Reilusti ruokaa kolmesta pääraaka-aineesta. Lisäksi vesi ja mausteet.
Mittasin yhden kaikkia, tai jonkin tasamitan saadakseni reseptimäisen ohjeen.
Jos sinulla sattuu vaikka olemaan eri vihannesta, tai jokin mauste puuttuu, niin eiköhän siitä ruoka tule. Vettäkin voi lisätä tarpeen mukaan.
Ainesten määrät voi puolittaa, jos haluaa tehdä vähemmän.
- 1 kg perunaa
- 1,5 l vettä
- 400 g pussi makaronia
- 120-150 g vihreitä papuja
- 1-2 rkl tomaattisosetta
- 1 rkl suolatonta jauhelihamaustetta
- 1 tl kuivattua persiljaa
- 1 tl kuivattua oreganoa
- 1 tl kuivattua basilikaa
- 1/2 tl mustapippuria
Mausteita tietysti myös maun mukaan. Omaan makuuni jauhelihamauste on melko pippurista jo valmiiksi.
Suolaa en lisännyt ruuanlaitossa. Tuli ihan toimiva ruoka ainakin vasta laitettuna.
Kun lämmitin ruokaa myöhemmin, laitoin lurauksen ketsuppia ja ripottelin ravintohiivaa ja mustapippuria.
Tästä tuli iso kattilallinen, tai ainakin itselleni riitti koko päiväksi ja ylikin. Riippuu varmaan monesta asiasta, kuten miten nälkä on, ja mitä muuta on tarjolla
Tässä maustekokoelma. Tomaattisose, rouhittu mustapippuri, oregano, persilja ja basilika.
Jauhelihamauste sisältää sipulia, paprikaa, valkosipulia, basilikaa, mustapippuria, maustepippuria ja valkopippuria.
Perunat pesin ja pilkoin. En kuorinut, mutta otin ne isoimmat ruvet aina pois.
Laitoin perunat kylmään veteen ensin ja lisäsin suolatonta jauhelihamaustetta.
Vesi kiehumaan ja ajastusta 10 min.
Makaronit lisäsin, kun perunat olivat kiehuneet ensin kymmenisen minuuttia.
Sitten laitoin vihreät pavut. Noin kourallisen verran.
Näiden keittoaika oli pussin mukaan 6 minuuttia. Yritin lisätä loppuvaiheessa. Silti muuttuivat rusehtavaksi, eivätkä pysyneet vihreinä. Mutta ei se mitään.
Toimivat mielestäni hyvin kypsennettyinä tässä parhaiten. Voi laittaa vaikka yhtäaikaa makaronien kanssa.
Piti välillä laittaa kantta päälle, ja levyä pienemmälle.
Välillä nostin levyltä pois, koska vettä oli niin tarkasti ja ruoka alkoi jäädä pohjaan kiinni.
Vettä voi lisätä aina, jos sitä haihtuu, tai jos muuten katsoo parhaaksi laittaa enemmän.
Makaronien keittoaika on noin 10 minuuttia, ja sittenhän ruoka alkaakin olla valmista. Alle puolen tunnin juttu.
Muistutti ihan makaronilaatikkoa jäähdyttyään.
Irtosi hyvin kattilan pohjasta, kun annoin vetäytyä kannen alla.
Uunissakin tämän olisi varmaan voinut tehdä.
Ravintohiivaa ja pippuria lisäksi.
Ravintohiivasta tulee juustoista makua.
Yrttejä lisää, maun mukaan kaikkea.
Porkkanaraaste oli toimiva idea tuoreeksi lautasen reunalle.
Nyt oli hieman enemmän nestettäkin, eikä ruuasta tullut kuivan näköistä.
Muunneltavissa oleva kokonaisuus siis.
Salaattina rapsakkaa kaalta.
Soijakastikettakaan en lisännyt, vaikka sitä usein käytän makaroniruokiin. Tähän ruokaan voisin laittaa vaikkapa teelusikallisen.
