Siirry pääsisältöön

WFPB - Hirssi



Keitin hirssiä riisinkeittimessä. Hirssipussissa luki keittoaika, 25 minuuttia.


Sanottiin myös, että hirssi sopii liotettuna tuorepuuroihin ja raakaleivontaan. 



1 osaa hirssiä, 3 osaa vettä.


Riisinkeittimessä se kiehui tavallisesti, kuten riisikin. Ensimmäinen satsi alkoi kovasti räiskyttää vettä höyrynpäästäjästä. Jouduin aukaisemaan riisinkeittimen kannen kesken kaiken, ja tarkistamaan mitä siellä oikein tapahtuu.


Hirssistä tuli ihan hyvä.


Toisella keittokerralla (siis keitin uudet hirssit) pesin hirssin ensin, samoin kuten usein riisinkin pesen ennen riisinkeittimeen laittamista. Eli laitoin vettä astiaan ja sekoittelin, ja kaadoin vedet pois. 

Toistin, jos vielä vaahtosi paljon, tai tuli harmaata pölyä veteen. Viimeinen huuhtelu kuumalla vedellä, vedenkeittimestä.

Lisäsin ohjeen mukaan 3 osaa vettä. 

Luultavasti koska huuhteluvettä jäi astianpohjalle, ja lisäsin vielä ohjeen mukaan lisää, hirssistä tuli nyt vetistä valmiina. 

Se puolestaan aiheutti että huomasin tarkemmin, mille se hirssivesi maistuu ja tuoksuu. Ei kovin hyvälle. 

Riisinkeittimen kannen pystyi kuitenkin pitämään nyt kiinni, joka saattoi olla huuhtelun ansiota.



Hirssi kannattaa keittää niin kuivaksi kuin mahdollista noudattaen ohjetta nestemäärän suhteen, mutta ei tietenkään liian kuivaksi. Jos hirssin tuoksusta ei pidä, niin eniten se sijaitsee keitinvedessä, ainakin omasta mielestäni.

Pohjaan sitä ei kannata polttaa. Toisin kuin riisinkeittimessä keitetty riisi:  Jos riisi joskus ohuesti pohjasta ruskettuu, se on ainoastaan hyvä makulisä.

Kun taas hieman pohjasta kärähtänyt hirssi ei ollut yhtään hyvä juttu. Sain sen aikaiseksi, kun jätin yli puoleksi tunniksi lämpimänpitotoiminnolle.


Opittua: Jos siis hirssejä päättää huuhdella ennen keittämistä, niin tästä lähtien ainakin poistaisin liotusveden tarkemmin, jotta ohjeen mukainen vesimäärä toteutuu.

Veden poistamiseen tarvitaan pienisilmäinen siivilä, koska hirssit ovat niin pieniä. 

Pussissa ei siis lukenut huuhtelusta tai liotuksesta mitään, mutta aina kun selasin hirssiaiheesta nettiä, siellä tuli vastaan liotus ja huuhtelu. 

Lähdin siis seikkailulle omasta aloitteestani. Lähinnä siksi, että halusin vähentää vaahtoamista keittäessä, ja toivossa että haju vähenisi.

Hirssejähän on erilaisia, joten joihinkin niistä voi olla tarpeen huuhtelu- ja liotusprosessi.

Pesu ja n. puoli tuntia liotus oli se minkä toteutin, ja sitten kuumalla vedellä vielä huuhtelu. 


Hirssistä keittovaiheessa noussut tuoksu häiritsi lopulta vain vähän. Siihen auttoi, että teki muuta ruokaa, joka peitti sen. Leivät uunissa, kastike kiehumassa, niin ei sitä hirveästi huomaa.



Jos etsii riisille korvaajaa, voin kyllä suositella hirssiä. Käyttäytyi lautasellakin ihan kuten riisi, jopa paremmin. Pysyi paikoillaan, imi kastiketta, ja maistui neutraalille.

Eväsrasiassa pysyi omalla puolellaan. Huomasin, että tasapainoista annosta varten kastiketta pitää olla hieman enemmän hirssiannosta kohti, kuin mitä tulee ensin laitettua. Katosi tosi tehokkaasti hirssin sekaan, ja ateriasta tuli helposti melko kuiva.

Siihen voisi auttaa, jos keittäisi hirssin sekaan pussillisen pakastekasviksia, kuten maissia. Tulisi lisää sisältöä ja sattumia.




Erittäin hyvät pisteet saa minulta noin muuten.

