Jouluaattohan on jo huomenna, joten laitetaan jouluisen näköistä ruokaakin.
Luvassa ovat nyt punakaalilisuke ja ruskea risotto.
Lautasella myös punajuurisalaatti, italiansalaatti ja pinaatilla koristeltu perunamuusi.
Ruskea risotto muistutti maksalaatikkoa, joten sopii joulun tunnelmaan.
Italiansalaattihan tehtiin jo eilisessä luukussa.
Tänään sekoitin keitettyä punajuuriraastetta soijajogurttiin.
Katsoin Atrian einespunajuurisalaatin valmistusaineet. Samat valkopippurit, etikat, sokerit ja suolat mainittiin. Lisäksi sinappi.
Siellä sanottiin säilykepunajuuri. Laitoin nyt itse keittämiäni suolattomia punajuuria.
En ole punajuurisalaattia koskaan syönyt, joten en pysty vertaamaan.
Punakaalilisuke:
Pilkoin punakaalit kattilaan, peitin vedellä ja laitoin mausteita.
Osan mausteista lisäsin vasta loppuvaiheessa.
Etikkaa, mustapippuria, inkivääriä ja lorauksen siirappia laitoin nyt aluksi. Muistan lukeneeni, että etikka auttaisi värin pysymistä. En huomannut vaikutusta.
Punakaalta keitetään, kunnes se on tarpeeksi kypsää omaan makuun. Voi mennä 30-40 minuuttiakin, tai tunti. Kypsä punajuuriraaste lopuksi sekaan, jos haluaa laittaa. Punajuuri palauttaa värin keitokseen.
Ellei ole raastetta, voi punajuuren pilkkoa tai raastaa raakana, ja keittää punakaalin mukana alusta asti.
Raastan ja pakastan yleensä punajuurta pusseihin aina, kun olen keittänyt niitä, siksi löytyy pakkasesta.
Mausteet:
- punaviinietikka tai mikä tahansa etikka
- inkivääri
- oregano
- persilja
- mustapippuri
- säilykepaprika
- tomaattisose
Kun punakaali alkoi olla valmista, lisäsin punajuuriraasteen ja oreganoa ym mausteita lisää. Oregano, ja miksei muutkin yrtit, raikastavat tuoksumaailmaa.
Ylimääräisen liemen, jos jää, voi siivilöidä pois ja keittää siihen vaikka spagetit.
Säilykepaprikat antavat makua ja värikkyyttä lisää.
Ruskea risotto:
- 1 dl esikypsytettyjä rikottuja ohrasuurimoita
- n. 80-120 g porkkanaa
- 1,5 dl vihreitä linssejä
- 1,5 dl pitkäjyväistä riisiä
Toinen ajatus oli käyttää muita mausteita, kuin mitä käytän yleensä.
Maun osalta en lupaa samankaltaisuutta maksalaatikon kanssa.
Vetäydyttyään sopii kyllä puolukkahillon ja perunamuusin kanssa. Toimii siis maksalaatikon tapaan, mutta ilman maksan makua.
Kirjoitin mausteet ylös pusseihin sitä mukaa. Jospa tästä tulisi ruoka, joka on hyvä voida toistaa.
Lopputuloksena tälle ei kuitenkaan tarvinnut patenttia alkaa hakemaan, vaikka hyvää olikin. Joten ihan maun mukaan.
Tässä kuitenkin ehdotukset:
- 2 rkl ketsuppia
- vähän siirappia
- 2tl-1 rkl soijakastiketta
- 1/4 tl garam masalaa
- ripaus cayennepippuria tai jalopenoja, jos haluaa tulista
- 1/2 dl tomaattisosetta
- 1/4 maustepippuria
- 1/4-1/2 tl mustapippuria
- 1/2 tl jauhettua paprikaa
- 2 rkl persiljaa
- Yrttejä, esim. korianterinlehti ja kirveli.
- loraus balsamietikkaa, sitruunaa, ym hapokasta halutessa
Mitä kauemmin keittää porkkanoita ja linssejä, ja sekoittaa linssejä kauhalla, sitä enemmän ne hajoavat.
Oli hyvä ja täyttävä ateria. Jokaista laatua lautasella, kuten jouluna usein otetaan.
Perinteikästä lanttua tässä nyt ei ole, mutta voisihan sekin sopia risottoon.
Tai lanttumuusiksi ja raasteeksi.
Kiitos kun luit! Huomenna viimeinen luukku.
Jätän kalenterin näkymään vielä kalenterina. Onneksi Blogit.fi-sivulle jää jatkossakin luukku-sanat näkyville.
1. luukkuun pääsee tästä , ja linkkejä on postauksien lopuissa, niin pääsee hyppimään kalenterissa.
Blogiarkiston kauttakin, ylä oikea laita, pääsee näkemään joulukuun ajan postaukset ja valikoimaan, minkä luukun haluaa avata.
Kommentit
Lähetä kommentti
Hei! Koska liikkeellä on ollut roskapostibotteja nyt, laitoin kommentteihin valvonnan. Varsinkin öisin pidän sen asetuksena. Kiitos kommentistasi, julkaisen luettuani sen ja vastaan mahdollisimman pian :) T: Struggle