Siirry pääsisältöön

WFPB - Hirssi



Keitin hirssiä riisinkeittimessä. Hirssipussissa luki keittoaika, 25 minuuttia.


Sanottiin myös, että hirssi sopii liotettuna tuorepuuroihin ja raakaleivontaan. 



1 osaa hirssiä, 3 osaa vettä.


Riisinkeittimessä se kiehui tavallisesti, kuten riisikin. Ensimmäinen satsi alkoi kovasti räiskyttää vettä höyrynpäästäjästä. Jouduin aukaisemaan riisinkeittimen kannen kesken kaiken, ja tarkistamaan mitä siellä oikein tapahtuu.


Hirssistä tuli ihan hyvä.


Toisella keittokerralla (siis keitin uudet hirssit) pesin hirssin ensin, samoin kuten usein riisinkin pesen ennen riisinkeittimeen laittamista. Eli laitoin vettä astiaan ja sekoittelin, ja kaadoin vedet pois. 

Toistin, jos vielä vaahtosi paljon, tai tuli harmaata pölyä veteen. Viimeinen huuhtelu kuumalla vedellä, vedenkeittimestä.

Lisäsin ohjeen mukaan 3 osaa vettä. 

Luultavasti koska huuhteluvettä jäi astianpohjalle, ja lisäsin vielä ohjeen mukaan lisää, hirssistä tuli nyt vetistä valmiina. 

Se puolestaan aiheutti että huomasin tarkemmin, mille se hirssivesi maistuu ja tuoksuu. Ei kovin hyvälle. 

Riisinkeittimen kannen pystyi kuitenkin pitämään nyt kiinni, joka saattoi olla huuhtelun ansiota.



Hirssi kannattaa keittää niin kuivaksi kuin mahdollista noudattaen ohjetta nestemäärän suhteen, mutta ei tietenkään liian kuivaksi. Jos hirssin tuoksusta ei pidä, niin eniten se sijaitsee keitinvedessä, ainakin omasta mielestäni.

Pohjaan sitä ei kannata polttaa. Toisin kuin riisinkeittimessä keitetty riisi:  Jos riisi joskus ohuesti pohjasta ruskettuu, se on ainoastaan hyvä makulisä.

Kun taas hieman pohjasta kärähtänyt hirssi ei ollut yhtään hyvä juttu. Sain sen aikaiseksi, kun jätin yli puoleksi tunniksi lämpimänpitotoiminnolle.


Opittua: Jos siis hirssejä päättää huuhdella ennen keittämistä, niin tästä lähtien ainakin poistaisin liotusveden tarkemmin, jotta ohjeen mukainen vesimäärä toteutuu.

Veden poistamiseen tarvitaan pienisilmäinen siivilä, koska hirssit ovat niin pieniä. 

Pussissa ei siis lukenut huuhtelusta tai liotuksesta mitään, mutta aina kun selasin hirssiaiheesta nettiä, siellä tuli vastaan liotus ja huuhtelu. 

Lähdin siis seikkailulle omasta aloitteestani. Lähinnä siksi, että halusin vähentää vaahtoamista keittäessä, ja toivossa että haju vähenisi.

Hirssejähän on erilaisia, joten joihinkin niistä voi olla tarpeen huuhtelu- ja liotusprosessi.

Pesu ja n. puoli tuntia liotus oli se minkä toteutin, ja sitten kuumalla vedellä vielä huuhtelu. 


Hirssistä keittovaiheessa noussut tuoksu häiritsi lopulta vain vähän. Siihen auttoi, että teki muuta ruokaa, joka peitti sen. Leivät uunissa, kastike kiehumassa, niin ei sitä hirveästi huomaa.



Jos etsii riisille korvaajaa, voin kyllä suositella hirssiä. Käyttäytyi lautasellakin ihan kuten riisi, jopa paremmin. Pysyi paikoillaan, imi kastiketta, ja maistui neutraalille.

Eväsrasiassa pysyi omalla puolellaan. Huomasin, että tasapainoista annosta varten kastiketta pitää olla hieman enemmän hirssiannosta kohti, kuin mitä tulee ensin laitettua. Katosi tosi tehokkaasti hirssin sekaan, ja ateriasta tuli helposti melko kuiva.

Siihen voisi auttaa, jos keittäisi hirssin sekaan pussillisen pakastekasviksia, kuten maissia. Tulisi lisää sisältöä ja sattumia.




Erittäin hyvät pisteet saa minulta noin muuten.

