Siirry pääsisältöön

Luukku 23. - WFPB - Ruskea risotto ja punakaali - Ohra ja riisi

Jouluaattohan on jo huomenna, joten laitetaan jouluisen näköistä ruokaakin.

Luvassa ovat nyt punakaalilisuke ja ruskea risotto. 

Lautasella myös punajuurisalaatti, italiansalaatti ja pinaatilla koristeltu perunamuusi.

Ruskea risotto muistutti maksalaatikkoa, joten sopii joulun tunnelmaan.

Italiansalaattihan tehtiin jo eilisessä luukussa.

Tänään sekoitin keitettyä punajuuriraastetta soijajogurttiin.

Katsoin Atrian einespunajuurisalaatin valmistusaineet. Samat valkopippurit, etikat, sokerit ja suolat mainittiin. Lisäksi sinappi.

Siellä sanottiin säilykepunajuuri. Laitoin nyt itse keittämiäni suolattomia punajuuria.

En ole punajuurisalaattia koskaan syönyt, joten en pysty vertaamaan.

Punakaalilisuke

Pilkoin punakaalit kattilaan, peitin vedellä ja laitoin mausteita. 

Osan mausteista lisäsin vasta loppuvaiheessa. 

Etikkaa, mustapippuria, inkivääriä ja lorauksen siirappia laitoin nyt aluksi. Muistan lukeneeni, että etikka auttaisi värin pysymistä. En huomannut vaikutusta.

Punakaalia keitetään, kunnes se on tarpeeksi kypsää omaan makuun. Voi mennä 30-40 minuuttiakin, tai tunti. Kypsä punajuuriraaste lopuksi sekaan, jos haluaa laittaa. Punajuuri palauttaa värin keitokseen.

Ellei ole raastetta, voi punajuuren pilkkoa tai raastaa raakana, ja keittää punakaalin mukana alusta asti.

Raastan ja pakastan yleensä punajuurta pusseihin aina, kun olen keittänyt niitä, siksi löytyy pakkasesta.

Mausteet:

  • punaviinietikka tai mikä tahansa etikka
  • inkivääri
  • oregano
  • persilja
  • mustapippuri
  • säilykepaprika
  • tomaattisose
Chili voisi toimia, samoin moni muu mauste. Ehkä laakerinlehti.

Kun punakaali alkoi olla valmista, lisäsin punajuuriraasteen ja oreganoa ym mausteita lisää. Oregano, ja miksei muutkin yrtit, raikastavat tuoksumaailmaa. 

Ylimääräisen liemen, jos jää, voi siivilöidä pois ja keittää siihen vaikka spagetit.

Säilykepaprikat antavat makua ja värikkyyttä lisää. 

Ruskea risotto

  • 1 dl esikypsytettyjä rikottuja ohrasuurimoita
  • n. 80-120 g porkkanaa
  • 1,5 dl vihreitä linssejä
  • 1,5 dl pitkäjyväistä riisiä
Kehittelin reseptiä hakien mahdollisimman maksalaatikon näköistä ruokaa. 

Toinen ajatus oli käyttää muita mausteita,  kuin mitä käytän yleensä.

Maun osalta en lupaa samankaltaisuutta maksalaatikon kanssa. 

Vetäydyttyään sopii kyllä puolukkahillon ja perunamuusin kanssa. Toimii siis maksalaatikon tapaan, mutta ilman maksan makua.

Kirjoitin mausteet ylös pusseihin sitä mukaa. Jospa tästä tulisi ruoka, joka on hyvä voida toistaa.

Lopputuloksena tälle ei kuitenkaan tarvinnut patenttia alkaa hakemaan, vaikka hyvää olikin. Joten ihan maun mukaan.

Tässä kuitenkin ehdotukset:

  • 2 rkl ketsuppia 
  • vähän siirappia
  • 2tl-1 rkl soijakastiketta
  • 1/4 tl garam masalaa
  • ripaus cayennepippuria tai jalopenoja, jos haluaa tulista
  • 1/2 dl tomaattisosetta
  • 1/4 maustepippuria
  • 1/4-1/2 tl mustapippuria
  • 1/2 tl jauhettua paprikaa
  • 2 rkl persiljaa
  • Yrttejä, esim. korianterinlehti ja kirveli. 
  • loraus balsamietikkaa, sitruunaa, ym hapokasta halutessa
Ensin porkkananpalaset ja linssit kiehumaan, ja muut mausteet. Yrtit ja tomaattisose lisätään loppupuolella.
Toisena ohrat, keittoaika 20 minuuttia, ja riisit, keittoika 10-15 minuuttia.

