Siirry pääsisältöön

WFPB - Ruokaostokset 27 € - Marraskuu 2

Marraskuun toiset ruokaostokset. Prismasta löytyi tummaa makaronia, ja ruokasuunnitelmat muuttuivat saman tien: Makaronilaatikko.

Viisi pussia makaronia koriin, ja äkkiä Lidliin hakemaan mustia papuja.

Tällä kertaa on melko työläs postaus. Katsoin kaikenlaisia suolapitoisuuksia, ravintoa ja hintoja.  Tarkempaakin analysointia voisi olla, mutta pääsee tällä alkuun.

Lisäksi viikon ruokalista ostosten jälkeen, ja reseptivinkkiä.

Ostokset tekivät yhteensä n. 27 €




= 3,58 

Jauhoiset perunat Prismasta, 0,90 €/kg, 2kg pussi 1,79 €/kpl

Tärkkelyspitoisia on muuten hankittuna, niin että niillä selviäisi varmaan yli kuukauden kalorien puolesta eli kotivara on kunnossa. Mutta perunaa aina lisäksi.

= 3,45 €

Prismaan oli siis ilmestynyt tummia makaroneja. 0,69 €/pussi, 1,72 €/kg.

Kallistunut, mutta silti vielä alle 2 €/kg. Lähimmässä K-Supermarketissa sama tuote maksoi tänään 0,89/kpl 2,23/kg.

Vertailua: Torino täysjyvämakaroni maksoi nyt K-Supermarketissa 3,19/kg. Katsoin tuotetiedot ja sisältö oli vain 70% täysjyvää, ja sisälsi myös tavallisia Durum-jauhoja. 

Vaikka siinä lukeekin täysjyvämakaroni, niin onko sen terveellisempää, kuin tämäkään?

Tämä tumma makaroni tehdään hiivaleipävehnäjauhosta, ja sisältää kuitua 7g/100g. Vertailun vuoksi Torino täysjyvämakaronissa kuitua on 8g/100g.

Sitten taas Coop-merkkinen täysjyväspagetti sisälsi ansiokkaasti pelkkää täysjyvää, ja kuitua 7,5g/100g. Maksoi 2,10 €/kg.



= 5,27 €

  • Kidney-pavut 380 g/230 g, 1,82 €/kg 0,69 €/kpl = 2,07 €
  • Luomu papusekoitus 380g/230g, 2,5 €/kg =0,95 €
  • Luomu mustapavut 380g/230g 0,75 €/prk, 1,97 €/kg= 2,25
Lidlistä, ilman lisättyä suolaa, joten voi käyttää nesteineen. 
Näistä katsoin mikä on Kidneypapujen kilohinta valutettuna, eli pelkät pavut ilman nestettä 230g : tulos oli 3,00 €/kg. Mustapavut olivat valutettuna 3,26 €/kg. 

Kuivattu Luomu Kidney-papu Foodin Prismassa maksaa 3,65 €/500g pussi. Jos niistä tulee noin 1 kg keitettynä, se tarkoittaisi että keitetyn kidneypavun kilohinta olisi 3,65 €. Viimeksi kun keitin 500 g kikherneitä, ainakin niistä tuli noin kilon verran. Samaa luokkaa varmaan kidneypavutkin. 

Toivottavasti en nyt ole väärässä, mutta siis tuo tölkkikidneypapu Lidlistä olisi halvempaa, kuin sama papu kuivattuna Prismassa.
Pitää vielä tarkistella lisää laskelmia, mutta osassa pavuissa on ainakin hinnan kannalta, ja ehkä vaivaan nähden, aika lailla sama, keittääkö itse vai ostaako tölkissä. Papusekoitus oli valutettuna 4,13 €/kg. 
Eli jos tölkillinen papuja maksaa noin euron, niin saattaa löytyä vastaava kuivattuna joka tulee halvemmaksi. Alle euron tölkkipavuissa voi taas olla se ja sama.



Ilman lisättyä suolaa olevan tuotteen tunnistaa usein siitä, kun on tuo nolla vielä pilkun jälkeen, kun puhutaan 100g:sta tuotetta.
Tässä tosin tarkoitetaan valutettua papua. 

Ainesosaluettelossakaan ei suolaa ole, vain pavut ja vesi, joten eiköhän tämä ole hyvä tarkallekin kokokasvisruokavaliolle.



