Siirry pääsisältöön

WFPB - 8 terveellistä ateriaa n. 30 eurolla - Mitä söin viikossa - Alle 200 € kuukaudessa vegaaniseen ruokaan

Monien tuotteiden hinta oli ruokakaupassa noussut. Alkaa siltä osin konkretisoitua inflaatio ja se, mitä siitä on uutisoitu.

Viime ruokaostokset sain pysymään jotakuinkin lapasessa ja ostokset tekivät alle 30 euroa. Koko tammikuun ostokset olivat alle 200 euroa. Joulukuussa meni vähän päälle satanen. Kuivakaapissa ja pakkasessa oli jonkin verran valmiina marjoja ja muuta.

Tässä postauksessa esittelen edullisena ja terveellisenä pitämiäni ruokaratkaisuja helmikuun ensimmäisen viikon ajalta, ja kerron ajatuksenjuoksustani niiden takana. Tämä on vähän sama idea kuin "mitä söin päivässä", mutta enemmän "mitä söin viikossa".

Olen Whole Food Plant Based ruokavaliolla, jossa syödään mahdollisimman prosessoimatonta kasviruokaa. Vähärasvaisesti, ilman ruokaöljyä ja valmiiksi lisättyä suolaa. Lautasella käytän maustekastikkeita, hieman suolaa ja ripottelen sokeriakin. Lisäravinteeksi otan B12-vitamiinia, Jodia ja D3-vitamiinia.

Mitä ruokia sain noin 30 eurolla viikossa WFPB -ruokavaliolla?

Kahdeksan kohtaa. Joistain näistä voi olla iloa toisillekin, jos ei ole vielä sattunut keksimään samoja.

Moni näistä ideoista on niitä, mitä mietin että olisinpa tiennyt joskus, kun tuskailin jossain opiskelijaboksissa terveellisen ruuan kalleutta, jaksamattomuuttani laittaa ruokaa ja usein toistuvaa nälän tunnetta, joka oli usein häiriöksi.

Eikä ongelmana eri tilanteissa ole aina pelkästään se, ettei ole varaa ruokaan ja on ilman jotain. Vaatimukset ruuille ja ravinnolle voivat laittaa kokemaan osattomuutta siinäkin vaiheessa, kun olisi rahaa vielä jäljellä. 

Se, mihin ihmisellä on varaa, onkin kuulemma riittämätöntä. 

Tästä olen eri mieltä.

Toki tämä on siihenkin vain yksi näkemys.

Olisivatko nämä silloin opiskellessakaan kaikkeen olleet ratkaisu? 

Eivät välttämättä,  mutta halvempia ratkaisuja nämä ovat, kuin mihin aina itse tulin päätyneeksi. 

1. Pakastekasviksia ja perunaa


Parsakaali Lidlistä 1,15 € 750 gramman pussi, noin alle 2€/kilo
Peruna Prismasta noin 0,60/kg. Kastikkeeksi sinappia, tai makean sinapin ja balsamietikan yhdistelmää.

Jos säästö on etusijalla, ehtii myöhemminkin miettiä jokaisen vitamiinin esiintyvyyttä. Pääasia, ettei parempia aikoja odotellessa tule pahentaneeksi omaa tilaansa. 

Parsakaali ja peruna ovat terveellisiä.

Ellei parsakaali ole suosikki, tilalle voi vaihtaa jonkin toisen pussin pakastealtaasta, kilohinnalla alle 2 tai 3 euroa.

Peruna sisältää paljon ravintoa, ja noin 9 % proteiiniakin. 

Jos näistä säästön takia joutuu jomman kumman jättämään pois, itselläni jää parsakaali. 

Pakastevihannekset eivät aina ole halvempia kuin raakana myytävät juurekset, mutta helppouskin on joskus tärkeää. Tai että edes osa ruuasta valmistuu ilman pilkkomista. 

Pakasteissa vaihtelee suuresti kilohinta, joten se on hyvä tarkistaa.



