Siirry pääsisältöön

Luukku 23. - WFPB - Ruskea risotto ja punakaali - Ohra ja riisi

Jouluaattohan on jo huomenna, joten laitetaan jouluisen näköistä ruokaakin.

Luvassa ovat nyt punakaalilisuke ja ruskea risotto. 

Lautasella myös punajuurisalaatti, italiansalaatti ja pinaatilla koristeltu perunamuusi.

Ruskea risotto muistutti maksalaatikkoa, joten sopii joulun tunnelmaan.

Italiansalaattihan tehtiin jo eilisessä luukussa.

Tänään sekoitin keitettyä punajuuriraastetta soijajogurttiin.

Katsoin Atrian einespunajuurisalaatin valmistusaineet. Samat valkopippurit, etikat, sokerit ja suolat mainittiin. Lisäksi sinappi.

Siellä sanottiin säilykepunajuuri. Laitoin nyt itse keittämiäni suolattomia punajuuria.

En ole punajuurisalaattia koskaan syönyt, joten en pysty vertaamaan.

Punakaalilisuke

Pilkoin punakaalit kattilaan, peitin vedellä ja laitoin mausteita. 

Osan mausteista lisäsin vasta loppuvaiheessa. 

Etikkaa, mustapippuria, inkivääriä ja lorauksen siirappia laitoin nyt aluksi. Muistan lukeneeni, että etikka auttaisi värin pysymistä. En huomannut vaikutusta.

Punakaalia keitetään, kunnes se on tarpeeksi kypsää omaan makuun. Voi mennä 30-40 minuuttiakin, tai tunti. Kypsä punajuuriraaste lopuksi sekaan, jos haluaa laittaa. Punajuuri palauttaa värin keitokseen.

Ellei ole raastetta, voi punajuuren pilkkoa tai raastaa raakana, ja keittää punakaalin mukana alusta asti.

Raastan ja pakastan yleensä punajuurta pusseihin aina, kun olen keittänyt niitä, siksi löytyy pakkasesta.

Mausteet:

  • punaviinietikka tai mikä tahansa etikka
  • inkivääri
  • oregano
  • persilja
  • mustapippuri
  • säilykepaprika
  • tomaattisose
Chili voisi toimia, samoin moni muu mauste. Ehkä laakerinlehti.

Kun punakaali alkoi olla valmista, lisäsin punajuuriraasteen ja oreganoa ym mausteita lisää. Oregano, ja miksei muutkin yrtit, raikastavat tuoksumaailmaa. 

Ylimääräisen liemen, jos jää, voi siivilöidä pois ja keittää siihen vaikka spagetit.

Säilykepaprikat antavat makua ja värikkyyttä lisää. 

Ruskea risotto

  • 1 dl esikypsytettyjä rikottuja ohrasuurimoita
  • n. 80-120 g porkkanaa
  • 1,5 dl vihreitä linssejä
  • 1,5 dl pitkäjyväistä riisiä
Kehittelin reseptiä hakien mahdollisimman maksalaatikon näköistä ruokaa. 

Toinen ajatus oli käyttää muita mausteita,  kuin mitä käytän yleensä.

Maun osalta en lupaa samankaltaisuutta maksalaatikon kanssa. 

Vetäydyttyään sopii kyllä puolukkahillon ja perunamuusin kanssa. Toimii siis maksalaatikon tapaan, mutta ilman maksan makua.

Kirjoitin mausteet ylös pusseihin sitä mukaa. Jospa tästä tulisi ruoka, joka on hyvä voida toistaa.

Lopputuloksena tälle ei kuitenkaan tarvinnut patenttia alkaa hakemaan, vaikka hyvää olikin. Joten ihan maun mukaan.

Tässä kuitenkin ehdotukset:

  • 2 rkl ketsuppia 
  • vähän siirappia
  • 2tl-1 rkl soijakastiketta
  • 1/4 tl garam masalaa
  • ripaus cayennepippuria tai jalopenoja, jos haluaa tulista
  • 1/2 dl tomaattisosetta
  • 1/4 maustepippuria
  • 1/4-1/2 tl mustapippuria
  • 1/2 tl jauhettua paprikaa
  • 2 rkl persiljaa
  • Yrttejä, esim. korianterinlehti ja kirveli. 
  • loraus balsamietikkaa, sitruunaa, ym hapokasta halutessa
Ensin porkkananpalaset ja linssit kiehumaan, ja muut mausteet. Yrtit ja tomaattisose lisätään loppupuolella.
Toisena ohrat, keittoaika 20 minuuttia, ja riisit, keittoika 10-15 minuuttia.

