Siirry pääsisältöön

WFPB - Ruokaostokset 55 € - Huhtikuu 1

Ruokaostokset, huhtikuun ensimmäinen viikko.

Löytyi kotimainen riisinkorvike. Marjaostoksia ja hintavertailua. Salaattilajike Caesar-salaatti. Joitakin ruokaideoita viikon varrelta, ja mitä näistä ruuista voisi tulla. Lisätty 8.4. Banaanin hyödyntämiseen liittyviä linkkejä loppuun.


= 7,58 € + 1,..

  • Baresa luomu tomaattimurska 500 g 2x 0,93 € = 1,86 €/kg
  • Ruukkupersilja 1,25 €
  • Palsternakka 0,224 kg x 2,29 €/kg = 0,51 €
  • Kurkku 0,292 kg x 3,69 €/kg = 1,08 €
  • Banaani reilun kaupan 0,872 kg x 1,79 €/kg = 1,56 €
  • Banaani luomu reilunkaupan 0,630 kg x 2,09 € = 1,32 €
Kurkku yli 3 €/kg, mutta ostin. Lisäys: Unohtui merkitä ruukkusalaatti, varmaan jotain 1,49 tai 1,69 € tms. 

= 6,72 €

  • Mantelijuoma, ale -50 % 3,29 €-1,65 € = 1,64 €/l x 3 = 4,92 €
  • Persilja 1,49 €
  • Banaani 0,156 kg x 1,99 €/kg = 0,31 €

3,20 €

Hävikkiä K-Marketista
  • chilejä, 
  • banaania, 
  • paprikaa, 
  • miniluumutomaatteja, 
  • päärynää, 
  • veriappelsiineja.

= 2,86 €
  • Hävikkivihannesta 4 pussia Caesar-salaatteja, kotimaisia, 0,5 €/kg = 0,44 €
  • Oatly kauravaniljakastike 5,96 €/kg, 250 ml 1,49 € 
  • Nauris 0,346 kg x 2,69 €/kg = 0,93 €
Minimanista nämä. Naurisleipää pitää testata vielä.

Caesar salaatit olivat hyvä keksintö. Kotimaisia Vaanela. 

Ensin pidin jääkaapissa, näyttivät virheettömiltä. Salaattiannoksiin ja leipiin. Pian ne olivat kuivan näköisiä, joten siirsin isoon kattilaan, vettä pohjalle. Veitsellä kuorin kantaa.
Siten säilyi kerran sydänsalaatit hävikistä, kun saivat vettä juodakseen, mutta nämäpä eivät siitä tykänneet.

Alkoivat kellastua silmissä, en ehtinyt edes kuvaa ottaa. Oli pakko laittaa ne heti ruokaan, kerralla kaikki vaan silpuksi ja kiehumaan. Ei silti huono salaatti, vaikka joskus ostaisi uutenakin. Eivät vaan pöydällä säilyneet yhtään, jääkaapissa paras.

Vaniljakastike mustikka- ja marjapiirakoiden kanssa.

= 17,14 €
  • Mustikka 9,95 €/kg
  • Kuningas marjasekoitus 250 g 13,40 €/kg =  3,35 €
  • Puolukka 200 g 11,45 €/kg = 2,29 €
  • Mustaherukka 7,75 €/kg = 1,55 €
Ostin vaihteeksi Minimanista samalla marjat. 

Marjahintavertailua: 

Prismassa kuningasmarjasekoitus olisi maksanut  15,16 €/kg, saman merkkinen puolukka 9,95 €/kg, kotimaista -puolukka 6,25 €/kg.

Mustaherukka Prismassa 8,25 €/kg.
Jos olisin ostanut samat marjat Prismasta niin, että puolukat halvempaa Kotimaista-merkkiä, marjat olisivat maksaneet 16,58 €. Jos laskin oikein, olisin Prismasta ostamalla säästänyt 56 senttiä.

Ostamalla Prismasta samanlaisen puolukkapussin Pakkasmarja-merkkiä, olisivat marjat maksaneet 17,32 € jolloin tilanne kääntyy 18 sentin verran Minimanin eduksi.

Lykkäsin samat marjat vielä K-Supermarketin ostoskoriin, siellä ei näkynyt mustaherukoita mutta otin tilalle punaherukat. Yhteensä olisi vastaava setti maksanut 17,79 €, eli 65 senttiä enemmän kuin Minimanissa, ja 1,21 € enemmän kuin Prismassa. 

