Neljäs luukku osuu lauantaipäivälle, ja nyt on kiva ottaa rennosti.
Tehdään raikas kaura-ateria.
Ei tarvitse lämmittää levyjä tai uunia, eikä kuoria tai pilkkoa mitään, ellei sitten hedelmiä kuten banaani.
Laitetaan lautaselle annos kaurahiutaleita ja kaikki se, mitä söisi muutenkin aina puuron kanssa.
Pakastemarjoja, kuivattuja hedelmiä, sekä marjahilloa. Pellavansiemenrouhetta ja kahta eri maitovaihtoehtoa.
Hiutaleiksi käyvät mitkä vain hiutaleet.
Oikea-oppiset kaurahiutaleet olisivat tietysti vanhanaikaisia, mahdollisimman käsittelemättömiä hiutaleita, mutta nyt mentiin näillä viiden minuutin hiutaleilla.
Kaura on terveellistä varmasti kuitenkin. Nuo maidot olivat erilaisia. Mantelimaidossa oli jotain lisäaineita kun lueskelin kylkeä. Uusi tuttavuus minulle.
Sieltä on helppo ottaa sitten sulamaan niitä. Ettei tarvitse tehdä kuten minä tänään, että rapistelin kolmesta eri pussista marjoja.
Yksikin marjalaatu toki riittää, tai sitten voi laittaa hedelmiä.
Kun avaa uuden kasvimaitopurkin, kannattaa käyttää korkkia ensin auki, laittaa se uudelleen kiinni ja ravistaa.
Maito ei ravistu monesti kunnolla, ellei ole korkattu ensin. Sitten se on vetistä ja kaikki aines on purkin pohjalla.
Maidon ollessa lämmintä, jäiset marjat jäähdyttävät maidonkin.
Mustaviinimarjat ovat yleensä makuuni liian kirpeitä, mutta hieman kohmeisina nekin menevät hyvin alas.
Ellei halua kasvimaitoa, voi hyvä vaihtoehto olla jokin täysmehu.
Evääksikin voi ottaa rasiassa kaurahiutaleita, mehun ja lusikan. Lisäksi jotain leipää pussissa tai pari hedelmää.
Lusikkahan minulla useimmiten unohtuu kuitenkin matkasta, joten hyvä olla varaeväät myös.
Onneksi kaupojen valikoimissa on nykyään myös korkilla varustettuja mehutetroja.
En mehuja osta yleensä kotiin jääkaappiin juotavaksi, johtuen WFPB-ohjeista mitä olen omaksunut, ja mitä olen saanut ymmärtää hedelmämehujen käyttäytymisestä sisuskaluja kohtaan.
Plant based- aiheisilta videoilta olen silti nähnyt näitä joskus laitettavan kaurojen joukkoon.
On pienempi paha ilmeisesti nauttia mehunsa jossain perustellussa tilanteessa ja haittoja vähentävässä yhdistelmässä, ja käyttää vaikkapa ruuanlaitossa.
Monesti luomuihin ei ole lisätty mitään ylimääräisiä.
Suola ja sokeri ovat ihan ok näissä, ainakin muistelen että kaikissa kasvimaidoissa on yleensä edes pikkuripaus suolaakin.
Jos tekee kotona kauramaitoa, siihen kannattaa laittaa ripaus suolaa ja sokeriakin, muuten se ei maistu "oikealle" maidolle.
Olen kokeillut tehdä kauramaitoa laittamalla kylmään veteen kaurahiutaleet ja murskaamalla ne sauvasekoittimella tai joskus kun oli blenderi.
Määristä en ole nyt varma, mutta jos laittaa ensin jonkin verran vettä ja kauraa, vettä voi lisätä kunnes koostumus miellyttää.
Ylijääneet kaurat voi keittää seuraavassa puurossa tai pakastaa.
Hyvää neljättä luukkua! Aamupala on tältä päivältä jo ohi, mutta eihän syöminen usein siihen lopu.
Itse tykkään tästä eniten jälkiruokana tai herkkuna.
Illalla tämä on hyvä ja helppo varmistus, jos pelkää syöneensä liian vähän, ja nälkä voisi yllättää yöllä.
