Siirry pääsisältöön

WFPB - 8 terveellistä ateriaa n. 30 eurolla - Mitä söin viikossa - Alle 200 € kuukaudessa vegaaniseen ruokaan

Monien tuotteiden hinta oli ruokakaupassa noussut. Alkaa siltä osin konkretisoitua inflaatio ja se, mitä siitä on uutisoitu.

Viime ruokaostokset sain pysymään jotakuinkin lapasessa ja ostokset tekivät alle 30 euroa. Koko tammikuun ostokset olivat alle 200 euroa. Joulukuussa meni vähän päälle satanen. Kuivakaapissa ja pakkasessa oli jonkin verran valmiina marjoja ja muuta.

Tässä postauksessa esittelen edullisena ja terveellisenä pitämiäni ruokaratkaisuja helmikuun ensimmäisen viikon ajalta, ja kerron ajatuksenjuoksustani niiden takana. Tämä on vähän sama idea kuin "mitä söin päivässä", mutta enemmän "mitä söin viikossa".

Olen Whole Food Plant Based ruokavaliolla, jossa syödään mahdollisimman prosessoimatonta kasviruokaa. Vähärasvaisesti, ilman ruokaöljyä ja valmiiksi lisättyä suolaa. Lautasella käytän maustekastikkeita, hieman suolaa ja ripottelen sokeriakin. Lisäravinteeksi otan B12-vitamiinia, Jodia ja D3-vitamiinia.

Mitä ruokia sain noin 30 eurolla viikossa WFPB -ruokavaliolla?

Kahdeksan kohtaa. Joistain näistä voi olla iloa toisillekin, jos ei ole vielä sattunut keksimään samoja.

Moni näistä ideoista on niitä, mitä mietin että olisinpa tiennyt joskus, kun tuskailin jossain opiskelijaboksissa terveellisen ruuan kalleutta, jaksamattomuuttani laittaa ruokaa ja usein toistuvaa nälän tunnetta, joka oli usein häiriöksi.

Eikä ongelmana eri tilanteissa ole aina pelkästään se, ettei ole varaa ruokaan ja on ilman jotain. Vaatimukset ruuille ja ravinnolle voivat laittaa kokemaan osattomuutta siinäkin vaiheessa, kun olisi rahaa vielä jäljellä. 

Se, mihin ihmisellä on varaa, onkin kuulemma riittämätöntä. 

Tästä olen eri mieltä.

Toki tämä on siihenkin vain yksi näkemys.

Olisivatko nämä silloin opiskellessakaan kaikkeen olleet ratkaisu? 

Eivät välttämättä,  mutta halvempia ratkaisuja nämä ovat, kuin mihin aina itse tulin päätyneeksi. 

1. Pakastekasviksia ja perunaa


Parsakaali Lidlistä 1,15 € 750 gramman pussi, noin alle 2€/kilo
Peruna Prismasta noin 0,60/kg. Kastikkeeksi sinappia, tai makean sinapin ja balsamietikan yhdistelmää.

Jos säästö on etusijalla, ehtii myöhemminkin miettiä jokaisen vitamiinin esiintyvyyttä. Pääasia, ettei parempia aikoja odotellessa tule pahentaneeksi omaa tilaansa. 

Parsakaali ja peruna ovat terveellisiä.

Ellei parsakaali ole suosikki, tilalle voi vaihtaa jonkin toisen pussin pakastealtaasta, kilohinnalla alle 2 tai 3 euroa.

Peruna sisältää paljon ravintoa, ja noin 9 % proteiiniakin. 

Jos näistä säästön takia joutuu jomman kumman jättämään pois, itselläni jää parsakaali. 

Pakastevihannekset eivät aina ole halvempia kuin raakana myytävät juurekset, mutta helppouskin on joskus tärkeää. Tai että edes osa ruuasta valmistuu ilman pilkkomista. 

Pakasteissa vaihtelee suuresti kilohinta, joten se on hyvä tarkistaa.Tässä annoksessa huonona puolena oli se, että nuo parsakaalit  keittyivät pehmeiksi, ja ne oli tosi nopea syödä pois. 750 gramman pussi parsakaalia ei tuntunut riittoisalta. 

