Siirry pääsisältöön

WFPB - Hirssi



Keitin hirssiä riisinkeittimessä. Hirssipussissa luki keittoaika, 25 minuuttia.


Sanottiin myös, että hirssi sopii liotettuna tuorepuuroihin ja raakaleivontaan. 



1 osaa hirssiä, 3 osaa vettä.


Riisinkeittimessä se kiehui tavallisesti, kuten riisikin. Ensimmäinen satsi alkoi kovasti räiskyttää vettä höyrynpäästäjästä. Jouduin aukaisemaan riisinkeittimen kannen kesken kaiken, ja tarkistamaan mitä siellä oikein tapahtuu.


Hirssistä tuli ihan hyvä.


Toisella keittokerralla (siis keitin uudet hirssit) pesin hirssin ensin, samoin kuten usein riisinkin pesen ennen riisinkeittimeen laittamista. Eli laitoin vettä astiaan ja sekoittelin, ja kaadoin vedet pois. 

Toistin, jos vielä vaahtosi paljon, tai tuli harmaata pölyä veteen. Viimeinen huuhtelu kuumalla vedellä, vedenkeittimestä.

Lisäsin ohjeen mukaan 3 osaa vettä. 

Luultavasti koska huuhteluvettä jäi astianpohjalle, ja lisäsin vielä ohjeen mukaan lisää, hirssistä tuli nyt vetistä valmiina. 

Se puolestaan aiheutti että huomasin tarkemmin, mille se hirssivesi maistuu ja tuoksuu. Ei kovin hyvälle. 

Riisinkeittimen kannen pystyi kuitenkin pitämään nyt kiinni, joka saattoi olla huuhtelun ansiota.



Hirssi kannattaa keittää niin kuivaksi kuin mahdollista noudattaen ohjetta nestemäärän suhteen, mutta ei tietenkään liian kuivaksi. Jos hirssin tuoksusta ei pidä, niin eniten se sijaitsee keitinvedessä, ainakin omasta mielestäni.

Pohjaan sitä ei kannata polttaa. Toisin kuin riisinkeittimessä keitetty riisi:  Jos riisi joskus ohuesti pohjasta ruskettuu, se on ainoastaan hyvä makulisä.

Kun taas hieman pohjasta kärähtänyt hirssi ei ollut yhtään hyvä juttu. Sain sen aikaiseksi, kun jätin yli puoleksi tunniksi lämpimänpitotoiminnolle.


Opittua: Jos siis hirssejä päättää huuhdella ennen keittämistä, niin tästä lähtien ainakin poistaisin liotusveden tarkemmin, jotta ohjeen mukainen vesimäärä toteutuu.

Veden poistamiseen tarvitaan pienisilmäinen siivilä, koska hirssit ovat niin pieniä. 

Pussissa ei siis lukenut huuhtelusta tai liotuksesta mitään, mutta aina kun selasin hirssiaiheesta nettiä, siellä tuli vastaan liotus ja huuhtelu. 

Lähdin siis seikkailulle omasta aloitteestani. Lähinnä siksi, että halusin vähentää vaahtoamista keittäessä, ja toivossa että haju vähenisi.

Hirssejähän on erilaisia, joten joihinkin niistä voi olla tarpeen huuhtelu- ja liotusprosessi.

Pesu ja n. puoli tuntia liotus oli se minkä toteutin, ja sitten kuumalla vedellä vielä huuhtelu. 


Hirssistä keittovaiheessa noussut tuoksu häiritsi lopulta vain vähän. Siihen auttoi, että teki muuta ruokaa, joka peitti sen. Leivät uunissa, kastike kiehumassa, niin ei sitä hirveästi huomaa.



Jos etsii riisille korvaajaa, voin kyllä suositella hirssiä. Käyttäytyi lautasellakin ihan kuten riisi, jopa paremmin. Pysyi paikoillaan, imi kastiketta, ja maistui neutraalille.

