Ruokaostokset, huhtikuun ensimmäinen viikko.
Löytyi kotimainen riisinkorvike. Marjaostoksia ja hintavertailua. Salaattilajike Caesar-salaatti. Joitakin ruokaideoita viikon varrelta, ja mitä näistä ruuista voisi tulla. Lisätty 8.4. Banaanin hyödyntämiseen liittyviä linkkejä loppuun.
= 7,58 € + 1,..
- Baresa luomu tomaattimurska 500 g 2x 0,93 € = 1,86 €/kg
- Ruukkupersilja 1,25 €
- Palsternakka 0,224 kg x 2,29 €/kg = 0,51 €
- Kurkku 0,292 kg x 3,69 €/kg = 1,08 €
- Banaani reilun kaupan 0,872 kg x 1,79 €/kg = 1,56 €
- Banaani luomu reilunkaupan 0,630 kg x 2,09 € = 1,32 €
Kurkku yli 3 €/kg, mutta ostin. Lisäys: Unohtui merkitä ruukkusalaatti, varmaan jotain 1,49 tai 1,69 € tms.
= 6,72 €- Mantelijuoma, ale -50 % 3,29 €-1,65 € = 1,64 €/l x 3 = 4,92 €
- Persilja 1,49 €
- Banaani 0,156 kg x 1,99 €/kg = 0,31 €
Hävikkiä K-Marketista
- chilejä,
- banaania,
- paprikaa,
- miniluumutomaatteja,
- päärynää,
- veriappelsiineja.
= 2,86 €
- Hävikkivihannesta 4 pussia Caesar-salaatteja, kotimaisia, 0,5 €/kg = 0,44 €
- Oatly kauravaniljakastike 5,96 €/kg, 250 ml 1,49 €
- Nauris 0,346 kg x 2,69 €/kg = 0,93 €
Minimanista nämä. Naurisleipää pitää testata vielä.
Caesar salaatit olivat hyvä keksintö. Kotimaisia Vaanela.
Ensin pidin jääkaapissa, näyttivät virheettömiltä. Salaattiannoksiin ja leipiin. Pian ne olivat kuivan näköisiä, joten siirsin isoon kattilaan, vettä pohjalle. Veitsellä kuorin kantaa.
Siten säilyi kerran sydänsalaatit hävikistä, kun saivat vettä juodakseen, mutta nämäpä eivät siitä tykänneet.
Siten säilyi kerran sydänsalaatit hävikistä, kun saivat vettä juodakseen, mutta nämäpä eivät siitä tykänneet.
Alkoivat kellastua silmissä, en ehtinyt edes kuvaa ottaa. Oli pakko laittaa ne heti ruokaan, kerralla kaikki vaan silpuksi ja kiehumaan. Ei silti huono salaatti, vaikka joskus ostaisi uutenakin. Eivät vaan pöydällä säilyneet yhtään, jääkaapissa paras.
Vaniljakastike mustikka- ja marjapiirakoiden kanssa.
- Mustikka 9,95 €/kg
- Kuningas marjasekoitus 250 g 13,40 €/kg = 3,35 €
- Puolukka 200 g 11,45 €/kg = 2,29 €
- Mustaherukka 7,75 €/kg = 1,55 €
Ostin vaihteeksi Minimanista samalla marjat.
Marjahintavertailua:
Prismassa kuningasmarjasekoitus olisi maksanut 15,16 €/kg, saman merkkinen puolukka 9,95 €/kg, kotimaista -puolukka 6,25 €/kg.
Mustaherukka Prismassa 8,25 €/kg.
Jos olisin ostanut samat marjat Prismasta niin, että puolukat halvempaa Kotimaista-merkkiä, marjat olisivat maksaneet 16,58 €. Jos laskin oikein, olisin Prismasta ostamalla säästänyt 56 senttiä.
Ostamalla Prismasta samanlaisen puolukkapussin Pakkasmarja-merkkiä, olisivat marjat maksaneet 17,32 € jolloin tilanne kääntyy 18 sentin verran Minimanin eduksi.
