Siirry pääsisältöön

WFPB - Ruokaostokset 70 € - Kotivara - Marraskuu

Kuivakaapin sisällön kokoamiseen ideoita. Tässä tulee kuvia ja listaa, mitä hain kaupasta marras-joulukuuta varten. Tätä ostoskeikkaa voisi sanoa myös kotivaraksi, mutta aika pitkälti tämä on myös päivittäistä ruokaa, ei kovin iso varasto siis. Ajattelin myös joulunajan leipomisia.

Kaikki kokokasvisruokaryhmät eivät ole tässä edustettuna, joten kotivaraan voi kuulua näiden lisäksi muutakin. 

Tärkkelyspitoisia pidän tärkeimpänä hankkia ensin, ja sitten vasta muuta. 

Mennään siis katsomaan ostoksia. Merkitsin hintoja ja joitain huomioita. 

= 6,96 €
  • Pikakaurahiutale 0,45 € /500g 0,90€/kg = 1,80 €
  • Luomu kaurahiutale 850 g/1,29 €, 1,52 €/kg = 5,16 €

Pikakaurahiutaleen hinta laskenut, oli ennen 0,98€/kg ja 0,49 € paketti.
Luomu kaurahiutale oli laskenut, viimeksi se oli 1,64 €/kg 1,39 € paketti.

Eli hinnat vähän muokkautuvat. K-Marketissa oli Pirkka 1,99€/paketti.

Nyt on siis 5,4 kg kaurahiutaleita. 





  • Täysjyvävehnäjauho, luomu 1, 99 €/kg x 2 = 3,98 €
= 3,80 €

Villikaurapaketit heräteostoksena löytyivät puoleen hintaan. Salessa vähän kalliimpi alunperin,  Prismassa myytiin 3,67 €/kg, 3,49 €/paketti.


 =4,20 €

  • Spagetti täysjyvä 4 X 500g,2,1 €/kg


  • Spagetti 0,79 €/kg
Tämä on nyt valkoista spagettia. Ei täysin järkiostos: Viehätyin eniten pakkauksesta ja kilohinnasta, enkä voinut vastustaa.


= 3,65 €

  • Riisi 2 kg 1,75 €
  • Riisi 0,95 €/kg
Näissä hieman sama kuin vaaleassa spagetissa, eli eniten inspiroi hinta.




= 7,96

Punaiset ja vihreät kuivatut linssit Lidlistä, 3,98 €/kg. 1,99€/500g.

Yritin vähän katsella palkokasvien hintoja. Prismassa Go Green punaiset linssit maksoivat nyt 4,72 €/kg. 

Kotivaraa kyhätessä palkokasveja voisi hankkia vaikka kuinka montaa eri laatua. Ostin nyt vain jotain, ettei lopu kesken. Soijarouhekin voisi olla ostossa. Kuivatut pavut eivät mene miksikään, mutta pitkän ajan päästä, esim yli vuosi-2v kotona eri oloissa, ne voivat mennä sellaisiksi, etteivät pehmene kunnolla. Ehkä tölkkipapu olisi valintani, jos tarvitsisin tosi pitkät säilyvyydet.

Tölkkipavut ovat käteviä, mutta niillä olisi tullut paljon painoa kantamuksiin. Tölkkipavuista on tuolla kuvia, kun ostin niitä kerran Lidlistä. 


13,08 €

12 purkkia x 1,09 € /500 g , 2,18  €/kg

Luomu paseerattu tomaatti oli kallistunut: Vastahan tämä oli 12 purkkia x 0,99€ /500 g , 1,98 €/kg.= 11,88

Tässä ei inspiroinut hinta niinkään. Pidän tästä luomusta muuten vain. Jopa lähikaupassa saa halvemmalla esim. Coop -merkkistä, jolla saisi jo monet ruuat tehtyä hyvin. Mutta tulipahan nyt ostettua.

Tärkeä maku ruuanlaittoon, ja varmasti myös hyviä vitamiineja.




  • Pirkka Luomu kaurajuoma 1,99 €/l x 3 = 5,97 €

Saman verran kuin Oatly Luomu nyt Prismassa. Salen Oatly oli kalliimpaa. Tämä on arjen mukavuutta lisäävä tuote. 

Ilman lisättyä rasvaa ja vitamiineja. Jos ottaa tietyt vitamiinit purkista (B12 Jodi150mg ja D3), niitä ei ole sitten maidoissa lisää.


