Siirry pääsisältöön

Pullat - Rasvattomat, vegaaniset, vaivaamatta - WFPB

 


Pullat ilman rasvaa, vegaanisesti ja vaivaamatta. Resepti, ohjeet ja kuvia tekovaiheista. Postauksen lopussa vinkit laskiaispullien tekoon ja terveellisempään kermavaahtovaihtoehtoon.

Nämä tehdään siis ilman vaivaamista ja pyörittelemistä. Pullataikinapalanen työstetään piilottamalla taikinaa pullan alle taittelemalla ilmassa, käsissä. Ei siis pöytää vasten pyörittämällä, kuten usein olen nähnyt työstettävän.

Pullat onnistuivat täydellisesti. Kunniaa en nyt ota. Koska tämän reseptin kehittely ylitti tämän hetkiset leipomistaitoni, joiden suhteen ollaan muutenkin menty pitkälti äärirajoilla, pyysin avuksi blogiin vierailijan: Äiti tuli leipomaan nämä pullat. Kiitos tuhannesti.

Olisimmekin muuten saaneet odottaa seuraavaan alkupamaukseen asti pullareseptiä. Varsinkin reseptiä jolla saa kuohkeat, pehmeät, oikeat pullat.


Tästä tuli 11 kpl pientä pullaa. Voit myös tehdä isompia pullia muutaman. 

Ruokavalion kannalta: Pulliin laitettiin nyt hiivaleipävehnäjauhoja, vaikka tavallinen vehnäjauhopussikin oli varalta nostettuna esille. Hiivaleipäjauhon kuitupitoisuus vaihtelee, mutta yleensä se on ollut 4-7 %. Se ei ole kuitenkaan ihan kokojyvää.

Makeutuksena on taloussokeria 1/2 dl, ja suolaa alle 1/2 tl.

Ainakin tämä käy tilanteissa, joissa ei voi neuvotella siitä onko vehnästä pöydässä vai ei, mutta voi vaikuttaa siihen millaista se vehnänen on. Ennen kaikkea mitä se ei sisällä kuten eläinproteiinit, lisätty rasva ja ehkä joukko muitakin ylimääräisiä lisäaineita.


Vegaaniset, rasvattomat pullat:

  • 2,5 dl nestettä. Voit käyttää kauramaitoa tai vettä.
  • 0,5 dl sokeria
  • 1/2 tl suolaa
  • 1 rkl kuivahiivaa
  • 1 rkl kardemummaa, rouhittua
  • 3-4 dl hiivaleipävehnäjauhoja
n. 45 min. kohotus kelmun alla. Jauhota pöytä, muotoile taikina pitkoksi. Katko taikinapitko sopiviksi paloiksi. Pullaksi taittelu, ja uusi kohotus uunin kuumenemisen ajan odotellessa pellillä.
200 C uunissa paistaminen, n. 10-15 minuuttia, kunnes valmiita.

Kuvia työvaiheista:



Neste lämmitetään hiivalle sopivaksi. Tässä oli osa kauramaitoa, osa vettä. Mikroon. Lämmitä niin, ettei aivan sormea polta, eikä varsinkaan kiehu, mutta selkeästi lämmin.


Sokeria ja suolaa. 0,5 dl sokeria. Suolaa 1/2 teelusikan mitalla. Ei ollut ihan täynnäkään. Tärkeää kuitenkin vähän laittaa nyt.


Hiivaa ei kannata unohtaa. Sekin mitattiin tablespoon- mitalla, eli ruokalusikka.


Ruokalusikallinen kardemummaa. Yllätyin, että ihan koko ruokalusikallinen. Pullat onnistuivat mainiosti, joten oikea ratkaisu se mielestäni oli. Makuasioita toki. 

Tämä oli Xtra-kardemummaa, joka oli aika karkearakeistakin. 


Jauhoja lisäillään, ja sekoitetaan ensin vispilällä.


Kun taikina paksuuntuu, kannattaa vaihtaa puukauhaan. Ennen, kuin taikina alkaa tarttua vispilään kiinni.

Tässä täytyy olla vahva sekoitusväline, joten puukauha on suositeltavin. Taikina on vaikeasti sekoitettavaa jo. Muovikauha saattaisi napsahtaa poikki, tai taipua liikaa.

Kuvassa taikina alkaa olla jo valmista. Se pitää vielä kaapia kauhasta irti, ja reunoilta kasata yhteen.



Nyt tasoitellaan se kulhon pohjalle, ja jauhotetaan päältä. 