Lykkäsin samat marjat vielä K-Supermarketin ostoskoriin, siellä ei näkynyt mustaherukoita mutta otin tilalle punaherukat. Yhteensä olisi vastaava setti maksanut 17,79 €, eli 65 senttiä enemmän kuin Minimanissa, ja 1,21 € enemmän kuin Prismassa.
Hintavertailu toisaalta kannattaa, mutta ei kovin tarkasti varmaan auta miettiä. Jos ei jaksa vertailla niin valitsen marjat tietystä hintaluokasta, esim. alle 10 € tai alle 15 €/kg. Näin saa sopusuhtaisen kattauksen lompakolle sopivaan hintaan.
Lähikaupasta äkkiä hiivaa ja kaurahiutaleita, ettei lopu vahingossa kesken leipäkokeiluiden.
- Kaurahiutale oli 0,79 €/kg,.
- Kuivahiiva 21,36 €/kg, 110 g= 2,35 €
Prismassa olisi maksanut kuivahiiva 20,45 €/kg = 2,25 €, Ei suuri hintaero tällä tuotteella.
= 7,49 €
- Banaani 2,295 kg x 1,29 €/kg = 2,96 €
- Kaurahiutale 0,79 €/kg
- Xtra tummasuklaa 100 g, 12,5 €/kg = 1,25 €
- Vaniljasokeri 29,29 €/kg = 2,49 €
Banaanitarjoustakaan ei voinut jättää käyttämättä, ja kotimatkalla taas Salesta lisää kaurahiutaleita, suklaa ja vaniljasokeri. Niistä kuitti hukassa joten Prisman hinnat.
Alkuperäinen kilohinta 4,58 ja tarjoushinnalla 3,20 €/kg
Siinäpä ostokset, jos laskin oikein 55, mutta pitää tarkistaa toki vielä.
Näin raikasta ja ihanaa se oli vielä niin kauan, kun pidin jääkaapissa. Ja ennen kuin salaatit alkoivat näyttää nuupahtavilta ja luulin että ne haluavat vettä.
Kotimainen vaihtoehto riisille, eli Torino täysjyväohra. Tämä oli tosi hyvä tuote. Täysjyvää, en tiedä miten on käsitelty kun tulee 8 min valmiiksi, mutta ainakaan ei ole mitään pahaa lisätty, eikä mitään hyvää poistettu. Omaan kokokasvisruokavalioon toivotan tervetulleeksi tämän.
Täysjyväohra löytyi Minimanista -30 %, säästin viimeiseksi niin saa alkaa kertomaan tästä.
Keitto-ohje on 6 dl vettä, 4 dl Torino täysjyväohraa.
Varmaan 5 puskaa Caesar-salaattia riisinkeittimeen ja ohraa perään, vesi+ mausteet. Kiire oli, en ole ennen nähnyt salaatin lakastuvan niin nopeaa.
Niin hyvää lehtivihreää että pakko hyödyntää. En tiedä auttaako mitään jos syö keltaisia salaatinlehtiä, siksi haluan vihreitä keitellä.
Samassa hintaluokassa löytyy mm. samanlaisen keittoajan kanssa oleva couscous.
Vertailun vuoksi, Prismassa tämä Torino maksaa 4,38 €/kg,
Linea Verde Täysjyvä Couscous 3,98 €/kg, oli merkitty että italialaista.
Sevan Bulgur täysjyvä 1000g, 3,99 €/kg Turkkilaista
Oho: Nyt vähän yllätyin. Olen luullut että speltti on huomattavasti hintavampaa, mutta Prisman verkkokaupassa olikin Birkkalan Luomu kokonaisia spelttijyviä täysjyvä 900g 2,95 €, 3,28 €/kg. Niitäkin voi käyttää riisin tapaan. https://www.birkkala.com/spelttituotteet/birkkalan-kokonaiset-spelttijyvat . Niissä vain keittoaika oli pitkä, ja siihen kuului liotusta, ei eivät ihan sama asia ole kuin nämä couscousit ja Torino-ohra. Pitää kokeilla joskus.