Mitä kauemmin keittää porkkanoita ja linssejä, ja sekoittaa linssejä kauhalla, sitä enemmän ne hajoavat.

Nuo säilykejalopenot ovat melko tulisia sittenkin. Makuasia. Cayennepippuristakin riittää ripaus yleensä.


Omaani laitoin liikaa korianterinlehtiä ja kirveliä, jopa 1/2 teelusikallista molempia. 

Ei ehkä niin paljoa olisi kannattanut. Hyvää silti. Kaikilla ei välttämättä natsaa, joten yrtit voi jättää poiskin, tai laittaa vähemmän.

Porkkanat antavat makeutta. Ne voi pilkkoa myös ihan pieniksi.

Oli hyvä ja täyttävä ateria. Jokaista laatua lautasella, kuten jouluna usein otetaan.

Perinteikästä lanttua tässä nyt ei ole, mutta voisihan sekin sopia risottoon.

Tai lanttumuusiksi ja raasteeksi. 

Kiitos kun luit! Huomenna viimeinen luukku

Jätän kalenterin näkymään vielä kalenterina. Onneksi Blogit.fi-sivulle jää jatkossakin luukku-sanat näkyville.

1. luukkuun pääsee tästä , ja linkkejä on postauksien lopuissa, niin pääsee hyppimään kalenterissa.

Blogiarkiston kauttakin, ylä oikea laita, pääsee näkemään joulukuun ajan postaukset ja valikoimaan, minkä luukun haluaa avata.

Luukku 1. Peruna
Luukku 2. Kaurapuuro
Luukku 3. Porkkanaletut
Luukku 4. Kaura-ateria
Luukku 5. Bataattikeitto, peltileipä ja kirjavinkki
Luukku 6. Ruskea kastike
Luukku 7. Riisipuuro
Luukku 8. Papusoppa
Luukku 9. Makaroni
Luukku 10. Pitsa
Luukku 11. Currykeitto
Luukku 12. Muffinssit
Luukku 13. Riisi, kirjavinkit
Luukku 14. Mannapuurot
Luukku 15. Vihreä keitto
Luukku 16. Starch Blaster
Luukku 17. Maustekastikkeet
Luukku 18. Kaali ja riisi
Luukku. 19. Bataatti
Luukku 20. Rieskat, bataattikakut+keitto
Luukku 21. Hampurilaisateria

Luukku 22. Makaronilaatikko ja italiansalaatti
Luukku 23. Ohrarisotto ja punakaalilisuke
Luukku 24. Tortut ja pasteijat

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 30€ - Maaliskuu 2 - Astiat

Maaliskuun toisen viikon ruokaostokset, sen jälkeen astioiden pariin. Unelmieni astiat ovat löytyneet, ja haluan kertoa niistä. Lopussa on viikon ruokaideat. = 5,15 € Yleisperuna harjattu 4,347 kg x 0,75 €/kg = 3,26 € Porkkana 2kg, 0,95 €/kg  = 1,89 € 11.3. eli viisi päivää sitten hain nämä Prismasta. Porkkanat makeita ja hyvin säilyneitä. Perunat hyviä. Näistä on tullut ja tulee vieläkin aika hyvin jo monia ruokalajeja, kuivakaapin palkokasvien ja viljojen täydentäessä. vaikka muuta juuresta ei nyt ole. Pakkasessa on palsternakkapihvejä pussillinen, riittää kun aina keittää perunat. Näistä voi tulla esim. porkkana-perunakeittoa, porkkanakastiketta  ja porkkanakakkua, ja keitettyjä perunoita, porkkalaa uunissa. Porkkanoita riittää raasteeksi. Porkkanaraastetta tai muusia tomaattikastikkeeseen, makeutuksena taatelisiivut, ja yksi porkkana menee makaronilaatikkoon . Hernekeittoonkin tarvitaan pari porkkanaa. 3,59 € Persilja 1,19 x 2 = 2,38 € Kurkku 0,318 kg x 3,79 €/kg = ...

