Siirry pääsisältöön

WFPB - Yksinkertaista kotiruokaa - Säästäjälle, laihduttajalle tai hiilijalanjäljen pienentäjälle

Arkiviikon WFPB - ruokalista. Kylläpä on ajatus takussa, ja ei oikein uusia reseptejä ole. Mutta näiden kuvien avulla voi inspiroitua sentään muistelemaan joitain reseptejä blogissa, saaden ehkä jonkin idean.

Sain aikaiseksi taas seitsemän kohtaa, eli koko viikon jokaiselle päivälle jotakin. Vaikka tässä onkin vain viiden päivän kuvat.

Käy halutessasi katsomassa myös ruokasuunnitelma 01/2023, johon laitoin pääruuat maanantaista perjantaihin.

Alustus:

Yksi tavoitteistani on siis säästää ruokamenoissa aina ja ikuisesti. Sama WFPB - ruokavalio käy monien mielestä myös terveyteen ja hiilijalanjäljen pienentämiseen. Eli kaikki voivat käsitykseni mukaan pelkästään voittaa. 

Laihduttamisen mainitsen siksi, että tämä on itselleni ensimmäinen ruokavalio jolla paino pysyy samassa, eikä nouse tai uhkaa nousta kokoajan.

Tämä minun tapani syödä ja laittaa ruokaa on toki vain ihan yksittäinen pieni murunen tätä kaikkea.

Jos haluaa laittaa pöydän vielä koreammaksi, on paljon sisältöä ja tekijöitä internetissä, jotka osaavat tehdä mainiota WFPB -ruokaa. Laitan välillä linkkejä niihin, mutta keskityn enemmän yksinkertaiseen perusruokaan, kun sitä kuitenkin mielelläni teen.

Tämän koko ruokavalion sisälläkin on eri suuntauksia.

Jotkut eivät käytä suolaa tai maustekastikkeita. Toiset käyttävät enemmän vaikkapa rasvaa pähkinöiden ja avokadojen muodossa. 

Joku voi sallia itselleen öljytilkan siellä täällä, koska joitakin öljyjä käytetään myös maun takia.

Joku voi käyttää enemmän vegaanisia valmistuotteita, eikä koe itselleen niitä ongelmaksi. Lisäksi on ihmisiä, jotka ovat WFPB-ruokavaliolla olematta vegaanisella ruokavaliolla kokonaan. 

He voivat silloin tällöin ottaa peijaisissa vaikkapa hirvenkäristystä, tai tehdä muita ratkaisuja jotka poikkeavat täysin omistani. Kaikki on varmasti yksilöstä kiinni. 

Perustarina tässä kuitenkin pohjalla kulkee niin, että vältetään pitkälle prosessoitua ruokaa, joihin kuuluu tietysti myös ruokaöljy. 

Vältetään valkoisia jauhoja, vähennetään suolat ja sokerit ruuanlaitosta. Vältetään eläinproteiinien nauttimista ja syödään kasviksia.

Itse tykkään vähän sellaisesta ehdottomammasta tavasta ainakin alussa, koska siten oli helpompi vetää ne rajat. Jos kaikki on määritelty sopivasti, kohtuudella ja silloin tällöin, ne ovat niin joustavia käsitteitä että en niiden kanssa ollut pärjännyt koskaan ennenkään. 

Siinä on syy sillekin, miksi moni muukin varmasti haluaa vetää tarkemmat rajat, kuin mitä edes tieteellinen tutkimustieto antaisi eri tulkintojen mukaan aihetta. Varsinkin jos huomaa tiettyjen ruokavalintojen vaikuttavan terveyteen konkreettisesti, tai koettuun hyvinvointiin omalla kohdalla.

Sitten ruuat:


1. Peruskokkailut, hellalla ja uunissa



Perunakattila kiehumaan, toiset perunat lohkoiksi ja uuniin. Uuni päälle 200 C. 

Ostin kauppareissulta Lady Felicia - lajikkeisia perunoita tavallisten 10 kg säkkiperunoiden lisäksi, jotka olivat nyt Sunita - perunoita. 

Lady Feliciasta muistelinkin tulevan hyvät ranskalaiset uunissa, ja niin tosiaan tuli. Ruskettuivat vahingossa nyt hieman rapean puolelle, mutta olivat tosi pehmeitä sisältä ja erittäin maukkaita. En maustanut tällä kertaa niitä etukäteen.

Kun ranskalaiset olivat uunissa, perunat kiehumassa, oli aikaa pilkkoa uunijuurekset.



Ranskalaisten jälkeen pääsivät uunijuurekset kuumaan uuniin. Ruskea kastike oli valmiina viikonlopulta.