Spelttihelmet tulisivat jo 20 minuutissa, ja niiden kilohinta oli 3,56 €/kg.
Jauhoissa spelttijauhot ovat hintavampia verrattuna vaikka ruisjauhoihin tai luomu täysjyvävehnään. Spelttimannakin on yli 6 €/kg.
Viikon lehtivihreät 5-6 x päivässä balsamiviinietikan kanssa.
Viime viikon punajuuret olivat tosi eri kokoisia keskenään, keitin muut ja säästin yhden ison.
Nyt siitä isosta punajuuresta keitin kaalin ja porkkanan kanssa vihannessörsselin, johon mausteeksi:
- oregano
- ripaus neilikkaa
- mustapippuria
- iso lusikallinen balsamiviinietikkaa
- vähän ketsuppia taisin laittaa
- inkivääriä
Ainakin sellaisia, ja oli niin hyvää. Meinasin laittaa tomaattimurskaa mutta tämä ei kyllä tarvinnut enempää mitään.
Mantelimaito oli tosi hyvää kahvissa, tosi hyvää kaikin puolin muutenkin.
Siinä nyt oli vitamiinit seassa, mutta hyvin menee kun edullisesti sai. Juon tätä kun hinnasta sovitaan, ja joitain juomia taas en juo mistään hinnasta.
Siinä nyt oli vitamiinit seassa, mutta hyvin menee kun edullisesti sai. Juon tätä kun hinnasta sovitaan, ja joitain juomia taas en juo mistään hinnasta.
Peruna-persiljakeitto, aina jos on tuorekurkkua, maustekurkkua, persiljaa ostettuna. Kaikista niistä jää aina pätkiä.
Jos käyttää punajuurien keitinvettä, niin kannatttaa antaa sen ensin laskeutua. Sakka menee pohjalle ja ei tarvitse hiekkaa syödä spagetin mukana, jos punajuuren kannoista on irronnut.
En aina säästele mitään keittovesiä, mutta nyt sattui olemaan niin punaista vettä että säälitti kaataa kaikki pois.
En aina säästele mitään keittovesiä, mutta nyt sattui olemaan niin punaista vettä että säälitti kaataa kaikki pois.
Hävikissä oli Pirkka Mieto Chili, mutta ne olivatkin tosi tulisia. En ollut tarpeeksi karaistunut.
Poistin siemenet, laitoin paloiksi ja pakastin. Näitä voi nyt muutaman aina ottaa tuomaan tulisuutta ruokiin.
Poistin siemenet, laitoin paloiksi ja pakastin. Näitä voi nyt muutaman aina ottaa tuomaan tulisuutta ruokiin.
Rosmariini-currykeitto, perunaa, porkkanaa ja riisiä. Linssejä tai kikherneitä, tai papuja.
Kaalikeitto kiehuu nyt, mutta niin että siinä on paljon perunaa. Keittoaika vaihtelee, nyt aika nopeaa tuli valmiiksi.
Mausteeksi laitoin aivan muuta, eli timjamia eniten, vähän basilikaa, persiljaa, oreganoa. Inkivääriäkin. Tuliseksi meni kun laitoin mustapippuria ja cayennepippuria. En muistanut chilejä.
Ihmettelen miksi olen laittanut joskus sitruunaa, sen sijaan balsamiviinietikka sopii. Reseptin keitto on joskus ollut mielestäni niin hyvää, että siitä on ohje pitänyt laittaa. Kyllä kai sen takana voin siis seistä, mutta sitruuna voi olla aika hapan.
Marjapiirakkaa riittää nyt. Tässä on vähän yksinkertainen pohjaratkaisu, mutta ajaa asiansa ja on nopea tehdä.
Oatly vaniljakastike sisältää valitettavasti öljyä, mutta se on nyt ainoa puoleksikaan järkevä vaniljakastike minkä löysin.
Marjojen kanssa oli vähän ongelmaa, kun onnistuin saamaan ne vetistymään tuohon päälle, ja vielä sulatin pakkasesta lisää ettei kaikki ole kuumennettu.