WFPB - Ruokaostokset 30 € - Maaliskuu 1

Maaliskuun ensimmäisen viikon ruokaostokset. Ostosten jälkeen kahvisarvien tekoa pitkästä aikaa. Paljon kuvia. Kirpputorilla kierros, ja Puuilossa hankkimassa uusia keittiövälineitä. Vihannesleikkuri. Etsiessäni ratkaisua persiljan höyryttämiseen, törmäsin tietoon astiaturvallisuudesta. Varmasti monelle tuttua asiaa, mutta tuli nyt uudelleen ajankohtaiseksi koska lehtivihreiden syömiseen liittyy balsamiviinietikka, joka happona tehostaa kaikkien myrkkyjen irtoamista astioista, mikäli ne sellaisia sisältävät.  Postauksen loppupuolella jogurttikastike vielä, kun yritin tehdä tofuskagenia. Ja mitä lehtivihreitä vihanneksia näin kaupassa. Yleisperuna harjattu 0,75 €/kg x 4,56  kg = 3,42 € Naurispussi 0,99 €/kg Ei makutakuuta. Nauriita ostaessa kevättalvella on edettävä suunnitelma B takataskussa. Jouduin jopa 1/3 pellillisestä laittamaan pois kun tästä pussista tein paistettuja nauriita . = 5,76 € Persilja 1,29 € x 2 = 2,58 € Ruustinnan salaatti Prismasta 1,89 € Ruustinnan salaat...

WFPB - Ruokaostokset 37 € - Maaliskuu 3

Ruokaostokset ja mitä ostoksista tuli. Löytyi komea hapanjuurilimppukin, ja testasin taas kotimaisia omenoita. Juuri kun ehdin saada postauksen melkein valmiiksi, löysin mielenkiintoisen dokumenttielokuvan siemenistä, ja olen ihan ihmeissäni. Uusi lättyresepti syntyi vahingossa. Kerron, miten lehtivihreiden vihannesten kanssa on edennyt. Kuunnellaan Dr. Esselstynin loru uudelleen, siitä on kokoajan puuttunut minulla yksi vihannes. Astioissakin riittää ihmeteltävää. Jokaiselle jotakin. Ai niin, ja kauramaitoakin kokeilin tehdä, siitä jotain infoa mutta ei reseptiä. Muok.24.3 lisäsin pari kuvaa, pieniä tarkennuksia, linkki. = 4,75 € Yleisperuna harjattu 2,613 kg x 0,75 €/kg =  1,96 € Kaurahiutale  0,79 €/kg Luomu kaurahiutale Lidlistä 1,35 €/kg = 1,15 €/ 850 g  Riisi Lidlistä 0,85 €/kg Viiden minuutin kaurahiutaleet sopivat ruokatermoksessa tehtävään puuroon.  Kumpaakin, luomua ja tavallista hetken mielijohteesta.  Riisi: Suunnittelen tortillaa, ja sen ...

WFPB - Nauris uunissa - Paistetut nauriit

Maaliskuu tosiaan pyörähti käyntiin, ja ihme kyllä nauriita on nyt ollut jopa kahdessa kaupassa 0,99€/kg.  Näin kauniita ne ovat paistettuna. Jos näitä olisi vielä pääsiäisenä, saisi keltaista väriä pöytään.  En tiedä saavatko kaupat ne säilymään vielä pääsiäiseen asti optimaalisissa oloissa, mutta ei enää ainakaan kotijääkaapissa tunnu onnistuvan. *Lisäys 5.3. 2025: Alkaa olla kevät niin pitkällä, että nauriit eivät tahdo säilyä. Joten makutakuuta ei voi antaa. Syksyllä ja kesällä sitten uusi yritys, jolloin nauriit ovat parhaimmillaan. Ks. myös kommentit . * Nauris ei säily talven yli ihan niin hyvin kuin lanttu. Raakana en itse enää yritä näitä pistellä. Siksi tein uunissa. Koska nauriit myydään usein kilon pusseissa, näytän samalla miten saan menemään koko kilon kerralla. Nauriita ei tarvitse enää idättää jääkaapissa turhaan. Pesin nauriit. En kovin tarkkaan jäänyt kuuraamaan tuota rypyläistä osaa, koska leikkaan sen pois joka tapauksessa. Muutaman pienen otin tästä erill...