Mitä kauemmin keittää porkkanoita ja linssejä, ja sekoittaa linssejä kauhalla, sitä enemmän ne hajoavat.

Nuo säilykejalopenot ovat melko tulisia sittenkin. Makuasia. Cayennepippuristakin riittää ripaus yleensä.


Omaani laitoin liikaa korianterinlehtiä ja kirveliä, jopa 1/2 teelusikallista molempia. 

Ei ehkä niin paljoa olisi kannattanut. Hyvää silti. Kaikilla ei välttämättä natsaa, joten yrtit voi jättää poiskin, tai laittaa vähemmän.

Porkkanat antavat makeutta. Ne voi pilkkoa myös ihan pieniksi.

Oli hyvä ja täyttävä ateria. Jokaista laatua lautasella, kuten jouluna usein otetaan.

Perinteikästä lanttua tässä nyt ei ole, mutta voisihan sekin sopia risottoon.

Tai lanttumuusiksi ja raasteeksi. 

Kiitos kun luit! Huomenna viimeinen luukku

Jätän kalenterin näkymään vielä kalenterina. Onneksi Blogit.fi-sivulle jää jatkossakin luukku-sanat näkyville.

1. luukkuun pääsee tästä , ja linkkejä on postauksien lopuissa, niin pääsee hyppimään kalenterissa.

Blogiarkiston kauttakin, ylä oikea laita, pääsee näkemään joulukuun ajan postaukset ja valikoimaan, minkä luukun haluaa avata.

Luukku 1. Peruna
Luukku 2. Kaurapuuro
Luukku 3. Porkkanaletut
Luukku 4. Kaura-ateria
Luukku 5. Bataattikeitto, peltileipä ja kirjavinkki
Luukku 6. Ruskea kastike
Luukku 7. Riisipuuro
Luukku 8. Papusoppa
Luukku 9. Makaroni
Luukku 10. Pitsa
Luukku 11. Currykeitto
Luukku 12. Muffinssit
Luukku 13. Riisi, kirjavinkit
Luukku 14. Mannapuurot
Luukku 15. Vihreä keitto
Luukku 16. Starch Blaster
Luukku 17. Maustekastikkeet
Luukku 18. Kaali ja riisi
Luukku. 19. Bataatti
Luukku 20. Rieskat, bataattikakut+keitto
Luukku 21. Hampurilaisateria

Luukku 22. Makaronilaatikko ja italiansalaatti
Luukku 23. Ohrarisotto ja punakaalilisuke
Luukku 24. Tortut ja pasteijat

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 7 € - Lokakuu 4 - 80 €/kk

Ruokaostospostauksen aika.  Katsotaan mitä tuli. Vältin ostelua ja kaupassakäyntiä, että saisin lokakuun ruokakulut alas.  Kaupassa kävelin vaikka minkä herkullisen ohitse. Haksahdin silti kalliiseen pikaruokaan, josta kuvat alempana. Tumma makaroni 1, 13€/ kg 400g,0,45  € X 2 = 0,90 € Omena Suomi 0,386 kg x 2,49  €/kg = 0,96 € Satsuma 0,99 €/kg x 0,564 kg = 0,56 € Ruukkupersilja 1,07 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Piti laittaa koti mahdollisimman edustavaan ja sievään kuntoon hetkellisesti, ja siksi laitoin näitä ruukkuihin pöydille. Ostin tulilatvankin. Se maksoi vain alle 3 euroa Lidlissä, näillä pystyi täydentämään sisustusta vielä sitäkin halvemmalla. Salaattipurkin viereen mandariini- ja omena-asetelma. Edullista sisustamista hyötykasveilla. = 1,69  € Kauramaito Prismasta. Varsinaiset ruokaostokset tekivät n. 7  € , huvituksiin 7,90 € eli Picnicissä nautittu patonkisämpylä. En laske ruokakuluihin, mutta pitää tilittää jotta en ensin kerro vain kokokasvisruokavaliolla olosta sädekeh

