Siirry pääsisältöön

WFPB - Dieettipäiväkirja 2. - Perunapelti

Nyt olisi taas dieettipäivityksen aika.

Näytän millaisiin ruokaratkaisuihin olen päätynyt.

Tämä on melkeinpä ollut se pääruokani. Uunissa paistetut perunat.


Vihannekseksi olen tehnyt kaalista, porkkanasta ja lantusta keiton tai kastikkeen, tai miksi sitä nyt sanoisi. Vihannessörsseli.

Siinä on mausteena currymaustetta, inkivääriä, mustapippuria ja persiljaa. Tomaattisosetta ja soijakastiketta, poppamieskastiketta tai ketsuppia lorautan usein sekaan. Melko tulista ja polttavaa yleensä. 

Vihannessörsseli ei välttämättä sovi paistinperunoiden kanssa, ja syönkin eri lautaselta alkuruuaksi.

Koirille kiehahtaa välillä muusi ja kaurapuuro. Syön muusia jos sitä on kuumana, kaurapuuroon en koske. 




On muodostunut rutiini, että laitan aina sopivan sauman tullen kattilallisen perunoita kiehumaan. Porkkanaa sekaan.

Sitten jäähdytän, kaadan ne isoon kannelliseen astiaan ja työnnän jääkaappiin.


Syön perunoita vihannessörsselin kanssa niin kauan, kun ne ovat kuumia, mutta seuraavana päivänä pilkon ne pellille ja lurautan ketsuppia vähän.


Ketsuppia pottuihin sekaisin. Se melkein katoaa näkyviltä, mutta yllättävän paljon antaa makua, ja siihen tarttuu hyvin maustesekotus.


Reilusti suolatonta grillimaustetta päälle, ja uuniin 200-220 C-asteelle. Ylimmällä tasolla.
 Välillä kääntelen paistinlastalla. Teen niin paksusti nyt näitä, että alimmaiset eivät ota kovin väriä muuten.


Tuoreeksi salaatiksi keksin jotakin, tai sitten en. Tai otan sitä vihanneskeittoa tai omenan. 

Juomaksi vettä, tai surautan marjoista pikamehun miniblenderissä.


Ajan säästämiseksi lisää perunoita kiehumaan, kun edelliset ovat uunissa.
Näin on koko ajan jotain valmiina.

Yhtenä päivänä, olikohan eka vai toka päivä, kävi niin ettei ollut valmiina mitään. Nälkä kun iski silloin, niin oli hieman kurja alkaa perunoista väsäämään jotain, jossa kestää ainakin 20 minuuttia.

Yksi vaihtoehto on tietysti laittaa peruna mikroon, jos niin kiire tulee.



Jääkaappiin kertyy sitten usealta päivältä ruokaa. Aina on jotain syötävää. 

Tänään ei esimerkiksi tarvinnutkaan laittaa mitään, kun oli kertynyt keitettyjä ja paistettuja perunoita, ja koirien muusia. Keitin pussin lanttusosetta, kun muutenkin tulin koneelle istumaan.

Nyt sitten siihen päiväkirjaan päivästä 3, josta lupasin viime postauksessa jatkaa.


Suuri päivä koitti, eli markettireissu. Lähdin aamulla täältä aikaisin, ja tiedossa että koko päivä menee asioilla ja huitelemassa jossain.

Tein keiton ruokatermariin. Keitossa oli porkkanaa, lanttua, vihannesta ja perunaa. Otin myös omenaa ja appelsiinia mukaan.

Normaalisti tuo 0,7 l termari on ollut liian iso, ja keittoa on jäänyt aina kotiin lämmitettäväksi. Olen pitänyt kaikkea muutakin evästä, kuten kaurabanaanikeksejä mukana myös. Tai taatelipussia.

Nyt kun oli se pelkkä termari, mitään ei jäänyt yli ja kotiin päästyäni nälkä oli ihan älytön. 

Söin lisää keittoa, ja vielä lisää, ja illalla käytin koiria pitemmän lenkin siinä. Heikotus iski lenkillä. Ei varsinainen nälkä, mutta huterasta olosta oikein tunsi, että nyt ei ole tullut syötyä tarpeeksi.

