Siirry pääsisältöön

WFPB - Itsenäisyyspäivän suklaakeksit - Köyhät piparit

Pehmeät suklaiset keksit.


Viime itsenäisyyspäivänä teki mieli piparkakkuja, mutta eihän niitä sekunnissa tehdä. Siksi tekaisin nopeasti keksitaikinan, johon laitoin piparkakun mausteita: Inkivääriä, ripaus neilikkaa, kanelia. 

Sattui olemaan myös Oboy- kaakaojauhetta, ja kaadoin pussin pohjalta ne. Toisella kertaa käytin  tummaa kaakaojauhetta, noin 1-2 ruokalusikallista. Voit laittaa mitä sattuu olemaan käsillä.


Keksit voi makeuttaa kokonaan tai osittain taatelilla. Maista ennen paistamista, ja varmista että on riittävän makeaa. Taatelia kun laittaa, niin sokeria kuitenkaan ei varmaan tarvita paria lusikallista enempää. Vaniljasokerista saa lisää makua. 

Kekseillä saa juhlallisen tuoksun aikaan mausteiden ansiosta, vaikka oikeita pipareita ei ehtisikään tekemään. Siksi näiden nimeksi tuli nyt Köyhät piparit. Eivät välttämättä ole edullisempia kuin toisetkaan piparit, mutta jos on pulaa vaikkapa leipomisajasta tai kiinnostuksesta. Tai tarvikkeista, kuten kaulimet ja piparimuotit. Blenderiäkään näissä ei tarvita pakollisesti. Ja jos tykästyy, voi näitä tehdä ihan tarkoituksella ilman pulaakin, muiden piparien ja ruokien viereen.

Nämä vegaaniset keksit on testattu viimeksi sekaanillakin, ja kelpasivat hyvin. Veivät koko pussillisen jopa mukanaan, kun sanoin että ne saa viedä.

Vinkki:


Näistä kekseistä ei ole pakko tehdä piparin makuisia, vaan neilikan voi jättää pois.
Tee sen sijaan vaniljaiset, suklaiset herkkukeksit, ja kuorruta tummalla suklaalla.

1. Jäädytä keksit pakastimessa
2. Sulata pari palaa esim. Xtra tummasuklaata, tummaa leivontasuklaata tai tummasuklaahippuja
3. Levitä sulaa suklaata jäätyneiden keksien päälle. Suklaa kovettuu. Voit laittaa keksit jatkamaan pakasteessa säilymistä, tai alkaa syödä. Suklaa pysyy nyt päällä, ellei keksiä sulata mikrossa ihan kuumalla teholla.

Muutama pala suklaata riittää komeasti useaan, jopa koko pellilliseen keksejä. Näin saa paljon makua, mutta suklaata tuleekin syötyä itse asiassa tosi vähän.

Itsenäisyyspäivän köyhät piparit:


Nestemäiset aineet, yhteensä n. 2,5 dl:

  • 1 rkl pellavarouhe + 2 rkl vettä = "pellavamuna"
  • n. 0,5 dl omenasose 
  • Ja/TAI: puolikas pieni muusattu banaani
  • 0,5-1 dl taatelia liotettuna
  • loraus vettä tai kauramaitoa, tai ylijäänyttä kahvia
Omenasose tai banaania käy yhtälailla. Ne ovat rasvan ja kanamunan korvikkeita leivonnassa. Taateli on makeutuksen takia, ja sen voi liottaa tilkkaan kiehuvaa vettä. 
Odota että taateli pehmenee itsestään vedessä, ja sitten voit käyttää joko miniblenderissä tai murskata käsin. Jos taatelia jää hajoamatta vähän, se ei haittaa. Hajoamatta jääneet kuituosat ovat käytännössä sama asia, kuin rusinat.

Pääasia että saat aikaan noin 2,5 dl nestemäistä seosta. 

Kuivat aineet, yhteensä n. 2,5 dl:

  • 1 dl kaurahiutale
  • 1 - 1,5 dl grahamjauho (!myös ohrajauho sopii)
  • 2 -3 tl tai rkl perunajauho (! ei pakollinen)
  • 1,5 tl leivinjauhe
Näitä kuivia aineitakin niin, että saat 2,5 dl täyteen. Voi ripauttaa lisää jauhoja tarvittaessa. Taikinasta tulee keskipaksua, löysähkö käy hyvin.

