Siirry pääsisältöön

WFPB - Peruna, makaroni ja vihreät pavut - Helppo startti kasvisruokiin

Reilusti ruokaa kolmesta pääraaka-aineesta. Lisäksi vesi ja mausteet. 

Mittasin yhden kaikkia, tai jonkin tasamitan saadakseni reseptimäisen ohjeen.

Jos sinulla sattuu vaikka olemaan eri vihannesta, tai jokin mauste puuttuu, niin eiköhän siitä ruoka tule. Vettäkin voi lisätä tarpeen mukaan.

Ainesten määrät voi puolittaa, jos haluaa tehdä vähemmän.




  • 1 kg perunaa
  • 1,5 l vettä
  • 400 g pussi makaronia
  • 120-150 g vihreitä papuja
  • 1-2 rkl tomaattisosetta
  • 1 rkl suolatonta jauhelihamaustetta
  • 1 tl kuivattua persiljaa
  • 1 tl kuivattua oreganoa
  • 1 tl kuivattua basilikaa
  • 1/2 tl mustapippuria
Mausteita tietysti myös maun mukaan. Omaan makuuni jauhelihamauste on melko pippurista jo valmiiksi. 



Suolaa en lisännyt ruuanlaitossa. Tuli ihan toimiva ruoka ainakin vasta laitettuna.

Kun lämmitin ruokaa myöhemmin, laitoin lurauksen ketsuppia ja ripottelin ravintohiivaa ja mustapippuria.

Tästä tuli iso kattilallinen, tai ainakin itselleni riitti koko päiväksi ja ylikin. Riippuu varmaan monesta asiasta, kuten miten nälkä on, ja mitä muuta on tarjolla


Tässä maustekokoelma.  Tomaattisose, rouhittu mustapippuri, oregano, persilja ja basilika.

Jauhelihamauste sisältää sipulia, paprikaa, valkosipulia, basilikaa, mustapippuria, maustepippuria ja valkopippuria.
 

Perunat pesin ja pilkoin. En kuorinut, mutta otin ne isoimmat ruvet aina pois.


Laitoin perunat kylmään veteen ensin ja lisäsin suolatonta jauhelihamaustetta.

Vesi kiehumaan ja ajastusta 10 min.


Makaronit lisäsin, kun perunat olivat kiehuneet ensin kymmenisen minuuttia.



Sitten laitoin vihreät pavut. Noin kourallisen verran. 

Näiden keittoaika oli pussin mukaan 6 minuuttia.  Yritin lisätä loppuvaiheessa. Silti muuttuivat rusehtavaksi, eivätkä pysyneet vihreinä. Mutta ei se mitään. 

Toimivat mielestäni hyvin kypsennettyinä tässä parhaiten. Voi laittaa vaikka yhtäaikaa makaronien kanssa.


Piti välillä laittaa kantta päälle, ja levyä pienemmälle. 

Välillä nostin levyltä pois, koska vettä oli niin tarkasti ja ruoka alkoi jäädä pohjaan kiinni.

Vettä voi lisätä aina, jos sitä haihtuu, tai jos muuten katsoo parhaaksi laittaa enemmän. 

Makaronien keittoaika on noin 10 minuuttia, ja sittenhän ruoka alkaakin olla valmista. Alle puolen tunnin juttu.


Muistutti ihan makaronilaatikkoa jäähdyttyään. 

Irtosi hyvin kattilan pohjasta, kun annoin vetäytyä kannen alla.

Uunissakin tämän olisi varmaan voinut tehdä.




Ravintohiivaa ja pippuria lisäksi. 

Ravintohiivasta tulee juustoista makua. 

Yrttejä lisää, maun mukaan kaikkea. 



Porkkanaraaste oli toimiva idea tuoreeksi lautasen reunalle.



Vaihdoin makaronit rakettispagettiin, ja lisäsin pakasteherneitä ja pinaattia. 

Nyt oli hieman enemmän nestettäkin, eikä ruuasta tullut kuivan näköistä.

Muunneltavissa oleva kokonaisuus siis.

Salaattina rapsakkaa kaalta.


Soijakastikettakaan en lisännyt, vaikka sitä usein käytän makaroniruokiin. Tähän ruokaan voisin laittaa vaikkapa teelusikallisen. 

Tai sitten ketsuppia ruokalusikallinen tai pari. 