Kaurahiutaleet avuksi, ne imivät sen marjanesteen. Kaurahiutale pelasti päivän, onneksi ostin niitä tarpeeksi. Vanhoissa keittokirjoissa laitetaan aina kauraa puolukoiden kanssa ym.
Katsoin myös Patakakkosta kun mietin että niissä voisi olla jokin naurisleipä, mutta löytyikin puolukkapiirakka ja siihen tuli kaurahiutaletta. Tein nyt omalla ohjeella silti.
Kirpputorilöydöt, aika mehukas kirjalöytö.
Toisena löytönä unelmieni veitset, toinen Hackmanin ruostumaton teräs ja toinen Fiskarsin ruostumaton teräs.
1065 valmistusohjetta, 36 monivärikuvaa, liitteenä sienikartta. 3,5 €.
En voi kantaa kotiin jokaista keittokirjaa, mutta aikani selasin. En päässyt siitä erilleen ja mietin, että tämä ei ole kirjasto. Piti se ostaa pois. Opin kirjasta että on sellainenkin asia, kuin persiljamylly. Se sinetöi päätöksen.
En voi kantaa kotiin jokaista keittokirjaa, mutta aikani selasin. En päässyt siitä erilleen ja mietin, että tämä ei ole kirjasto. Piti se ostaa pois. Opin kirjasta että on sellainenkin asia, kuin persiljamylly. Se sinetöi päätöksen.
Hyvä puoli näissä vanhoissa, kuten pula-ajan ja tämäkin on aika hyvä, kokokasvisruokavalion kannalta on että ei tarvitse sitä öljyä olla ensinnäkään kaikissa resepteissä. Muidenkin poisjätettävien ainesten määrät vanhojen kasviskeittokirjojen resepteissä on monesti vähäiset. Maitotuotteet on helppo korvata kauramaidolla, ja rasvat omenasoseella.
Moni resepti ei välttämättä ole edes resepti, vaan lähinnä idea mitä tänään syötäisiin, ja raaka-aineet aika tuttuja. Lanttu-porkkana-punajuuri-kaali. Ohra-kaura-ruis-lanttu ja sitä rataa.
Veitset olivat 1 €/kpl.
Näitä samantyyppisiä veitsiä on jo pari, mutta ei haittaa pari lisää. Näitä ei tahdo aina löytää juuri silloin, kun etsii.
Oli marjapiirakan paikka:
Assistenttia pistettiin eläinlääkärissä. Rokotuksien takia piirakkaa, päiväunien jälkeen vasta. Ei muistanut koko tapahtumaa enää minuutin päästä, mutta ei se marjapiirakka mitään koskaan haittaa.Jäät lähdössä, ei enää tuonne ole asiaa. Vielä muutama hankikanto keli ollut mutta katsotaan miten jatkuu.
Lisätty:
Banaanien ja niiden kuorien hyödyntämiseen liittyviä linkkejä:
-Ylen artikkeli hedelmien syömisestä kuorineen v.lta 2015 https://yle.fi/a/3-7748143
-Carrot Cake pancakes video eli porkkanakakkupannarit Flourishing Miranda Youtubekanavalla https://www.youtube.com/watch?v=f9GCkK8_Hmk
-Nutritionfacts.org video eri pesuaineista ja lopulta kuinka tehdään vihannesten pesu torjunta-ainejäämien poistamiseksi https://nutritionfacts.org/video/flashback-friday-how-to-make-your-own-fruit-vegetable-wash/
1 osaa suolaa 9 osaa vettä oli hyvä, ja puhdas etikka. Etikkaliuos ei sittenkään ollut paljoa vettä tehokkaampi, olisi pitänyt olla täyttä etikkaa.
-Porkkanapannariresepti kokeiluni pannulla + uunissa, johon voisi laittaa kuorineenkin banaanin https://kasvipohjainenruokavalio.blogspot.com/2021/12/luukku-3-wfpb-porkkana-letut.html
-Banaaninkuorisiirappi, varmaan maistuu banaanille, tähän sai sentään laitettua ison kasan videolla https://www.youtube.com/watch?v=g--n3PT_1MY
-Pasta pologneseresepti Youtubessa https://www.youtube.com/watch?v=nqD6TfFLI-w&list=PL4caurRXwcN-TvSzOwKMTLXadWhcxhKxD&index=1
Banaani lihan tapaan https://www.youtube.com/watch?v=90m3C6JYg3g
Oikeastaan samoin kuin jakkihedelmä, eli maustetaan ja marinoidaan kuten liha, kypsennetään ja laitetaan leivän väliin.
