Siirry pääsisältöön

8 säästövinkkiä - WFPB - Alle 200 €/kk ruokaan - Näin säästät rahaa terveellisellä ruualla

Säästövinkit ruokamenoihin

Nämä säästövinkit laadin nyt, koska huomasin pystyneeni alentamaan ruokamenojani tavoitteeni mukaisesti.

Haluaisin yksineläjän ruokamenojeni olevan alle 200 euroa kuussa.

Nyt kokoan keinoja, joilla yritän tähän tavoitteeseen aina päästä. Jotain varmaan unohtuu mainita, ja osa on ehkä hieman limittäisiä keskenään.

Olen siis Whole Food Plant Based ruokavaliolla, ja osa näistä säästökeinoista avautuu sen myötä. 

Dr. Esselstynin ja Dr. Gregerin ohjeilla lähdin aikoinaan ensin availemaan verisuonia, joka varmasti olikin paikallaan. Silloin ostin paljon lehtikaalta ja mausteita. Kaikkea kallistakin, nyt kun miettii. 

Nyt olen päätynyt jälleen yksinkertaistamaan, ja kuuntelen paljon Dr. John McDougallia.

Kahvi on ainakin sallittu. Nostaa kolesterolia vain, jos ei keitä pussin läpi. 

Kahvihan kallistuu, mutten laske sitä ruokamenoihin. 

Usein säästövinkkien listaamisella on kaksi mahdollista vaikutusta. Joko ne ovat kuorolle saarnaamista, ja moni vinkki on loppuun kaluttu. 

Tai sitten parhaassa tapauksessa pystyisi auttamaan jotain, joka on ehkä myös itse pohtimassa samoja asioita, ja saa vinkeistä ajattelemista omaan arkeensa. 

Varmasti useimmat säästövinkit eivät sovellu kaikkien ihmisten elämään yhtä hyvin.

Jokaisella on oma ympäristö ja olosuhteet missä elää, eikä kukaan toisten puolesta voi kaikkea ajatella. Mutta tässä tulevat kahdeksan parasta säästövinkkiäni:

1. Osta ruokaa, älä proteiinia

Jos juoksee ravitsemussuositusten perässä, on ostoslista loputon. 

Proteiinia, rasvaa, vitamiineja. Joka päivä on uusi muotivillitysaine, minkä puutteesta ollaan huolissaan.

Olen nyt ollut monta vuotta miettimättä proteiinia. Lihakseni eivät ole lähteneet, vaan 10 kilon perunasäkki roikkuu toisessa kädessä samalla, kun avaan kohmeisilla sormilla ulko-ovea. Hyviä rasvoja ehdin joskus lisätä, kun entiset ovat kuluneet. Jostain sitä aina tulee sen verran, että paino pysyy samassa.

2. Siivoa ruokavalio 

Jos ottaa selkeän kieltolistan itselleen, mitä ei syö, niin kyllä hämmästyy kun menee kauppaan.

Siellä ei ole enää ostettavaa. Ollaan siirrytty pula-ajalle. Esimerkiksi ruokaöljyn jättäminen pois ruokavaliosta karsii ihan hirmuisen määrän paketteja ja puteleita, joita ei tarvitse enää vilkaistakaan.

Jäljelle jäävistä vaihtoehdoista voi sitten valita edullisimmat.

3. Katkaise napanuora tarjouksiin

Etukortit ovat turhia siinä vaiheessa, kun saa ruokamenot karsittua. Jos et osta mitään isoa roinaa, kuten ruohonleikkureita, niin mistään perunasta ja porkkanasta harvemmin kertyy pisteitä. 

Tarjoukset laittavat ostamaan enemmän. Ruoka jos maksaa lähtökohtaisesti alle kolme euroa kilo, ei mikään tarjous voi olla niin merkittävä, että kannattaa siitä tekstiviesti tilata.

Väkisinkin tarjouksia seuratessa tulee näkemään muutakin, kuin mitä omaan ostoslistaan kuuluu. Se voi johtaa mielitekoihin ja heräteostoksiin.

4. Seuraa kilohintoja

Tarjouksia ei tarvita, jos ostaa jo ruokaa alle kolmella eurolla kilo.

Euron kilolta maksavaa ruokaa saa kympillä kymmenen kiloa. 

