Siirry pääsisältöön

8 säästövinkkiä - WFPB - Alle 200 €/kk ruokaan - Näin säästät rahaa terveellisellä ruualla

Säästövinkit ruokamenoihin

Nämä säästövinkit laadin nyt, koska huomasin pystyneeni alentamaan ruokamenojani tavoitteeni mukaisesti.

Haluaisin yksineläjän ruokamenojeni olevan alle 200 euroa kuussa.

Nyt kokoan keinoja, joilla yritän tähän tavoitteeseen aina päästä. Jotain varmaan unohtuu mainita, ja osa on ehkä hieman limittäisiä keskenään.

Olen siis Whole Food Plant Based ruokavaliolla, ja osa näistä säästökeinoista avautuu sen myötä. 

Dr. Esselstynin ja Dr. Gregerin ohjeilla lähdin aikoinaan ensin availemaan verisuonia, joka varmasti olikin paikallaan. Silloin ostin paljon lehtikaalta ja mausteita. Kaikkea kallistakin, nyt kun miettii. 

Nyt olen päätynyt jälleen yksinkertaistamaan, ja kuuntelen paljon Dr. John McDougallia.

Kahvi on ainakin sallittu. Nostaa kolesterolia vain, jos ei keitä pussin läpi. 

Kahvihan kallistuu, mutten laske sitä ruokamenoihin. 

Usein säästövinkkien listaamisella on kaksi mahdollista vaikutusta. Joko ne ovat kuorolle saarnaamista, ja moni vinkki on loppuun kaluttu. 

Tai sitten parhaassa tapauksessa pystyisi auttamaan jotain, joka on ehkä myös itse pohtimassa samoja asioita, ja saa vinkeistä ajattelemista omaan arkeensa. 

Varmasti useimmat säästövinkit eivät sovellu kaikkien ihmisten elämään yhtä hyvin.

Jokaisella on oma ympäristö ja olosuhteet missä elää, eikä kukaan toisten puolesta voi kaikkea ajatella. Mutta tässä tulevat kahdeksan parasta säästövinkkiäni:

1. Osta ruokaa, älä proteiinia

Jos juoksee ravitsemussuositusten perässä, on ostoslista loputon. 

Proteiinia, rasvaa, vitamiineja. Joka päivä on uusi muotivillitysaine, minkä puutteesta ollaan huolissaan.

Olen nyt ollut monta vuotta miettimättä proteiinia. Lihakseni eivät ole lähteneet, vaan 10 kilon perunasäkki roikkuu toisessa kädessä samalla, kun avaan kohmeisilla sormilla ulko-ovea. Hyviä rasvoja ehdin joskus lisätä, kun entiset ovat kuluneet. Jostain sitä aina tulee sen verran, että paino pysyy samassa.

2. Siivoa ruokavalio 

Jos ottaa selkeän kieltolistan itselleen, mitä ei syö, niin kyllä hämmästyy kun menee kauppaan.

Siellä ei ole enää ostettavaa. Ollaan siirrytty pula-ajalle. Esimerkiksi ruokaöljyn jättäminen pois ruokavaliosta karsii ihan hirmuisen määrän paketteja ja puteleita, joita ei tarvitse enää vilkaistakaan.

Jäljelle jäävistä vaihtoehdoista voi sitten valita edullisimmat.

3. Katkaise napanuora tarjouksiin

Etukortit ovat turhia siinä vaiheessa, kun saa ruokamenot karsittua. Jos et osta mitään isoa roinaa, kuten ruohonleikkureita, niin mistään perunasta ja porkkanasta harvemmin kertyy pisteitä. 

Tarjoukset laittavat ostamaan enemmän. Ruoka jos maksaa lähtökohtaisesti alle kolme euroa kilo, ei mikään tarjous voi olla niin merkittävä, että kannattaa siitä tekstiviesti tilata.

Väkisinkin tarjouksia seuratessa tulee näkemään muutakin, kuin mitä omaan ostoslistaan kuuluu. Se voi johtaa mielitekoihin ja heräteostoksiin.

4. Seuraa kilohintoja

Tarjouksia ei tarvita, jos ostaa jo ruokaa alle kolmella eurolla kilo.

Euron kilolta maksavaa ruokaa saa kympillä kymmenen kiloa. 

