Siirry pääsisältöön

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut




Ainekset:

  • Perunoita
  • Ruskeita papuja, kypsiä
  • Vettä
Mausteet:
  • Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl
  • Mustapippuri, 1/2 - 1 tl
  • Persilja, 1 rkl
  • Tilli, 1 tl
Työvaiheet:

  • Puhdista perunat, kuori tarvittaessa.
  • Viipaloi perunat.
  • Laita perunat ja pavut vuokaan.
  • Mausta.
  • Kaada vettä päälle.
  • Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h. 

Kuvia työvaiheista



Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista.
Molemmista tuli hyvä perunalaatikko.

Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten.

Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat. 



Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä. 

Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa liikaa, kun niitä ei ole ihan vieri vieressä.

Mustapippurista laitoin rouhittua, ettei ruokaan tule kaksia pippureita.

Voit myös jauhaa myllystä mustapippuria.



Laitoin pavut sekaan, maustoin ja kaadoin kiehuvaa vettä. Vedenkeittimessä vettä kuumaksi, että se nopeuttaisi valmistumista.

Maustepippureita sinne tänne, lusikallinen persiljaa, ja pienempi lusikallinen tilliä. Mustapippuria sen mukaan, miten paljon poltetta haluaa. En laittanut kuin alle teelusikallisen nyt.

Vettä voi laittaa niin, että perunat melkein peittyvät. 


Tämä voisi tulla valmiiksi vähemmälläkin vedellä, koska kypsyväthän perunat uunissa ilman vettäkin.
Mutta laitoin nyt. 



Tuoksu joka levisi perunalaatikon kypsyessä, oli hurmaava. 


Otin uunista, kun vaikutti kypsältä. Haarukka meni perunoista läpi hyvin. 

Päällimmäiset perunat eivät ehtineet paljoa ruskettua, mutta kyllä niihin tuli se kullanruskea sävy. 

Loistava maku.




Jos suolaa tarvitaan, sitä voi lisätä nyt. 

Ruskeista pavuista: Ne ovat tässä itse keitettyjä. Tölkkiversiot voisivat olla hyviä myös.

Itse keitetyissä, nimenomaan ruskeissa pavuissa, olen huomannut piirteen, että ne tuppaavat jo keittäessä menemään mössöksi, ja hajoilevat. Tätä asiaa en ole yrittänyt ratkaista. Helpommalla pääsee kun tyytyy tilanteeseen, tai käyttää tölkkipapuja.

Noudatan pakkauksen ohjetta. Tärkeintä että pavut kypsyvät riittävästi.



Tähän ruokaan jouduin itsekin lisäämään lautasella vähän suolaa/ketsuppia, koska nuo pavut tekevät ihme saippuan itsestään tuonne liemeen. 

Maku ei siis ole paha, mutta mielestäni suolattomista ruskeista pavuista tuleva maku on ikään kuin antimaku. Eli mauttomuuden takana oleva uusi mauttomuuden taso kenties. Se kuitenkin ratkesi niin nopeasti pienellä hyppysellisellä suolaa, etten pidä suurena ongelmana.

Hyvänä puolena: Laatikkoon tuli ruskeista pavuista ja perunoista niin paljon suurusta, ettei tarvinnut edes miettiä kermoja tai jauhoja.


Pikkuisen kun sekoitti valmista perunalaatikkoa, se hajosi totaalisesti. Niin pehmoista, samettista ja mahtavaa, että tulen tekemään tätä silti jatkossakin myös näillä ruskeilla pavuilla höystettynä. Silloin vaan saattaa aina suolaripauksen joutua laittamaan, antimaun neutraloimiseksi. Auttaisiko ehkä pieni loraus tomaattisosetta ennen uuniin laittamista?

Mieleen tulevat myös kidney pavut, joiden kanssa tämä perunalaatikko voisi käydä. Soijarouhekin voisi antaa kivaa rakennetta.





Vaikka näyttääkin siltä, että perunat vain kelluvat vedessä, niin tuo keittomainen ulkonäkö katosi hämmentäessä, eikä muutenkaan haitannut mitään. (Lisähuomio: Kannattaakin sekoittaa pian. Jätin kerran tämän jäähtymään ulkoilun ajaksi ja aloin sitten vasta syömään. Perunat olivat jotenkin koteloituneet eikä se enää mennyt sekaisin kunnolla.)

Jokin taika siinä oli, että tämän teki nimenomaan uunissa.

