Siirry pääsisältöön

WFPB - 8 terveellistä ateriaa n. 30 eurolla - Mitä söin viikossa - Alle 200 € kuukaudessa vegaaniseen ruokaan

Monien tuotteiden hinta oli ruokakaupassa noussut. Alkaa siltä osin konkretisoitua inflaatio ja se, mitä siitä on uutisoitu.

Viime ruokaostokset sain pysymään jotakuinkin lapasessa ja ostokset tekivät alle 30 euroa. Koko tammikuun ostokset olivat alle 200 euroa. Joulukuussa meni vähän päälle satanen. Kuivakaapissa ja pakkasessa oli jonkin verran valmiina marjoja ja muuta.

Tässä postauksessa esittelen edullisena ja terveellisenä pitämiäni ruokaratkaisuja helmikuun ensimmäisen viikon ajalta, ja kerron ajatuksenjuoksustani niiden takana. Tämä on vähän sama idea kuin "mitä söin päivässä", mutta enemmän "mitä söin viikossa".

Olen Whole Food Plant Based ruokavaliolla, jossa syödään mahdollisimman prosessoimatonta kasviruokaa. Vähärasvaisesti, ilman ruokaöljyä ja valmiiksi lisättyä suolaa. Lautasella käytän maustekastikkeita, hieman suolaa ja ripottelen sokeriakin. Lisäravinteeksi otan B12-vitamiinia, Jodia ja D3-vitamiinia.

Mitä ruokia sain noin 30 eurolla viikossa WFPB -ruokavaliolla?

Kahdeksan kohtaa. Joistain näistä voi olla iloa toisillekin, jos ei ole vielä sattunut keksimään samoja.

Moni näistä ideoista on niitä, mitä mietin että olisinpa tiennyt joskus, kun tuskailin jossain opiskelijaboksissa terveellisen ruuan kalleutta, jaksamattomuuttani laittaa ruokaa ja usein toistuvaa nälän tunnetta, joka oli usein häiriöksi.

Eikä ongelmana eri tilanteissa ole aina pelkästään se, ettei ole varaa ruokaan ja on ilman jotain. Vaatimukset ruuille ja ravinnolle voivat laittaa kokemaan osattomuutta siinäkin vaiheessa, kun olisi rahaa vielä jäljellä. 

Se, mihin ihmisellä on varaa, onkin kuulemma riittämätöntä. 

Tästä olen eri mieltä.

Toki tämä on siihenkin vain yksi näkemys.

Olisivatko nämä silloin opiskellessakaan kaikkeen olleet ratkaisu? 

Eivät välttämättä,  mutta halvempia ratkaisuja nämä ovat, kuin mihin aina itse tulin päätyneeksi. 

1. Pakastekasviksia ja perunaa


Parsakaali Lidlistä 1,15 € 750 gramman pussi, noin alle 2€/kilo
Peruna Prismasta noin 0,60/kg. Kastikkeeksi sinappia, tai makean sinapin ja balsamietikan yhdistelmää.

Jos säästö on etusijalla, ehtii myöhemminkin miettiä jokaisen vitamiinin esiintyvyyttä. Pääasia, ettei parempia aikoja odotellessa tule pahentaneeksi omaa tilaansa. 

Parsakaali ja peruna ovat terveellisiä.

Ellei parsakaali ole suosikki, tilalle voi vaihtaa jonkin toisen pussin pakastealtaasta, kilohinnalla alle 2 tai 3 euroa.

Peruna sisältää paljon ravintoa, ja noin 9 % proteiiniakin. 

Jos näistä säästön takia joutuu jomman kumman jättämään pois, itselläni jää parsakaali. 

Pakastevihannekset eivät aina ole halvempia kuin raakana myytävät juurekset, mutta helppouskin on joskus tärkeää. Tai että edes osa ruuasta valmistuu ilman pilkkomista. 

Pakasteissa vaihtelee suuresti kilohinta, joten se on hyvä tarkistaa.Tässä annoksessa huonona puolena oli se, että nuo parsakaalit  keittyivät pehmeiksi, ja ne oli tosi nopea syödä pois. 750 gramman pussi parsakaalia ei tuntunut riittoisalta. 

