Siirry pääsisältöön

WFPB - Itsenäisyyspäivän suklaakeksit - Köyhät piparit

Pehmeät suklaiset keksit.


Viime itsenäisyyspäivänä teki mieli piparkakkuja, mutta eihän niitä sekunnissa tehdä. Siksi tekaisin nopeasti keksitaikinan, johon laitoin piparkakun mausteita: Inkivääriä, ripaus neilikkaa, kanelia. 

Sattui olemaan myös Oboy- kaakaojauhetta, ja kaadoin pussin pohjalta ne. Toisella kertaa käytin  tummaa kaakaojauhetta, noin 1-2 ruokalusikallista. Voit laittaa mitä sattuu olemaan käsillä.


Keksit voi makeuttaa kokonaan tai osittain taatelilla. Maista ennen paistamista, ja varmista että on riittävän makeaa. Taatelia kun laittaa, niin sokeria kuitenkaan ei varmaan tarvita paria lusikallista enempää. Vaniljasokerista saa lisää makua. 

Kekseillä saa juhlallisen tuoksun aikaan mausteiden ansiosta, vaikka oikeita pipareita ei ehtisikään tekemään. Siksi näiden nimeksi tuli nyt Köyhät piparit. Eivät välttämättä ole edullisempia kuin toisetkaan piparit, mutta jos on pulaa vaikkapa leipomisajasta tai kiinnostuksesta. Tai tarvikkeista, kuten kaulimet ja piparimuotit. Blenderiäkään näissä ei tarvita pakollisesti. Ja jos tykästyy, voi näitä tehdä ihan tarkoituksella ilman pulaakin, muiden piparien ja ruokien viereen.

Nämä vegaaniset keksit on testattu viimeksi sekaanillakin, ja kelpasivat hyvin. Veivät koko pussillisen jopa mukanaan, kun sanoin että ne saa viedä.

Itsenäisyyspäivän köyhät piparit:


Nestemäiset aineet, yhteensä n. 2,5 dl:

  • 1 rkl pellavarouhe + 2 rkl vettä = "pellavamuna"
  • n. 0,5 dl omenasose 
  • Ja/TAI: puolikas pieni muusattu banaani
  • 0,5-1 dl taatelia liotettuna
  • loraus vettä tai kauramaitoa
Omenasose tai banaania käy yhtälailla. Ne ovat rasvan ja kanamunan korvikkeita leivonnassa. Taateli on makeutuksen takia, ja sen voi liottaa tilkkaan kiehuvaa vettä. 
Odota että taateli pehmenee itsestään vedessä, ja sitten voit käyttää joko miniblenderissä tai murskata käsin. Jos taatelia jää hajoamatta vähän, se ei haittaa. Hajoamatta jääneet kuituosat ovat käytännössä sama asia, kuin rusinat.

Pääasia että saat aikaan noin 2,5 dl nestemäistä seosta. 


Kuivat aineet, yhteensä n. 2,5 dl:

  • 1 dl kaurahiutale
  • 1 - 1,5 dl grahamjauho
  • 2 -3 tl tai rkl perunajauho
  • 1,5 tl leivinjauhe
Näitä kuivia aineitakin niin, että saat 2,5 dl täyteen. Voi ripauttaa lisää jauhoja tarvittaessa. Taikinasta tulee keskipaksua, löysähkö käy hyvin.

Mausteet:

  • 2-3 tl Oboy kaakaojauhe, tai 1-2 rkl kaakaojauhe
  • 1/8 tl - 1/4 tl kanelia, 
  • 1/8 tl - 1/4 tl inkiväärijauhe
  • ripaus neilikkaa
  • (muskottipähkinää ripaus, halutessa)
  • 1-2 rkl sokeria, tarvittaessa
  • 1-2 tl vaniljasokeria
  • pikku ripaus suolaa

Sattumiksi, halutessa:

  • muutama rusina
  • suklaahippuja

Vaiheet:

Sekoita pellavamuna ja nestemäiset omassa astiassa, ja kuivat omassa, sekoita kaikki yhteen. Jos nestettä tarvitsee lisätä, voit käyttää kasvijuomaa, vettä tai lisää omenasosetta. 
Laita leivinpaperoidulle pellille keoiksi. Asettele päälle suklaahippuja. Suklaahiput voi sekoittaa taikinaankin, mutta ovat tehokkaimpia päälle laitettuna.

