Siirry pääsisältöön

WFPB - Hirssi



Keitin hirssiä riisinkeittimessä. Hirssipussissa luki keittoaika, 25 minuuttia.


Sanottiin myös, että hirssi sopii liotettuna tuorepuuroihin ja raakaleivontaan. 



1 osaa hirssiä, 3 osaa vettä.


Riisinkeittimessä se kiehui tavallisesti, kuten riisikin. Ensimmäinen satsi alkoi kovasti räiskyttää vettä höyrynpäästäjästä. Jouduin aukaisemaan riisinkeittimen kannen kesken kaiken, ja tarkistamaan mitä siellä oikein tapahtuu.


Hirssistä tuli ihan hyvä.


Toisella keittokerralla (siis keitin uudet hirssit) pesin hirssin ensin, samoin kuten usein riisinkin pesen ennen riisinkeittimeen laittamista. Eli laitoin vettä astiaan ja sekoittelin, ja kaadoin vedet pois. 

Toistin, jos vielä vaahtosi paljon, tai tuli harmaata pölyä veteen. Viimeinen huuhtelu kuumalla vedellä, vedenkeittimestä.

Lisäsin ohjeen mukaan 3 osaa vettä. 

Luultavasti koska huuhteluvettä jäi astianpohjalle, ja lisäsin vielä ohjeen mukaan lisää, hirssistä tuli nyt vetistä valmiina. 

Se puolestaan aiheutti että huomasin tarkemmin, mille se hirssivesi maistuu ja tuoksuu. Ei kovin hyvälle. 

Riisinkeittimen kannen pystyi kuitenkin pitämään nyt kiinni, joka saattoi olla huuhtelun ansiota.



Hirssi kannattaa keittää niin kuivaksi kuin mahdollista noudattaen ohjetta nestemäärän suhteen, mutta ei tietenkään liian kuivaksi. Jos hirssin tuoksusta ei pidä, niin eniten se sijaitsee keitinvedessä, ainakin omasta mielestäni.

Pohjaan sitä ei kannata polttaa. Toisin kuin riisinkeittimessä keitetty riisi:  Jos riisi joskus ohuesti pohjasta ruskettuu, se on ainoastaan hyvä makulisä.

Kun taas hieman pohjasta kärähtänyt hirssi ei ollut yhtään hyvä juttu. Sain sen aikaiseksi, kun jätin yli puoleksi tunniksi lämpimänpitotoiminnolle.


Opittua: Jos siis hirssejä päättää huuhdella ennen keittämistä, niin tästä lähtien ainakin poistaisin liotusveden tarkemmin, jotta ohjeen mukainen vesimäärä toteutuu.

Veden poistamiseen tarvitaan pienisilmäinen siivilä, koska hirssit ovat niin pieniä. 

Pussissa ei siis lukenut huuhtelusta tai liotuksesta mitään, mutta aina kun selasin hirssiaiheesta nettiä, siellä tuli vastaan liotus ja huuhtelu. 

Lähdin siis seikkailulle omasta aloitteestani. Lähinnä siksi, että halusin vähentää vaahtoamista keittäessä, ja toivossa että haju vähenisi.

Hirssejähän on erilaisia, joten joihinkin niistä voi olla tarpeen huuhtelu- ja liotusprosessi.

Pesu ja n. puoli tuntia liotus oli se minkä toteutin, ja sitten kuumalla vedellä vielä huuhtelu. 


Hirssistä keittovaiheessa noussut tuoksu häiritsi lopulta vain vähän. Siihen auttoi, että teki muuta ruokaa, joka peitti sen. Leivät uunissa, kastike kiehumassa, niin ei sitä hirveästi huomaa.



Jos etsii riisille korvaajaa, voin kyllä suositella hirssiä. Käyttäytyi lautasellakin ihan kuten riisi, jopa paremmin. Pysyi paikoillaan, imi kastiketta, ja maistui neutraalille.

Eväsrasiassa pysyi omalla puolellaan. Huomasin, että tasapainoista annosta varten kastiketta pitää olla hieman enemmän hirssiannosta kohti, kuin mitä tulee ensin laitettua. Katosi tosi tehokkaasti hirssin sekaan, ja ateriasta tuli helposti melko kuiva.

