Siirry pääsisältöön

Pullat - Rasvattomat, vegaaniset, vaivaamatta - WFPB

 


Pullat ilman rasvaa, vegaanisesti ja vaivaamatta. Resepti, ohjeet ja kuvia tekovaiheista. Postauksen lopussa vinkit laskiaispullien tekoon ja terveellisempään kermavaahtovaihtoehtoon.

Nämä tehdään siis ilman vaivaamista ja pyörittelemistä. Pullataikinapalanen työstetään piilottamalla taikinaa pullan alle taittelemalla ilmassa, käsissä. Ei siis pöytää vasten pyörittämällä, kuten usein olen nähnyt työstettävän.

Pullat onnistuivat täydellisesti. Kunniaa en nyt ota. Koska tämän reseptin kehittely ylitti tämän hetkiset leipomistaitoni, joiden suhteen ollaan muutenkin menty pitkälti äärirajoilla, pyysin avuksi blogiin vierailijan: Äiti tuli leipomaan nämä pullat. Kiitos tuhannesti.

Olisimmekin muuten saaneet odottaa seuraavaan alkupamaukseen asti pullareseptiä. Varsinkin reseptiä jolla saa kuohkeat, pehmeät, oikeat pullat.


Tästä tuli 11 kpl pientä pullaa. Voit myös tehdä isompia pullia muutaman. 

Ruokavalion kannalta: Pulliin laitettiin nyt hiivaleipävehnäjauhoja, vaikka tavallinen vehnäjauhopussikin oli varalta nostettuna esille. Hiivaleipäjauhon kuitupitoisuus vaihtelee, mutta yleensä se on ollut 4-7 %. Se ei ole kuitenkaan ihan kokojyvää.

Makeutuksena on taloussokeria 1/2 dl, ja suolaa alle 1/2 tl.

Ainakin tämä käy tilanteissa, joissa ei voi neuvotella siitä onko vehnästä pöydässä vai ei, mutta voi vaikuttaa siihen millaista se vehnänen on. Ennen kaikkea mitä se ei sisällä kuten eläinproteiinit, lisätty rasva ja ehkä joukko muitakin ylimääräisiä lisäaineita.


Vegaaniset, rasvattomat pullat:

  • 2,5 dl nestettä. Voit käyttää kauramaitoa tai vettä.
  • 0,5 dl sokeria
  • 1/2 tl suolaa
  • 1 rkl kuivahiivaa
  • 1 rkl kardemummaa, rouhittua
  • 3-4 dl hiivaleipävehnäjauhoja
n. 45 min. kohotus kelmun alla. Jauhota pöytä, muotoile taikina pitkoksi. Katko taikinapitko sopiviksi paloiksi. Pullaksi taittelu, ja uusi kohotus uunin kuumenemisen ajan odotellessa pellillä.
200 C uunissa paistaminen, n. 10-15 minuuttia, kunnes valmiita.

Kuvia työvaiheista:



Neste lämmitetään hiivalle sopivaksi. Tässä oli osa kauramaitoa, osa vettä. Mikroon. Lämmitä niin, ettei aivan sormea polta, eikä varsinkaan kiehu, mutta selkeästi lämmin.


Sokeria ja suolaa. 0,5 dl sokeria. Suolaa 1/2 teelusikan mitalla. Ei ollut ihan täynnäkään. Tärkeää kuitenkin vähän laittaa nyt.


Hiivaa ei kannata unohtaa. Sekin mitattiin tablespoon- mitalla, eli ruokalusikka.


Ruokalusikallinen kardemummaa. Yllätyin, että ihan koko ruokalusikallinen. Pullat onnistuivat mainiosti, joten oikea ratkaisu se mielestäni oli. Makuasioita toki. 

Tämä oli Xtra-kardemummaa, joka oli aika karkearakeistakin. 


Jauhoja lisäillään, ja sekoitetaan ensin vispilällä.


Kun taikina paksuuntuu, kannattaa vaihtaa puukauhaan. Ennen, kuin taikina alkaa tarttua vispilään kiinni.