Jos pakastepussillisia pitäisi syödä joka päivä, joutuisi hakemaan usein tai pitämään isoa pakastinta. 

Jos asuisin Lidlin vieressä, tämä olisi silti helppo ruoka päiväksi. 

Vitosella saa jo paljon, ja tukevammaksi ruuaksi voi ottaa spagetit tai kaurahiutalepaketin. 


2. Puuroa


Jos ei samaan vitoseen ihan mahdukaan puurolle päälliset, niin saa sieltä jollain alle eurolla omenasosepurkin, hillopurkin tai sokeria. 

Sokeri ei ole niin kielletty, etteikö sitä aamupuuron päälle pikkuisen voisi laittaa. Itselleni ei ole väliä onko kallista vai halpaa sokeria, koska sitä ei tulisi muutenkaan käyttää paljoa. Halpa on siksi ihan yhtä hyvä.

Mustaviinimarjat ovat kaupassa yleensä halvimmat marjat. Lidlissä oli viimeksi mustikoita alle 9€/kilo, joka on myös mielestäni ihan ok. Marjoissa en etsi alle 3 € kilohintaa, koska ne ovat poikkeus. 

Kympin mustikkakilo riittää pakkasessa pitkään.

Puurosta kuulee usein, että siihen pitäisi erikseen laittaa proteiininlähde. Itse en laita, ja olen siinä uskossa että proteiinia on riittävästi.

Toki jos tämä puuro olisi ainoa ruoka pitkään aikaan tai olisi hyvin suuri energian tarve, niin tietysti pitäisi yrittää tehdä siitä niin ruokaisa, kuin mahdollista. Vaikka sitten pähkinöillä ja kikherneillä, linsseillä tai millä vain ikinä keksii. Tai syödä useammin, ettei laihdu liikaa.

Säästön kannaltahan tulee halvimmaksi ajatella, ettei tarvitse mitään sen kummempaa puuroonsa. 

Annoskokoahan ei rajoiteta. 

Pellavarouhetta laitan aina muistaessa 1-2 rkl. Sen kanssa vain alkaa äkkiä kaipaamaan kasvimaitoakin.


3. Makeita pikkuleipiä, kaalta, perunaa, porkkanaa ja omena. Kaikki alle 1- 2 €/kg.Banaanista, omenasosepurkillisesta ja kaurahiutaleista tuli iso törpöllinen keksiä. Keksejä päädyin myös pakastamaan, koska en jaksanutkaan syödä niitä kuin muutaman.

Tässä kuvassa on silti varmaan päiväksi ruokaa, tai voi ottaa aamu- tai iltapalat jotain muuta.

Onneksi on keksitty kaurahiutale+ banaaniyhdistelmä. Näin ei tarvitse ostaa mitään valmista. Nämä keksit maksavat alle 2 €/kg. 

Ensimmäinen mielikuva voi olla, jos et ole ennen kokeillut, että maistuvat varmasti niille puoliksi maatuneille banaaneille, joista ne on tehtykin. 

Mielestäni eivät maistu, mutta ymmärrettävää jos kaikki eivät siltikään tykkää. Kokeilla kannattaa, koska jos kokeilutulos on myönteinen, voit säästää huimia summia herkkubudjetissa. 

Eikä kannata verrata vierekkäin tai perätysten Oreo-keksin kanssa. Voi olla hyvä nollata makuaisti ensin.Moni tietääkin smoothiet, joihin niitä vanhoja banaaneita voi laittaa myös. Tai Nice Cream.

4. Uunijuurekset ja perunat


Kaikki kuvan juurekset sai viimeksi alle kahdella eurolla kilo, jopa alle eurolla.

Näitä vain uunivuoka täyteen, pilkottuna tai miten haluaa, ja jokaisen aterian kylkeen. 

Punajuuri on jo värinkin puolesta varmasti superterveellinen, kuten porkkanakin.

Jos urakalla syö eikä ole paljoa muuta lisuketta perunan tai riisin kanssa, niin parin litran vuoka uunijuureksia voi helposti mennä samana päivänä. Pitää välillä ottaa raakaa kaalta, että jäisi uunijuureksia seuraavallekin päivälle.


Kuorin ja pilkon aina juurekset, ja annan olla  noin tunnin 200 C- uunissa. 