Hintavertailu toisaalta kannattaa, mutta ei kovin tarkasti varmaan auta miettiä. Jos ei jaksa vertailla niin valitsen marjat tietystä hintaluokasta, esim. alle 10 € tai alle 15 €/kg. Näin saa sopusuhtaisen kattauksen lompakolle sopivaan hintaan.

Lisää persiljaa, 1,49 €


3,04 €

Lähikaupasta äkkiä hiivaa ja kaurahiutaleita, ettei lopu vahingossa kesken leipäkokeiluiden.
  • Kaurahiutale oli 0,79 €/kg,.
  • Kuivahiiva 21,36 €/kg, 110 g=  2,35 €

Prismassa olisi maksanut kuivahiiva 20,45 €/kg = 2,25 €, Ei suuri hintaero tällä tuotteella.


= 3,07 €
  • Oatly vaahtoutuva kauravaniljakastike 2,5dl 7,56€/l =  1,89
  • Kaali 0,69 €/kg, 1,704 kg = 1,18 €

K-Marketissa hyvä kaalitarjous. Totta kai vaniljakastike loppui heti kesken, kun assistentin kanssa lurauttelimme marjapiirakkaan.


= 7,49 €
  • Banaani 2,295 kg x 1,29 €/kg = 2,96 €
  • Kaurahiutale 0,79 €/kg
  • Xtra tummasuklaa 100 g, 12,5 €/kg = 1,25 €
  • Vaniljasokeri 29,29 €/kg = 2,49 €

Banaanitarjoustakaan ei voinut jättää käyttämättä, ja kotimatkalla taas Salesta lisää kaurahiutaleita, suklaa ja vaniljasokeri. Niistä kuitti hukassa joten Prisman hinnat. 




2,29 € 4,58 €/kg, 500 g -30% = 1,6 €

Alkuperäinen kilohinta 4,58 ja tarjoushinnalla 3,20 €/kg

Siinäpä ostokset, jos laskin oikein 55, mutta pitää tarkistaa toki vielä.

Täysjyväohra löytyi Minimanista -30 %, säästin viimeiseksi niin saa alkaa kertomaan tästä.



Keitto-ohje on 6 dl vettä, 4 dl Torino täysjyväohraa.


Varmaan 5 puskaa Caesar-salaattia riisinkeittimeen ja ohraa perään, vesi+ mausteet. Kiire oli, en ole ennen nähnyt salaatin lakastuvan niin nopeaa.

Niin hyvää lehtivihreää että pakko hyödyntää. En tiedä auttaako mitään jos syö keltaisia salaatinlehtiä, siksi haluan vihreitä keitellä.

Näin raikasta ja ihanaa se oli vielä niin kauan, kun pidin jääkaapissa. Ja ennen kuin salaatit alkoivat näyttää nuupahtavilta ja luulin että ne haluavat vettä.

Kotimainen vaihtoehto riisille, eli Torino täysjyväohra. Tämä oli tosi hyvä tuote. Täysjyvää, en tiedä miten on käsitelty kun tulee 8 min valmiiksi, mutta ainakaan ei ole mitään pahaa lisätty, eikä mitään hyvää poistettu. Omaan kokokasvisruokavalioon toivotan tervetulleeksi tämän.

Samassa hintaluokassa löytyy mm. samanlaisen keittoajan kanssa oleva couscous. 

Vertailun vuoksi, Prismassa tämä Torino maksaa 4,38 €/kg,  
Linea Verde Täysjyvä Couscous 3,98 €/kg, oli merkitty että italialaista.
Sevan Bulgur täysjyvä 1000g, 3,99 €/kg Turkkilaista

Oho: Nyt vähän yllätyin. Olen luullut että speltti on huomattavasti hintavampaa, mutta Prisman verkkokaupassa olikin Birkkalan Luomu kokonaisia spelttijyviä täysjyvä 900g 2,95 €, 3,28 €/kg. Niitäkin voi käyttää riisin tapaan. https://www.birkkala.com/spelttituotteet/birkkalan-kokonaiset-spelttijyvat . Niissä vain keittoaika oli pitkä, ja siihen kuului liotusta, ei eivät ihan sama asia ole kuin nämä couscousit ja Torino-ohra. Pitää kokeilla joskus.
Spelttihelmet tulisivat jo 20 minuutissa, ja niiden kilohinta oli 3,56 €/kg. 

Jauhoissa spelttijauhot ovat hintavampia verrattuna vaikka ruisjauhoihin tai luomu täysjyvävehnään. Spelttimannakin on yli 6 €/kg.