5. Tee jääkaapista "ruokakauppa"

Kun jääkaappi on täynnä, yritä unohtaa ruokakauppojen olemassaolo.

Sen saman ajan, mikä ennen meni jokapäiväiseen kaupassa poikkeamiseen, voi nyt käyttää kokkaamiseen. Perunoiden keittäminen vie puolisen tuntia. Kastike tulee alle vartissa.

Uunijuurekset tulevat tunnissa valmiiksi, plus pilkkominen. Tee paljon ruokia joita ei tarvitse vahtia, ja jotka ovat yksinkertaisia.

Täytä jääkaappi vihanneksilla, ja kokkaa loput tilasta täyteen ruokarasioita. Näin sinne jääkaappiin ei mahdu enää mitään. On hoppu vain pysyä vihannestensa perässä, etteivät ne ala pilaantua. Ei siinä ehdi kauppaan!

6. Pidä yksinkertaisena

Monimutkainen reseptikokkaaminen nostaa kaupassakäymisen tarvetta. Jos teet vain muutaman ainesosan ruokia, säästät selvää rahaakin.

Yksinkertaisuusesimerkki: Uunijuurekset ovat juureksia vierekkäin. Perunamuusi on keitetty veteen. Puolukat ovat jäässä. Ilman reseptiä tehtyä ruokaa.

7. Suurpiirteinen ostoslista

Tärkeää on vain pitää mielessä jakaa ruoka kahteen kategoriaan. Tärkkelys ja rehut. 

Tärkkelystä eli energiaa ovat riisit ja perunat, pavut ja kaikki ruoka. Vihanneksia eli rehuja ovat lisukkeet, kuten porkkana ja kaali. 

Ruoasta voi laittaa merkille lisäksi, mikä on kaloritiheys. Jos ei ehdi syödä tarpeeksi, tai haluaa kasvaa, ovat pavut ja tofut varmasti paikallaan. Muuten ei tarvitse niitä miettiä erikseen.

Vihanneskategorian voi hätätilassa jättää vähemmällekin, mutta energiaa on saatava joka päivä.

Väljässä ostoslistassa on jouston varaa valita näistä halvimmat kilohinnaltaan.

8. Vältä monipuolista ruokavalioa

Proteiinien ja rasvojen sijaan mehän ostamme nyt ruokaa. Kun ei juokse muodikkaiden vitamiinien perässä, niin ruokavalio yksipuolistuu.

Tämä on vain näennäistä. Jos ottaa huomioon mausteet, kasvit, kahvit ja kuivatut yrtit, kasviruokavaliolla voi tulla syöneeksi kymmentä eri kasvilajia ennen puolta päivää.

Vertaan tilannetta entiseen ruokavalioon, jossa vaihtelua oli että rahkaa vai kermaa. Molemmat samasta eläimestä joka tapauksessa. Liha on lihaa aina, vaikka se olisi nestemäistä, kiinteää tai mistä eläimestä tahansa.

Myynnin kannaltahan olisi aina kiva laittaa ihmiset juoksemaan jonkin tärkeän vitamiinin perässä, jolloin saadaan myytyä laivakontillinen eksoottista ruokaa pois. Ihminen on kaupassa pää pyörällä, ja tekee välillä kalliimpia valintoja koska pelkää, että mitä jos ei saa tarpeeksi erilaisia kasveja.

Nyt vitamiinien lisäksi on tullut suolistomikrobit. Ei enää edes haeta mitään vitamiinia tai kivennäisainetta, vaan yleisesti vaan vaihtelun vuoksi ostetaan kaikkea.

Monet vaivatkin voivat kuitenkin hellittää itsestään, samalla kun lakkaa syömästä vaikkapa pitkälle prosessoituja ruokia. Silloin ei ole enää mitään syytä miettiä mikrobeitakaan. Kaikki vaikuttaa kaikkeen, mene ja tiedä.

Tässäpä nämä säästövinkit, toivottavasti sait jotain ideoita arkeen. 

Kiitos kun luit! 

