Siirry pääsisältöön

Pullat - Rasvattomat, vegaaniset, vaivaamatta - WFPB

 


Pullat ilman rasvaa, vegaanisesti ja vaivaamatta. Resepti, ohjeet ja kuvia tekovaiheista. Postauksen lopussa vinkit laskiaispullien tekoon ja terveellisempään kermavaahtovaihtoehtoon.

Nämä tehdään siis ilman vaivaamista ja pyörittelemistä. Pullataikinapalanen työstetään piilottamalla taikinaa pullan alle taittelemalla ilmassa, käsissä. Ei siis pöytää vasten pyörittämällä, kuten usein olen nähnyt työstettävän.

Pullat onnistuivat täydellisesti. Kunniaa en nyt ota. Koska tämän reseptin kehittely ylitti tämän hetkiset leipomistaitoni, joiden suhteen ollaan muutenkin menty pitkälti äärirajoilla, pyysin avuksi blogiin vierailijan: Äiti tuli leipomaan nämä pullat. Kiitos tuhannesti.

Olisimmekin muuten saaneet odottaa seuraavaan alkupamaukseen asti pullareseptiä. Varsinkin reseptiä jolla saa kuohkeat, pehmeät, oikeat pullat.


Tästä tuli 11 kpl pientä pullaa. Voit myös tehdä isompia pullia muutaman. 

Ruokavalion kannalta: Pulliin laitettiin nyt hiivaleipävehnäjauhoja, vaikka tavallinen vehnäjauhopussikin oli varalta nostettuna esille. Hiivaleipäjauhon kuitupitoisuus vaihtelee, mutta yleensä se on ollut 4-7 %. Se ei ole kuitenkaan ihan kokojyvää.

Makeutuksena on taloussokeria 1/2 dl, ja suolaa alle 1/2 tl.

Ainakin tämä käy tilanteissa, joissa ei voi neuvotella siitä onko vehnästä pöydässä vai ei, mutta voi vaikuttaa siihen millaista se vehnänen on. Ennen kaikkea mitä se ei sisällä kuten eläinproteiinit, lisätty rasva ja ehkä joukko muitakin ylimääräisiä lisäaineita.


Vegaaniset, rasvattomat pullat:

  • 2,5 dl nestettä. Voit käyttää kauramaitoa tai vettä.
  • 0,5 dl sokeria
  • 1/2 tl suolaa
  • 1 rkl kuivahiivaa
  • 1 rkl kardemummaa, rouhittua
  • 3-4 dl hiivaleipävehnäjauhoja
n. 45 min. kohotus kelmun alla. Jauhota pöytä, muotoile taikina pitkoksi. Katko taikinapitko sopiviksi paloiksi. Pullaksi taittelu, ja uusi kohotus uunin kuumenemisen ajan odotellessa pellillä.
200 C uunissa paistaminen, n. 10-15 minuuttia, kunnes valmiita.

Kuvia työvaiheista:Neste lämmitetään hiivalle sopivaksi. Tässä oli osa kauramaitoa, osa vettä. Mikroon. Lämmitä niin, ettei aivan sormea polta, eikä varsinkaan kiehu, mutta selkeästi lämmin.


Sokeria ja suolaa. 0,5 dl sokeria. Suolaa 1/2 teelusikan mitalla. Ei ollut ihan täynnäkään. Tärkeää kuitenkin vähän laittaa nyt.


Hiivaa ei kannata unohtaa. Sekin mitattiin tablespoon- mitalla, eli ruokalusikka.


Ruokalusikallinen kardemummaa. Yllätyin, että ihan koko ruokalusikallinen. Pullat onnistuivat mainiosti, joten oikea ratkaisu se mielestäni oli. Makuasioita toki. 

Tämä oli Xtra-kardemummaa, joka oli aika karkearakeistakin. 


Jauhoja lisäillään, ja sekoitetaan ensin vispilällä.


Kun taikina paksuuntuu, kannattaa vaihtaa puukauhaan. Ennen, kuin taikina alkaa tarttua vispilään kiinni.

Tässä täytyy olla vahva sekoitusväline, joten puukauha on suositeltavin. Taikina on vaikeasti sekoitettavaa jo. Muovikauha saattaisi napsahtaa poikki, tai taipua liikaa.

Kuvassa taikina alkaa olla jo valmista. Se pitää vielä kaapia kauhasta irti, ja reunoilta kasata yhteen.Nyt tasoitellaan se kulhon pohjalle, ja jauhotetaan päältä. 