= 1,41 

  • Omenat Prismasta Ida Red tai Shampion, 0,724 kg x 1,19 €/kg = 0,86 €
  • Kurkku Lidlistä, 0,278kg x 1,99 €/kg = 0,55 €
Tuorekurkusta saa lukea usein nettiartikkeleista, että suurin osa kurkusta on vettä, ja siinä ei olisi ravinteita tarpeeksi. 

Leivän päällä kurkku on kiva, ja nyt se sattui olemaan alle 2 €/kg. Jos kaikki ateriat ovat jo pelkkää kasvia, ei tarvinne enää huolehtia onko kurkku ravinteikasta. Osana terveellistä ruokavaliota.

Puolalaiset omenat ovat jälleen halpoja. Tällä viikolla niitä sai K-Marketistakin halvalla.

= 5,78 €
  • Parsakaali 0,850 kg x 2,60 €/kg, = 1,95 €
  • Vihreä papu 0,750, 1,8 €/kg= 1,35 €
  • Pinaatti 0,750 kg ,1,72 €/kg =  1,29 €
  • Maissi 0,450 kg 2,64 €/kg 1,19 €

Lantut, porkkanat ja punajuuret ovat olleet tosi edullisia viime aikoina, jatkuvasti on euron kilo tarjouksia. Välillä jopa alle euron. Pakastevihanneksia tuleekin ostettua vähemmän, koska tuntuu loogisemmalta ostaa kotimaista vihannesta. Riippuu varmaan mitä haluaa laittaa.

= 1,18 €

Leivinjauheet 2 x 0,59 € 


= 1,28 €

Tomaattisoseet puoleen hintaan Salen poistolaarista.

= 1,89 €

Vitasia 150 ml soijakastike, Lidlistä. 12,60 €/kg

Alankomaissa valmistettu. Kikkoman-merkkinen oli myös Alankomaista.

Olenkin ollut jonkin aikaa ilman soijakastiketta. Soijakastikkeella on helppo lisätä umamia ja makua ruokiin, mutta myös suolaa runsaasti joka ei ole niin toivottua. Ajattelin että kun ei ole koko soijakastiketta olemassakaan, niin en käytä sitä resepteissäkään. Nyt se kuitenkin on hyvä makaronilaatikossa, ettei siitä tule liian makeaa, kun laitan porkkanaakin.

Resepteihin tulee soijakastike yleensä optioksi, ja sen voi halutessaan jättää pois. 


Jos haluaa suolankäyttöä vähentää, niin soijakastike on suolapommi. Yksi ruokalusikallinen päivässä on Finelin mukaan jo noin puolet, 54 %,  päivän suosituksesta, joten siihen kun lisää ruokien oman luontaisen suolan, ja mitä muuta mahtaa käyttää, niin soijakastikehan on tosi ärtsyä. 


Jos soijakastiketta kuitenkin haluaa käyttää, mutta samalla tarkkailla suolankäyttöä, niin hyvä konsti on aina mitata se teelusikalla ruokiin. Eli ei lorota siitä pullosta suoraan, koska 1 rkl on tosi vähän sekin, ja lorahtaa vauhdilla. Jos mittaa 1 tl mitalla, niin voi olla varma määrästä, ja pystyy ottamaan sen huomioon päivän muussa suolankäytössä.

Se on helppoa etenkin, jos tekee itse kaikki ruuat.

Isossa kattilallisessa jotain ruokaa se 1 tl tai 1 rkl varmaan jakautuu usealle päivälle.

Vaikuttaisiko ostaa vähäsuolaiseksi merkittyä soijakastiketta? Ehkä se on parempi, mutta itse koen että saman asian ajaa laittaa sitä yleensäkin vähemmän. Tai vielä tehokkaampaa on olla laittamatta.

Pöytämausteena sitä voisi laimentaa 1 tl johonkin vesitilkkaan, niin se vähäinen määrä leviää paremmin ruokaan ja antaa makua.


= 1,49 €

Vaahtoutuva vaniljakastike. Tehokas vaniljan maku tässä, en ole kokeillut mitään vaniljakastiketta tehdä itse.

Tämä sisältää rapsiöljyä. Miten paljon? Rasvaa 11 g.

Omenapiirakkaa  varten. Vältän enimmäkseen maustekastikkeissakin lisättyä ruokaöljyä, kuten myös eineksissä ja jokaisessa tuotteessa: Kun sitä on siellä ja täällä. Monestiko sitä omenapiirakkaa tulee tehtyä? No nyt kun se onnistui, niin ehkä vähän aikaa hieman useammin, kuin normaalisti. Mutta sama öljyssä kuin suolassa: Ensin eliminoi koko ruuanlaitosta, sitten voi valita missä kohtaa sitä on. 