Oppia ikä kaikki. Seuraavalla kerralla tankkaan niitä paistinperunoita ennen koiralenkkiä. Kyllä tuolla termarikeitolla sen päivän pärjäsi, hädin tuskin, mutta jossain kohtaa olisi pitänyt syödä paremmin.

Paistinperunat siis silloin, jos on koitoksia. Jos on kevyt päivä hiippailla olohousuissa kämpillä, keitto voi siihen olla riittävä ruoka. Iltaa vasten jälleen mieluiten keitetyt tai paistetut, että jaksaa nukkua.

Päivästä 4. ei olekaan mitään oikeastaan mainittavaa. Ei ollut heikotuksia eikä muuta. Söin kaikki viisi ateriaa, enkä pitänyt pitkiä välejä. 

Nyt on päivä 5, ja arvatkaa mitä. Olen lihonut ainakin kilon. Tai siis paino näyttää nousseen.
Mutta saa nauraa, itse ainakin nauran. Ensin tyrmistyin, koska paino ei ole tietyn pisteen jälkeen noussut kertaakaan tämän WFPB-ruokavalion aikana.

Koko Youtube, ainakin nämä mitä katson dieettivideoita, sanovat että laihtuneet ovat. Niin ja niin monta paunaa on laihduttu, ja laihtuminen jatkuu dieetin jälkeenkin. Onhan se outoa. 

Moni asia on kuitenkin mennyt täsmälleen piirustusten mukaan tässä WFPB-ruokavaliossa yleisesti, ja kaikki väitteet pystyy aina itse kokeilemaan.

Ajattelinkin, että kun he koko ajan puhuvat "breakfast, lunch and dinner", että syövät ilmeisesti sen kolme kertaa päivässä.


No minä näännyin ainakin sen keittopäivän aikana. Ja koirat pitää jaksaa lenkittää, ja jos polvet menee spagetiksi ulkona 5 km päästä kotoa, niin se ei ole kestävää. Liian pitkä ateriaväli, keittoruoka liian kevyttä tms? Välillä tulee pitemmät ateriavälit, mutta syönkö sitten enemmän, kuin amerikkalaiset? Olenko siinä onnistunut? Paistinperunoilla voi kyllä mennä kivasti päivä, ja mietinkin onko se viisi kertaa päivässä vähän mameroa. Että jos tankkaisi enemmän ja söisi harvemmin.

Toinen juttu oli, että samaan ruokaan kyllästyy, ja siksi ei tule syötyä niin paljon. Sekään ei pidä paikkaansa kohdallani. Olen tosi tyytyväinen perunoihin.

Vielä tätä on kyllä jäljelläkin, ja kilo voi olla nestettä.

Olen ainakin noudattanut dieettiä. Rasvaa en ole syönyt, enkä ole ottanut puuroa tai näkkileipää. 

Jo 2. päivän aamuna oli kapeampi naama, harmaus ja ankeus on vähentynyt. Nyt se vähenee lisää, kun pääsee taas ulos enemmän. 

Paistetut perunat ovat silti niin hyviä, ettei mitään rajaa. Ketsuppiakin menee vähemmän paistinsysteemillä, kuin erikseen laitettuna, ja sinapissa ei ole suolaa. Suolaa ei siis tule normaalista poikkeavan enemmän.

Kiitos kun luit. Uskomattoman nopeaa tämä dieetti menee. Pitää ihan katsoa kalenteria, että joko on viides päivä. Viisi päivää siis vielä jäljellä. Tai sitten jatkan loputtomiin, koska perunahomma on yksinkertaistanut kokkaamista niin paljon. 




