Siirry pääsisältöön

WFPB - Ruokaostokset 21 € - Marraskuu 3

Taatelia kympillä, lisäksi perunat, lantut, omenat. Hävikkipussi eli hukkakassi löytyi Lidlistä viikonlopun korvilla. 

Ostosten jälkeen tämän hetken säästökeinot ruokakaupassa, mitä kaikkea käytän. 



= 3,58 €

Prismasta 2 kg pussit perunoita, 1,79 €/pussi. 90 senttiä kilo.

= 1 €

Lanttukilo K-Marketista. Minimanissa olisi ollut 70 sentillä kilo, kahden kilon pussit.


= 1,52 €

Idared omenat, 1 €/kg x 1,520 kg = 1,52 €


= 2,67 €

Cayennepippuri 0,89 €
Paprika 0,59 
Savustettu paprika 1,19 €


= 9,49 €

Taatelipaketit 250 g x 4 = 4 €
Kilon pussi taatelia 5,49 €

Minimanista taatelia niin, ettei lopu kesken. Nämä kestävät nyt pitkään. Kaikkeen leivontaan, jälkkäreihin, ja hedelmäherkkukippoihin.


Lidlin hävikkikassi 2 €.
Hävikkibanaanipussi K-Marketista 90 senttiä.

Yhteensä 21 €.

Miksi ruokakaupassa säästäminen on niin mielekästä? Siksi että se on oikeastaan ainoa järkevä säästökohde tällä hetkellä itselleni. Tosin alkaa olla, että hyöty meneekö kauppaan 100 vai 130 on isossa kuvaruudussa ihan nappikauppaa.

Suurin motivaatio nousee silti siitä, kun luen vähän väliä uutisista tai netistä että terveellinen ruoka on kallista. Ja sitten kun kysyy mitä on terveellinen ruoka? Vihannekset ja hedelmät. Missä kohti ne ovat kalliita? En ymmärrä enää. Yritän kuitenkin tehdä ostoksista tai ajattelusta läpinäkyvää itselleni, tulee tehtyä varmaan muillekin samalla, etten vain sitten väitä tai luule jotain, mikä ei pidä paikkaansa. 

Ja: olisin jotain konkreettista itse joskus nähnyt mielelläni aikoinaan. Jokaisella on toki silti oma tilanne, ja vaihtelee tosi paljon vuosien ja ihmisten välillä.

Ymmärrän, että se kun sanotaan osta lohta (10-20-30 €/kg vähintään) tai juo maitoa (nestemäisiä kaloreita joista puolet melkein sokeria) tai vegaanisia lisäravinteilla ryyditettyjä tuotteita. Tulee tavallaan kalliiksi. Ja lisäravinteistakin Jodi, B12, D3,  on mahdollista joutua maksamaan: Katsoin apteekin hintoja vs. Pirkka. Omegakolmosia saa pellavarouheesta, se ei tule kalliiksi.

Vegaaninen ruokavalio on edullinen nyt ainakin, jos ei ole proteiinista huolissaan. Finelin avulla olen kerta toisensa jälkeen havainnoinut, että ei mitenkään jää proteiininsaantini edes alle 70g:n päivässä, parhaalla yrittämiselläkään. Siihen ei tarvitsisi lisätä kuin kourallinen jotain, niin tulisi 100 g täyteen. Joka olisi varmaan tällä liikuntamäärällä liikaa? Miksipä ei. Tällä hetkellä en ole ostanut mitään kasviproteiinivalmisteita, vaan ainoastaan papuja ja linssejä, herneitä, joskus tofua.

Koiran eläinlääkäreistä, koiran ruoasta tai mistään asumisesta on vaikeampi säästää, ja oma ruoka on selkein vaikuttamiskeino. Jos ruokakulut olivat ennen 250, niin laskemalla sen puoleen saa ylimääräisen satasen käyttöön tai säästöön joka kuukausi. Voi yrittää selättää inflaation vaikutusta. Jos ruokakulut olisivat nousseet parikymmentä prosenttia, niin laskemalla kulut ensin puoleen, on sama vaikka kaikki kallistuisi. Toinen hyvä säästökohde on kodin puhdistustuotteet. Kiitos hyvien siivousvinkkilistojen Youtubessa. Puhumattakaan mitä säästän kun ostan yhden tai kaksi Marseille saippuaa* kerran vuodessa, enkä shampoota. (*ei sitä missä on kissan kuva)


Säästökeinot ruokakaupassa tällä hetkellä:

Haen kerralla tärkkelyspitoisia enemmän, esim hiutaleet, jauhot, linssit, pavut, perunat. Ne maksavat saman verran, haki ne milloin tahansa, mutta niiden olemassaolo kotona pidentää kaupassakäyntivälejä, sekä vähentää kuormitusta ja ajatustyötä.
Täydennän tarvittaessa tuoreita vihanneksia ja hedelmiä lisää.  

