Siirry pääsisältöön

WFPB - Kaurakeksit - Helppo, makea ja nopea - Välipalat ja eväät - Omenasoseesta

Kun pitäisi pian saada jotakin, muttei jaksa ryhtyä leipomaan mitään. Eikä halua liikakaloreita ja mössöjä, mutta haluaa silti jotakin?

Ei muuta, kuin taas banaanikeksit uuniin. 

Mutta entä jos ei ole banaaneitakaan? 

Tilalle laitetaan nyt omenasose. 

Tämä on juttu, mitä en ole tiennyt tai tajunnut. 

Olen yrittänyt rakennella keksejä jauhoista, taateleista, kaurahiutaleista ja käyttänyt omenasosetta rasvan tilalla. Tai välillä kananmunan tilalla. 

Hyviä keksejä on tullut tehtyä, ei siinä. Tai monesti ainakin riittävän hyviä.

Mutta ennen pitkää kiirus iskee, ja sitä vain haluaa iskeä ne lätyt pellille.


Siksipä nyt kaadetaankin vain se koko omenasosepurkki astiaan,.


..ja aletaan siitä tekemään. Perusainesosat ovat siis kaurahiutaleet ja omenasose. Muu on vain lisuketta.

Omenasosepurkki oli 350 grammaa sisällöltään.

Käytin nyt Tyrnävän höyryttämättömiä kaurahiutaleita. Voi käyttää mitä sattuu olemaan.



Itse olen nyt kehittänyt riippuvuuden noihin höyryttämättömiin. 

Ennen kuin olin sen kehittänyt, käytin ihan sujuvasti näitä tavallisia. 


Valitsen pienen määrän sattumia keksiin. 

Viimeaikaisia valintojani ovat olleet rusinat ja puolukat. 

Laitan ensin melko vähäisen määrän. 

Keksit eivät tahdo pysyä kasassa, jos ne ovat ihan täynnä rusinoita. 


Laitoin varalta lusikallisen sokeria ja vähän vaniljasokeria. En ole aina edes laittanut sokeria, eikä sitä mikään pakko ole laittaa. 

Kuvittelen vain, että sokeri paahtuu uunissa ja tekee kekseistä sitkeitä ja jotenkin oikeamman oloisia.

Halutessa välttää lisätyn sokerin, voi sulattaa taatelia kuumassa vedessä ja hienontaa kekseihin sitä.

Eipähän ole ainakaan prosessoitua sokeria sitten.


Kaurahiutaleita aletaan lisäämään pikku hiljaa ja sekoitetaan sitä mukaa.

Taikina on valmista sitten, kun voi ottaa sitä lusikkaan ja alkaa taputtelemaan pellille. Mitään tarkkoja määriä ei ole, koska eri hiutaleet toimivat eri tavoin. 

Mutta ainakaan ei kannata liian kuivaksi päästää taikinaa vaan katsoa, että se on tasapainoinen, eikä murene liikaa.

Näistä voi tehdä joko litteitä tai paksumpia. Kokeilemalla varmasti selviää se oma paras tyyli.


Kanelia voi käyttää taikinaan, tai sitten ripotella pinnalle. Tämä on ihan makuasia, haluaako laittaa.


Myös sokeria tai vaniljasokeria voi ripotella pinnalle. 

Pinnalla siitä on muutenkin eniten hyötyä, ja maistuu varmasti.

Jos rusinoita tai puolukoita osuu reunoille paljon, niitä kannattaa tässä vaiheessa siirrellä keskemmälle, tai noukkia liiat pois. 

Jos sattumat ovat reunoilla, ne voivat ottaa muuten liikaa väriä uunissa.


Keksit pidetään 200C -asteisessa uunissa noin 15-20 minuuttia, tai 180C-asteisessa ehkä noin 25 minuuttia. 

Kannattaa tietysti tarkistaa ajoittain, miltä ne näyttävät.

Jos reunoilla on jo vähän rapeutta ja ruskeaa, niin kyllä ne alkavat olla valmiita. 

Nämä eivät nouse eivätkä kupli mitenkään näyttävästi, joten pitää aina vähän arvioida.

Yhdestä purkillisesta omenasosetta tuli ihan tämä pellillinen täyteen.


Näin mustaksi jos pääsee reuna, niin alkaa olla jo hieman ikävää. Makuasioita toki.