Kuumensin uunin ensin 200, laskin keksit laittaessani 180 C asteeseen. Pois kun alkoi näyttää. Paistoaika 13minuuttia. 

Kuvia työvaiheista:



Kun olet saanut nämä nestemäiset tehtyä, ja taatelin murskattua veteen, niin yhdistä n. 2,5 dl mittaan. Jos se jää vajaaksi, lisää joko vettä tai kauramaitoa kunnes 2,5 dl nestettä on koossa.

Käytä miniblenderissä sekoittaaksesi nämä, tai sitten murskaa taateli käsin. Hyvä tietää, ettei blenderi ole pakollinen jos tekee näitä vaikka aamu viideltä, eikä halua herättää taloa.

Taatelia on desilitran mitassa likoamassa kuumassa vedessä. Sitä voi laittaa enemmänkin, esimerkiksi koko mitallinen. Muusattu banaaninpuolikas. Pellavarouhetta ja vettä. Pellavarouheesta ja vedestä muodostuu geeli, joka vastaa yhtä kanamunaa leivonnassa.

Banaani, kaurahiutale ja omenasose ovat myös tavallaan kananmunankorvikkeita, mutta banaani ja omenasose ovat hyviä myös rasvan tilalla. Näistä kekseistä tulee aivan unelmaisen pehmeät.

Joskus kun mittasuhteet vähän heilahtavat, voi tulla eri rakenteista. Näistä on joka kerta tullut silti jotakin tällä reseptillä.


Käytin nyt täysjyvävehnäjauhoja ja pikakaurahiutaleita. Kolme ruokalusikallista perunajauhojakin. 
Jos ei ole perunajauhoja, niin esim. teeleipäreseptiin tulee vain täysjyvävehnää ja kaurahiutaleita. Eli joka tapauksessa aineksista tulee jotakin.



Kuivia aineita niin, että tulee se 2,5 dl täyteen. Leivinjauhe 1,5 tl pitää muistaa laittaa, ja sekoittaa hyvin.
Vaniljasokeria mauksi, tai jos on sitä O'Boy kaakaojauhetta, jossa on vanilja-aromia valmiiksi.

Ja mausteet: Aina muistan laittaa inkiväärin, kanelin ja kaakaojauheen, ripauksen neilikkaa ja suolaa vasta, kun olen lusikoimassa keksitaikinaa jo pellille. Hyvä siis varmaan tässä kohtaa muistaa ne.

Rusinat ja suklaahiputkin. Suklaat voi lisätä taikinaan, tai laittaa päälle, tai jättää pois. 

Sekoita kuivat ja märät aineet yhteen, sekoita hyvin, ja lusikoi pellille.

Lis. Mainitsinkohan jo: Valmista piparimaustesekoitusta en ole suosinut, koska sillä ei ole tullut hyvä. Jos pidät piparimausteseoksesta, tai on onnistunut keksit ja piparit sillä, kerro ihmeessä. Tämä oli vain oma kokemus.


Noin viisitoista keksiä. Kätevä annostella esimerkiksi pyöreällä ruokalusikkamitalla keoiksi. Leviävät itsestään ja tasoittuvat vähän. Uuni oli ensin 200-asteinen, ja laskin lämpötilaa 180 C -asteeseen kun laitoin keksit, sitten ajastusta 13 minuuttia ja pois uunista.