Mausteet:

  • 2-3 tl Oboy kaakaojauhe, tai 1-2 rkl kaakaojauhe
  • 1/8 tl - 1/4 tl kanelia, 
  • 1/8 tl - 1/4 tl inkiväärijauhe
  • ripaus neilikkaa (voi jättää pois, jos ei halua liian jouluista)
  • (muskottipähkinää ripaus, halutessa)
  • 1-2 rkl sokeria, tarvittaessa
  • 1-2 tl vaniljasokeria
  • pikku ripaus suolaa

Sattumiksi, halutessa:

  • muutama rusina
  • suklaahippuja

Vaiheet:

Sekoita pellavamuna ja nestemäiset omassa astiassa, ja kuivat omassa, sekoita kaikki yhteen. Jos nestettä tarvitsee lisätä, voit käyttää kasvijuomaa, vettä tai lisää omenasosetta. 
Laita leivinpaperoidulle pellille keoiksi. Asettele päälle suklaahippuja. Suklaahiput voi sekoittaa taikinaankin, mutta ovat tehokkaimpia päälle laitettuna.

Kuumensin uunin ensin 200, laskin keksit laittaessani 180 C asteeseen. Pois kun alkoi näyttää. Paistoaika 13minuuttia. 

Kuvia työvaiheista:



Kun olet saanut nämä nestemäiset tehtyä, ja taatelin murskattua veteen, niin yhdistä n. 2,5 dl mittaan. Jos se jää vajaaksi, lisää joko vettä tai kauramaitoa kunnes 2,5 dl nestettä on koossa.

Käytä miniblenderissä sekoittaaksesi nämä, tai sitten murskaa taateli käsin. Hyvä tietää, ettei blenderi ole pakollinen jos tekee näitä vaikka aamu viideltä, eikä halua herättää taloa.

Taatelia on desilitran mitassa likoamassa kuumassa vedessä. Sitä voi laittaa enemmänkin, esimerkiksi koko mitallinen. Muusattu banaaninpuolikas. Pellavarouhetta ja vettä. Pellavarouheesta ja vedestä muodostuu geeli, joka vastaa yhtä kanamunaa leivonnassa.

Banaani, kaurahiutale ja omenasose ovat myös tavallaan kananmunankorvikkeita, mutta banaani ja omenasose ovat hyviä myös rasvan tilalla. Näistä kekseistä tulee aivan unelmaisen pehmeät.

Joskus kun mittasuhteet vähän heilahtavat, voi tulla eri rakenteista. Näistä on joka kerta tullut silti jotakin tällä reseptillä.


Käytin nyt täysjyvävehnäjauhoja ja pikakaurahiutaleita. Kolme ruokalusikallista perunajauhojakin. 
Jos ei ole perunajauhoja, niin esim. teeleipäreseptiin tulee vain täysjyvävehnää ja kaurahiutaleita. Eli joka tapauksessa aineksista tulee jotakin.



Kuivia aineita niin, että tulee se 2,5 dl täyteen. Leivinjauhe 1,5 tl pitää muistaa laittaa, ja sekoittaa hyvin.
Vaniljasokeria mauksi, tai jos on sitä O'Boy kaakaojauhetta, jossa on vanilja-aromia valmiiksi.

Ja mausteet: Aina muistan laittaa inkiväärin, kanelin ja kaakaojauheen, ripauksen neilikkaa ja suolaa vasta, kun olen lusikoimassa keksitaikinaa jo pellille. Hyvä siis varmaan tässä kohtaa muistaa ne.

Rusinat ja suklaahiputkin. Suklaat voi lisätä taikinaan, tai laittaa päälle, tai jättää pois. 

Sekoita kuivat ja märät aineet yhteen, sekoita hyvin, ja lusikoi pellille.

Lis. Mainitsinkohan jo: Valmista piparimaustesekoitusta en ole suosinut, koska sillä ei ole tullut hyvä. Jos pidät piparimausteseoksesta, tai on onnistunut keksit ja piparit sillä, kerro ihmeessä. Tämä oli vain oma kokemus.


Noin viisitoista keksiä. Kätevä annostella esimerkiksi pyöreällä ruokalusikkamitalla keoiksi. Leviävät itsestään ja tasoittuvat vähän. Uuni oli ensin 200-asteinen, ja laskin lämpötilaa 180 C -asteeseen kun laitoin keksit, sitten ajastusta 13 minuuttia ja pois uunista.