Siihen voisi auttaa, jos keittäisi hirssin sekaan pussillisen pakastekasviksia, kuten maissia. Tulisi lisää sisältöä ja sattumia.




Erittäin hyvät pisteet saa minulta noin muuten.

Miinuspuoliakin toki löytyy: Se tuntuisi toimivan vain tietynlaisten makuyhdistelmien kanssa. 

Olen kokeillut nyt eri kastikkeiden kanssa, ja joskus yhdistelmä on jopa epäonnistunut. Riisihän yleensä sopii minkä kanssa vain, mutta tämä ei niinkään. Toki nämä ovat makuasioita.

Siitäkin huolimatta koin näin, vaikka hirssi ei varsinaisesti itsessään maistu mitenkään erityisen voimakkaalle. Ainakaan tämä kyseinen laatu.

Esimerkiksi myskikurpitsamausteseoksella maustettuun lanttukastikkeeseen ei sopinut omasta mielestäni viereenkään.
Kiinankaali ja curry + bataatti - yhdistelmään ei sopinut.

Kaali, pavut ja paseerattu tomaatti - kastikkeeseen yllättäen sopi. 

Paksuun Chili sin carne - tyyppiseen kastikkeeseen sopi parhaiten, reseptit alla.

Siinä oli kidneypapuja, sieniä ja paprikaa.

Eli kun löytyy se kastike jonka kanssa hirssi sopii, niin voi aina suunnitella tekevänsä sen kanssa.

Tämän kanssa mielestäni sopi:


  • Porkkanaa pilkottuna
  • Kidneypapuja
  • Paprikaa
  • Sieniä
  • Paseerattua tomaattia, 1-2 prk
  • vettä hauduttamiseen
Mausteet:
  • 1 tl basilika
  • 1 tl oregano
  • 1 tl juustokumina
  • 1 rkl persilja
  • 1/4 tl kaneli, tai ripaus
  • 1/4 tl cayennepippuri tai chili
  • 1/8 tl korianteri
  • 1/4 tl mustapippuri
  • 1 tl paprikajauhe
Mausteet ja määrät taas suuntaa antavia. Voi tehdä tulisempaa, tai miedompaa.
Käytin tölkkisieniä, tuoreetkin sienet varmasti kävisivät. Ne voisi paistaa pannullakin ensin, tai mikrossa. Pavuksi käyvät varmaan sekä tölkkipavut ja itse keitetyt yhtä hyvin. Paprikaa pakastettuna tai tuoreena.


Tumman, mahdollisesti tulisen ja papurikkaan kastikkeen kanssa oikein hyvää. 

Seuraavana kokeilin lisätä hirssiin itseensä mausteita:



Hirssiin 2,5 dl kuivana, laitoin 

2 rkl tomaattisosetta,
1/4 tl cayennepippuria
1 rkl kuivattua persiljaa.

Kastikkeessa:

Tässä kastikkeessa porkkanaa, mustia papuja ja kaalia. Paseerattua tomaattia ja tomaattisosetta, ja mausteena

  • currymausteseos 2 tl 
  • chilijauhe
  • oregano
  • mustapippuri 
  • loraus ketsuppia.


Tuli ihan toimiva ruoka. Sekoittamisesta huolimatta cayennepippuri jäi yhteen kohtaan, ja kastikkeessakin oli aika paljon chiliä, saatoin laittaa lisääkin. Eipä paljon tarvinnut maistella onko hirssi hyvää, oli suu sen verran tulessa.

Suosittelen siis myös tulisuutta hirssin kanssa, koska silloin ei paljon mikään muu enää häiritse.

Lopuksi:

Hirssin kanssa kyllä tulee toimeen, kun oppii minkä kanssa se sopii.



Hirssin omaksuminen arkeen on ollut itselläni tosi hidasta, enkä tiedä ostanko ihan heti uutta pussia.

Mutta jos kuivakaappia haluaa kasata, niin kyllä tälle melkein voisi suosituksenkin antaa. Varsinkin, jos etsit korviketta riisille. 