Viikon lehtivihreät 5-6 x päivässä balsamiviinietikan kanssa. 
Viime viikon punajuuret olivat tosi eri kokoisia keskenään, keitin muut ja säästin yhden ison.
Nyt siitä isosta punajuuresta keitin kaalin ja porkkanan kanssa vihannessörsselin, johon mausteeksi:
  • oregano
  • ripaus neilikkaa
  • mustapippuria
  • iso lusikallinen balsamiviinietikkaa
  • vähän ketsuppia taisin laittaa
  • inkivääriä
Ainakin sellaisia, ja oli niin hyvää. Meinasin laittaa tomaattimurskaa mutta tämä ei kyllä tarvinnut enempää mitään. 



Mantelimaito oli tosi hyvää kahvissa, tosi hyvää kaikin puolin muutenkin. 
Siinä nyt oli vitamiinit seassa, mutta hyvin menee kun edullisesti sai. Juon tätä kun hinnasta sovitaan,  ja joitain juomia taas en juo mistään hinnasta.

Peruna-persiljakeitto, aina jos on tuorekurkkua, maustekurkkua, persiljaa ostettuna. Kaikista niistä jää aina pätkiä. 

Spagettia ja kidneypapuja. Punajuurien keitinveteen.
Jos käyttää punajuurien keitinvettä, niin kannatttaa antaa sen ensin laskeutua. Sakka menee pohjalle ja ei tarvitse hiekkaa syödä spagetin mukana, jos punajuuren kannoista on irronnut. 
En aina säästele mitään keittovesiä, mutta nyt sattui olemaan niin punaista vettä että säälitti kaataa kaikki pois.


Hävikissä oli Pirkka Mieto Chili, mutta ne olivatkin tosi tulisia. En ollut tarpeeksi karaistunut. 
Poistin siemenet, laitoin paloiksi ja pakastin. Näitä voi nyt muutaman aina ottaa tuomaan tulisuutta ruokiin. 


Rosmariini-currykeitto, perunaa, porkkanaa ja riisiä. Linssejä tai kikherneitä, tai papuja.


Kaalikeitto kiehuu nyt, mutta niin että siinä on paljon perunaa. Keittoaika vaihtelee, nyt aika nopeaa tuli valmiiksi. 

Mausteeksi laitoin aivan muuta, eli  timjamia eniten, vähän basilikaa, persiljaa, oreganoa. Inkivääriäkin. Tuliseksi meni kun laitoin mustapippuria ja cayennepippuria. En muistanut chilejä. 

Ihmettelen miksi olen laittanut joskus sitruunaa, sen sijaan balsamiviinietikka sopii. Reseptin keitto on joskus ollut mielestäni niin hyvää, että siitä on ohje pitänyt laittaa. Kyllä kai sen takana voin siis seistä, mutta sitruuna voi olla aika hapan.


Marjapiirakkaa riittää nyt.  Tässä on vähän yksinkertainen pohjaratkaisu, mutta ajaa asiansa ja on nopea tehdä.

Oatly vaniljakastike sisältää valitettavasti öljyä, mutta se on nyt ainoa puoleksikaan järkevä vaniljakastike minkä löysin.

Marjojen kanssa oli vähän ongelmaa, kun onnistuin saamaan ne vetistymään tuohon päälle, ja vielä sulatin pakkasesta lisää ettei kaikki ole kuumennettu. 



Kaurahiutaleet avuksi, ne imivät sen marjanesteen. Kaurahiutale pelasti päivän, onneksi ostin niitä tarpeeksi. Vanhoissa keittokirjoissa laitetaan aina kauraa puolukoiden kanssa ym. 
Katsoin myös Patakakkosta kun mietin että niissä voisi olla jokin naurisleipä, mutta löytyikin puolukkapiirakka ja siihen tuli kaurahiutaletta. Tein nyt omalla ohjeella silti.

Kirpputorilöydöt, aika mehukas kirjalöytö. 

Toisena löytönä unelmieni veitset, toinen Hackmanin ruostumaton teräs ja toinen Fiskarsin ruostumaton teräs.


Kodin Kasvisruokia, maito-kasvisjärjestelmän puitteissa. kirj. Ella Kitunen. Vuodelta 1964.

1065 valmistusohjetta, 36 monivärikuvaa, liitteenä sienikartta. 3,5 €. 
En voi kantaa kotiin jokaista keittokirjaa, mutta aikani selasin. En päässyt siitä erilleen ja mietin, että tämä ei ole kirjasto. Piti se ostaa pois. Opin kirjasta että on sellainenkin asia, kuin persiljamylly. Se sinetöi päätöksen.