Miinuspuoliakin toki löytyy: Se tuntuisi toimivan vain tietynlaisten makuyhdistelmien kanssa. 

Olen kokeillut nyt eri kastikkeiden kanssa, ja joskus yhdistelmä on jopa epäonnistunut. Riisihän yleensä sopii minkä kanssa vain, mutta tämä ei niinkään. Toki nämä ovat makuasioita.

Siitäkin huolimatta koin näin, vaikka hirssi ei varsinaisesti itsessään maistu mitenkään erityisen voimakkaalle. Ainakaan tämä kyseinen laatu.

Esimerkiksi myskikurpitsamausteseoksella maustettuun lanttukastikkeeseen ei sopinut omasta mielestäni viereenkään.
Kiinankaali ja curry + bataatti - yhdistelmään ei sopinut.

Kaali, pavut ja paseerattu tomaatti - kastikkeeseen yllättäen sopi. 

Paksuun Chili sin carne - tyyppiseen kastikkeeseen sopi parhaiten, reseptit alla.

Siinä oli kidneypapuja, sieniä ja paprikaa.

Eli kun löytyy se kastike jonka kanssa hirssi sopii, niin voi aina suunnitella tekevänsä sen kanssa.

Tämän kanssa mielestäni sopi:


  • Porkkanaa pilkottuna
  • Kidneypapuja
  • Paprikaa
  • Sieniä
  • Paseerattua tomaattia, 1-2 prk
  • vettä hauduttamiseen
Mausteet:
  • 1 tl basilika
  • 1 tl oregano
  • 1 tl juustokumina
  • 1 rkl persilja
  • 1/4 tl kaneli, tai ripaus
  • 1/4 tl cayennepippuri tai chili
  • 1/8 tl korianteri
  • 1/4 tl mustapippuri
  • 1 tl paprikajauhe
Mausteet ja määrät taas suuntaa antavia. Voi tehdä tulisempaa, tai miedompaa.
Käytin tölkkisieniä, tuoreetkin sienet varmasti kävisivät. Ne voisi paistaa pannullakin ensin, tai mikrossa. Pavuksi käyvät varmaan sekä tölkkipavut ja itse keitetyt yhtä hyvin. Paprikaa pakastettuna tai tuoreena.


Tumman, mahdollisesti tulisen ja papurikkaan kastikkeen kanssa oikein hyvää. 

Seuraavana kokeilin lisätä hirssiin itseensä mausteita:



Hirssiin 2,5 dl kuivana, laitoin 

2 rkl tomaattisosetta,
1/4 tl cayennepippuria
1 rkl kuivattua persiljaa.

Kastikkeessa:

Tässä kastikkeessa porkkanaa, mustia papuja ja kaalia. Paseerattua tomaattia ja tomaattisosetta, ja mausteena

  • currymausteseos 2 tl 
  • chilijauhe
  • oregano
  • mustapippuri 
  • loraus ketsuppia.


Tuli ihan toimiva ruoka. Sekoittamisesta huolimatta cayennepippuri jäi yhteen kohtaan, ja kastikkeessakin oli aika paljon chiliä, saatoin laittaa lisääkin. Eipä paljon tarvinnut maistella onko hirssi hyvää, oli suu sen verran tulessa.

Suosittelen siis myös tulisuutta hirssin kanssa, koska silloin ei paljon mikään muu enää häiritse.

Lopuksi:

Hirssin kanssa kyllä tulee toimeen, kun oppii minkä kanssa se sopii.



Hirssin omaksuminen arkeen on ollut itselläni tosi hidasta, enkä tiedä ostanko ihan heti uutta pussia.

Mutta jos kuivakaappia haluaa kasata, niin kyllä tälle melkein voisi suosituksenkin antaa. Varsinkin, jos etsit korviketta riisille. 

Helpompi  hirssi on itselleni ollut saada toimimaan ruokana, kuin vaikkapa jotkin täysjyväriisit tai ohrat. 

Näissä kokeiluissa käytin nyt vain Foodinin Luomu kuorittua hirssiä. Lajikkeita ja laatuja varmasti riittää muitakin, joten tulokset voivat sen mukaan vaihdella.