Ainesosat: Kaurapohja (vesi, kaura 9%), sokeri, rapsiöljy, kokonaan kovetettu kookos- ja rapsiöljy, emulgointiaineena (E472b ja E472e), vanilja-aromi, stabilointiaineena E415, jodioitu suola, väriaineena (beetakaroteeni).

Energiaa 702 kJ / 168 kcal /100g

Finelin mukaan 11 g rypsiöljyä on yhtä kuin 97 kcal. 



Jos käyttäisin öljyä ja ajattelisin sen olevan terveellistä, niin ostaisin erikseen ja lisäisin 1 tl mitalla. Näissä erilaisissa tuotteissa sitä voi tulla aina pikkuisen kerrallaan, ja huomaamatta kertyä vaikkapa puolet päivän energiantarpeesta. Ei vielä yhdestä vaniljakastikkeesta, mutta kun yhdistelee useita tuotteita, niin kenties. Kun vielä paistaessa, niin se jo tekisi 120 kcal per ruokalusikka. Puhtaan rasvan mukana ei ole ravinteita tarpeeksi.

Lisäys: Jos pähkinöissäkin on arviolta n.500-700 kcal/100g, eli ovat kaloritiheitä, niin lisäksi niissä on proteiinia, kuitua ja muita ravinteita. Öljyssä voi olla n. 900 kcal/100g, taitaa olla kaikkein kaloritihein.



= 0,79 €

Kuminan siemenet. Jännä mauste: Tämä kuuluu niihin jotka kuluvat hitaasti ja siksi mietin, oliko välttämätön ostos. Kuitenkin heti jos se on lopussa, niin alkaa tulla käyttöideoita. Kurpitsamausteseos on yksi. Perunoissa joskus, tai Starch Blasterissa kiva.
Tämä on siinä ja siinä, ja jos laittaa liikaa, voi tulla ruuasta lievästi sanottuna erikoinen elämys.


0,76 €

Lidlistä purkki herkkusieniä. Kilohinta oli 4,47 € valutettuina. 2,62 €/kg suolaliemineen. Ihme juttu, olin katsovinani hyllyn reunasta että jotain 7 €/kg. Specsaversille siis, tai Nissenille. Olisi pitänyt jo mennä.

Viikon ruokaideat:


Suunnitelma

  • Torstaina puuro, porkkana ja lantturaaste, 
  • Sunnuntaina Makaronilaatikko uudelleen. Ja perunamuusi. Mustilla pavuilla ja porkkanaraasteella. Tai lanttua ja makaronia.

Joka päivä salaatiksi lanttu- ja porkkanaraastetta
Joka aamupalaksi kaurapuuro.
Jokaiseksi iltapalaksi sama ruoka kuin päiväruuaksi. Tai litteät sämpylät.
Viis ateriaa päivässä. Herkuksi taateli, omena ja kaurabanaanikeksi + kahvi, omenapiirakka.

Torstaille merkittynä pelkkä puuro, koska jokin näistä ruuista riittää niin,
ettei tarvitse joka päivä laittaa mitään.

Aika näyttää mitkä osat suunnitelmasta tarvitaan.



Muita ohjeita on 0,99€ makaronilaatikko, johon ei tule papuja. 

Ja makaronilaatikko ilman italiansalaattia, mutta laitoin vähän kauramaitoa. Samanlainen kuitenkin. 

Punajuuri, perunamuusi ja makaronilaatikko ovat kiva yhdistelmä.


Punajuuret keittyivät kätevästi kattilassa. Ks. Punajuurien keittäminen.

Keitetyt porkkanat myös hyviä.



Nyt olen pari kertaa kokeillut tätä uutta omenapiirakkareseptiä, ja vasta alan tajuta: Tämä on paras omenapiirakka, jota olen syönyt koskaan. 

Ensin rakenteessa jokin falskasi, mutta piti vain tehdä huolellisemmin. Kaksi teelusikkaa leivinjauhetta ensin jauhoihin, ja sekoittaa ne kuivat ja nesteainekset yhteen rauhassa, laittaa sitten vasta omenat.


Kolmen kasviksen keitto väliruokana ja mikä tulee nopeasti valmiiksi. Kikherneet kun loppuvat, ja persiljat, voi keksiä uuden keiton.

Kiitos kun luit, ja palataan ruoka-astialle taas pian.