WFPB - Härkäpapujen keittäminen

Keitin härkäpapuja. Katsotaan kuvat pavuista ja työvaiheista. Keitto-ohje oli pussissa, liotettuna 30 minuuttia, ja suoraan pussista 50 min. Karviaisten tilan VOIMA - PAPU. 500 g.  https://karviaistentila.fi/tuotteet/voima-papu-harkapapu-kokonainen-gluteeniton/ Kaadoin siivilään ja tarkastelin, ja pavut vaikuttivat puhtailta. Härkäpavuista tulee mieleen vaikka kaulakoru. Oli pakko ihastella hetki näitä papuja. Jokainen papu oli yksilöllisen näköinen.  Laitoin pavut viiden litran kattilaan, se on isoin kattilani. Liotan ja keitän pavut aina mahdollisimman runsaassa vedessä. Täytinkin kattilan melkein kokonaan kylmällä vedellä. Lisätieto löytyi että pitäisikin liottaa lasi- tai muoviastiassa, koska metallissa kovettuvat puumaisiksi.  https://www.makelanluomutila.fi/shop/product/harkapapu-10-kg-luomu Vaikka olisi mahdollista keittää nämä hetikin, päätin liottaa pavut. Hyvä vinkki on että jos laittaa kellonajan ja päivämäärän milloin on laitettu likoamaan, ei tarvitse olla my...

WFPB - Ruokaostokset 40 € - Maaliskuu 4 - 137 €/kk

Viikon ruokamenot 40 euroa, yhteensä maaliskuussa (v.2025) 137 euroa. Leipomisia paljon, leipää ja kakkua. Ruokalista tulee olemaan aika tavallinen. Hernekeittoa, perunoita, kaalista ensin salaatit, sitten kaalipata. Peruna 0,85 €/kg, 4 kg =  3,39 €  Perunat olivat Aurum - lajiketta. Lidlistä. Nämä olivat niitä mitkä tosi hyvin säilyvät jääkaapissa keitettynä, ja pakastinkin jonkin ruuan missä oli näitä ja rakenne tuntui pärjäävän. Hyvä peruna sikäli. Piti aika paljon kuoria, mutta se vaihtelee. On näitä samoja perunoita pystynyt syömään kuorimattakin. Kevät alkaa olla. Kymppi kuivattu herne 3,18 €/kg , 500 g=   1,59 € Lidlistä. = 7.32 € Porkkana 1,060 kg x 1,09 €/kg =  1,16 € Kurkku Suomi 0,280 kg x 2,49 € =  0,70 € Keräkaali luomu 1,494 kg x 2,79 €/kg =  4,17 € Punajuuri 1,29 €/kg Alle 2 ja  3 €/kg vihanneksia, yhteensä 3,834 kg jaettuna 800 grammalla eli päivän suositusmäärällä vihannesta, saadaan 4,7925 päivää. Pyöreästi siis 4-5 päivää. Lidli...

WFPB - Ruokaostokset 31 € - Helmikuu 5 - 220 €/kk

Helmikuun 2025 loput ruokaostokset. Ostoksien jälkeen kuvia shoppailuretkiltä. Ruokana paistettua naurista ja perunaa, sekä jälkiruoaksi kahvia purkissa.  Appelsiini Navel 1,455 kg x 0,99 €/kg = 2,59 € Hävikkibanaanit K-marketista 2,09 kg x 1 € = 2,09 € Banaanit pakkaseen. Kuorin ja laitan n. kolmeen osaan, pakastepussiin. Eri hyllyille pakastimessa, kuin leivät ym. Banaanit saattavat pussin läpikin imeä makuja muista ruuista, ja myös banaanista tarttuu herkästi aromit.  Nice creamia  muutamalla mustikalla ja banaanikeksiä on tullut nyt tehtyä paljon.  = 7,47 € Appelsiini Navel Egypti 1,188 kg x 0,69 € = 0,82 € Yleisperuna harjattu 4,44 kg x 0,75 €/kg = 3,33€ Naurispussi 0,99/kg x 2 =  1,98 € Lanttu Lidlistä 1,122 kg x 1,19 € = 1,34 € Nauris oli sekä Lidlissä että Prismassa 0,99 kilo. Lidlissä olisi tarvittu äppi laskemaan hinta 1,49 eurosta, mutta Prismassa onnistui ilman korttia. = 6,62 € Kurkkusalaatti 5,53 €/kg, 360 g =  1,99 € Kaurajuoma luomu Oatly 1...