Ruskea ja pehmeä keksi. Näistä tuli mieleen taas jaffakeksien rakenne, eli pehmeitä. Kuten voipapukeksitkin. Näissä nyt oli ne inkiväärit ja neilikat mausteena, joten näitä voi käyttää kaikessa, mihin tarvitsee pipareita. Vaikkapa jogurtissa, nicecream-annoksissa tai muuten vain kahvin kanssa.


Itse en nyt viimeksi eilen halunnut keksejä tai suklaata ollenkaan, mutta nämä ovatkin parhaita kun suklaanhimo iskee. Yllätyin taas, kun kahvipöydässä nämä olivat menestys. Annoinkin koko pussin vieraiden matkaan.


Tästä kuvasta näkee hyvin, miten erilaisia keksejä voi tulla, kun vaihtelee vähän aineksia. Näissä oli 5 minuutin kaurahiutaleita, omenasosetta, ja vähemmän taatelia. 

En laittanut suklaahippuja sekaan. Näistä tuli silti ainakin sen yhden päivän pelastus, ja kaakaojauhe auttoi suklaahaaveeseen sillä kertaa. Tummasuklaa sattui olemaan lopussa.

Samalla uunin kuumennuksella on kiva tehdä iso pellillinen kaura-banaanikeksejä pikahiutaleista, ja ne vastaavat puolestaan kanelisokeri- ja korvapuustihuumaan. Kaikkea kivaa ja erilaista kahvipöytään, vähällä vaivalla. 

Kiitos kun luit, hyvää lauantaipäivää! Katsotaan pian ruokaostoksetkin. 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 7 € - Lokakuu 4 - 80 €/kk

Ruokaostospostauksen aika.  Katsotaan mitä tuli. Vältin ostelua ja kaupassakäyntiä, että saisin lokakuun ruokakulut alas.  Kaupassa kävelin vaikka minkä herkullisen ohitse. Haksahdin silti kalliiseen pikaruokaan, josta kuvat alempana. Tumma makaroni 1, 13€/ kg 400g,0,45  € X 2 = 0,90 € Omena Suomi 0,386 kg x 2,49  €/kg = 0,96 € Satsuma 0,99 €/kg x 0,564 kg = 0,56 € Ruukkupersilja 1,07 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Piti laittaa koti mahdollisimman edustavaan ja sievään kuntoon hetkellisesti, ja siksi laitoin näitä ruukkuihin pöydille. Ostin tulilatvankin. Se maksoi vain alle 3 euroa Lidlissä, näillä pystyi täydentämään sisustusta vielä sitäkin halvemmalla. Salaattipurkin viereen mandariini- ja omena-asetelma. Edullista sisustamista hyötykasveilla. = 1,69  € Kauramaito Prismasta. Varsinaiset ruokaostokset tekivät n. 7  € , huvituksiin 7,90 € eli Picnicissä nautittu patonkisämpylä. En laske ruokakuluihin, mutta pitää tilittää jotta en ensin kerro vain kokokasvisruokavaliolla olosta sädekeh

WFPB - Ruokaostokset 90 € - Marraskuu 1 ja 2

 Marraskuun parin ensimmäisen viikon ruokaostokset.  Sen verran silppuisia kauppareissuja, että alkaa olla hinnat ja kuitit sekaisin. Selvittelin minkä pystyin, ja sain aikaan melko tarkat laskelmat. Jostain maustepussista ja omenasta nyt koira taisi syödä kuitit. Sovelluksien kanssa en pelaa, joten niistä ei ole apua tässä. Yhden jäätelön taas söin, ja siitä lensi paperi roskiin. Luulin ottaneeni kuvan, mutta ei sitä löytynytkään.  Ostokset ovat silppua koska jokainen kerta kun tein vaikkapa turhan reissun Lidlin ohi, tai mitä lie olin hakemassa milloinkin muutakin kuin ruokaa, niin otin aina pussillisen vaikkapa kaurahiutaletta ja makaronia, että saa kaapit sopivan täyteen. Pääsee kohta joulun viettoon niin, ettei tarvitse yhden kaurahiutalepaketin takia alkaa miettiä kauppareissuja. Kaikki mikä maksaa alle 1€/kg ovat taas olleet kuukauden suosikkituotteinani varsinkin energianlähteiden osalta.  Maustekaappiakin joudun jo alkaa täyttämään uudelleen, sentään siellä ei mitään kolme vuo

