Siirry pääsisältöön

WFPB - Hirssi



Keitin hirssiä riisinkeittimessä. Hirssipussissa luki keittoaika, 25 minuuttia.


Sanottiin myös, että hirssi sopii liotettuna tuorepuuroihin ja raakaleivontaan. 



1 osaa hirssiä, 3 osaa vettä.


Riisinkeittimessä se kiehui tavallisesti, kuten riisikin. Ensimmäinen satsi alkoi kovasti räiskyttää vettä höyrynpäästäjästä. Jouduin aukaisemaan riisinkeittimen kannen kesken kaiken, ja tarkistamaan mitä siellä oikein tapahtuu.


Hirssistä tuli ihan hyvä.


Toisella keittokerralla (siis keitin uudet hirssit) pesin hirssin ensin, samoin kuten usein riisinkin pesen ennen riisinkeittimeen laittamista. Eli laitoin vettä astiaan ja sekoittelin, ja kaadoin vedet pois. 

Toistin, jos vielä vaahtosi paljon, tai tuli harmaata pölyä veteen. Viimeinen huuhtelu kuumalla vedellä, vedenkeittimestä.

Lisäsin ohjeen mukaan 3 osaa vettä. 

Luultavasti koska huuhteluvettä jäi astianpohjalle, ja lisäsin vielä ohjeen mukaan lisää, hirssistä tuli nyt vetistä valmiina. 

Se puolestaan aiheutti että huomasin tarkemmin, mille se hirssivesi maistuu ja tuoksuu. Ei kovin hyvälle. 

Riisinkeittimen kannen pystyi kuitenkin pitämään nyt kiinni, joka saattoi olla huuhtelun ansiota.



Hirssi kannattaa keittää niin kuivaksi kuin mahdollista noudattaen ohjetta nestemäärän suhteen, mutta ei tietenkään liian kuivaksi. Jos hirssin tuoksusta ei pidä, niin eniten se sijaitsee keitinvedessä, ainakin omasta mielestäni.

Pohjaan sitä ei kannata polttaa. Toisin kuin riisinkeittimessä keitetty riisi:  Jos riisi joskus ohuesti pohjasta ruskettuu, se on ainoastaan hyvä makulisä.

Kun taas hieman pohjasta kärähtänyt hirssi ei ollut yhtään hyvä juttu. Sain sen aikaiseksi, kun jätin yli puoleksi tunniksi lämpimänpitotoiminnolle.


Opittua: Jos siis hirssejä päättää huuhdella ennen keittämistä, niin tästä lähtien ainakin poistaisin liotusveden tarkemmin, jotta ohjeen mukainen vesimäärä toteutuu.

Veden poistamiseen tarvitaan pienisilmäinen siivilä, koska hirssit ovat niin pieniä. 

Pussissa ei siis lukenut huuhtelusta tai liotuksesta mitään, mutta aina kun selasin hirssiaiheesta nettiä, siellä tuli vastaan liotus ja huuhtelu. 

Lähdin siis seikkailulle omasta aloitteestani. Lähinnä siksi, että halusin vähentää vaahtoamista keittäessä, ja toivossa että haju vähenisi.

Hirssejähän on erilaisia, joten joihinkin niistä voi olla tarpeen huuhtelu- ja liotusprosessi.

Pesu ja n. puoli tuntia liotus oli se minkä toteutin, ja sitten kuumalla vedellä vielä huuhtelu. 


Hirssistä keittovaiheessa noussut tuoksu häiritsi lopulta vain vähän. Siihen auttoi, että teki muuta ruokaa, joka peitti sen. Leivät uunissa, kastike kiehumassa, niin ei sitä hirveästi huomaa.



Jos etsii riisille korvaajaa, voin kyllä suositella hirssiä. Käyttäytyi lautasellakin ihan kuten riisi, jopa paremmin. Pysyi paikoillaan, imi kastiketta, ja maistui neutraalille.