Tomaattisose antaa tähän kuitenkin aika paljon makua heti, samoin yrtit.

Hyvää ruokahalua! Kiva, kun tulit lukemaan.

Kommentit

  1. Aika lailla samanlaisista tarvikkeista (ilman perunoita) olin tänään päättänyt tehdä makaronilaatikkoa uunissa. Nesteeksi tosin laitoin kauramaitoa ja tomaattimurskan jämät. Raastoin sekaan inkivääriä ja nyt vähän jännittää, minkälainen makuelämys kohta on tarjolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hah, hyvä. Enpä ole koskaan testannutkaan inkivääriä makaronin kanssa.

      Poista
    2. Korjaan, olenpahan testannut varmaan joskus, mutten muistanut. En makaronilaatikkoon sinänsä..Johonkin ruokaan, jossa oli kaalta, tomaattimurskaa ym olen tainnut laittaa makaronia ja inkivääriä.

      Poista
    3. Kyllä siitä ihan syötävää tuli, mutta ehkä en toiste laittaisi inkivääriä.

      Poista
    4. Hyvä tietää, ja kiitos kun kerrot. Opitaan samalla näitä niksejä kaikki. Onneksi tuli syötävää kuitenkin.

      Poista
  2. Tiesitkö, että on olemassa kasvisliemijauhetta, joka on tehty ihan vaan vihanneksista, mausteista ja yrteistä? En oo testannut vielä itse, mutta vois tuoda reilusti makua lisää!

    https://www.koro-shop.fi/luomu-kasvisliemijauhe-ilman-lisaettyae-suolaa-400-g

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä! Olen aavistellut, kun amerikkalaiset välillä näkyvät kaatavan jotain kasviliemijauhetta ruokiinsa..Tuo voisi olla helppo. En ole vielä tiennytkään.

      Kävin sivuilla katsomassa mitä siinä on. Tuli heti mieleen, että jos tuo tehdään kasvisjauheesta, niin voisiko saada liemijauhetta jos jauhaa blenderissä näitä kuivattuja vihanneksia. En tiedä miten isorakenteista nuo on, mutta jos jauhaisi vähän, niin hajoaisi ruokaan nopeaa.

      https://www.s-kaupat.fi/tuote/golden-star-keittomauste-200-g/6434800005684

      Sis Porkkana, palsternakka, purjosipuli, SELLERI, persilja.


      KoRo-Shopissa myytävässä kasviliemijauheessa oli sisältönä 88 % Vihannekset* (sipuli*, porkkana*), 12 % yrtit ja mausteet* (kurkuma*, persilja*, ruohosipuli*, lipstikka*) *luonnonmukainen viljely

      Golden Star oli halvempaa kilohinnalta, mutta toisaalta ei ole sitten luomua, jos sitä haluaa. Aika saman näköistä oli, kuin kasviliemijauheen esittelykuvissa se kasvisliemijauhe.

      Yritin joskus tehdä itse kasvilientä, ja pakastaa sitä, mutta se ei sitten oikein toiminut arjessa.

      Poista
    2. Lisäksi tuo KoRon sivulla oleva voi olla parempi maultaan, jos se on tosi mietitty sitä varten. Edellyttää siis makutestailuja. Hyvä vinkki. Monia lukijoita voi kiinnostaa.

      Poista
    3. Tuo KoRo oli mulle ihan uusi tuttavuus. Mielenkiintoinen, jos vaikka tulisi kerättyä jonkinlaista kotivaraa, niin kuin nykyään suositellaan. Ja miksei muutenkin.
      Taidan laittaa itselleni tähän loppuun nimimerkin, kun nyt on tullut silloin tällöin kommentoitua.
      Terv. PS

      Poista
    4. Aivan, hyvä idea myös kotivaraksi, PS.

      Poista
    5. Hyvä kun mainitsit kotivaran, siitä olen tekemässä lähiaikoina postausta. Tai lähinnä ainakin mitä tuli haalittua markettireissulla ylimääräistä..