Ohjaan ruokavalintoja ainoastaan kaupassa, en rajoita ruokailukertoja tai annoskokoja.
Käyn kaupassa niin harvoin, kun mahdollista, vihannesten takia ei voi kuitenkaan väistää pitkään.
On tullut harrastettua vähemmän pakastevihanneksia tänä talvena : Pakasteena sama porkkana, mahdollisesti pussissa moni kasvis ulkomailta tuotuna versiona, voi maksaa yli 2 €/kg. Tuoreena 1 € - 1,5 €. Keittoajassa eroa ehkä muutama minuutti.  Tällä hetkellä ostan vihanneksista eniten punajuuria, porkkanoita ja lanttuja, kaalia. Viimeksi ostin kyllä jotain pakastevihanneksia. Lehtikaali on sellainen ravintopommi sen mukaan mitä olen siitä lukenut, että siihen olen välillä valmis sijoittamaan.
Tuoreena ostetusta porkkanasta/kaalista/lantusta saa salaatit samalla, kun taas pakastettua ei voi syödä yleensä raakana.

Monessa vihanneskategoriassa on mielestäni terveellisyyden kannalta ihan yksi hailee, kallis vai halpa, koska halvimpien joukosta löytyy osa parhaimmista kasveista.


Mieluisimmat kilohinnat eri ruokalajikkeissa:

-Vihannekset ja hedelmät alle 3, mielellään alle 1€. 

Vihanneksissa poikkeuksena ruukkuyrtit (niitä joko vähemmän, tai parhaat hinnat), kiinankaali n. 3-4 €/kg, pakastelehtikaali yli 6€/kg, pakasteherneet. 

-Marjat alle 10 €, niitä n. 1-2 dl päivässä ja olen saanut myös ilmaiseksi muutaman pussin.

- Kuivatut hedelmät mieluiten alle 10 €. Joulua kohti voi tulla poikkeuksia. Vähän rajoitan ostoa.

-Tärkkelyspitoiset alle 2 €, eli riisi, jauhot, pasta, peruna. Mieluiten alle 1 € jos sattuu löytymään, kunhan ei liikaa esim. valkoista pastaa. Peruna mielellään alle 1 €/kg, bataatti alle 2,5 €. 

- Hedelmät alle 3 €, mutta tulee ostettua eniten alle 2 €. Luomut saa maksaa lähemmäs 3 €, jos tulee ostettua.

-Pavut, linssit, alle 3-4 €/kg. Pavut voi maksaa kuivattuna yli 5, en pidä vakavana. Näitä en tarvitse muutenkaan yli 1-3 dl keskimäärin päivässä, kuivattua eikä kypsää, siksi kilohintakriteeri ei ole niin alhaalla. 

- Mausteostot vähiin, jotain maustepussia aina per viikko. Esim, nyt on yksi tulinen kastikepurkki niin tuju, että minulla menee varmaan vuosi saada se kulutettua. Yrttejä joutuu kohta hakemaan.

-Herkkuostot, niitä pitää aina jotain olla. Vaniljasokeria, kauramaitoa, tummaasuklaata, ks. kohta kuivatut hedelmät. Teen mielelläni itse leivonnaiset ja leivät.

Vihanneksia voi syödä vaikka kilon päivässä, joten siitä laskeskelen, onko sillä miten paljon merkitystä vai ei. Euro päivässä, vai kaksi euroa päivässä? Se on heti tuplat. 365 päivää/vuosi. Vaikka en tietenkään halua alkaa terveyden kustannuksella säästämään, enkä rajoita siis annoskokoja. Itse vain koen, että terveyteni ja oloni tästä koko ajan vain paranee sitä mukaa. Sitä paitsi, aina jos rupeaa tuntumaan, niin voihan sitä hakea parinkympin kassillisen yhtäkkiä jotain lisäkasvista. Kun ruokakulut on ajettuna alas jo.

Kiitos kun luit, ja katsotaan pian seuraavat ostokset, kohtahan marraskuu loppuu. Sitten alkaa joulukuu, ja saa nähdä mitä keksitään. 