Eväsrasiassa pysyi omalla puolellaan. Huomasin, että tasapainoista annosta varten kastiketta pitää olla hieman enemmän hirssiannosta kohti, kuin mitä tulee ensin laitettua. Katosi tosi tehokkaasti hirssin sekaan, ja ateriasta tuli helposti melko kuiva.

Siihen voisi auttaa, jos keittäisi hirssin sekaan pussillisen pakastekasviksia, kuten maissia. Tulisi lisää sisältöä ja sattumia.




Erittäin hyvät pisteet saa minulta noin muuten.

Miinuspuoliakin toki löytyy: Se tuntuisi toimivan vain tietynlaisten makuyhdistelmien kanssa. 

Olen kokeillut nyt eri kastikkeiden kanssa, ja joskus yhdistelmä on jopa epäonnistunut. Riisihän yleensä sopii minkä kanssa vain, mutta tämä ei niinkään. Toki nämä ovat makuasioita.

Siitäkin huolimatta koin näin, vaikka hirssi ei varsinaisesti itsessään maistu mitenkään erityisen voimakkaalle. Ainakaan tämä kyseinen laatu.

Esimerkiksi myskikurpitsamausteseoksella maustettuun lanttukastikkeeseen ei sopinut omasta mielestäni viereenkään.
Kiinankaali ja curry + bataatti - yhdistelmään ei sopinut.

Kaali, pavut ja paseerattu tomaatti - kastikkeeseen yllättäen sopi. 

Paksuun Chili sin carne - tyyppiseen kastikkeeseen sopi parhaiten, reseptit alla.

Siinä oli kidneypapuja, sieniä ja paprikaa.

Eli kun löytyy se kastike jonka kanssa hirssi sopii, niin voi aina suunnitella tekevänsä sen kanssa.

Tämän kanssa mielestäni sopi:


  • Porkkanaa pilkottuna
  • Kidneypapuja
  • Paprikaa
  • Sieniä
  • Paseerattua tomaattia, 1-2 prk
  • vettä hauduttamiseen
Mausteet:
  • 1 tl basilika
  • 1 tl oregano
  • 1 tl juustokumina
  • 1 rkl persilja
  • 1/4 tl kaneli, tai ripaus
  • 1/4 tl cayennepippuri tai chili
  • 1/8 tl korianteri
  • 1/4 tl mustapippuri
  • 1 tl paprikajauhe
Mausteet ja määrät taas suuntaa antavia. Voi tehdä tulisempaa, tai miedompaa.
Käytin tölkkisieniä, tuoreetkin sienet varmasti kävisivät. Ne voisi paistaa pannullakin ensin, tai mikrossa. Pavuksi käyvät varmaan sekä tölkkipavut ja itse keitetyt yhtä hyvin. Paprikaa pakastettuna tai tuoreena.


Tumman, mahdollisesti tulisen ja papurikkaan kastikkeen kanssa oikein hyvää. 

Seuraavana kokeilin lisätä hirssiin itseensä mausteita:



Hirssiin 2,5 dl kuivana, laitoin 

2 rkl tomaattisosetta,
1/4 tl cayennepippuria
1 rkl kuivattua persiljaa.

Kastikkeessa:

Tässä kastikkeessa porkkanaa, mustia papuja ja kaalia. Paseerattua tomaattia ja tomaattisosetta, ja mausteena

  • currymausteseos 2 tl 
  • chilijauhe
  • oregano
  • mustapippuri 
  • loraus ketsuppia.


Tuli ihan toimiva ruoka. Sekoittamisesta huolimatta cayennepippuri jäi yhteen kohtaan, ja kastikkeessakin oli aika paljon chiliä, saatoin laittaa lisääkin. Eipä paljon tarvinnut maistella onko hirssi hyvää, oli suu sen verran tulessa.

Suosittelen siis myös tulisuutta hirssin kanssa, koska silloin ei paljon mikään muu enää häiritse.