= 4,14 €

  • Sokeri 1,39 €/kg
  • Siirappi 2,75 €/kg
Sokeria ja siirappia ruokakaappiin, vaikka ne eivät oikein kokokasvisruokavalioon kuuluisikaan. Meriselityksen paikka: Paketti riittää ehkä puolesta vuodesta vuoteen. Ripaus sinne tänne, vieraille, reseptien kehittelyyn, ja osa lattialle. Leipomusohjeissani sokeria on yleensä korkeintaan 2 rkl, tai voi jättää pois. 

Vaahterasiirapit ja agavesiirapit ovat mielestäni melko kalliita. Eli hinta inspiroi jälleen.

Nyt alkaa jouluhommat kohta, ja tulee ajankohtaiseksi piparit.  

Siirappi myös koiralle vatsapöpön iskiessä. Mitä energiaa ikinä saa menemään vanhuskoiralle nopeasti.


= 2,49 €

Hiivaleipäjauho 1,25 €/kg. Riippuu merkistä, mutta tämän kuitupitoisuus oli 6,3g/100g. Vertailuksi: Grahamjauhossa oli kuitua 12g/100g. Puolikarkea oli 3g/100g kuitua.

Esimerkiksi pullataikinaan. Pipareihinkin. Välillä voi haluta tehdä vaaleammat sämpylät, vaikkapa jos tekee hampurilaisia. Perinteiset lätyt, ilman että niissä on leivinjauhoa, voi tehdä tästä. Kauramaitoon. Paistuvat pinnoitetulla myös ilman paistorasvaa. Suolaa.





= 12, 68  €

Vadelmamarmeladit teeleipiä varten. Leivoin heti, on hyvää. Maustekastikkeet ja etikkasäilykkeet hyviä olla. Tarkistan ettei suolapitoisuudessa tai rasvapitoisuudessa ole ylilyöntiä, käyttöön nähden. Suosin öljyttömiä, ja mahdollisimman vähäsuolaisia.

Punajuurisäilykkeitä esimerkiksi vertailin ja Felixin viipaloitu punajuuri ei sisältänyt. Tunnistaa yleensä siitä, että suola per 100g on merkitty 0,0 ja se luku, esim. 0,09. Jos se on 0,ja heti tulee numero eli 0,3 g, se on jo suolaista. Sokerista en tiedä noteeraanko nyt, voi olla punajuurisäilykekin jouluksikin hyvä.

Sriracha on aika suolaista 9.7 g/100g.  Poppamiehen versio vähempisuolaista: 3,6 g/100g. Ketsuppi oli 2,1 g/100g. Soijakastike on vertailun vuoksi silti jopa 16,9 g suolaa/100g.

  • Ketsuppi 4,09 €, 3,41 €/kg
  • Sriracha 2,99 €, 13,91 €/kg
  • Peperoni, -50 % 0,8 €, normaalisti n. 10 €/kg
  • Vadelmamarmeladit -50 % 1,20 €/300g, normaalisti n. 10 €/kg 4,80 €


Tässä kohtaa alkaa olla noin 70 euroa käytetty näihin kotivaroihin.

Koska lokakuun ruokaostokset tekivät vain 65 euroa, ajattelin että hyvin mahtuu tähän väliin ostaa kaikkea valmiiksi.

 65 + 70 = 135 €/kk, jos nämä laskee lokakuun ruokaostoksiin. Virheitä voi olla vähän laskuissa, pitäisi mennä Specsaversille, tai muuhun. Mutta tämä on nyt tulos.

 Hieman kaloreista ja ravinnosta: 

Tärkkelyspitoiset ruuat ovat tärkein energianlähteeksi. Jos pitäisi varautua pitkään aikaan ilman kauppareissuja, ne olisivat tärkeimmät ostokset. Kaloreita ei lasketa, mutta hyvä tietää mistä ne erottaa.

Tärkkelyspitoisiksi nimitettävät kuivat kokokasvisruoat tunnistaa usein siitä, että energiasisältö kuivattuna myytävissä on jotain 300-400 kcal per 100 grammaa.

Esimerkit: Kaurahiutalepaketissa lukee, että se on 370 kcal/100g. Vihreiden linssien paketissa 310 kcal/100g. Täysjyväspagetti 343 kcal/100g.