WFPB - Suomenpata - Nauris, omena, palsternakka, kaura

Yhden astian ruoka kokonaisista kauranjyvistä ja riisistä. Jompaa kumpaa tai molempia. Vihanneksena naurista, omenaa, ja palsternakkaa. Tein kaksi versiota, nauris-omena ja palsternakka-omena. Tämän voisi varmasti maustaa minkä vain pataruoan mukaan. Meksikonpata, italianpata tai vaikka chili sin carne. Siksi ajattelinkin että nimi voisi olla suomenpata, koska onnistuu kauralla ja kotimaisilla kasviksilla. Vaikka kotimaisuusaste ei täysin 100% olisikaan. Kotimaisuusaste lisääntyy vaihtamalla pavut härkäpapuihin. Ks.  härkäpavut, keittäminen. Ja tässä on osittain samoja ominaisuuksia kuin niillä pussihawaijinpadoilla ja -italianpadoilla, joita löytyi ennen vanhaan minunkin kaapistani. Ne olivat hyvä hätävara kun tarvitsi nopeasti ruokaa kattilallisen. Nyt voisi tehdä tästä hätävararuoan tekemällä tarvittavan maustesekoituksen valmiiksi.  Resepti-ideassa oli neljä lähtökohtaa: nopeus, alle puoli tuntia  kokonaisten kauranjyvien käyttäminen johonkin kasvisten keittoaika on ...

WFPB - Lidlissä ostoksilla, 40 € - Viikon ruokaostokset

Lidlistä noin viikoksi ruokaa. Ostoskoria kerätessäni pidin teemana ruokia, jotka voi tehdä ilman pilkkomista. Siksi ostin tölkkipapuja ja pakastevihanneksia. Jos lisätyn suolan vähentäminen kiinnostaa ja et vielä tiennyt: Lidlistä löytyy hyvä valikoima tölkkipapuja ilman lisättyä suolaa.  Lidlissä oli vastikään vegaanituotteet paljon esillä, ainakin tammikuussa veganuaryn ja vegaanihaasteen aikaan. Hyvä on varmaan katsastaa myös tällainen WFPB-viikkokin, ihan omatoimisesti. Tämä voi mahdollisesti auttaa suunnittelemaan kauppareissuja jos aloittelet kokokasvisruokavaliota, tai etsit kasvistuotteista inspiraatiota noin muuten.  Tuli muuten aika luomuhenkiset ostokset tällä kertaa, Lidlissä se tuntui jotenkin helpolta aina valita. Ja mahtui budjettiinkin, jonka ajattelin olevan siinä 35-40 euroa. En ostanut mausteita tai mitään erikoisempia lisukkeita.  = 4,79 € Nämä kaikki pavut olivat ilman lisättyä suolaa, ja kaikki muut luomua paitsi kidneypavut. 380 g/prk nesteineen ja...

Luukku 14 - Kaali - WFPB

Luukussa 14 on kaali. Kaali-ideoita ja kaalinkuvia on paljon, ja netistä löytyisi lisää ideoita joka päivä kokeiltavaksi. Joulukalenterin saisi täyteen pelkillä kaaliaiheilla. Tänään nyt ainakin kaalilaatikkoa ja kaalisalaatteja, ja muitakin vinkkejä. Kaalilaatikko n. 0,75 dl tai 1 dl ohrasuurimoita (Myllyn Paras esikypsytetty, rikottu) n. 1 dl soijarouhetta 300-400 g kaali n. 2 tl siirappia  pari porkkanaa 2 tl - 1 rkl kuivattua persiljaa 1/2 tai 1/4 tl jauhettua maustepippuria, tai kokonaisia 1 tl soijakastiketta halutessa Kaalilaatikossa oli nyt kaksi vaihetta, ensin paistoin ja keitin kattilassa aineksia vähän matkaa, sitten siirsin uuniin jatkamaan. Keitin siis eri kattilassa ensin ohraryynit vähässä vedessä. Laitoin myös soijarouhetta. Samaan aikaan paistoin kaalia ja porkkanoita eri kattilassa. Siten, etteivät aivan ruskistuneet, mutta pehmenivät ja muuttuivat läpikuultaviksi. Höyrytin niitä sen lisäksi kannen alla. Yhdistin sitten kaalit ohran kanssa samaan kattilaan, ja an...