Eväsrasiassa pysyi omalla puolellaan. Huomasin, että tasapainoista annosta varten kastiketta pitää olla hieman enemmän hirssiannosta kohti, kuin mitä tulee ensin laitettua. Katosi tosi tehokkaasti hirssin sekaan, ja ateriasta tuli helposti melko kuiva.

Siihen voisi auttaa, jos keittäisi hirssin sekaan pussillisen pakastekasviksia, kuten maissia. Tulisi lisää sisältöä ja sattumia.




Erittäin hyvät pisteet saa minulta noin muuten.

Miinuspuoliakin toki löytyy: Se tuntuisi toimivan vain tietynlaisten makuyhdistelmien kanssa. 

Olen kokeillut nyt eri kastikkeiden kanssa, ja joskus yhdistelmä on jopa epäonnistunut. Riisihän yleensä sopii minkä kanssa vain, mutta tämä ei niinkään. Toki nämä ovat makuasioita.

Siitäkin huolimatta koin näin, vaikka hirssi ei varsinaisesti itsessään maistu mitenkään erityisen voimakkaalle. Ainakaan tämä kyseinen laatu.

Esimerkiksi myskikurpitsamausteseoksella maustettuun lanttukastikkeeseen ei sopinut omasta mielestäni viereenkään.
Kiinankaali ja curry + bataatti - yhdistelmään ei sopinut.

Kaali, pavut ja paseerattu tomaatti - kastikkeeseen yllättäen sopi. 

Paksuun Chili sin carne - tyyppiseen kastikkeeseen sopi parhaiten, reseptit alla.

Siinä oli kidneypapuja, sieniä ja paprikaa.

Eli kun löytyy se kastike jonka kanssa hirssi sopii, niin voi aina suunnitella tekevänsä sen kanssa.

Tämän kanssa mielestäni sopi:


  • Porkkanaa pilkottuna
  • Kidneypapuja
  • Paprikaa
  • Sieniä
  • Paseerattua tomaattia, 1-2 prk
  • vettä hauduttamiseen
Mausteet:
  • 1 tl basilika
  • 1 tl oregano
  • 1 tl juustokumina
  • 1 rkl persilja
  • 1/4 tl kaneli, tai ripaus
  • 1/4 tl cayennepippuri tai chili
  • 1/8 tl korianteri
  • 1/4 tl mustapippuri
  • 1 tl paprikajauhe
Mausteet ja määrät taas suuntaa antavia. Voi tehdä tulisempaa, tai miedompaa.
Käytin tölkkisieniä, tuoreetkin sienet varmasti kävisivät. Ne voisi paistaa pannullakin ensin, tai mikrossa. Pavuksi käyvät varmaan sekä tölkkipavut ja itse keitetyt yhtä hyvin. Paprikaa pakastettuna tai tuoreena.


Tumman, mahdollisesti tulisen ja papurikkaan kastikkeen kanssa oikein hyvää. 

Seuraavana kokeilin lisätä hirssiin itseensä mausteita:



Hirssiin 2,5 dl kuivana, laitoin 

2 rkl tomaattisosetta,
1/4 tl cayennepippuria
1 rkl kuivattua persiljaa.

Kastikkeessa:

Tässä kastikkeessa porkkanaa, mustia papuja ja kaalia. Paseerattua tomaattia ja tomaattisosetta, ja mausteena

  • currymausteseos 2 tl 
  • chilijauhe
  • oregano
  • mustapippuri 
  • loraus ketsuppia.


Tuli ihan toimiva ruoka. Sekoittamisesta huolimatta cayennepippuri jäi yhteen kohtaan, ja kastikkeessakin oli aika paljon chiliä, saatoin laittaa lisääkin. Eipä paljon tarvinnut maistella onko hirssi hyvää, oli suu sen verran tulessa.

Suosittelen siis myös tulisuutta hirssin kanssa, koska silloin ei paljon mikään muu enää häiritse.