Edelliset ruokaostokset Marraskuu 1, 22 €
Kotivara, 70 € lokakuu

Vegaanisia vaniljakastikkeita ja kermaa(osa ei kokokasvis, osa itsetehtyjä)


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Huhtikuu 2

Tällä viikolla ei tarvinnut perunaa, kun hain edellisten ostosten perunat vasta viime loppuviikosta. Ostin nyt bataattia vähän lisähöysteeksi. Ostokset noin 50 euroa. Siitä 16,5 euroa mustikoihin, kuten viimekin viikolla, joita en olisi tarvinnut ihan heti. Nostivat siis hieman normaalia viikkoruokasummaa, mutta eipä se mitään. Sitten ei tarvitse mustikoita miettiä enää joka kauppareissulla.  Olen tässä harkinnut, että tämän kuun vedän vähän löysemmin eli en pyri mihinkään alle 150 euroon.  Ihan sama mitä menee, kun olen nyt pitänyt kaapintyhjennysviikkoja, eli silloin syödään mitä on valmiina ja tyhjennellään vajaita paketteja. Vieläkin oikeastaan pystyy jatkamaan. Haen seuraavaksi mitä mieleen juolahtaa, mistä pidän ja mikä on in. Katson kilohintaa toki, ei siitä tavasta eroonkaan enää varmaan heti pääse. Tämä ei muutu edullisuutta etsivästä ruokablogista kalliin ruuan blogiksi. = 5,24 € Bataattia 2,025 kg x 2,59 €/kg  = 2,35 € Omena Jonagold 0,403 kg x 1,39 €/kg = 0,56 € Mandariini

WFPB - Ruokaostokset 55 €- Huhtikuu 1- Pääsiäinen

Pääsiäisen ruokaostokset ja muut. 55 euroa, ja lisäys maaliskuun ostoksiin.  Lopussa ruokasuunnitelmaa ja ideoita. = 13,59 € Luomu Ruisjauho 2,29 €/kg Luomu Täysjyvävehnäjauho 1,99 €/kg Kaurahiutale 0,99 x2 1,25 €/kg = 1,98   € Kidneypavut 2 x 0,69 € Mustapavut 0,75 € Tumma makaroni 4x 0,45/400g , 1,13 €/kg = 1,80 € 2kg Tyrnävän Jauhoinen peruna0,80 €/kg = 1,59 € Kotimaista yleisperuna 5 kg x 0,40 €/kg = 1,99 € Tärkkelyspitoisten osuus on kaikista tärkein, koska nämä ovat ruokia joilla jaksaa. = 5,3 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Kurkku 0,276 kg x 2,99 €/kg = 0,83 € Basilika 1,39 €  Porkkanat 1,29 e/kg = 6,93 € Luomu appelsiini x 2, 1,99 €/kg = 3,98 €  Luomu banaani 0,682 kg x 1,95 €/kg = 1,06 € Mandariini 1kg = 1,89 €  = 16,58 € Pakastemustikka 2 X 8,29 €/kg = 1,84 € Rainbow paseerattu tomaatti luomu 500g 0,92 € x2, 1,84 € /kg  = 5,24 € Saarioinen Mämmi 700g 4,27 €/kg = 2,99 €  Alpro No Sugars Soijajuoma   2,15 €/l Kuva vanhasta purkista mutta kuitenkin. Purkkimallistot kun muuttuu, p

Luukku 14 - Kaali - WFPB

Luukussa 14 on kaali. Kaali-ideoita ja kaalinkuvia on paljon, ja netistä löytyisi lisää ideoita joka päivä kokeiltavaksi. Joulukalenterin saisi täyteen pelkillä kaaliaiheilla. Tänään nyt ainakin kaalilaatikkoa ja kaalisalaatteja, ja muitakin vinkkejä. Kaalilaatikko n. 0,75 dl tai 1 dl ohrasuurimoita (Myllyn Paras esikypsytetty, rikottu) n. 1 dl soijarouhetta 300-400 g kaali n. 2 tl siirappia  pari porkkanaa 2 tl - 1 rkl kuivattua persiljaa 1/2 tai 1/4 tl jauhettua maustepippuria, tai kokonaisia 1 tl soijakastiketta halutessa Kaalilaatikossa oli nyt kaksi vaihetta, ensin paistoin ja keitin kattilassa aineksia vähän matkaa, sitten siirsin uuniin jatkamaan. Keitin siis eri kattilassa ensin ohraryynit vähässä vedessä. Laitoin myös soijarouhetta. Samaan aikaan paistoin kaalia ja porkkanoita eri kattilassa. Siten, etteivät aivan ruskistuneet, mutta pehmenivät ja muuttuivat läpikuultaviksi. Höyrytin niitä sen lisäksi kannen alla. Yhdistin sitten kaalit ohran kanssa samaan kattilaan, ja annoin

