Siirry pääsisältöön

Pullat - Rasvattomat, vegaaniset, vaivaamatta - WFPB

 


Pullat ilman rasvaa, vegaanisesti ja vaivaamatta. Resepti, ohjeet ja kuvia tekovaiheista. Postauksen lopussa vinkit laskiaispullien tekoon ja terveellisempään kermavaahtovaihtoehtoon.

Nämä tehdään siis ilman vaivaamista ja pyörittelemistä. Pullataikinapalanen työstetään piilottamalla taikinaa pullan alle taittelemalla ilmassa, käsissä. Ei siis pöytää vasten pyörittämällä, kuten usein olen nähnyt työstettävän.

Pullat onnistuivat täydellisesti. Kunniaa en nyt ota. Koska tämän reseptin kehittely ylitti tämän hetkiset leipomistaitoni, joiden suhteen ollaan muutenkin menty pitkälti äärirajoilla, pyysin avuksi blogiin vierailijan: Äiti tuli leipomaan nämä pullat. Kiitos tuhannesti.

Olisimmekin muuten saaneet odottaa seuraavaan alkupamaukseen asti pullareseptiä. Varsinkin reseptiä jolla saa kuohkeat, pehmeät, oikeat pullat.


Tästä tuli 11 kpl pientä pullaa. Voit myös tehdä isompia pullia muutaman. 

Ruokavalion kannalta: Pulliin laitettiin nyt hiivaleipävehnäjauhoja, vaikka tavallinen vehnäjauhopussikin oli varalta nostettuna esille. Hiivaleipäjauhon kuitupitoisuus vaihtelee, mutta yleensä se on ollut 4-7 %. Se ei ole kuitenkaan ihan kokojyvää.

Makeutuksena on taloussokeria 1/2 dl, ja suolaa alle 1/2 tl.

Ainakin tämä käy tilanteissa, joissa ei voi neuvotella siitä onko vehnästä pöydässä vai ei, mutta voi vaikuttaa siihen millaista se vehnänen on. Ennen kaikkea mitä se ei sisällä kuten eläinproteiinit, lisätty rasva ja ehkä joukko muitakin ylimääräisiä lisäaineita.


Vegaaniset, rasvattomat pullat:

  • 2,5 dl nestettä. Voit käyttää kauramaitoa tai vettä.
  • 0,5 dl sokeria
  • 1/2 tl suolaa
  • 1 rkl kuivahiivaa
  • 1 rkl kardemummaa, rouhittua
  • 3-4 dl hiivaleipävehnäjauhoja
n. 45 min. kohotus kelmun alla. Jauhota pöytä, muotoile taikina pitkoksi. Katko taikinapitko sopiviksi paloiksi. Pullaksi taittelu, ja uusi kohotus uunin kuumenemisen ajan odotellessa pellillä.
200 C uunissa paistaminen, n. 10-15 minuuttia, kunnes valmiita.

Kuvia työvaiheista:



Neste lämmitetään hiivalle sopivaksi. Tässä oli osa kauramaitoa, osa vettä. Mikroon. Lämmitä niin, ettei aivan sormea polta, eikä varsinkaan kiehu, mutta selkeästi lämmin.


Sokeria ja suolaa. 0,5 dl sokeria. Suolaa 1/2 teelusikan mitalla. Ei ollut ihan täynnäkään. Tärkeää kuitenkin vähän laittaa nyt.


Hiivaa ei kannata unohtaa. Sekin mitattiin tablespoon- mitalla, eli ruokalusikka.


Ruokalusikallinen kardemummaa. Yllätyin, että ihan koko ruokalusikallinen. Pullat onnistuivat mainiosti, joten oikea ratkaisu se mielestäni oli. Makuasioita toki. 

Tämä oli Xtra-kardemummaa, joka oli aika karkearakeistakin. 


Jauhoja lisäillään, ja sekoitetaan ensin vispilällä.


Kun taikina paksuuntuu, kannattaa vaihtaa puukauhaan. Ennen, kuin taikina alkaa tarttua vispilään kiinni.