WFPB - Keitto -Rosmariini ja curry

Keltainen keitto syksyyn, talveen tai mihin vuodenaikaan hyvänsä. Helppo koota kuivakaapin aineksista ja perus perunoista ja porkkanoista.  Laitoin reseptiä ylös koska tähän keittoon tulikin riisiä, ja mausteeksi rosmariinia. Kumpaakaan ainesta en ole keitoissa useinkaan käyttänyt. Perus pohja on vanha tuttu, eli peruna, porkkana ja linssit.  Peruna-porkkana-rosmariini-currykeitto: 1-2 porkkanaa n. litra perunoita, jauhoisia esim Afra. 0,5 dl punaisia kuivattuja linssejä 0,5 dl riisiä n.1-1,5 l vettä 1/2 tl suolaton currymauste 1/4 - 1/2 tl rouhittu mustapippuri 1/2 tl kuivattu rosmariini Tarvittaessa: Maun mukaan loraukset suolaisia maustekastikkeita kuten ketsuppi, sinappi, soijakastike tai ripottelu suolaa. Tai esim. Herbamare suolaa pintaan tms. ja/tai loraus tomaattisosetta tai paseerattua tomaattia. Kuori ja pilko ensin porkkanat. Laita kiehumaan. Mausta. Keitä porkkanoita reilusti vaikka 10-15 minuuttia, tai kunnes alkavat jo pehmetä hyvin. Kuori tarvittaessa, ja pilko perunat. 

WFPB - Ruokaostokset 45 € - Lokakuu 3

 Lokakuun kolmannen viikon ruokaostokset. Tässä on täksi ja ensiviikoksi syömistä.  =6,85 € Combino täysjyväspagetti 2x 0,95 €/500g = 1,90 €/kg Punaiset linssit  500 g 1,99 €, 3,98 €/kg Luomu mustapavut Freshona 4 x 0,74 € = 2,96 € Lidlissä on ollut näitä tölkkipapuja jotenkin vähänlaisesti viimeaikoina, ja kysyin asiasta myyjältä. Kuulemma toimitusvaikeuksia ollut. Oli juuri mielessä että voisin ostaa koko laatikon kerralla kun alkavat loppua kotoakin muttei sieltä täyttä laatikkoa enää löytynyt. = 4,95 € Pirkka banaani 1,638 kg x 1,99 €/kg = 3,26 € K-Menu kivetön luumu 200 g  8,45 €/kg = 1,69 € Luumusoppaa, riisipuuron kanssa. Meira Kurkuma 24g 31,25 €/kg =  0,75 €  =1,37 € Kurkku 0,686 kg x 1,99 € = 1,37 € Kurkku oli Lidlissä tarjouksessa, sehän ei nyt aina ole näin halpaa. Baresa luomu tomaattimurska 12 X 0,99€/500g = 11,88 € Lauantai-illan puuhapussi Lidlistä 8,5 €: = 1,69 € Jauhoinen peruna 0,85 €/kg = 5,32 € Persimoni 0,704 €/kg x 1,99 €/kg = 1,40 € Kotimaiset omenat 1 kg, 2,