5. Tee jääkaapista "ruokakauppa"

Kun jääkaappi on täynnä, yritä unohtaa ruokakauppojen olemassaolo.

Sen saman ajan, mikä ennen meni jokapäiväiseen kaupassa poikkeamiseen, voi nyt käyttää kokkaamiseen. Perunoiden keittäminen vie puolisen tuntia. Kastike tulee alle vartissa.

Uunijuurekset tulevat tunnissa valmiiksi, plus pilkkominen. Tee paljon ruokia joita ei tarvitse vahtia, ja jotka ovat yksinkertaisia.

Täytä jääkaappi vihanneksilla, ja kokkaa loput tilasta täyteen ruokarasioita. Näin sinne jääkaappiin ei mahdu enää mitään. On hoppu vain pysyä vihannestensa perässä, etteivät ne ala pilaantua. Ei siinä ehdi kauppaan!

6. Pidä yksinkertaisena

Monimutkainen reseptikokkaaminen nostaa kaupassakäymisen tarvetta. Jos teet vain muutaman ainesosan ruokia, säästät selvää rahaakin.

Yksinkertaisuusesimerkki: Uunijuurekset ovat juureksia vierekkäin. Perunamuusi on keitetty veteen. Puolukat ovat jäässä. Ilman reseptiä tehtyä ruokaa.

7. Suurpiirteinen ostoslista

Tärkeää on vain pitää mielessä jakaa ruoka kahteen kategoriaan. Tärkkelys ja rehut. 

Tärkkelystä eli energiaa ovat riisit ja perunat, pavut ja kaikki ruoka. Vihanneksia eli rehuja ovat lisukkeet, kuten porkkana ja kaali. 

Ruoasta voi laittaa merkille lisäksi, mikä on kaloritiheys. Jos ei ehdi syödä tarpeeksi, tai haluaa kasvaa, ovat pavut ja tofut varmasti paikallaan. Muuten ei tarvitse niitä miettiä erikseen.

Vihanneskategorian voi hätätilassa jättää vähemmällekin, mutta energiaa on saatava joka päivä.

Väljässä ostoslistassa on jouston varaa valita näistä halvimmat kilohinnaltaan.

8. Vältä monipuolista ruokavalioa

Proteiinien ja rasvojen sijaan mehän ostamme nyt ruokaa. Kun ei juokse muodikkaiden vitamiinien perässä, niin ruokavalio yksipuolistuu.

Tämä on vain näennäistä. Jos ottaa huomioon mausteet, kasvit, kahvit ja kuivatut yrtit, kasviruokavaliolla voi tulla syöneeksi kymmentä eri kasvilajia ennen puolta päivää.

Vertaan tilannetta entiseen ruokavalioon, jossa vaihtelua oli että rahkaa vai kermaa. Molemmat samasta eläimestä joka tapauksessa. Liha on lihaa aina, vaikka se olisi nestemäistä, kiinteää tai mistä eläimestä tahansa.

Myynnin kannaltahan olisi aina kiva laittaa ihmiset juoksemaan jonkin tärkeän vitamiinin perässä, jolloin saadaan myytyä laivakontillinen eksoottista ruokaa pois. Ihminen on kaupassa pää pyörällä, ja tekee välillä kalliimpia valintoja koska pelkää, että mitä jos ei saa tarpeeksi erilaisia kasveja.

Nyt vitamiinien lisäksi on tullut suolistomikrobit. Ei enää edes haeta mitään vitamiinia tai kivennäisainetta, vaan yleisesti vaan vaihtelun vuoksi ostetaan kaikkea.

Monet vaivatkin voivat kuitenkin hellittää itsestään, samalla kun lakkaa syömästä vaikkapa pitkälle prosessoituja ruokia. Silloin ei ole enää mitään syytä miettiä mikrobeitakaan. Kaikki vaikuttaa kaikkeen, mene ja tiedä.

Tässäpä nämä säästövinkit, toivottavasti sait jotain ideoita arkeen. 

Kiitos kun luit! 