Kannattaa muuten kääntää heti keksit lastalla, kun ottaa ne uunista. 

Näin keksien alapuolet eivät pääse vetistymään leivinpaperia vasten.



Vastapaistettuina tosi hyviä. Varsinkin jos on valmiiksi vähän hiuko päällä.

Suosittelen laittamaan jääkaappiin yöksi, koska varsinkin nämä omenasoseversiot alkoivat jotenkin vanhentua heti pöydällä, kun unohdin laittaa jääkaappiin.

Eli vaikka tuntuu, ettei raaski rapeita ja kivoja keksejä laittaa jääkaappiin, niin on se yleensä varminta.

Näitä voisi kuivata tietysti kokonaan, mutten ole siihen oikein vielä lähtenyt. Jos on vahingossa päässyt kuivahtamaan, niin on jäänyt kyllä syömättä. (Teessä kastaminen auttaa joskus.)



Voisi laittaa myös molempia, sekä banaania, että omenaa.

Banaaniversio saattaa olla hivenen ruokaisampi.

Running On Plants-kanavalla oli video, josta sain myös ideoita. En ole vain testannut vielä tehdä samalla tavalla.

Eli taikinasta voisi rakennella eräänlaisia proteiinipatukoitakin, ja sulattaa vaikka suklaaraitoja päälle. 

Kurpitsasosettakin voisi käyttää, mutten ole löytänyt sitä mistään kaupasta vielä. Bataattia voi kokeilla. 


Kylläpä näyttävät jostakin syystä kuivilta tässä kuvassa, vaikka muistaakseni olivat kyllä tosi hyviä.

Keksejä voisi muutenkin rakennella vaikka miten hienoja, ilman prosessoitua rasvaakin edelleen, mutta lisätä kaikkea pähkinää ja pähkinätahnoja, jos oma ruokavalio sallii. 

Mutta tämä on se, mihin aina päädyn, eli että sekoitan nuo perusainekset ja läiskäisen pellin uuniin.

Siihen se aina päätyy, vaikka maailmassa olisi mitä reseptejä. Mutta ei se mitään. Pääasia, että reseptejä löytyy sitten, kun tarpeeksi haluaa. 

Esimerkiksi tuolta alkoi heti löytymään, kun laitoin hakusanan "cookie". 
Keksiohjeita riittää kyllä. Kun joku vain leipoisi. 

Katso myös sitruunaiset omenasosemuffinssit, tai kakkuset ym.

Luumusose- ja omenasosekokeilut, näistä tuli paksumpia ja sitkeitä. Kehittämismahdollisuudet ovat olemassa. Näitäkin tein jonkin aikaa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 40 € - Lokakuu 4 - 178 €/kk

Lokakuun loput ruokaostokset, ja viisi ruokaideaa lokakuussa. Mitkä ruuat olivat lokakuun parhaat? =16,89 € Kukkakaali 2,99 €/kg x0,699kg= 2,09 € Basilika 1,49 € Banaani 1,49 € x1,617kg  = 2,41 € Verigreippi luomu 2,69 €/kg x0,599 kg= 1,61 € Kurkku Suomi 1,69 €x 0,32kg= 0,54 € Lanttu Luomu 2,79 €/kg x0,584kg =1,63 € Punajuuri 1,09 €/kg x 0,248kg= 0,27 € Peruna 0,79 € x 2,696kg  =2,13 € Bataatti 1,99€/kg x 2,372kg = 4,72 € = 13,89 Myllykivi kaurahiutale 850 g, 1,24 €/kg= 1,05 € Tumma siirappi 2,92 €/kg, 750g = 2,19 € Myskikurpitsa kg 1,817 kg x 2,59 €/kg = 4,7 € Hokkaidokurpitsa 1,661 kg kg x2,39 €/kg = 3,96 € Luomu omena 1,99 €/kg Oatly Kauramaito Luomu 4x1,79 €/l = 7,16 € Nämä K-Marketista. Prismassa olisi ollut 10 senttiä halvempi litrahinta, mutta lähikaupaksi tämä oli jo aika hyvä diili ettei tarvitse kauempaa hakea. =2-3€ Irtoporkkana 1,09 €/kg  = 0,20 € Irtonauris 2,25 €/kg = 0,5 € Varsiselleri 7,56 €/kg=  1,89 € Näistä kuitti hukassa mutta suunnillee...