Tässä annoksessa huonona puolena oli se, että nuo parsakaalit  keittyivät pehmeiksi, ja ne oli tosi nopea syödä pois. 750 gramman pussi parsakaalia ei tuntunut riittoisalta. 

Jos pakastepussillisia pitäisi syödä joka päivä, joutuisi hakemaan usein tai pitämään isoa pakastinta. 

Jos asuisin Lidlin vieressä, tämä olisi silti helppo ruoka päiväksi. 

Vitosella saa jo paljon, ja tukevammaksi ruuaksi voi ottaa spagetit tai kaurahiutalepaketin. 


2. Puuroa


Jos ei samaan vitoseen ihan mahdukaan puurolle päälliset, niin saa sieltä jollain alle eurolla omenasosepurkin, hillopurkin tai sokeria. 

Sokeri ei ole niin kielletty, etteikö sitä aamupuuron päälle pikkuisen voisi laittaa. Itselleni ei ole väliä onko kallista vai halpaa sokeria, koska sitä ei tulisi muutenkaan käyttää paljoa. Halpa on siksi ihan yhtä hyvä.

Mustaviinimarjat ovat kaupassa yleensä halvimmat marjat. Lidlissä oli viimeksi mustikoita alle 9€/kilo, joka on myös mielestäni ihan ok. Marjoissa en etsi alle 3 € kilohintaa, koska ne ovat poikkeus. 

Kympin mustikkakilo riittää pakkasessa pitkään.

Puurosta kuulee usein, että siihen pitäisi erikseen laittaa proteiininlähde. Itse en laita, ja olen siinä uskossa että proteiinia on riittävästi.

Toki jos tämä puuro olisi ainoa ruoka pitkään aikaan tai olisi hyvin suuri energian tarve, niin tietysti pitäisi yrittää tehdä siitä niin ruokaisa, kuin mahdollista. Vaikka sitten pähkinöillä ja kikherneillä, linsseillä tai millä vain ikinä keksii. Tai syödä useammin, ettei laihdu liikaa.

Säästön kannaltahan tulee halvimmaksi ajatella, ettei tarvitse mitään sen kummempaa puuroonsa. 

Annoskokoahan ei rajoiteta. 

Pellavarouhetta laitan aina muistaessa 1-2 rkl. Sen kanssa vain alkaa äkkiä kaipaamaan kasvimaitoakin.


3. Makeita pikkuleipiä, kaalta, perunaa, porkkanaa ja omena. Kaikki alle 1- 2 €/kg.



Banaanista, omenasosepurkillisesta ja kaurahiutaleista tuli iso törpöllinen keksiä. Keksejä päädyin myös pakastamaan, koska en jaksanutkaan syödä niitä kuin muutaman.

Tässä kuvassa on silti varmaan päiväksi ruokaa, tai voi ottaa aamu- tai iltapalat jotain muuta.

Onneksi on keksitty kaurahiutale+ banaaniyhdistelmä. Näin ei tarvitse ostaa mitään valmista. Nämä keksit maksavat alle 2 €/kg. 

Ensimmäinen mielikuva voi olla, jos et ole ennen kokeillut, että maistuvat varmasti niille puoliksi maatuneille banaaneille, joista ne on tehtykin. 

Mielestäni eivät maistu, mutta ymmärrettävää jos kaikki eivät siltikään tykkää. Kokeilla kannattaa, koska jos kokeilutulos on myönteinen, voit säästää huimia summia herkkubudjetissa. 

Eikä kannata verrata vierekkäin tai perätysten Oreo-keksin kanssa. Voi olla hyvä nollata makuaisti ensin.



Moni tietääkin smoothiet, joihin niitä vanhoja banaaneita voi laittaa myös. Tai Nice Cream.

4. Uunijuurekset ja perunat


Kaikki kuvan juurekset sai viimeksi alle kahdella eurolla kilo, jopa alle eurolla.

Näitä vain uunivuoka täyteen, pilkottuna tai miten haluaa, ja jokaisen aterian kylkeen. 