Norjalainen ohjelma hävikkiruoasta Yle Areenalla, ei taidettu kuorista tehdä ruokaa mutta yleisesti banaaneita käsiteltiin, banaanijakso https://areena.yle.fi/1-50453991
![]() |
Banaanit kuorittuna ja pussitettuna pakastamista varten. Säilytän eri hyllyillä kuin leivät, ettei banaanin tuoksu tartu niihin. |
Sinulla kun näyttää kuluvan paljon banaaneja, niin käytätkö koskaan banaaninkuoria ruoanlaitossa? En ole itse niitä kokeillut, mutta suunnitelmissa aina välillä, kun nyt kaiken syötävän haluaisi aina hyödyntää.
VastaaPoistaHyvä kysymys. Vielä en ole saanut kunnon käsitystä miten paljon torjunta-ainejäämiä banaanikuorissa olisi, ja pitääkö ne sitten aina olla luomubanaaneja. Mutta ainakin Nutritionfacts.orgin mukaan etikalla saisi torjunta-ainejäämiä tehokkaimmin pois hedelmistä. Ja ruokavirastonkin mukaan ylen artikkelissa https://yle.fi/a/3-7748143 pesukin auttaa. Jos etikalla pesee siinä menee sitten etikkaakin, mihin se laitettaan, jos siinä on ne torjuntajämät? Ei tee mieli siivota kasvinsuojeluaineilla kotia. laitan linkkiä näistä postauksen loppuun kohta jos löydän minkä verran.
PoistaMoni banaaninkuoriresepti mihin törmäsin yhteen väliin, oli jonkin sortin öljyfriteerausjuttu, joka ei sitten taas houkuta. Usein suolaisissa resepteissä raavitaan se banaanin sisus edelleen pois, ja jäljelle jää se ohuin nahka. Siksi että suolaista ruokaa laittaessa se banaanin kuorenalainen materiaali muuttuu liian makeaksi, joidenkin youtubekokkien mukaan ainakin.
Kaikkiin makeisiin leivonnaisiin, muffinsseihin pannareihin ym, mihin tulee banaania, voisi käyttää laittaa kuorineen halutessaan jos saa blenderillä kuoren häivytettyä silpuksi. Kuten porkkanapannari tai uunikakkuresepti https://kasvipohjainenruokavalio.blogspot.com/2021/12/luukku-3-wfpb-porkkana-letut.html , siellä on linkki videoonkin josta sain idean, ja jossa käytettiin banaani kuorineen ja itse jätin silti vielä kuoren pois.
Siihenkin saisi menemään pari banaania kuorineen silloin tällöin, se jos on banaaneja vaikka 2-4 kiloa ja ne kuoret pitäisi käyttää, niin on vähän miettimistä kyllä vielä. Hyvä kysymys ja innostuin ihan hakemaan nyt banaaninkuori reseptejä, mietin vähintään jokaisen banaanin kuoriessani että voisiko näitä hyödyntää.
Varmaan joku ihan musta banaaninkuori alkaa olla jo sitä biojätettä, mutta sitä ennen on banaanilla monia vaiheita missä varmasti voisi hyödyntää.
Kuori ja sen alainen osuus eivät ole kovin makeita, joten laittaisin lisää makeutusta aina jokaista kuorta kohti.