Ruskea ja pehmeä keksi. Näistä tuli mieleen taas jaffakeksien rakenne, eli pehmeitä. Kuten voipapukeksitkin. Näissä nyt oli ne inkiväärit ja neilikat mausteena, joten näitä voi käyttää kaikessa, mihin tarvitsee pipareita. Vaikkapa jogurtissa, nicecream-annoksissa tai muuten vain kahvin kanssa.


Itse en nyt viimeksi eilen halunnut keksejä tai suklaata ollenkaan, mutta nämä ovatkin parhaita kun suklaanhimo iskee. Yllätyin taas, kun kahvipöydässä nämä olivat menestys. Annoinkin koko pussin vieraiden matkaan.


Tästä kuvasta näkee hyvin, miten erilaisia keksejä voi tulla, kun vaihtelee vähän aineksia. Näissä oli 5 minuutin kaurahiutaleita, omenasosetta, ja vähemmän taatelia. 

En laittanut suklaahippuja sekaan. Näistä tuli silti ainakin sen yhden päivän pelastus, ja kaakaojauhe auttoi suklaahaaveeseen sillä kertaa. Tummasuklaa sattui olemaan lopussa.

Samalla uunin kuumennuksella on kiva tehdä iso pellillinen kaura-banaanikeksejä pikahiutaleista, ja ne vastaavat puolestaan kanelisokeri- ja korvapuustihuumaan. Kaikkea kivaa ja erilaista kahvipöytään, vähällä vaivalla. 

Kiitos kun luit, hyvää lauantaipäivää! Katsotaan pian ruokaostoksetkin. 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokasuunnitelma - Syyskuu

Ruokasuunnitelma syyskuun puolella.  Laitetaanpa nyt syyskuulle vielä jotain, mitä ei elokuussa tullut mainittua. Sekään ruokasuunnitelma ei ole vielä vanhentunut, kaikki kasvikset ja ainekset varmasti löytyvät kaupasta.  Nyt olen innoissani selleristä ja lantusta. Punajuuriakin olen alkanut miettiä. Syy miksi suunnitelmat etenevät niin hitaasti on, kun ei ehdi syömään kuin sen viisi kertaa päivässä. Yksi ruoka riittää kauan. Toisaalta suunnitelmaahan ei ole pakko noudattaa joka päivä. Ottaa idean sieltä, toisen täältä. Kaupasta voi hakea mitä sattuu edullisesti olemaan tarjolla. Mietin ensin tarvitaanko tässä mitään suunnitelmia, mutta voihan se olla silti kiva. Maanantaista lähtee,  Kurpitsapata Kaupassa on tarjolla erilaisia kurpitsoja, nyt oli kotimaisiakin ja alle 3 euroa kilo. Viimeksi kun ostin tällaisen hienon hokkaidokurpitsan, paistoin sen ensin kokonaisena uunissa koska en omistanut yhtään puukkoa, millä sen olisi saanut helposti halkaistua. Hokkaidokurpitsan ...

WFPB - Ruokaostokset 80 € - Syyskuu 1 j a 2 - Tuoreostokset

 Tässä listalla on vain suurin osa, hedelmät, vihannekset, perunat.  Kuivakaappiin keräilin myös taas kaikenlaista, mutta niistä lisää toisessa postauksessa. = 8,97 € Paseerattu tomaatti 2 x 0,98 €/500g = 1,96 €/kg Maribel mansikkahillo 1,35 € Vemondo soijajogurtti 2 x 1,25 €/500g = 2,50 €/kg Omena punainen 0,198 gx 2,49 €/kg = 0,49 € Omena vihreä 0,134 g x2,59 €/kg = 0,48 € Alesto pähkinä-hedelmäsekoitus 2,19 € Elokuvaevääksi hain Lidlistä pussin pähkinäsekoitusta.  Ja omenaa. Tein pakasterasiaan omenalohkot, ja pähkinää laitoin pieneen pussiin. En sitten syönyt elokuvissa mitään, mutta hyvä olla mukana. Jos ei olisi, niin varmasti kaduttaisi. = 7,02 € Banaani 1,128 kg x 1,49 €/kg = 1,68 € Omena Juliet luomu 0,555 kg x 3,19 €/kg = 1,77 € Yleisperuna pesty 1,392 kg x 0,79 €/kg = 1,1 € Pakattu kiinankaali 0,417 kgx 3,79€/kg = 1,58 € Porkkana 0,89 €/kg  Jos ei keksi mitään erikoisempaa, niin näistä tulee jo ruoka. Peruna-porkkanakeitto, ja kiinankaali salaattina. Jälki...

