Siirry pääsisältöön

WFPB - Dieettipäiväkirja 2. - Perunapelti

Nyt olisi taas dieettipäivityksen aika.

Näytän millaisiin ruokaratkaisuihin olen päätynyt.

Tämä on melkeinpä ollut se pääruokani. Uunissa paistetut perunat.


Vihannekseksi olen tehnyt kaalista, porkkanasta ja lantusta keiton tai kastikkeen, tai miksi sitä nyt sanoisi. Vihannessörsseli.

Siinä on mausteena currymaustetta, inkivääriä, mustapippuria ja persiljaa. Tomaattisosetta ja soijakastiketta, poppamieskastiketta tai ketsuppia lorautan usein sekaan. Melko tulista ja polttavaa yleensä. 

Vihannessörsseli ei välttämättä sovi paistinperunoiden kanssa, ja syönkin eri lautaselta alkuruuaksi.

Koirille kiehahtaa välillä muusi ja kaurapuuro. Syön muusia jos sitä on kuumana, kaurapuuroon en koske. 
On muodostunut rutiini, että laitan aina sopivan sauman tullen kattilallisen perunoita kiehumaan. Porkkanaa sekaan.

Sitten jäähdytän, kaadan ne isoon kannelliseen astiaan ja työnnän jääkaappiin.


Syön perunoita vihannessörsselin kanssa niin kauan, kun ne ovat kuumia, mutta seuraavana päivänä pilkon ne pellille ja lurautan ketsuppia vähän.


Hieron ketsupin pottuihin sekaisin. Se melkein katoaa näkyviltä, mutta yllättävän paljon antaa makua, ja siihen tarttuu hyvin maustesekotus.


Laitan reilusti suolatonta grillimaustetta päälle, ja uuniin 200-220 C-asteelle. Ylimmällä tasolla.

Otan välillä ulos, ja kääntelen paistinlastalla. Teen niin paksusti nyt näitä, että alimmaiset eivät ota kovin väriä muuten.


Tuoreeksi salaatiksi keksin jotakin, tai sitten en. Tai otan sitä vihanneskeittoa tai omenan. 

Juomaksi juon vettä, tai surautan marjoista pikamehun miniblenderissä.


Ajan säästämiseksi laitan usein samalla lisää perunoita kiehumaan, kun edelliset ovat uunissa.
Näin on koko ajan jotain valmiina.

Yhtenä päivänä, olikohan eka vai toka päivä, kävi niin ettei ollut valmiina mitään. Nälkä kun iski silloin, niin oli hieman kurja alkaa perunoista väsäämään jotain, jossa kestää ainakin 20 minuuttia.

Yksi vaihtoehto on tietysti laittaa peruna mikroon, jos niin kiire tulee.


Ihan toimiva käytäntö ollut, että uusi ruoka valmistuu samalla, kun edellistä jo syödään pois.
Kun syö aina ensin sitä mikä on kuumana, niin jääkaappiin kertyy sitten usealta päivältä ruokaa. Aina on jotain syötävää. 

Tänään ei esimerkiksi tarvinnutkaan laittaa mitään, kun oli kertynyt keitettyjä ja paistettuja perunoita, ja koirien muusia. Keitin sitten huvikseni yhden pussin lanttusosetta, kun muutenkin tulin koneelle istumaan.

Nyt sitten siihen päiväkirjaan päivästä 3, josta lupasin viime postauksessa jatkaa.


Suuri päivä koitti, eli markettireissu. Lähdin aamulla täältä aikaisin, ja tiedossa että koko päivä menee asioilla ja huitelemassa jossain.

Tein keiton ruokatermariin. Keitossa oli porkkanaa, lanttua, vihannesta ja perunaa. Otin myös omenaa ja appelsiinia mukaan.

Normaalisti tuo 0,7 l termari on ollut liian iso, ja keittoa on jäänyt aina kotiin lämmitettäväksi. Olen pitänyt kaikkea muutakin evästä, kuten kaurabanaanikeksejä mukana myös. Tai taatelipussia.