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Marraskuu 1 - Tunnin kauppareissu

Kauppareissu. Kokeilin tunnin sääntöä, eli olisin vaan tunnin poissa kotoa kauppareissun takia. Kokeiluni monetkaan puolet eivät ole vertailukelpoisia, koska jokaisellahan on oman pituisensa kotimatka kauppaan ja kaupasta. Siksi mittasin aikaa vain siitä alkaen kun lähdin kaupan pihasta sisälle kauppaan. Osoittautui että kotimatkakaan kestänyt kuin minuutteja, joten sama laittaa nekin siihen syssyyn. Eli noin tunti. Kävin ensin Lidlissä, mutta koska aikaa jäi niin poikkesin myös Prismassa. Lidlissä olin ihan pata jumissa, että mitä olen edes ostamassa. Yllättäen kun laitoin aikarajan, huolimatta siitä että ainahan elämässä on aikarajoja, meni heti pasmat sekaisin kaupassa. Aikaraja teki omituiseksi menon. Sama tapahtui joskus kun tein hintarajan tai viikkobudjetin, ja opettelin noudattamaan, niin yhtäkkiä hetkellisesti en osannut melkeinpä mitään. Huomasin silti, ettei siellä kaupassa ehkä ikinä mene tämän kauempaa. Kyse on vain siitä ettei tule tarkasti koskaan mitattua itse kaupparei...

WFPB - Kurpitsat paistettuna - Hokkaidokurpitsa ja myskikurpitsa

Paistetut kurpitsat. 200 C noin 20 minuuttia. Paistoaikaa voi mennä jopa 40 minuuttia, jos jättää siivut paksuiksi. Tai miksei vaikka tunti.  Kun haarukka menee läpi kunnolla, ja kurpitsa näyttää muutenkin hyvältä, on aika ottaa jäähtymään. Tässä postauksessa käydään työvaiheita läpi kuvin ja kirjoituksin. Paistettuani sekä myskikurpitsaa että hokkaidokurpitsaa huomasin, että kuoriminen ei ollut välttämätöntä.  Tältä näytti paistettu hokkaidokurpitsa. Hokkaidokurpitsan kuori oli raakana niin kova, ettei veitsi meinannut mennä siitä läpi vaan luiskahteli. Uunissa kuori tiivistyi silti ohueksi, eikä siitä ollut mitään haittaa enää. Pilkoin siis vain kurpitsan, enkä kuorinut. Pilkkominenkaan ei aina ollut helppoa. Ellei ison kurpitsan pilkkominen onnistu, tai jos pilkkominen on liian riskialtista veitsen livetessä, silloin voi ottaa käyttöön pitemmän kaavan tie ajallisesti, eli  kurpitsan paistaminen kokonaisena uunissa  niin kypsäksi, että sen pystyy pilkkomaan.  ...

WFPB - Ruokaostokset 63 € - Lokakuu 3

9,5 kiloa vihanneksia ja hedelmiä, 9,6 kg tärkkelyspitoisia ruokatarvikkeita. Loput sekalaisia, ketsuppia, kauramaitoa, tomaattisäilykettä ynnä muuta. Ennen kauppareissua suunnittelin, kun kokosin ajatuksiani, että ostan mahdollisimman vähän, ja alan vaikka toteuttamaan "tunnin kauppareissut" teemaa eli projekti, että en koko viikolla käyttäisi kauppareissuun aikaa tuntia enempää. Säästämään siis aikaa, sen lisäksi että säästäisin euroja. Suunnitelma meni siinä pieleen, kun piti sittenkin lähteä hakemaan jotain muutakin, ja kokosin painavan korin Lidlissä. En tiedä miten siinä niin kävi, taisi olla heräteostospäivä. Ei se haitannut, mutta turha siinä vaiheessa enää yrittää teemoja. Oli samalla hyvä hakea 6 kiloa paseerattua tomaattiakin Prismasta. Ostoksiin meni rahaa siis normaalia enemmän viikossa, aikaakin meni reilusti yli tunti, mutta seuraava kauppareissu oli edessä vasta tänään kun bataatit uhkasivat loppua.  Muok.lisätty ensilumikuva, 21,03 € Ruukkubasilika 2 purkkia ...

