Siirry pääsisältöön

Luukku 4. - WFPB - Kaurahiutaleet ja kasvimaito - Aamiainen ja eväät

Neljäs luukku osuu lauantaipäivälle, ja nyt on kiva ottaa rennosti.

Tehdään raikas kaura-ateria. 

Ei tarvitse lämmittää levyjä tai uunia, eikä kuoria tai pilkkoa mitään, ellei sitten hedelmiä kuten banaani.


Laitetaan lautaselle annos kaurahiutaleita ja kaikki se, mitä söisi muutenkin aina puuron kanssa. 


Kaadetaan kasvimaitoa päälle, ja aamiainen on valmis. Tai mikä vaan päivällinen, välipala, jälkiruoka tai iltapala. 


Kokosin tähän kaikenlaisia kaura-ateriajuttuja. 

Pakastemarjoja, kuivattuja hedelmiä, sekä marjahilloa. Pellavansiemenrouhetta ja kahta eri maitovaihtoehtoa. 

Hiutaleiksi käyvät mitkä vain hiutaleet. 

Oikea-oppiset kaurahiutaleet olisivat tietysti vanhanaikaisia, mahdollisimman käsittelemättömiä hiutaleita, mutta nyt mentiin näillä viiden minuutin hiutaleilla. 

Kaura on terveellistä varmasti kuitenkin. Nuo maidot olivat erilaisia. Mantelimaidossa oli jotain lisäaineita kun lueskelin kylkeä. Uusi tuttavuus minulle.


Jos haluaa tehdä tätä useinkin, voi koota itselleen pakastimeen valmiiksi marjasekoituksen.

Sieltä on helppo ottaa sitten sulamaan niitä. Ettei tarvitse tehdä kuten minä tänään, että rapistelin kolmesta eri pussista marjoja. 

Yksikin marjalaatu toki riittää, tai sitten voi laittaa hedelmiä.


Kun avaa uuden kasvimaitopurkin, kannattaa käyttää korkkia ensin auki, laittaa se uudelleen kiinni ja ravistaa. 

Maito ei ravistu monesti kunnolla, ellei ole korkattu ensin. Sitten se on vetistä ja kaikki aines on purkin pohjalla.


Jos maito on ollut kylmässä, voi sulattaa pakastemarjoja mikrossa tai pöydällä.

Maidon ollessa lämmintä, jäiset marjat jäähdyttävät maidonkin. 

Mustaviinimarjat ovat yleensä makuuni liian kirpeitä, mutta hieman kohmeisina nekin menevät hyvin alas.


Ellei halua kasvimaitoa, voi hyvä vaihtoehto olla jokin täysmehu. 

Evääksikin voi ottaa rasiassa kaurahiutaleita, mehun ja lusikan. Lisäksi jotain leipää pussissa tai pari hedelmää.

Lusikkahan minulla useimmiten unohtuu kuitenkin matkasta, joten hyvä olla varaeväät myös. 



Onneksi kaupojen valikoimissa on nykyään myös korkilla varustettuja mehutetroja.

En mehuja osta yleensä kotiin jääkaappiin juotavaksi, johtuen WFPB-ohjeista mitä olen omaksunut, ja mitä olen saanut ymmärtää hedelmämehujen käyttäytymisestä sisuskaluja kohtaan.


Plant based- aiheisilta videoilta olen silti nähnyt näitä joskus laitettavan kaurojen joukkoon. 

On pienempi paha ilmeisesti nauttia mehunsa jossain perustellussa tilanteessa ja haittoja vähentävässä yhdistelmässä, ja käyttää vaikkapa ruuanlaitossa. 



Kasvijuoman valitsen yleensä siten, että katson valmistusaineluettelon. Mikäli siellä lulee rypsiöljy tai muu lisätty öljy, laitan takaisin hyllyyn.

Monesti luomuihin ei ole lisätty mitään ylimääräisiä. 

Suola ja sokeri ovat ihan ok näissä, ainakin muistelen että kaikissa kasvimaidoissa on yleensä edes pikkuripaus suolaakin.

Jos tekee kotona kauramaitoa, siihen kannattaa laittaa ripaus suolaa ja sokeriakin, muuten se ei maistu "oikealle" maidolle.


Olen kokeillut tehdä kauramaitoa laittamalla kylmään veteen kaurahiutaleet ja murskaamalla ne sauvasekoittimella tai joskus kun oli blenderi. 