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

WFPB - Viikon menu - Maaliskuu 1 - Ruokasuunnitelma

Ruokasuunnitelma viikoksi. Kuusi kohtaa ruokaideoita, joista kohdassa 6 on puurot, leivät ja jälkkärit.  1. Riisi ja pavut Ensimmäisenä jotain, mihin voi laittaa basilikaa.  Kun tekee yhdenastian ruoan ,  riisin ja pavut, tai  riisin ja tomaattikastikkeen ja minkä tahansa vastaavan ruoan, jos ruoasta tulee mautonta, voi laittaa tuoreita basilikan lehtiä revittynä, niin ruoka muuttuukin tosi kivaksi elämykseksi. Basilikarisottoa teen joskus arborioriisistäkin. Kiva käyttää koko ruukku, tai miksei kaksikin ruukkua basilikaa. Perunaa kylkeen. Valmiiksi tein jo sekoitusta, missä on kaikenlaisia jyviä ja linssejä. Eniten riisiä. Tätä kun kaataa 1 mitta + 2 vettä, saa yhden astian ruoan valmistuksen haudutuspadassakin helposti aloitettua.  Omaa maustesekoitustakin kannattaa tehdä johonkin pieneen purkkiin. Käy myös pöytämausteena sitten. 2. Palsternakka-perunamuusi ja punajuuri-mustapapupihvit Palsternakasta on ideoita , ja nyt ruokalistalle niistä valikoitui palsternakka-perunamuusi. Pun

Luukku 22. - WFPB - Makaronilaatikko ja italiansalaatti

Tuli ehkä paras makaronilaatikko pitkiin aikoihin. Italiansalaattikin onnistui. Makaronilaatikko: 1 pussi/400 g tummaa makaronia 1 porkkana n.100g mustapapuja (n. alle puoli tölkillistä, valutettuja) vettä Mausteet: 1 rkl soijakastike 1/2 tl mustapippuri 1/4 tl maustepippuri 1/8 tl valkopippuri, tai ripaus loraus ketsuppia 200 C noin tunti Mustapippurimääräni, 1/2 teelusikallista, voi olla paljon jollekin. Tässä oli jonkin verran potkua nyt.  Ketsuppia lorahti siten, että huuhtelin lopun ketsuppipullon. En tiedä paljonko meni. Soijakastiketta 1 rkl voi olla paljon suolaa, mutta kannattaa maistella. Vettä meni jotain alle puolitoista litraa. Keitin vedenkeittimessä litran. Vielä ketsuppipullosta ja mukista lisää, ja että peittyy hyvin. Sekoitin mausteet ensin veteen mukissa, ja sekoitin vuokaan, että varmasti leviävät. Porkkanaraastetta näytti ensin olevan tosi paljon, mutta hyvin se sinne lopulta upposi. Paistoin 200C- asteisessa uunissa noin tunnin, ilman kantta. Noin tunnin päästä al

WFPB - Savutofulaatikko

Laatikko tai kiusaus savutofusta ja perunasta. Nesteenä voi käyttää pelkkää vettä. Kauramaitokin on kiva, jos haluaa valkoista kermaperunan näköistä. Tästä tuli vähän simppeliä, kun en laittanut mitään mausteita. Ainekset pilkotaan vuokaan, peitetään nesteellä.  Savutofulaatikko 2 l vuokaan 100 g savutofua perunaa vettä kauramaitoa, halutessa Pilko perunat ja savutofu vuokaan, peitä nesteellä. Paista uunissa n. 200 C kunnes valmistuu.  Keltaisen tai punaisen pussin perunoita.  Tästä määrästä ei montaa ateriaa tullut, mutta muuten melko täyttävää. Puolitan tofun per laatikko vain sen takia, että saan vähennettyä suolan määrää. Makuasioita, miten haluaa laittaa. Tässä oli nyt suolaa 1,7 g/ 100g. Lidlistä ostettu. Vedellä peittoon suurin piirtein. Olisi voinut enemmänkin antaa pinnan ruskettua, mutta otin nyt pois vain ajoissa. Jos haluaisi kermaisemman näköistä, voisi keittää perunoita ensin hetki kattilassa samalla hämmentäen, ja kaataa sitten vasta vuokaan vesineen, ja paistumaan. Hämm