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Huhtikuu 2

Tällä viikolla ei tarvinnut perunaa, kun hain edellisten ostosten perunat vasta viime loppuviikosta. Ostin nyt bataattia vähän lisähöysteeksi. Ostokset noin 50 euroa. Siitä 16,5 euroa mustikoihin, kuten viimekin viikolla, joita en olisi tarvinnut ihan heti. Nostivat siis hieman normaalia viikkoruokasummaa, mutta eipä se mitään. Sitten ei tarvitse mustikoita miettiä enää joka kauppareissulla.  Olen tässä harkinnut, että tämän kuun vedän vähän löysemmin eli en pyri mihinkään alle 150 euroon.  Ihan sama mitä menee, kun olen nyt pitänyt kaapintyhjennysviikkoja, eli silloin syödään mitä on valmiina ja tyhjennellään vajaita paketteja. Vieläkin oikeastaan pystyy jatkamaan. Haen seuraavaksi mitä mieleen juolahtaa, mistä pidän ja mikä on in. Katson kilohintaa toki, ei siitä tavasta eroonkaan enää varmaan heti pääse. Tämä ei muutu edullisuutta etsivästä ruokablogista kalliin ruuan blogiksi. = 5,24 € Bataattia 2,025 kg x 2,59 €/kg  = 2,35 € Omena Jonagold 0,403 kg x 1,39 €/kg = 0,56 € Mandariini

WFPB - Ruokaostokset 55 €- Huhtikuu 1- Pääsiäinen

Pääsiäisen ruokaostokset ja muut. 55 euroa, ja lisäys maaliskuun ostoksiin.  Lopussa ruokasuunnitelmaa ja ideoita. = 13,59 € Luomu Ruisjauho 2,29 €/kg Luomu Täysjyvävehnäjauho 1,99 €/kg Kaurahiutale 0,99 x2 1,25 €/kg = 1,98   € Kidneypavut 2 x 0,69 € Mustapavut 0,75 € Tumma makaroni 4x 0,45/400g , 1,13 €/kg = 1,80 € 2kg Tyrnävän Jauhoinen peruna0,80 €/kg = 1,59 € Kotimaista yleisperuna 5 kg x 0,40 €/kg = 1,99 € Tärkkelyspitoisten osuus on kaikista tärkein, koska nämä ovat ruokia joilla jaksaa. = 5,3 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Kurkku 0,276 kg x 2,99 €/kg = 0,83 € Basilika 1,39 €  Porkkanat 1,29 e/kg = 6,93 € Luomu appelsiini x 2, 1,99 €/kg = 3,98 €  Luomu banaani 0,682 kg x 1,95 €/kg = 1,06 € Mandariini 1kg = 1,89 €  = 16,58 € Pakastemustikka 2 X 8,29 €/kg = 1,84 € Rainbow paseerattu tomaatti luomu 500g 0,92 € x2, 1,84 € /kg  = 5,24 € Saarioinen Mämmi 700g 4,27 €/kg = 2,99 €  Alpro No Sugars Soijajuoma   2,15 €/l Kuva vanhasta purkista mutta kuitenkin. Purkkimallistot kun muuttuu, p

Luukku 14 - Kaali - WFPB

Luukussa 14 on kaali. Kaali-ideoita ja kaalinkuvia on paljon, ja netistä löytyisi lisää ideoita joka päivä kokeiltavaksi. Joulukalenterin saisi täyteen pelkillä kaaliaiheilla. Tänään nyt ainakin kaalilaatikkoa ja kaalisalaatteja, ja muitakin vinkkejä. Kaalilaatikko n. 0,75 dl tai 1 dl ohrasuurimoita (Myllyn Paras esikypsytetty, rikottu) n. 1 dl soijarouhetta 300-400 g kaali n. 2 tl siirappia  pari porkkanaa 2 tl - 1 rkl kuivattua persiljaa 1/2 tai 1/4 tl jauhettua maustepippuria, tai kokonaisia 1 tl soijakastiketta halutessa Kaalilaatikossa oli nyt kaksi vaihetta, ensin paistoin ja keitin kattilassa aineksia vähän matkaa, sitten siirsin uuniin jatkamaan. Keitin siis eri kattilassa ensin ohraryynit vähässä vedessä. Laitoin myös soijarouhetta. Samaan aikaan paistoin kaalia ja porkkanoita eri kattilassa. Siten, etteivät aivan ruskistuneet, mutta pehmenivät ja muuttuivat läpikuultaviksi. Höyrytin niitä sen lisäksi kannen alla. Yhdistin sitten kaalit ohran kanssa samaan kattilaan, ja annoin