Määristä en ole nyt varma, mutta jos laittaa ensin jonkin verran vettä ja kauraa, vettä voi lisätä kunnes koostumus miellyttää.


Surautan, sitten siivilöin nopeasti. En jätä likoamaan. 

Ylijääneet kaurat voi keittää seuraavassa puurossa tai pakastaa.


Tästä ei ruuanlaitto varmaan helpommaksi mene, tai ei ainakaan tule ihan heti mieleen.

Hyvää neljättä luukkua! Aamupala on tältä päivältä jo ohi, mutta eihän syöminen usein siihen lopu.

Itse tykkään tästä eniten jälkiruokana tai herkkuna.

Illalla tämä on hyvä ja helppo varmistus, jos pelkää syöneensä liian vähän, ja nälkä voisi yllättää yöllä.

Kommentit

  1. Tulin kurkkaamaan, mitä olitkaan kirjoittanut kaura- aterioista. Vähän samanlaisia olen tehnyt iltaisin valmiiksi jääkaappiin. Tosin noihin aamupaloihin olen laittanut myös lorauksen (tai vähän enemmänkin) kaura- tai soijajogurttia. Pellavarouhetta ehdottomasti minun pitää opetella käyttämään. Nyt on ollut eväillekin tarvetta, joten olen illalla tehnyt samankaltaisen seoksen hillopurkin kokoiseen lasipurkkiin. Pakastemarjojen ansiosta säilyy vähän pitempäänkin viileänä, ja paremmin vielä, jos on aikaa täyttää purkki vasta aamulla.
    Terv. PS

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, kiva idea tuo, että jäiset marjat pitävät eväät viileänä.
      Pellavarouhe on tosiaan hyvä keksintö. Itse säilytän jääkaapissa ja jopa pakastimessa. Jostain kuulin, olikohan NutritionFacts.org-videolta, ettei se omega3 häviä kuumennettaessakaan. Tästä en ole varma.

      Sillä on sellainen ominaisuus, että muodostaa nesteen kanssa hyytelön. Siksi se on hyvä sidosainekin varmaan leivonnassa, tosin maku voi joskus vaihdella, että sopiiko kaikkiin resepteihin. On varmaan kokeilemisen paikka, ja makuasia, että sekoittaako sen yönyli jo purkkiin, vai lisääkö vasta aamulla. Ja onko parempi sekoittaa se yönylipuuroon, vai jättää päällikerrokseksi? Voi olla, että maku on sen verran neutraali, ettei ole väliä. T: Struggle. Tämä ei nyt anna minun jostain syystä kommentoida omalta tililtäni, vaan laittaa anonyymiksi.

      Poista
  2. Hei. Minä puolestani erehdyksessä julkaisin kommenttini pari vuotta sitten pitämäni blogspot-blogini nimellä: Vanhoilla eväillä uuteen alkuun. Lopetin sen kirjoittamisen, kun en oikein tiennyt, löytääkö sitä kukaan. Tai sitten ajattelin, etten viitsi jakaa asioitani. Mahdollisesti myös elämänpiiri kävi niin pieneksi koronarajoitusten takia, ettei tuntunut olevan mitään sanottavaa. Nyt voisi olla kiva taas kirjoittaa, mutta blogin otsikko ei tunnu enää oikein ajankohtaiselta. Ehkä käyt joskus kurkkaamassa kirjoituksiani. Luultavasti se löytyy googlaamalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että olet myös bloggaaja, käyn lukemassa blogiasi. Löysin sen jo profiilia klikkaamalla. Aivan, tämä bloggaaminen on sellaista usein, että motivaatio vaihtelee. Jos arveluttaa ettei kukaan lue, niin voi väsähtää kirjoittamaankin. Vaikka toisaalta sähköpostia tai kirjettäkään laittaessakaan ei harmita, jos sen lukee vain yksi ihminen Mutta jokainen bloggaaja varmaan tietää, että kyllä se kiva on jos lukijoita olisi. Nämä nykyajan algoritmit jotenkin myös häärivät välissä. Ei voi koskaan tietää,näkyykö kenellekään esim. googlen haussa, ja jos näkyy niin kuinka kauan.