Tässä täytyy olla vahva sekoitusväline, joten puukauha on suositeltavin. Taikina on vaikeasti sekoitettavaa jo. Muovikauha saattaisi napsahtaa poikki, tai taipua liikaa.

Kuvassa taikina alkaa olla jo valmista. Se pitää vielä kaapia kauhasta irti, ja reunoilta kasata yhteen.



Nyt tasoitellaan se kulhon pohjalle, ja jauhotetaan päältä. 


Taikina peitetään tiiviisti nousemisen ajaksi kelmulla.


Liinakin vielä päälle.


N. 45 minuutin odottelun jälkeen se oli noussut.


Jauhoja pöydälle, ja taikina siihen.


Tehdään siitä pitko.


Pitko pätkiksi.


Taikinapalasta aletaan työstää kuten tekisi nurinpäin olevaa kuppia, jonka liepeitä taittelee reunojen alle.

Vasemmalla on kuva päältä, ja oikealla miltä pullataikinan palasen pohja näyttää.

Pullaa ei siis paineta tai vaivata pöytää vasten. Jauhotetuilla käsillä tehdään ilmassa pulla.


Pullat voidellaan vedellä, tai kahvilla. Pinnalle sokeria. 

Viimeinen pulla voideltiin vedellä testin vuoksi.


Tässä valmiit pullat, uunissa 200 C -asteella noin 10-15 minuuttia, kunnes valmiita.


En huomaa mitään värieroa kahvilla ja vedellä voideltujen pullien välillä. Makuasia kait, millä nesteellä ne valelee.
 
Ruskettuvat kauniisti.


Pohjasta juuri sopivia. Ei liian kovia tai palaneita, mutta kivan ruskeita.


Rakenne näkyy halkaistussa pullassa. Hetken aikaa jäähdyttyään.


Valmista. Aivan mahtavia pullia.

Tuskinpa kukaan huomaisi ihmetellä, onko rasvaa vai ei. Tai muutenkaan, mitä näissä nyt on ja ei ole. Salaisuus lienee siinä, ettei näitä vaivata tai kohoteta kivikoviksi, jolloin alkaisi kenties tarvita kaikenlaista pehmennintä sekaan. Taikina on löysää.

Näin onnistuivat. Maku oli myös mieletön, varsinkin kardemumman ansiosta. Ripaus suolaa tuskin teki sekään pahaa, ja sokeri.

Aamukahvilla otin yhden pullan ilman kermoja, ja kardemumman maku oli alkuun tosi voimakas. Mutta viimeistään heti jos lataan pullaan täytteitä, kardemumma tuntuu oikeuttavan runsaan määränsä kunnolla.


Taikina muuten sama, mutta laitettu jauhotetulla juomalasin pohjalla keskelle painauma, ja täytetty se mustikalla. Sokeria mustikan seassa, ettei ole liian hapanta.

Samasta taikinasta kun jättää kardemummat ja sokerin, saa vegaanisen peltilihapiirakan, eli lihaton piirakka. Täytteeksi soijarouhe, riisi, maustepippuri, maustekurkut jne.

Raastettua porkkanaakin. Täyte pysyy hyvin kasassa. Maustamalla perinteisesti lihaan kuuluvilla mausteilla, maku on nostalginen ja ihana.


Tykkään laittaa ketsuppiakin tähän herkkuun.


Peltipiirakan reunapalan voi yrittää leipoa ohueksi. Jos siitä tulee paksu, voi leikata pois ennen tarjoilua.

Vaniljakastikkeet ja kerma makeaan pullaan:




Tämä sopi mustikkapullien kanssa. Alpro vanilla custard.
Ks. myös kerään näitä eri postaukseen, kaupan kermat ja itse tehdyt kermareseptit 

Laskiaispullat

Valmiskermoissa yleensä on öljyä tai kovia rasvoja, joten olisi parempi tehdä itse kerma. Nyt viimeksi kokeilin tosin Alpron vaniljakastiketta, joka sisälsi rasvaa alle 2 %. Se ei ihan laskiaispulliin sovi, mutta muuten. Muunneltu tärkkelys taisi olla yksi lisäaineista, joku voi haluta välttää mutta vähissä määrin meni.  Laskiaispullan väliin nyt mansikkahilloa, (vegaanista) marsipaania ja Oatlyn vispautuvaa vaniljaa. 