Taikina peitetään tiiviisti nousemisen ajaksi kelmulla.


Liinakin vielä päälle.


N. 45 minuutin odottelun jälkeen se oli noussut.


Jauhoja pöydälle, ja taikina siihen.


Tehdään siitä pitko.


Pitko pätkiksi.


Taikinapalasta aletaan työstää kuten tekisi nurinpäin olevaa kuppia, jonka liepeitä taittelee reunojen alle.

Vasemmalla on kuva päältä, ja oikealla miltä pullataikinan palasen pohja näyttää.

Pullaa ei siis paineta tai vaivata pöytää vasten. Jauhotetuilla käsillä tehdään ilmassa pulla.


Pullat voidellaan vedellä, tai kahvilla. Pinnalle sokeria. 

Viimeinen pulla voideltiin vedellä testin vuoksi.


Tässä valmiit pullat, uunissa 200 C -asteella noin 10-15 minuuttia, kunnes valmiita.


En huomaa mitään värieroa kahvilla ja vedellä voideltujen pullien välillä. Makuasia kait, millä nesteellä ne valelee.
 
Ruskettuvat kauniisti.


Pohjasta juuri sopivia. Ei liian kovia tai palaneita, mutta kivan ruskeita.


Rakenne näkyy halkaistussa pullassa. Hetken aikaa jäähdyttyään.


Valmista. Aivan mahtavia pullia.

Tuskinpa kukaan huomaisi ihmetellä, onko rasvaa vai ei. Tai muutenkaan, mitä näissä nyt on ja ei ole. Salaisuus lienee siinä, ettei näitä vaivata tai kohoteta kivikoviksi, jolloin alkaisi kenties tarvita kaikenlaista pehmennintä sekaan. Taikina on löysää.

Näin onnistuivat. Maku oli myös mieletön, varsinkin kardemumman ansiosta. Ripaus suolaa tuskin teki sekään pahaa, ja sokeri.

Aamukahvilla otin yhden pullan ilman kermoja, ja kardemumman maku oli alkuun tosi voimakas. Mutta viimeistään heti jos lataan pullaan täytteitä, kardemumma tuntuu oikeuttavan runsaan määränsä kunnolla.


Taikina muuten sama, mutta laitettu jauhotetulla juomalasin pohjalla keskelle painauma, ja täytetty se mustikalla. Sokeria mustikan seassa, ettei ole liian hapanta.

Samasta taikinasta kun jättää kardemummat ja sokerin, saa vegaanisen peltilihapiirakan, eli lihaton piirakka. Täytteeksi soijarouhe, riisi, maustepippuri, maustekurkut jne.

Raastettua porkkanaakin. Täyte pysyy hyvin kasassa. Maustamalla perinteisesti lihaan kuuluvilla mausteilla, maku on nostalginen ja ihana.


Tykkään laittaa ketsuppiakin tähän herkkuun.


Peltipiirakan reunapalan voi yrittää leipoa ohueksi. Jos siitä tulee paksu, voi leikata pois ennen tarjoilua.

Vaniljakastikkeet ja kerma makeaan pullaan:
Tämä sopi mustikkapullien kanssa. Alpro vanilla custard.
Ks. myös kerään näitä eri postaukseen, kaupan kermat ja itse tehdyt kermareseptit 

Laskiaispullat

Valmiskermoissa yleensä on öljyä tai kovia rasvoja, joten olisi parempi tehdä itse kerma. Nyt viimeksi kokeilin tosin Alpron vaniljakastiketta, joka sisälsi rasvaa alle 2 %. Se ei ihan laskiaispulliin sovi, mutta muuten. Muunneltu tärkkelys taisi olla yksi lisäaineista, joku voi haluta välttää mutta vähissä määrin meni.  Laskiaispullan väliin nyt mansikkahilloa, (vegaanista) marsipaania ja Oatlyn vispautuvaa vaniljaa. 

Terveellisempi kasvikermaresepti löytyykin lääkäri Soili Kasasen tekemästä KoKaRu- reseptipankista, osastolla makeannälkään, leivontavinkkejä. Siellä on myös pehmeä carobvaahto. Pullareseptikin.

Tahnaohje on, voi käyttää marsipaanin tilalla.

Sokerinkin voi korvata: erytritoli.

Prosessoimatonta ruokaa - blogista löytyy mielenkiintoisia ohjeita: Kerma kuin kerma jaksaa minua viehättää, kunhan ei ole eläinkermaa.