Miinuspuoliakin toki löytyy: Se tuntuisi toimivan vain tietynlaisten makuyhdistelmien kanssa. 

Olen kokeillut nyt eri kastikkeiden kanssa, ja joskus yhdistelmä on jopa epäonnistunut. Riisihän yleensä sopii minkä kanssa vain, mutta tämä ei niinkään. Toki nämä ovat makuasioita.

Siitäkin huolimatta koin näin, vaikka hirssi ei varsinaisesti itsessään maistu mitenkään erityisen voimakkaalle. Ainakaan tämä kyseinen laatu.

Esimerkiksi myskikurpitsamausteseoksella maustettuun lanttukastikkeeseen ei sopinut omasta mielestäni viereenkään.
Kiinankaali ja curry + bataatti - yhdistelmään ei sopinut.

Kaali, pavut ja paseerattu tomaatti - kastikkeeseen yllättäen sopi. 

Paksuun Chili sin carne - tyyppiseen kastikkeeseen sopi parhaiten, reseptit alla.

Siinä oli kidneypapuja, sieniä ja paprikaa.

Eli kun löytyy se kastike jonka kanssa hirssi sopii, niin voi aina suunnitella tekevänsä sen kanssa.

Tämän kanssa mielestäni sopi:


  • Porkkanaa pilkottuna
  • Kidneypapuja
  • Paprikaa
  • Sieniä
  • Paseerattua tomaattia, 1-2 prk
  • vettä hauduttamiseen
Mausteet:
  • 1 tl basilika
  • 1 tl oregano
  • 1 tl juustokumina
  • 1 rkl persilja
  • 1/4 tl kaneli, tai ripaus
  • 1/4 tl cayennepippuri tai chili
  • 1/8 tl korianteri
  • 1/4 tl mustapippuri
  • 1 tl paprikajauhe
Mausteet ja määrät taas suuntaa antavia. Voi tehdä tulisempaa, tai miedompaa.
Käytin tölkkisieniä, tuoreetkin sienet varmasti kävisivät. Ne voisi paistaa pannullakin ensin, tai mikrossa. Pavuksi käyvät varmaan sekä tölkkipavut ja itse keitetyt yhtä hyvin. Paprikaa pakastettuna tai tuoreena.


Tumman, mahdollisesti tulisen ja papurikkaan kastikkeen kanssa oikein hyvää. 

Seuraavana kokeilin lisätä hirssiin itseensä mausteita:



Hirssiin 2,5 dl kuivana, laitoin 

2 rkl tomaattisosetta,
1/4 tl cayennepippuria
1 rkl kuivattua persiljaa.

Kastikkeessa:

Tässä kastikkeessa porkkanaa, mustia papuja ja kaalia. Paseerattua tomaattia ja tomaattisosetta, ja mausteena

  • currymausteseos 2 tl 
  • chilijauhe
  • oregano
  • mustapippuri 
  • loraus ketsuppia.


Tuli ihan toimiva ruoka. Sekoittamisesta huolimatta cayennepippuri jäi yhteen kohtaan, ja kastikkeessakin oli aika paljon chiliä, saatoin laittaa lisääkin. Eipä paljon tarvinnut maistella onko hirssi hyvää, oli suu sen verran tulessa.

Suosittelen siis myös tulisuutta hirssin kanssa, koska silloin ei paljon mikään muu enää häiritse.

Lopuksi:

Hirssin kanssa kyllä tulee toimeen, kun oppii minkä kanssa se sopii.



Hirssin omaksuminen arkeen on ollut itselläni tosi hidasta, enkä tiedä ostanko ihan heti uutta pussia.

Mutta jos kuivakaappia haluaa kasata, niin kyllä tälle melkein voisi suosituksenkin antaa. Varsinkin, jos etsit korviketta riisille. 

Helpompi  hirssi on itselleni ollut saada toimimaan ruokana, kuin vaikkapa jotkin täysjyväriisit tai ohrat. 

Näissä kokeiluissa käytin nyt vain Foodinin Luomu kuorittua hirssiä. Lajikkeita ja laatuja varmasti riittää muitakin, joten tulokset voivat sen mukaan vaihdella.