Tässä täytyy olla vahva sekoitusväline, joten puukauha on suositeltavin. Taikina on vaikeasti sekoitettavaa jo. Muovikauha saattaisi napsahtaa poikki, tai taipua liikaa.

Kuvassa taikina alkaa olla jo valmista. Se pitää vielä kaapia kauhasta irti, ja reunoilta kasata yhteen.



Nyt tasoitellaan se kulhon pohjalle, ja jauhotetaan päältä. 


Taikina peitetään tiiviisti nousemisen ajaksi kelmulla.


Liinakin vielä päälle.


N. 45 minuutin odottelun jälkeen se oli noussut.


Jauhoja pöydälle, ja taikina siihen.


Tehdään siitä pitko.


Pitko pätkiksi.


Taikinapalasta aletaan työstää kuten tekisi nurinpäin olevaa kuppia, jonka liepeitä taittelee reunojen alle.

Vasemmalla on kuva päältä, ja oikealla miltä pullataikinan palasen pohja näyttää.

Pullaa ei siis paineta tai vaivata pöytää vasten. Jauhotetuilla käsillä tehdään ilmassa pulla.


Pullat voidellaan vedellä, tai kahvilla. Pinnalle sokeria. 

Viimeinen pulla voideltiin vedellä testin vuoksi.


Tässä valmiit pullat, uunissa 200 C -asteella noin 10-15 minuuttia, kunnes valmiita.


En huomaa mitään värieroa kahvilla ja vedellä voideltujen pullien välillä. Makuasia kait, millä nesteellä ne valelee.
 
Ruskettuvat kauniisti.


Pohjasta juuri sopivia. Ei liian kovia tai palaneita, mutta kivan ruskeita.


Rakenne näkyy halkaistussa pullassa. Hetken aikaa jäähdyttyään.


Valmista. Aivan mahtavia pullia.

Tuskinpa kukaan huomaisi ihmetellä, onko rasvaa vai ei. Tai muutenkaan, mitä näissä nyt on ja ei ole. Salaisuus lienee siinä, ettei näitä vaivata tai kohoteta kivikoviksi, jolloin alkaisi kenties tarvita kaikenlaista pehmennintä sekaan. Taikina on löysää.

Näin onnistuivat. Maku oli myös mieletön, varsinkin kardemumman ansiosta. Ripaus suolaa tuskin teki sekään pahaa, ja sokeri.

Aamukahvilla otin yhden pullan ilman kermoja, ja kardemumman maku oli alkuun tosi voimakas. Mutta viimeistään heti jos lataan pullaan täytteitä, kardemumma tuntuu oikeuttavan runsaan määränsä kunnolla.


Taikina muuten sama, mutta laitettu jauhotetulla juomalasin pohjalla keskelle painauma, ja täytetty se mustikalla. Sokeria mustikan seassa, ettei ole liian hapanta.

Samasta taikinasta kun jättää kardemummat ja sokerin, saa vegaanisen peltilihapiirakan, eli lihaton piirakka. Täytteeksi soijarouhe, riisi, maustepippuri, maustekurkut jne.

Raastettua porkkanaakin. Täyte pysyy hyvin kasassa. Maustamalla perinteisesti lihaan kuuluvilla mausteilla, maku on nostalginen ja ihana.


Tykkään laittaa ketsuppiakin tähän herkkuun.


Peltipiirakan reunapalan voi yrittää leipoa ohueksi. Jos siitä tulee paksu, voi leikata pois ennen tarjoilua.

Vaniljakastikkeet ja kerma makeaan pullaan:




Tämä sopi mustikkapullien kanssa. Alpro vanilla custard.
Ks. myös kerään näitä eri postaukseen, kaupan kermat ja itse tehdyt kermareseptit 

Laskiaispullat

Valmiskermoissa yleensä on öljyä tai kovia rasvoja, joten olisi parempi tehdä itse kerma. Nyt viimeksi kokeilin tosin Alpron vaniljakastiketta, joka sisälsi rasvaa alle 2 %. Se ei ihan laskiaispulliin sovi, mutta muuten. Muunneltu tärkkelys taisi olla yksi lisäaineista, joku voi haluta välttää mutta vähissä määrin meni.  Laskiaispullan väliin nyt mansikkahilloa, (vegaanista) marsipaania ja Oatlyn vispautuvaa vaniljaa. 