Jos pakastepussillisia pitäisi syödä joka päivä, joutuisi hakemaan usein tai pitämään isoa pakastinta. 

Jos asuisin Lidlin vieressä, tämä olisi silti helppo ruoka päiväksi. 

Vitosella saa jo paljon, ja tukevammaksi ruuaksi voi ottaa spagetit tai kaurahiutalepaketin. 


2. Puuroa


Jos ei samaan vitoseen ihan mahdukaan puurolle päälliset, niin saa sieltä jollain alle eurolla omenasosepurkin, hillopurkin tai sokeria. 

Sokeri ei ole niin kielletty, etteikö sitä aamupuuron päälle pikkuisen voisi laittaa. Itselleni ei ole väliä onko kallista vai halpaa sokeria, koska sitä ei tulisi muutenkaan käyttää paljoa. Halpa on siksi ihan yhtä hyvä.

Mustaviinimarjat ovat kaupassa yleensä halvimmat marjat. Lidlissä oli viimeksi mustikoita alle 9€/kilo, joka on myös mielestäni ihan ok. Marjoissa en etsi alle 3 € kilohintaa, koska ne ovat poikkeus. 

Kympin mustikkakilo riittää pakkasessa pitkään.

Puurosta kuulee usein, että siihen pitäisi erikseen laittaa proteiininlähde. Itse en laita, ja olen siinä uskossa että proteiinia on riittävästi.

Toki jos tämä puuro olisi ainoa ruoka pitkään aikaan tai olisi hyvin suuri energian tarve, niin tietysti pitäisi yrittää tehdä siitä niin ruokaisa, kuin mahdollista. Vaikka sitten pähkinöillä ja kikherneillä, linsseillä tai millä vain ikinä keksii. Tai syödä useammin, ettei laihdu liikaa.

Säästön kannaltahan tulee halvimmaksi ajatella, ettei tarvitse mitään sen kummempaa puuroonsa. 

Annoskokoahan ei rajoiteta. 

Pellavarouhetta laitan aina muistaessa 1-2 rkl. Sen kanssa vain alkaa äkkiä kaipaamaan kasvimaitoakin.


3. Makeita pikkuleipiä, kaalta, perunaa, porkkanaa ja omena. Kaikki alle 1- 2 €/kg.Banaanista, omenasosepurkillisesta ja kaurahiutaleista tuli iso törpöllinen keksiä. Keksejä päädyin myös pakastamaan, koska en jaksanutkaan syödä niitä kuin muutaman.

Tässä kuvassa on silti varmaan päiväksi ruokaa, tai voi ottaa aamu- tai iltapalat jotain muuta.

Onneksi on keksitty kaurahiutale+ banaaniyhdistelmä. Näin ei tarvitse ostaa mitään valmista. Nämä keksit maksavat alle 2 €/kg. 

Ensimmäinen mielikuva voi olla, jos et ole ennen kokeillut, että maistuvat varmasti niille puoliksi maatuneille banaaneille, joista ne on tehtykin. 

Mielestäni eivät maistu, mutta ymmärrettävää jos kaikki eivät siltikään tykkää. Kokeilla kannattaa, koska jos kokeilutulos on myönteinen, voit säästää huimia summia herkkubudjetissa. 

Eikä kannata verrata vierekkäin tai perätysten Oreo-keksin kanssa. Voi olla hyvä nollata makuaisti ensin.Moni tietääkin smoothiet, joihin niitä vanhoja banaaneita voi laittaa myös. Tai Nice Cream.

4. Uunijuurekset ja perunat


Kaikki kuvan juurekset sai viimeksi alle kahdella eurolla kilo, jopa alle eurolla.

Näitä vain uunivuoka täyteen, pilkottuna tai miten haluaa, ja jokaisen aterian kylkeen. 

Punajuuri on jo värinkin puolesta varmasti superterveellinen, kuten porkkanakin.

Jos urakalla syö eikä ole paljoa muuta lisuketta perunan tai riisin kanssa, niin parin litran vuoka uunijuureksia voi helposti mennä samana päivänä. Pitää välillä ottaa raakaa kaalta, että jäisi uunijuureksia seuraavallekin päivälle.


Kuorin ja pilkon aina juurekset, ja annan olla  noin tunnin 200 C- uunissa. 

