Siirry pääsisältöön

WFPB - Öljyttömät ranskalaiset ja paistetut perunat uunissa - Vinkit - Kuvitettu analyysi



Valmistetaan ranskalaiset tavallisessa uunissa ilman öljyä. Ei ole helppoa. Mutta vaikeaa ei ole öljyttömyys vaan se, että miten tähdätä uunin lämpötila ja paistoaika kohdilleen. 

Voisi sitten rauhassa syödä ilman, että yhtäkkiä huomaa pureskelevansa raakaa pottua. Joutuu aprikoimaan, kaataisiko nämä takaisin pellille ja antaisi paistua vielä 10 minuuttia? Uunikin kerkesi jo jäähtyä ja leffakin kerkesi jo alkaa.

Hienoa. Ei muuta kun hommiin.


Tein ennen ranskalaisia paljon hillitymmin. Järjestellen ne sopuisasti riviin jotta kaikki paistuisivat samalla tavalla. Vaivaa näin myös pilkkomisessa, että jokaisesta ranskalaisesta tulisi saman kokoinen. 

Sekään ei ole helppoa, sillä perunan ollessa pyöreä, se leikkaantuu eri kohdista eri tavalla. 



Enää en ole välittänyt ovatko ranskalaiset järjestyksessä pellillä.

Kyllä ne paistuvat, jos pitää tarpeeksi aikaa. Tässä kuvassa on aika ohuita. Teen usein paksumpia.



 



Ihan pienimmät voivat alkaa käryämään, jolloin voi joutua pelastamaan niitä.

Siksi ei kannata olla liian isot kokoerot.

Ranskalaiset kylmään uuniin:



Siitä asti olen saanut paremmin nämä onnistumaan, kun laitan uunin vasta sitten päälle 200 C asteelle.
Teen nykyään usein ylätasolla, mutta keskitasokin käy.


Maustaminen:


Ilman mausteita voi tehdä, tai sitten laittaa ketsuppihunnun ja suolatonta grillimaustetta ennen uuniin laittoa. 

Pienellä ketsuppimäärällä mauste jo pysyy perunoiden päällä, eikä öljyä tarvita. 




Voi myös käyttää pelkkää vedellä notkistettua tomaattisosetta tai paseerattua tomaattia, jos ei halua suolaa.

Tai ketsupin ja niiden sekoitusta.




Ennen uunista ottamista taitoin muutaman ranskiksen haarukalla ja jos yhtään tuntui kovalta, jatkoin aikaa lisää. 


Paras kokeilemalla oppia minkä verran aikaa suunnilleen kuluu, ettei uunin luukkua tarvitsisi välillä avata.




Joskus lautaselta löytyy raakoja perunoita, vaikka suurin osa olisikin jo kypsiä.

Mitä opin. Että jos kuvittelee että ne ovat kypsiä, niin kannattaa odottaa vielä se viisi minuuttia. 

Käytän mikrossa raa-at perunat. Kypsyvät loppuun.

Jos on aikataulu, kannattaa aloittaa ajoissa. Ennen kuin on nälkä. 



Paistinperunat:

Kannattaa myös pitää keitettyjä perunoita jääkaapissa. Niistä tulee helppo ruoka eli paistetut perunat.

Perunoiden sekaan kannattaa keittää porkkanoita, koska ne toimivat vähän kuin pyttipannussa ennen nakit.

Sinappia päälle lautasella, ja idylli on täydellinen. Itse en ainakaan jää kaipaamaan nakkeja.






Ketsupilla valelu ja grillimauste, tai mitä maustetta haluaa laittaa, toimii niissäkin tosi hyvin.


Miksi ei öljyä? 



Öljyllä ranskalaisia tai uuniperunoita ei kannata valella. 

On monia syitä miksi WFPB-ruokavaliolla ei käytetä öljyä, ja vain yksi niistä on painonhallinta.

Otan nyt vain sen painonhallinnan kuitenkin esimerkiksi.

Ruokalusikallinen öljyä sisältää jo n. 120 kcal. Jos perunoihin laittaisi vaikkapa 4 ruokalusikallista se tekisi melkein 480 ylimääräistä kilokaloria. Puhdas rasva varastoituu helposti, ja verisuonissa kiertäessään alkaa ruuan päälle myös väsyttämään. 

Kannattaa testailla Finelin ruokapäiväkirjassa, paljonko lisätty rasva tuottaa ruokaan energiaa.

Peruna lihottaa? Todennäköisesti, jos sen uittaa rasvassa.

Pelkissä perunoissa on niin vähän rasvaa, että niillä ei pysty lihomaan vaikka söisi niitä koko päivän, eikä mitään muuta lisäksi.

Suola:




Katsoin Finelistä, että vaikka söisin desilitran ketsuppia ranskalaisten kanssa, siitä tulisi vain noin 60 % päivän suolan saantisuosituksista. 

Jos en muuta lisättyä suolaa päivän aikana käytä, en pidä ongelmana. Ei sitä tule laitettua edes desiä, vaan ehkä pari ruokalusikallista.

Vältettävissä sekin sillä, ettei laita ketsuppia vaan tomaattisosetta. Sekin antaa makua ja auttaa mausteita tarttumaan.

Nopsaan 5000 mg voi saavuttua sillä, jos muissa ruuissa on edes se ruoan oma suola ja sitten lisää vielä ketsupit ja sinapit.

Laitoin tuohon Finelin kuvaan siis vain pelkät perunat ja ketsupit, oletuksella etten ole syönyt muuta. A-vitamiinin esiastekin kohosi, sivuhuomautuksena, koska sitä on ilmeisesti ketsupissa.




Voi mennä annoksessakin ketsuppia vähemmän per annos, jos pursotan sitä suoraa ranskisten päälle. 

Jos laitan reunalle erikseen ja dippaan, ketsuppia voi mennä puoli mukillista. Tai ainakin tuntuu, että sitä on kokoajan lisäämässä, kun se ketsuppikasa häviää olemattomiin. 

Kun vetää haarukalla valmiiksi ketsupissa olevat ranskikset ja pyyhkii lautasenreunalta lisää välillä, se vaikuttaisi olevan vaivaton ja sopiva tapa annosteluun.

Käy se näinkin. Sinappi, ketsuppi, kurkkusalaatti. Lanttutikkuja ja porkkanatikkuja paistettu samalla.


Toivottavasti tästä oli apua ja jokainen löytää itselleen parhaan tavan, jos ranskalaisista pitää. Ja jos on jo löytänyt, saa niitä öljyttömiä vinkkejä heittää myös kommentteihin. Mitä enemmän vinkkejä eri uuneihin, maustamisiin ja muihin on löydettävissä, sitä parempi.

Airfryerissäkin voisi tehdä ilman lisättyä rasvaa. Mietin olisiko sellainen kiva hommata. Toisaalta pieneenkin laitteeseen mahtuu niin vähän kerrallaan ja itse kokkaan mielelläni hevosen määriä.

Rapeita nämä minun ranskalaiseni eivät välttämättä ole, mutta kyllä välillä rouskahtaa jos osuu sopiva reunakohta. Varsinkin jos on maustettu versio.

Itse en rouskuvaa rapeutta kaipaa, mutta jollekinhan se voi olla tärkeää. 


Mistä perunoista tulee hyvät ranskalaiset? 

Tässä postauksessa käytetyt perunat olivat Lady Felicia - lajiketta. Ketsuppina Meiran ja sinappina Kotisinappi. Kummassakaan ei ole öljyä. 
Tässä yksi ketsuppimukaelma, jos haluaa välttää suolaa.

Annabelle perunat ovat myös hyviä. En silti lähtisi rajoittamaan, että nämä pitää tehdä tietystä perunalajista. Todennäköisesti hyvää ja syötävää tulee melkein mistä vain perunasta, joka kaupasta löytyy.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 30€ - Maaliskuu 2 - Astiat

Maaliskuun toisen viikon ruokaostokset, sen jälkeen astioiden pariin. Unelmieni astiat ovat löytyneet, ja haluan kertoa niistä. Lopussa on viikon ruokaideat. = 5,15 € Yleisperuna harjattu 4,347 kg x 0,75 €/kg = 3,26 € Porkkana 2kg, 0,95 €/kg  = 1,89 € 11.3. eli viisi päivää sitten hain nämä Prismasta. Porkkanat makeita ja hyvin säilyneitä. Perunat hyviä. Näistä on tullut ja tulee vieläkin aika hyvin jo monia ruokalajeja, kuivakaapin palkokasvien ja viljojen täydentäessä. vaikka muuta juuresta ei nyt ole. Pakkasessa on palsternakkapihvejä pussillinen, riittää kun aina keittää perunat. Näistä voi tulla esim. porkkana-perunakeittoa, porkkanakastiketta  ja porkkanakakkua, ja keitettyjä perunoita, porkkalaa uunissa. Porkkanoita riittää raasteeksi. Porkkanaraastetta tai muusia tomaattikastikkeeseen, makeutuksena taatelisiivut, ja yksi porkkana menee makaronilaatikkoon . Hernekeittoonkin tarvitaan pari porkkanaa. 3,59 € Persilja 1,19 x 2 = 2,38 € Kurkku 0,318 kg x 3,79 €/kg = ...

WFPB - Ruokaostokset 30 € - Maaliskuu 1

Maaliskuun ensimmäisen viikon ruokaostokset. Ostosten jälkeen kahvisarvien tekoa pitkästä aikaa. Paljon kuvia. Kirpputorilla kierros, ja Puuilossa hankkimassa uusia keittiövälineitä. Vihannesleikkuri. Etsiessäni ratkaisua persiljan höyryttämiseen, törmäsin tietoon astiaturvallisuudesta. Varmasti monelle tuttua asiaa, mutta tuli nyt uudelleen ajankohtaiseksi koska lehtivihreiden syömiseen liittyy balsamiviinietikka, joka happona tehostaa kaikkien myrkkyjen irtoamista astioista, mikäli ne sellaisia sisältävät.  Postauksen loppupuolella jogurttikastike vielä, kun yritin tehdä tofuskagenia. Ja mitä lehtivihreitä vihanneksia näin kaupassa. Yleisperuna harjattu 0,75 €/kg x 4,56  kg = 3,42 € Naurispussi 0,99 €/kg Ei makutakuuta. Nauriita ostaessa kevättalvella on edettävä suunnitelma B takataskussa. Jouduin jopa 1/3 pellillisestä laittamaan pois kun tästä pussista tein paistettuja nauriita . = 5,76 € Persilja 1,29 € x 2 = 2,58 € Ruustinnan salaatti Prismasta 1,89 € Ruustinnan salaat...

WFPB - Ruokaostokset 37 € - Maaliskuu 3

Ruokaostokset ja mitä ostoksista tuli. Löytyi komea hapanjuurilimppukin, ja testasin taas kotimaisia omenoita. Juuri kun ehdin saada postauksen melkein valmiiksi, löysin mielenkiintoisen dokumenttielokuvan siemenistä, ja olen ihan ihmeissäni. Uusi lättyresepti syntyi vahingossa. Kerron, miten lehtivihreiden vihannesten kanssa on edennyt. Kuunnellaan Dr. Esselstynin loru uudelleen, siitä on kokoajan puuttunut minulla yksi vihannes. Astioissakin riittää ihmeteltävää. Jokaiselle jotakin. Ai niin, ja kauramaitoakin kokeilin tehdä, siitä jotain infoa mutta ei reseptiä. Muok.24.3 lisäsin pari kuvaa, pieniä tarkennuksia, linkki. = 4,75 € Yleisperuna harjattu 2,613 kg x 0,75 €/kg =  1,96 € Kaurahiutale  0,79 €/kg Luomu kaurahiutale Lidlistä 1,35 €/kg = 1,15 €/ 850 g  Riisi Lidlistä 0,85 €/kg Viiden minuutin kaurahiutaleet sopivat ruokatermoksessa tehtävään puuroon.  Kumpaakin, luomua ja tavallista hetken mielijohteesta.  Riisi: Suunnittelen tortillaa, ja sen ...

WFPB - Ruokaostokset 40 € - Maaliskuu 4 - 137 €/kk

Viikon ruokamenot 40 euroa, yhteensä maaliskuussa (v.2025) 137 euroa. Leipomisia paljon, leipää ja kakkua. Ruokalista tulee olemaan aika tavallinen. Hernekeittoa, perunoita, kaalista ensin salaatit, sitten kaalipata. Peruna 0,85 €/kg, 4 kg =  3,39 €  Perunat olivat Aurum - lajiketta. Lidlistä. Nämä olivat niitä mitkä tosi hyvin säilyvät jääkaapissa keitettynä, ja pakastinkin jonkin ruuan missä oli näitä ja rakenne tuntui pärjäävän. Hyvä peruna sikäli. Piti aika paljon kuoria, mutta se vaihtelee. On näitä samoja perunoita pystynyt syömään kuorimattakin. Kevät alkaa olla. Kymppi kuivattu herne 3,18 €/kg , 500 g=   1,59 € Lidlistä. = 7.32 € Porkkana 1,060 kg x 1,09 €/kg =  1,16 € Kurkku Suomi 0,280 kg x 2,49 € =  0,70 € Keräkaali luomu 1,494 kg x 2,79 €/kg =  4,17 € Punajuuri 1,29 €/kg Alle 2 ja  3 €/kg vihanneksia, yhteensä 3,834 kg jaettuna 800 grammalla eli päivän suositusmäärällä vihannesta, saadaan 4,7925 päivää. Pyöreästi siis 4-5 päivää. Lidli...

WFPB - Härkäpapujen keittäminen

Keitin härkäpapuja. Katsotaan kuvat pavuista ja työvaiheista. Keitto-ohje oli pussissa, liotettuna 30 minuuttia, ja suoraan pussista 50 min. Karviaisten tilan VOIMA - PAPU. 500 g.  https://karviaistentila.fi/tuotteet/voima-papu-harkapapu-kokonainen-gluteeniton/ Kaadoin siivilään ja tarkastelin, ja pavut vaikuttivat puhtailta. Härkäpavuista tulee mieleen vaikka kaulakoru. Oli pakko ihastella hetki näitä papuja. Jokainen papu oli yksilöllisen näköinen.  Laitoin pavut viiden litran kattilaan, se on isoin kattilani. Liotan ja keitän pavut aina mahdollisimman runsaassa vedessä. Täytinkin kattilan melkein kokonaan kylmällä vedellä. Lisätieto löytyi että pitäisikin liottaa lasi- tai muoviastiassa, koska metallissa kovettuvat puumaisiksi.  https://www.makelanluomutila.fi/shop/product/harkapapu-10-kg-luomu Vaikka olisi mahdollista keittää nämä hetikin, päätin liottaa pavut. Hyvä vinkki on että jos laittaa kellonajan ja päivämäärän milloin on laitettu likoamaan, ei tarvitse olla my...

WFPB - Nauris uunissa - Paistetut nauriit

Maaliskuu tosiaan pyörähti käyntiin, ja ihme kyllä nauriita on nyt ollut jopa kahdessa kaupassa 0,99€/kg.  Näin kauniita ne ovat paistettuna. Jos näitä olisi vielä pääsiäisenä, saisi keltaista väriä pöytään.  En tiedä saavatko kaupat ne säilymään vielä pääsiäiseen asti optimaalisissa oloissa, mutta ei enää ainakaan kotijääkaapissa tunnu onnistuvan. *Lisäys 5.3. 2025: Alkaa olla kevät niin pitkällä, että nauriit eivät tahdo säilyä. Joten makutakuuta ei voi antaa. Syksyllä ja kesällä sitten uusi yritys, jolloin nauriit ovat parhaimmillaan. Ks. myös kommentit . * Nauris ei säily talven yli ihan niin hyvin kuin lanttu. Raakana en itse enää yritä näitä pistellä. Siksi tein uunissa. Koska nauriit myydään usein kilon pusseissa, näytän samalla miten saan menemään koko kilon kerralla. Nauriita ei tarvitse enää idättää jääkaapissa turhaan. Pesin nauriit. En kovin tarkkaan jäänyt kuuraamaan tuota rypyläistä osaa, koska leikkaan sen pois joka tapauksessa. Muutaman pienen otin tästä erill...

WFPB - Ruokaostokset 31 € - Helmikuu 5 - 220 €/kk

Helmikuun 2025 loput ruokaostokset. Ostoksien jälkeen kuvia shoppailuretkiltä. Ruokana paistettua naurista ja perunaa, sekä jälkiruoaksi kahvia purkissa.  Appelsiini Navel 1,455 kg x 0,99 €/kg = 2,59 € Hävikkibanaanit K-marketista 2,09 kg x 1 € = 2,09 € Banaanit pakkaseen. Kuorin ja laitan n. kolmeen osaan, pakastepussiin. Eri hyllyille pakastimessa, kuin leivät ym. Banaanit saattavat pussin läpikin imeä makuja muista ruuista, ja myös banaanista tarttuu herkästi aromit.  Nice creamia  muutamalla mustikalla ja banaanikeksiä on tullut nyt tehtyä paljon.  = 7,47 € Appelsiini Navel Egypti 1,188 kg x 0,69 € = 0,82 € Yleisperuna harjattu 4,44 kg x 0,75 €/kg = 3,33€ Naurispussi 0,99/kg x 2 =  1,98 € Lanttu Lidlistä 1,122 kg x 1,19 € = 1,34 € Nauris oli sekä Lidlissä että Prismassa 0,99 kilo. Lidlissä olisi tarvittu äppi laskemaan hinta 1,49 eurosta, mutta Prismassa onnistui ilman korttia. = 6,62 € Kurkkusalaatti 5,53 €/kg, 360 g =  1,99 € Kaurajuoma luomu Oatly 1...

WFPB - Suomenpata - Nauris, omena, palsternakka, kaura

Yhden astian ruoka kokonaisista kauranjyvistä ja riisistä. Jompaa kumpaa tai molempia. Vihanneksena naurista, omenaa, ja palsternakkaa. Tein kaksi versiota, nauris-omena ja palsternakka-omena. Tämän voisi varmasti maustaa minkä vain pataruoan mukaan. Meksikonpata, italianpata tai vaikka chili sin carne. Siksi ajattelinkin että nimi voisi olla suomenpata, koska onnistuu kauralla ja kotimaisilla kasviksilla. Vaikka kotimaisuusaste ei täysin 100% olisikaan. Kotimaisuusaste lisääntyy vaihtamalla pavut härkäpapuihin. Ks.  härkäpavut, keittäminen. Ja tässä on osittain samoja ominaisuuksia kuin niillä pussihawaijinpadoilla ja -italianpadoilla, joita löytyi ennen vanhaan minunkin kaapistani. Ne olivat hyvä hätävara kun tarvitsi nopeasti ruokaa kattilallisen. Nyt voisi tehdä tästä hätävararuoan tekemällä tarvittavan maustesekoituksen valmiiksi.  Resepti-ideassa oli neljä lähtökohtaa: nopeus, alle puoli tuntia  kokonaisten kauranjyvien käyttäminen johonkin kasvisten keittoaika on ...

WFPB - Lidlissä ostoksilla, 40 € - Viikon ruokaostokset

Lidlistä noin viikoksi ruokaa. Ostoskoria kerätessäni pidin teemana ruokia, jotka voi tehdä ilman pilkkomista. Siksi ostin tölkkipapuja ja pakastevihanneksia. Jos lisätyn suolan vähentäminen kiinnostaa ja et vielä tiennyt: Lidlistä löytyy hyvä valikoima tölkkipapuja ilman lisättyä suolaa.  Lidlissä oli vastikään vegaanituotteet paljon esillä, ainakin tammikuussa veganuaryn ja vegaanihaasteen aikaan. Hyvä on varmaan katsastaa myös tällainen WFPB-viikkokin, ihan omatoimisesti. Tämä voi mahdollisesti auttaa suunnittelemaan kauppareissuja jos aloittelet kokokasvisruokavaliota, tai etsit kasvistuotteista inspiraatiota noin muuten.  Tuli muuten aika luomuhenkiset ostokset tällä kertaa, Lidlissä se tuntui jotenkin helpolta aina valita. Ja mahtui budjettiinkin, jonka ajattelin olevan siinä 35-40 euroa. En ostanut mausteita tai mitään erikoisempia lisukkeita.  = 4,79 € Nämä kaikki pavut olivat ilman lisättyä suolaa, ja kaikki muut luomua paitsi kidneypavut. 380 g/prk nesteineen ja...

Luukku 14 - Kaali - WFPB

Luukussa 14 on kaali. Kaali-ideoita ja kaalinkuvia on paljon, ja netistä löytyisi lisää ideoita joka päivä kokeiltavaksi. Joulukalenterin saisi täyteen pelkillä kaaliaiheilla. Tänään nyt ainakin kaalilaatikkoa ja kaalisalaatteja, ja muitakin vinkkejä. Kaalilaatikko n. 0,75 dl tai 1 dl ohrasuurimoita (Myllyn Paras esikypsytetty, rikottu) n. 1 dl soijarouhetta 300-400 g kaali n. 2 tl siirappia  pari porkkanaa 2 tl - 1 rkl kuivattua persiljaa 1/2 tai 1/4 tl jauhettua maustepippuria, tai kokonaisia 1 tl soijakastiketta halutessa Kaalilaatikossa oli nyt kaksi vaihetta, ensin paistoin ja keitin kattilassa aineksia vähän matkaa, sitten siirsin uuniin jatkamaan. Keitin siis eri kattilassa ensin ohraryynit vähässä vedessä. Laitoin myös soijarouhetta. Samaan aikaan paistoin kaalia ja porkkanoita eri kattilassa. Siten, etteivät aivan ruskistuneet, mutta pehmenivät ja muuttuivat läpikuultaviksi. Höyrytin niitä sen lisäksi kannen alla. Yhdistin sitten kaalit ohran kanssa samaan kattilaan, ja an...