Siirry pääsisältöön

WFPB - Itsenäisyyspäivän suklaakeksit - Köyhät piparit

Pehmeät suklaiset keksit.


Viime itsenäisyyspäivänä teki mieli piparkakkuja, mutta eihän niitä sekunnissa tehdä. Siksi tekaisin nopeasti keksitaikinan, johon laitoin piparkakun mausteita: Inkivääriä, ripaus neilikkaa, kanelia. 

Sattui olemaan myös Oboy- kaakaojauhetta, ja kaadoin pussin pohjalta ne. Toisella kertaa käytin  tummaa kaakaojauhetta, noin 1-2 ruokalusikallista. Voit laittaa mitä sattuu olemaan käsillä.


Keksit voi makeuttaa kokonaan tai osittain taatelilla. Maista ennen paistamista, ja varmista että on riittävän makeaa. Taatelia kun laittaa, niin sokeria kuitenkaan ei varmaan tarvita paria lusikallista enempää. Vaniljasokerista saa lisää makua. 

Kekseillä saa juhlallisen tuoksun aikaan mausteiden ansiosta, vaikka oikeita pipareita ei ehtisikään tekemään. Siksi näiden nimeksi tuli nyt Köyhät piparit. Eivät välttämättä ole edullisempia kuin toisetkaan piparit, mutta jos on pulaa vaikkapa leipomisajasta tai kiinnostuksesta. Tai tarvikkeista, kuten kaulimet ja piparimuotit. Blenderiäkään näissä ei tarvita pakollisesti. Ja jos tykästyy, voi näitä tehdä ihan tarkoituksella ilman pulaakin, muiden piparien ja ruokien viereen.

Nämä vegaaniset keksit on testattu viimeksi sekaanillakin, ja kelpasivat hyvin. Veivät koko pussillisen jopa mukanaan, kun sanoin että ne saa viedä.

Itsenäisyyspäivän köyhät piparit:


Nestemäiset aineet, yhteensä n. 2,5 dl:

 • 1 rkl pellavarouhe + 2 rkl vettä = "pellavamuna"
 • n. 0,5 dl omenasose 
 • Ja/TAI: puolikas pieni muusattu banaani
 • 0,5-1 dl taatelia liotettuna
 • loraus vettä tai kauramaitoa
Omenasose tai banaania käy yhtälailla. Ne ovat rasvan ja kanamunan korvikkeita leivonnassa. Taateli on makeutuksen takia, ja sen voi liottaa tilkkaan kiehuvaa vettä. 
Odota että taateli pehmenee itsestään vedessä, ja sitten voit käyttää joko miniblenderissä tai murskata käsin. Jos taatelia jää hajoamatta vähän, se ei haittaa. Hajoamatta jääneet kuituosat ovat käytännössä sama asia, kuin rusinat.

Pääasia että saat aikaan noin 2,5 dl nestemäistä seosta. 


Kuivat aineet, yhteensä n. 2,5 dl:

 • 1 dl kaurahiutale
 • 1 - 1,5 dl grahamjauho
 • 2 -3 tl tai rkl perunajauho
 • 1,5 tl leivinjauhe
Näitä kuivia aineitakin niin, että saat 2,5 dl täyteen. Voi ripauttaa lisää jauhoja tarvittaessa. Taikinasta tulee keskipaksua, löysähkö käy hyvin.

Mausteet:

 • 2-3 tl Oboy kaakaojauhe, tai 1-2 rkl kaakaojauhe
 • 1/8 tl - 1/4 tl kanelia, 
 • 1/8 tl - 1/4 tl inkiväärijauhe
 • ripaus neilikkaa
 • (muskottipähkinää ripaus, halutessa)
 • 1-2 rkl sokeria, tarvittaessa
 • 1-2 tl vaniljasokeria
 • pikku ripaus suolaa

Sattumiksi, halutessa:

 • muutama rusina
 • suklaahippuja

Vaiheet:

Sekoita pellavamuna ja nestemäiset omassa astiassa, ja kuivat omassa, sekoita kaikki yhteen. Jos nestettä tarvitsee lisätä, voit käyttää kasvijuomaa, vettä tai lisää omenasosetta. 
Laita leivinpaperoidulle pellille keoiksi. Asettele päälle suklaahippuja. Suklaahiput voi sekoittaa taikinaankin, mutta ovat tehokkaimpia päälle laitettuna.