Taikina peitetään tiiviisti nousemisen ajaksi kelmulla.


Liinakin vielä päälle.


N. 45 minuutin odottelun jälkeen se oli noussut.


Jauhoja pöydälle, ja taikina siihen.


Tehdään siitä pitko.


Pitko pätkiksi.


Taikinapalasta aletaan työstää kuten tekisi nurinpäin olevaa kuppia, jonka liepeitä taittelee reunojen alle.

Vasemmalla on kuva päältä, ja oikealla miltä pullataikinan palasen pohja näyttää.

Pullaa ei siis paineta tai vaivata pöytää vasten. Jauhotetuilla käsillä tehdään ilmassa pulla.


Pullat voidellaan vedellä, tai kahvilla. Pinnalle sokeria. 

Viimeinen pulla voideltiin vedellä testin vuoksi.


Tässä valmiit pullat, uunissa 200 C -asteella noin 10-15 minuuttia, kunnes valmiita.


En huomaa mitään värieroa kahvilla ja vedellä voideltujen pullien välillä. Makuasia kait, millä nesteellä ne valelee.
 
Ruskettuvat kauniisti.


Pohjasta juuri sopivia. Ei liian kovia tai palaneita, mutta kivan ruskeita.


Rakenne näkyy halkaistussa pullassa. Hetken aikaa jäähdyttyään.


Valmista. Aivan mahtavia pullia.

Tuskinpa kukaan huomaisi ihmetellä, onko rasvaa vai ei. Tai muutenkaan, mitä näissä nyt on ja ei ole. Salaisuus lienee siinä, ettei näitä vaivata tai kohoteta kivikoviksi, jolloin alkaisi kenties tarvita kaikenlaista pehmennintä sekaan. Taikina on löysää.

Näin onnistuivat. Maku oli myös mieletön, varsinkin kardemumman ansiosta. Ripaus suolaa tuskin teki sekään pahaa, ja sokeri.

Aamukahvilla otin yhden pullan ilman kermoja, ja kardemumman maku oli alkuun tosi voimakas. Mutta viimeistään heti jos lataan pullaan täytteitä, kardemumma tuntuu oikeuttavan runsaan määränsä kunnolla.


Taikina muuten sama, mutta laitettu jauhotetulla juomalasin pohjalla keskelle painauma, ja täytetty se mustikalla. Sokeria mustikan seassa, ettei ole liian hapanta.

Samasta taikinasta kun jättää kardemummat ja sokerin, saa vegaanisen peltilihapiirakan, eli lihaton piirakka. Täytteeksi soijarouhe, riisi, maustepippuri, maustekurkut jne.

Raastettua porkkanaakin. Täyte pysyy hyvin kasassa. Maustamalla perinteisesti lihaan kuuluvilla mausteilla, maku on nostalginen ja ihana.


Tykkään laittaa ketsuppiakin tähän herkkuun.


Peltipiirakan reunapalan voi yrittää leipoa ohueksi. Jos siitä tulee paksu, voi leikata pois ennen tarjoilua.

Vaniljakastikkeet ja kerma makeaan pullaan:




Tämä sopi mustikkapullien kanssa. Alpro vanilla custard.
Ks. myös kerään näitä eri postaukseen, kaupan kermat ja itse tehdyt kermareseptit 

Laskiaispullat

Valmiskermoissa yleensä on öljyä tai kovia rasvoja, joten olisi parempi tehdä itse kerma. Nyt viimeksi kokeilin tosin Alpron vaniljakastiketta, joka sisälsi rasvaa alle 2 %. Se ei ihan laskiaispulliin sovi, mutta muuten. Muunneltu tärkkelys taisi olla yksi lisäaineista, joku voi haluta välttää mutta vähissä määrin meni.  Laskiaispullan väliin nyt mansikkahilloa, (vegaanista) marsipaania ja Oatlyn vispautuvaa vaniljaa. 

Terveellisempi kasvikermaresepti löytyykin lääkäri Soili Kasasen tekemästä KoKaRu- reseptipankista, osastolla makeannälkään, leivontavinkkejä. Siellä on myös pehmeä carobvaahto. Pullareseptikin.

Tahnaohje on, voi käyttää marsipaanin tilalla.

Sokerinkin voi korvata: erytritoli.

Prosessoimatonta ruokaa - blogista löytyy mielenkiintoisia ohjeita: 



Kerma kuin kerma jaksaa minua viehättää, kunhan ei ole eläinkermaa.