Terveellisempi kasvikermaresepti löytyykin lääkäri Soili Kasasen tekemästä KoKaRu- reseptipankista, osastolla makeannälkään, leivontavinkkejä. Siellä on myös pehmeä carobvaahto. Pullareseptikin.

Tahnaohje on, voi käyttää marsipaanin tilalla.

Sokerinkin voi korvata: erytritoli.

Prosessoimatonta ruokaa - blogista löytyy mielenkiintoisia ohjeita: 



Kerma kuin kerma jaksaa minua viehättää, kunhan ei ole eläinkermaa.

Cashewpähkinäratkaisu voisi pysyä paremmin pullan välissä. 



Kahvilasta ostettu kirsikka-mantelimassa toisen puolikkaan päällä.

En kiistä etteikö olisi teollisen kermankin kanssa ollut hyvää, vaikka se cashew-kermavaahto jäikin nyt tekemättä. Olin malttamaton saamaan pullareseptin ilmoille. En ehkä ole edes ainoa, joka sitä odotti.

Toivottavasti kokeilet ja onnistut.  Kiitos kun tulit lukemaan, ja nähdään taas!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 30€ - Maaliskuu 2 - Astiat

Maaliskuun toisen viikon ruokaostokset, sen jälkeen astioiden pariin. Unelmieni astiat ovat löytyneet, ja haluan kertoa niistä. Lopussa on viikon ruokaideat. = 5,15 € Yleisperuna harjattu 4,347 kg x 0,75 €/kg = 3,26 € Porkkana 2kg, 0,95 €/kg  = 1,89 € 11.3. eli viisi päivää sitten hain nämä Prismasta. Porkkanat makeita ja hyvin säilyneitä. Perunat hyviä. Näistä on tullut ja tulee vieläkin aika hyvin jo monia ruokalajeja, kuivakaapin palkokasvien ja viljojen täydentäessä. vaikka muuta juuresta ei nyt ole. Pakkasessa on palsternakkapihvejä pussillinen, riittää kun aina keittää perunat. Näistä voi tulla esim. porkkana-perunakeittoa, porkkanakastiketta  ja porkkanakakkua, ja keitettyjä perunoita, porkkalaa uunissa. Porkkanoita riittää raasteeksi. Porkkanaraastetta tai muusia tomaattikastikkeeseen, makeutuksena taatelisiivut, ja yksi porkkana menee makaronilaatikkoon . Hernekeittoonkin tarvitaan pari porkkanaa. 3,59 € Persilja 1,19 x 2 = 2,38 € Kurkku 0,318 kg x 3,79 €/kg = ...

WFPB - Ruokaostokset 30 € - Maaliskuu 1

Maaliskuun ensimmäisen viikon ruokaostokset. Ostosten jälkeen kahvisarvien tekoa pitkästä aikaa. Paljon kuvia. Kirpputorilla kierros, ja Puuilossa hankkimassa uusia keittiövälineitä. Vihannesleikkuri. Etsiessäni ratkaisua persiljan höyryttämiseen, törmäsin tietoon astiaturvallisuudesta. Varmasti monelle tuttua asiaa, mutta tuli nyt uudelleen ajankohtaiseksi koska lehtivihreiden syömiseen liittyy balsamiviinietikka, joka happona tehostaa kaikkien myrkkyjen irtoamista astioista, mikäli ne sellaisia sisältävät.  Postauksen loppupuolella jogurttikastike vielä, kun yritin tehdä tofuskagenia. Ja mitä lehtivihreitä vihanneksia näin kaupassa. Yleisperuna harjattu 0,75 €/kg x 4,56  kg = 3,42 € Naurispussi 0,99 €/kg Ei makutakuuta. Nauriita ostaessa kevättalvella on edettävä suunnitelma B takataskussa. Jouduin jopa 1/3 pellillisestä laittamaan pois kun tästä pussista tein paistettuja nauriita . = 5,76 € Persilja 1,29 € x 2 = 2,58 € Ruustinnan salaatti Prismasta 1,89 € Ruustinnan salaat...

