Siirry pääsisältöön

WFPB - Yksinkertaista kotiruokaa - Säästäjälle, laihduttajalle tai hiilijalanjäljen pienentäjälle

Arkiviikon WFPB - ruokalista. Kylläpä on ajatus takussa, ja ei oikein uusia reseptejä ole. Mutta näiden kuvien avulla voi inspiroitua sentään muistelemaan joitain reseptejä blogissa, saaden ehkä jonkin idean.

Sain aikaiseksi taas seitsemän kohtaa, eli koko viikon jokaiselle päivälle jotakin. Vaikka tässä onkin vain viiden päivän kuvat.

Käy halutessasi katsomassa myös ruokasuunnitelma 01/2023, johon laitoin pääruuat maanantaista perjantaihin.

Alustus:

Yksi tavoitteistani on siis säästää ruokamenoissa aina ja ikuisesti. Sama WFPB - ruokavalio käy monien mielestä myös terveyteen ja hiilijalanjäljen pienentämiseen. Eli kaikki voivat käsitykseni mukaan pelkästään voittaa. 

Laihduttamisen mainitsen siksi, että tämä on itselleni ensimmäinen ruokavalio jolla paino pysyy samassa, eikä nouse tai uhkaa nousta kokoajan.

Tämä minun tapani syödä ja laittaa ruokaa on toki vain ihan yksittäinen pieni murunen tätä kaikkea.

Jos haluaa laittaa pöydän vielä koreammaksi, on paljon sisältöä ja tekijöitä internetissä, jotka osaavat tehdä mainiota WFPB -ruokaa. Laitan välillä linkkejä niihin, mutta keskityn enemmän yksinkertaiseen perusruokaan, kun sitä kuitenkin mielelläni teen.

Tämän koko ruokavalion sisälläkin on eri suuntauksia.

Jotkut eivät käytä suolaa tai maustekastikkeita. Toiset käyttävät enemmän vaikkapa rasvaa pähkinöiden ja avokadojen muodossa. 

Joku voi sallia itselleen öljytilkan siellä täällä, koska joitakin öljyjä käytetään myös maun takia.

Joku voi käyttää enemmän vegaanisia valmistuotteita, eikä koe itselleen niitä ongelmaksi. Lisäksi on ihmisiä, jotka ovat WFPB-ruokavaliolla olematta vegaanisella ruokavaliolla kokonaan. 

He voivat silloin tällöin ottaa peijaisissa vaikkapa hirvenkäristystä, tai tehdä muita ratkaisuja jotka poikkeavat täysin omistani. Kaikki on varmasti yksilöstä kiinni. 

Perustarina tässä kuitenkin pohjalla kulkee niin, että vältetään pitkälle prosessoitua ruokaa, joihin kuuluu tietysti myös ruokaöljy. 

Vältetään valkoisia jauhoja, vähennetään suolat ja sokerit ruuanlaitosta. Vältetään eläinproteiinien nauttimista ja syödään kasviksia.

Itse tykkään vähän sellaisesta ehdottomammasta tavasta ainakin alussa, koska siten oli helpompi vetää ne rajat. Jos kaikki on määritelty sopivasti, kohtuudella ja silloin tällöin, ne ovat niin joustavia käsitteitä että en niiden kanssa ollut pärjännyt koskaan ennenkään. 

Siinä on syy sillekin, miksi moni muukin varmasti haluaa vetää tarkemmat rajat, kuin mitä edes tieteellinen tutkimustieto antaisi eri tulkintojen mukaan aihetta. Varsinkin jos huomaa tiettyjen ruokavalintojen vaikuttavan terveyteen konkreettisesti, tai koettuun hyvinvointiin omalla kohdalla.

Sitten ruuat:


1. Peruskokkailut, hellalla ja uunissa



Perunakattila kiehumaan, toiset perunat lohkoiksi ja uuniin. Uuni päälle 200 C. 