Reseptejä vähistä aineksista:




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 60 € - Syyskuu 3 ja 4

Kuiva-aineita kaapin täytteeksi. Talveen varustautuminen. Ei ole niin paljoa, etteikö joutuisi kauppaan vielä monta kertaa. Olo on silti jo kotoisa ja mukava, pystyy kokkaamaan täyden aterian vaikka hakemalla tuoreraaka-aineiksi vain pari vihannesta ja perunaa lähikaupasta.  = 10,24 € Täysjyväspagetti 0,95 /500g x 2 = 1,90 €/kg Tumma makaroni1,88 €/kg, 400gx2 = 1,5 € Coop vihreät linssit 400 g 3,98 €/kg = 1,59 € Coop punaiset linssit 400 g, 3,98 €/kg =1,59 € Meira Curry ei lisättyä suolaa 25g 26,00 €/kg =0,65 € Meira Kurkuma 24g 37,08 €/kg = 0,89 € Coop paseerattu tomaatti 0,73€,500 gx2=1,46 €/kg  Xtra tomaattimurska 0,83 €/kg, 400 g x 2 0,33 € = 0,66 € Prismasta kympin pussillinen.  = 32,31 € Tyrnävän Hiivaleipävehnäjauho 1,6  €/kg , 2 kg =  3,19 € Ohraryyni kokonainen 2,39 €/kg Tyrvävän kauraryyni 2,39 €/kg Kaurahiutale x 2 0,98 €/kg =  1,96 € Pikakaurahiutale 2x0,37 €/500g = 0,74 €/kg Myllärin täysjyväohrajauho 1,99 €/kg  Meira ketsuppi 1,2 l...

WFPB - Ruokaostokset 74 € - Lokakuu 1 ja 2

Parin viikon ruokaostokset lokakuussa 2025.  Monta pientä kauppakäyntiä johtuen erinäköisistä menoista. Elin ennalta suunnittelematonta elämää. Pohjasuunnitelma kauppareissuille on aina, eli tärkkelyspitoisia, ja vihanneksia. Suunnilleen kaksi asiaa ostoslistalla.  Oli ilmestynyt uusi kynän kuva bloggeriin, sitä painamalla jotkut sanoista muuttuivat linkeiksi. Pitää tarkistaa vielä mitä linkkien takana on. Otan pois niitä jos eivät palvele, ja lisään parempia. Lisäys: Jep, poistin linkit, ei olleet hyviä. 10,03 € Prismasta: Basilika 1,49 € Peruna 1,304 kg x 0,79 €/kg =1,03 € Bataatti 1,422kg x 1,99€/kg =2,83 € Omena Royal Gala luomu 2,99 €/kg x 0,719 kg = 2,15 € Kurkku Suomi 0,276 kg x 2,79 €/kg = 0,77 € Banaani 1,181 kg x 1,49 €/kg = 1,76 € Mansikkahillo 5,29  Minimanista.  Olisi kannattanut ostaa Prismasta  Siellä se olisi maksanut :€3,99 € 4,16 €/kg Joskus pitää ostaa sieltä, missä sattuu muistamaan. Muuten jää ilman. Lisätyn sokerin käyttö pitää minimoida, ...

WFPB - Ruokaostokset 80 € - Syyskuu 1 j a 2 - Tuoreostokset

 Tässä listalla on vain suurin osa, hedelmät, vihannekset, perunat.  Kuivakaappiin keräilin myös taas kaikenlaista, mutta niistä lisää toisessa postauksessa. = 8,97 € Paseerattu tomaatti 2 x 0,98 €/500g = 1,96 €/kg Maribel mansikkahillo 1,35 € Vemondo soijajogurtti 2 x 1,25 €/500g = 2,50 €/kg Omena punainen 0,198 gx 2,49 €/kg = 0,49 € Omena vihreä 0,134 g x2,59 €/kg = 0,48 € Alesto pähkinä-hedelmäsekoitus 2,19 € Elokuvaevääksi hain Lidlistä pussin pähkinäsekoitusta.  Ja omenaa. Tein pakasterasiaan omenalohkot, ja pähkinää laitoin pieneen pussiin. En sitten syönyt elokuvissa mitään, mutta hyvä olla mukana. Jos ei olisi, niin varmasti kaduttaisi. = 7,02 € Banaani 1,128 kg x 1,49 €/kg = 1,68 € Omena Juliet luomu 0,555 kg x 3,19 €/kg = 1,77 € Yleisperuna pesty 1,392 kg x 0,79 €/kg = 1,1 € Pakattu kiinankaali 0,417 kgx 3,79€/kg = 1,58 € Porkkana 0,89 €/kg  Jos ei keksi mitään erikoisempaa, niin näistä tulee jo ruoka. Peruna-porkkanakeitto, ja kiinankaali salaattina. Jälki...

