Säästövinkit ruokamenoihin
Nämä säästövinkit laadin nyt, koska huomasin pystyneeni alentamaan ruokamenojani tavoitteeni mukaisesti.
Haluaisin yksineläjän ruokamenojeni olevan alle 200 euroa kuussa.
Nyt kokoan keinoja, joilla yritän tähän tavoitteeseen aina päästä. Jotain varmaan unohtuu mainita, ja osa on ehkä hieman limittäisiä keskenään.
Olen siis Whole Food Plant Based ruokavaliolla, ja osa näistä säästökeinoista avautuu sen myötä.
Dr. Esselstynin ja Dr. Gregerin ohjeilla lähdin aikoinaan ensin availemaan verisuonia, joka varmasti olikin paikallaan. Silloin ostin paljon lehtikaalta ja mausteita. Kaikkea kallistakin, nyt kun miettii.
Nyt olen päätynyt jälleen yksinkertaistamaan, ja kuuntelen paljon Dr. John McDougallia.
Kahvi on ainakin sallittu. Nostaa kolesterolia vain, jos ei keitä pussin läpi.
Kahvihan kallistuu, mutten laske sitä ruokamenoihin.
Usein säästövinkkien listaamisella on kaksi mahdollista vaikutusta. Joko ne ovat kuorolle saarnaamista, ja moni vinkki on loppuun kaluttu.
Tai sitten parhaassa tapauksessa pystyisi auttamaan jotain, joka on ehkä myös itse pohtimassa samoja asioita, ja saa vinkeistä ajattelemista omaan arkeensa.
Varmasti useimmat säästövinkit eivät sovellu kaikkien ihmisten elämään yhtä hyvin.
Jokaisella on oma ympäristö ja olosuhteet missä elää, eikä kukaan toisten puolesta voi kaikkea ajatella. Mutta tässä tulevat kahdeksan parasta säästövinkkiäni:
1. Osta ruokaa, älä proteiinia
Jos juoksee ravitsemussuositusten perässä, on ostoslista loputon.
Proteiinia, rasvaa, vitamiineja. Joka päivä on uusi muotivillitysaine, minkä puutteesta ollaan huolissaan.
Olen nyt ollut monta vuotta miettimättä proteiinia. Lihakseni eivät ole lähteneet, vaan 10 kilon perunasäkki roikkuu toisessa kädessä samalla, kun avaan kohmeisilla sormilla ulko-ovea. Hyviä rasvoja ehdin joskus lisätä, kun entiset ovat kuluneet. Jostain sitä aina tulee sen verran, että paino pysyy samassa.
2. Siivoa ruokavalio
Jos ottaa selkeän kieltolistan itselleen, mitä ei syö, niin kyllä hämmästyy kun menee kauppaan.
Siellä ei ole enää ostettavaa. Ollaan siirrytty pula-ajalle. Esimerkiksi ruokaöljyn jättäminen pois ruokavaliosta karsii ihan hirmuisen määrän paketteja ja puteleita, joita ei tarvitse enää vilkaistakaan.
Jäljelle jäävistä vaihtoehdoista voi sitten valita edullisimmat.
3. Katkaise napanuora tarjouksiin
Etukortit ovat turhia siinä vaiheessa, kun saa ruokamenot karsittua. Jos et osta mitään isoa roinaa, kuten ruohonleikkureita, niin mistään perunasta ja porkkanasta harvemmin kertyy pisteitä.
Tarjoukset laittavat ostamaan enemmän. Ruoka jos maksaa lähtökohtaisesti alle kolme euroa kilo, ei mikään tarjous voi olla niin merkittävä, että kannattaa siitä tekstiviesti tilata.
Väkisinkin tarjouksia seuratessa tulee näkemään muutakin, kuin mitä omaan ostoslistaan kuuluu. Se voi johtaa mielitekoihin ja heräteostoksiin.
4. Seuraa kilohintoja
Tarjouksia ei tarvita, jos ostaa jo ruokaa alle kolmella eurolla kilo.
Euron kilolta maksavaa ruokaa saa kympillä kymmenen kiloa.
5. Tee jääkaapista "ruokakauppa"
Kun jääkaappi on täynnä, yritä unohtaa ruokakauppojen olemassaolo.