Punajuuri on jo värinkin puolesta varmasti superterveellinen, kuten porkkanakin.

Jos urakalla syö eikä ole paljoa muuta lisuketta perunan tai riisin kanssa, niin parin litran vuoka uunijuureksia voi helposti mennä samana päivänä. Pitää välillä ottaa raakaa kaalta, että jäisi uunijuureksia seuraavallekin päivälle.


Kuorin ja pilkon aina juurekset, ja annan olla  noin tunnin 200 C- uunissa. 

Perunat voi tarvittaessa paistaa samoilla lämmöillä ensin.


Voi olla, että kaikkiin näihin juureksiin ja perunoihin menisi enemmänkin, kuin vitonen päivässä. Mutta onneksi on puurot ja kaikki, mitä voi syödä halvalla lisäksi. 

Valelen paistinperunat ketsupissa, sitten laitan suolatonta grillimaustetta ja uuniin. Tulee tosi maukkaita.

5. Hernekeitto, porkkana ja perunat


Proteiinista tuli mieleen, että hernekeittoonkaan en enää lisää proteiininlähdettä. Tämä kuva ei ole viime viikolta, mutta voisi aivan hyvin olla.

Minusta se on jo proteiininlähde, herne siis. Yritän tosin unohtaa koko sanan proteiini suurimmaksi osaksi aikaa, mutta nykyään siltä on mahdoton välttyä täysin. 

Tämän vinkin olisin itse joskus halunnut kuulla, kun en tajunnut tätä vuosiin. Että miksi en käyttäisi hernekeittoa kastikkeena, enkä pelkkänä ruokana? Näin siihen ei kyllästy. 

Perunatkin ovat hyviä sen kanssa jääkaapistakin otettuina vielä. Suolaripaus sinne tai tänne. Sinapilla ja pippureilla viimeistelyt. Oreganosta hienoa aromia. 


Kahdesta 500 g hernepussista tulee niin paljon, etten itse ainakaan yksin ehdi syömään. Siksi pakastan.

Mielestäni proteiinin tarpeeseen korostetaan nykyään eniten muita papuja ja linssejä. Ei niissäkään mitään vikaa ole, mutta herne on halvempi. 

Kuivatun herneen kilohinta voi olla sen alle 2 €. 

6. Kaali tomaattikastikkeella ja peruna


Tätä söin viime viikolla paljon. Paloittelin kaalta vähään veteen, lisäsin tomaattisosetta ja mausteita. Keitin kypsäksi. Toisessa kattilassa kiehuivat perunat. Kokonaisina, tai sitten tein keitinveteen muusin.

Muusia syön ensin ilman mausteita, mutta välillä sitä on kiva höystää suolattomalla jauhelihamausteella tai maustepippurilla, ketsupilla tai ripauksella suolaa.

Kaalikastikkeen mausteeksi jotain tulista kuten mustapippuri, chili, cayennepippuri, jalopeno tai inkivääri. Makeudeksi ketsuppia, sokeria tai chilikastiketta.

Lisäksi jotain lämpimän aromikasta, kuten suolaton currymausteseos.

Usein laitan tähän kaalikastikkeeseen muitakin vihanneksia, kuten lanttua, porkkanaa, sekavihanneksia tai kikherneitä. Nyt en laittanut mitään muuta kuin kaalta, koska halusin erityisesti kuvata yksinkertaisen ruuan, joka on silti hyvää ja täyttävää. 

Muistutan välillä itseänikin, ettei joka ruuassa tarvitse olla mahdollisimman montaa eri asiaa.

7. Papukeitto ja leipä


Tämän keiton esittelin joulukalenterissakin, ja tein viime viikolla lisää. Pakkasessa oli leipääkin jäljellä.

Erittäin halpaa, kun purkki paseerattua tomaattia maksaa alle euron, riippuu mistä ostaa ja mitä merkkiä.

Kaikki muu keitossa on vähän sitä sun tätä. Pakastevihanneksia, perunaa ja makaronia. 