Lopuksi:

Hirssin kanssa kyllä tulee toimeen, kun oppii minkä kanssa se sopii.



Hirssin omaksuminen arkeen on ollut itselläni tosi hidasta, enkä tiedä ostanko ihan heti uutta pussia.

Mutta jos kuivakaappia haluaa kasata, niin kyllä tälle melkein voisi suosituksenkin antaa. Varsinkin, jos etsit korviketta riisille. 

Helpompi  hirssi on itselleni ollut saada toimimaan ruokana, kuin vaikkapa jotkin täysjyväriisit tai ohrat. 

Näissä kokeiluissa käytin nyt vain Foodinin Luomu kuorittua hirssiä. Lajikkeita ja laatuja varmasti riittää muitakin, joten tulokset voivat sen mukaan vaihdella.

Tämän hirssin ravintosisältö Hirssi: 100g sis Energiaa 350 kcal Rasvaa 5 g Proteiinia 11 g

Dr. Gregerin videoita hirssistä: 

The Exam Room Podcast, Physicians Committee:

Kiitos kun luit, ja tsemppiä hirssin kanssa jos kokeilet!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 46 € - Marraskuu 3

Kolmas viikko marraskuuta takana, nyt on ostosten aika. Viikon ruokaostokset hain enimmäkseen lähikaupasta. Lehtikaalia pari pussia Minimanista.  = 10, 83 € Keräkaali 1,49 €/kg x2,121 kg= 3,16 € Kikherne norm.2,55-50% = 1,27 € Appelsiini 1,89 €x0,556 kg = 1,05 € Omena Ida Red 0,727 kg x 1,65 €=1,20 € Banaani 1,79 €/kg x 1,207 kg = 1,99 € Kaurajuoma luomu 1,99 € Kaali oli paras vihannes, koska se oli alle 1,5 euroa kilo. Porkkanoita ei muistaakseni ollut. Olisin voinut ostaa molempia. Hedelmiä myös, valitsin alle 2 €/kilo maksavia. Olisihan siellä ollut monenlaista. Perunat olivat vähissä, tai oli jotain erilaisia pusseja ja hinta melkein puolitoista euroa kilolta. Irtoperunat olivat vihertäviä ainakin päällimmäiset, toisella kertaa perunaa. Suomalainen omena 1 kg 3,49 €/kg - 30% = 2,44 €/kg Banaani 1,49 €/kg x1,081 kg = 1,61 € Lehtiselleri 250 g = 2,49 € Porkkana 1,29 €/kg Peruna 1,09 €/kg x 2 = 2,18 € = 10 € Kävin K-Marketissa asti hakemassa assistentille tankoparsaa varalta, näyt...

WFPB - Porkkana - perunasosekeitto

Maittava ruoka erittäin helposti, porkkana-perunasosekeitto. Tai perunaporkkanasosekeitto, ihan kummin päin haluaa sen sanoa. Voi sanoa myös porkkana-perunasose, jos laittaa vähemmän nestettä. Tässä postauksessa tehdään tämä keitto tai sose, ja on yksi joululahjavinkkikin mikä tuli mieleen, ja eri versioita tästä keitosta. Lisäksi koska tämä oli edullinen resepti, katsotaan kuinka tämä soveltuu Aamiainen lähikaupasta-sarjaankin.  Laitoin porkkanoita ja perunoita noin puolet ja puolet. Tarkalla peruna-porkkanasuhteella ei liene merkitystä, vaan laita niin paljon kuin sattuu kumpiakin olemaan. Ainekset: Porkkanaa Perunaa Punaisia kuivattuja linssejä. vettä Porkkanat voi kuoria, ottaa päät pois, ja paloitella suurpiirteisesti. En käyttänyt pilkkomiseen paljoa  aikaa tai vaivaa. Kannattaa laittaa porkkanat ensin, keittää vähän aikaa, ja lisätä sitten linssit ja perunat. Koska voi olla, että porkkanat tarvitsevat pitemmän keittoajan kuin perunat. Ainekset on hyvä keittää hyvin, mut...