Nyt kun oli se pelkkä termari, mitään ei jäänyt yli ja kotiin päästyäni nälkä oli ihan älytön. 

Söin lisää keittoa, ja vielä lisää, ja illalla käytin koiria pitemmän lenkin siinä. Heikotus iski lenkillä. Ei varsinainen nälkä, mutta huterasta olosta oikein tunsi, että nyt ei ole tullut syötyä tarpeeksi.

Oppia ikä kaikki. Seuraavalla kerralla tankkaan niitä paistinperunoita ennen koiralenkkiä. Kyllä tuolla termarikeitolla sen päivän pärjäsi, hädin tuskin, mutta jossain kohtaa olisi pitänyt syödä paremmin.

Paistinperunat siis silloin, jos on koitoksia. Jos on kevyt päivä hiippailla olohousuissa kämpillä, keitto voi siihen olla riittävä ruoka. Iltaa vasten jälleen mieluiten keitetyt tai paistetut, että jaksaa nukkua.

Päivästä 4. ei olekaan mitään oikeastaan mainittavaa. Se meni siten, että söin ihan tätä samaa perunahässäkkää. Ei ollut heikotuksia eikä muuta. Söin kaikki viisi ateriaa, enkä pitänyt pitkiä välejä. 

Nyt on päivä 5, ja arvatkaa mitä. Olen lihonut ainakin kilon. Tai siis paino näyttää nousseen.
Mutta saa nauraa, itse ainakin nauran. Ensin tyrmistyin, koska paino ei ole tietyn pisteen jälkeen noussut kertaakaan tämän WFPB-ruokavalion aikana.

Saa siis nauraa, jos naurattaa. Koko Youtube, ainakin nämä mitä katson dieettivideoita, sanovat että laihtuneet ovat. Niin ja niin monta paunaa on laihduttu, ja laihtuminen jatkuu dieetin jälkeenkin. Onhan se outoa. 

Moni asia on kuitenkin mennyt täsmälleen piirustusten mukaan tässä WFPB-ruokavaliossa yleisesti, ja kaikki väitteet pystyy aina itse kokeilemaan.

Ajattelinkin, että kun he koko ajan puhuvat "breakfast, lunch and dinner", että syövät ilmeisesti sen kolme kertaa päivässä.


No minä näännyin ainakin sen keittopäivän aikana. Ja koirat pitää jaksaa lenkittää, ja jos polvet menee spagetiksi ulkona 5 km päästä kotoa, niin se ei ole kestävää. Liian pitkä ateriaväli, keittoruoka liian kevyttä tms? Välillä tulee pitemmät ateriavälit, mutta syönkö sitten enemmän, kuin amerikkalaiset? Olenko siinä onnistunut? Paistinperunoilla voi kyllä mennä kivasti päivä, ja mietinkin onko se viisi kertaa päivässä vähän mameroa. Että jos tankkaisi enemmän ja söisi harvemmin.

Toinen juttu oli, että samaan ruokaan kyllästyy, ja siksi ei tule syötyä niin paljon. Sekään ei pidä paikkaansa kohdallani. Olen tosi tyytyväinen perunoihin.

Vielä tätä on kyllä jäljelläkin, jakilo voi olls nestettä.

Olen ainakin noudattanut dieettiä. Rasvaa en ole syönyt, enkä ole ottanut puuroa tai näkkileipää. 

Jos osoittautuu, että tämä ei toimi minulla, niin sittenhän voin palata siihen systeemiin, millä paino on pysynyt viimeiset pari-kolme vuotta samassa. 

Mutta iho on kirkastunut. Jo 2. päivän aamuna oli kapeampi naama, ja nyt sellainen harmaus ja ankeus on vähentynyt. Nyt se vähenee lisää, kun pääsee taas ulos enemmän. 

Mielenkiinnolla odotan jatkoa, että mikä tulee olemaan loppulukema. Vai joko se tyssäsi tämä minun voittokulkuni, että paino pysyy. 