Marraskuu 3, 21 €

Edelliset ostokset, marraskuu 2

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Huhtikuu 2

Tällä viikolla ei tarvinnut perunaa, kun hain edellisten ostosten perunat vasta viime loppuviikosta. Ostin nyt bataattia vähän lisähöysteeksi. Ostokset noin 50 euroa. Siitä 16,5 euroa mustikoihin, kuten viimekin viikolla, joita en olisi tarvinnut ihan heti. Nostivat siis hieman normaalia viikkoruokasummaa, mutta eipä se mitään. Sitten ei tarvitse mustikoita miettiä enää joka kauppareissulla.  Olen tässä harkinnut, että tämän kuun vedän vähän löysemmin eli en pyri mihinkään alle 150 euroon.  Ihan sama mitä menee, kun olen nyt pitänyt kaapintyhjennysviikkoja, eli silloin syödään mitä on valmiina ja tyhjennellään vajaita paketteja. Vieläkin oikeastaan pystyy jatkamaan. Haen seuraavaksi mitä mieleen juolahtaa, mistä pidän ja mikä on in. Katson kilohintaa toki, ei siitä tavasta eroonkaan enää varmaan heti pääse. Tämä ei muutu edullisuutta etsivästä ruokablogista kalliin ruuan blogiksi. = 5,24 € Bataattia 2,025 kg x 2,59 €/kg  = 2,35 € Omena Jonagold 0,403 kg x 1,39 €/kg = 0,56 € Mandariini

WFPB - Ruokaostokset 55 €- Huhtikuu 1- Pääsiäinen

Pääsiäisen ruokaostokset ja muut. 55 euroa, ja lisäys maaliskuun ostoksiin.  Lopussa ruokasuunnitelmaa ja ideoita. = 13,59 € Luomu Ruisjauho 2,29 €/kg Luomu Täysjyvävehnäjauho 1,99 €/kg Kaurahiutale 0,99 x2 1,25 €/kg = 1,98   € Kidneypavut 2 x 0,69 € Mustapavut 0,75 € Tumma makaroni 4x 0,45/400g , 1,13 €/kg = 1,80 € 2kg Tyrnävän Jauhoinen peruna0,80 €/kg = 1,59 € Kotimaista yleisperuna 5 kg x 0,40 €/kg = 1,99 € Tärkkelyspitoisten osuus on kaikista tärkein, koska nämä ovat ruokia joilla jaksaa. = 5,3 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Kurkku 0,276 kg x 2,99 €/kg = 0,83 € Basilika 1,39 €  Porkkanat 1,29 e/kg = 6,93 € Luomu appelsiini x 2, 1,99 €/kg = 3,98 €  Luomu banaani 0,682 kg x 1,95 €/kg = 1,06 € Mandariini 1kg = 1,89 €  = 16,58 € Pakastemustikka 2 X 8,29 €/kg = 1,84 € Rainbow paseerattu tomaatti luomu 500g 0,92 € x2, 1,84 € /kg  = 5,24 € Saarioinen Mämmi 700g 4,27 €/kg = 2,99 €  Alpro No Sugars Soijajuoma   2,15 €/l Kuva vanhasta purkista mutta kuitenkin. Purkkimallistot kun muuttuu, p

Luukku 14 - Kaali - WFPB

Luukussa 14 on kaali. Kaali-ideoita ja kaalinkuvia on paljon, ja netistä löytyisi lisää ideoita joka päivä kokeiltavaksi. Joulukalenterin saisi täyteen pelkillä kaaliaiheilla. Tänään nyt ainakin kaalilaatikkoa ja kaalisalaatteja, ja muitakin vinkkejä. Kaalilaatikko n. 0,75 dl tai 1 dl ohrasuurimoita (Myllyn Paras esikypsytetty, rikottu) n. 1 dl soijarouhetta 300-400 g kaali n. 2 tl siirappia  pari porkkanaa 2 tl - 1 rkl kuivattua persiljaa 1/2 tai 1/4 tl jauhettua maustepippuria, tai kokonaisia 1 tl soijakastiketta halutessa Kaalilaatikossa oli nyt kaksi vaihetta, ensin paistoin ja keitin kattilassa aineksia vähän matkaa, sitten siirsin uuniin jatkamaan. Keitin siis eri kattilassa ensin ohraryynit vähässä vedessä. Laitoin myös soijarouhetta. Samaan aikaan paistoin kaalia ja porkkanoita eri kattilassa. Siten, etteivät aivan ruskistuneet, mutta pehmenivät ja muuttuivat läpikuultaviksi. Höyrytin niitä sen lisäksi kannen alla. Yhdistin sitten kaalit ohran kanssa samaan kattilaan, ja annoin