Reseptejä vähistä aineksista:




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Huhtikuu 2

Tällä viikolla ei tarvinnut perunaa, kun hain edellisten ostosten perunat vasta viime loppuviikosta. Ostin nyt bataattia vähän lisähöysteeksi. Ostokset noin 50 euroa. Siitä 16,5 euroa mustikoihin, kuten viimekin viikolla, joita en olisi tarvinnut ihan heti. Nostivat siis hieman normaalia viikkoruokasummaa, mutta eipä se mitään. Sitten ei tarvitse mustikoita miettiä enää joka kauppareissulla.  Olen tässä harkinnut, että tämän kuun vedän vähän löysemmin eli en pyri mihinkään alle 150 euroon.  Ihan sama mitä menee, kun olen nyt pitänyt kaapintyhjennysviikkoja, eli silloin syödään mitä on valmiina ja tyhjennellään vajaita paketteja. Vieläkin oikeastaan pystyy jatkamaan. Haen seuraavaksi mitä mieleen juolahtaa, mistä pidän ja mikä on in. Katson kilohintaa toki, ei siitä tavasta eroonkaan enää varmaan heti pääse. Tämä ei muutu edullisuutta etsivästä ruokablogista kalliin ruuan blogiksi. = 5,24 € Bataattia 2,025 kg x 2,59 €/kg  = 2,35 € Omena Jonagold 0,403 kg x 1,39 €/kg = 0,56 € Mandariini

WFPB - Ruokaostokset 55 €- Huhtikuu 1- Pääsiäinen

Pääsiäisen ruokaostokset ja muut. 55 euroa, ja lisäys maaliskuun ostoksiin.  Lopussa ruokasuunnitelmaa ja ideoita. = 13,59 € Luomu Ruisjauho 2,29 €/kg Luomu Täysjyvävehnäjauho 1,99 €/kg Kaurahiutale 0,99 x2 1,25 €/kg = 1,98   € Kidneypavut 2 x 0,69 € Mustapavut 0,75 € Tumma makaroni 4x 0,45/400g , 1,13 €/kg = 1,80 € 2kg Tyrnävän Jauhoinen peruna0,80 €/kg = 1,59 € Kotimaista yleisperuna 5 kg x 0,40 €/kg = 1,99 € Tärkkelyspitoisten osuus on kaikista tärkein, koska nämä ovat ruokia joilla jaksaa. = 5,3 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Kurkku 0,276 kg x 2,99 €/kg = 0,83 € Basilika 1,39 €  Porkkanat 1,29 e/kg = 6,93 € Luomu appelsiini x 2, 1,99 €/kg = 3,98 €  Luomu banaani 0,682 kg x 1,95 €/kg = 1,06 € Mandariini 1kg = 1,89 €  = 16,58 € Pakastemustikka 2 X 8,29 €/kg = 1,84 € Rainbow paseerattu tomaatti luomu 500g 0,92 € x2, 1,84 € /kg  = 5,24 € Saarioinen Mämmi 700g 4,27 €/kg = 2,99 €  Alpro No Sugars Soijajuoma   2,15 €/l Kuva vanhasta purkista mutta kuitenkin. Purkkimallistot kun muuttuu, p

Luukku 14 - Kaali - WFPB

Luukussa 14 on kaali. Kaali-ideoita ja kaalinkuvia on paljon, ja netistä löytyisi lisää ideoita joka päivä kokeiltavaksi. Joulukalenterin saisi täyteen pelkillä kaaliaiheilla. Tänään nyt ainakin kaalilaatikkoa ja kaalisalaatteja, ja muitakin vinkkejä. Kaalilaatikko n. 0,75 dl tai 1 dl ohrasuurimoita (Myllyn Paras esikypsytetty, rikottu) n. 1 dl soijarouhetta 300-400 g kaali n. 2 tl siirappia  pari porkkanaa 2 tl - 1 rkl kuivattua persiljaa 1/2 tai 1/4 tl jauhettua maustepippuria, tai kokonaisia 1 tl soijakastiketta halutessa Kaalilaatikossa oli nyt kaksi vaihetta, ensin paistoin ja keitin kattilassa aineksia vähän matkaa, sitten siirsin uuniin jatkamaan. Keitin siis eri kattilassa ensin ohraryynit vähässä vedessä. Laitoin myös soijarouhetta. Samaan aikaan paistoin kaalia ja porkkanoita eri kattilassa. Siten, etteivät aivan ruskistuneet, mutta pehmenivät ja muuttuivat läpikuultaviksi. Höyrytin niitä sen lisäksi kannen alla. Yhdistin sitten kaalit ohran kanssa samaan kattilaan, ja annoin