Jätin uunijuureksiin tulevasta lantusta nysän, ja pilkoin sen eri kattilaan kiehumaan. Jonkin ajan kuluttua pussillinen makaronia perään, ja mausteet.



Tuloksena oli iso makaronisatsi, josta voi sitten ottaa useana päivänä.



2. Mitä kahvin kanssa ?



Kahvin kanssa olen syönyt hedelmiä, banaanikeksejä ja sitruunakakkua.

Tämä lautanen toimi parhaiten, kun muistin järjestyksen oikein: Ensin omenat, sitten banaanit, viimeisenä keksi.

Jos otin ensin keksiä, banaani ei enää maistunut millekään, koska keksi on kaikista makein. Jos söin banaanin ensin, omena oli liian kirpeää.


3. Tuoretta ja raikasta



Aina muistaessani olen raastanut lanttua tai porkkanaa palan. Teen usein vain yhden annoksen kerrallaan.

Raastaminen ei ole lempipuuhiani keittiössä, mutta runsas C-vitamiini oli nyt näissä tavoitteena.



Pula-ajan reseptillä tein hedelmä- ja juurikassalaattia

Tämä on kiva välipala, ja tästä saa makean laittamalla rusinoita ja hilloa sekaan. 

Käy hyvin terveelliseksi jälkiruuaksi. Erikoinen makuelämys salaatiksi, mahdollisesti kaurahiutaleiden ansiosta. Tarvittiin ihan resepti, että sain juuresraasteen nousemaan uudelle tasolle.

Tästä saa sen tunteen, että tuli syötyä jotain hyvää. Vielä senkin lisäksi, että kaikki on aina hyvää.

4. Arkiruokaa



Viimeisin saavutukseni oli lanttu-porkkana-perunakeitto, johon lisäsin myös pakastevihanneksia.

Keittoa tuli neljä litraa. 

Toin markettireissulta neljä kiloa porkkanoita, jotta niitä voisi rennosti laittaa ruokiin. Tähän oli hyvä saada niitä käytettyä.

Pakastevihanneksina oli Lidlin sekoitusta ja pakasteherneitä.


5. Perusmassaa, että on mistä ottaa



Koirien takia tein pari litraa muusiakin. 

Sunita - perunoista onnistui ihan pätevä muusi. Keitinvesi oli taas nesteenä.



Otin itsellenikin sitä uunijuuresten kanssa.

Vieläkin on kokeilematta se Shepherds Pie, jota voisi tehdä ylijääneestä perunamuusista.

Aina muusi ehtii mennä. Jos jää yli, teen usein perunarieskat


6. Puuro



Puuronkin tein, että on millä saa Luppakorvan päiväunille. Se ei nuku, ellei se tunne syöneensä tarpeeksi, ja puurohan täyttää vatsan. Kuten perunamuusikin.

Sen olen huomannut, että ulkona käymisen tahti on paljon vilkkaampi koirilla nyt, kun syötän osittain kotona tehtyä ruokaa. Jokaisen päiväunen päätteeksi se on lähdettävä taas ulos.

Muistin laittaa pellavarouhettakin. Sain omegakolmosia.

Tällä viikolla söin vain yhden puuron. Ostin kauppareissulta yli 20 kiloa perunaa, ja osa niistä ei tietystikään mahtunut jääkaappiin. 

Järjestin näin pienimuotoisen Mary's Mini - viikon, olematta varsinaisesti dieetillä. Kuitenkin perunapainoitteinen viikko tästä tuli.


7. Peruskokkailut II



Leivät, banaanikeksit omenasoseesta ja banaaneista ja keitetyistä perunoista paistinperunat uunissa.

Näin se viikko vierähti. Vaikuttaa ehkä paljolta kokkaamiselta, mutta toisaalta helpolla olen päässyt. Leipiä ja banaanikeksejä on ensi viikoksi, koska suurin osa meni pakastimeen.

Kun mikään kattila ei ole rasvainen, niin ne lähtevät huuhtaisemalla melkein puhtaaksi. Tiskikone helpottaa tietysti vieläkin lisää.

Monet ruuista ovat sellaisia ettei niitä tarvitse vahtia tarkasti, tai niissä ei ole monia ainesosia.

Notkahduspäiviäkin tulee, että jokin perunankuorimisen aloittaminen ei millään sopisi päivän kuvioihin.

Joskus käy niin että nälkä ehtii tulla, ja tulee sitten ajolähtö keittiöön. Siksi pyrin että jääkaapissa olisi aina edes keitetyt perunat, joista lähteä rakentamaan annosta.

