hyvä suolan käytön vähentäjällekin: En kaivannut tähän ollenkaan lisättyä suolaa, kun käytin sitruunanmehua lautasella. Tämä taitaa olla makuasia, mutta jotenkin harvinaista että näinkin yksinkertainen ruoka, ja yhtäkkiä en kaivannut edes ripausta keiton pintaan.

Heti kun on tehty kunnollisesti soseutetusta porkkanasta, tulee oranssimpi värikin.
Tältä näytti käsikäyttöisellä survimella survottu peruna-porkkanasose, joka on ollut jääkaapissakin yön.
Runsas tärkkelyspitoisuus, ja muusaus, survominen ja sekoittelu+ vähävetisyys aiheuttaa, että voi tulla tiivistä kuin purkkihernekeitosta.
Tärkkelyspitoisten ruokien hyytyminen voi riippua siitäkin, miten nopeaa jäähdyttää. Hitaasti jäähdytetty hernekeittokin voi jäädä tosi vetiseksi, ja vatkattu, sekoitettu ja pian jäähdytetty hyytyy paremmin. Tämän sain kerran tietää kun selvitin että mitä on resistentti tärkkelys. Törmäsin siihen että nämä tärkkelyspitoiset ruuat reagoivat monella tapaa eri valmistustapoihin, lämpötiloihin, käsittelyihin yms. Se voi vaikuttaa sulavuuteenkin ja vaikka mihin.
Pähkinän kuoressa siis, koska resepti ei ole tarkka, varaudu yllätyksiin. Enemmän porkkanaa, oranssimpi väri. Paremmin survottu, oranssimpi. Enemmän perunaa, enemmän hyytymistä. Linssitkin tuovat hyytymistä. Ja ei tämä mitään hyytelöä silti ollut kun lämmitti, vaan ihan tavallista peruna-porkkanamuusisosetta. Toimi lämmitettynä vieläpä oikein hyvin, ja oli hyvää.
Linssejäkin on se 1 dl, perunoita ja porkkanoita molempia vajaat kilot.
Toisaalta nyt kun tämä ei ole enää keittoa, niin on paljon helpompi yhdistää muihinkin ruokalajeihin.
Aivan mahtavaa miten helppo tätä on lapioida isoja määriä kitusiin, ja jatkaa matkaa ilman ruokakoomaa, silti pitää nälkää poissa melko hyvin. Vahva suositus, koska nyt ovat helppous, ravitsevuus ja maku niin kohdallaan. Puhumattakaan edullisuudesta.
Tästä tulee nyt varsinkin talven ajaksi vakioruoka itselleni säästöjä ajatellen, koska jopa lähikaupassakin oli porkkanat 1 €/kg.
Perunat kuorimattomina, siksi näkyy perunankuoriakin seassa.
Tähän versioon testasin raastaa keittämisen loppuvaiheessa pätkän tuoretta inkivääriä. Oikein hyvin sopi. Korianterin jätin pois, ja mustapippuria jauhoin myllystä. Ei muita mausteita.
Inkivääriä raastoin aika reilustikin, halusin testata voiko sitä olla liikaa. En vielä onnistunut inkiväärillä pilaamaan ruokaa, päin vastoin. Enempää en uskaltanut, koska inkivääri voi olla aika polttavaakin maultaan. Tuon lopun pätkän laitoin pakkaseen talteen, odottamaan seuraavaa keittoa.
Inkiväärin raastamiseen käy hyvin tällainen keraaminen käsityönä tehty raastin. Ostin joskus, taisi olla käsityömessuilta. Aika vähällä käytöllä, mutta erittäin sievä.
Hyvä että muistin tämän olemassaolon, koska vaikka tämä ei ole kovin kätevä ihan kaikkeen raastamiseen, niin inkiväärin ja varmaan valkosipulin raastamiseen erityisen hyvä. Inkiväärin voi raastaa toisenlaisillakin raastimilla, tai sitten murskata miniblenderissä.
Keraamisen raastimen pohjassa luki että Porvoo, googlettamalla löytyi valmistaja https://krusiduller.com/products/ceramico
Instasta löytyi toinenkin tekijä https://www.instagram.com/p/CVC_7ATNaHY/ ( Tämä firma ei tainnut enää olla toiminnassa).
Tuli vain mieleen, että voisi olla aika hyvä lahjaidea. Kaunis ja uniikki, käsin tehty. Tämä ei ollut mainos, ihan yleisestä mielenkiinnosta vain.

Tosi hyvä ja helppo perusruoka, joka on joutuisa syödä. Ruokaisaa, koska sisältää myös ne linssitkin.
Voi melkein sanoa että C-vitamiinilisän kun laittaa, niin täysravintoa. Jos lisää vielä ohraakin, niin on täysjyväviljan syöntikin suoritettu.
Vihannes, tärkkelyspitoiset eli peruna/viljat ja palkokasvit + jotain tuoretta/raakaa = ruoka.
Osa vitamiineista poistuu aina, sille ei voi mitään, mutta onneksi viereen voikin tehdä samoista raaka-aineista tuoresalaatin: Raastettua perunaa ja porkkanaa. Kuvan raasteessa on tosin raastettua omenaa, joka sekin on ihan hyvä ratkaisu.
Pellavansiemenrouhetta rasvaa tuomaan, sitäkin löytyy lähikaupasta melko varmasti.
Peruna kannattaa kuoria raastetta varten, mikäli kuoressa on paljon mustia kohtia. Puhtaita, ohut- ja siistikuorisia perunoita en yleensä jaksa kuoria.
Tämä keitto lähti itselläni liikkeelle siitä, että yritin tehdä porkkalaa ja keitin porkkanat vahingossa ylikypsiksi. Porkkalaakin varten voi toki kypsyttää porkkanat, eli ei ole pakko jättää ihan napakoiksi, mutta nämä menivät siitäkin vielä hieman yli, liian pehmeiksi.
Perunoita kiehumaan, ja sosekeittoa.
"Aamiainen lähikaupasta", edullisesti vieläpä, sillä kävin muutama päivä sitten Salessa ja sielläkin oli 1€/kilo porkkanat. Voisi löytyä jopa vitosella kaikki ainekset kuten siinä taannoisessa postaussarjassani, missä etsin vitosen aamiaisia lähikaupasta. Porkkanat n. 1 €/kg , perunat 0,99 €/kg, punaiset linssit (Salessa viimeksi) 2,29 €/paketti, inkiväärin pala n. 30 senttiä, sitruuna n.50 senttiä = n. 5-7 euroa.
Eräs ylläri oli, että Salessa oli ihan luomuinkivääriä. Yli 6 euroa kilo, mutta yhden palan hinnaksi ei paljoa jäänyt.
Sitruunaa saa lähikaupasta myös, se sopii aivan kuin nakutettu tähän suolan makua tuomaan.
Salessa oli myös punaisia kuivattuja linssejä hintaan 2,29 €/400g. Ihan täydellistä.
Kiitos, palataan, toivottavasti maistuu!

.jpg)











Kommentit
Lähetä kommentti