Paistetut perunat ovat silti niin hyviä, ettei mitään rajaa. Ketsuppiakin menee vähemmän paistinsysteemillä, kuin erikseen laitettuna, ja sinapissa ei ole suolaa. Suolaa ei siis tule normaalista poikkeavan enemmän.

Kiitos kun luit. Uskomattoman nopeaa tämä dieetti menee. Pitää ihan katsoa kalenteria, että joko on viides päivä. Viisi päivää siis vielä jäljellä. Tai sitten jatkan loputtomiin, koska perunahomma on yksinkertaistanut kokkaamista niin paljon. 
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Syyskuun ruokia - Viisi ruokaideaa

Syyskuisia hyviä ruokaideoita ja porkkanan poseerauksia on, mutta ne pölyttyvät arkistossa.  Vähänpä niistä siellä on hyötyä kenellekään. Päätin siis katsoa syyskuun 2021 kuvakansiot läpi ja laittaa ideat esille. Ruokakuluissa säästin jo silloin, joten ruokakulujen seuranta ja ostosvinkit on teemana vähän tänäänkin.  Ja kasvissesonki, varsinkin juurekset. Nyt kun syyskuu on vasta viikon vanha, näistä voi nähdä mitä loppukuussa mahdollisesti on luvassa. Menneisyyshän toimii joskus tulevaisuutta ennustavana kristallipallona. Kasvi joka oli silloin sesongissa, on todennäköisesti sesongissa nytkin. Tässä viisi vinkkiä syksyyn: 1. Keitto Keitto lantusta, porkkanasta ja perunasta. Ihana syksyinen keitto, johon tulee kaikki tutut mauste- ja mustapippurit.  2. Leipä Peltileipä - Karua ruista ja grahamia Keiton kanssa käy hyvin peltileipä. Täysjyvää, joten on kuitupitoinen ja terveellinen.   Teen usein tällä samalla taikinalla mutta niin, että lusikoin pellille keoiksi. Keot saattavat levitä yh

WFPB - Viikon ruokaostokset - Syyskuu 1. 30 €

Ostosten jälkeen tutkittua tietoa terveydestä ja ravinnosta. Lääkäri Soili Kasanen on laatinut luentodiat aiheesta: Miksi Suomi lihoo?  Syyskuun ensimmäisen viikon ruokaostokset, jotka tekivät 29.36 €: = 9,56 € 10 kg juureksia n. kympillä.  Kaupoissa oli euron tarjouksia.  Kahden kilon porkkanasäkit olivat Prismassa 1,79 €. n.90 snt/kilo.  Nyt on jääkaapin ylähylly porkkanoita täynnä. Riittää vielä ensi viikollekin. = 4,53 € K-Supermarketissa oli halvin peruna K-Menu. 1,79 €/2kg, n. 0,90 €/kg. Colomba-lajikkeisia.  Olipa helppo laittaa ruokaa valmiiksi pestyistä. Ovat voineet saada enemmän valoa kaupassa mutta jos heti laittaa, uskaltaa ostaa. Kiireettä valmistettaviin valitsen multaisia. Pois pussista, niin pysyvät kuivina. Prismasta sai multaista Annabelleä hintaan 0,65 €/kg. = 3,58 € K-Supermarketissa oli tarjous, punainen lehtikaali 1,99 €. Parsakaali oli halvinta nyt Prismassa 3,39 €, ja siellä ne olivat myös komeimmat.  Punainen lehtikaali oli jännä. Se tuoksui kukkaiselle. Värin