Helpompi  hirssi on itselleni ollut saada toimimaan ruokana, kuin vaikkapa jotkin täysjyväriisit tai ohrat. 

Näissä kokeiluissa käytin nyt vain Foodinin Luomu kuorittua hirssiä. Lajikkeita ja laatuja varmasti riittää muitakin, joten tulokset voivat sen mukaan vaihdella.

Tämän hirssin ravintosisältö Hirssi: 100g sis Energiaa 350 kcal Rasvaa 5 g Proteiinia 11 g

Dr. Gregerin videoita hirssistä: 

The Exam Room Podcast, Physicians Committee:

Kiitos kun luit, ja tsemppiä hirssin kanssa jos kokeilet!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 45 € - Lokakuu 3

 Lokakuun kolmannen viikon ruokaostokset. Tässä on täksi ja ensiviikoksi syömistä.  =6,85 € Combino täysjyväspagetti 2x 0,95 €/500g = 1,90 €/kg Punaiset linssit  500 g 1,99 €, 3,98 €/kg Luomu mustapavut Freshona 4 x 0,74 € = 2,96 € Lidlissä on ollut näitä tölkkipapuja jotenkin vähänlaisesti viimeaikoina, ja kysyin asiasta myyjältä. Kuulemma toimitusvaikeuksia ollut. Oli juuri mielessä että voisin ostaa koko laatikon kerralla kun alkavat loppua kotoakin muttei sieltä täyttä laatikkoa enää löytynyt. = 4,95 € Pirkka banaani 1,638 kg x 1,99 €/kg = 3,26 € K-Menu kivetön luumu 200 g  8,45 €/kg = 1,69 € Luumusoppaa, riisipuuron kanssa. Meira Kurkuma 24g 31,25 €/kg =  0,75 €  =1,37 € Kurkku 0,686 kg x 1,99 € = 1,37 € Kurkku oli Lidlissä tarjouksessa, sehän ei nyt aina ole näin halpaa. Baresa luomu tomaattimurska 12 X 0,99€/500g = 11,88 € Lauantai-illan puuhapussi Lidlistä 8,5 €: = 1,69 € Jauhoinen peruna 0,85 €/kg = 5,32 € Persimoni 0,704 €/kg x 1,99 €/kg = 1,40 € Kotimaiset omenat 1 kg, 2,

WFPB - Ruokaostokset 0 € - Lokakuu 1

Tällä viikolla en käynyt kaupassa. Nyt olisi satokausiämpäri K-Supermarketissa 5 euroa, mutta taidan hakea vain pari kiloa 0,69 €/kg porkkanoita Lidlistä ja pari-kolme kiloa perunaa. Kauramaitopurkin voisi tarvita. Pavut ovat vähissä mutta koska linssejä on vielä, saa nähdä haenko laatikollista papuja tai linssipussia. Se jää nähtäväksi, kun pian lähden kauppaan ensi viikkoa varten.  Ruoan puolesta pärjäisin käymättä kaupassa vielä muutaman päivän, mutta koirien takia on pakko lähteä hankintareissulle taas. Jolloin on sama ostaa itsellekin jotain. Oikeasti pärjäisin nälkiintymättä pitempäänkin, mutta enemmän ostostarve on tällä hetkellä kaikkea oheistarviketta kuten kauramaidot, koska jos pelkkiä kilokaloreita miettii niin kaapissa on monta pakettia kauraa, riisiä ja jauhoja. Eri asia vain millä ne saa alas, ellei ole esim. paseerattua tomaattia, mausteita, vihanneksia, hedelmiä jne. Viikon ruokia ja ideoita: Jos satokausiämpäri  sadonkorjuuämpäri sattuu kohdalle, se on kyllä edullista