Leipä kun on itse tehty, sekin on halpaa. Teen leivät aika nopeasti, ja reseptini sisältävät monesti alle puolen tunnin nostatuksen. On opettelun alla, että miten leipää pitäisi tehdä pitemmän kaavan mukaan.

Jotain vitamiineja siitä sai enemmän, ja parempia ominaisuuksia, mitä pitempään sitä jaksaa nostattaa ja paistaa, tai mitä ikinä. 

Kuitenkin jos puhutaan mahdollisimman halvasta ja yksinkertaisesta ruuasta, niin koen tällaisellakin selviäväni. Täysjyvää tai täysjyvähköä jauhoa, noin alle 2€/kg, ja siihen nesteeksi vettä. 

Kuivahiivaa ostan isossa paketissa ja pidän jääkaapissa. Se tuorehiivapalakaan ei ilmeisesti kallis olisi.

8. Riisi ja kastike


Vimeisenä on se ruoka, mitä tein viikonloppuna. Vaihtelua perunalle. Pakkasesta löytyi kurpitsaa, jota olen joskus ostanut eurolla/kilo tarjouksesta, ja sitä jäi yli. Linsseistä ja siitä kastike.

Salaatiksi kaalta. 

Riisiä saa edullisesti, tämä taisi joskus maksaa alle 2 euroa kilolta, kun ostin viiden kilon säkin Prismasta.

Kastikkeen voi tehdä myös lantusta, jonka keittää oikein kypsäksi.

Kastikkeeseen tomaattia ja mausteita, ja maustekastikkeita. 

Siinä taisikin olla jo kahdeksan ruokaa.

Toivottavasti pidit. Kahdeksan ruokaideaa tuntui sopivalta jatkolta kahdeksalle säästövinkille

Ainakin nyt tuli mainittua jokaiselle viikon päivälle ateriaehdotus, ja ylikin. Ikäänkuin viikon ruokalista, vaikkakin suurpiirteisessä muodossa. 

En koskaan suunnittele tarkasti etukäteen, mitä syön maanantaina, tiistaina, keskiviikkona ja niin edelleen. Teen vain ruuan, jos edelliset näyttävät loppuvan.

Useinhan se juttu ei olekaan siinä, että mitä jokin yksi ruoka tai ostosreissu maksaa. Vaan mitä syöt, mikä on kokonaisuus. 

Omalla kohdallani olen annoshintojen laskemisen todennut turhaksi.

Toimivinta on ollut kilohinnan mukaan ostaminen ja kaappien täyttäminen siten, että on mistä valita tilanteen mukaan.

Kiitos kun luit, ja palataan pian!

Katso näistä linkeistä tarkemmin ateriaehdotuksista:

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Huhtikuu 2

Tällä viikolla ei tarvinnut perunaa, kun hain edellisten ostosten perunat vasta viime loppuviikosta. Ostin nyt bataattia vähän lisähöysteeksi. Ostokset noin 50 euroa. Siitä 16,5 euroa mustikoihin, kuten viimekin viikolla, joita en olisi tarvinnut ihan heti. Nostivat siis hieman normaalia viikkoruokasummaa, mutta eipä se mitään. Sitten ei tarvitse mustikoita miettiä enää joka kauppareissulla.  Olen tässä harkinnut, että tämän kuun vedän vähän löysemmin eli en pyri mihinkään alle 150 euroon.  Ihan sama mitä menee, kun olen nyt pitänyt kaapintyhjennysviikkoja, eli silloin syödään mitä on valmiina ja tyhjennellään vajaita paketteja. Vieläkin oikeastaan pystyy jatkamaan. Haen seuraavaksi mitä mieleen juolahtaa, mistä pidän ja mikä on in. Katson kilohintaa toki, ei siitä tavasta eroonkaan enää varmaan heti pääse. Tämä ei muutu edullisuutta etsivästä ruokablogista kalliin ruuan blogiksi. = 5,24 € Bataattia 2,025 kg x 2,59 €/kg  = 2,35 € Omena Jonagold 0,403 kg x 1,39 €/kg = 0,56 € Mandariini