WFPB - Ruokaostokset 37 € - Maaliskuu 3

Ruokaostokset ja mitä ostoksista tuli. Löytyi komea hapanjuurilimppukin, ja testasin taas kotimaisia omenoita. Juuri kun ehdin saada postauksen melkein valmiiksi, löysin mielenkiintoisen dokumenttielokuvan siemenistä, ja olen ihan ihmeissäni. Uusi lättyresepti syntyi vahingossa. Kerron, miten lehtivihreiden vihannesten kanssa on edennyt. Kuunnellaan Dr. Esselstynin loru uudelleen, siitä on kokoajan puuttunut minulla yksi vihannes. Astioissakin riittää ihmeteltävää. Jokaiselle jotakin. Ai niin, ja kauramaitoakin kokeilin tehdä, siitä jotain infoa mutta ei reseptiä. Muok.24.3 lisäsin pari kuvaa, pieniä tarkennuksia, linkki. = 4,75 € Yleisperuna harjattu 2,613 kg x 0,75 €/kg =  1,96 € Kaurahiutale  0,79 €/kg Luomu kaurahiutale Lidlistä 1,35 €/kg = 1,15 €/ 850 g  Riisi Lidlistä 0,85 €/kg Viiden minuutin kaurahiutaleet sopivat ruokatermoksessa tehtävään puuroon.  Kumpaakin, luomua ja tavallista hetken mielijohteesta.  Riisi: Suunnittelen tortillaa, ja sen ...

WFPB - Nauris uunissa - Paistetut nauriit

Maaliskuu tosiaan pyörähti käyntiin, ja ihme kyllä nauriita on nyt ollut jopa kahdessa kaupassa 0,99€/kg.  Näin kauniita ne ovat paistettuna. Jos näitä olisi vielä pääsiäisenä, saisi keltaista väriä pöytään.  En tiedä saavatko kaupat ne säilymään vielä pääsiäiseen asti optimaalisissa oloissa, mutta ei enää ainakaan kotijääkaapissa tunnu onnistuvan. *Lisäys 5.3. 2025: Alkaa olla kevät niin pitkällä, että nauriit eivät tahdo säilyä. Joten makutakuuta ei voi antaa. Syksyllä ja kesällä sitten uusi yritys, jolloin nauriit ovat parhaimmillaan. Ks. myös kommentit . * Nauris ei säily talven yli ihan niin hyvin kuin lanttu. Raakana en itse enää yritä näitä pistellä. Siksi tein uunissa. Koska nauriit myydään usein kilon pusseissa, näytän samalla miten saan menemään koko kilon kerralla. Nauriita ei tarvitse enää idättää jääkaapissa turhaan. Pesin nauriit. En kovin tarkkaan jäänyt kuuraamaan tuota rypyläistä osaa, koska leikkaan sen pois joka tapauksessa. Muutaman pienen otin tästä erill...

WFPB - Härkäpapujen keittäminen

Keitin härkäpapuja. Katsotaan kuvat pavuista ja työvaiheista. Keitto-ohje oli pussissa, liotettuna 30 minuuttia, ja suoraan pussista 50 min. Karviaisten tilan VOIMA - PAPU. 500 g.  https://karviaistentila.fi/tuotteet/voima-papu-harkapapu-kokonainen-gluteeniton/ Kaadoin siivilään ja tarkastelin, ja pavut vaikuttivat puhtailta. Härkäpavuista tulee mieleen vaikka kaulakoru. Oli pakko ihastella hetki näitä papuja. Jokainen papu oli yksilöllisen näköinen.  Laitoin pavut viiden litran kattilaan, se on isoin kattilani. Liotan ja keitän pavut aina mahdollisimman runsaassa vedessä. Täytinkin kattilan melkein kokonaan kylmällä vedellä. Lisätieto löytyi että pitäisikin liottaa lasi- tai muoviastiassa, koska metallissa kovettuvat puumaisiksi.  https://www.makelanluomutila.fi/shop/product/harkapapu-10-kg-luomu Vaikka olisi mahdollista keittää nämä hetikin, päätin liottaa pavut. Hyvä vinkki on että jos laittaa kellonajan ja päivämäärän milloin on laitettu likoamaan, ei tarvitse olla my...