WFPB - Ruokaostokset - Syyskuu 2. 45 € - Lidlin keittiökoneet - Kotiseutupäivät

Ensin viikon ruokaostokset 45 €, ja lopussa yllätysostoksia. Lidlin keittiökoneita ja kotiseutupäivät. = 16,96 € Parsakaali 2,47 €, kilohinta 3,39 € Minimanissa Kaksi kiloa pakastettua lehtikaalia Prismasta 12,20 €,  3,05 €/500g, 6,10 €/kg. Luomu lehtikaali Prismassa 150 g/2,29 €. Kurkku oli paikoin hintavampaa, Minimanissa vielä alle 3 €/kg. = 3,8  €   K-Superissa tarjouksessa euron kilo bataatit. Tosi isoja, jokainen näistä oli yli 1,2 kg. 3,8 kg. = 2,14 € 1,280 kg. 1 €/kg. = 3,57 € Omenoita ostin kolmea erilaista. Luomuja alle 3 €/kg ja euron/kg Jonagoldeja. = 2,69 € 3,84 € kg. Paketissa oli 700 g. Heräteostos. Muita hiutaleita vaihteeksi, kuin kaura. Pitäisi löytää nyt halvalla jostain iso ruma säkki näitä. Oli ihan kiva vaihtelu aamupuuroksi.  Nallen kuva on kiva, mutta tulee mieleen nostaako se hintaa. Brändi. = 2, 97 € 1,32 €/kg, 0,99 €/pkt Edullisin tapa nyt saada erilaisia hiutaleita.  Kotimaista - kaurahiutale oli melkein saman hintaista, 1,35  €/kg.  = 2,39 € Minimanissa jos

WFPB - Sadonkorjuuämpäri - Juuresämpäri 5 euroa

Tänään alkoi sadonkorjuuämpäritarjous K-Supermarketissa.  Sanoin sitä ennen juuresämpäriksi vahingossa. Olikohan se joskus sen niminen, vai mistä tuli juuresämpäri? Mainoksessa oli nyt siis sadonkorjuuämpäri-nimellä. Viidellä eurolla sai täyttää ämpärin. Ämpäri kaupan päälle. Kaali, porkkana, punajuuri, lanttu. Lisäksi olisi saanut ottaa sipulia ja perunaa. Kuvassa ämpäri on uudelleentäytetty, koska sisältö levisi kertaalleen auton peräkonttiin. Sain mahtumaan: 1495 g punajuuria 1559 g lanttua 1490 g kaalin 3236 g porkkanaa Yhteensä 7780 g eli n. 7,8 kg Mainoksessa luvattiin että ämpäriin mahtuu noin 6,5 kg. Viime vuoden ämpäristä syyskuussa 2021 sain 6,1 kg.  Alkaa siis täyttötekniikka hioutua.  Porkkanoilla ja pienillä punajuurilla kun tilkitsee, saa joka reunan täyteen. Kaali piti asetella keskelle päällimmäiseksi ettei se vie kaikkea tilaa. Sitten aidata se paikoilleen pystyporkkanoilla.  Lantut ovat hankalan mallisia.  Ne kaalin alle, ja taas lisää porkkanaa. Siinä tulee kaikenla

WFPB - Peruna-porkkanakeitto - Tutkittu tieto ruuasta - Marion Nestle, T. Colin Campbell, PhD

Varsinkin jos inspiroidut minimalismista, tämä keitto voi olla sinulle.  Reseptin jälkeen terveystietolinkkejä, tällä kertaa ruokateollisuuden ja tutkimustiedon välisistä yhteyksistä. Englanniksi. Marion Nestle n työstä voi saada ajattelemisen aihetta, miten monenlaisiin ruoka-ainetutkimuksiin voi ehkä suhtautua. Peruna-porkkanakeitto: perunaa  porkkanaa vettä maustepippuria mustapippuria n. 1 tl kuivattua tilliä 1-2 rkl kuivattua persiljaa 1 rkl ketsuppia tomaattisosetta, paseerattua tomaattia tai tomaattimurskaa Voit käyttää kokonaisia, rouhittuja tai jauhettuja mausteita. Itse lisään yrttivalikoimaan välillä myös 1 tl basilikaa ja oreganoa. Paprikajauhoa, chiliä. Kaikki käy. Laakerinlehti voi olla hyvä, jos sattuu olemaan. Tähän käy myös pakastelehtikaali, pakastevihannekset ja tietysti pavut. Itse heittelin kaikki pikku nyssäkät pakkasesta, ja muut vihannesjämät. Tällä viikolla keitin tätä keittoa melkein joka päivä.  Kannattaa mitoittaa kattilan koon, ja tarpeen mukaan. Haluaako p

WFPB - Syyskuun kokkailut - Välikatsaus - Mitä ruokia ostoksista tuli?