Perunat voi tarvittaessa paistaa samoilla lämmöillä ensin.


Voi olla, että kaikkiin näihin juureksiin ja perunoihin menisi enemmänkin, kuin vitonen päivässä. Mutta onneksi on puurot ja kaikki, mitä voi syödä halvalla lisäksi. 

Valelen paistinperunat ketsupissa, sitten laitan suolatonta grillimaustetta ja uuniin. Tulee tosi maukkaita.

5. Hernekeitto, porkkana ja perunat


Proteiinista tuli mieleen, että hernekeittoonkaan en enää lisää proteiininlähdettä. Tämä kuva ei ole viime viikolta, mutta voisi aivan hyvin olla.

Minusta se on jo proteiininlähde, herne siis. Yritän tosin unohtaa koko sanan proteiini suurimmaksi osaksi aikaa, mutta nykyään siltä on mahdoton välttyä täysin. 

Tämän vinkin olisin itse joskus halunnut kuulla, kun en tajunnut tätä vuosiin. Että miksi en käyttäisi hernekeittoa kastikkeena, enkä pelkkänä ruokana? Näin siihen ei kyllästy. 

Perunatkin ovat hyviä sen kanssa jääkaapistakin otettuina vielä. Suolaripaus sinne tai tänne. Sinapilla ja pippureilla viimeistelyt. Oreganosta hienoa aromia. 


Kahdesta 500 g hernepussista tulee niin paljon, etten itse ainakaan yksin ehdi syömään. Siksi pakastan.

Mielestäni proteiinin tarpeeseen korostetaan nykyään eniten muita papuja ja linssejä. Ei niissäkään mitään vikaa ole, mutta herne on halvempi. 

Kuivatun herneen kilohinta voi olla sen alle 2 €. 

6. Kaali tomaattikastikkeella ja peruna


Tätä söin viime viikolla paljon. Paloittelin kaalta vähään veteen, lisäsin tomaattisosetta ja mausteita. Keitin kypsäksi. Toisessa kattilassa kiehuivat perunat. Kokonaisina, tai sitten tein keitinveteen muusin.

Muusia syön ensin ilman mausteita, mutta välillä sitä on kiva höystää suolattomalla jauhelihamausteella tai maustepippurilla, ketsupilla tai ripauksella suolaa.

Kaalikastikkeen mausteeksi jotain tulista kuten mustapippuri, chili, cayennepippuri, jalopeno tai inkivääri. Makeudeksi ketsuppia, sokeria tai chilikastiketta.

Lisäksi jotain lämpimän aromikasta, kuten suolaton currymausteseos.

Usein laitan tähän kaalikastikkeeseen muitakin vihanneksia, kuten lanttua, porkkanaa, sekavihanneksia tai kikherneitä. Nyt en laittanut mitään muuta kuin kaalta, koska halusin erityisesti kuvata yksinkertaisen ruuan, joka on silti hyvää ja täyttävää. 

Muistutan välillä itseänikin, ettei joka ruuassa tarvitse olla mahdollisimman montaa eri asiaa.

7. Papukeitto ja leipä


Tämän keiton esittelin joulukalenterissakin, ja tein viime viikolla lisää. Pakkasessa oli leipääkin jäljellä.

Erittäin halpaa, kun purkki paseerattua tomaattia maksaa alle euron, riippuu mistä ostaa ja mitä merkkiä.

Kaikki muu keitossa on vähän sitä sun tätä. Pakastevihanneksia, perunaa ja makaronia. 

Leipä kun on itse tehty, sekin on halpaa. Teen leivät aika nopeasti, ja reseptini sisältävät monesti alle puolen tunnin nostatuksen. On opettelun alla, että miten leipää pitäisi tehdä pitemmän kaavan mukaan.

Jotain vitamiineja siitä sai enemmän, ja parempia ominaisuuksia, mitä pitempään sitä jaksaa nostattaa ja paistaa, tai mitä ikinä. 

Kuitenkin jos puhutaan mahdollisimman halvasta ja yksinkertaisesta ruuasta, niin koen tällaisellakin selviäväni. Täysjyvää tai täysjyvähköä jauhoa, noin alle 2€/kg, ja siihen nesteeksi vettä. 