Kiitos kun luit, toivottavasti et nukahtanut kun samatkin ruuat toistuvat monessa postauksessa, vaan pääsit loppuun asti.

Tai jos nukahdit, kauniita unia.

Hyviä kokkailuja myöskin!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Huhtikuu 2

Tällä viikolla ei tarvinnut perunaa, kun hain edellisten ostosten perunat vasta viime loppuviikosta. Ostin nyt bataattia vähän lisähöysteeksi. Ostokset noin 50 euroa. Siitä 16,5 euroa mustikoihin, kuten viimekin viikolla, joita en olisi tarvinnut ihan heti. Nostivat siis hieman normaalia viikkoruokasummaa, mutta eipä se mitään. Sitten ei tarvitse mustikoita miettiä enää joka kauppareissulla.  Olen tässä harkinnut, että tämän kuun vedän vähän löysemmin eli en pyri mihinkään alle 150 euroon.  Ihan sama mitä menee, kun olen nyt pitänyt kaapintyhjennysviikkoja, eli silloin syödään mitä on valmiina ja tyhjennellään vajaita paketteja. Vieläkin oikeastaan pystyy jatkamaan. Haen seuraavaksi mitä mieleen juolahtaa, mistä pidän ja mikä on in. Katson kilohintaa toki, ei siitä tavasta eroonkaan enää varmaan heti pääse. Tämä ei muutu edullisuutta etsivästä ruokablogista kalliin ruuan blogiksi. = 5,24 € Bataattia 2,025 kg x 2,59 €/kg  = 2,35 € Omena Jonagold 0,403 kg x 1,39 €/kg = 0,56 € Mandariini

WFPB - Ruokaostokset 55 €- Huhtikuu 1- Pääsiäinen

Pääsiäisen ruokaostokset ja muut. 55 euroa, ja lisäys maaliskuun ostoksiin.  Lopussa ruokasuunnitelmaa ja ideoita. = 13,59 € Luomu Ruisjauho 2,29 €/kg Luomu Täysjyvävehnäjauho 1,99 €/kg Kaurahiutale 0,99 x2 1,25 €/kg = 1,98   € Kidneypavut 2 x 0,69 € Mustapavut 0,75 € Tumma makaroni 4x 0,45/400g , 1,13 €/kg = 1,80 € 2kg Tyrnävän Jauhoinen peruna0,80 €/kg = 1,59 € Kotimaista yleisperuna 5 kg x 0,40 €/kg = 1,99 € Tärkkelyspitoisten osuus on kaikista tärkein, koska nämä ovat ruokia joilla jaksaa. = 5,3 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Kurkku 0,276 kg x 2,99 €/kg = 0,83 € Basilika 1,39 €  Porkkanat 1,29 e/kg = 6,93 € Luomu appelsiini x 2, 1,99 €/kg = 3,98 €  Luomu banaani 0,682 kg x 1,95 €/kg = 1,06 € Mandariini 1kg = 1,89 €  = 16,58 € Pakastemustikka 2 X 8,29 €/kg = 1,84 € Rainbow paseerattu tomaatti luomu 500g 0,92 € x2, 1,84 € /kg  = 5,24 € Saarioinen Mämmi 700g 4,27 €/kg = 2,99 €  Alpro No Sugars Soijajuoma   2,15 €/l Kuva vanhasta purkista mutta kuitenkin. Purkkimallistot kun muuttuu, p

WFPB - Viikon menu - Maaliskuu 1 - Ruokasuunnitelma

Ruokasuunnitelma viikoksi. Kuusi kohtaa ruokaideoita, joista kohdassa 6 on puurot, leivät ja jälkkärit.  1. Riisi ja pavut Ensimmäisenä jotain, mihin voi laittaa basilikaa.  Kun tekee yhdenastian ruoan ,  riisin ja pavut, tai  riisin ja tomaattikastikkeen ja minkä tahansa vastaavan ruoan, jos ruoasta tulee mautonta, voi laittaa tuoreita basilikan lehtiä revittynä, niin ruoka muuttuukin tosi kivaksi elämykseksi. Basilikarisottoa teen joskus arborioriisistäkin. Kiva käyttää koko ruukku, tai miksei kaksikin ruukkua basilikaa. Perunaa kylkeen. Valmiiksi tein jo sekoitusta, missä on kaikenlaisia jyviä ja linssejä. Eniten riisiä. Tätä kun kaataa 1 mitta + 2 vettä, saa yhden astian ruoan valmistuksen haudutuspadassakin helposti aloitettua.  Omaa maustesekoitustakin kannattaa tehdä johonkin pieneen purkkiin. Käy myös pöytämausteena sitten. 2. Palsternakka-perunamuusi ja punajuuri-mustapapupihvit Palsternakasta on ideoita , ja nyt ruokalistalle niistä valikoitui palsternakka-perunamuusi. Pun