Perunat voi tarvittaessa paistaa samoilla lämmöillä ensin.


Voi olla, että kaikkiin näihin juureksiin ja perunoihin menisi enemmänkin, kuin vitonen päivässä. Mutta onneksi on puurot ja kaikki, mitä voi syödä halvalla lisäksi. 

Valelen paistinperunat ketsupissa, sitten laitan suolatonta grillimaustetta ja uuniin. Tulee tosi maukkaita.

5. Hernekeitto, porkkana ja perunat


Proteiinista tuli mieleen, että hernekeittoonkaan en enää lisää proteiininlähdettä. Tämä kuva ei ole viime viikolta, mutta voisi aivan hyvin olla.

Minusta se on jo proteiininlähde, herne siis. Yritän tosin unohtaa koko sanan proteiini suurimmaksi osaksi aikaa, mutta nykyään siltä on mahdoton välttyä täysin. 

Tämän vinkin olisin itse joskus halunnut kuulla, kun en tajunnut tätä vuosiin. Että miksi en käyttäisi hernekeittoa kastikkeena, enkä pelkkänä ruokana? Näin siihen ei kyllästy. 

Perunatkin ovat hyviä sen kanssa jääkaapistakin otettuina vielä. Suolaripaus sinne tai tänne. Sinapilla ja pippureilla viimeistelyt. Oreganosta hienoa aromia. 


Kahdesta 500 g hernepussista tulee niin paljon, etten itse ainakaan yksin ehdi syömään. Siksi pakastan.

Mielestäni proteiinin tarpeeseen korostetaan nykyään eniten muita papuja ja linssejä. Ei niissäkään mitään vikaa ole, mutta herne on halvempi. 

Kuivatun herneen kilohinta voi olla sen alle 2 €. 

6. Kaali tomaattikastikkeella ja peruna


Tätä söin viime viikolla paljon. Paloittelin kaalta vähään veteen, lisäsin tomaattisosetta ja mausteita. Keitin kypsäksi. Toisessa kattilassa kiehuivat perunat. Kokonaisina, tai sitten tein keitinveteen muusin.

Muusia syön ensin ilman mausteita, mutta välillä sitä on kiva höystää suolattomalla jauhelihamausteella tai maustepippurilla, ketsupilla tai ripauksella suolaa.

Kaalikastikkeen mausteeksi jotain tulista kuten mustapippuri, chili, cayennepippuri, jalopeno tai inkivääri. Makeudeksi ketsuppia, sokeria tai chilikastiketta.

Lisäksi jotain lämpimän aromikasta, kuten suolaton currymausteseos.

Usein laitan tähän kaalikastikkeeseen muitakin vihanneksia, kuten lanttua, porkkanaa, sekavihanneksia tai kikherneitä. Nyt en laittanut mitään muuta kuin kaalta, koska halusin erityisesti kuvata yksinkertaisen ruuan, joka on silti hyvää ja täyttävää. 

Muistutan välillä itseänikin, ettei joka ruuassa tarvitse olla mahdollisimman montaa eri asiaa.

7. Papukeitto ja leipä


Tämän keiton esittelin joulukalenterissakin, ja tein viime viikolla lisää. Pakkasessa oli leipääkin jäljellä.

Erittäin halpaa, kun purkki paseerattua tomaattia maksaa alle euron, riippuu mistä ostaa ja mitä merkkiä.

Kaikki muu keitossa on vähän sitä sun tätä. Pakastevihanneksia, perunaa ja makaronia. 

Leipä kun on itse tehty, sekin on halpaa. Teen leivät aika nopeasti, ja reseptini sisältävät monesti alle puolen tunnin nostatuksen. On opettelun alla, että miten leipää pitäisi tehdä pitemmän kaavan mukaan.

Jotain vitamiineja siitä sai enemmän, ja parempia ominaisuuksia, mitä pitempään sitä jaksaa nostattaa ja paistaa, tai mitä ikinä. 

Kuitenkin jos puhutaan mahdollisimman halvasta ja yksinkertaisesta ruuasta, niin koen tällaisellakin selviäväni. Täysjyvää tai täysjyvähköä jauhoa, noin alle 2€/kg, ja siihen nesteeksi vettä. 

