Ainekset:
- Perunoita
- Ruskeita papuja, kypsiä
- Vettä
Mausteet:
- Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl
- Mustapippuri, 1/2 - 1 tl
- Persilja, 1 rkl
- Tilli, 1 tl
Työvaiheet:
- Puhdista perunat, kuori tarvittaessa.
- Viipaloi perunat.
- Laita perunat ja pavut vuokaan.
- Mausta.
- Kaada vettä päälle.
- Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.
Kuvia työvaiheista
Molemmista tuli hyvä perunalaatikko.
Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten.
Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.
Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.
Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa liikaa, kun niitä ei ole ihan vieri vieressä.
Mustapippurista laitoin rouhittua, ettei ruokaan tule kaksia pippureita.
Voit myös jauhaa myllystä mustapippuria.
Laitoin pavut sekaan, maustoin ja kaadoin kiehuvaa vettä. Vedenkeittimessä vettä kuumaksi, että se nopeuttaisi valmistumista.
Maustepippureita sinne tänne, lusikallinen persiljaa, ja pienempi lusikallinen tilliä. Mustapippuria sen mukaan, miten paljon poltetta haluaa. En laittanut kuin alle teelusikallisen nyt.
Vettä voi laittaa niin, että perunat melkein peittyvät.
Mutta laitoin nyt.
Tuoksu joka levisi perunalaatikon kypsyessä, oli hurmaava.
Otin uunista, kun vaikutti kypsältä. Haarukka meni perunoista läpi hyvin.
Päällimmäiset perunat eivät ehtineet paljoa ruskettua, mutta kyllä niihin tuli se kullanruskea sävy.
Loistava maku.
Jos suolaa tarvitaan, sitä voi lisätä nyt.
Ruskeista pavuista: Ne ovat tässä itse keitettyjä. Tölkkiversiot voisivat olla hyviä myös.
Ruskeista pavuista: Ne ovat tässä itse keitettyjä. Tölkkiversiot voisivat olla hyviä myös.
Itse keitetyissä, nimenomaan ruskeissa pavuissa, olen huomannut piirteen, että ne tuppaavat jo keittäessä menemään mössöksi, ja hajoilevat. Tätä asiaa en ole yrittänyt ratkaista. Helpommalla pääsee kun tyytyy tilanteeseen, tai käyttää tölkkipapuja.
Noudatan pakkauksen ohjetta. Tärkeintä että pavut kypsyvät riittävästi.
Tähän ruokaan jouduin itsekin lisäämään lautasella vähän suolaa/ketsuppia, koska nuo pavut tekevät ihme saippuan itsestään tuonne liemeen.
Maku ei siis ole paha, mutta mielestäni suolattomista ruskeista pavuista tuleva maku on ikään kuin antimaku. Eli mauttomuuden takana oleva uusi mauttomuuden taso kenties. Se kuitenkin ratkesi niin nopeasti pienellä hyppysellisellä suolaa, etten pidä suurena ongelmana.
Hyvänä puolena: Laatikkoon tuli ruskeista pavuista ja perunoista niin paljon suurusta, ettei tarvinnut edes miettiä kermoja tai jauhoja.
Pikkuisen kun sekoitti valmista perunalaatikkoa, se hajosi totaalisesti. Niin pehmoista, samettista ja mahtavaa, että tulen tekemään tätä silti jatkossakin myös näillä ruskeilla pavuilla höystettynä. Silloin vaan saattaa aina suolaripauksen joutua laittamaan, antimaun neutraloimiseksi. Auttaisiko ehkä pieni loraus tomaattisosetta ennen uuniin laittamista?
Mieleen tulevat myös kidney pavut, joiden kanssa tämä perunalaatikko voisi käydä. Soijarouhekin voisi antaa kivaa rakennetta.
Vaikka näyttääkin siltä, että perunat vain kelluvat vedessä, niin tuo keittomainen ulkonäkö katosi hämmentäessä, eikä muutenkaan haitannut mitään. (Lisähuomio: Kannattaakin sekoittaa pian. Jätin kerran tämän jäähtymään ulkoilun ajaksi ja aloin sitten vasta syömään. Perunat olivat jotenkin koteloituneet eikä se enää mennyt sekaisin kunnolla.)
Jokin taika siinä oli, että tämän teki nimenomaan uunissa.
Kattilassa voisi tehdä saman, jolloin se olisi peruna-papukeitto.
Mutta silloin pinnalle ei tulisi niitä ruskettuneita, maukkaita perunoita.
Hyvä kuitenkin, että nestettä oli. Koko laatikko ei mennyt ruskeaksi ja kuivunut. Paistettuja perunoita tulee syötyä sellaisenaan muutenkin tarpeeksi.
Ei nyt sattunut olemaan, mutta pakasteherneet olisivat sopineet tämän rinnalle. Keittäisin ne kattilassa, että ne pysyisivät vihreinä.
Halusin pitää tämän niin yksinkertaisena kuin mahdollista. Maut kirkkaana esille, ja peruna on se pääjuttu.
Maustepippurin tuoksu ja varmaan muutkin mausteet tässä, tekivät tuoksumaailmasta nostalgisen ja kotoisan.
Tilliäkin laitoin ja mielestäni se sopi. Jos et pidä tillistä, sen voi jättää poiskin.
Kiitos kun tulit kurkkaamaan, toivottavasti kokeilet ja onnistut.
Kokeile myös: Peruna-porkkanalaatikkoa. Siihen tulee enemmän mausteita, tomaattia ja porkkanat piti esikeittää.
Kommentit
Lähetä kommentti