Siirry pääsisältöön

Luukku 23. - WFPB - Ruskea risotto ja punakaali - Ohra ja riisi

Jouluaattohan on jo huomenna, joten laitetaan jouluisen näköistä ruokaakin.

Luvassa ovat nyt punakaalilisuke ja ruskea risotto. 

Lautasella myös punajuurisalaatti, italiansalaatti ja pinaatilla koristeltu perunamuusi.

Ruskea risotto muistutti maksalaatikkoa, joten sopii joulun tunnelmaan.

Italiansalaattihan tehtiin jo eilisessä luukussa.

Tänään sekoitin keitettyä punajuuriraastetta soijajogurttiin.

Katsoin Atrian einespunajuurisalaatin valmistusaineet. Samat valkopippurit, etikat, sokerit ja suolat mainittiin. Lisäksi sinappi.

Siellä sanottiin säilykepunajuuri. Laitoin nyt itse keittämiäni suolattomia punajuuria.

En ole punajuurisalaattia koskaan syönyt, joten en pysty vertaamaan.

Punakaalilisuke

Pilkoin punakaalit kattilaan, peitin vedellä ja laitoin mausteita. 

Osan mausteista lisäsin vasta loppuvaiheessa. 

Etikkaa, mustapippuria, inkivääriä ja lorauksen siirappia laitoin nyt aluksi. Muistan lukeneeni, että etikka auttaisi värin pysymistä. En huomannut vaikutusta.

Punakaalia keitetään, kunnes se on tarpeeksi kypsää omaan makuun. Voi mennä 30-40 minuuttiakin, tai tunti. Kypsä punajuuriraaste lopuksi sekaan, jos haluaa laittaa. Punajuuri palauttaa värin keitokseen.

Ellei ole raastetta, voi punajuuren pilkkoa tai raastaa raakana, ja keittää punakaalin mukana alusta asti.

Raastan ja pakastan yleensä punajuurta pusseihin aina, kun olen keittänyt niitä, siksi löytyy pakkasesta.

Mausteet:

  • punaviinietikka tai mikä tahansa etikka
  • inkivääri
  • oregano
  • persilja
  • mustapippuri
  • säilykepaprika
  • tomaattisose
Chili voisi toimia, samoin moni muu mauste. Ehkä laakerinlehti.

Kun punakaali alkoi olla valmista, lisäsin punajuuriraasteen ja oreganoa ym mausteita lisää. Oregano, ja miksei muutkin yrtit, raikastavat tuoksumaailmaa. 

Ylimääräisen liemen, jos jää, voi siivilöidä pois ja keittää siihen vaikka spagetit.

Säilykepaprikat antavat makua ja värikkyyttä lisää. 

Ruskea risotto

  • 1 dl esikypsytettyjä rikottuja ohrasuurimoita
  • n. 80-120 g porkkanaa
  • 1,5 dl vihreitä linssejä
  • 1,5 dl pitkäjyväistä riisiä
Kehittelin reseptiä hakien mahdollisimman maksalaatikon näköistä ruokaa. 

Toinen ajatus oli käyttää muita mausteita,  kuin mitä käytän yleensä.

Maun osalta en lupaa samankaltaisuutta maksalaatikon kanssa. 

Vetäydyttyään sopii kyllä puolukkahillon ja perunamuusin kanssa. Toimii siis maksalaatikon tapaan, mutta ilman maksan makua.

Kirjoitin mausteet ylös pusseihin sitä mukaa. Jospa tästä tulisi ruoka, joka on hyvä voida toistaa.

Lopputuloksena tälle ei kuitenkaan tarvinnut patenttia alkaa hakemaan, vaikka hyvää olikin. Joten ihan maun mukaan.

Tässä kuitenkin ehdotukset:

  • 2 rkl ketsuppia 
  • vähän siirappia
  • 2tl-1 rkl soijakastiketta
  • 1/4 tl garam masalaa
  • ripaus cayennepippuria tai jalopenoja, jos haluaa tulista
  • 1/2 dl tomaattisosetta
  • 1/4 maustepippuria
  • 1/4-1/2 tl mustapippuria
  • 1/2 tl jauhettua paprikaa
  • 2 rkl persiljaa
  • Yrttejä, esim. korianterinlehti ja kirveli. 
  • loraus balsamietikkaa, sitruunaa, ym hapokasta halutessa
Ensin porkkananpalaset ja linssit kiehumaan, ja muut mausteet. Yrtit ja tomaattisose lisätään loppupuolella.
Toisena ohrat, keittoaika 20 minuuttia, ja riisit, keittoika 10-15 minuuttia.