WFPB - Ruokaostokset 40 € - Maaliskuu 4 - 137 €/kk

Viikon ruokamenot 40 euroa, yhteensä maaliskuussa 2025 137 euroa. Leipomisia paljon, leipää ja kakkua. Ruokalista tulee olemaan aika tavallinen. Hernekeittoa, perunoita, kaalista ensin salaatit, sitten kaalipata. Peruna 0,85 €/kg, 4 kg =  3,39 €  Perunat olivat Aurum - lajiketta. Lidlistä. Nämä olivat niitä mitkä tosi hyvin säilyvät jääkaapissa keitettynä, ja pakastinkin jonkin ruuan missä oli näitä ja rakenne tuntui pärjäävän. Hyvä peruna sikäli. Piti aika paljon kuoria, mutta se vaihtelee. On näitä samoja perunoita pystynyt syömään kuorimattakin. Kevät alkaa olla. Kymppi kuivattu herne 3,18 €/kg , 500 g=   1,59 € Lidlistä. = 7.32 € Porkkana 1,060 kg x 1,09 €/kg =  1,16 € Kurkku Suomi 0,280 kg x 2,49 € =  0,70 € Keräkaali luomu 1,494 kg x 2,79 €/kg =  4,17 € Punajuuri 1,29 €/kg Alle 2 ja  3 €/kg vihanneksia, yhteensä 3,834 kg jaettuna 800 grammalla eli päivän suositusmäärällä vihannesta, saadaan 4,7925 päivää. Pyöreästi siis 4-5 päivää. Lidlistä....

WFPB - Ruokaostokset 31 € - Helmikuu 5 - 220 €/kk

Helmikuun 2025 loput ruokaostokset. Ostoksien jälkeen kuvia shoppailuretkiltä. Ruokana paistettua naurista ja perunaa, sekä jälkiruoaksi kahvia purkissa.  Appelsiini Navel 1,455 kg x 0,99 €/kg = 2,59 € Hävikkibanaanit K-marketista 2,09 kg x 1 € = 2,09 € Banaanit pakkaseen. Kuorin ja laitan n. kolmeen osaan, pakastepussiin. Eri hyllyille pakastimessa, kuin leivät ym. Banaanit saattavat pussin läpikin imeä makuja muista ruuista, ja myös banaanista tarttuu herkästi aromit.  Nice creamia  muutamalla mustikalla ja banaanikeksiä on tullut nyt tehtyä paljon.  = 7,47 € Appelsiini Navel Egypti 1,188 kg x 0,69 € = 0,82 € Yleisperuna harjattu 4,44 kg x 0,75 €/kg = 3,33€ Naurispussi 0,99/kg x 2 =  1,98 € Lanttu Lidlistä 1,122 kg x 1,19 € = 1,34 € Nauris oli sekä Lidlissä että Prismassa 0,99 kilo. Lidlissä olisi tarvittu äppi laskemaan hinta 1,49 eurosta, mutta Prismassa onnistui ilman korttia. = 6,62 € Kurkkusalaatti 5,53 €/kg, 360 g =  1,99 € Kaurajuoma luomu Oatly 1...

