Arkiviikon WFPB - ruokalista. Kylläpä on ajatus takussa, ja ei oikein uusia reseptejä ole. Mutta näiden kuvien avulla voi inspiroitua sentään muistelemaan joitain reseptejä blogissa, saaden ehkä jonkin idean.
Sain aikaiseksi taas seitsemän kohtaa, eli koko viikon jokaiselle päivälle jotakin. Vaikka tässä onkin vain viiden päivän kuvat.
Käy halutessasi katsomassa myös ruokasuunnitelma 01/2023, johon laitoin pääruuat maanantaista perjantaihin.
Alustus:
Yksi tavoitteistani on siis säästää ruokamenoissa aina ja ikuisesti. Sama WFPB - ruokavalio käy monien mielestä myös terveyteen ja hiilijalanjäljen pienentämiseen. Eli kaikki voivat käsitykseni mukaan pelkästään voittaa.
Laihduttamisen mainitsen siksi, että tämä on itselleni ensimmäinen ruokavalio jolla paino pysyy samassa, eikä nouse tai uhkaa nousta kokoajan.
Tämä minun tapani syödä ja laittaa ruokaa on toki vain ihan yksittäinen pieni murunen tätä kaikkea.
Jos haluaa laittaa pöydän vielä koreammaksi, on paljon sisältöä ja tekijöitä internetissä, jotka osaavat tehdä mainiota WFPB -ruokaa. Laitan välillä linkkejä niihin, mutta keskityn enemmän yksinkertaiseen perusruokaan, kun sitä kuitenkin mielelläni teen.
Tämän koko ruokavalion sisälläkin on eri suuntauksia.
Jotkut eivät käytä suolaa tai maustekastikkeita. Toiset käyttävät enemmän vaikkapa rasvaa pähkinöiden ja avokadojen muodossa.
Joku voi sallia itselleen öljytilkan siellä täällä, koska joitakin öljyjä käytetään myös maun takia.
Joku voi käyttää enemmän vegaanisia valmistuotteita, eikä koe itselleen niitä ongelmaksi. Lisäksi on ihmisiä, jotka ovat WFPB-ruokavaliolla olematta vegaanisella ruokavaliolla kokonaan.
He voivat silloin tällöin ottaa peijaisissa vaikkapa hirvenkäristystä, tai tehdä muita ratkaisuja jotka poikkeavat täysin omistani. Kaikki on varmasti yksilöstä kiinni.
Perustarina tässä kuitenkin pohjalla kulkee niin, että vältetään pitkälle prosessoitua ruokaa, joihin kuuluu tietysti myös ruokaöljy.
Vältetään valkoisia jauhoja, vähennetään suolat ja sokerit ruuanlaitosta. Vältetään eläinproteiinien nauttimista ja syödään kasviksia.
Itse tykkään vähän sellaisesta ehdottomammasta tavasta ainakin alussa, koska siten oli helpompi vetää ne rajat. Jos kaikki on määritelty sopivasti, kohtuudella ja silloin tällöin, ne ovat niin joustavia käsitteitä että en niiden kanssa ollut pärjännyt koskaan ennenkään.
Siinä on syy sillekin, miksi moni muukin varmasti haluaa vetää tarkemmat rajat, kuin mitä edes tieteellinen tutkimustieto antaisi eri tulkintojen mukaan aihetta. Varsinkin jos huomaa tiettyjen ruokavalintojen vaikuttavan terveyteen konkreettisesti, tai koettuun hyvinvointiin omalla kohdalla.
Sitten ruuat:
1. Peruskokkailut, hellalla ja uunissa
Perunakattila kiehumaan, toiset perunat lohkoiksi ja uuniin. Uuni päälle 200 C.
Ostin kauppareissulta Lady Felicia - lajikkeisia perunoita tavallisten 10 kg säkkiperunoiden lisäksi, jotka olivat nyt Sunita - perunoita.
Lady Feliciasta muistelinkin tulevan hyvät ranskalaiset uunissa, ja niin tosiaan tuli. Ruskettuivat vahingossa nyt hieman rapean puolelle, mutta olivat tosi pehmeitä sisältä ja erittäin maukkaita. En maustanut tällä kertaa niitä etukäteen.
Kun ranskalaiset olivat uunissa, perunat kiehumassa, oli aikaa pilkkoa uunijuurekset.
- Keitetyt perunat,
- makaronit
- uunijuurekset.