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo kannattaa tark

Punajuurien keittäminen ja balsamiviinietikkakastike

Oletko joskus miettinyt, että voisit itse keittää punajuuria, mutta et ole ihan varma kannattaako siihen ryhtyä tänään?  Voit nyt seurata vaihe vaiheelta, miten asia etenee, ja hyödyntää vinkkejä omassa keittiössäsi. Ostin siis kilon punajuuria. Kauniita ovat!   Keitetään punajuuret ja tehdään niille nopea dressinki, ja mietitään punajuurien käyttöä ja säilytystä. Aletaanpas sitten töihin heti: Tässä ne nyt ovat.  Punajuurissa oli maakellarin haju.  Eipä ihme, sillä ovathan nämä viime syksystä asti odottaneet tätä toukokuista hetkeä.  Kuurasin punajuuret harjalla vedessä hyvin. Maakellarin haju ei etene ruokalautaselle, vaan jää pesuveteen ja viimeistään keittoveteen. Oli muutama homepilkkukin osassa punajuuria, mutta harjasin ne pilkut vain pois.  Vettä laitoin niin, että punajuuret peittyvät ja vielä vähän ylikin.  Tein vedenkeittimessä kuumaa vettä valmiiksi. Kun kiehuessa punajuurien keitinvesi haihtuu, kuumaa vettä voi heti lisätä, eikä kiehuminen stoppaa.  Keittoaika 1 - 1 ja puo

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa paistettuna. H

Luukku 16 - Juuriselleri - WFPB

 Luukku 16 aukenee: Juuriselleri Selleriä en olekaan kokeillut paljoa ollenkaan. Aukko sivistyksessä. Taisin ostaa vuosia sitten tällaisen mukula- tai juurisellerin, ja paistella sitä. En muista mitä sain aikaiseksi, ja sen jälkeen unohtunut koko mukulaselleri.  Varsiselleriä on välillä ollut. Juuriselleri ja mukulaselleri on sama asia. Erikseen on vielä varsi-ja lehtiselleri, ne ovat keskenään sama asia, pitkä varsi. Nyt juurisellereitä oli Lidlissä esillä 2,99 €/kg, ja siitä innostuin kokeilemaan. Oli niitä Prismassakin taannoin, ja kävi jo melkein ostoskorissakin, silloin oli jotain muuta niin jätin toiseen kertaan. Etsin netistä mitä tälle kannattaisi oikein tehdä, ja alkoi sitten hahmottua. Tein uunissa, salaatiksi ja keittämällä. Selleri kannattaa pestä ja harjata juuresharjalla. Jos haluaa pestä oikein tarkasti, koko sellerimukula kannattaa laittaa veteen likoamaan joksikin aikaa, että multa alkaa irrota helpommin, ja rapsutella sitten tarkemmin. Ne rypyläisimmät juuriosat voi k

WFPB - Savutofulaatikko

Laatikko tai kiusaus savutofusta ja perunasta. Nesteenä voi käyttää pelkkää vettä. Kauramaitokin on kiva, jos haluaa valkoista kermaperunan näköistä. Tästä tuli vähän simppeliä, kun en laittanut mitään mausteita. Ainekset pilkotaan vuokaan, peitetään nesteellä.  Savutofulaatikko 2 l vuokaan 100 g savutofua perunaa vettä kauramaitoa, halutessa Pilko perunat ja savutofu vuokaan, peitä nesteellä. Paista uunissa n. 200 C kunnes valmistuu.  Keltaisen tai punaisen pussin perunoita.  Tästä määrästä ei montaa ateriaa tullut, mutta muuten melko täyttävää. Puolitan tofun per laatikko vain sen takia, että saan vähennettyä suolan määrää. Makuasioita, miten haluaa laittaa. Tässä oli nyt suolaa 1,7 g/ 100g. Lidlistä ostettu. Vedellä peittoon suurin piirtein. Olisi voinut enemmänkin antaa pinnan ruskettua, mutta otin nyt pois vain ajoissa. Jos haluaisi kermaisemman näköistä, voisi keittää perunoita ensin hetki kattilassa samalla hämmentäen, ja kaataa sitten vasta vuokaan vesineen, ja paistumaan. Hämm