Vertailun vuoksi: Tomaattisäilykkeet ja vihannessäilykkeet ovat ruokakaapissa hyviä olla olemassa, mutta paseeratun tomaatin energiapitoisuus on vain 19 kcal/100g

Saadakseni lähellekään kohti kahtatuhatta kilokaloria päivässä tomaatista, joutuisin syömään tai juomaan kokonaisen 12 kpl laatikollisen paseerattua tomaattia. Voisi tulla rankka päivä. Jos on syönyt paljon, mutta saanut vähän energiaa, voi tulla heikko olo. Tämän takia en esimerkiksi suosi pastan korvaamista kesäkurpitsalla, tai pelkkiä uunijuureksia lounaaksi. (paseerattu tomaatti 19 kcal/100g x 5 = 95. 95 x 12 prk = 1140)

Hedelmät ovat yleensä energiapitoisempia kuin tomaattisäilykkeet ja vihannekset, ja yleinen kuivakaappiaines, mutta esimerkiksi ananaspalat mehussa sisältää vain 54 kcal/100g. Finelin mukaan pelkkä kuorittu ananas 56 kcal/100g.

Juurikasvit: Lanttupussissa lukee 35 kcal/100g. Lanttua joutuisin syömään noin kuusi kiloa saadakseni päivässä energiaa 2000 kcal. Melkoinen tehtävä varmasti. 

Keitetty tärkkelyspitoinen: Kun spagetin keittää, riisin keittää, puurohiutaleet keittää, niiden kilokaloripitoisuus per 100g alkaa olla jotain 100 kcal:n luokkaa. Annoskokoja en mieti, enkä kaloreita muutenkaan siinä vaiheessa enää.

Palkokasveista kidneypavut esimerkiksi Finelin mukaan keitettynä 116 kcal/100g punaiset linssit keitettynä 101 kcal/100g. Pavut ja linssitkin ovat siis ruokaa sanan varsinaisessa merkityksessä, kuten hiutaleet, jauhot ja suurimotkin. 
Kuivatut vihreät linssit ravintosisältöä

Palkokasveissa on proteiinia suhteessa paljon. Linssejäkään ole minusta järkeä syödä esim. kiloa päivässä, vaan jotain 1-2,5 dl riittää, muiden ruokien mukana. Ainakin omaan kulutukseen olen arvoinut. Sellaisiin määriin lähinnä varaudun, kun teen hankintoja. Ei pavuissa kuitenkaan mitään kattorajaa tietääkseni oikeasti ole, en ole ainakaan koskaan nähnyt mainittavan. Tai en muista (ja Specsaverskin kutsuu).

Näin ajattelen kuivakaappia kootessa. Ruokatuotteet voi jakaa myös viljoihin, palkokasveihin tai ryhmitellä monilla muillakin tavoilla. Tai jakaa ruokiin, joista saa eniten jotain tiettyä ainetta, kuten omega3-rasvahappoja tai C-vitamiinia. Mitä milloinkin. Tai kalsiumia, rautaa tai proteiinia.


Perunan otan mukaan tärkkelyspitoisiin koska se on n. 75 kcal/100g tuoreena, ja sitä tarvitsisi syödä puolet vähemmän kuin lanttua, eli enää n. 2,7 kg 2000 kcal:n eteen. Se ei  vain ole näiden ostosten seassa. 


Voisi hankkia kuivakaappiin lisäksi: pähkinää, kuivattua hedelmää, leivinjauhetta ja hiivaa. Mausteita, ja monia eri jauhoja. Ruis, ohra, speltti, ja muut.

C-vitamiiniksi ja muistakin syistä esim. marjat ovat tärkeitä pakkaseen, (ja/tai hedelmät )niitä ei vain tarvinnut ostaa vielä. Kuivatut tärkkelyspitoisethan tunnistaa myös siitä, että ne eivät C-vitamiinia tuo. Hedelmät voikin hakea aina tarvittaessa lähikaupasta.

Kiitos kun luit, nähdään taas pian. Seuraavalla kerralla lisää ruokaa tai ruokaostoksia, tai vaikka molempia.