Tämän hirssin ravintosisältö Hirssi: 100g sis Energiaa 350 kcal Rasvaa 5 g Proteiinia 11 g

Dr. Gregerin videoita hirssistä: 

The Exam Room Podcast, Physicians Committee:

Kiitos kun luit, ja tsemppiä hirssin kanssa jos kokeilet!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 63 € - Heinäkuu 1 ja 2

 Heinäkuun parin ensimmäisen viikon ruokaostokset. = 1,84 € Kotimaista luomu kaurahiutale 850 g 1,16 €/kg = 0,99 € Xtra pitkäjyväinen riisi 1 kg 0,85 €/kg = 5,13 € Banaani 1€/kg x 1,260 kg = 1,26 € Nektariini 0,89 €/kg Peruna 1 kg = 1,00 € Omena 1,59 €/kg x 0,874 kg = 1,39 € Kurkku 2,29 € x 0,256 kg = 0,59 € Edullinen reissu tämä ja rahoille hyvin vastinetta.  = 5 € Kartanon salaatti 1 € Varhaisperuna 1 € Yleisperuna 1,39 € Kurkku 1,99 €/kg x 0,367 kg = 0,73 € Omena Välillä oli hyviä euron tarjouksia.  = 2,38 Jääsalaatti 0,99 € Persilja 1,39 € Reissueväitä. Kotoa itse tehdyt leivät ja banaanikeksit mukaan. Ei tarvitse ostaa matkalla kuin tuorejutut. Vältän kuivattuja hedelmiä sen takia, että ne alkavat janottaa. Ja tekevät ähkyn olon. Ne olisivat kyllä mukavaa karkkia mutta käytäntö on osoittanut, että jos haluaa olla mahdollisimman skarppi ja jaksaa hyvin, ovat nämä vihannekset paras valinta. Persilja on sopivan pahaa ja hyvää yhtä aikaa, niin pysyy vireystila hyvänä. = 22,68 € Xtra

WFPB - Aamiainen lähikaupasta 2 - Paistetut perunat

Jatkoa edelliselle aamiaisidealle, versio 2. Aamaistarvikkeet hain lähikaupasta, mutta ei sillä lopulta ole väliä mistä kaupasta. Samat tarvikkeet, mutta nyt paistetaan pannulla. Kurkku käsitellään samoin kuin viimeksikin , eli etikkainen marinadi. Nyt kurkkukin paistetaan. Paistamiseen ei käytetä rasvaa, vaan pinnoitetulla pannulla onnistuu ilman ruokaöljyä. Ruskistuvatkin hieman, jos niin halutaan. Mausteillakin saa väriä. Onnistuu paistaminen myös teräskattilassakin, jos ei pelkää että pohja ruskettuu. Lähtee tiskikoneessa/liottamalla. Juoma kannattaa tehdä jäisistä tai kohmeisista marjoista, ja juoda heti. Jos näitä marjamehuja laittaa vielä jääkaappiin, vitamiinit vain haihtuvat ja makukaan ei ole niin raikas. Marjojen happamuus tulee eniten läpi elleivät ne ole jäisiä. Makuasioita toki. Viime aamiaisesta jäi siis näin paljon perunaa ensin yli, ja osa meni kastikkeen kanssa pitkin päivää. Osan jätin tätä aamiaista varten. Kurkut viipaloin juustohöylällä, maustoin tillillä ja lora

WFPB - Ruokaostokset 55 € - Kesäkuu 3 ja 4 - Dr. John McDougall 1947 - 2024

Tervehdys lukijat! Vastikään tuli murheellinen uutinen, ilmoittivat Instagramissa  Dr. John McDougallin kuolleen 77 -vuotiaana. Hän oli kokokasvisruokavalion kannalta merkittävä, ellei sitten jopa kehittäjä. Ainakin pioneeri, joka on potilaiden hoitamisen lisäksi ollut mm. vaikuttamassa USA-ssa lainsäädäntöihin ja pitänyt tv-ohjelmia ja radio-ohjelmia, pitänyt kovaa ääntä kokokasvisruokavaliosta. Tai enemmänkin tärkkelyspohjaisesta ruokavaliosta.  70-luvusta asti. Instagramissa  Dr. Esselstynkin kirjoitti  lähteneensä seuraamaan Dr, John McDougallin kautta Whole Food Plant Based - ravitsemusta: "ᴀ ʙᴇᴀᴄᴏɴ ғᴏʀ ᴍʏ ᴛʀᴀɴsɪᴛɪᴏɴ ᴛᴏ ᴡʜᴏʟᴇ ғᴏᴏᴅ, ᴘʟᴀɴᴛ-ʙᴀsᴇᴅ ɴᴜᴛʀɪᴛɪᴏɴ." Dr. Esselstyn on lääkäri, jonka itse löysin ensin ja kuvittelin aluksi, että hän on se kehittäjä. Kaikkea sitä oppii aina, kerralla ei voi näin laajaa kokonaisuutta omaksuakaan. Katsotaan ostosten jälkeen miten Dr. John McDougall oli myös ruokaostosten kunkku, ja neuvoi miten niitä tuoteselosteita oikein luetaan. Ravint