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

WFPB - Viikon menu - Maaliskuu 1 - Ruokasuunnitelma

Ruokasuunnitelma viikoksi. Kuusi kohtaa ruokaideoita, joista kohdassa 6 on puurot, leivät ja jälkkärit.  1. Riisi ja pavut Ensimmäisenä jotain, mihin voi laittaa basilikaa.  Kun tekee yhdenastian ruoan ,  riisin ja pavut, tai  riisin ja tomaattikastikkeen ja minkä tahansa vastaavan ruoan, jos ruoasta tulee mautonta, voi laittaa tuoreita basilikan lehtiä revittynä, niin ruoka muuttuukin tosi kivaksi elämykseksi. Basilikarisottoa teen joskus arborioriisistäkin. Kiva käyttää koko ruukku, tai miksei kaksikin ruukkua basilikaa. Perunaa kylkeen. Valmiiksi tein jo sekoitusta, missä on kaikenlaisia jyviä ja linssejä. Eniten riisiä. Tätä kun kaataa 1 mitta + 2 vettä, saa yhden astian ruoan valmistuksen haudutuspadassakin helposti aloitettua.  Omaa maustesekoitustakin kannattaa tehdä johonkin pieneen purkkiin. Käy myös pöytämausteena sitten. 2. Palsternakka-perunamuusi ja punajuuri-mustapapupihvit Palsternakasta on ideoita , ja nyt ruokalistalle niistä valikoitui palsternakka-perunamuusi. Pun

Luukku 22. - WFPB - Makaronilaatikko ja italiansalaatti

Tuli ehkä paras makaronilaatikko pitkiin aikoihin. Italiansalaattikin onnistui. Makaronilaatikko: 1 pussi/400 g tummaa makaronia 1 porkkana n.100g mustapapuja (n. alle puoli tölkillistä, valutettuja) vettä Mausteet: 1 rkl soijakastike 1/2 tl mustapippuri 1/4 tl maustepippuri 1/8 tl valkopippuri, tai ripaus loraus ketsuppia 200 C noin tunti Mustapippurimääräni, 1/2 teelusikallista, voi olla paljon jollekin. Tässä oli jonkin verran potkua nyt.  Ketsuppia lorahti siten, että huuhtelin lopun ketsuppipullon. En tiedä paljonko meni. Soijakastiketta 1 rkl voi olla paljon suolaa, mutta kannattaa maistella. Vettä meni jotain alle puolitoista litraa. Keitin vedenkeittimessä litran. Vielä ketsuppipullosta ja mukista lisää, ja että peittyy hyvin. Sekoitin mausteet ensin veteen mukissa, ja sekoitin vuokaan, että varmasti leviävät. Porkkanaraastetta näytti ensin olevan tosi paljon, mutta hyvin se sinne lopulta upposi. Paistoin 200C- asteisessa uunissa noin tunnin, ilman kantta. Noin tunnin päästä al

WFPB - Öljyttömät ranskalaiset ja paistetut perunat uunissa - Vinkit - Kuvitettu analyysi

Valmistetaan ranskalaiset tavallisessa uunissa ilman öljyä. Ei ole helppoa. Mutta vaikeaa ei ole öljyttömyys vaan se, että miten tähdätä uunin lämpötila ja paistoaika kohdilleen.  Voisi sitten rauhassa syödä ilman, että yhtäkkiä huomaa pureskelevansa raakaa pottua. Joutuu aprikoimaan, kaataisiko nämä takaisin pellille ja antaisi paistua vielä 10 minuuttia? Uunikin kerkesi jo jäähtyä ja leffakin kerkesi jo alkaa. Hienoa. Ei muuta kun hommiin. Tein ennen ranskalaisia paljon hillitymmin. Järjestellen ne sopuisasti riviin jotta kaikki paistuisivat samalla tavalla. Vaivaa näin myös pilkkomisessa, että jokaisesta ranskalaisesta tulisi saman kokoinen.  Sekään ei ole helppoa, sillä perunan ollessa pyöreä, se leikkaantuu eri kohdista eri tavalla.  Enää en ole välittänyt ovatko ranskalaiset järjestyksessä pellillä. Kyllä ne paistuvat, jos pitää tarpeeksi aikaa. Tässä kuvassa on aika ohuita. Teen usein paksumpia.   Ihan pienimmät voivat alkaa käryämään, jolloin voi joutua pelastamaan niitä. Siksi