Tuli vielä mieleen, jos haluat lisää kauppareissulistaa, ja tarkastella kokokasvisruokaryhmiä:  Katso myös KoKaRu- muistilista kauppareissulle -tiedosto, laatinut lääkäri Soili Kasanen. Tiedosto avautuu kun painaa siitä "Lue artikkeli tästä"-painikkeesta. Tiedoston sai ladattua omalle koneellekin. Samoin Kokokasvisruokaryhmät - tiedosto.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Huhtikuu 2

Tällä viikolla ei tarvinnut perunaa, kun hain edellisten ostosten perunat vasta viime loppuviikosta. Ostin nyt bataattia vähän lisähöysteeksi. Ostokset noin 50 euroa. Siitä 16,5 euroa mustikoihin, kuten viimekin viikolla, joita en olisi tarvinnut ihan heti. Nostivat siis hieman normaalia viikkoruokasummaa, mutta eipä se mitään. Sitten ei tarvitse mustikoita miettiä enää joka kauppareissulla.  Olen tässä harkinnut, että tämän kuun vedän vähän löysemmin eli en pyri mihinkään alle 150 euroon.  Ihan sama mitä menee, kun olen nyt pitänyt kaapintyhjennysviikkoja, eli silloin syödään mitä on valmiina ja tyhjennellään vajaita paketteja. Vieläkin oikeastaan pystyy jatkamaan. Haen seuraavaksi mitä mieleen juolahtaa, mistä pidän ja mikä on in. Katson kilohintaa toki, ei siitä tavasta eroonkaan enää varmaan heti pääse. Tämä ei muutu edullisuutta etsivästä ruokablogista kalliin ruuan blogiksi. = 5,24 € Bataattia 2,025 kg x 2,59 €/kg  = 2,35 € Omena Jonagold 0,403 kg x 1,39 €/kg = 0,56 € Mandariini

WFPB - Ruokaostokset 55 €- Huhtikuu 1- Pääsiäinen

Pääsiäisen ruokaostokset ja muut. 55 euroa, ja lisäys maaliskuun ostoksiin.  Lopussa ruokasuunnitelmaa ja ideoita. = 13,59 € Luomu Ruisjauho 2,29 €/kg Luomu Täysjyvävehnäjauho 1,99 €/kg Kaurahiutale 0,99 x2 1,25 €/kg = 1,98   € Kidneypavut 2 x 0,69 € Mustapavut 0,75 € Tumma makaroni 4x 0,45/400g , 1,13 €/kg = 1,80 € 2kg Tyrnävän Jauhoinen peruna0,80 €/kg = 1,59 € Kotimaista yleisperuna 5 kg x 0,40 €/kg = 1,99 € Tärkkelyspitoisten osuus on kaikista tärkein, koska nämä ovat ruokia joilla jaksaa. = 5,3 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Kurkku 0,276 kg x 2,99 €/kg = 0,83 € Basilika 1,39 €  Porkkanat 1,29 e/kg = 6,93 € Luomu appelsiini x 2, 1,99 €/kg = 3,98 €  Luomu banaani 0,682 kg x 1,95 €/kg = 1,06 € Mandariini 1kg = 1,89 €  = 16,58 € Pakastemustikka 2 X 8,29 €/kg = 1,84 € Rainbow paseerattu tomaatti luomu 500g 0,92 € x2, 1,84 € /kg  = 5,24 € Saarioinen Mämmi 700g 4,27 €/kg = 2,99 €  Alpro No Sugars Soijajuoma   2,15 €/l Kuva vanhasta purkista mutta kuitenkin. Purkkimallistot kun muuttuu, p

Luukku 14 - Kaali - WFPB

Luukussa 14 on kaali. Kaali-ideoita ja kaalinkuvia on paljon, ja netistä löytyisi lisää ideoita joka päivä kokeiltavaksi. Joulukalenterin saisi täyteen pelkillä kaaliaiheilla. Tänään nyt ainakin kaalilaatikkoa ja kaalisalaatteja, ja muitakin vinkkejä. Kaalilaatikko n. 0,75 dl tai 1 dl ohrasuurimoita (Myllyn Paras esikypsytetty, rikottu) n. 1 dl soijarouhetta 300-400 g kaali n. 2 tl siirappia  pari porkkanaa 2 tl - 1 rkl kuivattua persiljaa 1/2 tai 1/4 tl jauhettua maustepippuria, tai kokonaisia 1 tl soijakastiketta halutessa Kaalilaatikossa oli nyt kaksi vaihetta, ensin paistoin ja keitin kattilassa aineksia vähän matkaa, sitten siirsin uuniin jatkamaan. Keitin siis eri kattilassa ensin ohraryynit vähässä vedessä. Laitoin myös soijarouhetta. Samaan aikaan paistoin kaalia ja porkkanoita eri kattilassa. Siten, etteivät aivan ruskistuneet, mutta pehmenivät ja muuttuivat läpikuultaviksi. Höyrytin niitä sen lisäksi kannen alla. Yhdistin sitten kaalit ohran kanssa samaan kattilaan, ja annoin