Lopuksi:

Hirssin kanssa kyllä tulee toimeen, kun oppii minkä kanssa se sopii.



Hirssin omaksuminen arkeen on ollut itselläni tosi hidasta, enkä tiedä ostanko ihan heti uutta pussia.

Mutta jos kuivakaappia haluaa kasata, niin kyllä tälle melkein voisi suosituksenkin antaa. Varsinkin, jos etsit korviketta riisille. 

Helpompi  hirssi on itselleni ollut saada toimimaan ruokana, kuin vaikkapa jotkin täysjyväriisit tai ohrat. 

Näissä kokeiluissa käytin nyt vain Foodinin Luomu kuorittua hirssiä. Lajikkeita ja laatuja varmasti riittää muitakin, joten tulokset voivat sen mukaan vaihdella.

Tämän hirssin ravintosisältö Hirssi: 100g sis Energiaa 350 kcal Rasvaa 5 g Proteiinia 11 g

Dr. Gregerin videoita hirssistä: 

The Exam Room Podcast, Physicians Committee:

Kiitos kun luit, ja tsemppiä hirssin kanssa jos kokeilet!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 30€ - Maaliskuu 2 - Astiat

Maaliskuun toisen viikon ruokaostokset, sen jälkeen astioiden pariin. Unelmieni astiat ovat löytyneet, ja haluan kertoa niistä. Lopussa on viikon ruokaideat. = 5,15 € Yleisperuna harjattu 4,347 kg x 0,75 €/kg = 3,26 € Porkkana 2kg, 0,95 €/kg  = 1,89 € 11.3. eli viisi päivää sitten hain nämä Prismasta. Porkkanat makeita ja hyvin säilyneitä. Perunat hyviä. Näistä on tullut ja tulee vieläkin aika hyvin jo monia ruokalajeja, kuivakaapin palkokasvien ja viljojen täydentäessä. vaikka muuta juuresta ei nyt ole. Pakkasessa on palsternakkapihvejä pussillinen, riittää kun aina keittää perunat. Näistä voi tulla esim. porkkana-perunakeittoa, porkkanakastiketta  ja porkkanakakkua, ja keitettyjä perunoita, porkkalaa uunissa. Porkkanoita riittää raasteeksi. Porkkanaraastetta tai muusia tomaattikastikkeeseen, makeutuksena taatelisiivut, ja yksi porkkana menee makaronilaatikkoon . Hernekeittoonkin tarvitaan pari porkkanaa. 3,59 € Persilja 1,19 x 2 = 2,38 € Kurkku 0,318 kg x 3,79 €/kg = ...

WFPB - Ruokaostokset 30 € - Maaliskuu 1

Maaliskuun ensimmäisen viikon ruokaostokset. Ostosten jälkeen kahvisarvien tekoa pitkästä aikaa. Paljon kuvia. Kirpputorilla kierros, ja Puuilossa hankkimassa uusia keittiövälineitä. Vihannesleikkuri. Etsiessäni ratkaisua persiljan höyryttämiseen, törmäsin tietoon astiaturvallisuudesta. Varmasti monelle tuttua asiaa, mutta tuli nyt uudelleen ajankohtaiseksi koska lehtivihreiden syömiseen liittyy balsamiviinietikka, joka happona tehostaa kaikkien myrkkyjen irtoamista astioista, mikäli ne sellaisia sisältävät.  Postauksen loppupuolella jogurttikastike vielä, kun yritin tehdä tofuskagenia. Ja mitä lehtivihreitä vihanneksia näin kaupassa. Yleisperuna harjattu 0,75 €/kg x 4,56  kg = 3,42 € Naurispussi 0,99 €/kg Ei makutakuuta. Nauriita ostaessa kevättalvella on edettävä suunnitelma B takataskussa. Jouduin jopa 1/3 pellillisestä laittamaan pois kun tästä pussista tein paistettuja nauriita . = 5,76 € Persilja 1,29 € x 2 = 2,58 € Ruustinnan salaatti Prismasta 1,89 € Ruustinnan salaat...