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

WFPB - Viikon menu - Maaliskuu 1 - Ruokasuunnitelma

Ruokasuunnitelma viikoksi. Kuusi kohtaa ruokaideoita, joista kohdassa 6 on puurot, leivät ja jälkkärit.  1. Riisi ja pavut Ensimmäisenä jotain, mihin voi laittaa basilikaa.  Kun tekee yhdenastian ruoan ,  riisin ja pavut, tai  riisin ja tomaattikastikkeen ja minkä tahansa vastaavan ruoan, jos ruoasta tulee mautonta, voi laittaa tuoreita basilikan lehtiä revittynä, niin ruoka muuttuukin tosi kivaksi elämykseksi. Basilikarisottoa teen joskus arborioriisistäkin. Kiva käyttää koko ruukku, tai miksei kaksikin ruukkua basilikaa. Perunaa kylkeen. Valmiiksi tein jo sekoitusta, missä on kaikenlaisia jyviä ja linssejä. Eniten riisiä. Tätä kun kaataa 1 mitta + 2 vettä, saa yhden astian ruoan valmistuksen haudutuspadassakin helposti aloitettua.  Omaa maustesekoitustakin kannattaa tehdä johonkin pieneen purkkiin. Käy myös pöytämausteena sitten. 2. Palsternakka-perunamuusi ja punajuuri-mustapapupihvit Palsternakasta on ideoita , ja nyt ruokalistalle niistä valikoitui palsternakka-perunamuusi. Pun

Luukku 22. - WFPB - Makaronilaatikko ja italiansalaatti

Tuli ehkä paras makaronilaatikko pitkiin aikoihin. Italiansalaattikin onnistui. Makaronilaatikko: 1 pussi/400 g tummaa makaronia 1 porkkana n.100g mustapapuja (n. alle puoli tölkillistä, valutettuja) vettä Mausteet: 1 rkl soijakastike 1/2 tl mustapippuri 1/4 tl maustepippuri 1/8 tl valkopippuri, tai ripaus loraus ketsuppia 200 C noin tunti Mustapippurimääräni, 1/2 teelusikallista, voi olla paljon jollekin. Tässä oli jonkin verran potkua nyt.  Ketsuppia lorahti siten, että huuhtelin lopun ketsuppipullon. En tiedä paljonko meni. Soijakastiketta 1 rkl voi olla paljon suolaa, mutta kannattaa maistella. Vettä meni jotain alle puolitoista litraa. Keitin vedenkeittimessä litran. Vielä ketsuppipullosta ja mukista lisää, ja että peittyy hyvin. Sekoitin mausteet ensin veteen mukissa, ja sekoitin vuokaan, että varmasti leviävät. Porkkanaraastetta näytti ensin olevan tosi paljon, mutta hyvin se sinne lopulta upposi. Paistoin 200C- asteisessa uunissa noin tunnin, ilman kantta. Noin tunnin päästä al

WFPB - Savutofulaatikko

Laatikko tai kiusaus savutofusta ja perunasta. Nesteenä voi käyttää pelkkää vettä. Kauramaitokin on kiva, jos haluaa valkoista kermaperunan näköistä. Tästä tuli vähän simppeliä, kun en laittanut mitään mausteita. Ainekset pilkotaan vuokaan, peitetään nesteellä.  Savutofulaatikko 2 l vuokaan 100 g savutofua perunaa vettä kauramaitoa, halutessa Pilko perunat ja savutofu vuokaan, peitä nesteellä. Paista uunissa n. 200 C kunnes valmistuu.  Keltaisen tai punaisen pussin perunoita.  Tästä määrästä ei montaa ateriaa tullut, mutta muuten melko täyttävää. Puolitan tofun per laatikko vain sen takia, että saan vähennettyä suolan määrää. Makuasioita, miten haluaa laittaa. Tässä oli nyt suolaa 1,7 g/ 100g. Lidlistä ostettu. Vedellä peittoon suurin piirtein. Olisi voinut enemmänkin antaa pinnan ruskettua, mutta otin nyt pois vain ajoissa. Jos haluaisi kermaisemman näköistä, voisi keittää perunoita ensin hetki kattilassa samalla hämmentäen, ja kaataa sitten vasta vuokaan vesineen, ja paistumaan. Hämm