Kuivahiivaa ostan isossa paketissa ja pidän jääkaapissa. Se tuorehiivapalakaan ei ilmeisesti kallis olisi.

8. Riisi ja kastike


Vimeisenä on se ruoka, mitä tein viikonloppuna. Vaihtelua perunalle. Pakkasesta löytyi kurpitsaa, jota olen joskus ostanut eurolla/kilo tarjouksesta, ja sitä jäi yli. Linsseistä ja siitä kastike.

Salaatiksi kaalta. 

Riisiä saa edullisesti, tämä taisi joskus maksaa alle 2 euroa kilolta, kun ostin viiden kilon säkin Prismasta.

Kastikkeen voi tehdä myös lantusta, jonka keittää oikein kypsäksi.

Kastikkeeseen tomaattia ja mausteita, ja maustekastikkeita. 

Siinä taisikin olla jo kahdeksan ruokaa.

Toivottavasti pidit. Kahdeksan ruokaideaa tuntui sopivalta jatkolta kahdeksalle säästövinkille

Ainakin nyt tuli mainittua jokaiselle viikon päivälle ateriaehdotus, ja ylikin. Ikäänkuin viikon ruokalista, vaikkakin suurpiirteisessä muodossa. 

En koskaan suunnittele tarkasti etukäteen, mitä syön maanantaina, tiistaina, keskiviikkona ja niin edelleen. Teen vain ruuan, jos edelliset näyttävät loppuvan.

Useinhan se juttu ei olekaan siinä, että mitä jokin yksi ruoka tai ostosreissu maksaa. Vaan mitä syöt, mikä on kokonaisuus. 

Omalla kohdallani olen annoshintojen laskemisen todennut turhaksi.

Toimivinta on ollut kilohinnan mukaan ostaminen ja kaappien täyttäminen siten, että on mistä valita tilanteen mukaan.

Kiitos kun luit, ja palataan pian!

Katso näistä linkeistä tarkemmin ateriaehdotuksista:

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Uusi vuosi - Helpot ja nopeat ideat

Nostelen esille tähän ideat, joista uusi vuosi tulee mieleen. Blogista on näitä jonkin verran tänäänkin haettu, joten kiinnostusta voisi siis olla vielä näin loppumetreillä.  Ruuat voi ehtiä tehdä vielä illaksi pöytään. Jos ei, niin päivä se on huomennakin. Olen itse helppouden ystävä niin arjessa kuin juhlassa, ja laitan vahingon kiertämään. Toivottavasti inspiroidut, ja jopa ehkä kokeilet tehdä näistä jotain.  1. Tortilla-ateria salsakastikkeineen ja perunasalaatti Jos perunasalaattiin haluaa majoneesin tapaisen, sitä mukailemaan käy hyvin soijajogurtti. Aivan hyvän makuista, kun laittaa etikkaa ja sinappia hieman. Tein viimeksi perunasalaatin ilman majoneesia, ja oli tosi hyvää silti. Ateriaanhan tulee kuitenkin se tortilla ja salsakastikekin lisäksi, joten makuja on yllin kyllin.  Tästä pääsee ohjeeseen, jossa kaikki tapahtuu:  Tortilla-ateria ja perunasalaatti  + salsa Tortillat ostin kaupasta valmiina, vaikka ne eivät ihan täyttä kokokasvisruokaa olekaan. Sentään täysjyvää. Viime

WFPB - Linssit ja riisi - Mahtava, helppo ruoka

  Ruokaa linsseistä ja riisistä Tein tällaisen perus ruuan, ettei tarvitse miettiä. Valmis maustesekoitus kaupasta: Garam masala.  Tuolta löytyy miten tein itsekin sekoitusta kerran, ja sain samalla maustekaappia tyhjennettyä. Tähän ruokaan voi laittaa lisäksi paprikajauhetta, chilijauhetta ja persiljaa. Mutta varsinkin jos ei halua miettiä mitään, niin ostoslista on kohtuullisen lyhyt:  riisi   kuivatut linssit porkkanaa 1-2 prk paseerattu tomaatti Garam masala -mauste + muita mausteita halutessa: pippuri, persilja, paprikajauho, chili, ketsuppi tai sriracha Salaatiksi käy mikä tahansa tuore, vaikkapa porkkanakin raastettuna. Kuvassa punakaali, joka on joskus vähän kuivaa. Voi olla hyvä raastaa pienemmäksi. Hedelmiä, siemeniä ja marjoja voi laittaa raasteen sekaan. Linssi- riisipata ainekset: Vihreitä linssejä Riisiä Paseerattua tomaattia  Porkkanaa Vettä Mausteet: 1-2 tl Garam Masalaa 1-2 rkl kuivattua persiljaa 1-2 rkl ketsuppia 1-2 tl paprikajauhoa chilijauhoa, mustapippuria halut