Kuivahiivaa ostan isossa paketissa ja pidän jääkaapissa. Se tuorehiivapalakaan ei ilmeisesti kallis olisi.

8. Riisi ja kastike


Vimeisenä on se ruoka, mitä tein viikonloppuna. Vaihtelua perunalle. Pakkasesta löytyi kurpitsaa, jota olen joskus ostanut eurolla/kilo tarjouksesta, ja sitä jäi yli. Linsseistä ja siitä kastike.

Salaatiksi kaalta. 

Riisiä saa edullisesti, tämä taisi joskus maksaa alle 2 euroa kilolta, kun ostin viiden kilon säkin Prismasta.

Kastikkeen voi tehdä myös lantusta, jonka keittää oikein kypsäksi.

Kastikkeeseen tomaattia ja mausteita, ja maustekastikkeita. 

Siinä taisikin olla jo kahdeksan ruokaa.

Toivottavasti pidit. Kahdeksan ruokaideaa tuntui sopivalta jatkolta kahdeksalle säästövinkille

Ainakin nyt tuli mainittua jokaiselle viikon päivälle ateriaehdotus, ja ylikin. Ikäänkuin viikon ruokalista, vaikkakin suurpiirteisessä muodossa. 

En koskaan suunnittele tarkasti etukäteen, mitä syön maanantaina, tiistaina, keskiviikkona ja niin edelleen. Teen vain ruuan, jos edelliset näyttävät loppuvan.

Useinhan se juttu ei olekaan siinä, että mitä jokin yksi ruoka tai ostosreissu maksaa. Vaan mitä syöt, mikä on kokonaisuus. 

Omalla kohdallani olen annoshintojen laskemisen todennut turhaksi.

Toimivinta on ollut kilohinnan mukaan ostaminen ja kaappien täyttäminen siten, että on mistä valita tilanteen mukaan.

Kiitos kun luit, ja palataan pian!

Katso näistä linkeistä tarkemmin ateriaehdotuksista:

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 35 € - Helmikuu 3

Viikon ruokaostokset helmikuussa, 35 €. Ensi viikkoa varten ruokaa, ja kasvisraaka-aineiden hintoja. Ravintoon liittyen kaurajuomien rasvasisältöä, ja hieman sivutaan jäätelöitäkin. Sinkkiä ja seleeniä pohdin, kun huomasin että niitäkin tulee yli suositusten omassa ruokavaliossa. Verenpaineenkin mittasin. Blogit-sivulle ehti tulla väärä ostoskuva, mutta korjasin tähän. = 7,67 € Peruna 2 kg = 1,69 € Tumma makaroni 1,13 €/kg, 400 g = 0,45 € Riisi 0,85 €/kg Ohrahiutaleet 0,700kg X 3,13  €/kg  2,19  € Rikottu ohraryyni 2,49 €/kg Tärkkelyspitoiset ruuat, eli ne tärkeimmät.  Rikottu ohraryyni tulee 20 minuutissa puuroksi, ja laitan sen yleensä haudutuspataan valmistumaan. Eri ohraryyneissä on eroja, ks. lisää ohrasta . Ohrat eniten koiraa varten, mutta tulee niitä itsekin syötyä samalla. Ohrahiutale on kätevä, jos on unohtunut laittaa koiralle valmiiksi ruokaa ja tarvitsee kuituosuutta kuppiin muutamassa minuutissa. Meillä kaura ei käy. Riisipaketti, koska olen kokenut 1€/kg ruoat hyödyll