Ranskalaisten jälkeen pääsivät uunijuurekset kuumaan uuniin. Ruskea kastike oli valmiina viikonlopulta.
Jätin uunijuureksiin tulevasta lantusta nysän, ja pilkoin sen eri kattilaan kiehumaan. Jonkin ajan kuluttua pussillinen makaronia perään, ja mausteet.
Tuloksena oli iso makaronisatsi, josta voi sitten ottaa useana päivänä.
2. Mitä kahvin kanssa ?
Kahvin kanssa olen syönyt hedelmiä, banaanikeksejä ja sitruunakakkua.
Tämä lautanen toimi parhaiten, kun muistin järjestyksen oikein: Ensin omenat, sitten banaanit, viimeisenä keksi.
Jos otin ensin keksiä, banaani ei enää maistunut millekään, koska keksi on kaikista makein. Jos söin banaanin ensin, omena oli liian kirpeää.
3. Tuoretta ja raikasta
Aina muistaessani olen raastanut lanttua tai porkkanaa palan. Teen usein vain yhden annoksen kerrallaan.
Raastaminen ei ole lempipuuhiani keittiössä, mutta runsas C-vitamiini oli nyt näissä tavoitteena.
Viimeisin saavutukseni oli lanttu-porkkana-perunakeitto, johon lisäsin myös pakastevihanneksia.
Keittoa tuli neljä litraa.
Toin markettireissulta neljä kiloa porkkanoita, jotta niitä voisi rennosti laittaa ruokiin. Tähän oli hyvä saada niitä käytettyä.
Pakastevihanneksina oli Lidlin sekoitusta ja pakasteherneitä.
5. Perusmassaa, että on mistä ottaa
Koirien takia tein pari litraa muusiakin.
Sunita - perunoista onnistui ihan pätevä muusi. Keitinvesi oli taas nesteenä.
Otin itsellenikin sitä uunijuuresten kanssa.
Vieläkin on kokeilematta se Shepherds Pie, jota voisi tehdä ylijääneestä perunamuusista.
Aina muusi ehtii mennä. Jos jää yli, teen usein perunarieskat
6. Puuro
Puuronkin tein, että on millä saa Luppakorvan päiväunille. Se ei nuku, ellei se tunne syöneensä tarpeeksi, ja puurohan täyttää vatsan. Kuten perunamuusikin.
Sen olen huomannut, että ulkona käymisen tahti on paljon vilkkaampi koirilla nyt, kun syötän osittain kotona tehtyä ruokaa. Jokaisen päiväunen päätteeksi se on lähdettävä taas ulos.
Muistin laittaa pellavarouhettakin. Sain omegakolmosia.
Tällä viikolla söin vain yhden puuron. Ostin kauppareissulta yli 20 kiloa perunaa, ja osa niistä ei tietystikään mahtunut jääkaappiin.
Järjestin näin pienimuotoisen Mary's Mini - viikon, olematta varsinaisesti dieetillä. Kuitenkin perunapainoitteinen viikko tästä tuli.
7. Peruskokkailut II
Leivät, banaanikeksit omenasoseesta ja banaaneista ja keitetyistä perunoista paistinperunat uunissa.
Näin se viikko vierähti. Vaikuttaa ehkä paljolta kokkaamiselta, mutta toisaalta helpolla olen päässyt. Leipiä ja banaanikeksejä on ensi viikoksi, koska suurin osa meni pakastimeen.
Kun mikään kattila ei ole rasvainen, niin ne lähtevät huuhtaisemalla melkein puhtaaksi. Tiskikone helpottaa tietysti vieläkin lisää.
Monet ruuista ovat sellaisia ettei niitä tarvitse vahtia tarkasti, tai niissä ei ole monia ainesosia.
Notkahduspäiviäkin tulee, että jokin perunankuorimisen aloittaminen ei millään sopisi päivän kuvioihin.
Joskus käy niin että nälkä ehtii tulla, ja tulee sitten ajolähtö keittiöön. Siksi pyrin että jääkaapissa olisi aina edes keitetyt perunat, joista lähteä rakentamaan annosta.
Kiitos kun luit, toivottavasti et nukahtanut kun samatkin ruuat toistuvat monessa postauksessa, vaan pääsit loppuun asti.
Tai jos nukahdit, kauniita unia.
Hyviä kokkailuja myöskin!
Kommentit
Lähetä kommentti