WFPB - Ruokaostokset 60 € - Syyskuu 3 ja 4

Kuiva-aineita kaapin täytteeksi. Talveen varustautuminen. Ei ole niin paljoa, etteikö joutuisi kauppaan vielä monta kertaa. Olo on silti jo kotoisa ja mukava, pystyy kokkaamaan täyden aterian vaikka hakemalla tuoreraaka-aineiksi vain pari vihannesta ja perunaa lähikaupasta.  = 10,24 € Täysjyväspagetti 0,95 /500g x 2 = 1,90 €/kg Tumma makaroni1,88 €/kg, 400gx2 = 1,5 € Coop vihreät linssit 400 g 3,98 €/kg = 1,59 € Coop punaiset linssit 400 g, 3,98 €/kg =1,59 € Meira Curry ei lisättyä suolaa 25g 26,00 €/kg =0,65 € Meira Kurkuma 24g 37,08 €/kg = 0,89 € Coop paseerattu tomaatti 0,73€,500 gx2=1,46 €/kg  Xtra tomaattimurska 0,83 €/kg, 400 g x 2 0,33 € = 0,66 € Prismasta kympin pussillinen.  = 32,31 € Tyrnävän Hiivaleipävehnäjauho 1,6  €/kg , 2 kg =  3,19 € Ohraryyni kokonainen 2,39 €/kg Tyrvävän kauraryyni 2,39 €/kg Kaurahiutale x 2 0,98 €/kg =  1,96 € Pikakaurahiutale 2x0,37 €/500g = 0,74 €/kg Myllärin täysjyväohrajauho 1,99 €/kg  Meira ketsuppi 1,2 l...

WFPB - Vegaaninen kedgeree

Kedgeree-niminen ruoka siis. Kalaruoka alun perin, ja kala tästä tulee vegaanisenakin versiona mieleen, vaikka laitoin tofua.  Kedgeree oli uusinta huutoa Victorian ajan Englannissa, ja nyt tehdään nykyversio.  Kedgeree-ohjeita löytyy yllättävän paljon, jos alkaa hakemaan. Oman versioni tein ennen, kuin hain tästä enempää tietoa. Täysin pelkästään yhden videon perusteella koitin nyt veganisoida, jonka löysin netistä vuosia sitten kun en ollut vielä kokokasvisruokavaliolla. Jos  haluat katsoa millainen ohje se oli, niin videolinkki on tässä: Laitan myös postauksen loppuun saman linkin, niin voit halutessasi lukea ensin.   Oikeastaan tämä ei ole monimutkainen, ja tätä voisi ihan hyvin sanoa riisipadaksi tai risotoksi. Mutta lähtökohta siis oli tämä kedgeree, ja siitä poiki sitten resepti. Voit tehdä riisillä, joko valkoisella tai täysjyvällä pelkästään, tai lisätä kauraa. Pelkkää kauraa en kokeillut, ja ohrakin on vielä testaamatta. Voit laittaa punaisia linssejä, tai ...

WFPB - Ruokaostokset - Elokuu 3 ja 4 - 100 €, n. 190 €/kk

Lisätty  2.9. linkki, uusi kokaru-kirja, löysin tänään. Hups ja haa, Tässä heti kirjalinkki niin ei tarvitse selata alas asti:)   https://www.suomalainen.com/products/kokaru-kokokasvisruoka Uutuus voi löytyä pian kirjastostakin jo, ks. lähimmän kirjastosi saatavuustilanne  https://www.finna.fi/Search/Results?lookfor=kokaru&type=AllFields Tekijät Pauliina Tervo / Ville Miettinen Nyt elokuun loput ruokaostokset, vuosi 2025. Noin 100 € parin viikon ostokset, tässä postauksessa on sekä aloiteltuja talvivarautumisia, että joka päiväistä lanttua ja leipää. Aloin hyvän sään aikana hamstraamaan talvivarastoja, tai ainakin etukenoa että kaikki tarvikkeet eivät lopu yhtä aikaa, kun lumi sataa maahan. Homma vielä jatkuu hyvän matkaa, kunhan ei ala menemään ihan hirveitä summia rahaa. Kertasijoitus on aina mietittävä, koska ruokien kanssa voi sattuakin jotain. Tulee vaikka äkillinen matka, ja sitten olisi tuhansilla euroilla ruokaa tyhjässä talossa? Ei sitä koskaan tied...