Cashewpähkinäratkaisu voisi pysyä paremmin pullan välissä. 



Kahvilasta ostettu kirsikka-mantelimassa toisen puolikkaan päällä.

En kiistä etteikö olisi teollisen kermankin kanssa ollut hyvää, vaikka se cashew-kermavaahto jäikin nyt tekemättä. Olin malttamaton saamaan pullareseptin ilmoille. En ehkä ole edes ainoa, joka sitä odotti.

Toivottavasti kokeilet ja onnistut.  Kiitos kun tulit lukemaan, ja nähdään taas!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 42 € - Huhtikuu 4 - 150 €/kk

Huhtikuun viimeisen viikon ruokaostokset. Alkuviikosta 30 euron ostokset olisivat riittäneet, hain lanttua Prismassa. Lehtikaalin hinnasta havaintoja, pakastettu olikin Minimanissa halvempaa. Jäätelövinkki kesään, ja muutakin, eivät kaikki kokokasvista. Lähikaupoissa kävin käppäilemässä välillä. Niissä iskikin keräilyvimma, kun oli -50% lappuja. Kun olin lähdössä Sale-kaupasta ulos, näin kun siellä oikein otettiin iso rulla keltaista tarraa ja alettiin nostelemaan soijamaitoja hyllyistä. Pitihän siellä sitten käydä vielä uudelleenkin. Vegaanituotteita oli vaikka mitä, ja kuivahiivakin vain 0,99 €/paketti, ja olivat jo minun tuurilla menneet ja pelkkä hintalappu jäljellä. Jos olisin kaikki ostanut ja käynyt joka aamu katsomassa hävikit ja laputetut, olisi kauppalasku varmasti 60 €-100€ tältä viikolta, mutta laitoin pelin poikki koska hukun täällä ruokaan. Laputetut ovat yleensä järkiostoksia, mutta se alkoi näyttää jo täysin loputtomalta rallilta. Kysehän ei ole enää ollut säästöistä, v...

WFPB - Ruokaostokset 18 € - Huhtikuu 3

Pääsiäisviikon ostokset. Pientä ylimääräistä varautumista siihen, jos jokin suklaatunnelma iskee päälle, mutta muuten ihan perus ostoksia. Löytönä misotahna. Kävin tällä viikolla vain lähikaupoissa, Sale ja K-Market. Eilen kiirastorstaina vasta jouduin hakemaan nämä, ruokahan on muuten riittänyt ihan hyvin. Lähikaupan hinnat ovat välillä kalliita verrattuna markettiin, mutta asiaa taas tasoitti hyvä kaalitarjous. Olivat porkkanatkin sentään alle 2 e/kg. Banaanit halpuneet hieman, samalla omenat kallistuneet. Kauramaito löytyi K-Marketista yllättäen, Salessa se on ollut melkein 2 euroa litralta, nyt oli poissa valikoimista. Myyjä tosin kertoi, että kannattaa tehdä S-kaupan sivulla toive, jos jotain puuttuu. Toivoin Oatly vaniljakastiketta, kätevä jos sitä saa yllättäviin omenapiirakka - tai mustikkapiirakka hetkiin helposti haettua. Oli sitä K-Marketissa, en ostanut nyt. = 11,95 € Oatly kauramaito 1,79 €/l Kaurahiutale 0,79 €/kg Peruna  1,05 €/kg, 2 kg = 2,09 € Persilja 1,49 € Kurk...

WFPB - Kylmä kaura-ateria - Omena raastettuna - Kylmä ruoka

Omenan raastamisesta ei puhuta tarpeeksi. Raastaminen nostaa ilon omenan syömisestä seuraavalle tasolle. Raastaminen karkealla terällä yhdistää sen, mikä tekee omenamehusta pidetyn juoman, sekä kuitupitoisen hedelmän hyödyt. Omenan raastaminen ei ole kaikista mukavin tehtävä, mutta lopputulos palkitsee. Hieman käsitin tätä jo pula-ajan salaatin kohdalla, sekä kaura-aterioiden  1 ja 2 kanssa, mutta nyt vasta alkaa kokonaan hahmottua, mihin kaikkeen omenaa kannattaa raastaa. Tässä ensimmäinen idea. Ja miten suurista määristä omenaa pääseekään tällä tavalla eroon, ja ne saa nautittua kyllästymättä pois. Heitä hyvästit puolikkaille omenoille, jotka jäävät aamupalalta ylitse, ja joiden pinta tummuu iltaan mennessä. Niitä ei enää ilmesty. Ella Kitunen, Kodin kasvisruoka, v. 1965. Idean sain tähän omenan raastamiseen nyt sivulta 356, resepti 780. Omena ja "kylmä kaurapuuro". Olisi idean voinut saada muualtakin, yleisin kikka on käyttää raastettu omena piirakkamateriaalina. Tuohon ...