      Poista
  3. T: Struggle. Taas lähti kommentti anonyyminä

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 63 € - Heinäkuu 1 ja 2

 Heinäkuun parin ensimmäisen viikon ruokaostokset. = 1,84 € Kotimaista luomu kaurahiutale 850 g 1,16 €/kg = 0,99 € Xtra pitkäjyväinen riisi 1 kg 0,85 €/kg = 5,13 € Banaani 1€/kg x 1,260 kg = 1,26 € Nektariini 0,89 €/kg Peruna 1 kg = 1,00 € Omena 1,59 €/kg x 0,874 kg = 1,39 € Kurkku 2,29 € x 0,256 kg = 0,59 € Edullinen reissu tämä ja rahoille hyvin vastinetta.  = 5 € Kartanon salaatti 1 € Varhaisperuna 1 € Yleisperuna 1,39 € Kurkku 1,99 €/kg x 0,367 kg = 0,73 € Omena Välillä oli hyviä euron tarjouksia.  = 2,38 Jääsalaatti 0,99 € Persilja 1,39 € Reissueväitä. Kotoa itse tehdyt leivät ja banaanikeksit mukaan. Ei tarvitse ostaa matkalla kuin tuorejutut. Vältän kuivattuja hedelmiä sen takia, että ne alkavat janottaa. Ja tekevät ähkyn olon. Ne olisivat kyllä mukavaa karkkia mutta käytäntö on osoittanut, että jos haluaa olla mahdollisimman skarppi ja jaksaa hyvin, ovat nämä vihannekset paras valinta. Persilja on sopivan pahaa ja hyvää yhtä aikaa, niin pysyy vireystila hyvänä. = 22,68 € Xtra

WFPB - Aamiainen lähikaupasta 2 - Paistetut perunat

Jatkoa edelliselle aamiaisidealle, versio 2. Aamaistarvikkeet hain lähikaupasta, mutta ei sillä lopulta ole väliä mistä kaupasta. Samat tarvikkeet, mutta nyt paistetaan pannulla. Kurkku käsitellään samoin kuin viimeksikin , eli etikkainen marinadi. Nyt kurkkukin paistetaan. Paistamiseen ei käytetä rasvaa, vaan pinnoitetulla pannulla onnistuu ilman ruokaöljyä. Ruskistuvatkin hieman, jos niin halutaan. Mausteillakin saa väriä. Onnistuu paistaminen myös teräskattilassakin, jos ei pelkää että pohja ruskettuu. Lähtee tiskikoneessa/liottamalla. Juoma kannattaa tehdä jäisistä tai kohmeisista marjoista, ja juoda heti. Jos näitä marjamehuja laittaa vielä jääkaappiin, vitamiinit vain haihtuvat ja makukaan ei ole niin raikas. Marjojen happamuus tulee eniten läpi elleivät ne ole jäisiä. Makuasioita toki. Viime aamiaisesta jäi siis näin paljon perunaa ensin yli, ja osa meni kastikkeen kanssa pitkin päivää. Osan jätin tätä aamiaista varten. Kurkut viipaloin juustohöylällä, maustoin tillillä ja lora

WFPB - Ruokaostokset 55 € - Kesäkuu 3 ja 4 - Dr. John McDougall 1947 - 2024

Tervehdys lukijat! Vastikään tuli murheellinen uutinen, ilmoittivat Instagramissa  Dr. John McDougallin kuolleen 77 -vuotiaana. Hän oli kokokasvisruokavalion kannalta merkittävä, ellei sitten jopa kehittäjä. Ainakin pioneeri, joka on potilaiden hoitamisen lisäksi ollut mm. vaikuttamassa USA-ssa lainsäädäntöihin ja pitänyt tv-ohjelmia ja radio-ohjelmia, pitänyt kovaa ääntä kokokasvisruokavaliosta. Tai enemmänkin tärkkelyspohjaisesta ruokavaliosta.  70-luvusta asti. Instagramissa  Dr. Esselstynkin kirjoitti  lähteneensä seuraamaan Dr, John McDougallin kautta Whole Food Plant Based - ravitsemusta: "ᴀ ʙᴇᴀᴄᴏɴ ғᴏʀ ᴍʏ ᴛʀᴀɴsɪᴛɪᴏɴ ᴛᴏ ᴡʜᴏʟᴇ ғᴏᴏᴅ, ᴘʟᴀɴᴛ-ʙᴀsᴇᴅ ɴᴜᴛʀɪᴛɪᴏɴ." Dr. Esselstyn on lääkäri, jonka itse löysin ensin ja kuvittelin aluksi, että hän on se kehittäjä. Kaikkea sitä oppii aina, kerralla ei voi näin laajaa kokonaisuutta omaksuakaan. Katsotaan ostosten jälkeen miten Dr. John McDougall oli myös ruokaostosten kunkku, ja neuvoi miten niitä tuoteselosteita oikein luetaan. Ravint