Ostin kauppareissulta Lady Felicia - lajikkeisia perunoita tavallisten 10 kg säkkiperunoiden lisäksi, jotka olivat nyt Sunita - perunoita. 

Lady Feliciasta muistelinkin tulevan hyvät ranskalaiset uunissa, ja niin tosiaan tuli. Ruskettuivat vahingossa nyt hieman rapean puolelle, mutta olivat tosi pehmeitä sisältä ja erittäin maukkaita. En maustanut tällä kertaa niitä etukäteen.

Kun ranskalaiset olivat uunissa, perunat kiehumassa, oli aikaa pilkkoa uunijuurekset.



Ranskalaisten jälkeen pääsivät uunijuurekset kuumaan uuniin. Ruskea kastike oli valmiina viikonlopulta.

Jätin uunijuureksiin tulevasta lantusta nysän, ja pilkoin sen eri kattilaan kiehumaan. Jonkin ajan kuluttua pussillinen makaronia perään, ja mausteet.



Tuloksena oli iso makaronisatsi, josta voi sitten ottaa useana päivänä.



2. Mitä kahvin kanssa ?



Kahvin kanssa olen syönyt hedelmiä, banaanikeksejä ja sitruunakakkua.

Tämä lautanen toimi parhaiten, kun muistin järjestyksen oikein: Ensin omenat, sitten banaanit, viimeisenä keksi.

Jos otin ensin keksiä, banaani ei enää maistunut millekään, koska keksi on kaikista makein. Jos söin banaanin ensin, omena oli liian kirpeää.


3. Tuoretta ja raikasta



Aina muistaessani olen raastanut lanttua tai porkkanaa palan. Teen usein vain yhden annoksen kerrallaan.

Raastaminen ei ole lempipuuhiani keittiössä, mutta runsas C-vitamiini oli nyt näissä tavoitteena.



Pula-ajan reseptillä tein hedelmä- ja juurikassalaattia

Tämä on kiva välipala, ja tästä saa makean laittamalla rusinoita ja hilloa sekaan. 

Käy hyvin terveelliseksi jälkiruuaksi. Erikoinen makuelämys salaatiksi, mahdollisesti kaurahiutaleiden ansiosta. Tarvittiin ihan resepti, että sain juuresraasteen nousemaan uudelle tasolle.

Tästä saa sen tunteen, että tuli syötyä jotain hyvää. Vielä senkin lisäksi, että kaikki on aina hyvää.

4. Arkiruokaa



Viimeisin saavutukseni oli lanttu-porkkana-perunakeitto, johon lisäsin myös pakastevihanneksia.

Keittoa tuli neljä litraa. 

Toin markettireissulta neljä kiloa porkkanoita, jotta niitä voisi rennosti laittaa ruokiin. Tähän oli hyvä saada niitä käytettyä.

Pakastevihanneksina oli Lidlin sekoitusta ja pakasteherneitä.


5. Perusmassaa, että on mistä ottaa



Koirien takia tein pari litraa muusiakin. 

Sunita - perunoista onnistui ihan pätevä muusi. Keitinvesi oli taas nesteenä.



Otin itsellenikin sitä uunijuuresten kanssa.

Vieläkin on kokeilematta se Shepherds Pie, jota voisi tehdä ylijääneestä perunamuusista.

Aina muusi ehtii mennä. Jos jää yli, teen usein perunarieskat


6. Puuro



Puuronkin tein, että on millä saa Luppakorvan päiväunille. Se ei nuku, ellei se tunne syöneensä tarpeeksi, ja puurohan täyttää vatsan. Kuten perunamuusikin.

Sen olen huomannut, että ulkona käymisen tahti on paljon vilkkaampi koirilla nyt, kun syötän osittain kotona tehtyä ruokaa. Jokaisen päiväunen päätteeksi se on lähdettävä taas ulos.

Muistin laittaa pellavarouhettakin. Sain omegakolmosia.