Kattilassa voisi tehdä saman, jolloin se olisi peruna-papukeitto.

Mutta silloin pinnalle ei tulisi niitä ruskettuneita, maukkaita perunoita. 

Hyvä kuitenkin, että nestettä oli. Koko laatikko ei mennyt ruskeaksi ja kuivunut. Paistettuja perunoita tulee syötyä sellaisenaan muutenkin tarpeeksi.



Tämä ei varmaan tule olemaan viimeinen perunalaatikko tässä blogissa, koska haluan tosiaan testata tätä vielä eri tavoilla, ja eri pavuilla. Porkkanoilla, ja muilla vihanneksilla. 

Ei nyt sattunut olemaan, mutta pakasteherneet olisivat sopineet tämän rinnalle. Keittäisin ne kattilassa, että ne pysyisivät vihreinä.



Halusin pitää tämän niin yksinkertaisena kuin mahdollista. Maut kirkkaana esille, ja peruna on se pääjuttu.

Maustepippurin tuoksu ja varmaan muutkin mausteet tässä, tekivät tuoksumaailmasta nostalgisen ja kotoisan. 

Tilliäkin laitoin ja mielestäni se sopi. Jos et pidä tillistä, sen voi jättää poiskin.

Kiitos kun tulit kurkkaamaan, toivottavasti kokeilet ja onnistut.

Kokeile myös: Peruna-porkkanalaatikkoa. Siihen tulee enemmän mausteita, tomaattia ja porkkanat piti esikeittää.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 45 € - Lokakuu 3

 Lokakuun kolmannen viikon ruokaostokset. Tässä on täksi ja ensiviikoksi syömistä.  =6,85 € Combino täysjyväspagetti 2x 0,95 €/500g = 1,90 €/kg Punaiset linssit  500 g 1,99 €, 3,98 €/kg Luomu mustapavut Freshona 4 x 0,74 € = 2,96 € Lidlissä on ollut näitä tölkkipapuja jotenkin vähänlaisesti viimeaikoina, ja kysyin asiasta myyjältä. Kuulemma toimitusvaikeuksia ollut. Oli juuri mielessä että voisin ostaa koko laatikon kerralla kun alkavat loppua kotoakin muttei sieltä täyttä laatikkoa enää löytynyt. = 4,95 € Pirkka banaani 1,638 kg x 1,99 €/kg = 3,26 € K-Menu kivetön luumu 200 g  8,45 €/kg = 1,69 € Luumusoppaa, riisipuuron kanssa. Meira Kurkuma 24g 31,25 €/kg =  0,75 €  =1,37 € Kurkku 0,686 kg x 1,99 € = 1,37 € Kurkku oli Lidlissä tarjouksessa, sehän ei nyt aina ole näin halpaa. Baresa luomu tomaattimurska 12 X 0,99€/500g = 11,88 € Lauantai-illan puuhapussi Lidlistä 8,5 €: = 1,69 € Jauhoinen peruna 0,85 €/kg = 5,32 € Persimoni 0,704 €/kg x 1,99 €/kg = 1,40 € Kotimaiset omenat 1 kg, 2,

WFPB - Ruokaostokset 0 € - Lokakuu 1

Tällä viikolla en käynyt kaupassa. Nyt olisi satokausiämpäri K-Supermarketissa 5 euroa, mutta taidan hakea vain pari kiloa 0,69 €/kg porkkanoita Lidlistä ja pari-kolme kiloa perunaa. Kauramaitopurkin voisi tarvita. Pavut ovat vähissä mutta koska linssejä on vielä, saa nähdä haenko laatikollista papuja tai linssipussia. Se jää nähtäväksi, kun pian lähden kauppaan ensi viikkoa varten.  Ruoan puolesta pärjäisin käymättä kaupassa vielä muutaman päivän, mutta koirien takia on pakko lähteä hankintareissulle taas. Jolloin on sama ostaa itsellekin jotain. Oikeasti pärjäisin nälkiintymättä pitempäänkin, mutta enemmän ostostarve on tällä hetkellä kaikkea oheistarviketta kuten kauramaidot, koska jos pelkkiä kilokaloreita miettii niin kaapissa on monta pakettia kauraa, riisiä ja jauhoja. Eri asia vain millä ne saa alas, ellei ole esim. paseerattua tomaattia, mausteita, vihanneksia, hedelmiä jne. Viikon ruokia ja ideoita: Jos satokausiämpäri  sadonkorjuuämpäri sattuu kohdalle, se on kyllä edullista