WFPB - Ruokaostokset 10 € - Heinäkuu 3

 Heinäkuun kolmannet ruokaostokset, viikko 29. Yhteensä 9,89 € eli kymppi. Vähemmän kuin normaalisti, kotonahan oli kaikkea ja piti välttää ostamasta jääkaappiin mitään, kun koko ajan oli edessä kotoa lähtö jonnekin.  Hyvä vinkki ruoanlaittoon, jos ei halua sotkea: Keittää silloin pelkät perunat ja porkkanat. Ei tule roiskeita hellalle tai mitään siivottavaa. Tein kyllä kastikettakin, ja keittelin puuroa. Mutta jos olisi välttämätön että vaikka muuton takia ei sotke, niin peruna on tosi vähäsotkuinen. = 4,63 € Kurkku 0,313 kg x 1,79 € = 0,56 € Omena Ida Red 0,352 kg x 1,65 €/kg = 0,58 € Pirkka Varhaisperuna 2 kg x 1,00 €/kg = 2 € Pirkka kesäporkkana 1kg 1,49 €   Esimerkkikattaus mitä saa vitosella lähikaupasta. Kävin molemmissa, Salessa ja K:ssa, K-Marketista löytyi paremmat tarjoukset. Samat perunat maksavat toisena päivänä enemmän, ja Salessa joka päivä on maksanut yli euron kilo. Ainakin kaikki pussiperunat, en muista irtoperunoiden hintaa. Näistä vitosen lähikauppaostoksista ei tu

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa paistettuna. H

WFPB - Aamiainen ja päiväksi ruokaa - Kokkaukset helteellä

Päivän ruuat, kerralla ja tehokkaasti. Perunat kattilassa, riisi riisinkeittimessä. Katsotaan nyt vaikka yksi ideakooste, miten ainakin eräs aamiaisen laitto sujui kokokasvisruokavaliolla. Salaattiannos miniblenderissä, ja bataatti mikrossa. Otin näitä kuvia kun sattui olemaan muutaman päivän hellejakso, ja samalla vesiremontti ja kaikki. Kokkaamisesta ei meinannut tulla mitään, eikä mistään muustakaan. Otin kuitenkin nyt kuvia, ja laittelen ideoita ylös. Joka kerta pitää ihmetellä uudelleen ja uudelleen, mitä tänään söisi. Ja entiset hyvätkin ideat unohtuvat, ja taas pitää aloittaa alusta. Samalla tulee tarjouksia ja mainontaa ovista ja ikkunoista, ellei laita kieltoa toki, joissa kehutaan kaikkea valmista ja helppoa. Siihen houkutukseen sortumisen vaara on todellinen, silloin kun ei kerkiä miettiä mitään.  Kun oli siis hellettä, enkä viitsinyt yhtään ylimääräistä lämpöä höyryttää keittiössä. Riisinkeitin ja mikro ovat siitä käteviä, että eivät lämmitä mitään huoneiston aluetta enempä

WFPB - Peruna, makaroni ja vihreät pavut - Helppo startti kasvisruokiin

Reilusti ruokaa kolmesta pääraaka-aineesta. Lisäksi vesi ja mausteet.  Mittasin yhden kaikkia, tai jonkin tasamitan saadakseni reseptimäisen ohjeen. Jos sinulla sattuu vaikka olemaan eri vihannesta, tai jokin mauste puuttuu, niin eiköhän siitä ruoka tule. Vettäkin voi lisätä tarpeen mukaan. Ainesten määrät voi puolittaa, jos haluaa tehdä vähemmän. 1 kg perunaa 1,5 l vettä 400 g pussi makaronia 120-150 g vihreitä papuja 1-2 rkl tomaattisosetta 1 rkl suolatonta jauhelihamaustetta 1 tl kuivattua persiljaa 1 tl kuivattua oreganoa 1 tl kuivattua basilikaa 1/2 tl mustapippuria Mausteita tietysti myös maun mukaan. Omaan makuuni jauhelihamauste on melko pippurista jo valmiiksi.  Suolaa en lisännyt ruuanlaitossa. Tuli ihan toimiva ruoka ainakin vasta laitettuna. Kun lämmitin ruokaa myöhemmin, laitoin lurauksen ketsuppia ja ripottelin ravintohiivaa ja mustapippuria. Tästä tuli iso kattilallinen, tai ainakin itselleni riitti koko päiväksi ja ylikin. Riippuu varmaan monesta asiasta, kuten miten nä