Tämän hirssin ravintosisältö Hirssi: 100g sis Energiaa 350 kcal Rasvaa 5 g Proteiinia 11 g

Dr. Gregerin videoita hirssistä: 

The Exam Room Podcast, Physicians Committee:

Kiitos kun luit, ja tsemppiä hirssin kanssa jos kokeilet!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Huhtikuu 2

Tällä viikolla ei tarvinnut perunaa, kun hain edellisten ostosten perunat vasta viime loppuviikosta. Ostin nyt bataattia vähän lisähöysteeksi. Ostokset noin 50 euroa. Siitä 16,5 euroa mustikoihin, kuten viimekin viikolla, joita en olisi tarvinnut ihan heti. Nostivat siis hieman normaalia viikkoruokasummaa, mutta eipä se mitään. Sitten ei tarvitse mustikoita miettiä enää joka kauppareissulla.  Olen tässä harkinnut, että tämän kuun vedän vähän löysemmin eli en pyri mihinkään alle 150 euroon.  Ihan sama mitä menee, kun olen nyt pitänyt kaapintyhjennysviikkoja, eli silloin syödään mitä on valmiina ja tyhjennellään vajaita paketteja. Vieläkin oikeastaan pystyy jatkamaan. Haen seuraavaksi mitä mieleen juolahtaa, mistä pidän ja mikä on in. Katson kilohintaa toki, ei siitä tavasta eroonkaan enää varmaan heti pääse. Tämä ei muutu edullisuutta etsivästä ruokablogista kalliin ruuan blogiksi. = 5,24 € Bataattia 2,025 kg x 2,59 €/kg  = 2,35 € Omena Jonagold 0,403 kg x 1,39 €/kg = 0,56 € Mandariini

WFPB - Ruokaostokset 55 €- Huhtikuu 1- Pääsiäinen

Pääsiäisen ruokaostokset ja muut. 55 euroa, ja lisäys maaliskuun ostoksiin.  Lopussa ruokasuunnitelmaa ja ideoita. = 13,59 € Luomu Ruisjauho 2,29 €/kg Luomu Täysjyvävehnäjauho 1,99 €/kg Kaurahiutale 0,99 x2 1,25 €/kg = 1,98   € Kidneypavut 2 x 0,69 € Mustapavut 0,75 € Tumma makaroni 4x 0,45/400g , 1,13 €/kg = 1,80 € 2kg Tyrnävän Jauhoinen peruna0,80 €/kg = 1,59 € Kotimaista yleisperuna 5 kg x 0,40 €/kg = 1,99 € Tärkkelyspitoisten osuus on kaikista tärkein, koska nämä ovat ruokia joilla jaksaa. = 5,3 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Kurkku 0,276 kg x 2,99 €/kg = 0,83 € Basilika 1,39 €  Porkkanat 1,29 e/kg = 6,93 € Luomu appelsiini x 2, 1,99 €/kg = 3,98 €  Luomu banaani 0,682 kg x 1,95 €/kg = 1,06 € Mandariini 1kg = 1,89 €  = 16,58 € Pakastemustikka 2 X 8,29 €/kg = 1,84 € Rainbow paseerattu tomaatti luomu 500g 0,92 € x2, 1,84 € /kg  = 5,24 € Saarioinen Mämmi 700g 4,27 €/kg = 2,99 €  Alpro No Sugars Soijajuoma   2,15 €/l Kuva vanhasta purkista mutta kuitenkin. Purkkimallistot kun muuttuu, p

Luukku 14 - Kaali - WFPB

Luukussa 14 on kaali. Kaali-ideoita ja kaalinkuvia on paljon, ja netistä löytyisi lisää ideoita joka päivä kokeiltavaksi. Joulukalenterin saisi täyteen pelkillä kaaliaiheilla. Tänään nyt ainakin kaalilaatikkoa ja kaalisalaatteja, ja muitakin vinkkejä. Kaalilaatikko n. 0,75 dl tai 1 dl ohrasuurimoita (Myllyn Paras esikypsytetty, rikottu) n. 1 dl soijarouhetta 300-400 g kaali n. 2 tl siirappia  pari porkkanaa 2 tl - 1 rkl kuivattua persiljaa 1/2 tai 1/4 tl jauhettua maustepippuria, tai kokonaisia 1 tl soijakastiketta halutessa Kaalilaatikossa oli nyt kaksi vaihetta, ensin paistoin ja keitin kattilassa aineksia vähän matkaa, sitten siirsin uuniin jatkamaan. Keitin siis eri kattilassa ensin ohraryynit vähässä vedessä. Laitoin myös soijarouhetta. Samaan aikaan paistoin kaalia ja porkkanoita eri kattilassa. Siten, etteivät aivan ruskistuneet, mutta pehmenivät ja muuttuivat läpikuultaviksi. Höyrytin niitä sen lisäksi kannen alla. Yhdistin sitten kaalit ohran kanssa samaan kattilaan, ja annoin