WFPB - Ruokaostokset 27 € - Lokakuu 2

Viikko meni niin että ehdin välillä käydä kotona kääntymässä. Laittelin äkkiä vain ruuaksi kaikkea, mitä kaapissa oli valmiina. Paljon meni puuroa pikaruokana, ja evääksi oli pakkasessa ja jouduin välillä tekemäänkin  litteitä sämpylöitä , sitruunaisia muffinssej a. Banaanikeksejä piti välillä leipaista, ettei tarvitse ikinä olla nälissään. Ja taateleita reppuun. Omena Suomi Salesta 0,313 kg x 3,29  €/kg =  1,03 € Pirkka mustapippuri rouhittu   0,75€/kpl , 15 g   Mustapippurirouhe K-Marketissa 50,00/kg.  Kotimaisia omenoita oli kahta vaihtoehtoa, en muista lajiketta. Nämä olivatkin niin kirpeitä, että menivät ruuanlaitossa eivätkä syömisessä. Koskaan ei tiedä, ennen kuin kokeilee. Onneksi näitä voi keitellä ruokien sekaan, niin ei tarvitse roskiin laittaa.  Jotkut omenat voivat käyttäytyä paistaessa omituisesti, eli jos yrittää tehdä paistettuja omenakuutioita ne vain leviävätkin pellille. Lajikkeista varmasti löytäisi aina tietoa, jos googlettaisi. Prismassa maksaisi Golden Star 370g

WFPB - Ruokaostokset 7 € - Lokakuu 4 - 80 €/kk

Ruokaostospostauksen aika.  Katsotaan mitä tuli. Vältin ostelua ja kaupassakäyntiä, että saisin lokakuun ruokakulut alas.  Kaupassa kävelin vaikka minkä herkullisen ohitse. Haksahdin silti kalliiseen pikaruokaan, josta kuvat alempana. Tumma makaroni 1, 13€/ kg 400g,0,45  € X 2 = 0,90 € Omena Suomi 0,386 kg x 2,49  €/kg = 0,96 € Satsuma 0,99 €/kg x 0,564 kg = 0,56 € Ruukkupersilja 1,07 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Piti laittaa koti mahdollisimman edustavaan ja sievään kuntoon hetkellisesti, ja siksi laitoin näitä ruukkuihin pöydille. Ostin tulilatvankin. Se maksoi vain alle 3 euroa Lidlissä, näillä pystyi täydentämään sisustusta vielä sitäkin halvemmalla. Salaattipurkin viereen mandariini- ja omena-asetelma. Edullista sisustamista hyötykasveilla. = 1,69  € Kauramaito Prismasta. Varsinaiset ruokaostokset tekivät n. 7  € , huvituksiin 7,90 € eli Picnicissä nautittu patonkisämpylä. En laske ruokakuluihin, mutta pitää tilittää jotta en ensin kerro vain kokokasvisruokavaliolla olosta sädekeh

WFPB - Keitto -Rosmariini ja curry

Keltainen keitto syksyyn, talveen tai mihin vuodenaikaan hyvänsä. Helppo koota kuivakaapin aineksista ja perus perunoista ja porkkanoista.  Laitoin reseptiä ylös koska tähän keittoon tulikin riisiä, ja mausteeksi rosmariinia. Kumpaakaan ainesta en ole keitoissa useinkaan käyttänyt. Perus pohja on vanha tuttu, eli peruna, porkkana ja linssit.  Peruna-porkkana-rosmariini-currykeitto: 1-2 porkkanaa n. litra perunoita, jauhoisia esim Afra. 0,5 dl punaisia kuivattuja linssejä 0,5 dl riisiä n.1-1,5 l vettä 1/2 tl suolaton currymauste 1/4 - 1/2 tl rouhittu mustapippuri 1/2 tl kuivattu rosmariini Tarvittaessa: Maun mukaan loraukset suolaisia maustekastikkeita kuten ketsuppi, sinappi, soijakastike tai ripottelu suolaa. Tai esim. Herbamare suolaa pintaan tms. ja/tai loraus tomaattisosetta tai paseerattua tomaattia. Kuori ja pilko ensin porkkanat. Laita kiehumaan. Mausta. Keitä porkkanoita reilusti vaikka 10-15 minuuttia, tai kunnes alkavat jo pehmetä hyvin. Kuori tarvittaessa, ja pilko perunat. 