Kuumensin uunin ensin 200, laskin keksit laittaessani 180 C asteeseen. Pois kun alkoi näyttää. Paistoaika 13minuuttia. 

Kuvia työvaiheista:Kun olet saanut nämä nestemäiset tehtyä, ja taatelin murskattua veteen, niin yhdistä n. 2,5 dl mittaan. Jos se jää vajaaksi, lisää joko vettä tai kauramaitoa kunnes 2,5 dl nestettä on koossa.

Käytä miniblenderissä sekoittaaksesi nämä, tai sitten murskaa taateli käsin. Hyvä tietää, ettei blenderi ole pakollinen jos tekee näitä vaikka aamu viideltä, eikä halua herättää taloa.

Taatelia on desilitran mitassa likoamassa kuumassa vedessä. Sitä voi laittaa enemmänkin, esimerkiksi koko mitallinen. Muusattu banaaninpuolikas. Pellavarouhetta ja vettä. Pellavarouheesta ja vedestä muodostuu geeli, joka vastaa yhtä kanamunaa leivonnassa.

Banaani, kaurahiutale ja omenasose ovat myös tavallaan kananmunankorvikkeita, mutta banaani ja omenasose ovat hyviä myös rasvan tilalla. Näistä kekseistä tulee aivan unelmaisen pehmeät.

Joskus kun mittasuhteet vähän heilahtavat, voi tulla eri rakenteista. Näistä on joka kerta tullut silti jotakin tällä reseptillä.


Käytin nyt täysjyvävehnäjauhoja ja pikakaurahiutaleita. Kolme ruokalusikallista perunajauhojakin. 
Jos ei ole perunajauhoja, niin esim. teeleipäreseptiin tulee vain täysjyvävehnää ja kaurahiutaleita. Eli joka tapauksessa aineksista tulee jotakin.Kuivia aineita niin, että tulee se 2,5 dl täyteen. Leivinjauhe 1,5 tl pitää muistaa laittaa, ja sekoittaa hyvin.
Vaniljasokeria mauksi, tai jos on sitä O'Boy kaakaojauhetta, jossa on vanilja-aromia valmiiksi.

Ja mausteet: Aina muistan laittaa inkiväärin, kanelin ja kaakaojauheen, ripauksen neilikkaa ja suolaa vasta, kun olen lusikoimassa keksitaikinaa jo pellille. Hyvä siis varmaan tässä kohtaa muistaa ne.

Rusinat ja suklaahiputkin. Suklaat voi lisätä taikinaan, tai laittaa päälle, tai jättää pois. 

Sekoita kuivat ja märät aineet yhteen, sekoita hyvin, ja lusikoi pellille.

Lis. Mainitsinkohan jo: Valmista piparimaustesekoitusta en ole suosinut, koska sillä ei ole tullut hyvä. Jos pidät piparimausteseoksesta, tai on onnistunut keksit ja piparit sillä, kerro ihmeessä. Tämä oli vain oma kokemus.


Noin viisitoista keksiä. Kätevä annostella esimerkiksi pyöreällä ruokalusikkamitalla keoiksi. Leviävät itsestään ja tasoittuvat vähän. Uuni oli ensin 200-asteinen, ja laskin lämpötilaa 180 C -asteeseen kun laitoin keksit, sitten ajastusta 13 minuuttia ja pois uunista.


Ruskea ja pehmeä keksi. Näistä tuli mieleen taas jaffakeksien rakenne, eli pehmeitä. Kuten voipapukeksitkin. Näissä nyt oli ne inkiväärit ja neilikat mausteena, joten näitä voi käyttää kaikessa, mihin tarvitsee pipareita. Vaikkapa jogurtissa, nicecream-annoksissa tai muuten vain kahvin kanssa.