Tällä viikolla söin vain yhden puuron. Ostin kauppareissulta yli 20 kiloa perunaa, ja osa niistä ei tietystikään mahtunut jääkaappiin. 

Järjestin näin pienimuotoisen Mary's Mini - viikon, olematta varsinaisesti dieetillä. Kuitenkin perunapainoitteinen viikko tästä tuli.


7. Peruskokkailut II



Leivät, banaanikeksit omenasoseesta ja banaaneista ja keitetyistä perunoista paistinperunat uunissa.

Näin se viikko vierähti. Vaikuttaa ehkä paljolta kokkaamiselta, mutta toisaalta helpolla olen päässyt. Leipiä ja banaanikeksejä on ensi viikoksi, koska suurin osa meni pakastimeen.

Kun mikään kattila ei ole rasvainen, niin ne lähtevät huuhtaisemalla melkein puhtaaksi. Tiskikone helpottaa tietysti vieläkin lisää.

Monet ruuista ovat sellaisia ettei niitä tarvitse vahtia tarkasti, tai niissä ei ole monia ainesosia.

Notkahduspäiviäkin tulee, että jokin perunankuorimisen aloittaminen ei millään sopisi päivän kuvioihin.

Joskus käy niin että nälkä ehtii tulla, ja tulee sitten ajolähtö keittiöön. Siksi pyrin että jääkaapissa olisi aina edes keitetyt perunat, joista lähteä rakentamaan annosta.

Kiitos kun luit, toivottavasti et nukahtanut kun samatkin ruuat toistuvat monessa postauksessa, vaan pääsit loppuun asti.

Tai jos nukahdit, kauniita unia.

Hyviä kokkailuja myöskin!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 7 € - Lokakuu 4 - 80 €/kk

Ruokaostospostauksen aika.  Katsotaan mitä tuli. Vältin ostelua ja kaupassakäyntiä, että saisin lokakuun ruokakulut alas.  Kaupassa kävelin vaikka minkä herkullisen ohitse. Haksahdin silti kalliiseen pikaruokaan, josta kuvat alempana. Tumma makaroni 1, 13€/ kg 400g,0,45  € X 2 = 0,90 € Omena Suomi 0,386 kg x 2,49  €/kg = 0,96 € Satsuma 0,99 €/kg x 0,564 kg = 0,56 € Ruukkupersilja 1,07 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Piti laittaa koti mahdollisimman edustavaan ja sievään kuntoon hetkellisesti, ja siksi laitoin näitä ruukkuihin pöydille. Ostin tulilatvankin. Se maksoi vain alle 3 euroa Lidlissä, näillä pystyi täydentämään sisustusta vielä sitäkin halvemmalla. Salaattipurkin viereen mandariini- ja omena-asetelma. Edullista sisustamista hyötykasveilla. = 1,69  € Kauramaito Prismasta. Varsinaiset ruokaostokset tekivät n. 7  € , huvituksiin 7,90 € eli Picnicissä nautittu patonkisämpylä. En laske ruokakuluihin, mutta pitää tilittää jotta en ensin kerro vain kokokasvisruokavaliolla olosta sädekeh

WFPB - Ruokaostokset 90 € - Marraskuu 1 ja 2

 Marraskuun parin ensimmäisen viikon ruokaostokset.  Sen verran silppuisia kauppareissuja, että alkaa olla hinnat ja kuitit sekaisin. Selvittelin minkä pystyin, ja sain aikaan melko tarkat laskelmat. Jostain maustepussista ja omenasta nyt koira taisi syödä kuitit. Sovelluksien kanssa en pelaa, joten niistä ei ole apua tässä. Yhden jäätelön taas söin, ja siitä lensi paperi roskiin. Luulin ottaneeni kuvan, mutta ei sitä löytynytkään.  Ostokset ovat silppua koska jokainen kerta kun tein vaikkapa turhan reissun Lidlin ohi, tai mitä lie olin hakemassa milloinkin muutakin kuin ruokaa, niin otin aina pussillisen vaikkapa kaurahiutaletta ja makaronia, että saa kaapit sopivan täyteen. Pääsee kohta joulun viettoon niin, ettei tarvitse yhden kaurahiutalepaketin takia alkaa miettiä kauppareissuja. Kaikki mikä maksaa alle 1€/kg ovat taas olleet kuukauden suosikkituotteinani varsinkin energianlähteiden osalta.  Maustekaappiakin joudun jo alkaa täyttämään uudelleen, sentään siellä ei mitään kolme vuo