Luukku 14 - Kaali - WFPB

Luukussa 14 on kaali. Kaali-ideoita ja kaalinkuvia on paljon, ja netistä löytyisi lisää ideoita joka päivä kokeiltavaksi. Joulukalenterin saisi täyteen pelkillä kaaliaiheilla. Tänään nyt ainakin kaalilaatikkoa ja kaalisalaatteja, ja muitakin vinkkejä. Kaalilaatikko n. 0,75 dl tai 1 dl ohrasuurimoita (Myllyn Paras esikypsytetty, rikottu) n. 1 dl soijarouhetta 300-400 g kaali n. 2 tl siirappia  pari porkkanaa 2 tl - 1 rkl kuivattua persiljaa 1/2 tai 1/4 tl jauhettua maustepippuria, tai kokonaisia 1 tl soijakastiketta halutessa Kaalilaatikossa oli nyt kaksi vaihetta, ensin paistoin ja keitin kattilassa aineksia vähän matkaa, sitten siirsin uuniin jatkamaan. Keitin siis eri kattilassa ensin ohraryynit vähässä vedessä. Laitoin myös soijarouhetta. Samaan aikaan paistoin kaalia ja porkkanoita eri kattilassa. Siten, etteivät aivan ruskistuneet, mutta pehmenivät ja muuttuivat läpikuultaviksi. Höyrytin niitä sen lisäksi kannen alla. Yhdistin sitten kaalit ohran kanssa samaan kattilaan, ja annoin

WFPB - Ruokaostokset 35 € - Maaliskuu 4 - 95 €/kk

 35 euron ruokaostokset, Lidlistä ja Prismasta. Molempiin kauppoihin meni yli 15 euroa ja risat. = 7,25 € Yleisperuna 0,40 €/kg x 5 = 1,99 € Yleisperuna 0,80 €/kg x 2 = 1,59 € Bataatti 1,420 kg x 2,59 €/kg = 3,68 € = 2,7 € Luomu tofu natural 1, 35 x 2 , 6,75 €/kg = 10,92 € Punajuuri 1 kg = 1,29 € Nauris = 0,297 kg x 2,19 €/kg = 0,65 € Persilja 1,19€ x 3 =  3,57 € Kurkku 0,294 kg  x 2,79 € = 0,82 € Suippokaali 1,283 € x 2,29 €/kg = 3,49  Palsternakka 0,582 kg x 1,89 €/kg = 1,10 € Palsternakkaa perunamuusiin. = 3,49 € Lehtikaali 0,5 kg x 6,98 €/kg  = 7,5 € Luomu banaani 0,908 kg x 1,95 €/kg = 1,77 € Banaani 0,266  €x 1,55 € = 0,41 € Omena 0,604 kg x 1,09 € = 0,66 e Verigreippi 0,600 kg x 1,39 € = 0,63 € Appelsiini 0,954 kg x 1,39 €/kg = 1,33 € Mandariinipussi 1 kg x 2,70 €  = 2,44 € Grillausmauste ei lisättyä suolaa 0,35 kg x 24,29 €/kg = 0,85 € Mustapippurirouhe  0,65 kg x 24,46 €/kg = 1,59 € Siinä olivat ostokset maaliskuun viimeistä viikkoa varten. Mandariinipussissa on nyt jäljell

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

Luukku 22. - WFPB - Makaronilaatikko ja italiansalaatti

Tuli ehkä paras makaronilaatikko pitkiin aikoihin. Italiansalaattikin onnistui. Makaronilaatikko: 1 pussi/400 g tummaa makaronia 1 porkkana n.100g mustapapuja (n. alle puoli tölkillistä, valutettuja) vettä Mausteet: 1 rkl soijakastike 1/2 tl mustapippuri 1/4 tl maustepippuri 1/8 tl valkopippuri, tai ripaus loraus ketsuppia 200 C noin tunti Mustapippurimääräni, 1/2 teelusikallista, voi olla paljon jollekin. Tässä oli jonkin verran potkua nyt.  Ketsuppia lorahti siten, että huuhtelin lopun ketsuppipullon. En tiedä paljonko meni. Soijakastiketta 1 rkl voi olla paljon suolaa, mutta kannattaa maistella. Vettä meni jotain alle puolitoista litraa. Keitin vedenkeittimessä litran. Vielä ketsuppipullosta ja mukista lisää, ja että peittyy hyvin. Sekoitin mausteet ensin veteen mukissa, ja sekoitin vuokaan, että varmasti leviävät. Porkkanaraastetta näytti ensin olevan tosi paljon, mutta hyvin se sinne lopulta upposi. Paistoin 200C- asteisessa uunissa noin tunnin, ilman kantta. Noin tunnin päästä al