Cashewpähkinäratkaisu voisi pysyä paremmin pullan välissä. Kahvilasta ostettu kirsikka-mantelimassa toisen puolikkaan päällä.

En kiistä etteikö olisi teollisen kermankin kanssa ollut hyvää, vaikka se cashew-kermavaahto jäikin nyt tekemättä. Olin malttamaton saamaan pullareseptin ilmoille. En ehkä ole edes ainoa, joka sitä odotti.

Toivottavasti kokeilet ja onnistut.  Kiitos kun tulit lukemaan, ja nähdään taas!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Vappu

Vapputerveiset ja muutama ruokaidea. Tein viimeksi vappuna ideakoosteen , ja huomasin tässä että minulla on täsmälleen samat ideat tänäkin vappuna. Kuten hampurilainen, ranskalaiset, bataattia. Taisi olla makea leivonnainenkin. Allaolevassa kuvassa bataattipitsa, johon löytyy helppo ohje bataattiluukusta.   Tein vasta, kastikkeineen päivineen ja olipa hyvää. Blogissa tapahtuu ja ei tapahdu. Kuvia ja ideoita on vaikka miten paljon, mutta aikaa istua alas ja laittaa ei ole. Talossa on nyt uusi kokkiapulainen, joka tekee kaiken ruuan laiton melkein mahdottomaksi. Eli hyvin tehokas apulainen.  Se on siis vitsi, oikeasti en velvoita koiraa auttamaan minua missään asiassa. Päinvastoin. Joitain koirat haluavat silti tehdä. Pentu sylkee mm. nappulat suustaan, ja ottaa mieluummin tehtävän ensin. Lenkit ovat nyt tosi monimutkaisia ja monivaiheisia. Sitten kun koirilla on nukkumatauko, minulla on se vähän aikaa jolloin pitää siivota kaikki sotkut, ja juosta kaikki asiat. Koirahan voi nukkua 16 tu

WFPB - Ruokaostokset 130 € - Huhtikuu 3, yht. 235 €/kk

Huhtikuun loput ruokaostokset parin viikon ajalta. Kylläpä kiirettä pitää kun toukokuu on jo puolessa välissä, ja nyt vasta huhtikuun ostokset. Huhtikuussa meni 185 tai 186 euroa ruokaan.  EIKÄKÖ: olin unohtanut huhtikuu 1 ostokset, 55 €, koska ne olivat jo tuolla toisella sivulla menossa. Edelliset ostokset olivatkin vain 50 euroa , sitä edelliset 55 euroa . = 235€/huhtikuu. Tämän otsikko piti olla huhtikuu 3.  Piti ostaa kaikkea kivaa ja mikä on in, mutta ostin sittenkin aika paljon myös perus tarvikkeita.  Kuukauden ruokakulusumma nousi normaalista poikkeavan ylös koska ostin laatikoittain eri tuotteita.  = 28,86 € Bataattia 3,11 kg, 2,69 €/kg = 8,36 € Kotimaista yleisperuna 5 kg, 0,80 €/kg = 3,99 € Mäläskän Peruna 2kg Tyrnävän Yleisperuna 0,80 €/kg = 1,59 € Irtoperunaa Prismasta 0,89 €/kg x 2,744 kg = 2,44 € =16,38 Yli kaksitoista kiloa bataattia ja perunaa tuli tuhottua siinä parin viikon aikana. Laatikollinen ruokaa Lidlistä n.12,5 €: 2 kg spagettia täysjyvä 0,95€/ 500 g x 4 

WFPB - Öljyttömät ranskalaiset ja paistetut perunat uunissa - Vinkit - Kuvitettu analyysi

Valmistetaan ranskalaiset tavallisessa uunissa ilman öljyä. Ei ole helppoa. Mutta vaikeaa ei ole öljyttömyys vaan se, että miten tähdätä uunin lämpötila ja paistoaika kohdilleen.  Voisi sitten rauhassa syödä ilman, että yhtäkkiä huomaa pureskelevansa raakaa pottua. Joutuu aprikoimaan, kaataisiko nämä takaisin pellille ja antaisi paistua vielä 10 minuuttia? Uunikin kerkesi jo jäähtyä ja leffakin kerkesi jo alkaa. Hienoa. Ei muuta kun hommiin. Tein ennen ranskalaisia paljon hillitymmin. Järjestellen ne sopuisasti riviin jotta kaikki paistuisivat samalla tavalla. Vaivaa näin myös pilkkomisessa, että jokaisesta ranskalaisesta tulisi saman kokoinen.  Sekään ei ole helppoa, sillä perunan ollessa pyöreä, se leikkaantuu eri kohdista eri tavalla.  Enää en ole välittänyt ovatko ranskalaiset järjestyksessä pellillä. Kyllä ne paistuvat, jos pitää tarpeeksi aikaa. Tässä kuvassa on aika ohuita. Teen usein paksumpia.   Ihan pienimmät voivat alkaa käryämään, jolloin voi joutua pelastamaan niitä. Siksi