WFPB - Ruokaostokset 45 € - Lokakuu 3

 Lokakuun kolmannen viikon ruokaostokset. Tässä on täksi ja ensiviikoksi syömistä.  =6,85 € Combino täysjyväspagetti 2x 0,95 €/500g = 1,90 €/kg Punaiset linssit  500 g 1,99 €, 3,98 €/kg Luomu mustapavut Freshona 4 x 0,74 € = 2,96 € Lidlissä on ollut näitä tölkkipapuja jotenkin vähänlaisesti viimeaikoina, ja kysyin asiasta myyjältä. Kuulemma toimitusvaikeuksia ollut. Oli juuri mielessä että voisin ostaa koko laatikon kerralla kun alkavat loppua kotoakin muttei sieltä täyttä laatikkoa enää löytynyt. = 4,95 € Pirkka banaani 1,638 kg x 1,99 €/kg = 3,26 € K-Menu kivetön luumu 200 g  8,45 €/kg = 1,69 € Luumusoppaa, riisipuuron kanssa. Meira Kurkuma 24g 31,25 €/kg =  0,75 €  =1,37 € Kurkku 0,686 kg x 1,99 € = 1,37 € Kurkku oli Lidlissä tarjouksessa, sehän ei nyt aina ole näin halpaa. Baresa luomu tomaattimurska 12 X 0,99€/500g = 11,88 € Lauantai-illan puuhapussi Lidlistä 8,5 €: = 1,69 € Jauhoinen peruna 0,85 €/kg = 5,32 € Persimoni 0,704 €/kg x 1,99 €/kg = 1,40 € Kotimaiset omenat 1 kg, 2,

WFPB - Keitto -Rosmariini ja curry

Keltainen keitto syksyyn, talveen tai mihin vuodenaikaan hyvänsä. Helppo koota kuivakaapin aineksista ja perus perunoista ja porkkanoista.  Laitoin reseptiä ylös koska tähän keittoon tulikin riisiä, ja mausteeksi rosmariinia. Kumpaakaan ainesta en ole keitoissa useinkaan käyttänyt. Perus pohja on vanha tuttu, eli peruna, porkkana ja linssit.  Peruna-porkkana-rosmariini-currykeitto: 1-2 porkkanaa n. litra perunoita, jauhoisia esim Afra. 0,5 dl punaisia kuivattuja linssejä 0,5 dl riisiä n.1-1,5 l vettä 1/2 tl suolaton currymauste 1/4 - 1/2 tl rouhittu mustapippuri 1/2 tl kuivattu rosmariini Tarvittaessa: Maun mukaan loraukset suolaisia maustekastikkeita kuten ketsuppi, sinappi, soijakastike tai ripottelu suolaa. Tai esim. Herbamare suolaa pintaan tms. ja/tai loraus tomaattisosetta tai paseerattua tomaattia. Kuori ja pilko ensin porkkanat. Laita kiehumaan. Mausta. Keitä porkkanoita reilusti vaikka 10-15 minuuttia, tai kunnes alkavat jo pehmetä hyvin. Kuori tarvittaessa, ja pilko perunat. 