WFPB - Ruokaostokset 27 € - Lokakuu 2

Viikko meni niin että ehdin välillä käydä kotona kääntymässä. Laittelin äkkiä vain ruuaksi kaikkea, mitä kaapissa oli valmiina. Paljon meni puuroa pikaruokana, ja evääksi oli pakkasessa ja jouduin välillä tekemäänkin  litteitä sämpylöitä , sitruunaisia muffinssej a. Banaanikeksejä piti välillä leipaista, ettei tarvitse ikinä olla nälissään. Ja taateleita reppuun. Omena Suomi Salesta 0,313 kg x 3,29  €/kg =  1,03 € Pirkka mustapippuri rouhittu   0,75€/kpl , 15 g   Mustapippurirouhe K-Marketissa 50,00/kg.  Kotimaisia omenoita oli kahta vaihtoehtoa, en muista lajiketta. Nämä olivatkin niin kirpeitä, että menivät ruuanlaitossa eivätkä syömisessä. Koskaan ei tiedä, ennen kuin kokeilee. Onneksi näitä voi keitellä ruokien sekaan, niin ei tarvitse roskiin laittaa.  Jotkut omenat voivat käyttäytyä paistaessa omituisesti, eli jos yrittää tehdä paistettuja omenakuutioita ne vain leviävätkin pellille. Lajikkeista varmasti löytäisi aina tietoa, jos googlettaisi. Prismassa maksaisi Golden Star 370g

WFPB - Ruokaostokset 7 € - Lokakuu 4 - 80 €/kk

Ruokaostospostauksen aika.  Katsotaan mitä tuli. Vältin ostelua ja kaupassakäyntiä, että saisin lokakuun ruokakulut alas.  Kaupassa kävelin vaikka minkä herkullisen ohitse. Haksahdin silti kalliiseen pikaruokaan, josta kuvat alempana. Tumma makaroni 1, 13€/ kg 400g,0,45  € X 2 = 0,90 € Omena Suomi 0,386 kg x 2,49  €/kg = 0,96 € Satsuma 0,99 €/kg x 0,564 kg = 0,56 € Ruukkupersilja 1,07 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Piti laittaa koti mahdollisimman edustavaan ja sievään kuntoon hetkellisesti, ja siksi laitoin näitä ruukkuihin pöydille. Ostin tulilatvankin. Se maksoi vain alle 3 euroa Lidlissä, näillä pystyi täydentämään sisustusta vielä sitäkin halvemmalla. Salaattipurkin viereen mandariini- ja omena-asetelma. Edullista sisustamista hyötykasveilla. = 1,69  € Kauramaito Prismasta. Varsinaiset ruokaostokset tekivät n. 7  € , huvituksiin 7,90 € eli Picnicissä nautittu patonkisämpylä. En laske ruokakuluihin, mutta pitää tilittää jotta en ensin kerro vain kokokasvisruokavaliolla olosta sädekeh

WFPB - Keitto -Rosmariini ja curry

Keltainen keitto syksyyn, talveen tai mihin vuodenaikaan hyvänsä. Helppo koota kuivakaapin aineksista ja perus perunoista ja porkkanoista.  Laitoin reseptiä ylös koska tähän keittoon tulikin riisiä, ja mausteeksi rosmariinia. Kumpaakaan ainesta en ole keitoissa useinkaan käyttänyt. Perus pohja on vanha tuttu, eli peruna, porkkana ja linssit.  Peruna-porkkana-rosmariini-currykeitto: 1-2 porkkanaa n. litra perunoita, jauhoisia esim Afra. 0,5 dl punaisia kuivattuja linssejä 0,5 dl riisiä n.1-1,5 l vettä 1/2 tl suolaton currymauste 1/4 - 1/2 tl rouhittu mustapippuri 1/2 tl kuivattu rosmariini Tarvittaessa: Maun mukaan loraukset suolaisia maustekastikkeita kuten ketsuppi, sinappi, soijakastike tai ripottelu suolaa. Tai esim. Herbamare suolaa pintaan tms. ja/tai loraus tomaattisosetta tai paseerattua tomaattia. Kuori ja pilko ensin porkkanat. Laita kiehumaan. Mausta. Keitä porkkanoita reilusti vaikka 10-15 minuuttia, tai kunnes alkavat jo pehmetä hyvin. Kuori tarvittaessa, ja pilko perunat. 