WFPB - Makaronilaatikko - 0,99 €

Innostuin kokeilemaan makaronilaatikkoa ilman kasvimaitoa, papuja, soijarouheita tai vegaanisia proteiinivalmisteita. Tämä resepti liittyi alun perin budjettihaasteeseen , kun en ollut ostanut papuja.  Ketsuppia oli. Pinnalle sopii myös jauhelihamauste. Kun tekovaiheessa ei tule paljoa lisättyä suolaa, määrä pysyy helpommin kurissa vaikka jauhelihamauste olisi suolaistakin versiota. Makaronilaatikon ohje: Ainekset:  400g makaroni, tumma. n. 1 l vettä,  1 porkkana raasteena. Mausteet:  1/2 tl mustapippuri, rouhittu 1/4 tl maustepippuri, jauhettu 1/8 tl  tai alle, valkopippuri, jauhettu 1-2 tl soijakastike,  1 rkl ketsuppi. Maustemäärät ovat suuntaa-antavia, ja niitä voi myös laittaa oman maun mukaan. Laitoin 1 tl soijakastiketta.  Raasta porkkana, ja laita makaronien kanssa vuokaan.  Mittaa noin litra vettä, ja sekoita sinne mausteet. Kaada vesi makaronin sekaan ja sekoita.  Paista ilman kantta uunin alatasolla, keskilämmöllä n. 1 h, 200 C.  Muut vinkit ja huomiot: Tuli niin hyvää, että

WFPB - Tammikuun kokkailut - Viikkosuunnitelma ma-pe

Tammikuun kokkailuita. Tein viisi kohtaa, jotka otsikoin viikonpäivien mukaan. Voit poimia omaan arkeesi sopivia ideoita, tai miksei koko ruokalistan sellaisenaan.  Miten sinun viikkojärjestys sujuu? Teetkö Meal planin eli ateriasuunnittelua, vai menetkö yksi päivä ja muutama ateria kerrallaan? Viikonloppuna ruuat, vai joka päivä jotakin? Itse teen vähän sekä että.  Viikonloppuna valmisteluita, kuten mahdollisia papuja ja herneitä likoamaan. Sunnuntaina ne voi keittää ja pakastaa pois, ja on alkuviikoksi jo aihiot siinä. Viikon mittaan ehtimisen mukaan lisäyksiä tai ruokakokeiluita. Alkuviikosta siis söin tässäkin listassa ns. vaikeammat ruuat, jotka vaativat liotusta kuten hernekeitto.  Tiistaina jokin haudutuspatajuttu.  Keskiviikkona nopean ruuan päivä, koska ei tiedä mitä vielä on edessä. Ei turhaa kuormitusta väliin. Torstaina voivat olla vihannekset, kuten lehtikaali ja kiinankaali jo loppusuoralla. Voi tehdä ruuan, jonka avulla pääsee niistä eroon, kuten jokin kastike. Perjantai