Hyvä puoli näissä vanhoissa, kuten pula-ajan ja tämäkin on aika hyvä, kokokasvisruokavalion kannalta on että ei tarvitse sitä öljyä olla ensinnäkään kaikissa resepteissä. Muidenkin poisjätettävien ainesten määrät vanhojen kasviskeittokirjojen resepteissä on monesti vähäiset. Maitotuotteet on helppo korvata kauramaidolla, ja rasvat omenasoseella. 

Moni resepti ei välttämättä ole edes resepti, vaan lähinnä idea mitä tänään syötäisiin, ja raaka-aineet aika tuttuja. Lanttu-porkkana-punajuuri-kaali. Ohra-kaura-ruis-lanttu ja sitä rataa.

Veitset olivat 1 €/kpl. 
Näitä samantyyppisiä veitsiä on jo pari, mutta ei haittaa pari lisää. Näitä ei tahdo aina löytää juuri silloin, kun etsii.
 Oli marjapiirakan paikka:
Assistenttia pistettiin eläinlääkärissä. Rokotuksien takia piirakkaa, päiväunien jälkeen vasta. Ei muistanut koko tapahtumaa enää minuutin päästä, mutta ei se marjapiirakka mitään koskaan haittaa.


Jäät lähdössä, ei enää tuonne ole asiaa. Vielä muutama hankikanto keli ollut mutta katsotaan miten jatkuu.

Lisätty: 

Banaanien ja niiden kuorien hyödyntämiseen liittyviä linkkejä:


-Ylen artikkeli hedelmien syömisestä kuorineen v.lta 2015 https://yle.fi/a/3-7748143

-Carrot Cake pancakes video eli porkkanakakkupannarit Flourishing Miranda Youtubekanavalla https://www.youtube.com/watch?v=f9GCkK8_Hmk

-Nutritionfacts.org video eri pesuaineista ja lopulta kuinka tehdään vihannesten pesu torjunta-ainejäämien poistamiseksi https://nutritionfacts.org/video/flashback-friday-how-to-make-your-own-fruit-vegetable-wash/

1 osaa suolaa 9 osaa vettä oli hyvä, ja puhdas etikka. Etikkaliuos ei sittenkään ollut paljoa vettä tehokkaampi, olisi pitänyt olla täyttä etikkaa.

-Porkkanapannariresepti kokeiluni pannulla + uunissa, johon voisi laittaa kuorineenkin banaanin https://kasvipohjainenruokavalio.blogspot.com/2021/12/luukku-3-wfpb-porkkana-letut.html

-Banaaninkuorisiirappi, varmaan maistuu banaanille, tähän sai sentään laitettua ison kasan videolla https://www.youtube.com/watch?v=g--n3PT_1MY



Oikeastaan samoin kuin jakkihedelmä, eli maustetaan ja marinoidaan kuten liha, kypsennetään ja laitetaan leivän väliin.

Norjalainen ohjelma hävikkiruoasta Yle Areenalla, ei taidettu kuorista tehdä ruokaa mutta yleisesti banaaneita käsiteltiin, banaanijakso https://areena.yle.fi/1-50453991

Banaanit kuorittuna ja pussitettuna pakastamista varten. Säilytän eri hyllyillä kuin leivät, ettei banaanin tuoksu tartu niihin.