Itse en nyt viimeksi eilen halunnut keksejä tai suklaata ollenkaan, mutta nämä ovatkin parhaita kun suklaanhimo iskee. Yllätyin taas, kun kahvipöydässä nämä olivat menestys. Annoinkin koko pussin vieraiden matkaan.


Tästä kuvasta näkee hyvin, miten erilaisia keksejä voi tulla, kun vaihtelee vähän aineksia. Näissä oli 5 minuutin kaurahiutaleita, omenasosetta, ja vähemmän taatelia. 

En laittanut suklaahippuja sekaan. Näistä tuli silti ainakin sen yhden päivän pelastus, ja kaakaojauhe auttoi suklaahaaveeseen sillä kertaa. Tummasuklaa sattui olemaan lopussa.

Samalla uunin kuumennuksella on kiva tehdä iso pellillinen kaura-banaanikeksejä pikahiutaleista, ja ne vastaavat puolestaan kanelisokeri- ja korvapuustihuumaan. Kaikkea kivaa ja erilaista kahvipöytään, vähällä vaivalla. 

Kiitos kun luit, hyvää lauantaipäivää! Katsotaan pian ruokaostoksetkin. 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 35 € - Helmikuu 3

Viikon ruokaostokset helmikuussa, 35 €. Ensi viikkoa varten ruokaa, ja kasvisraaka-aineiden hintoja. Ravintoon liittyen kaurajuomien rasvasisältöä, ja hieman sivutaan jäätelöitäkin. Sinkkiä ja seleeniä pohdin, kun huomasin että niitäkin tulee yli suositusten omassa ruokavaliossa. Verenpaineenkin mittasin. Blogit-sivulle ehti tulla väärä ostoskuva, mutta korjasin tähän. = 7,67 € Peruna 2 kg = 1,69 € Tumma makaroni 1,13 €/kg, 400 g = 0,45 € Riisi 0,85 €/kg Ohrahiutaleet 0,700kg X 3,13  €/kg  2,19  € Rikottu ohraryyni 2,49 €/kg Tärkkelyspitoiset ruuat, eli ne tärkeimmät.  Rikottu ohraryyni tulee 20 minuutissa puuroksi, ja laitan sen yleensä haudutuspataan valmistumaan. Eri ohraryyneissä on eroja, ks. lisää ohrasta . Ohrat eniten koiraa varten, mutta tulee niitä itsekin syötyä samalla. Ohrahiutale on kätevä, jos on unohtunut laittaa koiralle valmiiksi ruokaa ja tarvitsee kuituosuutta kuppiin muutamassa minuutissa. Meillä kaura ei käy. Riisipaketti, koska olen kokenut 1€/kg ruoat hyödyll

WFPB - Viikon ruokasuunnitelma - Helmikuun kokkailut

Viisi ruokaideaa helmikuussa + bonusruoka. Maanantaista perjantaihin, eli 1-5. 1. Lanttulaatikko + muusi, linssikastike Lanttulaatikko valmiista lanttusoseesta. Sattui olemaan lanttusose tarjouksessa vain 0,49 €/kg. Ks. Tammikuu 4. ostokset . Jouluna kun en tehnyt lanttulaatikkoa ollenkaan, enkä ole siihen mitenkään ehtinyt kyllästyä. Tämä valmissose on helppo:  1 kg lanttusosetta 2 dl kauramaitoa 1 dl korppujauhoja 2-3 rkl omenasosetta loraus siirappia, n. 1-2 rkl Paisto uunissa 180 C noin 1 h. Tosi helpolta tuntui tehdä, ja lanttulaatikko oli todella hyvää. Paljon helpompi oikeastaan kuin sosekeitto kattilassa. Perunasosekeitto , jossa on jauhelihamaustetta olisi kyllä myös tosi hyvää. Curry kastike , linsseistä, tomaatista ja bataatista. Muusi nesteenä perunan keitinvesi. Vaikuttaisi siltä, että jakamalla lanttulaatikko annoksiin, se tulee syötyä tosi huomaamatta pois. 2. Riisi ja höyrytetyt nauriit Nauris siivuiksi ja riisinkeittimen höyryritilään, saa kivat vihannekset riisin kans