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

WFPB - Viikon menu - Maaliskuu 1 - Ruokasuunnitelma

Ruokasuunnitelma viikoksi. Kuusi kohtaa ruokaideoita, joista kohdassa 6 on puurot, leivät ja jälkkärit.  1. Riisi ja pavut Ensimmäisenä jotain, mihin voi laittaa basilikaa.  Kun tekee yhdenastian ruoan ,  riisin ja pavut, tai  riisin ja tomaattikastikkeen ja minkä tahansa vastaavan ruoan, jos ruoasta tulee mautonta, voi laittaa tuoreita basilikan lehtiä revittynä, niin ruoka muuttuukin tosi kivaksi elämykseksi. Basilikarisottoa teen joskus arborioriisistäkin. Kiva käyttää koko ruukku, tai miksei kaksikin ruukkua basilikaa. Perunaa kylkeen. Valmiiksi tein jo sekoitusta, missä on kaikenlaisia jyviä ja linssejä. Eniten riisiä. Tätä kun kaataa 1 mitta + 2 vettä, saa yhden astian ruoan valmistuksen haudutuspadassakin helposti aloitettua.  Omaa maustesekoitustakin kannattaa tehdä johonkin pieneen purkkiin. Käy myös pöytämausteena sitten. 2. Palsternakka-perunamuusi ja punajuuri-mustapapupihvit Palsternakasta on ideoita , ja nyt ruokalistalle niistä valikoitui palsternakka-perunamuusi. Pun

Luukku 22. - WFPB - Makaronilaatikko ja italiansalaatti

Tuli ehkä paras makaronilaatikko pitkiin aikoihin. Italiansalaattikin onnistui. Makaronilaatikko: 1 pussi/400 g tummaa makaronia 1 porkkana n.100g mustapapuja (n. alle puoli tölkillistä, valutettuja) vettä Mausteet: 1 rkl soijakastike 1/2 tl mustapippuri 1/4 tl maustepippuri 1/8 tl valkopippuri, tai ripaus loraus ketsuppia 200 C noin tunti Mustapippurimääräni, 1/2 teelusikallista, voi olla paljon jollekin. Tässä oli jonkin verran potkua nyt.  Ketsuppia lorahti siten, että huuhtelin lopun ketsuppipullon. En tiedä paljonko meni. Soijakastiketta 1 rkl voi olla paljon suolaa, mutta kannattaa maistella. Vettä meni jotain alle puolitoista litraa. Keitin vedenkeittimessä litran. Vielä ketsuppipullosta ja mukista lisää, ja että peittyy hyvin. Sekoitin mausteet ensin veteen mukissa, ja sekoitin vuokaan, että varmasti leviävät. Porkkanaraastetta näytti ensin olevan tosi paljon, mutta hyvin se sinne lopulta upposi. Paistoin 200C- asteisessa uunissa noin tunnin, ilman kantta. Noin tunnin päästä al

WFPB - Savutofulaatikko

Laatikko tai kiusaus savutofusta ja perunasta. Nesteenä voi käyttää pelkkää vettä. Kauramaitokin on kiva, jos haluaa valkoista kermaperunan näköistä. Tästä tuli vähän simppeliä, kun en laittanut mitään mausteita. Ainekset pilkotaan vuokaan, peitetään nesteellä.  Savutofulaatikko 2 l vuokaan 100 g savutofua perunaa vettä kauramaitoa, halutessa Pilko perunat ja savutofu vuokaan, peitä nesteellä. Paista uunissa n. 200 C kunnes valmistuu.  Keltaisen tai punaisen pussin perunoita.  Tästä määrästä ei montaa ateriaa tullut, mutta muuten melko täyttävää. Puolitan tofun per laatikko vain sen takia, että saan vähennettyä suolan määrää. Makuasioita, miten haluaa laittaa. Tässä oli nyt suolaa 1,7 g/ 100g. Lidlistä ostettu. Vedellä peittoon suurin piirtein. Olisi voinut enemmänkin antaa pinnan ruskettua, mutta otin nyt pois vain ajoissa. Jos haluaisi kermaisemman näköistä, voisi keittää perunoita ensin hetki kattilassa samalla hämmentäen, ja kaataa sitten vasta vuokaan vesineen, ja paistumaan. Hämm