Mitä kauemmin keittää porkkanoita ja linssejä, ja sekoittaa linssejä kauhalla, sitä enemmän ne hajoavat.

Nuo säilykejalopenot ovat melko tulisia sittenkin. Makuasia. Cayennepippuristakin riittää ripaus yleensä.


Omaani laitoin liikaa korianterinlehtiä ja kirveliä, jopa 1/2 teelusikallista molempia. 

Ei ehkä niin paljoa olisi kannattanut. Hyvää silti. Kaikilla ei välttämättä natsaa, joten yrtit voi jättää poiskin, tai laittaa vähemmän.

Porkkanat antavat makeutta. Ne voi pilkkoa myös ihan pieniksi.

Oli hyvä ja täyttävä ateria. Jokaista laatua lautasella, kuten jouluna usein otetaan.

Perinteikästä lanttua tässä nyt ei ole, mutta voisihan sekin sopia risottoon.

Tai lanttumuusiksi ja raasteeksi. 

Kiitos kun luit! Huomenna viimeinen luukku

Jätän kalenterin näkymään vielä kalenterina. Onneksi Blogit.fi-sivulle jää jatkossakin luukku-sanat näkyville.

1. luukkuun pääsee tästä , ja linkkejä on postauksien lopuissa, niin pääsee hyppimään kalenterissa.

Blogiarkiston kauttakin, ylä oikea laita, pääsee näkemään joulukuun ajan postaukset ja valikoimaan, minkä luukun haluaa avata.

Luukku 1. Peruna
Luukku 2. Kaurapuuro
Luukku 3. Porkkanaletut
Luukku 4. Kaura-ateria
Luukku 5. Bataattikeitto, peltileipä ja kirjavinkki
Luukku 6. Ruskea kastike
Luukku 7. Riisipuuro
Luukku 8. Papusoppa
Luukku 9. Makaroni
Luukku 10. Pitsa
Luukku 11. Currykeitto
Luukku 12. Muffinssit
Luukku 13. Riisi, kirjavinkit
Luukku 14. Mannapuurot
Luukku 15. Vihreä keitto
Luukku 16. Starch Blaster
Luukku 17. Maustekastikkeet
Luukku 18. Kaali ja riisi
Luukku. 19. Bataatti
Luukku 20. Rieskat, bataattikakut+keitto
Luukku 21. Hampurilaisateria

Luukku 22. Makaronilaatikko ja italiansalaatti
Luukku 23. Ohrarisotto ja punakaalilisuke
Luukku 24. Tortut ja pasteijat

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Huhtikuu 2

Tällä viikolla ei tarvinnut perunaa, kun hain edellisten ostosten perunat vasta viime loppuviikosta. Ostin nyt bataattia vähän lisähöysteeksi. Ostokset noin 50 euroa. Siitä 16,5 euroa mustikoihin, kuten viimekin viikolla, joita en olisi tarvinnut ihan heti. Nostivat siis hieman normaalia viikkoruokasummaa, mutta eipä se mitään. Sitten ei tarvitse mustikoita miettiä enää joka kauppareissulla.  Olen tässä harkinnut, että tämän kuun vedän vähän löysemmin eli en pyri mihinkään alle 150 euroon.  Ihan sama mitä menee, kun olen nyt pitänyt kaapintyhjennysviikkoja, eli silloin syödään mitä on valmiina ja tyhjennellään vajaita paketteja. Vieläkin oikeastaan pystyy jatkamaan. Haen seuraavaksi mitä mieleen juolahtaa, mistä pidän ja mikä on in. Katson kilohintaa toki, ei siitä tavasta eroonkaan enää varmaan heti pääse. Tämä ei muutu edullisuutta etsivästä ruokablogista kalliin ruuan blogiksi. = 5,24 € Bataattia 2,025 kg x 2,59 €/kg  = 2,35 € Omena Jonagold 0,403 kg x 1,39 €/kg = 0,56 € Mandariini