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Huhtikuu 2

Tällä viikolla ei tarvinnut perunaa, kun hain edellisten ostosten perunat vasta viime loppuviikosta. Ostin nyt bataattia vähän lisähöysteeksi. Ostokset noin 50 euroa. Siitä 16,5 euroa mustikoihin, kuten viimekin viikolla, joita en olisi tarvinnut ihan heti. Nostivat siis hieman normaalia viikkoruokasummaa, mutta eipä se mitään. Sitten ei tarvitse mustikoita miettiä enää joka kauppareissulla.  Olen tässä harkinnut, että tämän kuun vedän vähän löysemmin eli en pyri mihinkään alle 150 euroon.  Ihan sama mitä menee, kun olen nyt pitänyt kaapintyhjennysviikkoja, eli silloin syödään mitä on valmiina ja tyhjennellään vajaita paketteja. Vieläkin oikeastaan pystyy jatkamaan. Haen seuraavaksi mitä mieleen juolahtaa, mistä pidän ja mikä on in. Katson kilohintaa toki, ei siitä tavasta eroonkaan enää varmaan heti pääse. Tämä ei muutu edullisuutta etsivästä ruokablogista kalliin ruuan blogiksi. = 5,24 € Bataattia 2,025 kg x 2,59 €/kg  = 2,35 € Omena Jonagold 0,403 kg x 1,39 €/kg = 0,56 € Mandariini

WFPB - Ruokaostokset 55 €- Huhtikuu 1- Pääsiäinen

Pääsiäisen ruokaostokset ja muut. 55 euroa, ja lisäys maaliskuun ostoksiin.  Lopussa ruokasuunnitelmaa ja ideoita. = 13,59 € Luomu Ruisjauho 2,29 €/kg Luomu Täysjyvävehnäjauho 1,99 €/kg Kaurahiutale 0,99 x2 1,25 €/kg = 1,98   € Kidneypavut 2 x 0,69 € Mustapavut 0,75 € Tumma makaroni 4x 0,45/400g , 1,13 €/kg = 1,80 € 2kg Tyrnävän Jauhoinen peruna0,80 €/kg = 1,59 € Kotimaista yleisperuna 5 kg x 0,40 €/kg = 1,99 € Tärkkelyspitoisten osuus on kaikista tärkein, koska nämä ovat ruokia joilla jaksaa. = 5,3 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Kurkku 0,276 kg x 2,99 €/kg = 0,83 € Basilika 1,39 €  Porkkanat 1,29 e/kg = 6,93 € Luomu appelsiini x 2, 1,99 €/kg = 3,98 €  Luomu banaani 0,682 kg x 1,95 €/kg = 1,06 € Mandariini 1kg = 1,89 €  = 16,58 € Pakastemustikka 2 X 8,29 €/kg = 1,84 € Rainbow paseerattu tomaatti luomu 500g 0,92 € x2, 1,84 € /kg  = 5,24 € Saarioinen Mämmi 700g 4,27 €/kg = 2,99 €  Alpro No Sugars Soijajuoma   2,15 €/l Kuva vanhasta purkista mutta kuitenkin. Purkkimallistot kun muuttuu, p

Luukku 14 - Kaali - WFPB

Luukussa 14 on kaali. Kaali-ideoita ja kaalinkuvia on paljon, ja netistä löytyisi lisää ideoita joka päivä kokeiltavaksi. Joulukalenterin saisi täyteen pelkillä kaaliaiheilla. Tänään nyt ainakin kaalilaatikkoa ja kaalisalaatteja, ja muitakin vinkkejä. Kaalilaatikko n. 0,75 dl tai 1 dl ohrasuurimoita (Myllyn Paras esikypsytetty, rikottu) n. 1 dl soijarouhetta 300-400 g kaali n. 2 tl siirappia  pari porkkanaa 2 tl - 1 rkl kuivattua persiljaa 1/2 tai 1/4 tl jauhettua maustepippuria, tai kokonaisia 1 tl soijakastiketta halutessa Kaalilaatikossa oli nyt kaksi vaihetta, ensin paistoin ja keitin kattilassa aineksia vähän matkaa, sitten siirsin uuniin jatkamaan. Keitin siis eri kattilassa ensin ohraryynit vähässä vedessä. Laitoin myös soijarouhetta. Samaan aikaan paistoin kaalia ja porkkanoita eri kattilassa. Siten, etteivät aivan ruskistuneet, mutta pehmenivät ja muuttuivat läpikuultaviksi. Höyrytin niitä sen lisäksi kannen alla. Yhdistin sitten kaalit ohran kanssa samaan kattilaan, ja annoin