WFPB- Ruokaostokset 25 € - Marraskuu 4 - 163 €/kk

Marraskuun loput ruokaostokset 24,52 €.  Marraskuussa 163 €/kk Lahjavinkkikin pukinkonttiin, joululimppua, kelikameraa, ja niin edelleen. Budjetti ylittyi jälleen, mutta sopi odottaakin. Tässä kuussa keskityin muun muassa paljonko aikaa menee kauppareissuihin, ja säästötavoite otti siinä(kin) hieman osumaa. Katsotaan ostokset siitä huolimatta: Banaani 0,905 kg x 1,79 e/kg = 1,62 € Bataatti 1, 356kg x 2,39 €/kg=3,24 € Sitruuna 0,215 kg x 3,49 €= 0,75 € Yleisperuna 1,495 kg x 1,09 € = 1,63 € Kaurajuoma luomu 1,99 €/l x 2 = 3,98 € =11,22 Kaikki hyvin tähän asti, eli 150 €/kk-budjetti olisi pitänyt vielä. Ei siinä vielä kaikki: silloin lähdin laittamaan kenkiä jalkaan saman tien, kun sain tietää että K-Marketissa ovat persimonit 1,69 €/kg. Budjetista viis, nehän kypsyvät pöydällä ensin, joten ei niitä pääse kuitenkaan syömään heti. Apua, mikähän tämä on. Olin unohtanut tällaisen ostoskeikan välistä.  Sanotaan että 5 euroa, pari kiloa perunaa, 1,99 € kauramaito, banaani. Kuitti huk...

WFPB - Marraskuun ruokia 2

Ruokasuunnitelma laadittuna marraskuussa, toimiva myös joulukuussa. Lisätty loppuun ruokalinkki, ja tähänkin , jossa on inkivääriä käytetty. 1. Maanantai, hernekeitto Hernekeitto, vegaanisesti ja vähäsuolaisesti .  Ruokajuomana vesi, tai jäisistä marjoista Lidlin tai muun miniblenderissä tehty suodattamaton mehu. Hernekeiton kanssa sopivat keitetyt tai paistetut perunat. Hedelmä tai salaatti jälkiruuaksi.  Tiistai, makaronilaatikko Makaronilaatikkoon testasin viimeksi punaisia linssejä, hyvin toimi. Soijarouhe on hyvä, tai pavut. Makaronilaatikosta on 3 ideaa: Makaronilaatikko vegaanisesti ja vähäsuolaisesti.  mustapavuilla Makaronilaatikko 0,99 €, porkkanaraasteella Makaronilaatikko mustapavuilla, porkkanalla + italiansalaatti Keitetyt punajuuret .  Keskiviikko, kastike ja perunat, spagetti Perunat ja kastike. Kastike: Porkkanaa Punaisia kuivattuja linssejä Paseerattua tomaattia, tai tomaattimurskaa. +(ainiin, ja vettä tietysti missä keitetään ensin porkkanat ja lin...

WFPB - Lanttuperunasose - Keitto

Tämän lanttuperunasosekeiton tein valmiista lanttusoseesta. Itse keittämällä pitää kuoria ja paloitella lantut, ja keittää niitä kunnes ne ovat aivan kypsiä. Sitten soseuttaa. Muusata ehkä ilman vettä ensin, ja lisätä vettä takaisin. Kaupan valmiit soseet ovat se valmistuote mihin turvaudun, vaikka yleensä teenkin mielelläni alusta asti monet ruuat.  Maksavat noin 4 euroa kilo yleensä, ja joulun mentyä tarjouksesta usein puoleen hintaan tai jopa eurolla. Tänään 2.12.2023 S-kaupassa oli 3,49 €/kg. Ks. myös  rieskat , jotka voi tehdä ylijääneestä lanttusoseesta tai lanttulaatikosta. Lanttulaatikko uunissa löytyy täältä . Lanttuperunasose: Kaadoin lanttusoseet kattilaan. Lisäsin vettä sen verran, että sose notkistui helpoksi sekoittaa. Ellei vettä lisää, sose alkaa kiehuessaan räiskyä ja pulputtaa. On hyvä olla haihtumisvaraakin. Loraus siirappia ja ripaus mustapippuria. Annoin lanttusoseen kiehua miedolla lämmöllä. Sekoitin välillä. En ottanut mitään tarkkaa kellonaikaa ylös. V...