Sen saman ajan, mikä ennen meni jokapäiväiseen kaupassa poikkeamiseen, voi nyt käyttää kokkaamiseen. Perunoiden keittäminen vie puolisen tuntia. Kastike tulee alle vartissa.
Uunijuurekset tulevat tunnissa valmiiksi, plus pilkkominen. Tee paljon ruokia joita ei tarvitse vahtia, ja jotka ovat yksinkertaisia.
Täytä jääkaappi vihanneksilla, ja kokkaa loput tilasta täyteen ruokarasioita. Näin sinne jääkaappiin ei mahdu enää mitään. On hoppu vain pysyä vihannestensa perässä, etteivät ne ala pilaantua. Ei siinä ehdi kauppaan!
6. Pidä yksinkertaisena
Monimutkainen reseptikokkaaminen nostaa kaupassakäymisen tarvetta. Jos teet vain muutaman ainesosan ruokia, säästät selvää rahaakin.
Yksinkertaisuusesimerkki: Uunijuurekset ovat juureksia vierekkäin. Perunamuusi on keitetty veteen. Puolukat ovat jäässä. Ilman reseptiä tehtyä ruokaa. |
7. Suurpiirteinen ostoslista
Tärkeää on vain pitää mielessä jakaa ruoka kahteen kategoriaan. Tärkkelys ja rehut.
Tärkkelystä eli energiaa ovat riisit ja perunat, pavut ja kaikki ruoka. Vihanneksia eli rehuja ovat lisukkeet, kuten porkkana ja kaali.
Ruoasta voi laittaa merkille lisäksi, mikä on kaloritiheys. Jos ei ehdi syödä tarpeeksi, tai haluaa kasvaa, ovat pavut ja tofut varmasti paikallaan. Muuten ei tarvitse niitä miettiä erikseen.
Vihanneskategorian voi hätätilassa jättää vähemmällekin, mutta energiaa on saatava joka päivä.
Väljässä ostoslistassa on jouston varaa valita näistä halvimmat kilohinnaltaan.
8. Vältä monipuolista ruokavalioa
Proteiinien ja rasvojen sijaan mehän ostamme nyt ruokaa. Kun ei juokse muodikkaiden vitamiinien perässä, niin ruokavalio yksipuolistuu.
Tämä on vain näennäistä. Jos ottaa huomioon mausteet, kasvit, kahvit ja kuivatut yrtit, kasviruokavaliolla voi tulla syöneeksi kymmentä eri kasvilajia ennen puolta päivää.
Vertaan tilannetta entiseen ruokavalioon, jossa vaihtelua oli että rahkaa vai kermaa. Molemmat samasta eläimestä joka tapauksessa. Liha on lihaa aina, vaikka se olisi nestemäistä, kiinteää tai mistä eläimestä tahansa.
Myynnin kannaltahan olisi aina kiva laittaa ihmiset juoksemaan jonkin tärkeän vitamiinin perässä, jolloin saadaan myytyä laivakontillinen eksoottista ruokaa pois. Ihminen on kaupassa pää pyörällä, ja tekee välillä kalliimpia valintoja koska pelkää, että mitä jos ei saa tarpeeksi erilaisia kasveja.
Nyt vitamiinien lisäksi on tullut suolistomikrobit. Ei enää edes haeta mitään vitamiinia tai kivennäisainetta, vaan yleisesti vaan vaihtelun vuoksi ostetaan kaikkea.
Monet vaivatkin voivat kuitenkin hellittää itsestään, samalla kun lakkaa syömästä vaikkapa pitkälle prosessoituja ruokia. Silloin ei ole enää mitään syytä miettiä mikrobeitakaan. Kaikki vaikuttaa kaikkeen, mene ja tiedä.
Tässäpä nämä säästövinkit, toivottavasti sait jotain ideoita arkeen.
Kiitos kun luit!
Reseptejä vähistä aineksista:
- Keitto lantusta, porkkanasta ja perunasta
- Peltileipä täysjyvästä
- Pula-ajan salaattiannos/jälkiruoka
- Kahden ainesosan pikkuleivät
Kommentit
Lähetä kommentti