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

WFPB - Viikon menu - Maaliskuu 1 - Ruokasuunnitelma

Ruokasuunnitelma viikoksi. Kuusi kohtaa ruokaideoita, joista kohdassa 6 on puurot, leivät ja jälkkärit.  1. Riisi ja pavut Ensimmäisenä jotain, mihin voi laittaa basilikaa.  Kun tekee yhdenastian ruoan ,  riisin ja pavut, tai  riisin ja tomaattikastikkeen ja minkä tahansa vastaavan ruoan, jos ruoasta tulee mautonta, voi laittaa tuoreita basilikan lehtiä revittynä, niin ruoka muuttuukin tosi kivaksi elämykseksi. Basilikarisottoa teen joskus arborioriisistäkin. Kiva käyttää koko ruukku, tai miksei kaksikin ruukkua basilikaa. Perunaa kylkeen. Valmiiksi tein jo sekoitusta, missä on kaikenlaisia jyviä ja linssejä. Eniten riisiä. Tätä kun kaataa 1 mitta + 2 vettä, saa yhden astian ruoan valmistuksen haudutuspadassakin helposti aloitettua.  Omaa maustesekoitustakin kannattaa tehdä johonkin pieneen purkkiin. Käy myös pöytämausteena sitten. 2. Palsternakka-perunamuusi ja punajuuri-mustapapupihvit Palsternakasta on ideoita , ja nyt ruokalistalle niistä valikoitui palsternakka-perunamuusi. Pun

Luukku 22. - WFPB - Makaronilaatikko ja italiansalaatti

Tuli ehkä paras makaronilaatikko pitkiin aikoihin. Italiansalaattikin onnistui. Makaronilaatikko: 1 pussi/400 g tummaa makaronia 1 porkkana n.100g mustapapuja (n. alle puoli tölkillistä, valutettuja) vettä Mausteet: 1 rkl soijakastike 1/2 tl mustapippuri 1/4 tl maustepippuri 1/8 tl valkopippuri, tai ripaus loraus ketsuppia 200 C noin tunti Mustapippurimääräni, 1/2 teelusikallista, voi olla paljon jollekin. Tässä oli jonkin verran potkua nyt.  Ketsuppia lorahti siten, että huuhtelin lopun ketsuppipullon. En tiedä paljonko meni. Soijakastiketta 1 rkl voi olla paljon suolaa, mutta kannattaa maistella. Vettä meni jotain alle puolitoista litraa. Keitin vedenkeittimessä litran. Vielä ketsuppipullosta ja mukista lisää, ja että peittyy hyvin. Sekoitin mausteet ensin veteen mukissa, ja sekoitin vuokaan, että varmasti leviävät. Porkkanaraastetta näytti ensin olevan tosi paljon, mutta hyvin se sinne lopulta upposi. Paistoin 200C- asteisessa uunissa noin tunnin, ilman kantta. Noin tunnin päästä al

WFPB - Savutofulaatikko

Laatikko tai kiusaus savutofusta ja perunasta. Nesteenä voi käyttää pelkkää vettä. Kauramaitokin on kiva, jos haluaa valkoista kermaperunan näköistä. Tästä tuli vähän simppeliä, kun en laittanut mitään mausteita. Ainekset pilkotaan vuokaan, peitetään nesteellä.  Savutofulaatikko 2 l vuokaan 100 g savutofua perunaa vettä kauramaitoa, halutessa Pilko perunat ja savutofu vuokaan, peitä nesteellä. Paista uunissa n. 200 C kunnes valmistuu.  Keltaisen tai punaisen pussin perunoita.  Tästä määrästä ei montaa ateriaa tullut, mutta muuten melko täyttävää. Puolitan tofun per laatikko vain sen takia, että saan vähennettyä suolan määrää. Makuasioita, miten haluaa laittaa. Tässä oli nyt suolaa 1,7 g/ 100g. Lidlistä ostettu. Vedellä peittoon suurin piirtein. Olisi voinut enemmänkin antaa pinnan ruskettua, mutta otin nyt pois vain ajoissa. Jos haluaisi kermaisemman näköistä, voisi keittää perunoita ensin hetki kattilassa samalla hämmentäen, ja kaataa sitten vasta vuokaan vesineen, ja paistumaan. Hämm