WFPB - Viikon ruokaostokset 5 € - Helmikuu 4

Perunoiden ja porkkanoiden avulla menee ensi viikkokin hyvin, ja voi vaikka jatkaa samaa menua.  Ruokasuunnitelma oli sen verran tehokas, että olen vasta nyt kohdassa 5. Loikkasin kohdan 4 yli, ja sekin on siis vielä tekemättä. Haudutuspataan laitoin silti sekametelisopan ensin. = 5,18 € 5 kg perunoita 0,40 €/kg =   1,99 € 2 kg porkkanoita, 0,95€/kg =  1,89 € Banaania 0,99 €/kg =  1,30 € Peruna ja porkkana sattuivat olemaan Prismassa halpoja, ja banaanitarjous löytyi K-Marketista. Nyt voi tehdä  porkkalaakin . Tuoreista jäljellä vieläkin punainen suippokaali, säilynyt tosi hyvin, ja kun se loppuu voi tehdä porkkanaraastetta. Pakkasessa on ennen joulua ostettua hävikkipaprikaa rieskan päälliseksi.  Viimeksi 5 kg pussissa oli Afra-perunoita. Nyt ne olivat Fontana-lajiketta.  Fontana-perunoista onnistui muusi hyvin. Sitä myöten toimii myös keitoissa ja padoissa. Muusissa keitinvesi nesteenä, jauhettua maustepippuria ja puolukoita koristeena. Uunissakin tuli todella hyviä. Loraus ketsupp

WFPB - Ruokasuunnitelma ma-pe - Helmikuu 3

Ruokasuunnitelma helmikuussa viikoksi.  1.-5. ruokaideat,  6.-7. leivät, puurot ja jälkkärit.  Nyt jos koskaan oli hyvä tehdä ruokasuunnitelma. Kurkkasin aamulla jääkaappiin, ja se näytti jotenkin vajaalta. Melko vähän perunoita, eikä mitään jänniä vihanneksiakaan. Vain punainensuippokaali, ja muutama porkkana. Ellen olisi alkanut suunnittelemaan ja yhdistelemään aineksia mitä jo on, olisin varmaan nyt parhaillani kaupassa. Sen verran väljältä näytti.  Keräsin aineksia kekoihin, nähdäkseni mitä niistä voisi tulla. Tuloksena oli enemmän ruokaideoita, kuin ehtii tekemään viikossa.  1. Riisin kanssa chilipata Papukastike ja riisi - Kidneypavut  Tarvittavat ainekset löytyivät. Lehtikaalia ei tarvita koko pussia, tai sen voi jättää poiskin. Riisi  Paseerattu tomaatti  Kidneypapu  Paprika Herkkusienet  Porkkana Lehtikaalipakaste + mausteet. Kilossa riisiä oli Finelin mukaan 3662 kcal, eli teoriassa tämä voisi olla päiväksi ruokaa, josta riittää hieman seuraavallekin päivälle riisiä. Eri asia

WFPB - Ruokaostokset 30 € - Tammikuu 4

 Viikon ruokaostokset tekivät 30 €.  = 9,18 € Perunat 2 kg   0,9 €/kg =  1,79 €  kg Perunat 2x2 kg, 0,8 €/kg = 2,5 € Bataatit2,335 kg X 2,99 € = 4,89 € Perunat ja bataatit pelkästään olisivat riittäneet noin 3 päivää 2000kcal kulutuksella. Kaapissa on vieläkin hiutaleita, riisiä, spagettia. Ei olisi nälkä päässyt yllättämään. Papuja, kuivattuja linssejä ja soijarouhettakin on. Jos haluaisin syödä pelkkää perunaa ja bataattia viikon energiatarpeeseen, tai arvioituun energiatarpeeseen, olisi sopiva määrä viikoksi ollut noin 12 kiloa perunaa, ja 6-7 kiloa bataattia. Niistä tulisi n. 14 000 kcal, joka jaettuna seitsemällä päivällä on se päivän kulutus, eli 2000 kcal päivässä.  9-10 % kaloreista proteiinista, rasvasta 1 % ja hiilihydraateista 84 %. Noin 2,7 kiloa ruokaa päivässä syömistä. Jos 2700g ruokaa jakaa viidellä aterialla, se tekee 540 g per ateria. Yritin etsiä vastausta, paljonko ihmisen maha vetää ja montako kiloa ruokaa ihminen syö päivässä, mutten heti nyt löytänyt vielä kunnon