Tai sitten ketsuppia ruokalusikallinen tai pari.
Tomaattisose antaa tähän kuitenkin aika paljon makua heti, samoin yrtit.
Hyvää ruokahalua! Kiva, kun tulit lukemaan.
Aika lailla samanlaisista tarvikkeista (ilman perunoita) olin tänään päättänyt tehdä makaronilaatikkoa uunissa. Nesteeksi tosin laitoin kauramaitoa ja tomaattimurskan jämät. Raastoin sekaan inkivääriä ja nyt vähän jännittää, minkälainen makuelämys kohta on tarjolla.
VastaaPoistaHah, hyvä. Enpä ole koskaan testannutkaan inkivääriä makaronin kanssa.
PoistaKorjaan, olenpahan testannut varmaan joskus, mutten muistanut. En makaronilaatikkoon sinänsä..Johonkin ruokaan, jossa oli kaalta, tomaattimurskaa ym olen tainnut laittaa makaronia ja inkivääriä.
PoistaKyllä siitä ihan syötävää tuli, mutta ehkä en toiste laittaisi inkivääriä.
PoistaHyvä tietää, ja kiitos kun kerrot. Opitaan samalla näitä niksejä kaikki. Onneksi tuli syötävää kuitenkin.
PoistaTiesitkö, että on olemassa kasvisliemijauhetta, joka on tehty ihan vaan vihanneksista, mausteista ja yrteistä? En oo testannut vielä itse, mutta vois tuoda reilusti makua lisää!
VastaaPoistahttps://www.koro-shop.fi/luomu-kasvisliemijauhe-ilman-lisaettyae-suolaa-400-g
Kiitos vinkistä! Olen aavistellut, kun amerikkalaiset välillä näkyvät kaatavan jotain kasviliemijauhetta ruokiinsa..Tuo voisi olla helppo. En ole vielä tiennytkään.
PoistaKävin sivuilla katsomassa mitä siinä on. Tuli heti mieleen, että jos tuo tehdään kasvisjauheesta, niin voisiko saada liemijauhetta jos jauhaa blenderissä näitä kuivattuja vihanneksia. En tiedä miten isorakenteista nuo on, mutta jos jauhaisi vähän, niin hajoaisi ruokaan nopeaa.
https://www.s-kaupat.fi/tuote/golden-star-keittomauste-200-g/6434800005684
Sis Porkkana, palsternakka, purjosipuli, SELLERI, persilja.
KoRo-Shopissa myytävässä kasviliemijauheessa oli sisältönä 88 % Vihannekset* (sipuli*, porkkana*), 12 % yrtit ja mausteet* (kurkuma*, persilja*, ruohosipuli*, lipstikka*) *luonnonmukainen viljely
Golden Star oli halvempaa kilohinnalta, mutta toisaalta ei ole sitten luomua, jos sitä haluaa. Aika saman näköistä oli, kuin kasviliemijauheen esittelykuvissa se kasvisliemijauhe.
Yritin joskus tehdä itse kasvilientä, ja pakastaa sitä, mutta se ei sitten oikein toiminut arjessa.
Lisäksi tuo KoRon sivulla oleva voi olla parempi maultaan, jos se on tosi mietitty sitä varten. Edellyttää siis makutestailuja. Hyvä vinkki. Monia lukijoita voi kiinnostaa.
PoistaTuo KoRo oli mulle ihan uusi tuttavuus. Mielenkiintoinen, jos vaikka tulisi kerättyä jonkinlaista kotivaraa, niin kuin nykyään suositellaan. Ja miksei muutenkin.
PoistaTaidan laittaa itselleni tähän loppuun nimimerkin, kun nyt on tullut silloin tällöin kommentoitua.
Terv. PS
Aivan, hyvä idea myös kotivaraksi, PS.
PoistaHyvä kun mainitsit kotivaran, siitä olen tekemässä lähiaikoina postausta. Tai lähinnä ainakin mitä tuli haalittua markettireissulla ylimääräistä..
Poista