WFPB - Leipä - Täysjyväjauhot ja kaura

Tuoretta leipää. Tällä kertaa limppumallinen leipä.  Leipä: 3-4 dl vettä loraus siirappia esim 3 tl ripaus suolaa, maun mukaan, esim.1/4 tl 2 tl kuivahiivaa 2,5 dl pikakaurahiutaleita 1 dl ruisjauhoja n. 4 dl täysjyvävehnäjauhoja Lämpöiseen veteen kuivahiiva, ripaus suolaa ja sokeria/siirappia. Lisää kaurahiutaleet ja ruisjauho, sekoittele. Lisää täysjyvävehnäjauhoja niin, että syntyy paksu, puukauhalla vaivalloisesti sekoitettava taikina. Voit vaivata taikinaa metallisella tai puisella lusikalla. Leipään tulee suolaa maun mukaan, vähäsuolaisesti tai ei. Laitan myös yleensä lorauksen siirappia tai sokeria, koska se voi mahdollisesti auttaa kuivahiivaa heräämään paremmin. Pieni ripaus voi parantaa myös leivän maistuvuutta. Tämä taikina tarttuu käsiin, joten siksi mieluummin vaivaaminen lusikalla.  Vaivaamisen jälleen irrottele jauhojen avulla reunoilta ja ota taikinapallo käteen. Leipää voi muovailla ilmassakin vähän, taittelemalla ja sitten kerätä alapuolelle taikinaa. Voit laittaa suo

WFPB - Muffinssit - Omena, kaura ja mustikka - Ilman leivinjauhettakin onnistuu

Tämän muffinssiohjeen avulla pääsevät myös kolhuiset, ylimenneet, tai liian happamat omenat hyötykäyttöön.  Jos omenoita ei ole tarpeeksi, voi käyttää lisänä ylikypsää banaania tai omenasosetta purkista. Muffinssit maistuvat eväänä, ja kahvin tai teen kanssa. Näitä voisi myös ajatella kaurapuurona pakattuna taskukokoon, ja helposti käsiteltävään kääreeseen. Tai: Voit myös jättää muffinssipaperit pois, ja tehdä litteitä keksin mallisia leivonnaisia. Makeuttamiseen voi käyttää taatelia, banaania, tai sokeria. Rasvaa ei tarvitse laittaa.  Kokeilin, tarvitseeko laittaa ruokasoodaa ja leivinjauhetta. Tein muffinssit ensin leivinjauheen ja ruokasoodan kanssa. Toisena ilman kumpaakin ainetta. Sattumiksi voi laittaa marjoja ja rusinoita. Laitoin mustikkaa ja rusinoita näihin.  Huom: Kokeilin kerran myös mansikoita, ja yllättäen ne eivät sopineet. Toisiin muffinsseihin sopivat,  joten ihmettelen suuresti. Suosittelen siis kuitenkin näihin mustikoita ensisijaisesti. Idean sain näiden tekoon  Fl

WFPB - Sämpylät - Litteät leivät - Peltileipäresepti

Helpot sämpylät ilman vaivaamista ja pyörittelyä. Nämä onnistuvat joka kerta jollakin tavalla.  Sama resepti, kuin peltileivässä , mutta aloinkin kerran tekemään taikinasta litteitä leipiä.  Kaksi versiota, 1. ja 2, iso ja pieni taikina. Isosta, sämpylätaikina 1, tulee koko pellillinen ja sämpylät voivat kasvaa toisiinsa kiinnikin tilanpuutteessa, tavallisella uunipellillä. Ne voi sitten erotella toisistaan, tai tehdä kaksi eri pellillistä. Sämpylätaikina 1 1,5 rkl kuivahiivaa 500 ml vettä 1-2 dl kaurahiutaleita jauhoja kunnes taikina on sopivaa.  ripaukset suolaa ja sokeria, maun mukaan TAI Sämpylätaikina 2, pienempi versio 2 tl kuivahiivaa 300 ml vettä 1-2 dl kaurahiutaleita loput jauhoja ripaukset suolaa ja sokeria, maun mukaan Sekoitetaan ensin hiiva lämpöiseen 42 C veteen, kuivahiivan ohjeen mukaan, ja sinne sokerit ja suolat mitä käyttää. Sitten kaurahiutaleet, ja aletaan jauhoja lisäämään.  Jauhoja lisätään pikku hiljaa, kunnes taikina pysyy lusikassa hetken, muttei ole liian tö