Siirry pääsisältöön

WFPB - Itsenäisyyspäivän suklaakeksit - Köyhät piparit

Pehmeät suklaiset keksit.


Viime itsenäisyyspäivänä teki mieli piparkakkuja, mutta eihän niitä sekunnissa tehdä. Siksi tekaisin nopeasti keksitaikinan, johon laitoin piparkakun mausteita: Inkivääriä, ripaus neilikkaa, kanelia. 

Sattui olemaan myös Oboy- kaakaojauhetta, ja kaadoin pussin pohjalta ne. Toisella kertaa käytin  tummaa kaakaojauhetta, noin 1-2 ruokalusikallista. Voit laittaa mitä sattuu olemaan käsillä.


Keksit voi makeuttaa kokonaan tai osittain taatelilla. Maista ennen paistamista, ja varmista että on riittävän makeaa. Taatelia kun laittaa, niin sokeria kuitenkaan ei varmaan tarvita paria lusikallista enempää. Vaniljasokerista saa lisää makua. 

Kekseillä saa juhlallisen tuoksun aikaan mausteiden ansiosta, vaikka oikeita pipareita ei ehtisikään tekemään. Siksi näiden nimeksi tuli nyt Köyhät piparit. Eivät välttämättä ole edullisempia kuin toisetkaan piparit, mutta jos on pulaa vaikkapa leipomisajasta tai kiinnostuksesta. Tai tarvikkeista, kuten kaulimet ja piparimuotit. Blenderiäkään näissä ei tarvita pakollisesti. Ja jos tykästyy, voi näitä tehdä ihan tarkoituksella ilman pulaakin, muiden piparien ja ruokien viereen.

Nämä vegaaniset keksit on testattu viimeksi sekaanillakin, ja kelpasivat hyvin. Veivät koko pussillisen jopa mukanaan, kun sanoin että ne saa viedä.

Itsenäisyyspäivän köyhät piparit:


Nestemäiset aineet, yhteensä n. 2,5 dl:

  • 1 rkl pellavarouhe + 2 rkl vettä = "pellavamuna"
  • n. 0,5 dl omenasose 
  • Ja/TAI: puolikas pieni muusattu banaani
  • 0,5-1 dl taatelia liotettuna
  • loraus vettä tai kauramaitoa
Omenasose tai banaania käy yhtälailla. Ne ovat rasvan ja kanamunan korvikkeita leivonnassa. Taateli on makeutuksen takia, ja sen voi liottaa tilkkaan kiehuvaa vettä. 
Odota että taateli pehmenee itsestään vedessä, ja sitten voit käyttää joko miniblenderissä tai murskata käsin. Jos taatelia jää hajoamatta vähän, se ei haittaa. Hajoamatta jääneet kuituosat ovat käytännössä sama asia, kuin rusinat.

Pääasia että saat aikaan noin 2,5 dl nestemäistä seosta. 


Kuivat aineet, yhteensä n. 2,5 dl:

  • 1 dl kaurahiutale
  • 1 - 1,5 dl grahamjauho
  • 2 -3 tl tai rkl perunajauho
  • 1,5 tl leivinjauhe
Näitä kuivia aineitakin niin, että saat 2,5 dl täyteen. Voi ripauttaa lisää jauhoja tarvittaessa. Taikinasta tulee keskipaksua, löysähkö käy hyvin.

Mausteet:

  • 2-3 tl Oboy kaakaojauhe, tai 1-2 rkl kaakaojauhe
  • 1/8 tl - 1/4 tl kanelia, 
  • 1/8 tl - 1/4 tl inkiväärijauhe
  • ripaus neilikkaa
  • (muskottipähkinää ripaus, halutessa)
  • 1-2 rkl sokeria, tarvittaessa
  • 1-2 tl vaniljasokeria
  • pikku ripaus suolaa

Sattumiksi, halutessa:

  • muutama rusina
  • suklaahippuja

Vaiheet:

Sekoita pellavamuna ja nestemäiset omassa astiassa, ja kuivat omassa, sekoita kaikki yhteen. Jos nestettä tarvitsee lisätä, voit käyttää kasvijuomaa, vettä tai lisää omenasosetta. 
Laita leivinpaperoidulle pellille keoiksi. Asettele päälle suklaahippuja. Suklaahiput voi sekoittaa taikinaankin, mutta ovat tehokkaimpia päälle laitettuna.

Kuumensin uunin ensin 200, laskin keksit laittaessani 180 C asteeseen. Pois kun alkoi näyttää. Paistoaika 13minuuttia. 

