Tähän punajuurikastikkeeseen käy kurpitsamaustesekoitus. Ks. lisää maustesekoitusideoita. Jos et ole vielä tehnyt, voin suositella. Siihen saa menemään kaikenlaista, kuten kardemummaa ja kuminaa.
Ne kuuluvat keittiössäni mausteisiin, jotka eivät meinaa kulua tarpeeksi nopeasti. Maustesekoituksiin laittamalla ne pikkuhiljaa hupenevat, etteivät väljähdy. Ellei se itse maustesekoitus sitten jää esim. vuodeksi kaappiin. Olen kuullut että sellaistakin voisi tapahtua.
Jos ei kaikkia mausteita satu juuri nyt olemaan käsillä, voit katsoa mitä luetelluista olisi, ja käyttää niitä. Punajuuri on kuitenkin makea ja kepeä raaka-aine, ja sinänsä jo maukas. En kokenut tarvetta edes laittaa ketsuppia reseptiin.
Punajuurikastike:
- 1-2 punajuurta
- pala keräkaalia
- 1-2 porkkanaa
- vettä niin, että peittyy
- 1 dl punaisia kuivattuja linssejä
- 1,5 dl kypsiä kidneypapuja
- 1 prk
tomaattimurskaapaseerattua tomaattia - 1 - 2 tl kurpitsamaustetta
Otin kuvaan ensin yhden punajuuren ja porkkanan, mutta lisäsin vielä yhdet kumpaakin.
Vihannesmäärät voit sovittaa kattilasi ja tarpeesi mukaan.
Kurpitsamausteseos:
- kardemumma 1 tl
- chili 1 tl
- jauhettu korianterin siemen 1 tl
- kaneli 1/4 tl
- neilikka 1/8 tl
- kuminansiemeniä 1/2 tl
- paprikajauhe 1 tl
- inkivääri 1/4 tl
Tee mausteseos tyhjään maustepurkkiin. Kurpitsamauste käy moneen muuhunkin, kuin kurpitsoihin. Riisin päällekin on kiva ripotella.
Maustesekoituksesta on löydettävissä muitakin versioita netissä. Voi löytyä valmiinakin kaupasta.
Kuoritaan ja pilkotaan punajuuret, porkkanat ja kaali, peitetään vedellä kattilaan tai haudutuspataan. Lisätään teelusikallinen tai pari kurpitsamausteseosta. Pieneen määrään riittää 1 tl, isompaan voi laittaa parikin. Jos chiliä on seassa, mauste saattaa olla tulista.
Tein nyt kahden litran haudutuspadassa, ja pari isoa tai keskikokoista punajuurta riitti tähän. Keitetään kunnes alkaa olla kypsää.
Linssit ja pavut lisätään myös kohta. Kun vihannekset ovat kypsiä, viimeisenä paseerattu tomaatti vielä.
Aineksien määrästä riippuu, kannattaako laittaa puolikas purkki paseerattua tomaattia, vaiko yksi tai kaksi purkillista.
Voi tehdä tällaisen paksun kastikkeen, jossa on paljon vihanneksia ja papuja. Ruokalusikallisen grahamjauhoja voi sekoittaa mukaan, jos haluaa suurusta.
Voi tehdä tällaisen paksun kastikkeen, jossa on paljon vihanneksia ja papuja. Ruokalusikallisen grahamjauhoja voi sekoittaa mukaan, jos haluaa suurusta.
Yleensä päätän vasta loppuvaiheessa, laitanko jauhoa. Jos ripottelee kiehuvaan kastikkeeseen ja heti sekoittaa vaikkapa vispilällä, ei pitäisi muodostua paakkuja.
Kaalia oli tällä kertaa omassa kastikkeessani niin vähän, että suurin osa oli porkkanaa ja punajuuria.
Onnistunee siis ilman kaaliakin, jos se sattuu olemaan lopussa.
Joskus vanhahtavan sellerin kanssa saa olla varovainen, sopiiko se mihinkään ruokaan. Näiden seassa meni ihan komeasti, ja selleri antoi makuakin. Sienikin oli mukana.
Riisin päälläkin kurpitsamausteseosta.
Mausteissahan on hyviä antioksidantteja ja milloin mitäkin hyviä aineita. Ne varmasti tuovat lisää monipuolisuutta ruokiin.
Perunat on valeltu tomaatilla ja grillausmausteella, ja paistettu 200 C-asteisessa uunissa ylätasolla.
Lounasrasioihin värikkäitä annoksia. Kastiketta olisi vain saanut olla reilummin astiassa, kun riisi imaisee kaiken lopulta.
Tosi hyvää!
Kommentit
Lähetä kommentti