Terveellisempi kasvikermaresepti löytyykin lääkäri Soili Kasasen tekemästä KoKaRu- reseptipankista, osastolla makeannälkään, leivontavinkkejä. Siellä on myös pehmeä carobvaahto. Pullareseptikin.

Tahnaohje on, voi käyttää marsipaanin tilalla.

Sokerinkin voi korvata: erytritoli.

Prosessoimatonta ruokaa - blogista löytyy mielenkiintoisia ohjeita: 



Kerma kuin kerma jaksaa minua viehättää, kunhan ei ole eläinkermaa.

Cashewpähkinäratkaisu voisi pysyä paremmin pullan välissä. 



Kahvilasta ostettu kirsikka-mantelimassa toisen puolikkaan päällä.

En kiistä etteikö olisi teollisen kermankin kanssa ollut hyvää, vaikka se cashew-kermavaahto jäikin nyt tekemättä. Olin malttamaton saamaan pullareseptin ilmoille. En ehkä ole edes ainoa, joka sitä odotti.

Toivottavasti kokeilet ja onnistut.  Kiitos kun tulit lukemaan, ja nähdään taas!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ohrarieskat - Perunamuusista ja kaurahiutaleista

Kesä on, kaikki on tuoretta. Leivänpäällisiä riittää, kurkku on halpaa, salaattia ja tilliä on tarjouksessa silloin tällöin. Jokin helppo leipä tarvitaan, jossa ei ole muita kuin itse valittuja lisäaineita. Näihin ei tarvita maitoa, munia, rasvaa, eikä edes omenasosetta. Rieskat olen jo esitellyt monta kertaa, mutta nyt laitoin ihan paperille ylös minkä verran mitäkin tuli. Silti nämä ovat noin-arvioita, koska ei voi tietää millaisia jauhoja ja muuseja kenelläkin on käytössä. Sehän aina vaihtelee paljonko perunamuusissa on nestettäkin. Perunamuusi on nyt pelkkään perunoiden keitinveteen tehty, ja ollut yön jääkaapissa. Ohrarieskat  3 dl ohrajauhoja 1 - 2 dl pikakaurahiutaleita 2 dl perunamuusia 1-2 dl vettä suolaa jos käyttää esim. 1/4 - 1/2 tl Lisäksi jauhoja tai leseitä lautaselle niin, että voi pyörittää taikinanpalan siinä. Paistetaan n. 200-250 asteessa. Leivinpaperi kestää usein sen 220C max. Voit halutessasi laittaa muitakin jauhoja kuin ohrajauhoja, esim ruis tai täysjyväv...

WFPB - Ruokaostokset 25 € - Hyvää juhannusta! - Kesäkuu 3

Juhannusaattoviikon ruokaostokset. = 3,91 € Xtra tomaatti 0,557 kg x 1,49 €/kg= 0,83 € Kiinankaali 0,351 kg x 3,99 €/kg = 1,4 € Xtra kurkku 0,752 kg x 1,49 €/kg = 1,12 € Sitruuna luomu 0,148 kg x 3,79 €/kg = 0,56 € = 8,12 € Yleisperuna harjattu 2,733 kg x0,75 €/kg= 2,05€ Kiinankaali 0,494 kg x 3,99 €/kg = 1,97 € Xtra kurkku 0,980 kg x 1,49 €= 1,46€ Xtra tomaatti 0,819 kg x 1,49 €/kg = 1,22 € Varhaiskaali 0,595 kg x 2,39 €/kg =1,42 € 6,78 € Oatly luomu kauramaito 1,69 €/l x 4 = 2,43 € Paseerattu tomaatti  1,46 €/kg, 500g=  0,73 € Kaneli  27g 31,48 €/kg =  0,85 €  Grillausmauste ei lisättyä suolaa 35g 24,29 €/kg  = 0,85€ Tulee ihan yhtä halvaksi ostaa Xtra tomaatteja, kuin edullista kaupan merkin paseerattua tomaattia. Prismasta löytyy tomaatit, jos löytyy. Nehän on laitettu aina sivummalle. Sama laittaa keittoihin ja muihin nyt kokonaisia tomaatteja siis. En ala niitä paseeraamaan eikä kokonaiset tomaatit ole välttämättä käytännön elämässä sa...