WFPB - Viikon ruokasuunnitelma - Helmikuun kokkailut

Viisi ruokaideaa helmikuussa + bonusruoka. Maanantaista perjantaihin, eli 1-5. 1. Lanttulaatikko + muusi, linssikastike Lanttulaatikko valmiista lanttusoseesta. Sattui olemaan lanttusose tarjouksessa vain 0,49 €/kg. Ks. Tammikuu 4. ostokset . Jouluna kun en tehnyt lanttulaatikkoa ollenkaan, enkä ole siihen mitenkään ehtinyt kyllästyä. Tämä valmissose on helppo:  1 kg lanttusosetta 2 dl kauramaitoa 1 dl korppujauhoja 2-3 rkl omenasosetta loraus siirappia, n. 1-2 rkl Paisto uunissa 180 C noin 1 h. Tosi helpolta tuntui tehdä, ja lanttulaatikko oli todella hyvää. Paljon helpompi oikeastaan kuin sosekeitto kattilassa. Perunasosekeitto , jossa on jauhelihamaustetta olisi kyllä myös tosi hyvää. Curry kastike , linsseistä, tomaatista ja bataatista. Muusi nesteenä perunan keitinvesi. Vaikuttaisi siltä, että jakamalla lanttulaatikko annoksiin, se tulee syötyä tosi huomaamatta pois. 2. Riisi ja höyrytetyt nauriit Nauris siivuiksi ja riisinkeittimen höyryritilään, saa kivat vihannekset riisin kans

WFPB - Viikon ruokaostokset 5 € - Helmikuu 4

Perunoiden ja porkkanoiden avulla menee ensi viikkokin hyvin, ja voi vaikka jatkaa samaa menua.  Ruokasuunnitelma oli sen verran tehokas, että olen vasta nyt kohdassa 5. Loikkasin kohdan 4 yli, ja sekin on siis vielä tekemättä. Haudutuspataan laitoin silti sekametelisopan ensin. = 5,18 € 5 kg perunoita 0,40 €/kg =   1,99 € 2 kg porkkanoita, 0,95€/kg =  1,89 € Banaania 0,99 €/kg =  1,30 € Peruna ja porkkana sattuivat olemaan Prismassa halpoja, ja banaanitarjous löytyi K-Marketista. Nyt voi tehdä  porkkalaakin . Tuoreista jäljellä vieläkin punainen suippokaali, säilynyt tosi hyvin, ja kun se loppuu voi tehdä porkkanaraastetta. Pakkasessa on ennen joulua ostettua hävikkipaprikaa rieskan päälliseksi.  Viimeksi 5 kg pussissa oli Afra-perunoita. Nyt ne olivat Fontana-lajiketta.  Fontana-perunoista onnistui muusi hyvin. Sitä myöten toimii myös keitoissa ja padoissa. Muusissa keitinvesi nesteenä, jauhettua maustepippuria ja puolukoita koristeena. Uunissakin tuli todella hyviä. Loraus ketsupp

WFPB - Ruokasuunnitelma ma-pe - Helmikuu 3

Ruokasuunnitelma helmikuussa viikoksi.  1.-5. ruokaideat,  6.-7. leivät, puurot ja jälkkärit.  Nyt jos koskaan oli hyvä tehdä ruokasuunnitelma. Kurkkasin aamulla jääkaappiin, ja se näytti jotenkin vajaalta. Melko vähän perunoita, eikä mitään jänniä vihanneksiakaan. Vain punainensuippokaali, ja muutama porkkana. Ellen olisi alkanut suunnittelemaan ja yhdistelemään aineksia mitä jo on, olisin varmaan nyt parhaillani kaupassa. Sen verran väljältä näytti.  Keräsin aineksia kekoihin, nähdäkseni mitä niistä voisi tulla. Tuloksena oli enemmän ruokaideoita, kuin ehtii tekemään viikossa.  1. Riisin kanssa chilipata Papukastike ja riisi - Kidneypavut  Tarvittavat ainekset löytyivät. Lehtikaalia ei tarvita koko pussia, tai sen voi jättää poiskin. Riisi  Paseerattu tomaatti  Kidneypapu  Paprika Herkkusienet  Porkkana Lehtikaalipakaste + mausteet. Kilossa riisiä oli Finelin mukaan 3662 kcal, eli teoriassa tämä voisi olla päiväksi ruokaa, josta riittää hieman seuraavallekin päivälle riisiä. Eri asia