WFPB - Mämmiä ja kasvimaitoa - Mikä kasvimaito sopii mämmin kanssa?

Sunnuntai-illan herkkuhetki lähti käyntiin, kun kaupassa kävin katselemassa, mitä löytyisi. Huomasin siellä mämmit. Tutkailin mämmin valmistusaineluetteloa, enkä löytänyt mitään hälyttävää, huomioiden että herkusta on kyse. Sokerin määrä ehkä korkeintaan voisi olla miinuksena, koska oli tähän siirappia lisätty. En tosin opiskellut valmistusaineluettelon sokerimäärää liian tarkasti. Olin jo päättänyt syödä mämmin joka tapauksessa. Ostin kolme eri kasvimaitoa. Näistä olen mämmin kanssa testannut aiemmin tuota keskimmäistä. Luomu maustamatonta soijajuomaa, Pirkka.  Tämä luomu soijamaito muistuttaa mielestäni eniten mämmin kanssa sitä, mitä entisellä ruokavaliolla oli kerma. Luomu kaurajuoma on ihan ok. Voi olla hyvä vaihtoehto, jos ei saa olla soijaa. Nostin sokeripurkinkin varalta pöytään. Osoittautui, että vaikka tuo luomu-soijamaito ei ollut makeutettua, se ei tarvinnut mitään ainakaan nyt. Toimi aivan hyvin mämmin kanssa. Oikeanpuolimmainen Alpro toimi ehkä hivenen paremmin. Melke...

WFPB - Ruokaostokset 55 € - Huhtikuu 1

Ruokaostokset, huhtikuun ensimmäinen viikko. Löytyi kotimainen riisinkorvike. Marjaostoksia ja hintavertailua. Salaattilajike Caesar-salaatti. Joitakin ruokaideoita viikon varrelta, ja mitä näistä ruuista voisi tulla. Lisätty 8.4. Banaanin hyödyntämiseen liittyviä linkkejä loppuun. = 7,58 € + 1,.. Baresa luomu tomaattimurska 500 g 2x 0,93 € = 1,86 €/kg Ruukkupersilja 1,25 € Palsternakka 0,224 kg x 2,29 €/kg = 0,51 € Kurkku 0,292 kg x 3,69 €/kg = 1,08 € Banaani reilun kaupan 0,872 kg x 1,79 €/kg = 1,56 € Banaani luomu reilunkaupan 0,630 kg x 2,09 € = 1,32 € Kurkku yli 3 €/kg, mutta ostin. Lisäys: Unohtui merkitä ruukkusalaatti, varmaan jotain 1,49 tai 1,69 € tms.  = 6,72 € Mantelijuoma, ale -50 % 3,29 €-1,65 € = 1,64 €/l x 3 =  4,92 € Persilja  1,49 € Banaani 0,156 kg x 1,99 €/kg  = 0,31 € 3,20 € Hävikkiä K-Marketista chilejä,  banaania,  paprikaa,  miniluumutomaatteja,  päärynää,  veriappelsiineja. = 2,86 € Hävikkivihannesta 4 pussia Cae...

Vihreät linssit bataatin kanssa

Etsin Youtubesta ensin vinkkiä, mitä tehdä bataatista ja vihreistä linsseistä. Mutta en  löytänyt oikein mitään reseptiä, joka olisi ollut suoraan mieleeni. Tein siis oman. 2 desiä vihreitä linssejä ja 2-3 porkkanaa pilkottuna, sekä 2-3 perunaa pilkottuna kuutioiksi. Ne kiehumaan veteen ensin. Bataatti pilkotaan sillä välin kuorineen. Noin vartin kiehumisen jälkeen lisätään bataattipalaset sekaan. 1-2 bataattia.  Ei mitään sääntöä tähän, ihan sen mukaan että mahtuu kattilaan.  Vihreille linsseille kannattaa antaa kiehumisessa etumatkaa, että ne ehtivät pehmetä.  Kun alkaa olla kypsää, lisätään lehtikaalia sekä purkillinen paseerattua tomaattia.  Mausteet: Kanelia ripaus, vähän juustokuminaa, currymaustetta ainakin 1 rkl, puoli teelusikkaa mustapippuria tai maun mukaan. Sitten  1 rkl ketsuppia, 1 rkl soijakastiketta 1rkl oreganoa Curry ja mustapippuri ovat mielestäni tässä silti melko varmoja, eli en usko että ruoka menee niillä pilalle.  Tuli omaan mak...