WFPB - Ruokaostokset 37 € - Maaliskuu 3

Ruokaostokset ja mitä ostoksista tuli. Löytyi komea hapanjuurilimppukin, ja testasin taas kotimaisia omenoita. Juuri kun ehdin saada postauksen melkein valmiiksi, löysin mielenkiintoisen dokumenttielokuvan siemenistä, ja olen ihan ihmeissäni. Uusi lättyresepti syntyi vahingossa. Kerron, miten lehtivihreiden vihannesten kanssa on edennyt. Kuunnellaan Dr. Esselstynin loru uudelleen, siitä on kokoajan puuttunut minulla yksi vihannes. Astioissakin riittää ihmeteltävää. Jokaiselle jotakin. Ai niin, ja kauramaitoakin kokeilin tehdä, siitä jotain infoa mutta ei reseptiä. Muok.24.3 lisäsin pari kuvaa, pieniä tarkennuksia, linkki. = 4,75 € Yleisperuna harjattu 2,613 kg x 0,75 €/kg =  1,96 € Kaurahiutale  0,79 €/kg Luomu kaurahiutale Lidlistä 1,35 €/kg = 1,15 €/ 850 g  Riisi Lidlistä 0,85 €/kg Viiden minuutin kaurahiutaleet sopivat ruokatermoksessa tehtävään puuroon.  Kumpaakin, luomua ja tavallista hetken mielijohteesta.  Riisi: Suunnittelen tortillaa, ja sen ...

WFPB - Nauris uunissa - Paistetut nauriit

Maaliskuu tosiaan pyörähti käyntiin, ja ihme kyllä nauriita on nyt ollut jopa kahdessa kaupassa 0,99€/kg.  Näin kauniita ne ovat paistettuna. Jos näitä olisi vielä pääsiäisenä, saisi keltaista väriä pöytään.  En tiedä saavatko kaupat ne säilymään vielä pääsiäiseen asti optimaalisissa oloissa, mutta ei enää ainakaan kotijääkaapissa tunnu onnistuvan. *Lisäys 5.3. 2025: Alkaa olla kevät niin pitkällä, että nauriit eivät tahdo säilyä. Joten makutakuuta ei voi antaa. Syksyllä ja kesällä sitten uusi yritys, jolloin nauriit ovat parhaimmillaan. Ks. myös kommentit . * Nauris ei säily talven yli ihan niin hyvin kuin lanttu. Raakana en itse enää yritä näitä pistellä. Siksi tein uunissa. Koska nauriit myydään usein kilon pusseissa, näytän samalla miten saan menemään koko kilon kerralla. Nauriita ei tarvitse enää idättää jääkaapissa turhaan. Pesin nauriit. En kovin tarkkaan jäänyt kuuraamaan tuota rypyläistä osaa, koska leikkaan sen pois joka tapauksessa. Muutaman pienen otin tästä erill...

WFPB - Härkäpapujen keittäminen

Keitin härkäpapuja. Katsotaan kuvat pavuista ja työvaiheista. Keitto-ohje oli pussissa, liotettuna 30 minuuttia, ja suoraan pussista 50 min. Karviaisten tilan VOIMA - PAPU. 500 g.  https://karviaistentila.fi/tuotteet/voima-papu-harkapapu-kokonainen-gluteeniton/ Kaadoin siivilään ja tarkastelin, ja pavut vaikuttivat puhtailta. Härkäpavuista tulee mieleen vaikka kaulakoru. Oli pakko ihastella hetki näitä papuja. Jokainen papu oli yksilöllisen näköinen.  Laitoin pavut viiden litran kattilaan, se on isoin kattilani. Liotan ja keitän pavut aina mahdollisimman runsaassa vedessä. Täytinkin kattilan melkein kokonaan kylmällä vedellä. Lisätieto löytyi että pitäisikin liottaa lasi- tai muoviastiassa, koska metallissa kovettuvat puumaisiksi.  https://www.makelanluomutila.fi/shop/product/harkapapu-10-kg-luomu Vaikka olisi mahdollista keittää nämä hetikin, päätin liottaa pavut. Hyvä vinkki on että jos laittaa kellonajan ja päivämäärän milloin on laitettu likoamaan, ei tarvitse olla my...