WFPB - Ruokaostokset 55 €- Huhtikuu 1- Pääsiäinen

Pääsiäisen ruokaostokset ja muut. 55 euroa, ja lisäys maaliskuun ostoksiin.  Lopussa ruokasuunnitelmaa ja ideoita. = 13,59 € Luomu Ruisjauho 2,29 €/kg Luomu Täysjyvävehnäjauho 1,99 €/kg Kaurahiutale 0,99 x2 1,25 €/kg = 1,98   € Kidneypavut 2 x 0,69 € Mustapavut 0,75 € Tumma makaroni 4x 0,45/400g , 1,13 €/kg = 1,80 € 2kg Tyrnävän Jauhoinen peruna0,80 €/kg = 1,59 € Kotimaista yleisperuna 5 kg x 0,40 €/kg = 1,99 € Tärkkelyspitoisten osuus on kaikista tärkein, koska nämä ovat ruokia joilla jaksaa. = 5,3 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Kurkku 0,276 kg x 2,99 €/kg = 0,83 € Basilika 1,39 €  Porkkanat 1,29 e/kg = 6,93 € Luomu appelsiini x 2, 1,99 €/kg = 3,98 €  Luomu banaani 0,682 kg x 1,95 €/kg = 1,06 € Mandariini 1kg = 1,89 €  = 16,58 € Pakastemustikka 2 X 8,29 €/kg = 1,84 € Rainbow paseerattu tomaatti luomu 500g 0,92 € x2, 1,84 € /kg  = 5,24 € Saarioinen Mämmi 700g 4,27 €/kg = 2,99 €  Alpro No Sugars Soijajuoma   2,15 €/l Kuva vanhasta purkista mutta kuitenkin. Purkkimallistot kun muuttuu, p

Luukku 14 - Kaali - WFPB

Luukussa 14 on kaali. Kaali-ideoita ja kaalinkuvia on paljon, ja netistä löytyisi lisää ideoita joka päivä kokeiltavaksi. Joulukalenterin saisi täyteen pelkillä kaaliaiheilla. Tänään nyt ainakin kaalilaatikkoa ja kaalisalaatteja, ja muitakin vinkkejä. Kaalilaatikko n. 0,75 dl tai 1 dl ohrasuurimoita (Myllyn Paras esikypsytetty, rikottu) n. 1 dl soijarouhetta 300-400 g kaali n. 2 tl siirappia  pari porkkanaa 2 tl - 1 rkl kuivattua persiljaa 1/2 tai 1/4 tl jauhettua maustepippuria, tai kokonaisia 1 tl soijakastiketta halutessa Kaalilaatikossa oli nyt kaksi vaihetta, ensin paistoin ja keitin kattilassa aineksia vähän matkaa, sitten siirsin uuniin jatkamaan. Keitin siis eri kattilassa ensin ohraryynit vähässä vedessä. Laitoin myös soijarouhetta. Samaan aikaan paistoin kaalia ja porkkanoita eri kattilassa. Siten, etteivät aivan ruskistuneet, mutta pehmenivät ja muuttuivat läpikuultaviksi. Höyrytin niitä sen lisäksi kannen alla. Yhdistin sitten kaalit ohran kanssa samaan kattilaan, ja annoin