WFPB - Ruokaostokset 55 €- Huhtikuu 1- Pääsiäinen

Pääsiäisen ruokaostokset ja muut. 55 euroa, ja lisäys maaliskuun ostoksiin.  Lopussa ruokasuunnitelmaa ja ideoita. = 13,59 € Luomu Ruisjauho 2,29 €/kg Luomu Täysjyvävehnäjauho 1,99 €/kg Kaurahiutale 0,99 x2 1,25 €/kg = 1,98   € Kidneypavut 2 x 0,69 € Mustapavut 0,75 € Tumma makaroni 4x 0,45/400g , 1,13 €/kg = 1,80 € 2kg Tyrnävän Jauhoinen peruna0,80 €/kg = 1,59 € Kotimaista yleisperuna 5 kg x 0,40 €/kg = 1,99 € Tärkkelyspitoisten osuus on kaikista tärkein, koska nämä ovat ruokia joilla jaksaa. = 5,3 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Kurkku 0,276 kg x 2,99 €/kg = 0,83 € Basilika 1,39 €  Porkkanat 1,29 e/kg = 6,93 € Luomu appelsiini x 2, 1,99 €/kg = 3,98 €  Luomu banaani 0,682 kg x 1,95 €/kg = 1,06 € Mandariini 1kg = 1,89 €  = 16,58 € Pakastemustikka 2 X 8,29 €/kg = 1,84 € Rainbow paseerattu tomaatti luomu 500g 0,92 € x2, 1,84 € /kg  = 5,24 € Saarioinen Mämmi 700g 4,27 €/kg = 2,99 €  Alpro No Sugars Soijajuoma   2,15 €/l Kuva vanhasta purkista mutta kuitenkin. Purkkimallistot kun muuttuu, p

WFPB - Ruokaostokset 35 € - Maaliskuu 4 - 95 €/kk

 35 euron ruokaostokset, Lidlistä ja Prismasta. Molempiin kauppoihin meni yli 15 euroa ja risat. = 7,25 € Yleisperuna 0,40 €/kg x 5 = 1,99 € Yleisperuna 0,80 €/kg x 2 = 1,59 € Bataatti 1,420 kg x 2,59 €/kg = 3,68 € = 2,7 € Luomu tofu natural 1, 35 x 2 , 6,75 €/kg = 10,92 € Punajuuri 1 kg = 1,29 € Nauris = 0,297 kg x 2,19 €/kg = 0,65 € Persilja 1,19€ x 3 =  3,57 € Kurkku 0,294 kg  x 2,79 € = 0,82 € Suippokaali 1,283 € x 2,29 €/kg = 3,49  Palsternakka 0,582 kg x 1,89 €/kg = 1,10 € Palsternakkaa perunamuusiin. = 3,49 € Lehtikaali 0,5 kg x 6,98 €/kg  = 7,5 € Luomu banaani 0,908 kg x 1,95 €/kg = 1,77 € Banaani 0,266  €x 1,55 € = 0,41 € Omena 0,604 kg x 1,09 € = 0,66 e Verigreippi 0,600 kg x 1,39 € = 0,63 € Appelsiini 0,954 kg x 1,39 €/kg = 1,33 € Mandariinipussi 1 kg x 2,70 €  = 2,44 € Grillausmauste ei lisättyä suolaa 0,35 kg x 24,29 €/kg = 0,85 € Mustapippurirouhe  0,65 kg x 24,46 €/kg = 1,59 € Siinä olivat ostokset maaliskuun viimeistä viikkoa varten. Mandariinipussissa on nyt jäljell