WFPB - Savutofulaatikko

Laatikko tai kiusaus savutofusta ja perunasta. Nesteenä voi käyttää pelkkää vettä. Kauramaitokin on kiva, jos haluaa valkoista kermaperunan näköistä. Tästä tuli vähän simppeliä, kun en laittanut mitään mausteita. Ainekset pilkotaan vuokaan, peitetään nesteellä.  Savutofulaatikko 2 l vuokaan 100 g savutofua perunaa vettä kauramaitoa, halutessa Pilko perunat ja savutofu vuokaan, peitä nesteellä. Paista uunissa n. 200 C kunnes valmistuu.  Keltaisen tai punaisen pussin perunoita.  Tästä määrästä ei montaa ateriaa tullut, mutta muuten melko täyttävää. Puolitan tofun per laatikko vain sen takia, että saan vähennettyä suolan määrää. Makuasioita, miten haluaa laittaa. Tässä oli nyt suolaa 1,7 g/ 100g. Lidlistä ostettu. Vedellä peittoon suurin piirtein. Olisi voinut enemmänkin antaa pinnan ruskettua, mutta otin nyt pois vain ajoissa. Jos haluaisi kermaisemman näköistä, voisi keittää perunoita ensin hetki kattilassa samalla hämmentäen, ja kaataa sitten vasta vuokaan vesineen, ja paistumaan. Hämm

WFPB - Leipä - Täysjyväjauhot ja kaura

Tuoretta leipää. Tällä kertaa limppumallinen leipä.  Leipä: 3-4 dl vettä loraus siirappia esim 3 tl ripaus suolaa, maun mukaan, esim.1/4 tl 2 tl kuivahiivaa 2,5 dl pikakaurahiutaleita 1 dl ruisjauhoja n. 4 dl täysjyvävehnäjauhoja Lämpöiseen veteen kuivahiiva, ripaus suolaa ja sokeria/siirappia. Lisää kaurahiutaleet ja ruisjauho, sekoittele. Lisää täysjyvävehnäjauhoja niin, että syntyy paksu, puukauhalla vaivalloisesti sekoitettava taikina. Voit vaivata taikinaa metallisella tai puisella lusikalla. Leipään tulee suolaa maun mukaan, vähäsuolaisesti tai ei. Laitan myös yleensä lorauksen siirappia tai sokeria, koska se voi mahdollisesti auttaa kuivahiivaa heräämään paremmin. Pieni ripaus voi parantaa myös leivän maistuvuutta. Tämä taikina tarttuu käsiin, joten siksi mieluummin vaivaaminen lusikalla.  Vaivaamisen jälleen irrottele jauhojen avulla reunoilta ja ota taikinapallo käteen. Leipää voi muovailla ilmassakin vähän, taittelemalla ja sitten kerätä alapuolelle taikinaa. Voit laittaa suo

WFPB - Muffinssit - Omena, kaura ja mustikka - Ilman leivinjauhettakin onnistuu

Tämän muffinssiohjeen avulla pääsevät myös kolhuiset, ylimenneet, tai liian happamat omenat hyötykäyttöön.  Jos omenoita ei ole tarpeeksi, voi käyttää lisänä ylikypsää banaania tai omenasosetta purkista. Muffinssit maistuvat eväänä, ja kahvin tai teen kanssa. Näitä voisi myös ajatella kaurapuurona pakattuna taskukokoon, ja helposti käsiteltävään kääreeseen. Tai: Voit myös jättää muffinssipaperit pois, ja tehdä litteitä keksin mallisia leivonnaisia. Makeuttamiseen voi käyttää taatelia, banaania, tai sokeria. Rasvaa ei tarvitse laittaa.  Kokeilin, tarvitseeko laittaa ruokasoodaa ja leivinjauhetta. Tein muffinssit ensin leivinjauheen ja ruokasoodan kanssa. Toisena ilman kumpaakin ainetta. Sattumiksi voi laittaa marjoja ja rusinoita. Laitoin mustikkaa ja rusinoita näihin.  Huom: Kokeilin kerran myös mansikoita, ja yllättäen ne eivät sopineet. Toisiin muffinsseihin sopivat,  joten ihmettelen suuresti. Suosittelen siis kuitenkin näihin mustikoita ensisijaisesti. Idean sain näiden tekoon  Fl