WFPB - Kurpitsakakku

  On paistettuna iso kurpitsa ja ruokaa on, mutta ei mitään kivaa kahvin kanssa.  Siinä on jo tilanne, milloin pikainen kurpitsakakun teko voisi olla paikallaan. Erikoisuutena tässä on että laitoin paljon rusinoita sekaan, ettei käy liian tylsäksi. Tähän sopisi älyttömän hyvin jokin kuorrute, joten sellaisen jos pystyy säveltämään on kakusta enemmän iloa. Itse kokeilin soijajogurtista ja agar-agarista tehdä, siitä ei tullut mitään mutta kertoi jo sen, että kuorrute sopisi. Mausteeksi laitoin ns. kurpitsamausteita jotka osoittautuivat vähän sellaisiksi, että muistuttivat piparkakun makua. Ainekset:  yht, n. 250 g banaania ja kurpitsaa.  25-50 g taatelia n. 1 tl vaniljasokeria, makeutusta maun mukaan n. 30-40 g rusinoita 2-3 dl kaurahiutaleita 1 dl täysjyvävehnäjauho 1-2 tl leivinjauhetta 1 rkl pellavarouhetta "kananmunaksi" 1-2 dl kauramaitoa tai vettä, tai jogurttia, jotain nestettä tarpeen mukaan. Rusinatkin voi turvottaa, mutta ei samassa nesteessä kuin taatelit. K...

WFPB - Lehtiselleri-perunasosekeitto

Selleri-perunasosekeitto, tai peruna-sellerisosekeitto. Varsiselleri, eli lehtiselleri. Vain kaksi asiaa ostoslistalla: Varsiselleri ja peruna.  Tähän sosekeittoon saa käytettyä koko varsisellerin loppuun. Perunoita muutama, että on n. puoli kattilaa selleriä, puoli kattilaa perunaa.  Halutessasi voit lisätä punaisia linssejä, mutta ne eivät ole pakollisia. Niillä voi lisätä energian määrää ja ruokaisuutta. Mausteena on mustapippuri.  Selleri-perunasosekeitto: Selleriä Perunoita Vettä, niin että peittyy Keitetään kypsiksi. Maustetaan mustapippurirouheella. Annetaan jäähtyä, ja sitten soseutetaan sauvasekoittimella. Valmista! Lämmitetään tarjoiluun. Varmuuden vuoksi voi keittää sellereitä ensin vähän aikaa. Jos epäilee ettei selleri muuten pehmene tarpeeksi. Perunat kypsyvät n. 15-20 minuutissa, riippuu myös miten pieniksi pilkkoo. Linssit voi lisätä missä vaiheessa tahansa alussa, punaisten linssien keittoaika ei ole kuin alle vartti, joskus jopa sitäkin lyhyempi. Linssit...

Luukku 12 - Ohra - WFPB

Luukku 12 ja ohra.  Tässä postauksessa ensin ohrapuuro kokonaisista jyvistä, sitten muitakin ohralaatuja, ja ohrapuurot jauhoista ja hiutaleista. Puuro kokonaisista ohranjyvistä  Huuhtelin ohraryynit astiassa, n 2,5 dl, lisäsin kylmää vettä ja pesin ohrat, kaadoin veden pois muutaman kerran.  Ohraryynit likoamaan kylmään veteen päiväksi tai yön yli. Säilytin jääkaapissa sen aikaa. Huomioin liotusvedenkin vesimäärään, koska sitä ei tarvitse kaataa pois. Joidenkin ohjeiden mukaan liotusvesi kaadetaan pois, mutta kun en nähnyt mainintaa heti, käytin liotusveden. Keitin puuron veteen ensin n. 2,5 dl ohraryynejä n. 1,5  l vettä Keitin kattilassa ensin pelkässä vedessä jonkin aikaa, sitten laitoin haudutuspataan. Kävin välillä sekoittelemassa, ja lisäsin kiehuvaa vettä tarpeen mukaan. Kun puuro alkoi olla valmista, ja vesikin oli imeytynyt kokonaan, laitoin vielä alle puoli purkkia kauramaitoa.  Kattilassa tai haudutuspadassa ei varmaan ole niin tarkkaa, onko nestemää...