Ideat jakoon, eli mitä ruokaostoksista tuli. Syyskuun ensimmäisellä viikolla ostin porkkanoita kahdeksan kiloa.  Mietin niitä porkkanoita ostaessa, että mitähän tästäkin taas tulee. Jääkaappi rönsyili porkkanapusseista. Juurespusseja tursotti jokaisella hyllyllä, ja omenat piti järjestellä oviin. Alalokeron täytin perunalla. Olipa helppoa miettiä, mitä ruuaksi.  Syyskuun ruokaostosten välikatsaus: Porkkanat ja muut juurekset, perunat ja bataatit sain ostettua noin eurolla kilo. Kauppasummia viimeisen parin viikon ostoksissa nostivat kaikki heräte- tai höpönassuostokset, kuten siemenet, kuivahedelmät, kauramaidot ja niistä hieman tärkeämmät, eli mausteet. Taaskaan en elä kädestä suuhun, vaan ostin vähän kaikkea etukäteen. Neljää pussia pakastelehtikaalta ei esimerkiksi ole vielä mennyt, eikä kaikkia hiutalepaketteja ole avattu. Tässä kuussa on mennyt ruokaan  30 € + 45 € = 75 €. Bataatit, perunat ja juurekset 24,32  €. lehtivihreät vihannekset ja kurkut 20.54 €. hedelmät 10,56 € viljat

WFPB - Haudutuspata ja riisinkeitin

Olen lykännyt moninaisten keittiökoneiden hankintaa, muun muassa koska haluan pitää keittiön tasot tyhjinä. Nyt päätin että on tullut aika luovuttaa taistelu, ja hankkia ne tasot täyteen keittiökoneita. Tässä postauksessa kerron miten keittiökoneiden kanssa on lähtenyt sujumaan. Jos sinulla ei vielä ole näitä, niin tästä voit ehkä saada vinkkiä kannattaako hankkia ja mitä. En tee nyt laitteiden tuotearvostelua teknisten ominaisuuksien osalta, vaan enemmän kyseessä on arvostelu arjessa. Mitä näillä tekee ja miten nämä soveltuvat tarkoitukseen, joka voi myös muotoutua tässä.  Tarkoitukseni näille laitehankinnoille oli arjen helpottaminen ruuan laiton osalta, ja bonuksena toivon säästäväni myös sähköä. Postauksen sisältö: Hankinnat, mitä ostin ja valintaperusteet Tilan käyttö Riisinkeitin Haudutuspata Valmiiseen pöytään Raaka-aineiden keittoajoista Reseptien etsiminen Keittoastian koko ja puhdistus Kuuden litran padan riittävyys Kahden litran padan riittävyys Sähkön säästäminen Ruuan lait

WFPB - Ruokaostokset - Syyskuu 4. 30 € - Vinkki säilytykseen: Kylmälaukku vihanneksille - Ananas