WFPB - Leipä - Täysjyväjauhot ja kaura

Tuoretta leipää. Tällä kertaa limppumallinen leipä.  Leipä: 3-4 dl vettä loraus siirappia esim 3 tl ripaus suolaa, maun mukaan, esim.1/4 tl 2 tl kuivahiivaa 2,5 dl pikakaurahiutaleita 1 dl ruisjauhoja n. 4 dl täysjyvävehnäjauhoja Lämpöiseen veteen kuivahiiva, ripaus suolaa ja sokeria/siirappia. Lisää kaurahiutaleet ja ruisjauho, sekoittele. Lisää täysjyvävehnäjauhoja niin, että syntyy paksu, puukauhalla vaivalloisesti sekoitettava taikina. Voit vaivata taikinaa metallisella tai puisella lusikalla. Leipään tulee suolaa maun mukaan, vähäsuolaisesti tai ei. Laitan myös yleensä lorauksen siirappia tai sokeria, koska se voi mahdollisesti auttaa kuivahiivaa heräämään paremmin. Pieni ripaus voi parantaa myös leivän maistuvuutta. Tämä taikina tarttuu käsiin, joten siksi mieluummin vaivaaminen lusikalla.  Vaivaamisen jälleen irrottele jauhojen avulla reunoilta ja ota taikinapallo käteen. Leipää voi muovailla ilmassakin vähän, taittelemalla ja sitten kerätä alapuolelle taikinaa. Voit laittaa suo

WFPB - Muffinssit - Omena, kaura ja mustikka - Ilman leivinjauhettakin onnistuu

Tämän muffinssiohjeen avulla pääsevät myös kolhuiset, ylimenneet, tai liian happamat omenat hyötykäyttöön.  Jos omenoita ei ole tarpeeksi, voi käyttää lisänä ylikypsää banaania tai omenasosetta purkista. Muffinssit maistuvat eväänä, ja kahvin tai teen kanssa. Näitä voisi myös ajatella kaurapuurona pakattuna taskukokoon, ja helposti käsiteltävään kääreeseen. Tai: Voit myös jättää muffinssipaperit pois, ja tehdä litteitä keksin mallisia leivonnaisia. Makeuttamiseen voi käyttää taatelia, banaania, tai sokeria. Rasvaa ei tarvitse laittaa.  Kokeilin, tarvitseeko laittaa ruokasoodaa ja leivinjauhetta. Tein muffinssit ensin leivinjauheen ja ruokasoodan kanssa. Toisena ilman kumpaakin ainetta. Sattumiksi voi laittaa marjoja ja rusinoita. Laitoin mustikkaa ja rusinoita näihin.  Huom: Kokeilin kerran myös mansikoita, ja yllättäen ne eivät sopineet. Toisiin muffinsseihin sopivat,  joten ihmettelen suuresti. Suosittelen siis kuitenkin näihin mustikoita ensisijaisesti. Idean sain näiden tekoon  Fl

WFPB - Sämpylät - Litteät leivät - Peltileipäresepti

Helpot sämpylät ilman vaivaamista ja pyörittelyä. Nämä onnistuvat joka kerta jollakin tavalla.  Sama resepti, kuin peltileivässä , mutta aloinkin kerran tekemään taikinasta litteitä leipiä.  Kaksi versiota, 1. ja 2, iso ja pieni taikina. Isosta, sämpylätaikina 1, tulee koko pellillinen ja sämpylät voivat kasvaa toisiinsa kiinnikin tilanpuutteessa, tavallisella uunipellillä. Ne voi sitten erotella toisistaan, tai tehdä kaksi eri pellillistä. Sämpylätaikina 1 1,5 rkl kuivahiivaa 500 ml vettä 1-2 dl kaurahiutaleita jauhoja kunnes taikina on sopivaa.  ripaukset suolaa ja sokeria, maun mukaan TAI Sämpylätaikina 2, pienempi versio 2 tl kuivahiivaa 300 ml vettä 1-2 dl kaurahiutaleita loput jauhoja ripaukset suolaa ja sokeria, maun mukaan Sekoitetaan ensin hiiva lämpöiseen 42 C veteen, kuivahiivan ohjeen mukaan, ja sinne sokerit ja suolat mitä käyttää. Sitten kaurahiutaleet, ja aletaan jauhoja lisäämään.  Jauhoja lisätään pikku hiljaa, kunnes taikina pysyy lusikassa hetken, muttei ole liian tö