WFPB - Ruokaostokset 15 € - Maaliskuu 3

15 euroa. Entisiäkin jäljellä niin hain vain vihanneksia ja hedelmiä. Olen viikkomenussakin vasta puolessa välissä.  Jätin pari euroa varaa perunoille, joita vielä ei mahtunut jääkaappiin. 2-3 eurolla siis perunaa. = 6,86 € Porkkanat 1,29 €/ kg Kartanon salaatti 2 kpl 2 € Persilja 1,19 € Basilika 1,39 € Kurkku 3,29 €/kg x 0,302 kg = 0,99 € Lisäksi jäljellä on vielä nauris, muutama porkkana ja kaalta. Punajuuret keitettynä. = 4,38 € Luomu banaani 1,226 € x 1,95 €/kg = 2,39 € Veriappelsiini 1,5kg 1,33€/kg = 1,99 € Siinäpä ostokset, muuta ei tarvittu. Enkä olisi tarvinnut näitäkään. Tulikin niin kiireinen viikko, että puolet päivästä aina jossain ulkona rieskan ja banaanin turvin, sitten kun ehtii taas syömään niin kuluu vain joku pari rasiaa. Puurokin lykkää aina viikkosuunnitelman seuraavaa ruokaa puolella päivällä. Eilen vasta sain paistettua punajuuripihvit, jotka olivat viikkomenussa . Savutofuakin vielä jäljellä. Viikkomenu tuli sävellettyä tällä kertaa vähän työlääksi. Ei millään

Luukku 14 - Kaali - WFPB

Luukussa 14 on kaali. Kaali-ideoita ja kaalinkuvia on paljon, ja netistä löytyisi lisää ideoita joka päivä kokeiltavaksi. Joulukalenterin saisi täyteen pelkillä kaaliaiheilla. Tänään nyt ainakin kaalilaatikkoa ja kaalisalaatteja, ja muitakin vinkkejä. Kaalilaatikko n. 0,75 dl tai 1 dl ohrasuurimoita (Myllyn Paras esikypsytetty, rikottu) n. 1 dl soijarouhetta 300-400 g kaali n. 2 tl siirappia  pari porkkanaa 2 tl - 1 rkl kuivattua persiljaa 1/2 tai 1/4 tl jauhettua maustepippuria, tai kokonaisia 1 tl soijakastiketta halutessa Kaalilaatikossa oli nyt kaksi vaihetta, ensin paistoin ja keitin kattilassa aineksia vähän matkaa, sitten siirsin uuniin jatkamaan. Keitin siis eri kattilassa ensin ohraryynit vähässä vedessä. Laitoin myös soijarouhetta. Samaan aikaan paistoin kaalia ja porkkanoita eri kattilassa. Siten, etteivät aivan ruskistuneet, mutta pehmenivät ja muuttuivat läpikuultaviksi. Höyrytin niitä sen lisäksi kannen alla. Yhdistin sitten kaalit ohran kanssa samaan kattilaan, ja annoin

WFPB - Viikon menu - Maaliskuu 1 - Ruokasuunnitelma

Ruokasuunnitelma viikoksi. Kuusi kohtaa ruokaideoita, joista kohdassa 6 on puurot, leivät ja jälkkärit.  1. Riisi ja pavut Ensimmäisenä jotain, mihin voi laittaa basilikaa.  Kun tekee yhdenastian ruoan ,  riisin ja pavut, tai  riisin ja tomaattikastikkeen ja minkä tahansa vastaavan ruoan, jos ruoasta tulee mautonta, voi laittaa tuoreita basilikan lehtiä revittynä, niin ruoka muuttuukin tosi kivaksi elämykseksi. Basilikarisottoa teen joskus arborioriisistäkin. Kiva käyttää koko ruukku, tai miksei kaksikin ruukkua basilikaa. Perunaa kylkeen. Valmiiksi tein jo sekoitusta, missä on kaikenlaisia jyviä ja linssejä. Eniten riisiä. Tätä kun kaataa 1 mitta + 2 vettä, saa yhden astian ruoan valmistuksen haudutuspadassakin helposti aloitettua.  Omaa maustesekoitustakin kannattaa tehdä johonkin pieneen purkkiin. Käy myös pöytämausteena sitten. 2. Palsternakka-perunamuusi ja punajuuri-mustapapupihvit Palsternakasta on ideoita , ja nyt ruokalistalle niistä valikoitui palsternakka-perunamuusi. Pun