WFPB - Leipä - Täysjyväjauhot ja kaura

Tuoretta leipää. Tällä kertaa limppumallinen leipä.  Leipä: 3-4 dl vettä loraus siirappia esim 3 tl ripaus suolaa, maun mukaan, esim.1/4 tl 2 tl kuivahiivaa 2,5 dl pikakaurahiutaleita 1 dl ruisjauhoja n. 4 dl täysjyvävehnäjauhoja Lämpöiseen veteen kuivahiiva, ripaus suolaa ja sokeria/siirappia. Lisää kaurahiutaleet ja ruisjauho, sekoittele. Lisää täysjyvävehnäjauhoja niin, että syntyy paksu, puukauhalla vaivalloisesti sekoitettava taikina. Voit vaivata taikinaa metallisella tai puisella lusikalla. Leipään tulee suolaa maun mukaan, vähäsuolaisesti tai ei. Laitan myös yleensä lorauksen siirappia tai sokeria, koska se voi mahdollisesti auttaa kuivahiivaa heräämään paremmin. Pieni ripaus voi parantaa myös leivän maistuvuutta. Tämä taikina tarttuu käsiin, joten siksi mieluummin vaivaaminen lusikalla.  Vaivaamisen jälleen irrottele jauhojen avulla reunoilta ja ota taikinapallo käteen. Leipää voi muovailla ilmassakin vähän, taittelemalla ja sitten kerätä alapuolelle taikinaa. Voit laittaa suo

WFPB - Muffinssit - Omena, kaura ja mustikka - Ilman leivinjauhettakin onnistuu

Tämän muffinssiohjeen avulla pääsevät myös kolhuiset, ylimenneet, tai liian happamat omenat hyötykäyttöön.  Jos omenoita ei ole tarpeeksi, voi käyttää lisänä ylikypsää banaania tai omenasosetta purkista. Muffinssit maistuvat eväänä, ja kahvin tai teen kanssa. Näitä voisi myös ajatella kaurapuurona pakattuna taskukokoon, ja helposti käsiteltävään kääreeseen. Tai: Voit myös jättää muffinssipaperit pois, ja tehdä litteitä keksin mallisia leivonnaisia. Makeuttamiseen voi käyttää taatelia, banaania, tai sokeria. Rasvaa ei tarvitse laittaa.  Kokeilin, tarvitseeko laittaa ruokasoodaa ja leivinjauhetta. Tein muffinssit ensin leivinjauheen ja ruokasoodan kanssa. Toisena ilman kumpaakin ainetta. Sattumiksi voi laittaa marjoja ja rusinoita. Laitoin mustikkaa ja rusinoita näihin.  Huom: Kokeilin kerran myös mansikoita, ja yllättäen ne eivät sopineet. Toisiin muffinsseihin sopivat,  joten ihmettelen suuresti. Suosittelen siis kuitenkin näihin mustikoita ensisijaisesti. Idean sain näiden tekoon  Fl

WFPB - Sämpylät - Litteät leivät - Peltileipäresepti

Helpot sämpylät ilman vaivaamista ja pyörittelyä. Nämä onnistuvat joka kerta jollakin tavalla.  Sama resepti, kuin peltileivässä , mutta aloinkin kerran tekemään taikinasta litteitä leipiä.  Kaksi versiota, 1. ja 2, iso ja pieni taikina. Isosta, sämpylätaikina 1, tulee koko pellillinen ja sämpylät voivat kasvaa toisiinsa kiinnikin tilanpuutteessa, tavallisella uunipellillä. Ne voi sitten erotella toisistaan, tai tehdä kaksi eri pellillistä. Sämpylätaikina 1 1,5 rkl kuivahiivaa 500 ml vettä 1-2 dl kaurahiutaleita jauhoja kunnes taikina on sopivaa.  ripaukset suolaa ja sokeria, maun mukaan TAI Sämpylätaikina 2, pienempi versio 2 tl kuivahiivaa 300 ml vettä 1-2 dl kaurahiutaleita loput jauhoja ripaukset suolaa ja sokeria, maun mukaan Sekoitetaan ensin hiiva lämpöiseen 42 C veteen, kuivahiivan ohjeen mukaan, ja sinne sokerit ja suolat mitä käyttää. Sitten kaurahiutaleet, ja aletaan jauhoja lisäämään.  Jauhoja lisätään pikku hiljaa, kunnes taikina pysyy lusikassa hetken, muttei ole liian tö