Joulutortut - WFPB

Lyhyt ja helppo resepti: Keitetyistä, jääkaapissa olleista perunoista. Kuorin ja muusasin. Hiivaleipävehnäjauhoja. Valkoisiin saattaisi onnistua vielä paremmin. Luumumarmeladia väliin. Joulutortut: Ohjeen mukaan 200 grammaa perunaa, 1 tl ruokasoodaa ( tai 2 tl leivinjauhetta ), 4 tl etikkaa ja loput jauhoja. Suola- ja sokeriripaukset. Perunat pitää olla hyvin muusattu, oletan. Taikinaa pitää käsinkin puristella, että löytää sieltä kaikki mahdolliset paakut. Taikinan kaulitsin suunnilleen saman paksuiseksi, kuin valmistaikinalevyt. Jämäpaloista aina uusi kaulinta, kun sai pari ehjää neliötä tehtyä. Katso linkin postauksesta lisää kuvia ja tarina joulutorttujen teosta, on söpöt koiratkin  https://kasvipohjainenruokavalio.blogspot.com/2021/06/wfpb-joulutortut-pula-ajan-ohjeella.html Noin 200C -asteisessa uunissa. Piti varoa, etteivät sakarat tummu liikaa.  Se, mitä tapahtui joskus kun nämä epäonnistuivat, oli että taikina lähti jääkaappisäilytyksessä jotenkin erkanemaan takaisin ...

WFPB - Hirssi

Keitin hirssiä riisinkeittimessä. Hirssipussissa luki keittoaika, 25 minuuttia. Sanottiin myös, että hirssi sopii liotettuna tuorepuuroihin ja raakaleivontaan.  1 osaa hirssiä, 3 osaa vettä. Riisinkeittimessä se kiehui tavallisesti, kuten riisikin. Ensimmäinen satsi alkoi kovasti räiskyttää vettä höyrynpäästäjästä. Jouduin aukaisemaan riisinkeittimen kannen kesken kaiken, ja tarkistamaan mitä siellä oikein tapahtuu. Hirssistä tuli ihan hyvä. Toisella keittokerralla (siis keitin uudet hirssit) pesin hirssin ensin, samoin kuten usein riisinkin pesen ennen riisinkeittimeen laittamista. Eli laitoin vettä astiaan ja sekoittelin, ja kaadoin vedet pois.  Toistin, jos vielä vaahtosi paljon, tai tuli harmaata pölyä veteen. Viimeinen huuhtelu kuumalla vedellä, vedenkeittimestä. Lisäsin ohjeen mukaan 3 osaa vettä.  Luultavasti koska huuhteluvettä jäi astianpohjalle, ja lisäsin vielä ohjeen mukaan lisää, hirssistä tuli nyt vetistä valmiina.  Se puolestaan aiheutti että huomasin ...

WFPB - Suomenpata - Nauris, omena, palsternakka, kaura

Yhden astian ruoka kokonaisista kauranjyvistä ja riisistä. Jompaa kumpaa tai molempia. Vihanneksena naurista, omenaa, ja palsternakkaa. Tein kaksi versiota, nauris-omena ja palsternakka-omena. Tämän voisi varmasti maustaa minkä vain pataruoan mukaan. Meksikonpata, italianpata tai vaikka chili sin carne. Siksi ajattelinkin että nimi voisi olla suomenpata, koska onnistuu kauralla ja kotimaisilla kasviksilla. Vaikka kotimaisuusaste ei täysin 100% olisikaan. Kotimaisuusaste lisääntyy vaihtamalla pavut härkäpapuihin. Ks.  härkäpavut, keittäminen. Ja tässä on osittain samoja ominaisuuksia kuin niillä pussihawaijinpadoilla ja -italianpadoilla, joita löytyi ennen vanhaan minunkin kaapistani. Ne olivat hyvä hätävara kun tarvitsi nopeasti ruokaa kattilallisen. Nyt voisi tehdä tästä hätävararuoan tekemällä tarvittavan maustesekoituksen valmiiksi.  Resepti-ideassa oli neljä lähtökohtaa: nopeus, alle puoli tuntia  kokonaisten kauranjyvien käyttäminen johonkin kasvisten keittoaika on ...

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myösk...