WFPB - Ruokaostokset 10 € - Heinäkuu 3

 Heinäkuun kolmannet ruokaostokset, viikko 29. Yhteensä 9,89 € eli kymppi. Vähemmän kuin normaalisti, kotonahan oli kaikkea ja piti välttää ostamasta jääkaappiin mitään, kun koko ajan oli edessä kotoa lähtö jonnekin.  Hyvä vinkki ruoanlaittoon, jos ei halua sotkea: Keittää silloin pelkät perunat ja porkkanat. Ei tule roiskeita hellalle tai mitään siivottavaa. Tein kyllä kastikettakin, ja keittelin puuroa. Mutta jos olisi välttämätön että vaikka muuton takia ei sotke, niin peruna on tosi vähäsotkuinen. = 4,63 € Kurkku 0,313 kg x 1,79 € = 0,56 € Omena Ida Red 0,352 kg x 1,65 €/kg = 0,58 € Pirkka Varhaisperuna 2 kg x 1,00 €/kg = 2 € Pirkka kesäporkkana 1kg 1,49 €   Esimerkkikattaus mitä saa vitosella lähikaupasta. Kävin molemmissa, Salessa ja K:ssa, K-Marketista löytyi paremmat tarjoukset. Samat perunat maksavat toisena päivänä enemmän, ja Salessa joka päivä on maksanut yli euron kilo. Ainakin kaikki pussiperunat, en muista irtoperunoiden hintaa. Näistä vitosen lähikauppaostoksista ei tu

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa paistettuna. H

WFPB - Aamiainen ja päiväksi ruokaa - Kokkaukset helteellä

Päivän ruuat, kerralla ja tehokkaasti. Perunat kattilassa, riisi riisinkeittimessä. Katsotaan nyt vaikka yksi ideakooste, miten ainakin eräs aamiaisen laitto sujui kokokasvisruokavaliolla. Salaattiannos miniblenderissä, ja bataatti mikrossa. Otin näitä kuvia kun sattui olemaan muutaman päivän hellejakso, ja samalla vesiremontti ja kaikki. Kokkaamisesta ei meinannut tulla mitään, eikä mistään muustakaan. Otin kuitenkin nyt kuvia, ja laittelen ideoita ylös. Joka kerta pitää ihmetellä uudelleen ja uudelleen, mitä tänään söisi. Ja entiset hyvätkin ideat unohtuvat, ja taas pitää aloittaa alusta. Samalla tulee tarjouksia ja mainontaa ovista ja ikkunoista, ellei laita kieltoa toki, joissa kehutaan kaikkea valmista ja helppoa. Siihen houkutukseen sortumisen vaara on todellinen, silloin kun ei kerkiä miettiä mitään.  Kun oli siis hellettä, enkä viitsinyt yhtään ylimääräistä lämpöä höyryttää keittiössä. Riisinkeitin ja mikro ovat siitä käteviä, että eivät lämmitä mitään huoneiston aluetta enempä

WFPB - Peruna, makaroni ja vihreät pavut - Helppo startti kasvisruokiin

Reilusti ruokaa kolmesta pääraaka-aineesta. Lisäksi vesi ja mausteet.  Mittasin yhden kaikkia, tai jonkin tasamitan saadakseni reseptimäisen ohjeen. Jos sinulla sattuu vaikka olemaan eri vihannesta, tai jokin mauste puuttuu, niin eiköhän siitä ruoka tule. Vettäkin voi lisätä tarpeen mukaan. Ainesten määrät voi puolittaa, jos haluaa tehdä vähemmän. 1 kg perunaa 1,5 l vettä 400 g pussi makaronia 120-150 g vihreitä papuja 1-2 rkl tomaattisosetta 1 rkl suolatonta jauhelihamaustetta 1 tl kuivattua persiljaa 1 tl kuivattua oreganoa 1 tl kuivattua basilikaa 1/2 tl mustapippuria Mausteita tietysti myös maun mukaan. Omaan makuuni jauhelihamauste on melko pippurista jo valmiiksi.  Suolaa en lisännyt ruuanlaitossa. Tuli ihan toimiva ruoka ainakin vasta laitettuna. Kun lämmitin ruokaa myöhemmin, laitoin lurauksen ketsuppia ja ripottelin ravintohiivaa ja mustapippuria. Tästä tuli iso kattilallinen, tai ainakin itselleni riitti koko päiväksi ja ylikin. Riippuu varmaan monesta asiasta, kuten miten nä