WFPB - Bataatti-lehtikaalikeitto - Kastike - Härkäpapu

Perjantain helppo ja nopea kasvisinspiraatio, bataatti-lehtikaalikeitto. Rautaisannos vitamiinia ja kivennäisaineita. Tämä on kuppi kuumaa leivän kanssa. Makaronia voi keittää erikseen ja ripotella niitä sekaan, saa lisää energiaa ruokaan.  Tai voi kiehauttaa isot, keltaiset perunat, ja tämä on silloin niille hyvä kastike.  Tämähän sopii myös alkukeitoksi, jonka jälkeen voi tarjoilla paistetut perunat, tai minkä tahansa ruoan. Bataatti-lehtikaalikastike/keitto 500g lehtikaalia n. 500 g bataattia n. 200 g muita vihanneksia, esim. kurkku, tomaatti - jos on n. 200 g kypsiä härkäpapuja vettä, niin että ainekset peittyvät 500 -1000g tomaattituotteita, paseerattu/murska lisätään lopuksi mustapippuria 1-2 tl orergano, basilika, persilja, kuivatut esim. 1 -2 tl /kpl Ensin kuoritaan bataatti. Helpointa on laittaa kiekoiksi, ja kuoria hedelmäveitsellä aina yksi kiekko kerrallaan.  Otin aika suurpiirteisesti. Ei haittaa jos jää tuota vaaleaa, tai on jäämättä.  Bataatit pilkottu...

WFPB - Ruokaostokset 21 € - Kesäkuu 2

Tässä viikon ruokaostokset kesäkuun toiselta viikolta. Muok. 14.6. lisäilin parit linkit öljyyn liittyen = 10,96 € Porkkana värimix 3 x 1,49 €/kg= 4,47 € Palsternakka 0,5 kg x 2,09 €/kg = 1,05€ Ruukkupersilja 1,25 €  Ruukkutilli 0,99 € Jääsalaatti 1,19 € Kurkku 1,168 kg x 1,49 €/kg =  1,74 € Banaani 0,948 kg x 1,39 €/kg =  1,32 € = 2,84 € Yleisperuna harjattu 1,84 kg x 0,75 €/kg= 1,38 € Xtra tomaatti 0,603 kg x 1,79 €/kg = 1,08 € Maustekurkku 0,123 kg x 3,09 €/kg = 0,38 €  Meira ketsuppi 1,2 kg x 3,49 €/kg =  4,19 € = 1,99 € 0,360 kg x 5,53 €/kg = 1,99 € Siinäpä viikon ruokaostokset. Ruokasuunnitelma: ks. toukokuun ruokia ja kesäkuun ruokaostokset 1 .  Kun hernekeitto loppuu, uudet herneet likoamaan ja keitto. Kun puuro loppuu, niin uudet jyvät likoamaan ja sitten kiehumaan. Jos leipä loppuu, uudet leivät uuniin puolen tunnin varoitusajalla. Jos ei ole mitään hyvää, niin  kakkupulla jonka tekemisessä ei mene pitkään. Kukkaset kukkivat ja variks...

