Pehmeät suklaiset keksit.
Viime itsenäisyyspäivänä teki mieli piparkakkuja, mutta eihän niitä sekunnissa tehdä. Siksi tekaisin nopeasti keksitaikinan, johon laitoin piparkakun mausteita: Inkivääriä, ripaus neilikkaa, kanelia.
Sattui olemaan myös Oboy- kaakaojauhetta, ja kaadoin pussin pohjalta ne. Toisella kertaa käytin tummaa kaakaojauhetta, noin 1-2 ruokalusikallista. Voit laittaa mitä sattuu olemaan käsillä.
Keksit voi makeuttaa kokonaan tai osittain taatelilla. Maista ennen paistamista, ja varmista että on riittävän makeaa. Taatelia kun laittaa, niin sokeria kuitenkaan ei varmaan tarvita paria lusikallista enempää. Vaniljasokerista saa lisää makua.
Kekseillä saa juhlallisen tuoksun aikaan mausteiden ansiosta, vaikka oikeita pipareita ei ehtisikään tekemään. Siksi näiden nimeksi tuli nyt Köyhät piparit. Eivät välttämättä ole edullisempia kuin toisetkaan piparit, mutta jos on pulaa vaikkapa leipomisajasta tai kiinnostuksesta. Tai tarvikkeista, kuten kaulimet ja piparimuotit. Blenderiäkään näissä ei tarvita pakollisesti. Ja jos tykästyy, voi näitä tehdä ihan tarkoituksella ilman pulaakin, muiden piparien ja ruokien viereen.
Nämä vegaaniset keksit on testattu viimeksi sekaanillakin, ja kelpasivat hyvin. Veivät koko pussillisen jopa mukanaan, kun sanoin että ne saa viedä.
Itsenäisyyspäivän köyhät piparit:
Nestemäiset aineet, yhteensä n. 2,5 dl:
- 1 rkl pellavarouhe + 2 rkl vettä = "pellavamuna"
- n. 0,5 dl omenasose
- Ja/TAI: puolikas pieni muusattu banaani
- 0,5-1 dl taatelia liotettuna
- loraus vettä tai kauramaitoa
Omenasose tai banaania käy yhtälailla. Ne ovat rasvan ja kanamunan korvikkeita leivonnassa. Taateli on makeutuksen takia, ja sen voi liottaa tilkkaan kiehuvaa vettä.
Odota että taateli pehmenee itsestään vedessä, ja sitten voit käyttää joko miniblenderissä tai murskata käsin. Jos taatelia jää hajoamatta vähän, se ei haittaa. Hajoamatta jääneet kuituosat ovat käytännössä sama asia, kuin rusinat.
Odota että taateli pehmenee itsestään vedessä, ja sitten voit käyttää joko miniblenderissä tai murskata käsin. Jos taatelia jää hajoamatta vähän, se ei haittaa. Hajoamatta jääneet kuituosat ovat käytännössä sama asia, kuin rusinat.
Pääasia että saat aikaan noin 2,5 dl nestemäistä seosta.
Kuivat aineet, yhteensä n. 2,5 dl:
- 1 dl kaurahiutale
- 1 - 1,5 dl grahamjauho
- 2 -3 tl tai rkl perunajauho
- 1,5 tl leivinjauhe
Näitä kuivia aineitakin niin, että saat 2,5 dl täyteen. Voi ripauttaa lisää jauhoja tarvittaessa. Taikinasta tulee keskipaksua, löysähkö käy hyvin.
Mausteet:
- 2-3 tl Oboy kaakaojauhe, tai 1-2 rkl kaakaojauhe
- 1/8 tl - 1/4 tl kanelia,
- 1/8 tl - 1/4 tl inkiväärijauhe
- ripaus neilikkaa
- (muskottipähkinää ripaus, halutessa)
- 1-2 rkl sokeria, tarvittaessa
- 1-2 tl vaniljasokeria
- pikku ripaus suolaa
Sattumiksi, halutessa:
- muutama rusina
- suklaahippuja
Vaiheet:
Sekoita pellavamuna ja nestemäiset omassa astiassa, ja kuivat omassa, sekoita kaikki yhteen. Jos nestettä tarvitsee lisätä, voit käyttää kasvijuomaa, vettä tai lisää omenasosetta.
Laita leivinpaperoidulle pellille keoiksi. Asettele päälle suklaahippuja. Suklaahiput voi sekoittaa taikinaankin, mutta ovat tehokkaimpia päälle laitettuna.