WFPB - Vegaaninen kedgeree

Kedgeree-niminen ruoka siis. Kalaruoka alun perin, ja kala tästä tulee vegaanisenakin versiona mieleen, vaikka laitoin tofua.  Kedgeree oli uusinta huutoa Victorian ajan Englannissa, ja nyt tehdään nykyversio.  Kedgeree-ohjeita löytyy yllättävän paljon, jos alkaa hakemaan. Oman versioni tein ennen, kuin hain tästä enempää tietoa. Täysin pelkästään yhden videon perusteella koitin nyt veganisoida, jonka löysin netistä vuosia sitten kun en ollut vielä kokokasvisruokavaliolla. Jos  haluat katsoa millainen ohje se oli, niin videolinkki on tässä: Laitan myös postauksen loppuun saman linkin, niin voit halutessasi lukea ensin.   Oikeastaan tämä ei ole monimutkainen, ja tätä voisi ihan hyvin sanoa riisipadaksi tai risotoksi. Mutta lähtökohta siis oli tämä kedgeree, ja siitä poiki sitten resepti. Voit tehdä riisillä, joko valkoisella tai täysjyvällä pelkästään, tai lisätä kauraa. Pelkkää kauraa en kokeillut, ja ohrakin on vielä testaamatta. Voit laittaa punaisia linssejä, tai ...

WFPB - Kurpitsat paistettuna - Hokkaidokurpitsa ja myskikurpitsa

Paistetut kurpitsat. 200 C noin 20 minuuttia. Paistoaikaa voi mennä jopa 40 minuuttia, jos jättää siivut paksuiksi. Tai miksei vaikka tunti.  Kun haarukka menee läpi kunnolla, ja kurpitsa näyttää muutenkin hyvältä, on aika ottaa jäähtymään. Tässä postauksessa käydään työvaiheita läpi kuvin ja kirjoituksin. Paistettuani sekä myskikurpitsaa että hokkaidokurpitsaa huomasin, että kuoriminen ei ollut välttämätöntä.  Tältä näytti paistettu hokkaidokurpitsa. Hokkaidokurpitsan kuori oli raakana niin kova, ettei veitsi meinannut mennä siitä läpi vaan luiskahteli. Uunissa kuori tiivistyi silti ohueksi, eikä siitä ollut mitään haittaa enää. Pilkoin siis vain kurpitsan, enkä kuorinut. Pilkkominenkaan ei aina ollut helppoa. Ellei ison kurpitsan pilkkominen onnistu, tai jos pilkkominen on liian riskialtista veitsen livetessä, silloin voi ottaa käyttöön pitemmän kaavan tie ajallisesti, eli  kurpitsan paistaminen kokonaisena uunissa  niin kypsäksi, että sen pystyy pilkkomaan.  ...

WFPB - Lehtiselleri-perunasosekeitto

Selleri-perunasosekeitto, tai peruna-sellerisosekeitto. Varsiselleri, eli lehtiselleri. Vain kaksi asiaa ostoslistalla: Varsiselleri ja peruna.  Tähän sosekeittoon saa käytettyä koko varsisellerin loppuun. Perunoita muutama, että on n. puoli kattilaa selleriä, puoli kattilaa perunaa.  Halutessasi voit lisätä punaisia linssejä, mutta ne eivät ole pakollisia. Niillä voi lisätä energian määrää ja ruokaisuutta. Mausteena on mustapippuri.  Selleri-perunasosekeitto: Selleriä Perunoita Vettä, niin että peittyy Keitetään kypsiksi. Maustetaan mustapippurirouheella. Annetaan jäähtyä, ja sitten soseutetaan sauvasekoittimella. Valmista! Lämmitetään tarjoiluun. Varmuuden vuoksi voi keittää sellereitä ensin vähän aikaa. Jos epäilee ettei selleri muuten pehmene tarpeeksi. Perunat kypsyvät n. 15-20 minuutissa, riippuu myös miten pieniksi pilkkoo. Linssit voi lisätä missä vaiheessa tahansa alussa, punaisten linssien keittoaika ei ole kuin alle vartti, joskus jopa sitäkin lyhyempi. Linssit...