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

WFPB - Viikon menu - Maaliskuu 1 - Ruokasuunnitelma

Ruokasuunnitelma viikoksi. Kuusi kohtaa ruokaideoita, joista kohdassa 6 on puurot, leivät ja jälkkärit.  1. Riisi ja pavut Ensimmäisenä jotain, mihin voi laittaa basilikaa.  Kun tekee yhdenastian ruoan ,  riisin ja pavut, tai  riisin ja tomaattikastikkeen ja minkä tahansa vastaavan ruoan, jos ruoasta tulee mautonta, voi laittaa tuoreita basilikan lehtiä revittynä, niin ruoka muuttuukin tosi kivaksi elämykseksi. Basilikarisottoa teen joskus arborioriisistäkin. Kiva käyttää koko ruukku, tai miksei kaksikin ruukkua basilikaa. Perunaa kylkeen. Valmiiksi tein jo sekoitusta, missä on kaikenlaisia jyviä ja linssejä. Eniten riisiä. Tätä kun kaataa 1 mitta + 2 vettä, saa yhden astian ruoan valmistuksen haudutuspadassakin helposti aloitettua.  Omaa maustesekoitustakin kannattaa tehdä johonkin pieneen purkkiin. Käy myös pöytämausteena sitten. 2. Palsternakka-perunamuusi ja punajuuri-mustapapupihvit Palsternakasta on ideoita , ja nyt ruokalistalle niistä valikoitui palsternakka-perunamuusi. Pun

Luukku 22. - WFPB - Makaronilaatikko ja italiansalaatti

Tuli ehkä paras makaronilaatikko pitkiin aikoihin. Italiansalaattikin onnistui. Makaronilaatikko: 1 pussi/400 g tummaa makaronia 1 porkkana n.100g mustapapuja (n. alle puoli tölkillistä, valutettuja) vettä Mausteet: 1 rkl soijakastike 1/2 tl mustapippuri 1/4 tl maustepippuri 1/8 tl valkopippuri, tai ripaus loraus ketsuppia 200 C noin tunti Mustapippurimääräni, 1/2 teelusikallista, voi olla paljon jollekin. Tässä oli jonkin verran potkua nyt.  Ketsuppia lorahti siten, että huuhtelin lopun ketsuppipullon. En tiedä paljonko meni. Soijakastiketta 1 rkl voi olla paljon suolaa, mutta kannattaa maistella. Vettä meni jotain alle puolitoista litraa. Keitin vedenkeittimessä litran. Vielä ketsuppipullosta ja mukista lisää, ja että peittyy hyvin. Sekoitin mausteet ensin veteen mukissa, ja sekoitin vuokaan, että varmasti leviävät. Porkkanaraastetta näytti ensin olevan tosi paljon, mutta hyvin se sinne lopulta upposi. Paistoin 200C- asteisessa uunissa noin tunnin, ilman kantta. Noin tunnin päästä al

WFPB - Savutofulaatikko

Laatikko tai kiusaus savutofusta ja perunasta. Nesteenä voi käyttää pelkkää vettä. Kauramaitokin on kiva, jos haluaa valkoista kermaperunan näköistä. Tästä tuli vähän simppeliä, kun en laittanut mitään mausteita. Ainekset pilkotaan vuokaan, peitetään nesteellä.  Savutofulaatikko 2 l vuokaan 100 g savutofua perunaa vettä kauramaitoa, halutessa Pilko perunat ja savutofu vuokaan, peitä nesteellä. Paista uunissa n. 200 C kunnes valmistuu.  Keltaisen tai punaisen pussin perunoita.  Tästä määrästä ei montaa ateriaa tullut, mutta muuten melko täyttävää. Puolitan tofun per laatikko vain sen takia, että saan vähennettyä suolan määrää. Makuasioita, miten haluaa laittaa. Tässä oli nyt suolaa 1,7 g/ 100g. Lidlistä ostettu. Vedellä peittoon suurin piirtein. Olisi voinut enemmänkin antaa pinnan ruskettua, mutta otin nyt pois vain ajoissa. Jos haluaisi kermaisemman näköistä, voisi keittää perunoita ensin hetki kattilassa samalla hämmentäen, ja kaataa sitten vasta vuokaan vesineen, ja paistumaan. Hämm

WFPB - Öljyttömät ranskalaiset ja paistetut perunat uunissa - Vinkit - Kuvitettu analyysi