Se on ollut vähän lohtuna että kun pakastan banaanit leipomista ja nice creamia varten, ne ovat siinä vaiheessa jo niin mustia, että kuori ei enää paina paljoa. Kun vertaa miten paksu kuori on banaanissa vielä kun se on raaka. Kuoresta ne ravintoaineet siirtyvät kypsyessä banaaniin, tai ainakin se kuoren alainen osuus alaa muuttua sokeriksi, ja kuori mikä tulee heitettyä pois on jo aika ohut..Syömäbanaanit joskus harmittaa kun näkee että kuori on paksu, olen joskus koittanut lusikalla raaputtaa sitä sisusta ja tunkea johonkin pannukakkuun, mutta aina se jotenkin osoittautuu kuluttavammaksi ajanviettotavaksi, kuin mitä siitä tuntuu olevan hyötyä.
Kunhan saa jonkinlaisen kunnon prosessin siihen kuorien hyödyntämiseen, niin sehän ratkaisisi. Että tulisi ihan tavaksi ja se ei ole sen hyödyttömämpää, kuin mikään muukaan vastuullinen hävikin välttäminen.
PoistaOlen joskus kaupassakin käynyt keskusteluja hävikkibanaanilaarien äärellä, kun myyjäkin joskus jopa kysyy mihin laitat nuo kaikki banaanit, selitän aina ne banaanijätskit ja kaurabanaanikeksit, ja ihmiset eivät ole useimmiten ennen niistä kuulleetkaan:=) Olisipa hienoa jos voisi vielä kertoa että koko banaanista ei mene mitään roskiin. Pitkä matka siihen että banaaneista otettaisiin meillä kaikki irti, itsellekin tuli ihan uutena muutama vuosi sitten että se on niin monikäyttöinen. Ylellä on nyt norjalainen hävikkiruokaohjelma, sattumalta katsoin pari päivää sitten en tiedä onko kauan ollut areenalla, laitan kohta linkin postauksen loppuun, ehkä olet katsonutkin, siinä oli kokonainen jakso banaaneista.
Kiinnostavan tuntuinen ruokahävikki-sarja, kiitos vinkistä! Ei nyt tulisi mieleen alkaa käsittelemään torjunta-aineita pois banaaninkuorista, luomubanaaneja on kuitenkin niin hyvin saatavilla. Törmäsin yhteen reseptiin jossa kuoria liotetaan 3-4 päivää ennen käyttöä leipomiseen (https://luomulaakso.fi/kaakaoiset-banaaninkuorimuffinit/) Onhan se varmaan aika työlästä ja suunnittelua vaativaa. Ja siihen veteen tietty liukenee ravinteita, mutta sen voi käyttää lannoitteina kasveille. Siihen olen joskus käyttänyt banaaninkuoria.
VastaaPoistaOle hyvä, on tosiaan mielenkiintoinen.
Poistaaivan, vaatii suunnittelua. Nyt mietittyäni varsinkin alan taipua sille kannalle, etten ainakaan niitä ruskeita banaaninkuoria ala yrittämään säästää. Moni idea koski vaan niitä paksuja tuoreita kuoria, ja harvoin sai menemään kuin sen 1-2 banaania kuitenkaan. Sentään hyvä juttu että biojätekierrätys on yleistynyt, tietää ainakin ettei banaaninkuori mene kaatopaikalle turhaan. Kukkalannoitteena ihan paras, olen kuullut kans. ja kiitos hyvästä kysymyksestä, kiinnosti itseäkin selvittää banaaneista, kun monesti tulee mietittyä kuoria.
Hei! Kiitti hyvistä linkeistä. Löysin viimeksi Lidl valikoimista tanskalaisia Vemondon luomukasvismaitoja. Litrahinnat 1.19 - 1,79. Hyvän makuisiakin.
VastaaPoistaKiitos kommentista, kiva jos löysit mielenkiintoisia juttuja. Hei, hyvä vinkki, pitää testata, on kyllä tosi edullista jo. Olen huomannut että maitoja olisi Lidlissä, ei ole tullut testattua. Jokin niistä voisi käydä jopa mämmin kanssa, tuli mieleen. Aina sitä yllättyy mihin jokin tietty maito käy, siksi on palkitsevaa kokeilla eri maitoja. Jos on tuoteselosteessa jotain huomautettavaa, niin sitten se voi olla silti hyvä, ja ruokavaliosta riippuen harvinaisempi maito.
Poista