Siirry pääsisältöön

WFPB - Kauranjyvät - Riisin tilalle - Villikaura ja Tyrnävän

Riisin tilalle kotimaista vaihtoehtoa. Pidän aina silmät auki,  jos löytyisi jotain kivaa. Huomasin naapuruston Sale-kaupan poistokorissa tuotteen, jota en ole tiennyt olevan olemassakaan, eli Myllärin Villikauran. 

Koska riisille on aina kiva löytää vaihtoehtoja, tartuin pakkauksiin ja ostin ne pois. Kilohinta normaalisti oli n. 4 euroa, Prismassa  3,67 €/kg, 3,49 €/paketti. mutta puoleen hintaan näille jäi hintaa n. 2 €/kg. 

Onko tuote sitten kokonaan poistumassa, vai vain sieltä Salen valikoimasta? Joka tapauksessa, sillä ei ole väliä, koska osoittautui että nämä ovat melko samanlaisia kauranjyviä, kuin Tyrnävän kauraryynitkin joita minulla sattui olemaan valmiina. Kauranjyviä myydään varmaan monen muunkin merkkisenä. 

Villikaura-nimi tuo mieleen kauran, joka kasvaisi villinä. Paketissa ei kuitenkaan lukenut siitä aiheesta mitään enempää. Vain, että lähipellolla viljelty.


Tässä vasemmalla Villikaura-merkkisiä, ja oikealla Tyrnävän kauraryynejä.

Villikaura-merkkinen oli kyllä lisäksi myös gluteenitonta, joka on toki hyvä ottaa huomioon.

Jos et tarvitse gluteenitonta, niin Prismassa, varmaan paikkakunnasta riippuen, oli tuota Myllärin Pitkäjyväistä kauraakin 2,73 €/kg. Sitä en vielä ehtinyt testata, mutta lisään siitäkin kuvan jos tulee kokeiltua.


Tyrnävän kauraryyni, aika samanlainen siis Villikauran kanssa paitsi ei gluteeniton, jota olen löytänyt Minimanista ja välillä K-Superista. Riippuu varmaan paikkakunnasta missä kaupoissa myydään, mutta voisi tilata suoraankin Tyrnävän verkkokaupasta. Tästä olen puuroa keitellyt usein, ja tänään kokeilin myös riisin korvikkeena. Toimi.


Villikauran keitto-ohje.



Myllärin Villikauran keitto-ohje oli paketissa. Tästäkin oli Instassa moni keittänyt puuroa, mutta tämä ohje on lisukkeelle.

  • 2 dl villikaurajyviä *
  • 3,5 dl vettä

20 minuutin keittoaika.
Höh, piti sitten tuo jyvämäärä kirjoittaa ensin väärin, eli 2 dl on oikea vastaus.



200 C uuni, sinne vuoka kansineen. Vedenkeittimellä vesi ensin kuumaksi, niin lähtee heti kypsymään.

Riisinkeittimeni meni rikki jo aikaa sitten, enkä halua vahtia kattilaa, siksi keitin nyt uunissa. 



 Otin pois uunista, kun kaikki vesi näytti olevan jo imeytynyt kauraan.



Hyvää oli. Kastikkeena nyt Punainen kastike, joka sisältää punajuuria.

Kaura lisukkeena vaatii vähän totuttelua, koska ensituntuma oli että "tämä kaura on jäänyt raa-aksi". Siksi että on suutuntuma ja purutuntuma. Minusta tätä ei voi nieleskellä tuosta noin vain, kuten valkoista riisiä. Se voi olla hyväkin asia.

Ei kauheasti pitäisi haitata vaikka olisikin raakaa, koska syön raakoja kaurahiutaleitakin usein


Tein samalla ohjeella myös Tyrnävän kauraryyneistä, ja onnistui ihan yhtä hyvin.
Eli 2 dl ryynejä, 3,5 dl vettä.

Tässä Tyrnäväläiset kastikkeen kanssa. Ehkä hieman vaaleamman väristä, mutta mielestäni ihan samanlainen. Voin ostaa tätä, koska en tarvitse gluteenittomuutta.




Ravintosisältö Villikaurassa näytti tältä. Kuitua sadassa grammassa 10 g, proteiinia 13g, ja rasvaa 6,9 g


Vertailun vuoksi viiden minuutin kaurahiutaleet: Kuitua sadassa grammassa 10 g, proteiinia 13g, ja rasvaa 6,9 g. Eli täysin samat, kuin villikaurassa. Energiamääräkin sama.