Valmistetaan ranskalaiset tavallisessa uunissa ilman öljyä. Ei ole helppoa. Mutta vaikeaa ei ole öljyttömyys vaan se, että miten tähdätä uunin lämpötila ja paistoaika kohdilleen.  Voisi sitten rauhassa syödä ilman, että yhtäkkiä huomaa pureskelevansa raakaa pottua. Joutuu aprikoimaan, kaataisiko nämä takaisin pellille ja antaisi paistua vielä 10 minuuttia? Uunikin kerkesi jo jäähtyä ja leffakin kerkesi jo alkaa. Hienoa. Ei muuta kun hommiin. Tein ennen ranskalaisia paljon hillitymmin. Järjestellen ne sopuisasti riviin jotta kaikki paistuisivat samalla tavalla. Vaivaa näin myös pilkkomisessa, että jokaisesta ranskalaisesta tulisi saman kokoinen.  Sekään ei ole helppoa, sillä perunan ollessa pyöreä, se leikkaantuu eri kohdista eri tavalla.  Enää en ole välittänyt ovatko ranskalaiset järjestyksessä pellillä. Kyllä ne paistuvat, jos pitää tarpeeksi aikaa. Tässä kuvassa on aika ohuita. Teen usein paksumpia.   Ihan pienimmät voivat alkaa käryämään, jolloin voi joutua pelastamaan niitä. Siksi

WFPB - Leipä - Täysjyväjauhot ja kaura

Tuoretta leipää. Tällä kertaa limppumallinen leipä.  Leipä: 3-4 dl vettä loraus siirappia esim 3 tl ripaus suolaa, maun mukaan, esim.1/4 tl 2 tl kuivahiivaa 2,5 dl pikakaurahiutaleita 1 dl ruisjauhoja n. 4 dl täysjyvävehnäjauhoja Lämpöiseen veteen kuivahiiva, ripaus suolaa ja sokeria/siirappia. Lisää kaurahiutaleet ja ruisjauho, sekoittele. Lisää täysjyvävehnäjauhoja niin, että syntyy paksu, puukauhalla vaivalloisesti sekoitettava taikina. Voit vaivata taikinaa metallisella tai puisella lusikalla. Leipään tulee suolaa maun mukaan, vähäsuolaisesti tai ei. Laitan myös yleensä lorauksen siirappia tai sokeria, koska se voi mahdollisesti auttaa kuivahiivaa heräämään paremmin. Pieni ripaus voi parantaa myös leivän maistuvuutta. Tämä taikina tarttuu käsiin, joten siksi mieluummin vaivaaminen lusikalla.  Vaivaamisen jälleen irrottele jauhojen avulla reunoilta ja ota taikinapallo käteen. Leipää voi muovailla ilmassakin vähän, taittelemalla ja sitten kerätä alapuolelle taikinaa. Voit laittaa suo

WFPB - Muffinssit - Omena, kaura ja mustikka - Ilman leivinjauhettakin onnistuu

Tämän muffinssiohjeen avulla pääsevät myös kolhuiset, ylimenneet, tai liian happamat omenat hyötykäyttöön.  Jos omenoita ei ole tarpeeksi, voi käyttää lisänä ylikypsää banaania tai omenasosetta purkista. Muffinssit maistuvat eväänä, ja kahvin tai teen kanssa. Näitä voisi myös ajatella kaurapuurona pakattuna taskukokoon, ja helposti käsiteltävään kääreeseen. Tai: Voit myös jättää muffinssipaperit pois, ja tehdä litteitä keksin mallisia leivonnaisia. Makeuttamiseen voi käyttää taatelia, banaania, tai sokeria. Rasvaa ei tarvitse laittaa.  Kokeilin, tarvitseeko laittaa ruokasoodaa ja leivinjauhetta. Tein muffinssit ensin leivinjauheen ja ruokasoodan kanssa. Toisena ilman kumpaakin ainetta. Sattumiksi voi laittaa marjoja ja rusinoita. Laitoin mustikkaa ja rusinoita näihin.  Huom: Kokeilin kerran myös mansikoita, ja yllättäen ne eivät sopineet. Toisiin muffinsseihin sopivat,  joten ihmettelen suuresti. Suosittelen siis kuitenkin näihin mustikoita ensisijaisesti. Idean sain näiden tekoon  Fl