Kuvia työvaiheista:



Kun olet saanut nämä nestemäiset tehtyä, ja taatelin murskattua veteen, niin yhdistä n. 2,5 dl mittaan. Jos se jää vajaaksi, lisää joko vettä tai kauramaitoa kunnes 2,5 dl nestettä on koossa.

Käytä miniblenderissä sekoittaaksesi nämä, tai sitten murskaa taateli käsin. Hyvä tietää, ettei blenderi ole pakollinen jos tekee näitä vaikka aamu viideltä, eikä halua herättää taloa.

Taatelia on desilitran mitassa likoamassa kuumassa vedessä. Sitä voi laittaa enemmänkin, esimerkiksi koko mitallinen. Muusattu banaaninpuolikas. Pellavarouhetta ja vettä. Pellavarouheesta ja vedestä muodostuu geeli, joka vastaa yhtä kanamunaa leivonnassa.

Banaani, kaurahiutale ja omenasose ovat myös tavallaan kananmunankorvikkeita, mutta banaani ja omenasose ovat hyviä myös rasvan tilalla. Näistä kekseistä tulee aivan unelmaisen pehmeät.

Joskus kun mittasuhteet vähän heilahtavat, voi tulla eri rakenteista. Näistä on joka kerta tullut silti jotakin tällä reseptillä.


Käytin nyt täysjyvävehnäjauhoja ja pikakaurahiutaleita. Kolme ruokalusikallista perunajauhojakin. 
Jos ei ole perunajauhoja, niin esim. teeleipäreseptiin tulee vain täysjyvävehnää ja kaurahiutaleita. Eli joka tapauksessa aineksista tulee jotakin.



Kuivia aineita niin, että tulee se 2,5 dl täyteen. Leivinjauhe 1,5 tl pitää muistaa laittaa, ja sekoittaa hyvin.
Vaniljasokeria mauksi, tai jos on sitä O'Boy kaakaojauhetta, jossa on vanilja-aromia valmiiksi.

Ja mausteet: Aina muistan laittaa inkiväärin, kanelin ja kaakaojauheen, ripauksen neilikkaa ja suolaa vasta, kun olen lusikoimassa keksitaikinaa jo pellille. Hyvä siis varmaan tässä kohtaa muistaa ne.

Rusinat ja suklaahiputkin. Suklaat voi lisätä taikinaan, tai laittaa päälle, tai jättää pois. 

Sekoita kuivat ja märät aineet yhteen, sekoita hyvin, ja lusikoi pellille.

Lis. Mainitsinkohan jo: Valmista piparimaustesekoitusta en ole suosinut, koska sillä ei ole tullut hyvä. Jos pidät piparimausteseoksesta, tai on onnistunut keksit ja piparit sillä, kerro ihmeessä. Tämä oli vain oma kokemus.


Noin viisitoista keksiä. Kätevä annostella esimerkiksi pyöreällä ruokalusikkamitalla keoiksi. Leviävät itsestään ja tasoittuvat vähän. Uuni oli ensin 200-asteinen, ja laskin lämpötilaa 180 C -asteeseen kun laitoin keksit, sitten ajastusta 13 minuuttia ja pois uunista.


Ruskea ja pehmeä keksi. Näistä tuli mieleen taas jaffakeksien rakenne, eli pehmeitä. Kuten voipapukeksitkin. Näissä nyt oli ne inkiväärit ja neilikat mausteena, joten näitä voi käyttää kaikessa, mihin tarvitsee pipareita. Vaikkapa jogurtissa, nicecream-annoksissa tai muuten vain kahvin kanssa.


Itse en nyt viimeksi eilen halunnut keksejä tai suklaata ollenkaan, mutta nämä ovatkin parhaita kun suklaanhimo iskee. Yllätyin taas, kun kahvipöydässä nämä olivat menestys. Annoinkin koko pussin vieraiden matkaan.


Tästä kuvasta näkee hyvin, miten erilaisia keksejä voi tulla, kun vaihtelee vähän aineksia. Näissä oli 5 minuutin kaurahiutaleita, omenasosetta, ja vähemmän taatelia. 

En laittanut suklaahippuja sekaan. Näistä tuli silti ainakin sen yhden päivän pelastus, ja kaakaojauhe auttoi suklaahaaveeseen sillä kertaa. Tummasuklaa sattui olemaan lopussa.

Samalla uunin kuumennuksella on kiva tehdä iso pellillinen kaura-banaanikeksejä pikahiutaleista, ja ne vastaavat puolestaan kanelisokeri- ja korvapuustihuumaan. Kaikkea kivaa ja erilaista kahvipöytään, vähällä vaivalla. 