WFPB - Ruokaostokset 83 € - Kesäkuu 1

Kesäkuun ensimmäisen viikon ruokaostokset ja ruokasuunnitelma mitä näistä tulee.  Noin 35 euroa tästä on arviolta ruokaa mitä heti tarvitsee, ja loput rahanmenot koostuvat siitä kun ostin kuukauden marjat kerralla. Muitakin juttuja ostin koko kuukauden varalta. Enemmänkin olisi voinut tuoda, mutta toisella kertaa sitten.  Muokkaus klo 19.11 :   Sanoin alempana että kotimaiset porkkanat ovat kaupoista loppu. Kävin illan päälle nyt Lidlissä ja sielläpä olikin kilon pusseja suomalaisia väriporkkanoita hintaan 1,49 €/kg. Välttämättä ei kaikissa Lidleissä ole mutta kannattaa siis ainakin pitää silmät auki. Halpaa vihannesta kun 1,49 €/kg, joka päivä kilon vihannessatsi kiehumaan ja sitä rataa. Saa keitot ja kaikki. Kurkku oli yhtä halpaa. Muok . lisätty kuva banaanikeksistä ja rieskasta. = 8,89 € Punajuuri 1,39 €/kg Omena Ida Red 0,736 kg x 1,49 €/kg = 1,10 Banaani RFA 0,978 kg x 1,39 €/kg= 1,36 € Sitruuna luomu 0,114 kg x 3,59 €/kg = 0,41 € Bataatti 2,112 kg x 2,19 €/k...

WFPB - Toukokuun ruokia

Ruokakuvia toukokuulta, joiden inspiroimana voi laatia kesäkuuksikin kokokasvisruokasuunnitelmia ja kauppalistaa.  Muok ., lisätty vaihtoehto lehtikaalille. L isätty ostoslistaa tofulle. L ounasrasian kuva palsternakkapihvi. H ernekeiton vaiheet. S itruunamehua tofukokkeliin. Po rkkanasta. Punajuuri sörsselin mausteet. Lisätty 5.6.2025 linkkejä raaka-raasteaiheisiin. 1.  Paistetut perunat ja keitetyt vihannekset. Kattilassa voi kiehua mitä vain vihannesta, kuten ruusukaalit.  Perunat on pesty, paloiteltu, valeltu ketsupilla ja grillimaustettu. Pellillä on kyydissä myös keitettyjä porkkanoita. Huoma sin, että kotimaiset porkkanat olivat loppuneet. Tuossa kesäkuun ensimmäisen päivän tienoilla kun kävin kaupassa. Kauppoihin oli tullut tilalle ainakin italialaisia porkkanoita, jos ei ne maistu voi käyttää mitä vihanneksia vain.  Tässä kiehuu kilo porkkanoita, ja perunat ovat lähdössä uuniin edellispäivän keitettyjen porkkanoiden ja raakojen omenan palasten kanssa. Pork...

WFPB - Mary's Mini - dieetti

Mary's Mini dieetillä puhdistan ruokavalioa ja pyrin resetoimaan tilannetta joulun odotuksen jäljiltä.  Mary's mini ( Mary’s Mini-McDougall Diet® )   dieetillä jätetään pois tiheäkaloriset ja prosessoidummat kasviruuat, sekä korkean rasvapitoisuuden omaavat kasviruuat. Öljyjä ja kasvikermaa en syö nytkään, enkä eläinkunnan tuotteita. Siltä osin ei muutosta. Annoskokoja ei ole rajoitettu, ja saa ottaa lisää ruokaa.  Mary's Mini dieetillä en siis syö pähkinöitä ja siemeniä tofua soijarouheita jne soijapapuja jauhoista tehtyjä ruokia, kuten leipä ja pasta, suurustetut kastikkeet kuivattuja hedelmiä avokadoa kookosta Kuvaan keräsin kaikkea, mitä en syö dieetillä. Mitä syödään? Mary's Minissä valitaan yksi tärkkelyspitoinen energianlähde. Kun valitsen perunan, tehden vaikkapa kymmenen päivän "peruna-Minin", otan ruuaksi ja energianlähteeksi perunan jokaisella aterialla. En keitä välillä puuroa ja riisiä. Valitun ruuan voi valmistaa monella eri tavalla. Perunat voi...