WFPB - Ruokaostokset 70 € - Joulukuu 1 ja 2

 Joulukuun ensimmäisen parin viikon ruokaostokset. 16,74 €  15,74 € Lanttu 0,5 €/kg, 0,99€/2 kg  Porkkana 0,5 €/kg, 0,99€/2 kg  Porkkana 0,5 €/kg, 0,99€/2 kg  Punajuuri 0,5 €/kg, 0,99€/2 kg  Pikakaurahiutale 0,74€/kg 0,37 €/500g Kaurajuoma luomu 1,69 €/l x 2 = 3,38 € Luomu täysjyvävehnäjauho 2,95 € korjaan 1,95 € Soijarouhe 6,98 €/kg, 500g = 3,39 € Meriläisen ruislimppu 3,90 €/kg,690 g = 2,69 € Prismasta nämä. Kahden kilon pussit lanttua, porkkanaa, punajuuria, ja pakkaseen ruislimpun.  Soijarouhe on kevyt ja kätevä, en tiedä luokitellaanko soijarouhe kokokasvisruoaksi. Mitään pahaa ei pitäisi olla lisätty, kokonaiset soijapavut varmasti olisivat kokokasvisruokaa eikä tämä. Vaaleassa soijarouheessa ei ole väriainetta sokerikulööri, jota on ruskeassa. Ruisleipähän on ultraprosessoiduksikin sanottua, mutta tässä oli nyt hapanjuurileipä ilman mitään ylimääräisiä ainesosia. Ruis, vesi, suola. Sport-näkkileipä on assistentille herkkupalaksi jonka päälle sa...

WFPB - Marraskuun ruokia 1

Marraskuun teemaruuat. Viime ostoksissa teemana oli tunnin kauppareissu viikoksi. Oli marraskuun 1. Mitä ruokia?  Kolmella pääruokalajilla voi pärjätä, ideoitahan riittää muttei kaikkia ehdi viikossa tekemään.  Väliruokiakin tarvitaan välillä kuten pikku keittoja, koska pitää ajoittain päästä puolikkaista vihanneksista eroon.  Ruokaideat, osittain samoja kuin lokakuussa , myös sellerikeittoa lisää jos sattuu löytymään kotimaista varsiselleriä vielä. 1. Lanttu ja porkkana, ja peruna Jos ostosten joukossa on edullista lanttua, porkkanaa ja perunaa, on kiva tehdä lanttu-perunavuokaa . Lantut ja porkkanat siinä esikeitetään vähän aikaa, mutta sen jälkeen tämä valmistuu itsestään uunivuoassa. Syvällisen maukas vanhanaikaisen tyylinen suomalainen kotiruoka.  Reseptissä käytin härkäpapurouhetta mutta ellei sitä satu olemaan, voi laittaa linssejä ja soijarouhetta.  Toinen idea lantusta: Tänä iltana teen tämän lantusta ja perunasta. Paitsi  italiansalaatti aineksi...

