Hyvää itsenäisyyspäivää!
Tehdään ruskea kastike. Vegaanisesti ja ilman lisättyä rasvaa.
Otin kuvia myös jauhojen paahtamisesta siltä varalta, jos joku lukija vaikka tekee ensimmäistä kertaa.
Laitoin vettä kiehumaan, mausteet ja sekaan soijapaloja. Ne voi jättää poiskin, tai korvata jollain muulla, kuten soijasuikaleilla tai jollain soijarouheella.
Nämä eivät sitten mitään riista-asiantuntijaa tule hämäämään, että muka lihaa olisivat.
Ruokaa kuitenkin, ja sattumia soppaan.
- ohrajauho (muutkin jauhot käyvät)
- musta-, mauste- ja valkopippuri, paprikajauhe, sipulijauhe jne, kaikki mitä esim. jauhelihamausteessa yleensä on.
- 1-2 rkl soijakastiketta
- tomaattisosetta, paseerattua tomaattia tai tomaattimurskaa
- persiljaa
- ketsuppia tai ripaus sokeria
- vettä
- raastettu porkkana, jos haluaa
- paistettua kaalta tai sipulia, tai paahdettua sipulia jos tykkää käyttää
Toimi muusin kanssa, mutta seuraavana päivänä vielä paremmin makaronien kanssa! Oli ihan huippua.
Keitin kattilassa sekaisin mausteet, soijapalat, paistetut kaalit ja raastetun porkkanan. Annoin 10 -15 minuuttia porista.
Käytin soijakastiketta nyt hieman enemmän kuin yleensä, että soijapaloihinkin tarttuisi sitä umamin makua. Soijapalojahan voisi yrittää maustaa ja liottaa erikseenkin, vähemmässä vedessä ja enemmässä mausteissa ensin, jotta ne imisivät enemmän makuja. Kokeilla voi. Helpommalla pääsee kuitenkin, kun ei ala siihen.
Tomaatti on tässä mielestäni hyvä, ruutasin sitäkin reilusti.
Paahdoin ohrajauhoja pyörittelemällä niitä edestakaisin kuivalla, kuumalla pannulla. Levyn ei varmaan kannata olla täysillä, pinnoitetut paistinpannut eivät kestä sitä. Jauhot voivat myös palaa herkästi.
Keskilämmöllä siis.
Pannua kuumentaessa tilkka vettä pannulla. Vesi kaadetaan pois kun pannu on tarpeeksi kuuma, ja lisätään sitten jauhot kuivalle pannulle.
Pidin kauhan melkein jatkuvassa liikkeessä, etteivät jauhot lähde kärähtämään.
Tässä oli varmaan kolme kukkuraista ruokalusikallista jauhoja.
Ei ole kovin tarkkaa, kun vettäkin voi lisätä, tai paahtaa lisää jauhoja tarvittaessa.
Väri muuttui aavistuksenomaisesti, joten luotin tuoksuun enemmän kuin näköön.
Se, että jauhot palaisivat on paljon pahempi vaihtoehto kuin se, ettei osa jauhoista paahdu tarpeeksi.
Pippureita ja näitä mitä isoäitikin käytti-mausteita on kiva laittaa. Tulee oikein kotoisa tunnelma.
Oli mahtava kun käytin koirat ulkona, tulin takaisin sisälle pakkasesta ja täällä tuoksui vielä ne paahdetut jauhot.
Kaadoin paahtuneet jauhot kiehuvaan kastikkeeseen ja sekoitin.
Valmista. Ei mennyt paakkuun.
Jos tähän käyttäisi savupaprikajauhetta, voisi tulla makkarakastike mieleen.
Pippureita ja näitä mitä isoäitikin käytti-mausteita on kiva laittaa. Tulee oikein kotoisa tunnelma.
- Luukku 1. Peruna
- Luukku 2. Kaurapuuro
- Luukku 3. Porkkanaletut
- Luukku 4. Kaura-ateria
- Luukku 5. Bataattikeitto, peltileipä ja kirjavinkki
- Luukku 6. Ruskea kastike
- Luukku 7. Riisipuuro
- Luukku 8. Papusoppa
- Luukku 9. Makaroni
- Luukku 10. Pitsa
- Luukku 11. Currykeitto
- Luukku 12. Muffinssit
- Luukku 13. Riisi, kirjavinkit
- Luukku 14. Mannapuurot
- Luukku 15. Vihreä keitto
- Luukku 16. Starch Blaster
- Luukku 17. Maustekastikkeet
- Luukku 18. Kaali ja riisi
- Luukku. 19. Bataatti
- Luukku 20. Rieskat, bataattikakut+keitto
- Luukku 21. Hampurilaisateria
- Luukku 22. Makaronilaatikko ja italiansalaatti
- Uunijuurekset
Kommentit
Lähetä kommentti