WFPB - Ruokaostokset 90 € - Marraskuu 1 ja 2

 Marraskuun parin ensimmäisen viikon ruokaostokset.  Sen verran silppuisia kauppareissuja, että alkaa olla hinnat ja kuitit sekaisin. Selvittelin minkä pystyin, ja sain aikaan melko tarkat laskelmat. Jostain maustepussista ja omenasta nyt koira taisi syödä kuitit. Sovelluksien kanssa en pelaa, joten niistä ei ole apua tässä. Yhden jäätelön taas söin, ja siitä lensi paperi roskiin. Luulin ottaneeni kuvan, mutta ei sitä löytynytkään.  Ostokset ovat silppua koska jokainen kerta kun tein vaikkapa turhan reissun Lidlin ohi, tai mitä lie olin hakemassa milloinkin muutakin kuin ruokaa, niin otin aina pussillisen vaikkapa kaurahiutaletta ja makaronia, että saa kaapit sopivan täyteen. Pääsee kohta joulun viettoon niin, ettei tarvitse yhden kaurahiutalepaketin takia alkaa miettiä kauppareissuja. Kaikki mikä maksaa alle 1€/kg ovat taas olleet kuukauden suosikkituotteinani varsinkin energianlähteiden osalta.  Maustekaappiakin joudun jo alkaa täyttämään uudelleen, sentään siellä ei mitään kolme vuo

WFPB - Ruokaostokset 45 € - Lokakuu 3

 Lokakuun kolmannen viikon ruokaostokset. Tässä on täksi ja ensiviikoksi syömistä.  =6,85 € Combino täysjyväspagetti 2x 0,95 €/500g = 1,90 €/kg Punaiset linssit  500 g 1,99 €, 3,98 €/kg Luomu mustapavut Freshona 4 x 0,74 € = 2,96 € Lidlissä on ollut näitä tölkkipapuja jotenkin vähänlaisesti viimeaikoina, ja kysyin asiasta myyjältä. Kuulemma toimitusvaikeuksia ollut. Oli juuri mielessä että voisin ostaa koko laatikon kerralla kun alkavat loppua kotoakin muttei sieltä täyttä laatikkoa enää löytynyt. = 4,95 € Pirkka banaani 1,638 kg x 1,99 €/kg = 3,26 € K-Menu kivetön luumu 200 g  8,45 €/kg = 1,69 € Luumusoppaa, riisipuuron kanssa. Meira Kurkuma 24g 31,25 €/kg =  0,75 €  =1,37 € Kurkku 0,686 kg x 1,99 € = 1,37 € Kurkku oli Lidlissä tarjouksessa, sehän ei nyt aina ole näin halpaa. Baresa luomu tomaattimurska 12 X 0,99€/500g = 11,88 € Lauantai-illan puuhapussi Lidlistä 8,5 €: = 1,69 € Jauhoinen peruna 0,85 €/kg = 5,32 € Persimoni 0,704 €/kg x 1,99 €/kg = 1,40 € Kotimaiset omenat 1 kg, 2,

WFPB - Keitto -Rosmariini ja curry

Keltainen keitto syksyyn, talveen tai mihin vuodenaikaan hyvänsä. Helppo koota kuivakaapin aineksista ja perus perunoista ja porkkanoista.  Laitoin reseptiä ylös koska tähän keittoon tulikin riisiä, ja mausteeksi rosmariinia. Kumpaakaan ainesta en ole keitoissa useinkaan käyttänyt. Perus pohja on vanha tuttu, eli peruna, porkkana ja linssit.  Peruna-porkkana-rosmariini-currykeitto: 1-2 porkkanaa n. litra perunoita, jauhoisia esim Afra. 0,5 dl punaisia kuivattuja linssejä 0,5 dl riisiä n.1-1,5 l vettä 1/2 tl suolaton currymauste 1/4 - 1/2 tl rouhittu mustapippuri 1/2 tl kuivattu rosmariini Tarvittaessa: Maun mukaan loraukset suolaisia maustekastikkeita kuten ketsuppi, sinappi, soijakastike tai ripottelu suolaa. Tai esim. Herbamare suolaa pintaan tms. ja/tai loraus tomaattisosetta tai paseerattua tomaattia. Kuori ja pilko ensin porkkanat. Laita kiehumaan. Mausta. Keitä porkkanoita reilusti vaikka 10-15 minuuttia, tai kunnes alkavat jo pehmetä hyvin. Kuori tarvittaessa, ja pilko perunat. 