WFPB - Jälkiruoat - Sitrus, marja ja banaani

Kolme jäistä jälkiruokaa. Appelsiini, marja ja sitruuna.  Näihin tarvitaan blenderiä, mutta pieni minipilkkojakin riittää yhtä annosta tehdessä.  Tällaisella Lidlin SilverCrest Minipilkkojalla tein. Näitä tai vastaavia on usein myynnissä alle parin kympin hintaan Lidlissä, ja muuallakin varmaan löytyy eri mallisia ja merkkisiä.  Jälkiruokiin tulee perusraaka-aineeksi soijajogurtti, sekä banaanit jotka ovat pakastettuina. 1. Jälkiruoka appelsiinista.  Jäistä banaania appelsiinin paloja appelsiinin kuorta (sekaan, ja koristeeksi) soijajogurttia tilkka vettä Laita ainekset blenderiin, odota että banaani on hieman sulanut. Muhenna blenderissä kunnes koostumus on tasainen. Ripottele päälle appelsiinin raastettua kuorta, aromiksi. Nautitaan heti, tämä alkaa heti sulaa. Pilkoin ensin banaanit kiekoiksi, kunhan vähän pehmenivät. Ne voisi pakastaakin pienempinä paloina.  Aineksien mitta ei ole tarkkaa. Noin yksi banaani, iso lusikallinen soijajogurttia, ja muutama appelsiininpala, esimerkiksi.

WFPB - Ruokaostokset 25 € - Helmikuu 2

  Helmikuun 2024 toinen kauppalista.  Laitan ostokset yleensä ostosviikon lopussa, mutta kun kaupassa kerran kävin ja kuvatkin jo on, niin laitetaan sitten heti. Pääsee laatimaan viikon menua . = 2,29 € Minimanista sai tällaista luomu ruisjauhoa, vaikken olisi tarvinnutkaan heti paikalla. Ei mielestäni hurjasti kalliimpaa kuin tavallinenkaan. Nyt tosin oli Prismassa näemmä edullisin kahden kilon pussissa 1,06 €, ja seuraavaksi edullisin Kotimaista-merkkinen 1,29 €/kg.  Hintaeroja siis on, ja valinnan varaa. Sunnuntai-merkkinen eiluomu oli 2,25 €/kg, joten luomuksi ok tämä Myllärin hinta. = 3,69 € Suippokaali 2,19 €/kg x 1,142 kg = 2,5 € Persilja Lidlistä 1,19 € Puolukka 200 g, 4,25 €/kg = 0,85€ = 7,86 € Mandariini 1,99 €/kg , 1,49 € /750g Luomu appelsiini 1 kg = 2,79 € Luomu banaani 1,338 kg x 1,95 €/kg = 2,61 € Navel - appelsiini Salesta 0,980 €x 0,99 €/kg = 0,97 € Lidlistä ja Prismasta, ja Salesta. Nyt olisi se K-Supermarketin vitamiiniämpäri ollut halvempi. Siinä ei vain olisi oll