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo kannattaa tark

WFPB - Punajuuripasta - Punajuuri ja spagetti

Vähemmän kermainen ja täyteläinen, mutta sitäkin enemmän aromikkaan maukas ja helppo. Yllätyin siitä, miten kaukana tämä oli pahasta ruuasta. Testasin joskus tehdä punajuuririsottoa eli riisi ja punajuuri, jättämällä kaurakerma pois, ja siitä tuli ei-toivottu elämys. Ei sitä tiedä josko makuaistini olisi tottunut jo punajuuriin siten, että se voisi nykyään jo toimiakin. Uunissa paistetut, etikkasäilötyt tai keitetyt punajuuret ovat aina olleet hyviä myös riisin kanssa. Risottoa en uskaltanut vielä kokeilla uudelleen, vaan laitoin punajuuren kiehumaan pastan kanssa. Ainekset: Yksi punajuuri, kuori ja pilko n. 250 g täysjyväspagettia Vettä, niin että peittyy.  Mausteet: 1/2 tl rosmariini 1/2 tl oregano ripaus maustepippuria muutama kuminansiemen, jos on 1/2 tl mustapippuri, tai maun mukaan 1-2 rkl ketsuppi 1/2 tl soijakastike Laita punajuurenpalat kiehumaan vähään veteen noin 10-15 min. Mausteet maun mukaan, ohjeen määrät ovat suuntaa-antavia, eivät tarkkoja. Lisää 250 g pastaa, ja peitä

WFPB - Öljyttömät ranskalaiset ja paistetut perunat uunissa - Vinkit - Kuvitettu analyysi

Valmistetaan ranskalaiset tavallisessa uunissa ilman öljyä. Ei ole helppoa. Mutta vaikeaa ei ole öljyttömyys vaan se, että miten tähdätä uunin lämpötila ja paistoaika kohdilleen.  Voisi sitten rauhassa syödä ilman, että yhtäkkiä huomaa pureskelevansa raakaa pottua. Joutuu aprikoimaan, kaataisiko nämä takaisin pellille ja antaisi paistua vielä 10 minuuttia? Uunikin kerkesi jo jäähtyä ja leffakin kerkesi jo alkaa. Hienoa. Ei muuta kun hommiin. Tein ennen ranskalaisia paljon hillitymmin. Järjestellen ne sopuisasti riviin jotta kaikki paistuisivat samalla tavalla. Vaivaa näin myös pilkkomisessa, että jokaisesta ranskalaisesta tulisi saman kokoinen.  Sekään ei ole helppoa, sillä perunan ollessa pyöreä, se leikkaantuu eri kohdista eri tavalla.  Enää en ole välittänyt ovatko ranskalaiset järjestyksessä pellillä. Kyllä ne paistuvat, jos pitää tarpeeksi aikaa. Tässä kuvassa on aika ohuita. Teen usein paksumpia.   Ihan pienimmät voivat alkaa käryämään, jolloin voi joutua pelastamaan niitä. Siksi

WFPB - Omenapiirakka

Omenapiirakka kahdesta omenasta. Pikakaurahiutaleita ja täysjyvävehnäjauhoja. Makeutuksena taateli, ja vähän sokeria halutessa. Vaniljasokerista vaniljan makua. Kanelia. Omenaa ja kaneli-sokeria voi ripotella leivonnaisen päällekin, tai nauttia vaniljakastikkeen kanssa. 2 omenaa + 1 -2 dl nestettä (keitetään) pala taatelia + kuumaa vettä tilkka puolikas banaani 1 dl pikakaurahiutale 2-3 dl täysjyvävehnäjauho 1,5 tai 2 tl leivinjauhe 1/4 tl kaneli 1 tl vaniljasokeri 1 -2 tl sokeri (halutessa) ripaus suolaa (halutessa) 2 tl omenasiiderietikkaa, voi jättää poiskin Liota taateli tilkkaan kuumaa vettä ja muusattua banaania. Voit mössätä taatelin+ banaanin käsin tai haarukalla, tai käyttää blenderissä. Sekoita kuivat aineet omassa astiassaan, eli kaurahiutale, jauho, leivinjauhe ja sokerit, kaneli. Sokerit voi korvata laittamalla lisää taatelia. Esim. 1 dl. Laitoin nyt vain pienen palan, koska taateli oli lopussa, ja vaniljasokerilla tuli vaniljan makua. Pilko omenat ja kiehauta niitä, kunne