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo kannattaa tark

Punajuurien keittäminen ja balsamiviinietikkakastike

Oletko joskus miettinyt, että voisit itse keittää punajuuria, mutta et ole ihan varma kannattaako siihen ryhtyä tänään?  Voit nyt seurata vaihe vaiheelta, miten asia etenee, ja hyödyntää vinkkejä omassa keittiössäsi. Ostin siis kilon punajuuria. Kauniita ovat!   Keitetään punajuuret ja tehdään niille nopea dressinki, ja mietitään punajuurien käyttöä ja säilytystä. Aletaanpas sitten töihin heti: Tässä ne nyt ovat.  Punajuurissa oli maakellarin haju.  Eipä ihme, sillä ovathan nämä viime syksystä asti odottaneet tätä toukokuista hetkeä.  Kuurasin punajuuret harjalla vedessä hyvin. Maakellarin haju ei etene ruokalautaselle, vaan jää pesuveteen ja viimeistään keittoveteen. Oli muutama homepilkkukin osassa punajuuria, mutta harjasin ne pilkut vain pois.  Vettä laitoin niin, että punajuuret peittyvät ja vielä vähän ylikin.  Tein vedenkeittimessä kuumaa vettä valmiiksi. Kun kiehuessa punajuurien keitinvesi haihtuu, kuumaa vettä voi heti lisätä, eikä kiehuminen stoppaa.  Keittoaika 1 - 1 ja puo

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa paistettuna. H

Luukku 16 - Juuriselleri - WFPB

 Luukku 16 aukenee: Juuriselleri Selleriä en olekaan kokeillut paljoa ollenkaan. Aukko sivistyksessä. Taisin ostaa vuosia sitten tällaisen mukula- tai juurisellerin, ja paistella sitä. En muista mitä sain aikaiseksi, ja sen jälkeen unohtunut koko mukulaselleri.  Varsiselleriä on välillä ollut. Juuriselleri ja mukulaselleri on sama asia. Erikseen on vielä varsi-ja lehtiselleri, ne ovat keskenään sama asia, pitkä varsi. Nyt juurisellereitä oli Lidlissä esillä 2,99 €/kg, ja siitä innostuin kokeilemaan. Oli niitä Prismassakin taannoin, ja kävi jo melkein ostoskorissakin, silloin oli jotain muuta niin jätin toiseen kertaan. Etsin netistä mitä tälle kannattaisi oikein tehdä, ja alkoi sitten hahmottua. Tein uunissa, salaatiksi ja keittämällä. Selleri kannattaa pestä ja harjata juuresharjalla. Jos haluaa pestä oikein tarkasti, koko sellerimukula kannattaa laittaa veteen likoamaan joksikin aikaa, että multa alkaa irrota helpommin, ja rapsutella sitten tarkemmin. Ne rypyläisimmät juuriosat voi k

WFPB - Haudutuspata ja riisinkeitin

Olen lykännyt moninaisten keittiökoneiden hankintaa, muun muassa koska haluan pitää keittiön tasot tyhjinä. Nyt päätin että on tullut aika luovuttaa taistelu, ja hankkia ne tasot täyteen keittiökoneita. Tässä postauksessa kerron miten keittiökoneiden kanssa on lähtenyt sujumaan. Jos sinulla ei vielä ole näitä, niin tästä voit ehkä saada vinkkiä kannattaako hankkia ja mitä. En tee nyt laitteiden tuotearvostelua teknisten ominaisuuksien osalta, vaan enemmän kyseessä on arvostelu arjessa. Mitä näillä tekee ja miten nämä soveltuvat tarkoitukseen, joka voi myös muotoutua tässä.  Tarkoitukseni näille laitehankinnoille oli arjen helpottaminen ruuan laiton osalta, ja bonuksena toivon säästäväni myös sähköä. Postauksen sisältö: Hankinnat, mitä ostin ja valintaperusteet Tilan käyttö Riisinkeitin Haudutuspata Valmiiseen pöytään Raaka-aineiden keittoajoista Reseptien etsiminen Keittoastian koko ja puhdistus Kuuden litran padan riittävyys Kahden litran padan riittävyys Sähkön säästäminen Ruuan lait