Kiitos kun luit, hyvää lauantaipäivää! Katsotaan pian ruokaostoksetkin. 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Huhtikuu 2

Tällä viikolla ei tarvinnut perunaa, kun hain edellisten ostosten perunat vasta viime loppuviikosta. Ostin nyt bataattia vähän lisähöysteeksi. Ostokset noin 50 euroa. Siitä 16,5 euroa mustikoihin, kuten viimekin viikolla, joita en olisi tarvinnut ihan heti. Nostivat siis hieman normaalia viikkoruokasummaa, mutta eipä se mitään. Sitten ei tarvitse mustikoita miettiä enää joka kauppareissulla.  Olen tässä harkinnut, että tämän kuun vedän vähän löysemmin eli en pyri mihinkään alle 150 euroon.  Ihan sama mitä menee, kun olen nyt pitänyt kaapintyhjennysviikkoja, eli silloin syödään mitä on valmiina ja tyhjennellään vajaita paketteja. Vieläkin oikeastaan pystyy jatkamaan. Haen seuraavaksi mitä mieleen juolahtaa, mistä pidän ja mikä on in. Katson kilohintaa toki, ei siitä tavasta eroonkaan enää varmaan heti pääse. Tämä ei muutu edullisuutta etsivästä ruokablogista kalliin ruuan blogiksi. = 5,24 € Bataattia 2,025 kg x 2,59 €/kg  = 2,35 € Omena Jonagold 0,403 kg x 1,39 €/kg = 0,56 € Mandariini

WFPB - Ruokaostokset 55 €- Huhtikuu 1- Pääsiäinen

Pääsiäisen ruokaostokset ja muut. 55 euroa, ja lisäys maaliskuun ostoksiin.  Lopussa ruokasuunnitelmaa ja ideoita. = 13,59 € Luomu Ruisjauho 2,29 €/kg Luomu Täysjyvävehnäjauho 1,99 €/kg Kaurahiutale 0,99 x2 1,25 €/kg = 1,98   € Kidneypavut 2 x 0,69 € Mustapavut 0,75 € Tumma makaroni 4x 0,45/400g , 1,13 €/kg = 1,80 € 2kg Tyrnävän Jauhoinen peruna0,80 €/kg = 1,59 € Kotimaista yleisperuna 5 kg x 0,40 €/kg = 1,99 € Tärkkelyspitoisten osuus on kaikista tärkein, koska nämä ovat ruokia joilla jaksaa. = 5,3 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Kurkku 0,276 kg x 2,99 €/kg = 0,83 € Basilika 1,39 €  Porkkanat 1,29 e/kg = 6,93 € Luomu appelsiini x 2, 1,99 €/kg = 3,98 €  Luomu banaani 0,682 kg x 1,95 €/kg = 1,06 € Mandariini 1kg = 1,89 €  = 16,58 € Pakastemustikka 2 X 8,29 €/kg = 1,84 € Rainbow paseerattu tomaatti luomu 500g 0,92 € x2, 1,84 € /kg  = 5,24 € Saarioinen Mämmi 700g 4,27 €/kg = 2,99 €  Alpro No Sugars Soijajuoma   2,15 €/l Kuva vanhasta purkista mutta kuitenkin. Purkkimallistot kun muuttuu, p

Luukku 14 - Kaali - WFPB

Luukussa 14 on kaali. Kaali-ideoita ja kaalinkuvia on paljon, ja netistä löytyisi lisää ideoita joka päivä kokeiltavaksi. Joulukalenterin saisi täyteen pelkillä kaaliaiheilla. Tänään nyt ainakin kaalilaatikkoa ja kaalisalaatteja, ja muitakin vinkkejä. Kaalilaatikko n. 0,75 dl tai 1 dl ohrasuurimoita (Myllyn Paras esikypsytetty, rikottu) n. 1 dl soijarouhetta 300-400 g kaali n. 2 tl siirappia  pari porkkanaa 2 tl - 1 rkl kuivattua persiljaa 1/2 tai 1/4 tl jauhettua maustepippuria, tai kokonaisia 1 tl soijakastiketta halutessa Kaalilaatikossa oli nyt kaksi vaihetta, ensin paistoin ja keitin kattilassa aineksia vähän matkaa, sitten siirsin uuniin jatkamaan. Keitin siis eri kattilassa ensin ohraryynit vähässä vedessä. Laitoin myös soijarouhetta. Samaan aikaan paistoin kaalia ja porkkanoita eri kattilassa. Siten, etteivät aivan ruskistuneet, mutta pehmenivät ja muuttuivat läpikuultaviksi. Höyrytin niitä sen lisäksi kannen alla. Yhdistin sitten kaalit ohran kanssa samaan kattilaan, ja annoin