WFPB - Viikon menu - Maaliskuu 1 - Ruokasuunnitelma

Ruokasuunnitelma viikoksi. Kuusi kohtaa ruokaideoita, joista kohdassa 6 on puurot, leivät ja jälkkärit.  1. Riisi ja pavut Ensimmäisenä jotain, mihin voi laittaa basilikaa.  Kun tekee yhdenastian ruoan ,  riisin ja pavut, tai  riisin ja tomaattikastikkeen ja minkä tahansa vastaavan ruoan, jos ruoasta tulee mautonta, voi laittaa tuoreita basilikan lehtiä revittynä, niin ruoka muuttuukin tosi kivaksi elämykseksi. Basilikarisottoa teen joskus arborioriisistäkin. Kiva käyttää koko ruukku, tai miksei kaksikin ruukkua basilikaa. Perunaa kylkeen. Valmiiksi tein jo sekoitusta, missä on kaikenlaisia jyviä ja linssejä. Eniten riisiä. Tätä kun kaataa 1 mitta + 2 vettä, saa yhden astian ruoan valmistuksen haudutuspadassakin helposti aloitettua.  Omaa maustesekoitustakin kannattaa tehdä johonkin pieneen purkkiin. Käy myös pöytämausteena sitten. 2. Palsternakka-perunamuusi ja punajuuri-mustapapupihvit Palsternakasta on ideoita , ja nyt ruokalistalle niistä valikoitui palsternakka-perunamuusi. Pun

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

Luukku 22. - WFPB - Makaronilaatikko ja italiansalaatti

Tuli ehkä paras makaronilaatikko pitkiin aikoihin. Italiansalaattikin onnistui. Makaronilaatikko: 1 pussi/400 g tummaa makaronia 1 porkkana n.100g mustapapuja (n. alle puoli tölkillistä, valutettuja) vettä Mausteet: 1 rkl soijakastike 1/2 tl mustapippuri 1/4 tl maustepippuri 1/8 tl valkopippuri, tai ripaus loraus ketsuppia 200 C noin tunti Mustapippurimääräni, 1/2 teelusikallista, voi olla paljon jollekin. Tässä oli jonkin verran potkua nyt.  Ketsuppia lorahti siten, että huuhtelin lopun ketsuppipullon. En tiedä paljonko meni. Soijakastiketta 1 rkl voi olla paljon suolaa, mutta kannattaa maistella. Vettä meni jotain alle puolitoista litraa. Keitin vedenkeittimessä litran. Vielä ketsuppipullosta ja mukista lisää, ja että peittyy hyvin. Sekoitin mausteet ensin veteen mukissa, ja sekoitin vuokaan, että varmasti leviävät. Porkkanaraastetta näytti ensin olevan tosi paljon, mutta hyvin se sinne lopulta upposi. Paistoin 200C- asteisessa uunissa noin tunnin, ilman kantta. Noin tunnin päästä al

WFPB - Leipä - Täysjyväjauhot ja kaura

Tuoretta leipää. Tällä kertaa limppumallinen leipä.  Leipä: 3-4 dl vettä loraus siirappia esim 3 tl ripaus suolaa, maun mukaan, esim.1/4 tl 2 tl kuivahiivaa 2,5 dl pikakaurahiutaleita 1 dl ruisjauhoja n. 4 dl täysjyvävehnäjauhoja Lämpöiseen veteen kuivahiiva, ripaus suolaa ja sokeria/siirappia. Lisää kaurahiutaleet ja ruisjauho, sekoittele. Lisää täysjyvävehnäjauhoja niin, että syntyy paksu, puukauhalla vaivalloisesti sekoitettava taikina. Voit vaivata taikinaa metallisella tai puisella lusikalla. Leipään tulee suolaa maun mukaan, vähäsuolaisesti tai ei. Laitan myös yleensä lorauksen siirappia tai sokeria, koska se voi mahdollisesti auttaa kuivahiivaa heräämään paremmin. Pieni ripaus voi parantaa myös leivän maistuvuutta. Tämä taikina tarttuu käsiin, joten siksi mieluummin vaivaaminen lusikalla.  Vaivaamisen jälleen irrottele jauhojen avulla reunoilta ja ota taikinapallo käteen. Leipää voi muovailla ilmassakin vähän, taittelemalla ja sitten kerätä alapuolelle taikinaa. Voit laittaa suo