WFPB - Ruokaostokset 17 € - Kesäkuu 4 , 146 €/kk

Kesäkuun loput ruokaostokset. Tänään ruokaostoksien lomassa säästömietintää ja paljonko maksaa mikäkin. muo k. korjattu summat. = 3,39 € Kurkku 1,89 €/kg x 0,93 kg = 1,76 € Xtra tomaatti 1,19 €/kg x 1,372 kg = 1,63 € Kurkku ja tomaatti olivat Prismassa halpoja, eli alle 2 €/kg. Tosin nuo tomaatit olivat Kotimaisia Xtra-tomaatteja, ja siksi edullisempia kuin tavalliset. Tänäänkin näyttäisi olevan molemmat alle 2 €/kg Prismassa.  K-Lähikaupan verkkokaupassa kävin äsken mutkan, ja siellä näyttää tilanne siltä ettei herkutella halvoilla hinnoilla. Tomaattia ei tämän kaupan sivulla ollut, ja kurkkukin melkein 4 euroa kilo. 3,97 €. Ainut vihannes mikä oli alle 2 €/kg oli valkokaali, varmaan ei edes kesä- tai varhaiskaali vaan se tavallinen. Jos olisin nyt lähikaupan asiakas, ja haluaisin alle 2 €/kg, tai edes alle 3 €/kg ostaisin banaania hintaan 1,49 €/kg, aprikoosia, persikkaa joita siellä oli 1€/500g eli 2 €/kg, ehkä sen keräkaalin. Varhaiskaali olisi sitten 3,49 €/kg. Vertailun ...

WFPB - Ruokaostokset 102 € - Toukokuu 1

Ruokaostoksia toukokuulta. Jatko-osakin tulee, koska tässä postauksessa ei ole vielä kaikki. Ostoskuvien lisäksi kirjoitin selityksiä, vinkkejä ja havaintoja tehdyiltä kaupparetkiltä. Muokkaus Noloa, mutta bataatin hinta unohtui, ja nyt se on hukassa, hetkinen. 3 minuuttia myöhemmin: lisätty. = 8,24 € Rainbow tofu luomu 200 g 1,29 €, 6,45 €/kg = 3,87 € Xtra tomaatti 1,05 kg x 1,79 €/kg = 1,88 € Xtra kurkku 1,106 kg x 1,79 €/kg = 1,98 € Maustekurkku 0,165 kg x 3,09 €/kg = 0,51 € Prismasta löysin Xtra tomaatit ja kurkut, olivat kotimaisia. Näitä ei näkynyt verkkokaupassa. Ne oli laitettu ihan eri paikkaan kaupassa kuin muut kurkut ja tomaatit, ja ne isoimmin esillä olleet olivat tietysti kalliimpia. Jos siis haluat että kurkku ja tomaatti maksavat alle 2 € kilo, niin kannattaa etsiä Prismasta Xtra-versiot. Toki nämä eivät sitten ole suoria ja täydellisen saman kokoisia, vaan ovat jonkin kosmeettisen haitan vuoksi laitettu eri laariin. Näiden paikka vaihtelee. Ensin löysin nämä alahyl...

WFPB - Mansikkakakku ja vaniljavaahto - Rasvaton pohja - Vegaaninen

Tässä postauksessa resepti kakkupohjaan, ja paljon kuvia mansikkakakun teosta.  Muokkaan sen verran, että nyt näyttää siltä ettei soijajogurttia kannata käyttää pohjassa kananmunan korvikkeena tai nesteenä, koska se on liian tehokas hyydyttämään. Pohjassa siis kauramaitoa. Rasvatonta luomu Oatlyä ettei kakku pala kiinni alustaan Aioin missata kesän mansikkarallin. Viime hetkellä päätin kuitenkin tehdä mansikkakakun. Kakun päällä on Oatly vispautuvaa vaniljakastiketta. Ks. vegaaniset vaniljakastike- ja kasvikermaideat. Korvasin kananmunan ruokalusikallisella omenasosetta. Rasvan alle puolella purkillisella Piltti- luumusosetta. 1 rkl omenasosetta 1 dl sokeria (laitoin alle desin, oli niin pieni taikina) 1 dl soijajogurttia ja/tai vettä tai kasvimaitoa ripaus suolaa alle puoli purkkia Piltti-luumua n. 2 dl hiivaleipävehnäjauhoja 1 tl leivinjauhoja Sekoitin ensin kuivat aineet. Tässä vaiheessa voi halutessaan lisätä 1 tl vaniljasokeriakin. Taikinasta tuli sitkeän tahmea. 19.5.202...