WFPB - Ruokaostokset 45 € - Tammikuu 1 ja 2

Tammikuun ensimmäisen ja toisen viikon ruokaostokset. Ensimmäisellä viikolla enimmät, mutta toisella viikolla en paljoa ehtinytkään kauppaan kunnolla. Tarkoitus olikin viettää kaapintyhjennysviikkoja ja olla käymättä usein kaupassa. Hyvä silti, että on kotona kaikkea mitä kaapeista tyhjentää, niin ei tarvitse aina hakea jotain. Tuoreet hedelmät ja vihannekset ovat ne pääasia, jos muuta on.  = 7,53 € 2. viikon hedelmäostokset.  Ananas 2,66€ banaanit 2,38 € veriappelsiinit 1 kg 2,49 € Tosi kiva olla nyt paljon hedelmiä käsillä aina. Mitä pimeämpää ulkona, sitä enemmän haluaa nähdä kaikkea värikästä ja kaunista kotona.  Veriappelsiinit ovat nyt makeita ja hyviä. Niitä kun paloittelee ananaksen ja omenoiden joukkoon eväsrasiassa, hedelmät eivät tummu niin helposti. = 7,35 € Eka viikolla meni saman verran hedelmiin. En laskenut enkä punninnut tarkoituksella, yritin vain ottaa jokaiselle viikon päivälle. Persimoneja haeskelin, mutta ei ollut.  Omenat, 0,45 0,49€/kg Red Delicious 1,92 €, 1,79

WFPB - Hirssi

Keitin hirssiä riisinkeittimessä. Hirssipussissa luki keittoaika, 25 minuuttia. Sanottiin myös, että hirssi sopii liotettuna tuorepuuroihin ja raakaleivontaan.  1 osaa hirssiä, 3 osaa vettä. Riisinkeittimessä se kiehui tavallisesti, kuten riisikin. Ensimmäinen satsi alkoi kovasti räiskyttää vettä höyrynpäästäjästä. Jouduin aukaisemaan riisinkeittimen kannen kesken kaiken, ja tarkistamaan mitä siellä oikein tapahtuu. Hirssistä tuli ihan hyvä. Toisella keittokerralla pesin hirssin, samoin kuten usein riisinkin pesen ennen riisinkeittimeen laittamista. Eli laitoin vettä astiaan ja sekoittelin, ja kaadoin vedet pois.  Toistin, jos vielä vaahtosi paljon, tai tuli harmaata pölyä veteen. Viimeinen huuhtelu kuumalla vedellä, vedenkeittimestä. Lisäsin ohjeen mukaan 3 osaa vettä.  Luultavasti koska huuhteluvettä jäi astianpohjalle, ja lisäsin vielä ohjeen mukaan lisää, hirssistä tuli nyt vetistä valmiina.  Se puolestaan aiheutti että huomasin tarkemmin, mille se hirssivesi maistuu ja tuoksuu. Ei

WFPB - Ruokaostokset 30 € - Tammikuu vko 3

 Tammikuun kolmannen viikon ruokaostokset. = 8,66 € Veriappelsiini 1 kg 2,49 € Ananas  1,89 €/kg,1,482kg 2,80 € Omena Jonagold 1,05 €/kg 1,00 € Banaani 1,55 €/kg, 1,528kg  2,37 € = 1,31 € Omena Red Delicious 0,99 €/kg, 1323 kg, 1,31 € = 4,19 € Lapin luomunauris, kilon pussi = 4,41 Lehtikaali, espanjalainen 300 g 2,29 € 7,63 €/kg Kiinankaali 3,59 €/kg, 0,516 kg,  1,85 € Prismaan oli ilmestynyt muhkeita pusseja espanjalaista luomulehtikaalia.  Aika tuoreita, mutta iso pussillinen piti vauhdilla syödä. Jokaisen aterian kanssa nyrkillinen ja aina kun muistin, mutta silti osa meinasi mennä vanhaksi. Eipä hätää, kun vain huomaa ajoissa. = 5,90 € Ananasmehutetrat olivat kallistuneet Prismassa. Viime ostoskerralla ne olivat 0,45€/purkki, nyt 0,59 €. 2,95 €/l. = 1,64 € Kaapintyhjennysviikon merkeissä suunnittelin tekeväni itse mansikoista lisukkeet letuille. Kaupassa tulin ajatelleeksi, etten kuitenkaan kehtaa sitten laittaa kunnolla sokeria omaan keitokseen. Kirpeitä marjoja sitten nielisin