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

WFPB - Viikon menu - Maaliskuu 1 - Ruokasuunnitelma

Ruokasuunnitelma viikoksi. Kuusi kohtaa ruokaideoita, joista kohdassa 6 on puurot, leivät ja jälkkärit.  1. Riisi ja pavut Ensimmäisenä jotain, mihin voi laittaa basilikaa.  Kun tekee yhdenastian ruoan ,  riisin ja pavut, tai  riisin ja tomaattikastikkeen ja minkä tahansa vastaavan ruoan, jos ruoasta tulee mautonta, voi laittaa tuoreita basilikan lehtiä revittynä, niin ruoka muuttuukin tosi kivaksi elämykseksi. Basilikarisottoa teen joskus arborioriisistäkin. Kiva käyttää koko ruukku, tai miksei kaksikin ruukkua basilikaa. Perunaa kylkeen. Valmiiksi tein jo sekoitusta, missä on kaikenlaisia jyviä ja linssejä. Eniten riisiä. Tätä kun kaataa 1 mitta + 2 vettä, saa yhden astian ruoan valmistuksen haudutuspadassakin helposti aloitettua.  Omaa maustesekoitustakin kannattaa tehdä johonkin pieneen purkkiin. Käy myös pöytämausteena sitten. 2. Palsternakka-perunamuusi ja punajuuri-mustapapupihvit Palsternakasta on ideoita , ja nyt ruokalistalle niistä valikoitui palsternakka-perunamuusi. Pun

Luukku 22. - WFPB - Makaronilaatikko ja italiansalaatti

Tuli ehkä paras makaronilaatikko pitkiin aikoihin. Italiansalaattikin onnistui. Makaronilaatikko: 1 pussi/400 g tummaa makaronia 1 porkkana n.100g mustapapuja (n. alle puoli tölkillistä, valutettuja) vettä Mausteet: 1 rkl soijakastike 1/2 tl mustapippuri 1/4 tl maustepippuri 1/8 tl valkopippuri, tai ripaus loraus ketsuppia 200 C noin tunti Mustapippurimääräni, 1/2 teelusikallista, voi olla paljon jollekin. Tässä oli jonkin verran potkua nyt.  Ketsuppia lorahti siten, että huuhtelin lopun ketsuppipullon. En tiedä paljonko meni. Soijakastiketta 1 rkl voi olla paljon suolaa, mutta kannattaa maistella. Vettä meni jotain alle puolitoista litraa. Keitin vedenkeittimessä litran. Vielä ketsuppipullosta ja mukista lisää, ja että peittyy hyvin. Sekoitin mausteet ensin veteen mukissa, ja sekoitin vuokaan, että varmasti leviävät. Porkkanaraastetta näytti ensin olevan tosi paljon, mutta hyvin se sinne lopulta upposi. Paistoin 200C- asteisessa uunissa noin tunnin, ilman kantta. Noin tunnin päästä al

WFPB - Savutofulaatikko

Laatikko tai kiusaus savutofusta ja perunasta. Nesteenä voi käyttää pelkkää vettä. Kauramaitokin on kiva, jos haluaa valkoista kermaperunan näköistä. Tästä tuli vähän simppeliä, kun en laittanut mitään mausteita. Ainekset pilkotaan vuokaan, peitetään nesteellä.  Savutofulaatikko 2 l vuokaan 100 g savutofua perunaa vettä kauramaitoa, halutessa Pilko perunat ja savutofu vuokaan, peitä nesteellä. Paista uunissa n. 200 C kunnes valmistuu.  Keltaisen tai punaisen pussin perunoita.  Tästä määrästä ei montaa ateriaa tullut, mutta muuten melko täyttävää. Puolitan tofun per laatikko vain sen takia, että saan vähennettyä suolan määrää. Makuasioita, miten haluaa laittaa. Tässä oli nyt suolaa 1,7 g/ 100g. Lidlistä ostettu. Vedellä peittoon suurin piirtein. Olisi voinut enemmänkin antaa pinnan ruskettua, mutta otin nyt pois vain ajoissa. Jos haluaisi kermaisemman näköistä, voisi keittää perunoita ensin hetki kattilassa samalla hämmentäen, ja kaataa sitten vasta vuokaan vesineen, ja paistumaan. Hämm