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo ...

Luukku 12 - Ohra - WFPB

Luukku 12 ja ohra.  Tässä postauksessa ensin ohrapuuro kokonaisista jyvistä, sitten muitakin ohralaatuja, ja ohrapuurot jauhoista ja hiutaleista. Puuro kokonaisista ohranjyvistä  Huuhtelin ohraryynit astiassa, n 2,5 dl, lisäsin kylmää vettä ja pesin ohrat, kaadoin veden pois muutaman kerran.  Ohraryynit likoamaan kylmään veteen päiväksi tai yön yli. Säilytin jääkaapissa sen aikaa. Huomioin liotusvedenkin vesimäärään, koska sitä ei tarvitse kaataa pois. Joidenkin ohjeiden mukaan liotusvesi kaadetaan pois, mutta kun en nähnyt mainintaa heti, käytin liotusveden. Keitin puuron veteen ensin n. 2,5 dl ohraryynejä n. 1,5  l vettä Keitin kattilassa ensin pelkässä vedessä jonkin aikaa, sitten laitoin haudutuspataan. Kävin välillä sekoittelemassa, ja lisäsin kiehuvaa vettä tarpeen mukaan. Kun puuro alkoi olla valmista, ja vesikin oli imeytynyt kokonaan, laitoin vielä alle puoli purkkia kauramaitoa.  Kattilassa tai haudutuspadassa ei varmaan ole niin tarkkaa, onko nestemää...

WFPB - Ruokaostokset 74 € - Lokakuu 1 ja 2

Parin viikon ruokaostokset lokakuussa 2025.  Monta pientä kauppakäyntiä johtuen erinäköisistä menoista. Elin ennalta suunnittelematonta elämää. Pohjasuunnitelma kauppareissuille on aina, eli tärkkelyspitoisia, ja vihanneksia. Suunnilleen kaksi asiaa ostoslistalla.  Oli ilmestynyt uusi kynän kuva bloggeriin, sitä painamalla jotkut sanoista muuttuivat linkeiksi. Pitää tarkistaa vielä mitä linkkien takana on, jotain blogin testejä varmasti. Otan pois niitä jos eivät palvele, ja lisään parempia. 10,03 € Prismasta : Basilika 1,49 € Peruna 1,304 kg x 0,79 €/kg = 1,03 € Bataatti 1,422kg x 1,99€/kg = 2,83 € Omena Royal Gala luomu 2,99 €/kg x 0,719 kg = 2,15 € Kurkku Suomi 0,276 kg x 2,79 €/kg = 0,77 € Banaani 1,181 kg x 1,49 €/kg = 1,76 € Mansikkahillo 5,29  Minimanista .  Olisi kannattanut ostaa Prismasta jossa se olisi ollut : €3,99 € 4,16 €/kg Joskus pitää ostaa sieltä, missä sattuu muistamaan. Muuten jää ilman. Lisätyn sokerin käyttö pitää minimoida aina, mutta lät...

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa ...

WFPB - Ohrarieskat - Perunamuusista ja kaurahiutaleista

Kesä on, kaikki on tuoretta. Leivänpäällisiä riittää, kurkku on halpaa, salaattia ja tilliä on tarjouksessa silloin tällöin. Jokin helppo leipä tarvitaan, jossa ei ole muita kuin itse valittuja lisäaineita. Näihin ei tarvita maitoa, munia, rasvaa, eikä edes omenasosetta. Muok. 11.7 lisätty vinkki keitettyjen perunoiden muusaamiseen Rieskat olen jo esitellyt monta kertaa, mutta nyt laitoin ihan paperille ylös minkä verran mitäkin tuli. Silti nämä ovat noin-arvioita, koska ei voi tietää millaisia jauhoja ja muuseja kenelläkin on käytössä. Sehän aina vaihtelee paljonko perunamuusissa on nestettäkin. Perunamuusi on nyt pelkkään perunoiden keitinveteen tehty, ja ollut yön jääkaapissa. Ohrarieskat  3 dl ohrajauhoja 1 - 2 dl pikakaurahiutaleita 2 dl perunamuusia 1-2 dl vettä suolaa jos käyttää esim. 1/4 - 1/2 tl Lisäksi jauhoja tai leseitä lautaselle niin, että voi pyörittää taikinanpalan siinä. Paistetaan n. 200-250 asteessa. Leivinpaperi kestää usein sen 220C max. Voit halutessasi lai...