- Luukku 1. Peruna
- Luukku 2. Kaurapuuro
- Luukku 3. Porkkanaletut
- Luukku 4. Kaura-ateria
- Luukku 5. Bataattikeitto, peltileipä ja kirjavinkki
- Luukku 6. Ruskeakastike
- Luukku 7. Riisipuuro
- Luukku 8. Papusoppa
- Luukku 9. Makaroni
- Luukku 10. Pitsa
- Luukku 11. Currykeitto
- Luukku 12. Muffinssit
- Luukku 13. Riisi, kirjavinkit
- Luukku 14. Mannapuurot
- Luukku 15. Vihreä keitto
- Luukku 16. Starch Blaster
- Luukku 17. Maustekastikkeet
- Luukku 18. Kaali ja riisi
- Luukku. 19. Bataatti
- Luukku 20. Rieskat, bataattikakut+keitto
- Luukku 21. Hampurilaisateria
- Luukku 22. Makaronilaatikko ja italiansalaatti
- Luukkku 23. Ruskea risotto ja punakaalilisuke
- Luukku 24. Pasteijat ja tortut
Tulin kurkkaamaan, mitä olitkaan kirjoittanut kaura- aterioista. Vähän samanlaisia olen tehnyt iltaisin valmiiksi jääkaappiin. Tosin noihin aamupaloihin olen laittanut myös lorauksen (tai vähän enemmänkin) kaura- tai soijajogurttia. Pellavarouhetta ehdottomasti minun pitää opetella käyttämään. Nyt on ollut eväillekin tarvetta, joten olen illalla tehnyt samankaltaisen seoksen hillopurkin kokoiseen lasipurkkiin. Pakastemarjojen ansiosta säilyy vähän pitempäänkin viileänä, ja paremmin vielä, jos on aikaa täyttää purkki vasta aamulla.
VastaaPoistaTerv. PS
Hei, kiva idea tuo, että jäiset marjat pitävät eväät viileänä.
PoistaPellavarouhe on tosiaan hyvä keksintö. Itse säilytän jääkaapissa ja jopa pakastimessa. Jostain kuulin, olikohan NutritionFacts.org-videolta, ettei se omega3 häviä kuumennettaessakaan. Tästä en ole varma.
Sillä on sellainen ominaisuus, että muodostaa nesteen kanssa hyytelön. Siksi se on hyvä sidosainekin varmaan leivonnassa, tosin maku voi joskus vaihdella, että sopiiko kaikkiin resepteihin. On varmaan kokeilemisen paikka, ja makuasia, että sekoittaako sen yönyli jo purkkiin, vai lisääkö vasta aamulla. Ja onko parempi sekoittaa se yönylipuuroon, vai jättää päällikerrokseksi? Voi olla, että maku on sen verran neutraali, ettei ole väliä. T: Struggle. Tämä ei nyt anna minun jostain syystä kommentoida omalta tililtäni, vaan laittaa anonyymiksi.
Hei. Minä puolestani erehdyksessä julkaisin kommenttini pari vuotta sitten pitämäni blogspot-blogini nimellä: Vanhoilla eväillä uuteen alkuun. Lopetin sen kirjoittamisen, kun en oikein tiennyt, löytääkö sitä kukaan. Tai sitten ajattelin, etten viitsi jakaa asioitani. Mahdollisesti myös elämänpiiri kävi niin pieneksi koronarajoitusten takia, ettei tuntunut olevan mitään sanottavaa. Nyt voisi olla kiva taas kirjoittaa, mutta blogin otsikko ei tunnu enää oikein ajankohtaiselta. Ehkä käyt joskus kurkkaamassa kirjoituksiani. Luultavasti se löytyy googlaamalla.
VastaaPoistaKiva että olet myös bloggaaja, käyn lukemassa blogiasi. Löysin sen jo profiilia klikkaamalla. Aivan, tämä bloggaaminen on sellaista usein, että motivaatio vaihtelee. Jos arveluttaa ettei kukaan lue, niin voi väsähtää kirjoittamaankin. Vaikka toisaalta sähköpostia tai kirjettäkään laittaessakaan ei harmita, jos sen lukee vain yksi ihminen Mutta jokainen bloggaaja varmaan tietää, että kyllä se kiva on jos lukijoita olisi. Nämä nykyajan algoritmit jotenkin myös häärivät välissä. Ei voi koskaan tietää,näkyykö kenellekään esim. googlen haussa, ja jos näkyy niin kuinka kauan.
PoistaT: Struggle. Taas lähti kommentti anonyyminä
VastaaPoista