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo kannattaa tark

WFPB - Punajuuripasta - Punajuuri ja spagetti

Vähemmän kermainen ja täyteläinen, mutta sitäkin enemmän aromikkaan maukas ja helppo. Yllätyin siitä, miten kaukana tämä oli pahasta ruuasta. Testasin joskus tehdä punajuuririsottoa eli riisi ja punajuuri, jättämällä kaurakerma pois, ja siitä tuli ei-toivottu elämys. Ei sitä tiedä josko makuaistini olisi tottunut jo punajuuriin siten, että se voisi nykyään jo toimiakin. Uunissa paistetut, etikkasäilötyt tai keitetyt punajuuret ovat aina olleet hyviä myös riisin kanssa. Risottoa en uskaltanut vielä kokeilla uudelleen, vaan laitoin punajuuren kiehumaan pastan kanssa. Ainekset: Yksi punajuuri, kuori ja pilko n. 250 g täysjyväspagettia Vettä, niin että peittyy.  Mausteet: 1/2 tl rosmariini 1/2 tl oregano ripaus maustepippuria muutama kuminansiemen, jos on 1/2 tl mustapippuri, tai maun mukaan 1-2 rkl ketsuppi 1/2 tl soijakastike Laita punajuurenpalat kiehumaan vähään veteen noin 10-15 min. Mausteet maun mukaan, ohjeen määrät ovat suuntaa-antavia, eivät tarkkoja. Lisää 250 g pastaa, ja peitä

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

WFPB - Öljyttömät ranskalaiset ja paistetut perunat uunissa - Vinkit - Kuvitettu analyysi

Valmistetaan ranskalaiset tavallisessa uunissa ilman öljyä. Ei ole helppoa. Mutta vaikeaa ei ole öljyttömyys vaan se, että miten tähdätä uunin lämpötila ja paistoaika kohdilleen.  Voisi sitten rauhassa syödä ilman, että yhtäkkiä huomaa pureskelevansa raakaa pottua. Joutuu aprikoimaan, kaataisiko nämä takaisin pellille ja antaisi paistua vielä 10 minuuttia? Uunikin kerkesi jo jäähtyä ja leffakin kerkesi jo alkaa. Hienoa. Ei muuta kun hommiin. Tein ennen ranskalaisia paljon hillitymmin. Järjestellen ne sopuisasti riviin jotta kaikki paistuisivat samalla tavalla. Vaivaa näin myös pilkkomisessa, että jokaisesta ranskalaisesta tulisi saman kokoinen.  Sekään ei ole helppoa, sillä perunan ollessa pyöreä, se leikkaantuu eri kohdista eri tavalla.  Enää en ole välittänyt ovatko ranskalaiset järjestyksessä pellillä. Kyllä ne paistuvat, jos pitää tarpeeksi aikaa. Tässä kuvassa on aika ohuita. Teen usein paksumpia.   Ihan pienimmät voivat alkaa käryämään, jolloin voi joutua pelastamaan niitä. Siksi

WFPB - Omenapiirakka

Omenapiirakka kahdesta omenasta. Pikakaurahiutaleita ja täysjyvävehnäjauhoja. Makeutuksena taateli, ja vähän sokeria halutessa. Vaniljasokerista vaniljan makua. Kanelia. Omenaa ja kaneli-sokeria voi ripotella leivonnaisen päällekin, tai nauttia vaniljakastikkeen kanssa. 2 omenaa + 1 -2 dl nestettä (keitetään) pala taatelia + kuumaa vettä tilkka puolikas banaani 1 dl pikakaurahiutale 2-3 dl täysjyvävehnäjauho 1,5 tai 2 tl leivinjauhe 1/4 tl kaneli 1 tl vaniljasokeri 1 -2 tl sokeri (halutessa) ripaus suolaa (halutessa) 2 tl omenasiiderietikkaa, voi jättää poiskin Liota taateli tilkkaan kuumaa vettä ja muusattua banaania. Voit mössätä taatelin+ banaanin käsin tai haarukalla, tai käyttää blenderissä. Sekoita kuivat aineet omassa astiassaan, eli kaurahiutale, jauho, leivinjauhe ja sokerit, kaneli. Sokerit voi korvata laittamalla lisää taatelia. Esim. 1 dl. Laitoin nyt vain pienen palan, koska taateli oli lopussa, ja vaniljasokerilla tuli vaniljan makua. Pilko omenat ja kiehauta niitä, kunne