Pullat - Rasvattomat, vegaaniset, vaivaamatta - WFPB

  Pullat ilman rasvaa, vegaanisesti ja vaivaamatta. Resepti, ohjeet ja kuvia tekovaiheista. Postauksen lopussa vinkit laskiaispullien tekoon ja terveellisempään kermavaahtovaihtoehtoon. Nämä tehdään siis ilman vaivaamista ja pyörittelemistä. Pullataikinapalanen työstetään piilottamalla taikinaa pullan alle taittelemalla ilmassa, käsissä. Ei siis pöytää vasten pyörittämällä, kuten usein olen nähnyt työstettävän. Pullat onnistuivat täydellisesti. Kunniaa en nyt ota. Koska tämän reseptin kehittely ylitti tämän hetkiset leipomistaitoni, joiden suhteen ollaan muutenkin menty pitkälti äärirajoilla, pyysin avuksi blogiin vierailijan: Äiti tuli leipomaan nämä pullat. Kiitos tuhannesti. Olisimmekin muuten saaneet odottaa seuraavaan alkupamaukseen asti pullareseptiä. Varsinkin reseptiä jolla saa kuohkeat, pehmeät, oikeat pullat. Tästä tuli 11 kpl pientä pullaa. Voit myös tehdä isompia pullia muutaman.  Ruokavalion kannalta: Pulliin laitettiin nyt hiivaleipävehnäjauhoja, vaikka tavallinen vehnäj

WFPB - Ruokaostokset 25 € - Kesäkuu 2 - Juhannus

Hyvää juhannusta! Joka juhannus olen perinteisesti laittanut nyt muutamana vuotena postauksen, eikä tämäkään vuosi ole poikkeus. (oho, viime vuonna en laittanutkaan, mutta sitä ennen...)Aatoksi vain ei ehtinyt. Aloitetaan siis ruokaostoksilla, ja siirrytään sen jälkeen kirjasuositukseen, sekä muihin kuulumisiin ja kuviin. Erityisesti ruokavalion sujuvuudesta tällä kertaa, osana juhannusmietteitä. = 5,60 € Pirkka perunat 1,39€/kg x 2 = 2,79 € Kurkku 2,79 €/kg x 0,358 kg x 2,79  €/kg = 1,00 €  Persilja 1,49 € Banaani n. 0,30 € Perunat ja kurkku K-Marketista, Persilja Salesta. Kipaisin viime lauantaina lähikaupat ja hain aamiaistarvikkeet. Näistä aamiaisidea blogipostauksena myöhemmin. = 2,72 € Erään toisen päivän aamiaistarvikkeet Lidlistä. Vilkaisin Finelistä että olisiko tässä jo koko päivän ruuat peräti, ja kyllähän näin oli. Makumieltymysten mukaan tarvitsee kaikkea lisää, mitä nyt puuroon ja perunoihin sitten laittaakin. Tässä on silti  jo hengissä selviämisen elementit, eli pääasi

Luukku 20 - Mysli - WFPB

Luukku 20, mysli. Mysli on luukussa kyllä, mutta ensin 1800-luvun tarjoilut kestikievarin tapaan. Yle Areenalta löytyi ohjelmasarja, Ruokamatka menneisyyteen.  Sarjan yhdessä jaksossa oli 1800-luvun kestikievari . Noin minuutin kohdalla Kallenaution kestikievarimuseon hoitaja Johanna Kallenautio listaa ruokalajit, joita kestikievarissa on ollut aikoinaan tarjolla.  Pöydällä oli: Perunaa possupaistia naurismuhennosta puolukkaa kokkelipiimää viiliä talkkunaa ruisleipää sekä jälkiruuaksi  lettuja ja vadelmahilloa Tein kattauksen jossa oli samat, mutta possunpaistin tilalle jakkihedelmää, joka ei ole eläinperäistä lihaa. Kokkelipiimän tilalle laitoin tofukokkelia, ks. resepti . Viilin tilalle soijajogurtti. Ainoa mikä ensin puuttui, oli talkkuna. Täysin vieras ruokaidea. Kävin siis ostamassa talkkunaa, ja selvitin mitä se on. Sen verran kuuluisa tietenkin Suomessa, että monelle lukijalle varmaan tuttu. Itse en ole muistaakseni ainakaan ikinä maistanut talkkunaa. Kiinnosti tietenkin, että o