WFPB - Ruokaostokset 40 € - Maaliskuu 4 - 137 €/kk

Viikon ruokamenot 40 euroa, yhteensä maaliskuussa (v.2025) 137 euroa. Leipomisia paljon, leipää ja kakkua. Ruokalista tulee olemaan aika tavallinen. Hernekeittoa, perunoita, kaalista ensin salaatit, sitten kaalipata. Peruna 0,85 €/kg, 4 kg =  3,39 €  Perunat olivat Aurum - lajiketta. Lidlistä. Nämä olivat niitä mitkä tosi hyvin säilyvät jääkaapissa keitettynä, ja pakastinkin jonkin ruuan missä oli näitä ja rakenne tuntui pärjäävän. Hyvä peruna sikäli. Piti aika paljon kuoria, mutta se vaihtelee. On näitä samoja perunoita pystynyt syömään kuorimattakin. Kevät alkaa olla. Kymppi kuivattu herne 3,18 €/kg , 500 g=   1,59 € Lidlistä. = 7.32 € Porkkana 1,060 kg x 1,09 €/kg =  1,16 € Kurkku Suomi 0,280 kg x 2,49 € =  0,70 € Keräkaali luomu 1,494 kg x 2,79 €/kg =  4,17 € Punajuuri 1,29 €/kg Alle 2 ja  3 €/kg vihanneksia, yhteensä 3,834 kg jaettuna 800 grammalla eli päivän suositusmäärällä vihannesta, saadaan 4,7925 päivää. Pyöreästi siis 4-5 päivää. Lidli...

WFPB - Ruokaostokset 31 € - Helmikuu 5 - 220 €/kk

Helmikuun 2025 loput ruokaostokset. Ostoksien jälkeen kuvia shoppailuretkiltä. Ruokana paistettua naurista ja perunaa, sekä jälkiruoaksi kahvia purkissa.  Appelsiini Navel 1,455 kg x 0,99 €/kg = 2,59 € Hävikkibanaanit K-marketista 2,09 kg x 1 € = 2,09 € Banaanit pakkaseen. Kuorin ja laitan n. kolmeen osaan, pakastepussiin. Eri hyllyille pakastimessa, kuin leivät ym. Banaanit saattavat pussin läpikin imeä makuja muista ruuista, ja myös banaanista tarttuu herkästi aromit.  Nice creamia  muutamalla mustikalla ja banaanikeksiä on tullut nyt tehtyä paljon.  = 7,47 € Appelsiini Navel Egypti 1,188 kg x 0,69 € = 0,82 € Yleisperuna harjattu 4,44 kg x 0,75 €/kg = 3,33€ Naurispussi 0,99/kg x 2 =  1,98 € Lanttu Lidlistä 1,122 kg x 1,19 € = 1,34 € Nauris oli sekä Lidlissä että Prismassa 0,99 kilo. Lidlissä olisi tarvittu äppi laskemaan hinta 1,49 eurosta, mutta Prismassa onnistui ilman korttia. = 6,62 € Kurkkusalaatti 5,53 €/kg, 360 g =  1,99 € Kaurajuoma luomu Oatly 1...