Kommentit

  1. Sinulla kun näyttää kuluvan paljon banaaneja, niin käytätkö koskaan banaaninkuoria ruoanlaitossa? En ole itse niitä kokeillut, mutta suunnitelmissa aina välillä, kun nyt kaiken syötävän haluaisi aina hyödyntää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kysymys. Vielä en ole saanut kunnon käsitystä miten paljon torjunta-ainejäämiä banaanikuorissa olisi, ja pitääkö ne sitten aina olla luomubanaaneja. Mutta ainakin Nutritionfacts.orgin mukaan etikalla saisi torjunta-ainejäämiä tehokkaimmin pois hedelmistä. Ja ruokavirastonkin mukaan ylen artikkelissa https://yle.fi/a/3-7748143 pesukin auttaa. Jos etikalla pesee siinä menee sitten etikkaakin, mihin se laitettaan, jos siinä on ne torjuntajämät? Ei tee mieli siivota kasvinsuojeluaineilla kotia. laitan linkkiä näistä postauksen loppuun kohta jos löydän minkä verran.
      Moni banaaninkuoriresepti mihin törmäsin yhteen väliin, oli jonkin sortin öljyfriteerausjuttu, joka ei sitten taas houkuta. Usein suolaisissa resepteissä raavitaan se banaanin sisus edelleen pois, ja jäljelle jää se ohuin nahka. Siksi että suolaista ruokaa laittaessa se banaanin kuorenalainen materiaali muuttuu liian makeaksi, joidenkin youtubekokkien mukaan ainakin.
      Kaikkiin makeisiin leivonnaisiin, muffinsseihin pannareihin ym, mihin tulee banaania, voisi käyttää laittaa kuorineen halutessaan jos saa blenderillä kuoren häivytettyä silpuksi. Kuten porkkanapannari tai uunikakkuresepti https://kasvipohjainenruokavalio.blogspot.com/2021/12/luukku-3-wfpb-porkkana-letut.html , siellä on linkki videoonkin josta sain idean, ja jossa käytettiin banaani kuorineen ja itse jätin silti vielä kuoren pois.
      Siihenkin saisi menemään pari banaania kuorineen silloin tällöin, se jos on banaaneja vaikka 2-4 kiloa ja ne kuoret pitäisi käyttää, niin on vähän miettimistä kyllä vielä. Hyvä kysymys ja innostuin ihan hakemaan nyt banaaninkuori reseptejä, mietin vähintään jokaisen banaanin kuoriessani että voisiko näitä hyödyntää.
      Varmaan joku ihan musta banaaninkuori alkaa olla jo sitä biojätettä, mutta sitä ennen on banaanilla monia vaiheita missä varmasti voisi hyödyntää.
      Kuori ja sen alainen osuus eivät ole kovin makeita, joten laittaisin lisää makeutusta aina jokaista kuorta kohti.
      Se on ollut vähän lohtuna että kun pakastan banaanit leipomista ja nice creamia varten, ne ovat siinä vaiheessa jo niin mustia, että kuori ei enää paina paljoa. Kun vertaa miten paksu kuori on banaanissa vielä kun se on raaka. Kuoresta ne ravintoaineet siirtyvät kypsyessä banaaniin, tai ainakin se kuoren alainen osuus alaa muuttua sokeriksi, ja kuori mikä tulee heitettyä pois on jo aika ohut..Syömäbanaanit joskus harmittaa kun näkee että kuori on paksu, olen joskus koittanut lusikalla raaputtaa sitä sisusta ja tunkea johonkin pannukakkuun, mutta aina se jotenkin osoittautuu kuluttavammaksi ajanviettotavaksi, kuin mitä siitä tuntuu olevan hyötyä.

      Poista
    2. Kunhan saa jonkinlaisen kunnon prosessin siihen kuorien hyödyntämiseen, niin sehän ratkaisisi. Että tulisi ihan tavaksi ja se ei ole sen hyödyttömämpää, kuin mikään muukaan vastuullinen hävikin välttäminen.
      Olen joskus kaupassakin käynyt keskusteluja hävikkibanaanilaarien äärellä, kun myyjäkin joskus jopa kysyy mihin laitat nuo kaikki banaanit, selitän aina ne banaanijätskit ja kaurabanaanikeksit, ja ihmiset eivät ole useimmiten ennen niistä kuulleetkaan:=) Olisipa hienoa jos voisi vielä kertoa että koko banaanista ei mene mitään roskiin. Pitkä matka siihen että banaaneista otettaisiin meillä kaikki irti, itsellekin tuli ihan uutena muutama vuosi sitten että se on niin monikäyttöinen. Ylellä on nyt norjalainen hävikkiruokaohjelma, sattumalta katsoin pari päivää sitten en tiedä onko kauan ollut areenalla, laitan kohta linkin postauksen loppuun, ehkä olet katsonutkin, siinä oli kokonainen jakso banaaneista.