WFPB - Suomenpata - Nauris, omena, palsternakka, kaura

Yhden astian ruoka kokonaisista kauranjyvistä ja riisistä. Jompaa kumpaa tai molempia. Vihanneksena naurista, omenaa, ja palsternakkaa. Tein kaksi versiota, nauris-omena ja palsternakka-omena. Tämän voisi varmasti maustaa minkä vain pataruoan mukaan. Meksikonpata, italianpata tai vaikka chili sin carne. Siksi ajattelinkin että nimi voisi olla suomenpata, koska onnistuu kauralla ja kotimaisilla kasviksilla. Vaikka kotimaisuusaste ei täysin 100% olisikaan. Kotimaisuusaste lisääntyy vaihtamalla pavut härkäpapuihin. Ks.  härkäpavut, keittäminen. Ja tässä on osittain samoja ominaisuuksia kuin niillä pussihawaijinpadoilla ja -italianpadoilla, joita löytyi ennen vanhaan minunkin kaapistani. Ne olivat hyvä hätävara kun tarvitsi nopeasti ruokaa kattilallisen. Nyt voisi tehdä tästä hätävararuoan tekemällä tarvittavan maustesekoituksen valmiiksi.  Resepti-ideassa oli neljä lähtökohtaa: nopeus, alle puoli tuntia  kokonaisten kauranjyvien käyttäminen johonkin kasvisten keittoaika on ...

WFPB - Lidlissä ostoksilla, 40 € - Viikon ruokaostokset

Lidlistä noin viikoksi ruokaa. Ostoskoria kerätessäni pidin teemana ruokia, jotka voi tehdä ilman pilkkomista. Siksi ostin tölkkipapuja ja pakastevihanneksia. Jos lisätyn suolan vähentäminen kiinnostaa ja et vielä tiennyt: Lidlistä löytyy hyvä valikoima tölkkipapuja ilman lisättyä suolaa.  Lidlissä oli vastikään vegaanituotteet paljon esillä, ainakin tammikuussa veganuaryn ja vegaanihaasteen aikaan. Hyvä on varmaan katsastaa myös tällainen WFPB-viikkokin, ihan omatoimisesti. Tämä voi mahdollisesti auttaa suunnittelemaan kauppareissuja jos aloittelet kokokasvisruokavaliota, tai etsit kasvistuotteista inspiraatiota noin muuten.  Tuli muuten aika luomuhenkiset ostokset tällä kertaa, Lidlissä se tuntui jotenkin helpolta aina valita. Ja mahtui budjettiinkin, jonka ajattelin olevan siinä 35-40 euroa. En ostanut mausteita tai mitään erikoisempia lisukkeita.  = 4,79 € Nämä kaikki pavut olivat ilman lisättyä suolaa, ja kaikki muut luomua paitsi kidneypavut. 380 g/prk nesteineen ja...

WFPB - Ruokaostokset 90 € - Kotivara - Helmikuu 3

Katsotaan tässä postauksessa mitä kuivaruokia hain varautumiseen. Ks. myös luentovinkki lopusta, ja blogin oikeasta ylälaidasta, lääkäri Soili Kasasen uusi luento kokokasvisruokavaliosta. Kotivaran kimppuun : Kaapissahan pitää olla tärkkelyspitoisia ruoka-aineita sekä mausteita. Palkokasveja. Leivontaan liittyviä, eli kaikki hiivat ja leivinjauheet. Tarkoituksenani on, ettei olisi pakko käydä kaupassa hakemassa muuta, kuin hedelmiä ja vihanneksia. Ja jotain pientä aina, mitä haluaa ja tarvitsee. Tässä on paljon enemmän, kuin se viranomaisten suosittelema kotivara, että pärjää kotona kolme päivää käymättä kaupassa.  = 9,11 € Täysjyvä vehnäjauho luomu 1,89 € Tumma Makaroni 400 g, 0,69 €, 1,73 €/kg =  1,38 € Kaurahiutale 1 kg x2, 0,98 €/kg  =  1,96 € Täysjyväspagetti 0,95 €/500g x 2 = 1,9 €  Ylistalon kuivatut herneet 2x500g, 0,99 /kg  = 1,98€/kg 5,8 kg, 20058 kcal, eli jaettuna 2000 kcal se tarkoittaa kymmenen päivän ruoat. Yllätyin Combino täysjyväspage...