WFPB - Ohrarieskat - Perunamuusista ja kaurahiutaleista

Kesä on, kaikki on tuoretta. Leivänpäällisiä riittää, kurkku on halpaa, salaattia ja tilliä on tarjouksessa silloin tällöin. Jokin helppo leipä tarvitaan, jossa ei ole muita kuin itse valittuja lisäaineita. Näihin ei tarvita maitoa, munia, rasvaa, eikä edes omenasosetta. Muok. 11.7 lisätty vinkki keitettyjen perunoiden muusaamiseen Rieskat olen jo esitellyt monta kertaa, mutta nyt laitoin ihan paperille ylös minkä verran mitäkin tuli. Silti nämä ovat noin-arvioita, koska ei voi tietää millaisia jauhoja ja muuseja kenelläkin on käytössä. Sehän aina vaihtelee paljonko perunamuusissa on nestettäkin. Perunamuusi on nyt pelkkään perunoiden keitinveteen tehty, ja ollut yön jääkaapissa. Ohrarieskat  3 dl ohrajauhoja 1 - 2 dl pikakaurahiutaleita 2 dl perunamuusia 1-2 dl vettä suolaa jos käyttää esim. 1/4 - 1/2 tl Lisäksi jauhoja tai leseitä lautaselle niin, että voi pyörittää taikinanpalan siinä. Paistetaan n. 200-250 asteessa. Leivinpaperi kestää usein sen 220C max. Voit halutessasi lai...

Luukku 12 - Ohra - WFPB

Luukku 12 ja ohra.  Tässä postauksessa ensin ohrapuuro kokonaisista jyvistä, sitten muitakin ohralaatuja, ja ohrapuurot jauhoista ja hiutaleista. Lisätty 24.11.2025 ruokaohrana käyttäminen eli voit käyttää ohraa riisin tapaan. Lisätty , vinkki puuron tekemisestä kylmälaukussa, niin ei pala pohjaan. K uvat alempana ohrahauhovellin kohdalla. Ensin keittää, kunnes on saanut keittämisestä ja sekoittelusta tarpeekseen. Kylmälaukkuun kattilassa kansi päällä. Omaa en jättänyt ihan yöksi asti. Muutama tunti. Puuro kokonaisista ohranjyvistä  Huuhtelin ohraryynit astiassa, n 2,5 dl, lisäsin kylmää vettä ja pesin ohrat, kaadoin veden pois muutaman kerran.  Ohraryynit likoamaan kylmään veteen päiväksi tai yön yli. Säilytin jääkaapissa sen aikaa. Huomioin liotusvedenkin vesimäärään, koska sitä ei tarvitse kaataa pois. Joidenkin ohjeiden mukaan liotusvesi kaadetaan pois, mutta kun en nähnyt mainintaa heti, käytin liotusveden. Keitin puuron veteen ensin n. 2,5 dl ohraryynejä n. 1,5...

WFPB - Ohrapuuro - Havainnot ja lisukevinkit - Veteen keitettynä, kattilassa

Ohrapakettini oli jo loppusuoralla. Kesällähän on hyvä käyttää vajavat paketit kuivakaapista pois, koska helteellä ne ruoat eivät siellä ainakaan parane. Ties vaikka tulisi tuholaisiakin.  Tein kaksi puuroa. Ensimmäisen version tein laittamalla suurimot kiehuvaan veteen. Toisessa versiossa lisäsin suurimot kylmään veteen.  Halusin tietää, onko sillä mitään eroa.  Katso myös puuro joulupuuroksi kokonaisista ohranjyvistä , ja muita ohralaatuja. Ohrapuurosta on kaksi koulukuntaa. Ainakin velipoika oli jossain vaiheessa sitä mieltä, että se on ehdottomasti parempi keittää kasvimaitoon.  Omasta mielestäni ohra maistuu voimakkaalta ja siksi kasvimaito menee sekä värin, että maun puolesta siinä hukkaan. Kasvimaitotilkalla voi kyllä jäähdytellä puuroa. Tässä suurimot on kaadettu kiehuvaan veteen. Vettä oli litra ja ohrasuurimoita 2 desilitraa. Pakkauksessa oli kaksi ohjetta: ohje lisukkeeksi ja ohje puuroksi. En noudattanut kumpaakaan. Lisään kaikissa puuroissa aina ve...