Omenapiirakka kahdesta omenasta. Pikakaurahiutaleita ja täysjyvävehnäjauhoja. Makeutuksena taateli, ja vähän sokeria halutessa. Vaniljasokerista vaniljan makua. Kanelia. Omenaa ja kaneli-sokeria voi ripotella leivonnaisen päällekin, tai nauttia vaniljakastikkeen kanssa.
- 2 omenaa + 1 -2 dl nestettä (keitetään)
- pala taatelia + kuumaa vettä tilkka
- puolikas banaani
- 1 dl pikakaurahiutale
- 2-3 dl täysjyvävehnäjauho
- 1,5 tai 2 tl leivinjauhe
- 1/4 tl kaneli
- 1 tl vaniljasokeri
- 1 -2 tl sokeri (halutessa)
- ripaus suolaa (halutessa)
- 2 tl omenasiiderietikkaa, voi jättää poiskin
Liota taateli tilkkaan kuumaa vettä ja muusattua banaania. Voit mössätä taatelin+ banaanin käsin tai haarukalla, tai käyttää blenderissä.
Sekoita kuivat aineet omassa astiassaan, eli kaurahiutale, jauho, leivinjauhe ja sokerit, kaneli.
Sokerit voi korvata laittamalla lisää taatelia. Esim. 1 dl. Laitoin nyt vain pienen palan, koska taateli oli lopussa, ja vaniljasokerilla tuli vaniljan makua.
Pilko omenat ja kiehauta niitä, kunnes pehmenevät. Ei ihan muusiksi. Siivilöi omenasta vesi, ja ota se erilleen. Sitä voi käyttää lisänesteenä, kun tekee taikinaa. Jos on liian löysää, lisää vettä, jos on liian kuivaa, lisää jauhoja.
Sekoita nestemäiset ja kuivat aineet yhteen, Ja sekoita.
Sitten kun kuivat ja märät aineet ovat hyvin sekoitettu, sekoita myös omenat niiden sekaan.
Levitä piirakkavuokaan leivinpaperi. Kaada vuokaan, ja paista 180 C asteessa noin 20-25 minuuttia.
Kuvia työvaiheista:
Nämä olivat niitä puolalaisia omenoita, olivat jo vähän menossa vanhaksi.
Ensin laitoin taatelia ja banaanin palan likoamaan tilkkaan vettä. Hetken päästä soseutin ne miniblenderillä.
Pilkoin omenat, ja laitoin kiehumaan vähään veteen, kansi päällä.
Omenoille riittää, että pehmenevät vähän. Ei tarvitse kauaa keitellä.
Siivilöin omenoista veden erilleen, koska sitä voi käyttää taikinassa nesteenä. Lisäys; Kuivat aineet sekaisin , nesteet sinne, voit jopa vispilällä sekoitella, että kaurahiutaleetkin likoavat. Sitten lisää omenat.
Maista taikinaa, onko se riittävän makeaa. Jos ei ole, lisää valitsemaasi makeutusta, joko taatelia tai sokeria. Ei kyllä tarvittu paljoa sokeriakaan, jo alle 1 dl taatelia oli aika hyvä.
Nestemäärä ei ole tarkka, voit lisätä joko jauhoja tai vettä, niin että taikina on sopiva, ja leviää yhteen omenoiden kanssa helposti, mutta ei liian löysä.
Paisto 180 C - uunissa parikymmentä minuuttia, ja valmista. Tästä tuli hieman nahkapintainen pläjäys, mutta kun leikkasi paloiksi ja alkoi syömään, ei tuo haitannut hirveästi.
Yleensä tämä nahkamaisuus tulee, kun en malta sekoittaa rauhassa kuivia ja märkiä aineita. Kaurahiutaleet jäävät erilleen, ne voisi ehkä vähän paremmin sekoittaa. Mutta jos pääasia on maku, niin tämä oli jo hyvä.
Voisi myös harkita kostuttaa tätä jollain, esim sillä omenan keitinliemellä, täysmehulla. Mutta vain, jos kuori on liian kova. Mitä se ei ole, jos kaikki menee hyvin.
Kun kokeilin onko kakku kypsää, huomasin että näkyy kiiltäviä kohtia. Se johtuu siitä, kun omenanpalat ovat siellä välissä. Mutta kakku oli jo kypsää n. 20 minuutin paiston jälkeen.
Kun siirtää kakun papereineen leikkuulaudalle, sitä on helppo leikata. Leivinpaperiin jäi hädin tuskin jälkeäkään kakusta, joten paperin voitelu olisi turhaa.
Täytyy kokeilla vielä lisää tätä reseptiä. Toivottavasti tällä jo onnistuu hyvä omenapiirakka, jolla pääsee vaikka vanhentuneista omenoistakin eroon.
Vaniljakastikkeena oli Oatly vaniljakastike. Se kannattaa vaahdottaa. Helppo vaahdottaa ihan tavallisella käsivispilälläkin, menee n. 10 minuuttia korkeintaan.
En itseasiassa muistanut heti, että kastikkeen olisi voinut vaahdottaa. Mutta meni se näinkin. Parempi silti vaahdotettuna. Kastike ei ole kokokasvisruokaa, mutta herkkuna nyt.
Kyllä tämä kahvin kanssa maistui, ja miksei teenkin.
Toivottavasti onnistuu, ja päivän herkkupala on kasassa.
Kiitos kun luit, nähdään piakkoin.
Toinen helppo resepti omenoista:
Kommentit
Lähetä kommentti