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

Luukku 22. - WFPB - Makaronilaatikko ja italiansalaatti

Tuli ehkä paras makaronilaatikko pitkiin aikoihin. Italiansalaattikin onnistui. Makaronilaatikko: 1 pussi/400 g tummaa makaronia 1 porkkana n.100g mustapapuja (n. alle puoli tölkillistä, valutettuja) vettä Mausteet: 1 rkl soijakastike 1/2 tl mustapippuri 1/4 tl maustepippuri 1/8 tl valkopippuri, tai ripaus loraus ketsuppia 200 C noin tunti Mustapippurimääräni, 1/2 teelusikallista, voi olla paljon jollekin. Tässä oli jonkin verran potkua nyt.  Ketsuppia lorahti siten, että huuhtelin lopun ketsuppipullon. En tiedä paljonko meni. Soijakastiketta 1 rkl voi olla paljon suolaa, mutta kannattaa maistella. Vettä meni jotain alle puolitoista litraa. Keitin vedenkeittimessä litran. Vielä ketsuppipullosta ja mukista lisää, ja että peittyy hyvin. Sekoitin mausteet ensin veteen mukissa, ja sekoitin vuokaan, että varmasti leviävät. Porkkanaraastetta näytti ensin olevan tosi paljon, mutta hyvin se sinne lopulta upposi. Paistoin 200C- asteisessa uunissa noin tunnin, ilman kantta. Noin tunnin päästä al

WFPB - Leipä - Täysjyväjauhot ja kaura

Tuoretta leipää. Tällä kertaa limppumallinen leipä.  Leipä: 3-4 dl vettä loraus siirappia esim 3 tl ripaus suolaa, maun mukaan, esim.1/4 tl 2 tl kuivahiivaa 2,5 dl pikakaurahiutaleita 1 dl ruisjauhoja n. 4 dl täysjyvävehnäjauhoja Lämpöiseen veteen kuivahiiva, ripaus suolaa ja sokeria/siirappia. Lisää kaurahiutaleet ja ruisjauho, sekoittele. Lisää täysjyvävehnäjauhoja niin, että syntyy paksu, puukauhalla vaivalloisesti sekoitettava taikina. Voit vaivata taikinaa metallisella tai puisella lusikalla. Leipään tulee suolaa maun mukaan, vähäsuolaisesti tai ei. Laitan myös yleensä lorauksen siirappia tai sokeria, koska se voi mahdollisesti auttaa kuivahiivaa heräämään paremmin. Pieni ripaus voi parantaa myös leivän maistuvuutta. Tämä taikina tarttuu käsiin, joten siksi mieluummin vaivaaminen lusikalla.  Vaivaamisen jälleen irrottele jauhojen avulla reunoilta ja ota taikinapallo käteen. Leipää voi muovailla ilmassakin vähän, taittelemalla ja sitten kerätä alapuolelle taikinaa. Voit laittaa suo

WFPB - Savutofulaatikko

Laatikko tai kiusaus savutofusta ja perunasta. Nesteenä voi käyttää pelkkää vettä. Kauramaitokin on kiva, jos haluaa valkoista kermaperunan näköistä. Tästä tuli vähän simppeliä, kun en laittanut mitään mausteita. Ainekset pilkotaan vuokaan, peitetään nesteellä.  Savutofulaatikko 2 l vuokaan 100 g savutofua perunaa vettä kauramaitoa, halutessa Pilko perunat ja savutofu vuokaan, peitä nesteellä. Paista uunissa n. 200 C kunnes valmistuu.  Keltaisen tai punaisen pussin perunoita.  Tästä määrästä ei montaa ateriaa tullut, mutta muuten melko täyttävää. Puolitan tofun per laatikko vain sen takia, että saan vähennettyä suolan määrää. Makuasioita, miten haluaa laittaa. Tässä oli nyt suolaa 1,7 g/ 100g. Lidlistä ostettu. Vedellä peittoon suurin piirtein. Olisi voinut enemmänkin antaa pinnan ruskettua, mutta otin nyt pois vain ajoissa. Jos haluaisi kermaisemman näköistä, voisi keittää perunoita ensin hetki kattilassa samalla hämmentäen, ja kaataa sitten vasta vuokaan vesineen, ja paistumaan. Hämm