Tässä tulee nyt sitruunakakku. Ensin alkuperäinen ohje aukikirjoitettuna, sitten kunnolla suomeksi.
Kun tein tämän kakun tuossa ennen joulua, se ei mielestäni onnistunut. Nyt kun söin uudelleen pakkasesta, se olikin ihan hyvää!
Dr. Esselstynin kirjassa tätä kehuttiin maasta taivaaseen.
Uskottava se siis on, että reseptin kuitenkin pitäisi olla toimiva sinänsä.
Jouluna pääsin käsiksi maapähkinävoihin, mansikkahillolla koristeltuihin porkkanalettuihin ja kauravuokaleivonnaiseen, tummaan suklaaseen ja muihin makeisiin herkkuihin.
Olisiko se syynä, ettei kakku maistunut silloin heti kun oli tottunut makeampaan. Tähän ei tullut kuin alle 1 dl sokeriakaan.
Sitruunan kyllä muistan tästä aina. Tähän tulee niin reilusti sitruunaa ja sitruunan kuorta että se piristää kakun, jos ei mikään muu.
Täysin en saanut kakkua nousemaan kuohkeaksi. Yleensä johtuu, kun en sekoita kunnolla aineksia, ja leivinjauhetta saa laittaa vähintään ohjeen mukainen määrä.
Alkuperäiset mitat ensin:
- 2 tablespoon pellavarouhetta + 6 tablespoon vettä
- 1 cup ruskeaa sokeria
- 2 tablespoons sitruunamehua
- 1 sitruunan kuori
- 3/4 cup kasvimaitoa
- 1/2 cup omenasosetta
- 2 teaspoons vanilja-aromia
- 1 ja 1/2 cup kokojyväjauhoja
- 1 teaspoon ruokasooda, eli baking soda
Tässä suomeksi nuo mitat, ja siis mitä laitoin:
Kuivat aineet:
- 2,5-3 dl grahamjauhoja
- 0,5-1 dl sokeria
- 1 tl ruokasoodaa
- 1 tl vaniljasokeria
Nestemäiset aineet:
- 2 rkl pellavarouhetta + 6 rkl vettä, seos
- 2 rkl sitruunanmehua
- sitruunan kuori raastettuna
- 1,5 dl omenasosetta, vähän alle
- 1-1,5 dl kasvimaitoa
Muistin lisätä kasvimaidonkin.
Hyvä varmaan lisätäkin se vasta lopuksi, koska omenasosetta tai muuta on voinut lorahtaa liikaa. Jospa sitä ei tarvitakaan koko määrää. Nyt se meni kyllä.
En voidellut vuokaa.
Taikina oli löysähköä, ja lötkähteli kaatamalla vuokaan. Lastalla avittaen, ja lopuksi kaapien.
Lastalla levittely. Ei ollut nyt niin löysää, että leviäisi täysin itsekseen.
Noin 20-25 minuuttia n. 175-180 C uunissa.
Päärynä sopi sitruunakakun kanssa aivan loistavasti. Ihan ok, mutta tämä sitruunakastike ei kuitenkaan ihan jatkuvaan käyttöön päätynyt.
Kastike sopisi smoothien joukossa tai soijajogurtin kanssa.
Kommentit
Lähetä kommentti