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

WFPB - Viikon menu - Maaliskuu 1 - Ruokasuunnitelma

Ruokasuunnitelma viikoksi. Kuusi kohtaa ruokaideoita, joista kohdassa 6 on puurot, leivät ja jälkkärit.  1. Riisi ja pavut Ensimmäisenä jotain, mihin voi laittaa basilikaa.  Kun tekee yhdenastian ruoan ,  riisin ja pavut, tai  riisin ja tomaattikastikkeen ja minkä tahansa vastaavan ruoan, jos ruoasta tulee mautonta, voi laittaa tuoreita basilikan lehtiä revittynä, niin ruoka muuttuukin tosi kivaksi elämykseksi. Basilikarisottoa teen joskus arborioriisistäkin. Kiva käyttää koko ruukku, tai miksei kaksikin ruukkua basilikaa. Perunaa kylkeen. Valmiiksi tein jo sekoitusta, missä on kaikenlaisia jyviä ja linssejä. Eniten riisiä. Tätä kun kaataa 1 mitta + 2 vettä, saa yhden astian ruoan valmistuksen haudutuspadassakin helposti aloitettua.  Omaa maustesekoitustakin kannattaa tehdä johonkin pieneen purkkiin. Käy myös pöytämausteena sitten. 2. Palsternakka-perunamuusi ja punajuuri-mustapapupihvit Palsternakasta on ideoita , ja nyt ruokalistalle niistä valikoitui palsternakka-perunamuusi. Pun

Luukku 22. - WFPB - Makaronilaatikko ja italiansalaatti

Tuli ehkä paras makaronilaatikko pitkiin aikoihin. Italiansalaattikin onnistui. Makaronilaatikko: 1 pussi/400 g tummaa makaronia 1 porkkana n.100g mustapapuja (n. alle puoli tölkillistä, valutettuja) vettä Mausteet: 1 rkl soijakastike 1/2 tl mustapippuri 1/4 tl maustepippuri 1/8 tl valkopippuri, tai ripaus loraus ketsuppia 200 C noin tunti Mustapippurimääräni, 1/2 teelusikallista, voi olla paljon jollekin. Tässä oli jonkin verran potkua nyt.  Ketsuppia lorahti siten, että huuhtelin lopun ketsuppipullon. En tiedä paljonko meni. Soijakastiketta 1 rkl voi olla paljon suolaa, mutta kannattaa maistella. Vettä meni jotain alle puolitoista litraa. Keitin vedenkeittimessä litran. Vielä ketsuppipullosta ja mukista lisää, ja että peittyy hyvin. Sekoitin mausteet ensin veteen mukissa, ja sekoitin vuokaan, että varmasti leviävät. Porkkanaraastetta näytti ensin olevan tosi paljon, mutta hyvin se sinne lopulta upposi. Paistoin 200C- asteisessa uunissa noin tunnin, ilman kantta. Noin tunnin päästä al

WFPB - Leipä - Täysjyväjauhot ja kaura

Tuoretta leipää. Tällä kertaa limppumallinen leipä.  Leipä: 3-4 dl vettä loraus siirappia esim 3 tl ripaus suolaa, maun mukaan, esim.1/4 tl 2 tl kuivahiivaa 2,5 dl pikakaurahiutaleita 1 dl ruisjauhoja n. 4 dl täysjyvävehnäjauhoja Lämpöiseen veteen kuivahiiva, ripaus suolaa ja sokeria/siirappia. Lisää kaurahiutaleet ja ruisjauho, sekoittele. Lisää täysjyvävehnäjauhoja niin, että syntyy paksu, puukauhalla vaivalloisesti sekoitettava taikina. Voit vaivata taikinaa metallisella tai puisella lusikalla. Leipään tulee suolaa maun mukaan, vähäsuolaisesti tai ei. Laitan myös yleensä lorauksen siirappia tai sokeria, koska se voi mahdollisesti auttaa kuivahiivaa heräämään paremmin. Pieni ripaus voi parantaa myös leivän maistuvuutta. Tämä taikina tarttuu käsiin, joten siksi mieluummin vaivaaminen lusikalla.  Vaivaamisen jälleen irrottele jauhojen avulla reunoilta ja ota taikinapallo käteen. Leipää voi muovailla ilmassakin vähän, taittelemalla ja sitten kerätä alapuolelle taikinaa. Voit laittaa suo