Pullat - Rasvattomat, vegaaniset, vaivaamatta - WFPB

  Pullat ilman rasvaa, vegaanisesti ja vaivaamatta. Resepti, ohjeet ja kuvia tekovaiheista. Postauksen lopussa vinkit laskiaispullien tekoon ja terveellisempään kermavaahtovaihtoehtoon. Nämä tehdään siis ilman vaivaamista ja pyörittelemistä. Pullataikinapalanen työstetään piilottamalla taikinaa pullan alle taittelemalla ilmassa, käsissä. Ei siis pöytää vasten pyörittämällä, kuten usein olen nähnyt työstettävän. Pullat onnistuivat täydellisesti. Kunniaa en nyt ota. Koska tämän reseptin kehittely ylitti tämän hetkiset leipomistaitoni, joiden suhteen ollaan muutenkin menty pitkälti äärirajoilla, pyysin avuksi blogiin vierailijan: Äiti tuli leipomaan nämä pullat. Kiitos tuhannesti. Olisimmekin muuten saaneet odottaa seuraavaan alkupamaukseen asti pullareseptiä. Varsinkin reseptiä jolla saa kuohkeat, pehmeät, oikeat pullat. Tästä tuli 11 kpl pientä pullaa. Voit myös tehdä isompia pullia muutaman.  Ruokavalion kannalta: Pulliin laitettiin nyt hiivaleipävehnäjauhoja, vaikka tavallinen vehnäj

WFPB - Ruokaostokset 25 € - Kesäkuu 2 - Juhannus

Hyvää juhannusta! Joka juhannus olen perinteisesti laittanut nyt muutamana vuotena postauksen, eikä tämäkään vuosi ole poikkeus. (oho, viime vuonna en laittanutkaan, mutta sitä ennen...)Aatoksi vain ei ehtinyt. Aloitetaan siis ruokaostoksilla, ja siirrytään sen jälkeen kirjasuositukseen, sekä muihin kuulumisiin ja kuviin. Erityisesti ruokavalion sujuvuudesta tällä kertaa, osana juhannusmietteitä. = 5,60 € Pirkka perunat 1,39€/kg x 2 = 2,79 € Kurkku 2,79 €/kg x 0,358 kg x 2,79  €/kg = 1,00 €  Persilja 1,49 € Banaani n. 0,30 € Perunat ja kurkku K-Marketista, Persilja Salesta. Kipaisin viime lauantaina lähikaupat ja hain aamiaistarvikkeet. Näistä aamiaisidea blogipostauksena myöhemmin. = 2,72 € Erään toisen päivän aamiaistarvikkeet Lidlistä. Vilkaisin Finelistä että olisiko tässä jo koko päivän ruuat peräti, ja kyllähän näin oli. Makumieltymysten mukaan tarvitsee kaikkea lisää, mitä nyt puuroon ja perunoihin sitten laittaakin. Tässä on silti  jo hengissä selviämisen elementit, eli pääasi

Luukku 20 - Mysli - WFPB

Luukku 20, mysli. Mysli on luukussa kyllä, mutta ensin 1800-luvun tarjoilut kestikievarin tapaan. Yle Areenalta löytyi ohjelmasarja, Ruokamatka menneisyyteen.  Sarjan yhdessä jaksossa oli 1800-luvun kestikievari . Noin minuutin kohdalla Kallenaution kestikievarimuseon hoitaja Johanna Kallenautio listaa ruokalajit, joita kestikievarissa on ollut aikoinaan tarjolla.  Pöydällä oli: Perunaa possupaistia naurismuhennosta puolukkaa kokkelipiimää viiliä talkkunaa ruisleipää sekä jälkiruuaksi  lettuja ja vadelmahilloa Tein kattauksen jossa oli samat, mutta possunpaistin tilalle jakkihedelmää, joka ei ole eläinperäistä lihaa. Kokkelipiimän tilalle laitoin tofukokkelia, ks. resepti . Viilin tilalle soijajogurtti. Ainoa mikä ensin puuttui, oli talkkuna. Täysin vieras ruokaidea. Kävin siis ostamassa talkkunaa, ja selvitin mitä se on. Sen verran kuuluisa tietenkin Suomessa, että monelle lukijalle varmaan tuttu. Itse en ole muistaakseni ainakaan ikinä maistanut talkkunaa. Kiinnosti tietenkin, että o