Pikakaurahiutaleet: Kuitua sadassa grammassa 11 g
proteiinia 14 g
rasvaa 7,5 g
Energiaa 362 kcal, eli hieman enemmän kuin edellisissä. 

Mutta, pikahiutale varmaan on tiiviimmin pakkautuvaa, joten sataan grammaan mahtuu enemmän (ravinteita) ? Ei siis varmaan kerro tämä vertailu siitä, mikä näistä on terveellisintä.

Ruokahan on aina enemmän, kuin ainesosiensa summa tai yhden ravintoaineen pitoisuus.
Mutta päättelen tästä sen, että ei tarvitse ravinnon puolesta miettiä, että jokin näistä olisi huonoa tai hyvää kauraa, ja pitäisi mitenkään ehdottomasti ostaa kokonaisia jyviä vaikka ei halua, ja vaikka ne olisivat itselle epäkäytännöllisiä ja jopa kalliita.

Kokokasvisruokavaliolla suositaan mahdollisimman vähän prosessoituja aineksia ruuanlaittoon, ja ainakaan mistään kaurasta ei ole poistettu kuoria niin paljon, kuin valkoisesta riisistä. 

Vaihtoehdoista voi aina valita paremman tai vähemmän paremman väliltä prosessoinnin osalta, tai sitten hyvän ja huonon väliltä. Huono on minusta vasta, jos alkaa olla lisätty jotain huonoa. Se, että on poistettu jotain hyvää, kuten valkoisessa riisissä, ei vielä itselleni ole se isoin juttu. Valkoinen vehnäjauho toisaalta on mielestäni valkoista riisiä ei-toivotumpi, koska se on kuidun karsimisen lisäksi jauhettu. Grahamjauhokin on jauhettu, mutta valkoisesta vehnäjauhosta on tullut se käsitys, ettei sitä suositella oikein missään nykyään, millään ruokavaliolla. En onneksi satu tarvitsemaan sitä muutenkaan. (edit. Paitsi pullaan, siinäkin ehkä hiivaleipäjauho kompromissina.)

Eli käytän valkoista riisiä johonkin, mutta tosi kiva että tuli tartuttua tähän kauranjyvään nyt. Koska enemmän kuin usein, pystyisin sen valkoisen riisin vaihtamaan tähän kotimaiseen vaihtoehtoon.




Tyrnävän kauraryynit ovat siis melko samannäköisiä, ja olen tiennyt aina että näistäkin voisi tehdä riisinkin tapaista, eikä vain puuroa. Tarvittiin kuitenkin nyt tuo Villiriisikaura-paketti, joka sai tekemään tämän kokeilun. Ehkä ohje oli tarpeeksi selkeä.

Vielä yksi vaihtoehto:


N. 2 euroa kilo maksoi viimeksi toinen riisin mahdollinen korvaaja, eli ohra. 
Ohraakin on monenlaista. Rikottu ohrasuurimo, Myllyn Paras, maksoi 2,19 €/kg Prismassa, ja vähän enemmän Salessa. Ohrasuurimot eivät makunsa puolesta ihan joka paikkaan käy. Tämä on siis vain mielipide, makuasioita toki.

Olen käyttänyt Ruskea risotto - nimiseen reseptiini, ja kaalikeittoon se on ihan paras. Lisäksi Syksyinen keitto, ja perus perunakeitot muutenkin, ovat olleet hyvä käyttökohde. Niihin kaikkiin voi ohran sijaan kokeilla varmaan kauraryynejäkin.  Porkkanalaatikossa ohraryyni meni hyvin.

Myllyn Paras rikotuista esikypsytetyistä ohrasuurimoista olen keittänyt puuroakin. Paremmankin makuisia puuroja kuitenkin on olemassa, joten tulee harvoin keitettyä.

Ohramanna pitää mainita, se on ihan eri asia. Siitä tulee aivan mahtava, maistuva valkoinen puuro. Samoin eri merkkisistä ohrasuurimoista tulee erilaista aina. 

Hyvä puuro Tyrnävän rikotuista ohrasuurimoistakin, ihan erilaisia kuin Myllyn Parhaan. Sitä suosittelen ohrapuuroista, jos etsii riisipuuronkin tilalle jotain. 


Ks. myös millaista puuroa tuli kokonaisista ohranjyvistä, ohrajauhoista ja ohrahiutaleista.

Ok, Kiitos kun luit, toivottavasti sait ideoita riisin tilalle, jos et ole jo näitä samoja ehtinyt kokeilemaan.

Jatketaan tästä perjantaipäivää, ja lisään tänne vielä kuvat jos kokeilen muitakin vastaavia tuotteita.