WFPB - Ruskea risotto

Halusin tehdä maksalaatikon näköistä ruokaa.  Toinen ajatus oli käyttää muita mausteyhdistelmiä,  kuin mitä käytän yleensä. Yrttejäkin tähän kokeilin. Maun osalta en lupaa samankaltaisuutta maksalaatikon kanssa, mutta vetäydyttyään sopii erittäin hyvin puolukkahillon/survoksen ja perunamuusin kanssa. Toimii siis maksalaatikon tapaan, ilman maksan makua. Kuvassa ruskeaa risottoa, puolukkahilloa ja babypinaatin lehtiä. Välistä näkyy vähän perunamuusiakin. Ruskea risotto 1 dl esikypsytettyjä rikottuja ohrasuurimoita n. 80-120 g porkkanaa 1,5 dl vihreitä linssejä 1,5 dl pitkäjyväistä riisiä vettä Tein viimeksi haudutuspadassa isomman satsin ja varmaan tuplasin tai triplasin määrät. Näillä mitoilla tulee kuitenkin hyvä aloitusannos, että pääsee kokeilemaan. Mauste-ehdotukset: 2 rkl ketsuppia  vähän siirappia 2tl-1 rkl soijakastiketta 1/4 tl Garam masalaa ripaus cayennepippuria tai jalopenoja, jos haluaa tulista 0,5 dl tomaattisosetta 1/4 maustepippuria 1/4-1/2 tl mustapippuria 1/2 tl jauhet

WFPB - 135 € Ruokaostokset - Joulukuu 2022

Joulukuun ruokaostokset. Marraskuu on vielä syynäämättä, koska silloin oli budjettihaaste. Mutta ehtii tässä vielä näitä ynnäillä. Joulukuu on nyt melkein ohi, ja tuoreemmassa muistissa. Miten sinun uusivuosi menee? Söitkö jouluna hyvin, ja oletko tyytyväinen? Oliko hyvä joulu? Kiva kun tulit katsomaan tännekin! Tässä ovat joulukuun 2022 ostokset: Vihreät vihannekset = n. 18 4 pussia kukkavihanneksia Lidlistä 4,05 € Lehtikaali tuore 2,19 € x 2   Lehtikaali pakaste 3,15 € Jääsalaatti 0,89 € Kiinankaali 1,77 € Ruukkutillit 1,55 €, 1,35 € ja 1,15 € Perunat ja bataatit = 22 € Jauhoisia perunoita 1,79 X 4 Prismasta Irtoperunoita 2,22 €  Jauhoisia Salesta, 2,39  €/2kg Bataattia n. 8 -10 eur, oli hyviä bataattitarjouksia Peruna- bataattiosaston suhteen olen hieman taas sekoittanut koirien ja omat. Eiköhän tuo suunnilleen ole sinnepäin. Välittömästi, kun en toimittanut ruokaostoksia blogiin, alkoi ote lipsua. Juureksia = 15 € 6 kg lanttua 6 kg porkkanaa 2,5 kg nauriita 1 kg punajuuria n. 15 ki

WFPB - Viikon ruokaostokset - Syyskuu 1. 30 € - Miksi Suomi lihoo?

Ostosten jälkeen tutkittua tietoa terveydestä ja ravinnosta. Lääkäri Soili Kasanen on laatinut luentodiat aiheesta: Miksi Suomi lihoo?  Syyskuun ensimmäisen viikon ruokaostokset, jotka tekivät 29.36 €: = 9,56 € 10 kg juureksia n. kympillä.  Kaupoissa oli euron tarjouksia.  Kahden kilon porkkanasäkit olivat Prismassa 1,79 €. n.90 snt/kilo.  Nyt on jääkaapin ylähylly porkkanoita täynnä. Riittää vielä ensi viikollekin. = 4,53 € K-Supermarketissa oli halvin peruna K-Menu. 1,79 €/2kg, n. 0,90 €/kg. Colomba-lajikkeisia.  Olipa helppo laittaa ruokaa valmiiksi pestyistä. Ovat voineet saada enemmän valoa kaupassa mutta jos heti laittaa, uskaltaa ostaa. Kiireettä valmistettaviin valitsen multaisia. Pois pussista, niin pysyvät kuivina. Prismasta sai multaista Annabelleä hintaan 0,65 €/kg. = 3,58 € K-Supermarketissa oli tarjous, punainen lehtikaali 1,99 €. Parsakaali oli halvinta nyt Prismassa 3,39 €, ja siellä ne olivat myös komeimmat.  Punainen lehtikaali oli jännä. Se tuoksui kukkaiselle. Värin