      Poista
  2. Kiinnostavan tuntuinen ruokahävikki-sarja, kiitos vinkistä! Ei nyt tulisi mieleen alkaa käsittelemään torjunta-aineita pois banaaninkuorista, luomubanaaneja on kuitenkin niin hyvin saatavilla. Törmäsin yhteen reseptiin jossa kuoria liotetaan 3-4 päivää ennen käyttöä leipomiseen (https://luomulaakso.fi/kaakaoiset-banaaninkuorimuffinit/) Onhan se varmaan aika työlästä ja suunnittelua vaativaa. Ja siihen veteen tietty liukenee ravinteita, mutta sen voi käyttää lannoitteina kasveille. Siihen olen joskus käyttänyt banaaninkuoria.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä, on tosiaan mielenkiintoinen.
      aivan, vaatii suunnittelua. Nyt mietittyäni varsinkin alan taipua sille kannalle, etten ainakaan niitä ruskeita banaaninkuoria ala yrittämään säästää. Moni idea koski vaan niitä paksuja tuoreita kuoria, ja harvoin sai menemään kuin sen 1-2 banaania kuitenkaan. Sentään hyvä juttu että biojätekierrätys on yleistynyt, tietää ainakin ettei banaaninkuori mene kaatopaikalle turhaan. Kukkalannoitteena ihan paras, olen kuullut kans. ja kiitos hyvästä kysymyksestä, kiinnosti itseäkin selvittää banaaneista, kun monesti tulee mietittyä kuoria.

      Poista
  3. Hei! Kiitti hyvistä linkeistä. Löysin viimeksi Lidl valikoimista tanskalaisia Vemondon luomukasvismaitoja. Litrahinnat 1.19 - 1,79. Hyvän makuisiakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista, kiva jos löysit mielenkiintoisia juttuja. Hei, hyvä vinkki, pitää testata, on kyllä tosi edullista jo. Olen huomannut että maitoja olisi Lidlissä, ei ole tullut testattua. Jokin niistä voisi käydä jopa mämmin kanssa, tuli mieleen. Aina sitä yllättyy mihin jokin tietty maito käy, siksi on palkitsevaa kokeilla eri maitoja. Jos on tuoteselosteessa jotain huomautettavaa, niin sitten se voi olla silti hyvä, ja ruokavaliosta riippuen harvinaisempi maito.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 60 € - Syyskuu 3 ja 4

Kuiva-aineita kaapin täytteeksi. Talveen varustautuminen. Ei ole niin paljoa, etteikö joutuisi kauppaan vielä monta kertaa. Olo on silti jo kotoisa ja mukava, pystyy kokkaamaan täyden aterian vaikka hakemalla tuoreraaka-aineiksi vain pari vihannesta ja perunaa lähikaupasta.  = 10,24 € Täysjyväspagetti 0,95 /500g x 2 = 1,90 €/kg Tumma makaroni1,88 €/kg, 400gx2 = 1,5 € Coop vihreät linssit 400 g 3,98 €/kg = 1,59 € Coop punaiset linssit 400 g, 3,98 €/kg =1,59 € Meira Curry ei lisättyä suolaa 25g 26,00 €/kg =0,65 € Meira Kurkuma 24g 37,08 €/kg = 0,89 € Coop paseerattu tomaatti 0,73€,500 gx2=1,46 €/kg  Xtra tomaattimurska 0,83 €/kg, 400 g x 2 0,33 € = 0,66 € Prismasta kympin pussillinen.  = 32,31 € Tyrnävän Hiivaleipävehnäjauho 1,6  €/kg , 2 kg =  3,19 € Ohraryyni kokonainen 2,39 €/kg Tyrvävän kauraryyni 2,39 €/kg Kaurahiutale x 2 0,98 €/kg =  1,96 € Pikakaurahiutale 2x0,37 €/500g = 0,74 €/kg Myllärin täysjyväohrajauho 1,99 €/kg  Meira ketsuppi 1,2 l...

WFPB - Ruokaostokset 74 € - Lokakuu 1 ja 2

Parin viikon ruokaostokset lokakuussa 2025.  Monta pientä kauppakäyntiä johtuen erinäköisistä menoista. Elin ennalta suunnittelematonta elämää. Pohjasuunnitelma kauppareissuille on aina, eli tärkkelyspitoisia, ja vihanneksia. Suunnilleen kaksi asiaa ostoslistalla.  Oli ilmestynyt uusi kynän kuva bloggeriin, sitä painamalla jotkut sanoista muuttuivat linkeiksi. Pitää tarkistaa vielä mitä linkkien takana on. Otan pois niitä jos eivät palvele, ja lisään parempia. Lisäys: Jep, poistin linkit, ei olleet hyviä. 10,03 € Prismasta: Basilika 1,49 € Peruna 1,304 kg x 0,79 €/kg =1,03 € Bataatti 1,422kg x 1,99€/kg =2,83 € Omena Royal Gala luomu 2,99 €/kg x 0,719 kg = 2,15 € Kurkku Suomi 0,276 kg x 2,79 €/kg = 0,77 € Banaani 1,181 kg x 1,49 €/kg = 1,76 € Mansikkahillo 5,29  Minimanista.  Olisi kannattanut ostaa Prismasta  Siellä se olisi maksanut :€3,99 € 4,16 €/kg Joskus pitää ostaa sieltä, missä sattuu muistamaan. Muuten jää ilman. Lisätyn sokerin käyttö pitää minimoida, ...