WFPB - Ruokaostokset 30 € - Tammikuu 4

 Viikon ruokaostokset tekivät 30 €.  = 9,18 € Perunat 2 kg   0,9 €/kg =  1,79 €  kg Perunat 2x2 kg, 0,8 €/kg = 2,5 € Bataatit2,335 kg X 2,99 € = 4,89 € Perunat ja bataatit pelkästään olisivat riittäneet noin 3 päivää 2000kcal kulutuksella. Kaapissa on vieläkin hiutaleita, riisiä, spagettia. Ei olisi nälkä päässyt yllättämään. Papuja, kuivattuja linssejä ja soijarouhettakin on. Jos haluaisin syödä pelkkää perunaa ja bataattia viikon energiatarpeeseen, tai arvioituun energiatarpeeseen, olisi sopiva määrä viikoksi ollut noin 12 kiloa perunaa, ja 6-7 kiloa bataattia. Niistä tulisi n. 14 000 kcal, joka jaettuna seitsemällä päivällä on se päivän kulutus, eli 2000 kcal päivässä.  9-10 % kaloreista proteiinista, rasvasta 1 % ja hiilihydraateista 84 %. Noin 2,7 kiloa ruokaa päivässä syömistä. Jos 2700g ruokaa jakaa viidellä aterialla, se tekee 540 g per ateria. Yritin etsiä vastausta, paljonko ihmisen maha vetää ja montako kiloa ruokaa ihminen syö päivässä, mutten heti nyt löytänyt vielä kunnon

WFPB - Jälkiruoat - Sitrus, marja ja banaani

Kolme jäistä jälkiruokaa. Appelsiini, marja ja sitruuna.  Näihin tarvitaan blenderiä, mutta pieni minipilkkojakin riittää yhtä annosta tehdessä.  Tällaisella Lidlin SilverCrest Minipilkkojalla tein. Näitä tai vastaavia on usein myynnissä alle parin kympin hintaan Lidlissä, ja muuallakin varmaan löytyy eri mallisia ja merkkisiä.  Jälkiruokiin tulee perusraaka-aineeksi soijajogurtti, sekä banaanit jotka ovat pakastettuina. 1. Jälkiruoka appelsiinista.  Jäistä banaania appelsiinin paloja appelsiinin kuorta (sekaan, ja koristeeksi) soijajogurttia tilkka vettä Laita ainekset blenderiin, odota että banaani on hieman sulanut. Muhenna blenderissä kunnes koostumus on tasainen. Ripottele päälle appelsiinin raastettua kuorta, aromiksi. Nautitaan heti, tämä alkaa heti sulaa. Pilkoin ensin banaanit kiekoiksi, kunhan vähän pehmenivät. Ne voisi pakastaakin pienempinä paloina.  Aineksien mitta ei ole tarkkaa. Noin yksi banaani, iso lusikallinen soijajogurttia, ja muutama appelsiininpala, esimerkiksi.

WFPB - Ruokaostokset 25 € - Helmikuu 2

  Helmikuun 2024 toinen kauppalista.  Laitan ostokset yleensä ostosviikon lopussa, mutta kun kaupassa kerran kävin ja kuvatkin jo on, niin laitetaan sitten heti. Pääsee laatimaan viikon menua . = 2,29 € Minimanista sai tällaista luomu ruisjauhoa, vaikken olisi tarvinnutkaan heti paikalla. Ei mielestäni hurjasti kalliimpaa kuin tavallinenkaan. Nyt tosin oli Prismassa näemmä edullisin kahden kilon pussissa 1,06 €, ja seuraavaksi edullisin Kotimaista-merkkinen 1,29 €/kg.  Hintaeroja siis on, ja valinnan varaa. Sunnuntai-merkkinen eiluomu oli 2,25 €/kg, joten luomuksi ok tämä Myllärin hinta. = 3,69 € Suippokaali 2,19 €/kg x 1,142 kg = 2,5 € Persilja Lidlistä 1,19 € Puolukka 200 g, 4,25 €/kg = 0,85€ = 7,86 € Mandariini 1,99 €/kg , 1,49 € /750g Luomu appelsiini 1 kg = 2,79 € Luomu banaani 1,338 kg x 1,95 €/kg = 2,61 € Navel - appelsiini Salesta 0,980 €x 0,99 €/kg = 0,97 € Lidlistä ja Prismasta, ja Salesta. Nyt olisi se K-Supermarketin vitamiiniämpäri ollut halvempi. Siinä ei vain olisi oll