Katso riisin tilalle myös:

Hirssi: 100g sis Energiaa 350 kcal Rasvaa 5 g Proteiinia 11 g

Kommentit

  1. Äh, tuo kaura on tosi ankea lisuke, tulee ihan mieleen kuin lintulyhdettä söisi. Hämmentävää, että kuituja on vain saman verran kuin kaurahiutaleissa. Tuota ohraakin olen joskus kokeillut, toimii hiukan paremmin kuin kaura.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, kiitos kommentista. Hauskan mielleyhtymän pistit, enpä tullut ajatelleeksi.
      Aivan, hyvä ylläri olikin ne kaurojen ravintosisällöt. Luulin itsekin ennen, että vähintään pikakaurahiutale olisi toisia vähäisempi arvoiltaan, mutta ei.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Vappu

Vapputerveiset ja muutama ruokaidea. Tein viimeksi vappuna ideakoosteen , ja huomasin tässä että minulla on täsmälleen samat ideat tänäkin vappuna. Kuten hampurilainen, ranskalaiset, bataattia. Taisi olla makea leivonnainenkin. Allaolevassa kuvassa bataattipitsa, johon löytyy helppo ohje bataattiluukusta.   Tein vasta, kastikkeineen päivineen ja olipa hyvää. Blogissa tapahtuu ja ei tapahdu. Kuvia ja ideoita on vaikka miten paljon, mutta aikaa istua alas ja laittaa ei ole. Talossa on nyt uusi kokkiapulainen, joka tekee kaiken ruuan laiton melkein mahdottomaksi. Eli hyvin tehokas apulainen.  Se on siis vitsi, oikeasti en velvoita koiraa auttamaan minua missään asiassa. Päinvastoin. Joitain koirat haluavat silti tehdä. Pentu sylkee mm. nappulat suustaan, ja ottaa mieluummin tehtävän ensin. Lenkit ovat nyt tosi monimutkaisia ja monivaiheisia. Sitten kun koirilla on nukkumatauko, minulla on se vähän aikaa jolloin pitää siivota kaikki sotkut, ja juosta kaikki asiat. Koirahan voi nukkua 16 tu

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Huhtikuu 2

Tällä viikolla ei tarvinnut perunaa, kun hain edellisten ostosten perunat vasta viime loppuviikosta. Ostin nyt bataattia vähän lisähöysteeksi. Ostokset noin 50 euroa. Siitä 16,5 euroa mustikoihin, kuten viimekin viikolla, joita en olisi tarvinnut ihan heti. Nostivat siis hieman normaalia viikkoruokasummaa, mutta eipä se mitään. Sitten ei tarvitse mustikoita miettiä enää joka kauppareissulla.  Olen tässä harkinnut, että tämän kuun vedän vähän löysemmin eli en pyri mihinkään alle 150 euroon.  Ihan sama mitä menee, kun olen nyt pitänyt kaapintyhjennysviikkoja, eli silloin syödään mitä on valmiina ja tyhjennellään vajaita paketteja. Vieläkin oikeastaan pystyy jatkamaan. Haen seuraavaksi mitä mieleen juolahtaa, mistä pidän ja mikä on in. Katson kilohintaa toki, ei siitä tavasta eroonkaan enää varmaan heti pääse. Tämä ei muutu edullisuutta etsivästä ruokablogista kalliin ruuan blogiksi. = 5,24 € Bataattia 2,025 kg x 2,59 €/kg  = 2,35 € Omena Jonagold 0,403 kg x 1,39 €/kg = 0,56 € Mandariini

WFPB - Öljyttömät ranskalaiset ja paistetut perunat uunissa - Vinkit - Kuvitettu analyysi

Valmistetaan ranskalaiset tavallisessa uunissa ilman öljyä. Ei ole helppoa. Mutta vaikeaa ei ole öljyttömyys vaan se, että miten tähdätä uunin lämpötila ja paistoaika kohdilleen.  Voisi sitten rauhassa syödä ilman, että yhtäkkiä huomaa pureskelevansa raakaa pottua. Joutuu aprikoimaan, kaataisiko nämä takaisin pellille ja antaisi paistua vielä 10 minuuttia? Uunikin kerkesi jo jäähtyä ja leffakin kerkesi jo alkaa. Hienoa. Ei muuta kun hommiin. Tein ennen ranskalaisia paljon hillitymmin. Järjestellen ne sopuisasti riviin jotta kaikki paistuisivat samalla tavalla. Vaivaa näin myös pilkkomisessa, että jokaisesta ranskalaisesta tulisi saman kokoinen.  Sekään ei ole helppoa, sillä perunan ollessa pyöreä, se leikkaantuu eri kohdista eri tavalla.  Enää en ole välittänyt ovatko ranskalaiset järjestyksessä pellillä. Kyllä ne paistuvat, jos pitää tarpeeksi aikaa. Tässä kuvassa on aika ohuita. Teen usein paksumpia.   Ihan pienimmät voivat alkaa käryämään, jolloin voi joutua pelastamaan niitä. Siksi