WFPB - Suomenpata - Nauris, omena, palsternakka, kaura

Yhden astian ruoka kokonaisista kauranjyvistä ja riisistä. Jompaa kumpaa tai molempia. Vihanneksena naurista, omenaa, ja palsternakkaa. Tein kaksi versiota, nauris-omena ja palsternakka-omena. Tämän voisi varmasti maustaa minkä vain pataruoan mukaan. Meksikonpata, italianpata tai vaikka chili sin carne. Siksi ajattelinkin että nimi voisi olla suomenpata, koska onnistuu kauralla ja kotimaisilla kasviksilla. Vaikka kotimaisuusaste ei täysin 100% olisikaan. Kotimaisuusaste lisääntyy vaihtamalla pavut härkäpapuihin. Ks.  härkäpavut, keittäminen. Ja tässä on osittain samoja ominaisuuksia kuin niillä pussihawaijinpadoilla ja -italianpadoilla, joita löytyi ennen vanhaan minunkin kaapistani. Ne olivat hyvä hätävara kun tarvitsi nopeasti ruokaa kattilallisen. Nyt voisi tehdä tästä hätävararuoan tekemällä tarvittavan maustesekoituksen valmiiksi.  Resepti-ideassa oli neljä lähtökohtaa: nopeus, alle puoli tuntia  kokonaisten kauranjyvien käyttäminen johonkin kasvisten keittoaika on ...

WFPB - Lidlissä ostoksilla, 40 € - Viikon ruokaostokset

Lidlistä noin viikoksi ruokaa. Ostoskoria kerätessäni pidin teemana ruokia, jotka voi tehdä ilman pilkkomista. Siksi ostin tölkkipapuja ja pakastevihanneksia. Jos lisätyn suolan vähentäminen kiinnostaa ja et vielä tiennyt: Lidlistä löytyy hyvä valikoima tölkkipapuja ilman lisättyä suolaa.  Lidlissä oli vastikään vegaanituotteet paljon esillä, ainakin tammikuussa veganuaryn ja vegaanihaasteen aikaan. Hyvä on varmaan katsastaa myös tällainen WFPB-viikkokin, ihan omatoimisesti. Tämä voi mahdollisesti auttaa suunnittelemaan kauppareissuja jos aloittelet kokokasvisruokavaliota, tai etsit kasvistuotteista inspiraatiota noin muuten.  Tuli muuten aika luomuhenkiset ostokset tällä kertaa, Lidlissä se tuntui jotenkin helpolta aina valita. Ja mahtui budjettiinkin, jonka ajattelin olevan siinä 35-40 euroa. En ostanut mausteita tai mitään erikoisempia lisukkeita.  = 4,79 € Nämä kaikki pavut olivat ilman lisättyä suolaa, ja kaikki muut luomua paitsi kidneypavut. 380 g/prk nesteineen ja...

Luukku 14 - Kaali - WFPB

Luukussa 14 on kaali. Kaali-ideoita ja kaalinkuvia on paljon, ja netistä löytyisi lisää ideoita joka päivä kokeiltavaksi. Joulukalenterin saisi täyteen pelkillä kaaliaiheilla. Tänään nyt ainakin kaalilaatikkoa ja kaalisalaatteja, ja muitakin vinkkejä. Kaalilaatikko n. 0,75 dl tai 1 dl ohrasuurimoita (Myllyn Paras esikypsytetty, rikottu) n. 1 dl soijarouhetta 300-400 g kaali n. 2 tl siirappia  pari porkkanaa 2 tl - 1 rkl kuivattua persiljaa 1/2 tai 1/4 tl jauhettua maustepippuria, tai kokonaisia 1 tl soijakastiketta halutessa Kaalilaatikossa oli nyt kaksi vaihetta, ensin paistoin ja keitin kattilassa aineksia vähän matkaa, sitten siirsin uuniin jatkamaan. Keitin siis eri kattilassa ensin ohraryynit vähässä vedessä. Laitoin myös soijarouhetta. Samaan aikaan paistoin kaalia ja porkkanoita eri kattilassa. Siten, etteivät aivan ruskistuneet, mutta pehmenivät ja muuttuivat läpikuultaviksi. Höyrytin niitä sen lisäksi kannen alla. Yhdistin sitten kaalit ohran kanssa samaan kattilaan, ja an...