WFPB - Ruokaostokset 80 € - Syyskuu 1 j a 2 - Tuoreostokset

 Tässä listalla on vain suurin osa, hedelmät, vihannekset, perunat.  Kuivakaappiin keräilin myös taas kaikenlaista, mutta niistä lisää toisessa postauksessa. = 8,97 € Paseerattu tomaatti 2 x 0,98 €/500g = 1,96 €/kg Maribel mansikkahillo 1,35 € Vemondo soijajogurtti 2 x 1,25 €/500g = 2,50 €/kg Omena punainen 0,198 gx 2,49 €/kg = 0,49 € Omena vihreä 0,134 g x2,59 €/kg = 0,48 € Alesto pähkinä-hedelmäsekoitus 2,19 € Elokuvaevääksi hain Lidlistä pussin pähkinäsekoitusta.  Ja omenaa. Tein pakasterasiaan omenalohkot, ja pähkinää laitoin pieneen pussiin. En sitten syönyt elokuvissa mitään, mutta hyvä olla mukana. Jos ei olisi, niin varmasti kaduttaisi. = 7,02 € Banaani 1,128 kg x 1,49 €/kg = 1,68 € Omena Juliet luomu 0,555 kg x 3,19 €/kg = 1,77 € Yleisperuna pesty 1,392 kg x 0,79 €/kg = 1,1 € Pakattu kiinankaali 0,417 kgx 3,79€/kg = 1,58 € Porkkana 0,89 €/kg  Jos ei keksi mitään erikoisempaa, niin näistä tulee jo ruoka. Peruna-porkkanakeitto, ja kiinankaali salaattina. Jälki...

WFPB - Vegaaninen kedgeree

Kedgeree-niminen ruoka siis. Kalaruoka alun perin, ja kala tästä tulee vegaanisenakin versiona mieleen, vaikka laitoin tofua.  Kedgeree oli uusinta huutoa Victorian ajan Englannissa, ja nyt tehdään nykyversio.  Kedgeree-ohjeita löytyy yllättävän paljon, jos alkaa hakemaan. Oman versioni tein ennen, kuin hain tästä enempää tietoa. Täysin pelkästään yhden videon perusteella koitin nyt veganisoida, jonka löysin netistä vuosia sitten kun en ollut vielä kokokasvisruokavaliolla. Jos  haluat katsoa millainen ohje se oli, niin videolinkki on tässä: Laitan myös postauksen loppuun saman linkin, niin voit halutessasi lukea ensin.   Oikeastaan tämä ei ole monimutkainen, ja tätä voisi ihan hyvin sanoa riisipadaksi tai risotoksi. Mutta lähtökohta siis oli tämä kedgeree, ja siitä poiki sitten resepti. Voit tehdä riisillä, joko valkoisella tai täysjyvällä pelkästään, tai lisätä kauraa. Pelkkää kauraa en kokeillut, ja ohrakin on vielä testaamatta. Voit laittaa punaisia linssejä, tai ...

WFPB - Kurpitsat paistettuna - Hokkaidokurpitsa ja myskikurpitsa

Paistetut kurpitsat. 200 C noin 20 minuuttia. Paistoaikaa voi mennä jopa 40 minuuttia, jos jättää siivut paksuiksi. Tai miksei vaikka tunti.  Kun haarukka menee läpi kunnolla, ja kurpitsa näyttää muutenkin hyvältä, on aika ottaa jäähtymään. Tässä postauksessa käydään työvaiheita läpi kuvin ja kirjoituksin. Paistettuani sekä myskikurpitsaa että hokkaidokurpitsaa huomasin, että kuoriminen ei ollut välttämätöntä.  Tältä näytti paistettu hokkaidokurpitsa. Hokkaidokurpitsan kuori oli raakana niin kova, ettei veitsi meinannut mennä siitä läpi vaan luiskahteli. Uunissa kuori tiivistyi silti ohueksi, eikä siitä ollut mitään haittaa enää. Pilkoin siis vain kurpitsan, enkä kuorinut. Pilkkominenkaan ei aina ollut helppoa. Ellei ison kurpitsan pilkkominen onnistu, tai jos pilkkominen on liian riskialtista veitsen livetessä, silloin voi ottaa käyttöön pitemmän kaavan tie ajallisesti, eli  kurpitsan paistaminen kokonaisena uunissa  niin kypsäksi, että sen pystyy pilkkomaan.  ...