WFPB - Yhden astian ruoka - Haudutuspata tai kattila

Tämä ruokaidea tuli siitä, että halusin reseptin jossa raaka-aineita laitetaan selkeästi 1 kappale tai 1 mitta, vettä tarpeeksi, ja kaikki kerralla samaan haudutuspataan. Kattilassa tai uunissakin voi tehdä. Pataruoka 1 riisiä + 2 vettä 1 linssejä + 2 vettä 1 bulguria, JA/TAI soijarouhetta tai couscousia + 2 vettä 1 mittaa kohti 1 peruna 1 bataatti  lisää vettä niin, että peittyy 1-2 tl currymauste 1 rkl kuivattu persilja mausteita maun mukaan lopuksi : 1 purkki paseerattua tomaattia Lisäksi vihanneksia, kuten paprikaa, kesäkurpitsaa, tai mitä sattuu olemaan sesongissa tai pakasteessa. Laitoin nyt pakastepaprikaa. Vihanneksia voi myös syödä erikseen, ja tehdä tästä vain tärkkelyspannu. Pilko bataatti ja peruna, huuhtele bulgur. Huuhtele riisi ja linssit tarvittaessa. Lisää ainekset haudutuspataan, uunivuokaan tai kattilaan, ja keitä tai hauduta kypsäksi. Yleensä kiinnitän huomiota aineksien keittoaikoihin, esimerkiksi vihreillä linsseillä on 30 minuutin keittoaika, mutta punaisilla vai

WFPB - Viikon ruokasuunnitelma - Helmikuu 2

Ruokasuunnitelma helmikuussa viikoksi. Viisi kohtaa, joista viides on leivät ja muut. 1. Suippokaali Punakaalista ja porkkanasta kastike. Suippokaalia menee, mutta joutuu loput usein keittämään tai paistamaan. Vettä ja paseerattua tomaattia. Säilykekasvisten liemet pois jääkaapista tähän. Muita mausteita: inkivääri, pippuri ja oregano. Suippokaaliin soveltuvat monet ideat, mitä punakaalinkin  ja tavallisenkin kaalin kanssa.  Raakana,  kastikkeena,  paistettuna  uunissa, tai  pannulla vokeissa. Lanttulaatikkoakin on vielä 50 sentin tarjoussoseista. Minusta on kiva jokin makea kuten lanttu muusin vieressä, eikä tarvitse niin suolaista maustekastikkeitakaan. Ks. lanttulaatikon  ohje edellisessä viikkosuunnitelmassa.  2. Pataruoka Pataruokaa haudutuspadassa. Yhden astian ruoka. 3. Uuniruoka Uunissa tehty perunalaatikko , jossa on papuja seassa. Nyt käytin mustapapuja ja siksi tuli vähän harmaamman värinen, muttei se haittaa. 4. Keitot Kolmen kasviksen keitto. Kikherneitä, perunaa, porkka

WFPB - Ruokaostokset 35 € - Helmikuu 1

Helmikuun ensimmäisen viikon ruokaostokset 35 €.  =1,99 € 0,40 €/kg. Afra-lajiketta perunoita, 5kg. = 4,36 € Nauris 1 kg 2,39 €/kg Suippokaali 0,900g x 2,19 €/kg = 1,97 € = 4,54 € Luomu appelsiini 1 kg = 2,79 € Omena 0,594kg x 0,98 €/kg = 0,58 € Luomu sitruuna 0,406kgx2,89 €/kg = 1,17 € = 21 € Rainbow luomu paseerattu tomaatti 12x 0,94 €/500g 1,88 €/kg = 11,28 € Baresa luomu tomaattimurska 12x500g, 0,81 €/500g= 9,72 Coop kuivatut sekahedelmät 250g, 9,96€/kg = 2,49€  Siinä ostokset, uusia pukkaa. Tänään voisi suunnistaa hedelmäostoksille. Huomasin, että K-Supermarketissa on hedelmätarjous, jossa saa ämpäriin ottaa vitosella hedelmiä. Vitamiiniämpäri, 11.2. asti. Samanlainen kuin satokausiämpäri syksyisin. Nähtäväksi jää haenko, mutta kyllä se varmasti hyvä tarjous on. K-Supermarketin tarjoussivulta katsoin mitä se sisältääkään: Idared omena Puola,  appelsiini Egypti,  verigreippi Espanja,  sitruuna Espanja Näistä verigreippiä olen ostanut harvemmin, mutta nuo muuthan ovat näitä samoj