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

Luukku 22. - WFPB - Makaronilaatikko ja italiansalaatti

Tuli ehkä paras makaronilaatikko pitkiin aikoihin. Italiansalaattikin onnistui. Makaronilaatikko: 1 pussi/400 g tummaa makaronia 1 porkkana n.100g mustapapuja (n. alle puoli tölkillistä, valutettuja) vettä Mausteet: 1 rkl soijakastike 1/2 tl mustapippuri 1/4 tl maustepippuri 1/8 tl valkopippuri, tai ripaus loraus ketsuppia 200 C noin tunti Mustapippurimääräni, 1/2 teelusikallista, voi olla paljon jollekin. Tässä oli jonkin verran potkua nyt.  Ketsuppia lorahti siten, että huuhtelin lopun ketsuppipullon. En tiedä paljonko meni. Soijakastiketta 1 rkl voi olla paljon suolaa, mutta kannattaa maistella. Vettä meni jotain alle puolitoista litraa. Keitin vedenkeittimessä litran. Vielä ketsuppipullosta ja mukista lisää, ja että peittyy hyvin. Sekoitin mausteet ensin veteen mukissa, ja sekoitin vuokaan, että varmasti leviävät. Porkkanaraastetta näytti ensin olevan tosi paljon, mutta hyvin se sinne lopulta upposi. Paistoin 200C- asteisessa uunissa noin tunnin, ilman kantta. Noin tunnin päästä al

Luukku 22 - Bataatti - WFPB

Luukku 22, bataatti. Tehdään bataatista piirakkapohja tai pitsapohja, ja täytetään se kuten pitsa. Tomaattisosekerros ja oreganoakin. Bataattipitsa tarvitsee raikkaan sitruunaisen vegaanisen juustokastikkeenkin, ja kastike puolestaan käy sitten moneen muuhunkin ruokaan. Kuten bataattipihvien kanssa, jotka laitetaan hampurilaisen väliin. Bataattipiirakka, bataattipitsa kypsää bataattia pikakaurahiutaleita Kypsennä bataatti, esim. mikrossa. Anna jäähtyä, irrota kuoret. Muusaa bataatti. Taikina: sekoita bataattia ja kaurahiutaleita, kunnes muodostuu taikina. Jauhota leivinpaperi. Laita taikinapallo leivinpaperille, ja muovaile siitä piirakkapohja. Laitoin nyt puolikkaan tai 1/3 isosta bataatista. Tomaattisose: tomaattisosetta, loraus esim. ketsuppia, ripaus oreganoa, mustapippuria. Täytteet: sulata jäiset, pienennä jne. Sieniä, pinaattia, jalopenoja, jne Esipaista pohjaa 180 C noin 10 min. Ota pois uunista ja levitä tomaattisose ja täytteet. Paista uunissa n. 20 minuuttia. Valmista. Noin

WFPB - Ananaskakku - Tofukuorrute

Ananaskakku pääsiäispöytään. Tai vappu! Herkullinen ja helppo. Maku yllätti myönteisesti. Voin todellakin suositella, ja tästä tuli paras kakku pitkiin aikoihin.  Tofusta tein kuorrutteen.  Kuorrutteen voi myös hyvin jättää pois, ei haittaa mitään. Lisäys: Tofun maku voi tuntua kuorrutteessa. Toisissa merkeissä enemmän, toisissa vähemmän. Ks. myös erilaiset kasvikermat , esim cashew-kuorrute. Resepti tähän kakkuun löytyi Lindsay S. Nixonin kirjasta Helpot ja nopeat kasvisherkut. Olen pitkään halunnut kokeilla, mutta aina päätynyt siihen, ettei tämä kuitenkaan voi olla hyvää. Pelkästään reseptiä lukiessa tunsin aina grahamjauhojen leipäisen tuoksun. En voinut kuvitella, miten ananaksen leipominen sekaan muuttaisi niitä herkulliseksi kakuksi. Mutta kylläpä vain tuli syötyä. Herkullista. Sokerin määrästä: Lisättyä sokeria ei ole pakko laittaa. Ananas omassa mehussaan sopii tähän parhaiten. Laitoin kuitenkin teelusikallisen vaniljasokeria, että saan vaniljaa. Toisekseen, laitoin vielä koke

