Tämän muffinssiohjeen avulla pääsevät myös kolhuiset, ylimenneet, tai liian happamat omenat hyötykäyttöön.
Jos omenoita ei ole tarpeeksi, voi käyttää lisänä ylikypsää banaania tai omenasosetta purkista.
Muffinssit maistuvat eväänä, ja kahvin tai teen kanssa. Näitä voisi myös ajatella kaurapuurona pakattuna taskukokoon, ja helposti käsiteltävään kääreeseen. Tai: Voit myös jättää muffinssipaperit pois, ja tehdä litteitä keksin mallisia leivonnaisia.
Makeuttamiseen voi käyttää taatelia, banaania, tai sokeria. Rasvaa ei tarvitse laittaa.
Kokeilin, tarvitseeko laittaa ruokasoodaa ja leivinjauhetta. Tein muffinssit ensin leivinjauheen ja ruokasoodan kanssa. Toisena ilman kumpaakin ainetta.
Huom: Kokeilin kerran myös mansikoita, ja yllättäen ne eivät sopineet. Toisiin muffinsseihin sopivat, joten ihmettelen suuresti. Suosittelen siis kuitenkin näihin mustikoita ensisijaisesti.
Idean sain näiden tekoon Flourishing Miranda - kanavalta.
Pian löysinkin jääkaapista pari nahistuvaa omenaa, jotka olivat lisäksi pomppineet käsistä lattialle ja saaneet kuhmuja.
Käytin hyödyksi myös tuota kauraporkkanapeltireseptiä, joka oli saman kanavan ideoita alun perin.
Paloittelin omenat ja taatelit kattilaan. Laitoin vettä niin, että omenat melkein peittyvät.
Laitoin kiehumaan.
Mustikka oli tosi mahtava näissä. Ihan kuin terveiset syksyisestä metsästä. Todella aromikas lisä.
Ensimmäiset olivat ensin mielestäni hieman parempia, mutta lopulta en erottanut enää kummat olivat kyseessä.
- 2 omenaa
- taatelia
- 1 rkl pellavansiemenrouhetta
- 1/2 tai 1 tl kanelia
- 1-2 tl vaniljasokeria
- 5 dl kaurahiutaleita
- alle 1 tl ruokasoodaa
- alle 1 tl leivinjauhetta
- omenasosetta purkista, jos tarvitsee lisää nestettä
- tai banaania muusattuna
- rusinoita & marjoja
1. Omenat ja taatelinpalat keitetään vähässä vedessä n. 15 min
2. Voi antaa jäähtyä
3. Lisätään muut aineet omenoiden sekaan
4. Sekoitetaan
5. Lisätään ja sekoitetaan marjat, jos haluaa käyttää
6. Laitetaan muffinssivuokiin
7. Paistetaan 180 C asteessa keskitasolla n. 25 minuuttia
Pienensin levyn lämpötilaa ja annoin porista hiljaa kannen alla noin 15 minuuttia, tai kunnes omenat alkoivat hajota lastalla tökkiessä.
Omenoita voi halutessaan surauttaa myös sauvasekoittimella sitten, kun omenaseos oli jäähtynyt.
Riittää myös ihan hyvin, jos saa kauhalla tai lastalla tökittyä omenat hajalleen.
Piti antaa jäähtyä ensin, ja sitten irroittaa. Taikinakaapimella lähti varsinkin hyvin irti.
Muffinssipaperista nämä irtosivat kuumina huonosti, mutta jäähtymisen jälkeen paperi kuoriutui tosi helposti pois.
Riittää myös ihan hyvin, jos saa kauhalla tai lastalla tökittyä omenat hajalleen.
Sitten lisätään 1 rkl pellavansiemenrouhetta, mausteet ja leivinjauheet, ja 5 dl kaurahiutaleita.
Leivinjauhe ja ruokasooda, jos laittaa, kannattaa sekoittaa kaurahiutaleiden sekaan, jotta ne sekoittuvat varmasti.
Laitoin vajavat teelusikalliset molempia.
Mausteeksi laitoin 1/2 - 1 tl kanelia, ja 1- 2 tl vaniljasokeria.
Taatelin määrästä ja siitä laittaako banaania riippuu, kannattaako lisätä sokeria. Makuasia myös. Minulla oli tässä pieni taatelinpala, ja enemmänkin voisi laittaa.
Banaania käyttäessä en usein koe tarvetta lisämakeutukselle. Jos käytän pelkkää omenaa, niin alan kaipaamaan enemmän sattumia ja makeutta sekaan.
Lisäksi jos laittaa marjoja, ne voivat tarvita makeutusta.
Esiliotin kuivahtaneita rusinoita kuumassa vedessä. Lisäsin ne ilman vettä.
Lisänesteeksi omenasosetta purkista, ellei omenoita ollut tarpeeksi kaurahiutaleisiin nähden.
Viimeisenä lisäsin pakastemustikat, etteivät ne ehtisi sulaa.
Laitoin muffinssipapereihin taikinaa, mutta jätin kolme syvennystä ilman paperia kokeillakseni, jääkö muffinssi kiinni.
25 minuutin jälkeen otin uunista ja annoin jäähtyä. Hyviä olivat.
Muffinssit, joissa ei ollut paperia jäivät hieman kiinni. Mutteivät pahasti.
Piti antaa jäähtyä ensin, ja sitten irroittaa. Taikinakaapimella lähti varsinkin hyvin irti.
Muovipussissa jääkaapissa vietetyn yön jälkeen paperit irtosivat vielä paremmin.
Rakenne oli hyvä.
Edellisetkin muffinssit olivat hyviä, mutta niihin ei saanutkaan menemään hävikkiomenoita, vaan oli toinen resepti se.
Mustikka oli tosi mahtava näissä. Ihan kuin terveiset syksyisestä metsästä. Todella aromikas lisä.
Olin ihmeissäni myös siitä, että mistä näihin tuli lievä pähkinäinen aromi. Varmaan kaurahiutaleista.
Jos pähkinöitä haluaa laittaa, nekin varmasti sopisivat.
Tein samalla reseptillä toisen erän, jätin leivinjauheen ja ruokasoodan pois.
Oikeanpuolimmainen eli tuo vaaleampi muffinssi on ilman, ja vasemmanpuolimmaisessa on jauheet mukana.
En huomannut paljoa eroa.
En tiedä, maistuiko jauheita tehty leivonnainen enemmän puuromaiselle. Ja johtuiko kenties siitä, että mustikat eivät ehtineet sulaa sinne yhtä paljon.
Jälkimmäisissä olin tarkempi siitä, että lisäsin mustikat ihan lopuksi. Siitä johtunee väriero, tai sitten niistä leivinkemikaaleista.
Ensimmäiset olivat ensin mielestäni hieman parempia, mutta lopulta en erottanut enää kummat olivat kyseessä.
Vaaleisiin jäi enemmän omenankuoria näkyviin, kun en käyttänyt sauvasekoitinta.
Toivottavasti maistuu. Nämä ovat "syö niin monta kuin jaksat" - muffinsseja. Yhdellä ei välttämättä nälkä vielä lähde.
Syödäänhän kaurapuuroakin usein iso lautasellinen.
Kiitos kun luit, ja hyvää viikonloppua!
Kommentit
Lähetä kommentti