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

Luukku 22 - Bataatti - WFPB

Luukku 22, bataatti. Tehdään bataatista piirakkapohja tai pitsapohja, ja täytetään se kuten pitsa. Tomaattisosekerros ja oreganoakin. Bataattipitsa tarvitsee raikkaan sitruunaisen vegaanisen juustokastikkeenkin, ja kastike puolestaan käy sitten moneen muuhunkin ruokaan. Kuten bataattipihvien kanssa, jotka laitetaan hampurilaisen väliin. Bataattipiirakka, bataattipitsa kypsää bataattia pikakaurahiutaleita Kypsennä bataatti, esim. mikrossa. Anna jäähtyä, irrota kuoret. Muusaa bataatti. Taikina: sekoita bataattia ja kaurahiutaleita, kunnes muodostuu taikina. Jauhota leivinpaperi. Laita taikinapallo leivinpaperille, ja muovaile siitä piirakkapohja. Laitoin nyt puolikkaan tai 1/3 isosta bataatista. Tomaattisose: tomaattisosetta, loraus esim. ketsuppia, ripaus oreganoa, mustapippuria. Täytteet: sulata jäiset, pienennä jne. Sieniä, pinaattia, jalopenoja, jne Esipaista pohjaa 180 C noin 10 min. Ota pois uunista ja levitä tomaattisose ja täytteet. Paista uunissa n. 20 minuuttia. Valmista. Noin

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Huhtikuu 2

Tällä viikolla ei tarvinnut perunaa, kun hain edellisten ostosten perunat vasta viime loppuviikosta. Ostin nyt bataattia vähän lisähöysteeksi. Ostokset noin 50 euroa. Siitä 16,5 euroa mustikoihin, kuten viimekin viikolla, joita en olisi tarvinnut ihan heti. Nostivat siis hieman normaalia viikkoruokasummaa, mutta eipä se mitään. Sitten ei tarvitse mustikoita miettiä enää joka kauppareissulla.  Olen tässä harkinnut, että tämän kuun vedän vähän löysemmin eli en pyri mihinkään alle 150 euroon.  Ihan sama mitä menee, kun olen nyt pitänyt kaapintyhjennysviikkoja, eli silloin syödään mitä on valmiina ja tyhjennellään vajaita paketteja. Vieläkin oikeastaan pystyy jatkamaan. Haen seuraavaksi mitä mieleen juolahtaa, mistä pidän ja mikä on in. Katson kilohintaa toki, ei siitä tavasta eroonkaan enää varmaan heti pääse. Tämä ei muutu edullisuutta etsivästä ruokablogista kalliin ruuan blogiksi. = 5,24 € Bataattia 2,025 kg x 2,59 €/kg  = 2,35 € Omena Jonagold 0,403 kg x 1,39 €/kg = 0,56 € Mandariini

WFPB - Ananaskakku - Tofukuorrute

Ananaskakku pääsiäispöytään. Tai vappu! Herkullinen ja helppo. Maku yllätti myönteisesti. Voin todellakin suositella, ja tästä tuli paras kakku pitkiin aikoihin.  Tofusta tein kuorrutteen.  Kuorrutteen voi myös hyvin jättää pois, ei haittaa mitään. Lisäys: Tofun maku voi tuntua kuorrutteessa. Toisissa merkeissä enemmän, toisissa vähemmän. Ks. myös erilaiset kasvikermat , esim cashew-kuorrute. Resepti tähän kakkuun löytyi Lindsay S. Nixonin kirjasta Helpot ja nopeat kasvisherkut. Olen pitkään halunnut kokeilla, mutta aina päätynyt siihen, ettei tämä kuitenkaan voi olla hyvää. Pelkästään reseptiä lukiessa tunsin aina grahamjauhojen leipäisen tuoksun. En voinut kuvitella, miten ananaksen leipominen sekaan muuttaisi niitä herkulliseksi kakuksi. Mutta kylläpä vain tuli syötyä. Herkullista. Sokerin määrästä: Lisättyä sokeria ei ole pakko laittaa. Ananas omassa mehussaan sopii tähän parhaiten. Laitoin kuitenkin teelusikallisen vaniljasokeria, että saan vaniljaa. Toisekseen, laitoin vielä koke