Ostokset tekivät 30,14 €.  Ananaspohdinta ostoskuvien lomassa. Kuoret ovat isot, joten käykö ananas säästöbudjettiin? Lopussa myös vinkit vihannesten säilytykseen. Pusseissa vai ilman? Sekä viileäsäilytys parvekkeella. Mitä tehdä jos on hyvä vihannestarjous kaupassa, mutta jääkaappiin ei sillä hetkellä mahtuisi? Ruokaostokset: Syyskuuta on vielä melkein viikko jäljellä, ja tästä meinaa nyt siis tulla viiden viikon ruokaostosjakso. Katsotaan mikä on lopullinen kuukauden ruokamenosaldo sitten, kun kuu on vaihtunut. Tähän mennessä: Syyskuu 1. 30 € + linkit , pdf Syyskuu 2. 45 €, keittiökoneostot ja kotiseutupäivät Syyskuu 3, 30 € - ruokahävikki Syyskuu 4, 30 €, allaolevat ostokset 30+45+30+30 = 135 € syyskuussa ruokaostoksiin. Viime viikon ostokset: = 14,15 € Nauriit olivat lähituottajan myyjäisistä 3 €/kg, Lapin kaskinauriita. 2 kg = 6 € Näistä on paljon iloa. Ovat mielestäni niin makeita ja pehmeitä, että voi syödä kuten hedelmiä. Lehtikaali 2,19 €, 200 g Paprika 1,49 €/kg, 1,523 kg 2,2

WFPB - Elokuun ruokamenot yht. 260 € - Kotivara 75 €

Tähän postaukseen keräsin taas ostoksia, joita en olisi heti tarvinnut. Siksi näitä voi sanoa kotivaroiksi. Tomaattisäilykkeissä yksi tai kaksi olisi riittänyt viikon kokkailuihin. Voi niitä kotivaraostoksia aina olla pitkin matkaa. Varmaan järkevää ylläpitää kotivaraa hakemalla asioita ennen, kuin ne loppuvat.  Ettei tarvitse tehdä mitään urakkaakaan siitä.  Nytkään en sentään yhdellä ja samalla kauppareissulla kaikkia tuonut.  Elokuun muut ostokset: Elokuu 1. 30 € - Virheostos ja hävikkilaatikko Elokuu 2. 65 € - Kotivara  Elokuu 2. 30 € - Leffaeväät Elokuu 3. 40 € Elokuu 4. 20 € Niistä yhteensä 185 € + nämä haalimiset 75 € = 260 €/elokuu. Pidän onnistuneena tätä kuukautta, vaikka summa heilahtikin noin paljon yli 200 €.  Katsotaan, jääkö nyt syyskuussa sitten alemmas.  Tässä on 12 kohtaa. Laitoin numerot, että selatessa tietää missä mennään. Pohditaan tuotteiden kohdalla kilohintoja taas, ja mietitään myös siirtyäkö luomuun. Jauhoja on nyt, ja hiutaleita. Ja onko pähkinöitä pakko oll

WFPB - Ruokaostokset - Syyskuu 3. 30 € - Ruokahävikki

 Syyskuun kolmannet viikon ruokaostokset, 27,81 €. Lisäksi juttua ruokahävikistä. = 7 € Kotiseutupäiviltä viime viikonloppuna. Äidin kanssa siellä höyryttiin menemään, juteltiin myyjien kanssa ja ostettiin. Kymppi, kaks, vastarahat, kolme euroa kilo, paljonko porkkana maksaa?  Täällä sitten huomattiin, että äidillä ei ole silti mitään. "Eksie ostanu mittään?" Jaettiin sitten puoleksi nämä.  Punajuuret 3 €/kg Porkkanat 3 €/kg Nauriit 3 €/kg Yrtit 3 €/nippu X 2 =6 =  15 € jaettuna noin kahtia. Kuka osti mitä, kenelle jäi kympistä vastaraha, en tiedä. Mutta sen verran söin kasvia. Nuo yrttiniput olivat thaibasilika ja sitruunabasilika. Ne kuivataan, ja voi sekoittaa kuumaan veteen, ja juoda. Eli yrttijuomaa. Tuoreena voisi käyttää. Pitäisi etsiä resepti jostain, että mihin wokkiin tai ruokaan noita kannattaisi laittaa.  = 1,72 € Luomulanttu, Prismasta 0,616 kg ´ 2,79 €/kg Kun kaikki muutkin juurekset kerran olivat jotain hienoja, niin kyllä lanttukin sai sitten olla luomu. =2,29