WFPB - Haudutuspata ja riisinkeitin

Olen lykännyt moninaisten keittiökoneiden hankintaa, muun muassa koska haluan pitää keittiön tasot tyhjinä. Nyt päätin että on tullut aika luovuttaa taistelu, ja hankkia ne tasot täyteen keittiökoneita. Tässä postauksessa kerron miten keittiökoneiden kanssa on lähtenyt sujumaan. Jos sinulla ei vielä ole näitä, niin tästä voit ehkä saada vinkkiä kannattaako hankkia ja mitä. En tee nyt laitteiden tuotearvostelua teknisten ominaisuuksien osalta, vaan enemmän kyseessä on arvostelu arjessa. Mitä näillä tekee ja miten nämä soveltuvat tarkoitukseen, joka voi myös muotoutua tässä.  Tarkoitukseni näille laitehankinnoille oli arjen helpottaminen ruuan laiton osalta, ja bonuksena toivon säästäväni myös sähköä. Postauksen sisältö: Hankinnat, mitä ostin ja valintaperusteet Tilan käyttö Riisinkeitin Haudutuspata Valmiiseen pöytään Raaka-aineiden keittoajoista Reseptien etsiminen Keittoastian koko ja puhdistus Kuuden litran padan riittävyys Kahden litran padan riittävyys Sähkön säästäminen Ruuan lait

Pullat - Rasvattomat, vegaaniset, vaivaamatta - WFPB

  Pullat ilman rasvaa, vegaanisesti ja vaivaamatta. Resepti, ohjeet ja kuvia tekovaiheista. Postauksen lopussa vinkit laskiaispullien tekoon ja terveellisempään kermavaahtovaihtoehtoon. Nämä tehdään siis ilman vaivaamista ja pyörittelemistä. Pullataikinapalanen työstetään piilottamalla taikinaa pullan alle taittelemalla ilmassa, käsissä. Ei siis pöytää vasten pyörittämällä, kuten usein olen nähnyt työstettävän. Pullat onnistuivat täydellisesti. Kunniaa en nyt ota. Koska tämän reseptin kehittely ylitti tämän hetkiset leipomistaitoni, joiden suhteen ollaan muutenkin menty pitkälti äärirajoilla, pyysin avuksi blogiin vierailijan: Äiti tuli leipomaan nämä pullat. Kiitos tuhannesti. Olisimmekin muuten saaneet odottaa seuraavaan alkupamaukseen asti pullareseptiä. Varsinkin reseptiä jolla saa kuohkeat, pehmeät, oikeat pullat. Tästä tuli 11 kpl pientä pullaa. Voit myös tehdä isompia pullia muutaman.  Ruokavalion kannalta: Pulliin laitettiin nyt hiivaleipävehnäjauhoja, vaikka tavallinen vehnäj

WFPB - Muffinssit - Omena, kaura ja mustikka - Ilman leivinjauhettakin onnistuu

Tämän muffinssiohjeen avulla pääsevät myös kolhuiset, ylimenneet, tai liian happamat omenat hyötykäyttöön.  Jos omenoita ei ole tarpeeksi, voi käyttää lisänä ylikypsää banaania tai omenasosetta purkista. Muffinssit maistuvat eväänä, ja kahvin tai teen kanssa. Näitä voisi myös ajatella kaurapuurona pakattuna taskukokoon, ja helposti käsiteltävään kääreeseen. Tai: Voit myös jättää muffinssipaperit pois, ja tehdä litteitä keksin mallisia leivonnaisia. Makeuttamiseen voi käyttää taatelia, banaania, tai sokeria. Rasvaa ei tarvitse laittaa.  Kokeilin, tarvitseeko laittaa ruokasoodaa ja leivinjauhetta. Tein muffinssit ensin leivinjauheen ja ruokasoodan kanssa. Toisena ilman kumpaakin ainetta. Sattumiksi voi laittaa marjoja ja rusinoita. Laitoin mustikkaa ja rusinoita näihin.  Huom: Kokeilin kerran myös mansikoita, ja yllättäen ne eivät sopineet. Toisiin muffinsseihin sopivat,  joten ihmettelen suuresti. Suosittelen siis kuitenkin näihin mustikoita ensisijaisesti. Idean sain näiden tekoon  Fl