WFPB - Lidlissä ostoksilla, 40 € - Viikon ruokaostokset

Lidlistä noin viikoksi ruokaa. Ostoskoria kerätessäni pidin teemana ruokia, jotka voi tehdä ilman pilkkomista. Siksi ostin tölkkipapuja ja pakastevihanneksia. Jos lisätyn suolan vähentäminen kiinnostaa ja et vielä tiennyt: Lidlistä löytyy hyvä valikoima tölkkipapuja ilman lisättyä suolaa.  Lidlissä oli vastikään vegaanituotteet paljon esillä, ainakin tammikuussa veganuaryn ja vegaanihaasteen aikaan. Hyvä on varmaan katsastaa myös tällainen WFPB-viikkokin, ihan omatoimisesti. Tämä voi mahdollisesti auttaa suunnittelemaan kauppareissuja jos aloittelet kokokasvisruokavaliota, tai etsit kasvistuotteista inspiraatiota noin muuten.  Tuli muuten aika luomuhenkiset ostokset tällä kertaa, Lidlissä se tuntui jotenkin helpolta aina valita. Ja mahtui budjettiinkin, jonka ajattelin olevan siinä 35-40 euroa. En ostanut mausteita tai mitään erikoisempia lisukkeita.  = 4,79 € Nämä kaikki pavut olivat ilman lisättyä suolaa, ja kaikki muut luomua paitsi kidneypavut. 380 g/prk nesteineen ja 230 g/prk val

WFPB - Banaanijätski - Nice Cream - Vegaaninen jäätelö

Herkkujen makuun kun on päästy, niin paras näyttää, miten olen ratkaissut banaanijäätelön tai Nice Creamin teon.  Sehän on banaanista tehty vegaaninen ja terveellisempi versio jäätelöstä, ainakin riippuen mitä siihen sitten lisäilee muuta. Omasta keittiöstäni puuttuu iso tehokas blenderi. Tällainen kuitenkin löytyy, eli Silver Crest "Mini Chopper", minipilkkoja. Lidlistä ostettu. Banaanit olivatkin umpijäässä. Pilkkoja ei näihin vielä pysty. Vaihtoehtona on joko antaa sulaa hieman pöydällä, tai käyttää nopeasti mikrossa. Mikrottamisessa puhutaan alle kymmenistä sekunneista, mikrosta riippuen. Sitten voi jo kokeilla, joko  pystyisi pilkkomaan.  Ja kuitenkin niin jäässä, ettei yhtään mene velliksi.  Muutamassa minuutissa sulaa kyllä pöydälläkin. Jos banaani pääsee sulamaan vähäsenkin liikaa, se alkaa muuttua takaisin ylikypsäksi banaaniksi.  Jos banaanit muuttuvat vahingossa liian velliksi, voi juoda pirtelönä tai tehdä  kaurabanaanikeksiä uunissa.  Laitan yleensä tilkan vettä

WFPB - Haudutuspata ja riisinkeitin

Olen lykännyt moninaisten keittiökoneiden hankintaa, muun muassa koska haluan pitää keittiön tasot tyhjinä. Nyt päätin että on tullut aika luovuttaa taistelu, ja hankkia ne tasot täyteen keittiökoneita. Tässä postauksessa kerron miten keittiökoneiden kanssa on lähtenyt sujumaan. Jos sinulla ei vielä ole näitä, niin tästä voit ehkä saada vinkkiä kannattaako hankkia ja mitä. En tee nyt laitteiden tuotearvostelua teknisten ominaisuuksien osalta, vaan enemmän kyseessä on arvostelu arjessa. Mitä näillä tekee ja miten nämä soveltuvat tarkoitukseen, joka voi myös muotoutua tässä.  Tarkoitukseni näille laitehankinnoille oli arjen helpottaminen ruuan laiton osalta, ja bonuksena toivon säästäväni myös sähköä. Postauksen sisältö: Hankinnat, mitä ostin ja valintaperusteet Tilan käyttö Riisinkeitin Haudutuspata Valmiiseen pöytään Raaka-aineiden keittoajoista Reseptien etsiminen Keittoastian koko ja puhdistus Kuuden litran padan riittävyys Kahden litran padan riittävyys Sähkön säästäminen Ruuan lait