Viikon WFPB-kokkailuita. Ruokaa ilman lisättyä rasvaa ja eläinproteiinia, mahdollisimman vähäsuolaisesti ja -sokerisesti.
Otin kuvia pitkin viikkoa, ja nyt sitten näkee mitä on tullut syötyä. Laitoin linkkejä sekaan, jotka johtavat tarkempiin ohjeisiin ja kuvauksiin.
Tällä viikolla olen tehnyt yhden isomman kokkausrupeaman uuniruokien parissa ja yhden kastikkeen purkkiin. Muutoin olen enimmäkseen keitellyt perunoita aina lisää.
Uunissa tein monta ruokaa peräkkäin, jotta samalla lämmityksellä tulisi suurin hyöty.
Uuniurakassa oli helppoa tehdä taikinat ja pilkkoa vihannekset, mutta vaikeinta oli odottaa niiden valmistuminen.
Olisin halunnut jo aikaa sitten lähteä viipottamaan, mutta aina piti laittaa seuraavat ruuat uuniin.
Onneksi leipää ja muuta riitti sitten pakkaseenkin ja usealle päivälle. Uunijuuresten hyvä puoli on, ettei niitä tarvitse liikaa vahtia.
Kastike purkkiin
Kastike purkkiin helpotti taas elämää. Tein pari purkillista. Ei tarvinnut miettiä, mitä laittaisi ruuaksi. Keitin vain aina perunat ja vihannekset. Tässä kuvassa on uunijuurekset.
Purkista on helppo kaataa tai lusikoida, ja vääntää korkki takaisin kiinni. Kiva, kirkas purkki, josta näkee helposti läpi. Alun perin sain idean purkin käyttöön Running On Plants -kanavalta.
Kastike toimi leivänkin päällä. Lisäksi kesäkurpitsaa ja oreganoa.
Keitoksesta tai kastikkeesta tuli tällä kertaa kohtuullisen mautonta, mutta ripottelin yrttejä lisää aina lautasella. Basilikaa ja oreganoa. Lisäksi oli tuo juustokastike.
Tein purkkiin juustoisen kastikkeen, joka on se oma vakiokastikkeeni. Alun perin muokkasin sen Dr. Esselstynin kirjasta, käy myös pitsan päälle.
- 1/4 tl kurkumaa
- 1/4 tl sinappijauhetta
- n. 1/2 - 1 dl punaisia linssejä
- 1/2 - 1 dl ravintohiivaa
- ketsuppia
- sinappia
- tomaattisosetta
- sitruunaa
- vettä ensin 3-5 dl.
Kolme ruokalusikallista laitoin jauhoja, ja niitähän voi lisätä.
Keitetään, sekoitellaan, ja odotellaan. Linssit kannattaa laittaa ensin, ja lisätä jauhot, tomaattisose ja mausteet vasta, kun linssit ovat kypsät. Linssit pehmenevät paremmin, kun kiehuvat pelkässä vedessä ensin.
Pidän sitruunaa melko tärkeänä tässä, koska se antaa ikään kuin suolaisuuteen lisää potkua.
Kaalikastike
Tein kaali-porkkana-lanttukeitoksen. Maustoin, ja kaadoin purkillisen tomaattimurskaa sekaan.
Keitoksesta tai kastikkeesta tuli tällä kertaa kohtuullisen mautonta, mutta ripottelin yrttejä lisää aina lautasella. Basilikaa ja oreganoa. Lisäksi oli tuo juustokastike.
En tehnyt ihan reseptin mukaan, mutta kaalikeitokselle löytyy sapluuna tästä.
Keitto ja lätyt
Ja yksi sarvista oli kuin olikin propellisarvi.
Tein nopeasti kaiken, ettei tarvitsisi uunin olla turhaan päällä.
Muffinsseja, jotka ovat myös tavallaan kaurapuuroa. Hedelmiäkin on riittänyt teen tai kahvin kanssa. Muffinsseja taitaa olla vieläkin pakkasessa.
Tuplasin ainekset, tuloksena oli n. 8 lättyä.
Lättytaikina säilyi jääkaapissa, ja siitä sain sitten paistaa aina lisää.
Yllättäen silti oli helpompi paistaa vasta tehdystä taikinasta. Kun taikina oli ollut jääkaapissa, piti vähän hakea uudelleen paistotyyliä.
Yllättäen silti oli helpompi paistaa vasta tehdystä taikinasta. Kun taikina oli ollut jääkaapissa, piti vähän hakea uudelleen paistotyyliä.
Banaaniletut/pannarit, paistinpannulla, n. 4 kpl
- 1,5 dl hiivaleipävehnäjauhoja
- 1 dl grahamvehnäjauhoja
- 1 teelusikallinen leivinjauhetta
- 1 banaani
- n. 2, 5 desiä vettä
- 1 rkl omenasiideriviinietikkaa
- ripaus suolaa, eli noin 1/4 - 1/2 teelusikallista. Suolaa oman maun mukaan
Tarkempi kuvaus löytyy tuolta, ja alunperin se on Lisa Lansing - Youtube-kanavalta.
Keittoresepti oli saman tyylinen, kuin arkikeitto.
Aineksina lanttu, porkkana ja peruna, ja lisäksi vihreitä linssejä, rikottuja esikypsytettyjä ohrasuurimoita ja pakastevihanneksia. Mausteina mustapippuri, maustepippuri ja persilja.
Uunikokkailut
Tein ensin uunin kuumentuessa ranskalaiset perunat, ilman mausteita tällä kertaa.
Lady Felicia - perunoista. Ne olivat sopivan suuria. Niistä sai isot lötköranskalaiset.
Sillä aikaa kohosivat (tai levisivät) sämpylät.
- 3dl vettä
- 2 tl kuivahiivaa
- 2 dl kaurahiutaleita
- 1-2 dl ruisjauhoja
- loput täysjyvävehnää
Sekoita, pellille, kohota, uuniin.
Sen jälkeen laitoin kahvisarvet, niitä yhteensä kaksi pellillistä. Kahvisarvet voivat olla käteviä eväänä, jos vaikka käy kahvilla jossakin. Ne tein hiivaleipävehnäjauhoista.
Hieman arvoitus edelleen, miten tällainen tehdään. Viimeksikin tuli yksi samanlainen.
Tein nopeasti kaiken, ettei tarvitsisi uunin olla turhaan päällä.
Raakoja vihanneksia ja hedelmiä
Salaattina kaalta ja omenaa. Välillä raastoin punakaalta, lanttua tai porkkanaa.
Tein aina pienen määrän kerralla, kun muistin.
Kaura-ateria
Puuroa en ole syönyt tällä viikolla paljoa, mutta olen tehnyt kaura-aterioita kasvimaidon kanssa.
Ostin kasvimaitojakin kolme purkkia, ja avasin kaikki testaillakseni niitä.
Ja välillä mämmiä ja Nice Creamia.
Tulipa taas syötyä.
Kiitos kun luit, ja toivottavasti sait ideoita.
Hyvää viikonloppua ja palataan taas pian!
Kommentit
Lähetä kommentti