WFPB - Ruokaostokset 74 € - Lokakuu 1 ja 2

Parin viikon ruokaostokset lokakuussa 2025.  Monta pientä kauppakäyntiä johtuen erinäköisistä menoista. Elin ennalta suunnittelematonta elämää. Pohjasuunnitelma kauppareissuille on aina, eli tärkkelyspitoisia, ja vihanneksia. Suunnilleen kaksi asiaa ostoslistalla.  Oli ilmestynyt uusi kynän kuva bloggeriin, sitä painamalla jotkut sanoista muuttuivat linkeiksi. Pitää tarkistaa vielä mitä linkkien takana on. Otan pois niitä jos eivät palvele, ja lisään parempia. Lisäys: Jep, poistin linkit, ei olleet hyviä. 10,03 € Prismasta: Basilika 1,49 € Peruna 1,304 kg x 0,79 €/kg =1,03 € Bataatti 1,422kg x 1,99€/kg =2,83 € Omena Royal Gala luomu 2,99 €/kg x 0,719 kg = 2,15 € Kurkku Suomi 0,276 kg x 2,79 €/kg = 0,77 € Banaani 1,181 kg x 1,49 €/kg = 1,76 € Mansikkahillo 5,29  Minimanista.  Olisi kannattanut ostaa Prismasta  Siellä se olisi maksanut :€3,99 € 4,16 €/kg Joskus pitää ostaa sieltä, missä sattuu muistamaan. Muuten jää ilman. Lisätyn sokerin käyttö pitää minimoida, ...

WFPB - Ohrarieskat - Perunamuusista ja kaurahiutaleista

Kesä on, kaikki on tuoretta. Leivänpäällisiä riittää, kurkku on halpaa, salaattia ja tilliä on tarjouksessa silloin tällöin. Jokin helppo leipä tarvitaan, jossa ei ole muita kuin itse valittuja lisäaineita. Näihin ei tarvita maitoa, munia, rasvaa, eikä edes omenasosetta. Muok. 11.7 lisätty vinkki keitettyjen perunoiden muusaamiseen Rieskat olen jo esitellyt monta kertaa, mutta nyt laitoin ihan paperille ylös minkä verran mitäkin tuli. Silti nämä ovat noin-arvioita, koska ei voi tietää millaisia jauhoja ja muuseja kenelläkin on käytössä. Sehän aina vaihtelee paljonko perunamuusissa on nestettäkin. Perunamuusi on nyt pelkkään perunoiden keitinveteen tehty, ja ollut yön jääkaapissa. Ohrarieskat  3 dl ohrajauhoja 1 - 2 dl pikakaurahiutaleita 2 dl perunamuusia 1-2 dl vettä suolaa jos käyttää esim. 1/4 - 1/2 tl Lisäksi jauhoja tai leseitä lautaselle niin, että voi pyörittää taikinanpalan siinä. Paistetaan n. 200-250 asteessa. Leivinpaperi kestää usein sen 220C max. Voit halutessasi lai...

WFPB - Ohrapuuro - Havainnot ja lisukevinkit - Veteen keitettynä, kattilassa

Ohrapakettini oli jo loppusuoralla. Kesällähän on hyvä käyttää vajavat paketit kuivakaapista pois, koska helteellä ne ruoat eivät siellä ainakaan parane. Ties vaikka tulisi tuholaisiakin.  Tein kaksi puuroa. Ensimmäisen version tein laittamalla suurimot kiehuvaan veteen. Toisessa versiossa lisäsin suurimot kylmään veteen.  Halusin tietää, onko sillä mitään eroa.  Katso myös puuro joulupuuroksi kokonaisista ohranjyvistä , ja muita ohralaatuja. Ohrapuurosta on kaksi koulukuntaa. Ainakin velipoika oli jossain vaiheessa sitä mieltä, että se on ehdottomasti parempi keittää kasvimaitoon.  Omasta mielestäni ohra maistuu voimakkaalta ja siksi kasvimaito menee sekä värin, että maun puolesta siinä hukkaan. Kasvimaitotilkalla voi kyllä jäähdytellä puuroa. Tässä suurimot on kaadettu kiehuvaan veteen. Vettä oli litra ja ohrasuurimoita 2 desilitraa. Pakkauksessa oli kaksi ohjetta: ohje lisukkeeksi ja ohje puuroksi. En noudattanut kumpaakaan. Lisään kaikissa puuroissa aina ve...