WFPB - Lehtiselleri-perunasosekeitto

Selleri-perunasosekeitto, tai peruna-sellerisosekeitto. Varsiselleri, eli lehtiselleri. Vain kaksi asiaa ostoslistalla: Varsiselleri ja peruna.  Tähän sosekeittoon saa käytettyä koko varsisellerin loppuun. Perunoita muutama, että on n. puoli kattilaa selleriä, puoli kattilaa perunaa.  Halutessasi voit lisätä punaisia linssejä, mutta ne eivät ole pakollisia. Niillä voi lisätä energian määrää ja ruokaisuutta. Mausteena on mustapippuri.  Selleri-perunasosekeitto: Selleriä Perunoita Vettä, niin että peittyy Keitetään kypsiksi. Maustetaan mustapippurirouheella. Annetaan jäähtyä, ja sitten soseutetaan sauvasekoittimella. Valmista! Lämmitetään tarjoiluun. Varmuuden vuoksi voi keittää sellereitä ensin vähän aikaa. Jos epäilee ettei selleri muuten pehmene tarpeeksi. Perunat kypsyvät n. 15-20 minuutissa, riippuu myös miten pieniksi pilkkoo. Linssit voi lisätä missä vaiheessa tahansa alussa, punaisten linssien keittoaika ei ole kuin alle vartti, joskus jopa sitäkin lyhyempi. Linssit...

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo ...

WFPB - Ruokasuunnitelma - Syyskuu

Ruokasuunnitelma syyskuun puolella.  Laitetaanpa nyt syyskuulle vielä jotain, mitä ei elokuussa tullut mainittua. Sekään ruokasuunnitelma ei ole vielä vanhentunut, kaikki kasvikset ja ainekset varmasti löytyvät kaupasta.  Nyt olen innoissani selleristä ja lantusta. Punajuuriakin olen alkanut miettiä. Syy miksi suunnitelmat etenevät niin hitaasti on, kun ei ehdi syömään kuin sen viisi kertaa päivässä. Yksi ruoka riittää kauan. Toisaalta suunnitelmaahan ei ole pakko noudattaa joka päivä. Ottaa idean sieltä, toisen täältä. Kaupasta voi hakea mitä sattuu edullisesti olemaan tarjolla. Mietin ensin tarvitaanko tässä mitään suunnitelmia, mutta voihan se olla silti kiva. Maanantaista lähtee,  Kurpitsapata Kaupassa on tarjolla erilaisia kurpitsoja, nyt oli kotimaisiakin ja alle 3 euroa kilo. Viimeksi kun ostin tällaisen hienon hokkaidokurpitsan, paistoin sen ensin kokonaisena uunissa koska en omistanut yhtään puukkoa, millä sen olisi saanut helposti halkaistua. Hokkaidokurpitsan ...

Luukku 12 - Ohra - WFPB

Luukku 12 ja ohra.  Tässä postauksessa ensin ohrapuuro kokonaisista jyvistä, sitten muitakin ohralaatuja, ja ohrapuurot jauhoista ja hiutaleista. Puuro kokonaisista ohranjyvistä  Huuhtelin ohraryynit astiassa, n 2,5 dl, lisäsin kylmää vettä ja pesin ohrat, kaadoin veden pois muutaman kerran.  Ohraryynit likoamaan kylmään veteen päiväksi tai yön yli. Säilytin jääkaapissa sen aikaa. Huomioin liotusvedenkin vesimäärään, koska sitä ei tarvitse kaataa pois. Joidenkin ohjeiden mukaan liotusvesi kaadetaan pois, mutta kun en nähnyt mainintaa heti, käytin liotusveden. Keitin puuron veteen ensin n. 2,5 dl ohraryynejä n. 1,5  l vettä Keitin kattilassa ensin pelkässä vedessä jonkin aikaa, sitten laitoin haudutuspataan. Kävin välillä sekoittelemassa, ja lisäsin kiehuvaa vettä tarpeen mukaan. Kun puuro alkoi olla valmista, ja vesikin oli imeytynyt kokonaan, laitoin vielä alle puoli purkkia kauramaitoa.  Kattilassa tai haudutuspadassa ei varmaan ole niin tarkkaa, onko nestemää...

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa ...