Voisi sitten rauhassa syödä ilman, että yhtäkkiä huomaa pureskelevansa raakaa pottua. Joutuu aprikoimaan, kaataisiko nämä takaisin pellille ja antaisi paistua vielä 10 minuuttia? Uunikin kerkesi jo jäähtyä ja leffakin kerkesi jo alkaa.
Tein ennen ranskalaisia paljon hillitymmin. Järjestellen ne sopuisasti riviin jotta kaikki paistuisivat samalla tavalla. Vaivaa näin myös pilkkomisessa, että jokaisesta ranskalaisesta tulisi saman kokoinen.
Ilman mausteita voi tehdä, tai sitten laittaa ketsuppihunnun ja suolatonta grillimaustetta ennen uuniin laittoa.
Tai ketsupin ja niiden sekoitusta.
Ennen uunista ottamista taitoin muutaman ranskiksen haarukalla ja jos yhtään tuntui kovalta, jatkoin aikaa lisää.
Joskus lautaselta löytyy raakoja perunoita, vaikka suurin osa olisikin jo kypsiä.
Sinappia päälle lautasella, ja idylli on täydellinen. Itse en ainakaan jää kaipaamaan nakkeja.
Miksi ei öljyä?
Ruokalusikallinen öljyä sisältää jo n. 120 kcal. Jos perunoihin laittaisi vaikkapa 4 ruokalusikallista se tekisi melkein 480 ylimääräistä kilokaloria. Puhdas rasva varastoituu helposti, ja verisuonissa kiertäessään alkaa ruuan päälle myös väsyttämään.
Peruna lihottaa? Todennäköisesti, jos sen uittaa rasvassa.
Mistä perunoista tulee hyvät ranskalaiset?
Hienoa. Ei muuta kun hommiin.
Sekään ei ole helppoa, sillä perunan ollessa pyöreä, se leikkaantuu eri kohdista eri tavalla.
Enää en ole välittänyt ovatko ranskalaiset järjestyksessä pellillä.
Kyllä ne paistuvat, jos pitää tarpeeksi aikaa. Tässä kuvassa on aika ohuita. Teen usein paksumpia.
Ihan pienimmät voivat alkaa käryämään, jolloin voi joutua pelastamaan niitä.
Siksi ei kannata olla liian isot kokoerot.
Siksi ei kannata olla liian isot kokoerot.
Ranskalaiset kylmään uuniin:
Siitä asti olen saanut paremmin nämä onnistumaan, kun laitan uunin vasta sitten päälle 200 C asteelle.
Teen nykyään usein ylätasolla, mutta keskitasokin käy.
Maustaminen:
Pienellä ketsuppimäärällä mauste jo pysyy perunoiden päällä, eikä öljyä tarvita.
Voi myös käyttää pelkkää vedellä notkistettua tomaattisosetta tai paseerattua tomaattia, jos ei halua suolaa.
Tai ketsupin ja niiden sekoitusta.
Paras kokeilemalla oppia minkä verran aikaa suunnilleen kuluu, ettei uunin luukkua tarvitsisi välillä avata.
Mitä opin. Että jos kuvittelee että ne ovat kypsiä, niin kannattaa odottaa vielä se viisi minuuttia.
Käytän mikrossa raa-at perunat. Kypsyvät loppuun.
Jos on aikataulu, kannattaa aloittaa ajoissa. Ennen kuin on nälkä.
Paistinperunat:
Kannattaa myös pitää keitettyjä perunoita jääkaapissa. Niistä tulee helppo ruoka eli paistetut perunat.
Perunoiden sekaan kannattaa keittää porkkanoita, koska ne toimivat vähän kuin pyttipannussa ennen nakit.
Sinappia päälle lautasella, ja idylli on täydellinen. Itse en ainakaan jää kaipaamaan nakkeja.
Ketsupilla valelu ja grillimauste, tai mitä maustetta haluaa laittaa, toimii niissäkin tosi hyvin.
Miksi ei öljyä?
Öljyllä ranskalaisia tai uuniperunoita ei kannata valella.
On monia syitä miksi WFPB-ruokavaliolla ei käytetä öljyä, ja vain yksi niistä on painonhallinta.
Otan nyt vain sen painonhallinnan kuitenkin esimerkiksi.
Ruokalusikallinen öljyä sisältää jo n. 120 kcal. Jos perunoihin laittaisi vaikkapa 4 ruokalusikallista se tekisi melkein 480 ylimääräistä kilokaloria. Puhdas rasva varastoituu helposti, ja verisuonissa kiertäessään alkaa ruuan päälle myös väsyttämään.
Kannattaa testailla Finelin ruokapäiväkirjassa, paljonko lisätty rasva tuottaa ruokaan energiaa.
Peruna lihottaa? Todennäköisesti, jos sen uittaa rasvassa.
Pelkissä perunoissa on niin vähän rasvaa, että niillä ei pysty lihomaan vaikka söisi niitä koko päivän, eikä mitään muuta lisäksi.
Suola:
Katsoin Finelistä, että vaikka söisin desilitran ketsuppia ranskalaisten kanssa, siitä tulisi vain noin 60 % päivän suolan saantisuosituksista.
Jos en muuta lisättyä suolaa päivän aikana käytä, en pidä ongelmana. Ei sitä tule laitettua edes desiä, vaan ehkä pari ruokalusikallista.
Vältettävissä sekin sillä, ettei laita ketsuppia vaan tomaattisosetta. Sekin antaa makua ja auttaa mausteita tarttumaan.
Nopsaan 5000 mg voi saavuttua sillä, jos muissa ruuissa on edes se ruoan oma suola ja sitten lisää vielä ketsupit ja sinapit.
Laitoin tuohon Finelin kuvaan siis vain pelkät perunat ja ketsupit, oletuksella etten ole syönyt muuta. A-vitamiinin esiastekin kohosi, sivuhuomautuksena, koska sitä on ilmeisesti ketsupissa.
Voi mennä annoksessakin ketsuppia vähemmän per annos, jos pursotan sitä suoraa ranskisten päälle.
Jos laitan reunalle erikseen ja dippaan, ketsuppia voi mennä puoli mukillista. Tai ainakin tuntuu, että sitä on kokoajan lisäämässä, kun se ketsuppikasa häviää olemattomiin.
Kun vetää haarukalla valmiiksi ketsupissa olevat ranskikset ja pyyhkii lautasenreunalta lisää välillä, se vaikuttaisi olevan vaivaton ja sopiva tapa annosteluun.
Toivottavasti tästä oli apua ja jokainen löytää itselleen parhaan tavan, jos ranskalaisista pitää. Ja jos on jo löytänyt, saa niitä öljyttömiä vinkkejä heittää myös kommentteihin. Mitä enemmän vinkkejä eri uuneihin, maustamisiin ja muihin on löydettävissä, sitä parempi.
Airfryerissäkin voisi tehdä ilman lisättyä rasvaa. Mietin olisiko sellainen kiva hommata. Toisaalta pieneenkin laitteeseen mahtuu niin vähän kerrallaan ja itse kokkaan mielelläni hevosen määriä.
Rapeita nämä minun ranskalaiseni eivät välttämättä ole, mutta kyllä välillä rouskahtaa jos osuu sopiva reunakohta. Varsinkin jos on maustettu versio.
Itse en rouskuvaa rapeutta kaipaa, mutta jollekinhan se voi olla tärkeää.
Mistä perunoista tulee hyvät ranskalaiset?
Tässä postauksessa käytetyt perunat olivat Lady Felicia - lajiketta. Ketsuppina Meiran ja sinappina Kotisinappi. Kummassakaan ei ole öljyä.
Tässä yksi ketsuppimukaelma, jos haluaa välttää suolaa.
Annabelle perunat ovat myös hyviä. En silti lähtisi rajoittamaan, että nämä pitää tehdä tietystä perunalajista. Todennäköisesti hyvää ja syötävää tulee melkein mistä vain perunasta, joka kaupasta löytyy.
Kommentit
Lähetä kommentti