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo ...

WFPB - Ruokasuunnitelma - Syyskuu

Ruokasuunnitelma syyskuun puolella.  Laitetaanpa nyt syyskuulle vielä jotain, mitä ei elokuussa tullut mainittua. Sekään ruokasuunnitelma ei ole vielä vanhentunut, kaikki kasvikset ja ainekset varmasti löytyvät kaupasta.  Nyt olen innoissani selleristä ja lantusta. Punajuuriakin olen alkanut miettiä. Syy miksi suunnitelmat etenevät niin hitaasti on, kun ei ehdi syömään kuin sen viisi kertaa päivässä. Yksi ruoka riittää kauan. Toisaalta suunnitelmaahan ei ole pakko noudattaa joka päivä. Ottaa idean sieltä, toisen täältä. Kaupasta voi hakea mitä sattuu edullisesti olemaan tarjolla. Mietin ensin tarvitaanko tässä mitään suunnitelmia, mutta voihan se olla silti kiva. Maanantaista lähtee,  Kurpitsapata Kaupassa on tarjolla erilaisia kurpitsoja, nyt oli kotimaisiakin ja alle 3 euroa kilo. Viimeksi kun ostin tällaisen hienon hokkaidokurpitsan, paistoin sen ensin kokonaisena uunissa koska en omistanut yhtään puukkoa, millä sen olisi saanut helposti halkaistua. Hokkaidokurpitsan ...

Luukku 12 - Ohra - WFPB

Luukku 12 ja ohra.  Tässä postauksessa ensin ohrapuuro kokonaisista jyvistä, sitten muitakin ohralaatuja, ja ohrapuurot jauhoista ja hiutaleista. Puuro kokonaisista ohranjyvistä  Huuhtelin ohraryynit astiassa, n 2,5 dl, lisäsin kylmää vettä ja pesin ohrat, kaadoin veden pois muutaman kerran.  Ohraryynit likoamaan kylmään veteen päiväksi tai yön yli. Säilytin jääkaapissa sen aikaa. Huomioin liotusvedenkin vesimäärään, koska sitä ei tarvitse kaataa pois. Joidenkin ohjeiden mukaan liotusvesi kaadetaan pois, mutta kun en nähnyt mainintaa heti, käytin liotusveden. Keitin puuron veteen ensin n. 2,5 dl ohraryynejä n. 1,5  l vettä Keitin kattilassa ensin pelkässä vedessä jonkin aikaa, sitten laitoin haudutuspataan. Kävin välillä sekoittelemassa, ja lisäsin kiehuvaa vettä tarpeen mukaan. Kun puuro alkoi olla valmista, ja vesikin oli imeytynyt kokonaan, laitoin vielä alle puoli purkkia kauramaitoa.  Kattilassa tai haudutuspadassa ei varmaan ole niin tarkkaa, onko nestemää...

WFPB - Ohrapuuro - Havainnot ja lisukevinkit - Veteen keitettynä, kattilassa

Ohrapakettini oli jo loppusuoralla. Kesällähän on hyvä käyttää vajavat paketit kuivakaapista pois, koska helteellä ne ruoat eivät siellä ainakaan parane. Ties vaikka tulisi tuholaisiakin.  Tein kaksi puuroa. Ensimmäisen version tein laittamalla suurimot kiehuvaan veteen. Toisessa versiossa lisäsin suurimot kylmään veteen.  Halusin tietää, onko sillä mitään eroa.  Katso myös puuro joulupuuroksi kokonaisista ohranjyvistä , ja muita ohralaatuja. Ohrapuurosta on kaksi koulukuntaa. Ainakin velipoika oli jossain vaiheessa sitä mieltä, että se on ehdottomasti parempi keittää kasvimaitoon.  Omasta mielestäni ohra maistuu voimakkaalta ja siksi kasvimaito menee sekä värin, että maun puolesta siinä hukkaan. Kasvimaitotilkalla voi kyllä jäähdytellä puuroa. Tässä suurimot on kaadettu kiehuvaan veteen. Vettä oli litra ja ohrasuurimoita 2 desilitraa. Pakkauksessa oli kaksi ohjetta: ohje lisukkeeksi ja ohje puuroksi. En noudattanut kumpaakaan. Lisään kaikissa puuroissa aina ve...