WFPB - Leipä - Täysjyväjauhot ja kaura

Tuoretta leipää. Tällä kertaa limppumallinen leipä.  Leipä: 3-4 dl vettä loraus siirappia esim 3 tl ripaus suolaa, maun mukaan, esim.1/4 tl 2 tl kuivahiivaa 2,5 dl pikakaurahiutaleita 1 dl ruisjauhoja n. 4 dl täysjyvävehnäjauhoja Lämpöiseen veteen kuivahiiva, ripaus suolaa ja sokeria/siirappia. Lisää kaurahiutaleet ja ruisjauho, sekoittele. Lisää täysjyvävehnäjauhoja niin, että syntyy paksu, puukauhalla vaivalloisesti sekoitettava taikina. Voit vaivata taikinaa metallisella tai puisella lusikalla. Leipään tulee suolaa maun mukaan, vähäsuolaisesti tai ei. Laitan myös yleensä lorauksen siirappia tai sokeria, koska se voi mahdollisesti auttaa kuivahiivaa heräämään paremmin. Pieni ripaus voi parantaa myös leivän maistuvuutta. Tämä taikina tarttuu käsiin, joten siksi mieluummin vaivaaminen lusikalla.  Vaivaamisen jälleen irrottele jauhojen avulla reunoilta ja ota taikinapallo käteen. Leipää voi muovailla ilmassakin vähän, taittelemalla ja sitten kerätä alapuolelle taikinaa. Voit laittaa suo

WFPB - Muffinssit - Omena, kaura ja mustikka - Ilman leivinjauhettakin onnistuu

Tämän muffinssiohjeen avulla pääsevät myös kolhuiset, ylimenneet, tai liian happamat omenat hyötykäyttöön.  Jos omenoita ei ole tarpeeksi, voi käyttää lisänä ylikypsää banaania tai omenasosetta purkista. Muffinssit maistuvat eväänä, ja kahvin tai teen kanssa. Näitä voisi myös ajatella kaurapuurona pakattuna taskukokoon, ja helposti käsiteltävään kääreeseen. Tai: Voit myös jättää muffinssipaperit pois, ja tehdä litteitä keksin mallisia leivonnaisia. Makeuttamiseen voi käyttää taatelia, banaania, tai sokeria. Rasvaa ei tarvitse laittaa.  Kokeilin, tarvitseeko laittaa ruokasoodaa ja leivinjauhetta. Tein muffinssit ensin leivinjauheen ja ruokasoodan kanssa. Toisena ilman kumpaakin ainetta. Sattumiksi voi laittaa marjoja ja rusinoita. Laitoin mustikkaa ja rusinoita näihin.  Huom: Kokeilin kerran myös mansikoita, ja yllättäen ne eivät sopineet. Toisiin muffinsseihin sopivat,  joten ihmettelen suuresti. Suosittelen siis kuitenkin näihin mustikoita ensisijaisesti. Idean sain näiden tekoon  Fl

WFPB - Öljyttömät ranskalaiset ja paistetut perunat uunissa - Vinkit - Kuvitettu analyysi

Valmistetaan ranskalaiset tavallisessa uunissa ilman öljyä. Ei ole helppoa. Mutta vaikeaa ei ole öljyttömyys vaan se, että miten tähdätä uunin lämpötila ja paistoaika kohdilleen.  Voisi sitten rauhassa syödä ilman, että yhtäkkiä huomaa pureskelevansa raakaa pottua. Joutuu aprikoimaan, kaataisiko nämä takaisin pellille ja antaisi paistua vielä 10 minuuttia? Uunikin kerkesi jo jäähtyä ja leffakin kerkesi jo alkaa. Hienoa. Ei muuta kun hommiin. Tein ennen ranskalaisia paljon hillitymmin. Järjestellen ne sopuisasti riviin jotta kaikki paistuisivat samalla tavalla. Vaivaa näin myös pilkkomisessa, että jokaisesta ranskalaisesta tulisi saman kokoinen.  Sekään ei ole helppoa, sillä perunan ollessa pyöreä, se leikkaantuu eri kohdista eri tavalla.  Enää en ole välittänyt ovatko ranskalaiset järjestyksessä pellillä. Kyllä ne paistuvat, jos pitää tarpeeksi aikaa. Tässä kuvassa on aika ohuita. Teen usein paksumpia.   Ihan pienimmät voivat alkaa käryämään, jolloin voi joutua pelastamaan niitä. Siksi