WFPB - Leipä - Täysjyväjauhot ja kaura

Tuoretta leipää. Tällä kertaa limppumallinen leipä.  Leipä: 3-4 dl vettä loraus siirappia esim 3 tl ripaus suolaa, maun mukaan, esim.1/4 tl 2 tl kuivahiivaa 2,5 dl pikakaurahiutaleita 1 dl ruisjauhoja n. 4 dl täysjyvävehnäjauhoja Lämpöiseen veteen kuivahiiva, ripaus suolaa ja sokeria/siirappia. Lisää kaurahiutaleet ja ruisjauho, sekoittele. Lisää täysjyvävehnäjauhoja niin, että syntyy paksu, puukauhalla vaivalloisesti sekoitettava taikina. Voit vaivata taikinaa metallisella tai puisella lusikalla. Leipään tulee suolaa maun mukaan, vähäsuolaisesti tai ei. Laitan myös yleensä lorauksen siirappia tai sokeria, koska se voi mahdollisesti auttaa kuivahiivaa heräämään paremmin. Pieni ripaus voi parantaa myös leivän maistuvuutta. Tämä taikina tarttuu käsiin, joten siksi mieluummin vaivaaminen lusikalla.  Vaivaamisen jälleen irrottele jauhojen avulla reunoilta ja ota taikinapallo käteen. Leipää voi muovailla ilmassakin vähän, taittelemalla ja sitten kerätä alapuolelle taikinaa. Voit laittaa suo

WFPB - Ruokaostokset 15 € - Maaliskuu 3

15 euroa. Entisiäkin jäljellä niin hain vain vihanneksia ja hedelmiä. Olen viikkomenussakin vasta puolessa välissä.  Jätin pari euroa varaa perunoille, joita vielä ei mahtunut jääkaappiin. 2-3 eurolla siis perunaa. = 6,86 € Porkkanat 1,29 €/ kg Kartanon salaatti 2 kpl 2 € Persilja 1,19 € Basilika 1,39 € Kurkku 3,29 €/kg x 0,302 kg = 0,99 € Lisäksi jäljellä on vielä nauris, muutama porkkana ja kaalta. Punajuuret keitettynä. = 4,38 € Luomu banaani 1,226 € x 1,95 €/kg = 2,39 € Veriappelsiini 1,5kg 1,33€/kg = 1,99 € Siinäpä ostokset, muuta ei tarvittu. Enkä olisi tarvinnut näitäkään. Tulikin niin kiireinen viikko, että puolet päivästä aina jossain ulkona rieskan ja banaanin turvin, sitten kun ehtii taas syömään niin kuluu vain joku pari rasiaa. Puurokin lykkää aina viikkosuunnitelman seuraavaa ruokaa puolella päivällä. Eilen vasta sain paistettua punajuuripihvit, jotka olivat viikkomenussa . Savutofuakin vielä jäljellä. Viikkomenu tuli sävellettyä tällä kertaa vähän työlääksi. Ei millään

WFPB - Savutofulaatikko

Laatikko tai kiusaus savutofusta ja perunasta. Nesteenä voi käyttää pelkkää vettä. Kauramaitokin on kiva, jos haluaa valkoista kermaperunan näköistä. Tästä tuli vähän simppeliä, kun en laittanut mitään mausteita. Ainekset pilkotaan vuokaan, peitetään nesteellä.  Savutofulaatikko 2 l vuokaan 100 g savutofua perunaa vettä kauramaitoa, halutessa Pilko perunat ja savutofu vuokaan, peitä nesteellä. Paista uunissa n. 200 C kunnes valmistuu.  Keltaisen tai punaisen pussin perunoita.  Tästä määrästä ei montaa ateriaa tullut, mutta muuten melko täyttävää. Puolitan tofun per laatikko vain sen takia, että saan vähennettyä suolan määrää. Makuasioita, miten haluaa laittaa. Tässä oli nyt suolaa 1,7 g/ 100g. Lidlistä ostettu. Vedellä peittoon suurin piirtein. Olisi voinut enemmänkin antaa pinnan ruskettua, mutta otin nyt pois vain ajoissa. Jos haluaisi kermaisemman näköistä, voisi keittää perunoita ensin hetki kattilassa samalla hämmentäen, ja kaataa sitten vasta vuokaan vesineen, ja paistumaan. Hämm