WFPB - Leipä - Täysjyväjauhot ja kaura

Tuoretta leipää. Tällä kertaa limppumallinen leipä.  Leipä: 3-4 dl vettä loraus siirappia esim 3 tl ripaus suolaa, maun mukaan, esim.1/4 tl 2 tl kuivahiivaa 2,5 dl pikakaurahiutaleita 1 dl ruisjauhoja n. 4 dl täysjyvävehnäjauhoja Lämpöiseen veteen kuivahiiva, ripaus suolaa ja sokeria/siirappia. Lisää kaurahiutaleet ja ruisjauho, sekoittele. Lisää täysjyvävehnäjauhoja niin, että syntyy paksu, puukauhalla vaivalloisesti sekoitettava taikina. Voit vaivata taikinaa metallisella tai puisella lusikalla. Leipään tulee suolaa maun mukaan, vähäsuolaisesti tai ei. Laitan myös yleensä lorauksen siirappia tai sokeria, koska se voi mahdollisesti auttaa kuivahiivaa heräämään paremmin. Pieni ripaus voi parantaa myös leivän maistuvuutta. Tämä taikina tarttuu käsiin, joten siksi mieluummin vaivaaminen lusikalla.  Vaivaamisen jälleen irrottele jauhojen avulla reunoilta ja ota taikinapallo käteen. Leipää voi muovailla ilmassakin vähän, taittelemalla ja sitten kerätä alapuolelle taikinaa. Voit laittaa suo

WFPB - Muffinssit - Omena, kaura ja mustikka - Ilman leivinjauhettakin onnistuu

Tämän muffinssiohjeen avulla pääsevät myös kolhuiset, ylimenneet, tai liian happamat omenat hyötykäyttöön.  Jos omenoita ei ole tarpeeksi, voi käyttää lisänä ylikypsää banaania tai omenasosetta purkista. Muffinssit maistuvat eväänä, ja kahvin tai teen kanssa. Näitä voisi myös ajatella kaurapuurona pakattuna taskukokoon, ja helposti käsiteltävään kääreeseen. Tai: Voit myös jättää muffinssipaperit pois, ja tehdä litteitä keksin mallisia leivonnaisia. Makeuttamiseen voi käyttää taatelia, banaania, tai sokeria. Rasvaa ei tarvitse laittaa.  Kokeilin, tarvitseeko laittaa ruokasoodaa ja leivinjauhetta. Tein muffinssit ensin leivinjauheen ja ruokasoodan kanssa. Toisena ilman kumpaakin ainetta. Sattumiksi voi laittaa marjoja ja rusinoita. Laitoin mustikkaa ja rusinoita näihin.  Huom: Kokeilin kerran myös mansikoita, ja yllättäen ne eivät sopineet. Toisiin muffinsseihin sopivat,  joten ihmettelen suuresti. Suosittelen siis kuitenkin näihin mustikoita ensisijaisesti. Idean sain näiden tekoon  Fl

WFPB - Sämpylät - Litteät leivät - Peltileipäresepti

Helpot sämpylät ilman vaivaamista ja pyörittelyä. Nämä onnistuvat joka kerta jollakin tavalla.  Sama resepti, kuin peltileivässä , mutta aloinkin kerran tekemään taikinasta litteitä leipiä.  Kaksi versiota, 1. ja 2, iso ja pieni taikina. Isosta, sämpylätaikina 1, tulee koko pellillinen ja sämpylät voivat kasvaa toisiinsa kiinnikin tilanpuutteessa, tavallisella uunipellillä. Ne voi sitten erotella toisistaan, tai tehdä kaksi eri pellillistä. Sämpylätaikina 1 1,5 rkl kuivahiivaa 500 ml vettä 1-2 dl kaurahiutaleita jauhoja kunnes taikina on sopivaa.  ripaukset suolaa ja sokeria, maun mukaan TAI Sämpylätaikina 2, pienempi versio 2 tl kuivahiivaa 300 ml vettä 1-2 dl kaurahiutaleita loput jauhoja ripaukset suolaa ja sokeria, maun mukaan Sekoitetaan ensin hiiva lämpöiseen 42 C veteen, kuivahiivan ohjeen mukaan, ja sinne sokerit ja suolat mitä käyttää. Sitten kaurahiutaleet, ja aletaan jauhoja lisäämään.  Jauhoja lisätään pikku hiljaa, kunnes taikina pysyy lusikassa hetken, muttei ole liian tö