WFPB - Savutofulaatikko

Laatikko tai kiusaus savutofusta ja perunasta. Nesteenä voi käyttää pelkkää vettä. Kauramaitokin on kiva, jos haluaa valkoista kermaperunan näköistä. Tästä tuli vähän simppeliä, kun en laittanut mitään mausteita. Ainekset pilkotaan vuokaan, peitetään nesteellä.  Savutofulaatikko 2 l vuokaan 100 g savutofua perunaa vettä kauramaitoa, halutessa Pilko perunat ja savutofu vuokaan, peitä nesteellä. Paista uunissa n. 200 C kunnes valmistuu.  Keltaisen tai punaisen pussin perunoita.  Tästä määrästä ei montaa ateriaa tullut, mutta muuten melko täyttävää. Puolitan tofun per laatikko vain sen takia, että saan vähennettyä suolan määrää. Makuasioita, miten haluaa laittaa. Tässä oli nyt suolaa 1,7 g/ 100g. Lidlistä ostettu. Vedellä peittoon suurin piirtein. Olisi voinut enemmänkin antaa pinnan ruskettua, mutta otin nyt pois vain ajoissa. Jos haluaisi kermaisemman näköistä, voisi keittää perunoita ensin hetki kattilassa samalla hämmentäen, ja kaataa sitten vasta vuokaan vesineen, ja paistumaan. Hämm

WFPB - Muffinssit - Omena, kaura ja mustikka - Ilman leivinjauhettakin onnistuu

Tämän muffinssiohjeen avulla pääsevät myös kolhuiset, ylimenneet, tai liian happamat omenat hyötykäyttöön.  Jos omenoita ei ole tarpeeksi, voi käyttää lisänä ylikypsää banaania tai omenasosetta purkista. Muffinssit maistuvat eväänä, ja kahvin tai teen kanssa. Näitä voisi myös ajatella kaurapuurona pakattuna taskukokoon, ja helposti käsiteltävään kääreeseen. Tai: Voit myös jättää muffinssipaperit pois, ja tehdä litteitä keksin mallisia leivonnaisia. Makeuttamiseen voi käyttää taatelia, banaania, tai sokeria. Rasvaa ei tarvitse laittaa.  Kokeilin, tarvitseeko laittaa ruokasoodaa ja leivinjauhetta. Tein muffinssit ensin leivinjauheen ja ruokasoodan kanssa. Toisena ilman kumpaakin ainetta. Sattumiksi voi laittaa marjoja ja rusinoita. Laitoin mustikkaa ja rusinoita näihin.  Huom: Kokeilin kerran myös mansikoita, ja yllättäen ne eivät sopineet. Toisiin muffinsseihin sopivat,  joten ihmettelen suuresti. Suosittelen siis kuitenkin näihin mustikoita ensisijaisesti. Idean sain näiden tekoon  Fl

WFPB - Sämpylät - Litteät leivät - Peltileipäresepti

Helpot sämpylät ilman vaivaamista ja pyörittelyä. Nämä onnistuvat joka kerta jollakin tavalla.  Sama resepti, kuin peltileivässä , mutta aloinkin kerran tekemään taikinasta litteitä leipiä.  Kaksi versiota, 1. ja 2, iso ja pieni taikina. Isosta, sämpylätaikina 1, tulee koko pellillinen ja sämpylät voivat kasvaa toisiinsa kiinnikin tilanpuutteessa, tavallisella uunipellillä. Ne voi sitten erotella toisistaan, tai tehdä kaksi eri pellillistä. Sämpylätaikina 1 1,5 rkl kuivahiivaa 500 ml vettä 1-2 dl kaurahiutaleita jauhoja kunnes taikina on sopivaa.  ripaukset suolaa ja sokeria, maun mukaan TAI Sämpylätaikina 2, pienempi versio 2 tl kuivahiivaa 300 ml vettä 1-2 dl kaurahiutaleita loput jauhoja ripaukset suolaa ja sokeria, maun mukaan Sekoitetaan ensin hiiva lämpöiseen 42 C veteen, kuivahiivan ohjeen mukaan, ja sinne sokerit ja suolat mitä käyttää. Sitten kaurahiutaleet, ja aletaan jauhoja lisäämään.  Jauhoja lisätään pikku hiljaa, kunnes taikina pysyy lusikassa hetken, muttei ole liian tö