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo kannattaa tark

Punajuurien keittäminen ja balsamiviinietikkakastike

Oletko joskus miettinyt, että voisit itse keittää punajuuria, mutta et ole ihan varma kannattaako siihen ryhtyä tänään?  Voit nyt seurata vaihe vaiheelta, miten asia etenee, ja hyödyntää vinkkejä omassa keittiössäsi. Ostin siis kilon punajuuria. Kauniita ovat!   Keitetään punajuuret ja tehdään niille nopea dressinki, ja mietitään punajuurien käyttöä ja säilytystä. Aletaanpas sitten töihin heti: Tässä ne nyt ovat.  Punajuurissa oli maakellarin haju.  Eipä ihme, sillä ovathan nämä viime syksystä asti odottaneet tätä toukokuista hetkeä.  Kuurasin punajuuret harjalla vedessä hyvin. Maakellarin haju ei etene ruokalautaselle, vaan jää pesuveteen ja viimeistään keittoveteen. Oli muutama homepilkkukin osassa punajuuria, mutta harjasin ne pilkut vain pois.  Vettä laitoin niin, että punajuuret peittyvät ja vielä vähän ylikin.  Tein vedenkeittimessä kuumaa vettä valmiiksi. Kun kiehuessa punajuurien keitinvesi haihtuu, kuumaa vettä voi heti lisätä, eikä kiehuminen stoppaa.  Keittoaika 1 - 1 ja puo

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa paistettuna. H

Luukku 16 - Juuriselleri - WFPB

 Luukku 16 aukenee: Juuriselleri Selleriä en olekaan kokeillut paljoa ollenkaan. Aukko sivistyksessä. Taisin ostaa vuosia sitten tällaisen mukula- tai juurisellerin, ja paistella sitä. En muista mitä sain aikaiseksi, ja sen jälkeen unohtunut koko mukulaselleri.  Varsiselleriä on välillä ollut. Juuriselleri ja mukulaselleri on sama asia. Erikseen on vielä varsi-ja lehtiselleri, ne ovat keskenään sama asia, pitkä varsi. Nyt juurisellereitä oli Lidlissä esillä 2,99 €/kg, ja siitä innostuin kokeilemaan. Oli niitä Prismassakin taannoin, ja kävi jo melkein ostoskorissakin, silloin oli jotain muuta niin jätin toiseen kertaan. Etsin netistä mitä tälle kannattaisi oikein tehdä, ja alkoi sitten hahmottua. Tein uunissa, salaatiksi ja keittämällä. Selleri kannattaa pestä ja harjata juuresharjalla. Jos haluaa pestä oikein tarkasti, koko sellerimukula kannattaa laittaa veteen likoamaan joksikin aikaa, että multa alkaa irrota helpommin, ja rapsutella sitten tarkemmin. Ne rypyläisimmät juuriosat voi k

WFPB - Haudutuspata ja riisinkeitin

Olen lykännyt moninaisten keittiökoneiden hankintaa, muun muassa koska haluan pitää keittiön tasot tyhjinä. Nyt päätin että on tullut aika luovuttaa taistelu, ja hankkia ne tasot täyteen keittiökoneita. Tässä postauksessa kerron miten keittiökoneiden kanssa on lähtenyt sujumaan. Jos sinulla ei vielä ole näitä, niin tästä voit ehkä saada vinkkiä kannattaako hankkia ja mitä. En tee nyt laitteiden tuotearvostelua teknisten ominaisuuksien osalta, vaan enemmän kyseessä on arvostelu arjessa. Mitä näillä tekee ja miten nämä soveltuvat tarkoitukseen, joka voi myös muotoutua tässä.  Tarkoitukseni näille laitehankinnoille oli arjen helpottaminen ruuan laiton osalta, ja bonuksena toivon säästäväni myös sähköä. Postauksen sisältö: Hankinnat, mitä ostin ja valintaperusteet Tilan käyttö Riisinkeitin Haudutuspata Valmiiseen pöytään Raaka-aineiden keittoajoista Reseptien etsiminen Keittoastian koko ja puhdistus Kuuden litran padan riittävyys Kahden litran padan riittävyys Sähkön säästäminen Ruuan lait