WFPB - Savutofulaatikko

Laatikko tai kiusaus savutofusta ja perunasta. Nesteenä voi käyttää pelkkää vettä. Kauramaitokin on kiva, jos haluaa valkoista kermaperunan näköistä. Tästä tuli vähän simppeliä, kun en laittanut mitään mausteita. Ainekset pilkotaan vuokaan, peitetään nesteellä.  Savutofulaatikko 2 l vuokaan 100 g savutofua perunaa vettä kauramaitoa, halutessa Pilko perunat ja savutofu vuokaan, peitä nesteellä. Paista uunissa n. 200 C kunnes valmistuu.  Keltaisen tai punaisen pussin perunoita.  Tästä määrästä ei montaa ateriaa tullut, mutta muuten melko täyttävää. Puolitan tofun per laatikko vain sen takia, että saan vähennettyä suolan määrää. Makuasioita, miten haluaa laittaa. Tässä oli nyt suolaa 1,7 g/ 100g. Lidlistä ostettu. Vedellä peittoon suurin piirtein. Olisi voinut enemmänkin antaa pinnan ruskettua, mutta otin nyt pois vain ajoissa. Jos haluaisi kermaisemman näköistä, voisi keittää perunoita ensin hetki kattilassa samalla hämmentäen, ja kaataa sitten vasta vuokaan vesineen, ja paistumaan. Hämm

WFPB - Riisi ja pavut - Punainen suippokaali, vihannekset

Vanha hyvä "rice and beans" tai suomeksi riisi ja pavut, joka on helppo ja yksinkertainen ruoka. Riisin ja pavut voisi tehdä monellakin tavalla, ja eri kulttuureissa on sille omat historiansa ja perinteensä. Tämä on yksinkertaistettu ruokaidea siitä. Kun seisoin miettimässä mitä laitan ruoaksi, joku olisi voinut luulla että kehitteillä on erityisen mullistava ruokaresepti.  Saattaa olla että olikin. Tämän aikaansaaminen oli niinkin lujan aprikoinnin takana, ja halusin laittaa tämän siksi ylös ja kertoa eteenpäin. Koko ajan mietin, mitä laitan suippokaalin kantaosasta, ja mitä tulisi porkkanoista. Kun homma ei edennyt muistin viimein, että näinhän se kaali vaihtaa hiippakuntaa vartissa.  Vihannekset voi keittää, höyryttää tai vokata paistinpannulla. Tai paistaa uunissa. Nyt laitoin höyryttymään.  Puuroutuva riisi kuten jasmiiniriisi voi olla hyvä pestä ennen keittämistä, jolloin se ei vaahtoa niin paljon. Käytin riisinkeitintä, ja ne voi keittää kattilassakin. Riisit voi keitt

WFPB - Muffinssit - Omena, kaura ja mustikka - Ilman leivinjauhettakin onnistuu

Tämän muffinssiohjeen avulla pääsevät myös kolhuiset, ylimenneet, tai liian happamat omenat hyötykäyttöön.  Jos omenoita ei ole tarpeeksi, voi käyttää lisänä ylikypsää banaania tai omenasosetta purkista. Muffinssit maistuvat eväänä, ja kahvin tai teen kanssa. Näitä voisi myös ajatella kaurapuurona pakattuna taskukokoon, ja helposti käsiteltävään kääreeseen. Tai: Voit myös jättää muffinssipaperit pois, ja tehdä litteitä keksin mallisia leivonnaisia. Makeuttamiseen voi käyttää taatelia, banaania, tai sokeria. Rasvaa ei tarvitse laittaa.  Kokeilin, tarvitseeko laittaa ruokasoodaa ja leivinjauhetta. Tein muffinssit ensin leivinjauheen ja ruokasoodan kanssa. Toisena ilman kumpaakin ainetta. Sattumiksi voi laittaa marjoja ja rusinoita. Laitoin mustikkaa ja rusinoita näihin.  Huom: Kokeilin kerran myös mansikoita, ja yllättäen ne eivät sopineet. Toisiin muffinsseihin sopivat,  joten ihmettelen suuresti. Suosittelen siis kuitenkin näihin mustikoita ensisijaisesti. Idean sain näiden tekoon  Fl