WFPB - Yhden astian ruoka - Haudutuspata tai kattila

Tämä ruokaidea tuli siitä, että halusin reseptin jossa raaka-aineita laitetaan selkeästi 1 kappale tai 1 mitta, vettä tarpeeksi, ja kaikki kerralla samaan haudutuspataan. Kattilassa tai uunissakin voi tehdä. Pataruoka 1 riisiä + 2 vettä 1 linssejä + 2 vettä 1 bulguria, JA/TAI soijarouhetta tai couscousia + 2 vettä 1 mittaa kohti 1 peruna 1 bataatti  lisää vettä niin, että peittyy 1-2 tl currymauste 1 rkl kuivattu persilja mausteita maun mukaan lopuksi : 1 purkki paseerattua tomaattia Lisäksi vihanneksia, kuten paprikaa, kesäkurpitsaa, tai mitä sattuu olemaan sesongissa tai pakasteessa. Laitoin nyt pakastepaprikaa. Vihanneksia voi myös syödä erikseen, ja tehdä tästä vain tärkkelyspannu. Pilko bataatti ja peruna, huuhtele bulgur. Huuhtele riisi ja linssit tarvittaessa. Lisää ainekset haudutuspataan, uunivuokaan tai kattilaan, ja keitä tai hauduta kypsäksi. Yleensä kiinnitän huomiota aineksien keittoaikoihin, esimerkiksi vihreillä linsseillä on 30 minuutin keittoaika, mutta punaisilla vai

WFPB - Viikon ruokasuunnitelma - Helmikuu 2

Ruokasuunnitelma helmikuussa viikoksi. Viisi kohtaa, joista viides on leivät ja muut. 1. Suippokaali Punakaalista ja porkkanasta kastike. Suippokaalia menee, mutta joutuu loput usein keittämään tai paistamaan. Vettä ja paseerattua tomaattia. Säilykekasvisten liemet pois jääkaapista tähän. Muita mausteita: inkivääri, pippuri ja oregano. Suippokaaliin soveltuvat monet ideat, mitä punakaalinkin  ja tavallisenkin kaalin kanssa.  Raakana,  kastikkeena,  paistettuna  uunissa, tai  pannulla vokeissa. Lanttulaatikkoakin on vielä 50 sentin tarjoussoseista. Minusta on kiva jokin makea kuten lanttu muusin vieressä, eikä tarvitse niin suolaista maustekastikkeitakaan. Ks. lanttulaatikon  ohje edellisessä viikkosuunnitelmassa.  2. Pataruoka Pataruokaa haudutuspadassa. Yhden astian ruoka. 3. Uuniruoka Uunissa tehty perunalaatikko , jossa on papuja seassa. Nyt käytin mustapapuja ja siksi tuli vähän harmaamman värinen, muttei se haittaa. 4. Keitot Kolmen kasviksen keitto. Kikherneitä, perunaa, porkka

WFPB - Ruokaostokset 35 € - Helmikuu 1

Helmikuun ensimmäisen viikon ruokaostokset 35 €.  =1,99 € 0,40 €/kg. Afra-lajiketta perunoita, 5kg. = 4,36 € Nauris 1 kg 2,39 €/kg Suippokaali 0,900g x 2,19 €/kg = 1,97 € = 4,54 € Luomu appelsiini 1 kg = 2,79 € Omena 0,594kg x 0,98 €/kg = 0,58 € Luomu sitruuna 0,406kgx2,89 €/kg = 1,17 € = 21 € Rainbow luomu paseerattu tomaatti 12x 0,94 €/500g 1,88 €/kg = 11,28 € Baresa luomu tomaattimurska 12x500g, 0,81 €/500g= 9,72 Coop kuivatut sekahedelmät 250g, 9,96€/kg = 2,49€  Siinä ostokset, uusia pukkaa. Tänään voisi suunnistaa hedelmäostoksille. Huomasin, että K-Supermarketissa on hedelmätarjous, jossa saa ämpäriin ottaa vitosella hedelmiä. Vitamiiniämpäri, 11.2. asti. Samanlainen kuin satokausiämpäri syksyisin. Nähtäväksi jää haenko, mutta kyllä se varmasti hyvä tarjous on. K-Supermarketin tarjoussivulta katsoin mitä se sisältääkään: Idared omena Puola,  appelsiini Egypti,  verigreippi Espanja,  sitruuna Espanja Näistä verigreippiä olen ostanut harvemmin, mutta nuo muuthan ovat näitä samoj