Kuumensin uunin ensin 200, laskin keksit laittaessani 180 C asteeseen. Pois kun alkoi näyttää. Paistoaika 13minuuttia.
Kuvia työvaiheista:
Kun olet saanut nämä nestemäiset tehtyä, ja taatelin murskattua veteen, niin yhdistä n. 2,5 dl mittaan. Jos se jää vajaaksi, lisää joko vettä tai kauramaitoa kunnes 2,5 dl nestettä on koossa.
Käytä miniblenderissä sekoittaaksesi nämä, tai sitten murskaa taateli käsin. Hyvä tietää, ettei blenderi ole pakollinen jos tekee näitä vaikka aamu viideltä, eikä halua herättää taloa.
Taatelia on desilitran mitassa likoamassa kuumassa vedessä. Sitä voi laittaa enemmänkin, esimerkiksi koko mitallinen. Muusattu banaaninpuolikas. Pellavarouhetta ja vettä. Pellavarouheesta ja vedestä muodostuu geeli, joka vastaa yhtä kanamunaa leivonnassa.
Banaani, kaurahiutale ja omenasose ovat myös tavallaan kananmunankorvikkeita, mutta banaani ja omenasose ovat hyviä myös rasvan tilalla. Näistä kekseistä tulee aivan unelmaisen pehmeät.
Joskus kun mittasuhteet vähän heilahtavat, voi tulla eri rakenteista. Näistä on joka kerta tullut silti jotakin tällä reseptillä.
Käytin nyt täysjyvävehnäjauhoja ja pikakaurahiutaleita. Kolme ruokalusikallista perunajauhojakin.
Jos ei ole perunajauhoja, niin esim. teeleipäreseptiin tulee vain täysjyvävehnää ja kaurahiutaleita. Eli joka tapauksessa aineksista tulee jotakin.
Vaniljasokeria mauksi, tai jos on sitä O'Boy kaakaojauhetta, jossa on vanilja-aromia valmiiksi.
Ja mausteet: Aina muistan laittaa inkiväärin, kanelin ja kaakaojauheen, ripauksen neilikkaa ja suolaa vasta, kun olen lusikoimassa keksitaikinaa jo pellille. Hyvä siis varmaan tässä kohtaa muistaa ne.
Rusinat ja suklaahiputkin. Suklaat voi lisätä taikinaan, tai laittaa päälle, tai jättää pois.
Sekoita kuivat ja märät aineet yhteen, sekoita hyvin, ja lusikoi pellille.
Lis. Mainitsinkohan jo: Valmista piparimaustesekoitusta en ole suosinut, koska sillä ei ole tullut hyvä. Jos pidät piparimausteseoksesta, tai on onnistunut keksit ja piparit sillä, kerro ihmeessä. Tämä oli vain oma kokemus.
Noin viisitoista keksiä. Kätevä annostella esimerkiksi pyöreällä ruokalusikkamitalla keoiksi. Leviävät itsestään ja tasoittuvat vähän. Uuni oli ensin 200-asteinen, ja laskin lämpötilaa 180 C -asteeseen kun laitoin keksit, sitten ajastusta 13 minuuttia ja pois uunista.
Itse en nyt viimeksi eilen halunnut keksejä tai suklaata ollenkaan, mutta nämä ovatkin parhaita kun suklaanhimo iskee. Yllätyin taas, kun kahvipöydässä nämä olivat menestys. Annoinkin koko pussin vieraiden matkaan.
Tästä kuvasta näkee hyvin, miten erilaisia keksejä voi tulla, kun vaihtelee vähän aineksia. Näissä oli 5 minuutin kaurahiutaleita, omenasosetta, ja vähemmän taatelia.
En laittanut suklaahippuja sekaan. Näistä tuli silti ainakin sen yhden päivän pelastus, ja kaakaojauhe auttoi suklaahaaveeseen sillä kertaa. Tummasuklaa sattui olemaan lopussa.
En laittanut suklaahippuja sekaan. Näistä tuli silti ainakin sen yhden päivän pelastus, ja kaakaojauhe auttoi suklaahaaveeseen sillä kertaa. Tummasuklaa sattui olemaan lopussa.
Samalla uunin kuumennuksella on kiva tehdä iso pellillinen kaura-banaanikeksejä pikahiutaleista, ja ne vastaavat puolestaan kanelisokeri- ja korvapuustihuumaan. Kaikkea kivaa ja erilaista kahvipöytään, vähällä vaivalla.
Kiitos kun luit, hyvää lauantaipäivää! Katsotaan pian ruokaostoksetkin.
Kommentit
Lähetä kommentti