Siirry pääsisältöön

WFPB - Kaurakeksit - Helppo, makea ja nopea - Välipalat ja eväät - Omenasoseesta

Kun pitäisi pian saada jotakin, muttei jaksa ryhtyä leipomaan mitään. Eikä halua liikakaloreita ja mössöjä, mutta haluaa silti jotakin?

Ei muuta, kuin taas banaanikeksit uuniin. 

Mutta entä jos ei ole banaaneitakaan? 

Tilalle laitetaan nyt omenasose. 

Tämä on juttu, mitä en ole tiennyt tai tajunnut. 

Olen yrittänyt rakennella keksejä jauhoista, taateleista, kaurahiutaleista ja käyttänyt omenasosetta rasvan tilalla. Tai välillä kananmunan tilalla. 

Hyviä keksejä on tullut tehtyä, ei siinä. Tai monesti ainakin riittävän hyviä.

Mutta ennen pitkää kiirus iskee, ja sitä vain haluaa iskeä ne lätyt pellille.


Siksipä nyt kaadetaankin vain se koko omenasosepurkki astiaan,.


..ja aletaan siitä tekemään. Perusainesosat ovat siis kaurahiutaleet ja omenasose. Muu on vain lisuketta.

Omenasosepurkki oli 350 grammaa sisällöltään.

Käytin nyt Tyrnävän höyryttämättömiä kaurahiutaleita. Voi käyttää mitä sattuu olemaan.



Itse olen nyt kehittänyt riippuvuuden noihin höyryttämättömiin. 

Ennen kuin olin sen kehittänyt, käytin ihan sujuvasti näitä tavallisia. 


Valitsen pienen määrän sattumia keksiin. 

Viimeaikaisia valintojani ovat olleet rusinat ja puolukat. 

Laitan ensin melko vähäisen määrän. 

Keksit eivät tahdo pysyä kasassa, jos ne ovat ihan täynnä rusinoita. 


Laitoin varalta lusikallisen sokeria ja vähän vaniljasokeria. En ole aina edes laittanut sokeria, eikä sitä mikään pakko ole laittaa. 

Kuvittelen vain, että sokeri paahtuu uunissa ja tekee kekseistä sitkeitä ja jotenkin oikeamman oloisia.

Halutessa välttää lisätyn sokerin, voi sulattaa taatelia kuumassa vedessä ja hienontaa kekseihin sitä.

Eipähän ole ainakaan prosessoitua sokeria sitten.


Kaurahiutaleita aletaan lisäämään pikku hiljaa ja sekoitetaan sitä mukaa.

Taikina on valmista sitten, kun voi ottaa sitä lusikkaan ja alkaa taputtelemaan pellille. Mitään tarkkoja määriä ei ole, koska eri hiutaleet toimivat eri tavoin. 

Mutta ainakaan ei kannata liian kuivaksi päästää taikinaa vaan katsoa, että se on tasapainoinen, eikä murene liikaa.

Näistä voi tehdä joko litteitä tai paksumpia. Kokeilemalla varmasti selviää se oma paras tyyli.


Kanelia voi käyttää taikinaan, tai sitten ripotella pinnalle. Tämä on ihan makuasia, haluaako laittaa.


Myös sokeria tai vaniljasokeria voi ripotella pinnalle. 

Pinnalla siitä on muutenkin eniten hyötyä, ja maistuu varmasti.

Jos rusinoita tai puolukoita osuu reunoille paljon, niitä kannattaa tässä vaiheessa siirrellä keskemmälle, tai noukkia liiat pois. 

Jos sattumat ovat reunoilla, ne voivat ottaa muuten liikaa väriä uunissa.


Keksit pidetään 200C -asteisessa uunissa noin 15-20 minuuttia, tai 180C-asteisessa ehkä noin 25 minuuttia. 

Kannattaa tietysti tarkistaa ajoittain, miltä ne näyttävät.

Jos reunoilla on jo vähän rapeutta ja ruskeaa, niin kyllä ne alkavat olla valmiita. 

Nämä eivät nouse eivätkä kupli mitenkään näyttävästi, joten pitää aina vähän arvioida.

Yhdestä purkillisesta omenasosetta tuli ihan tämä pellillinen täyteen.


Näin mustaksi jos pääsee reuna, niin alkaa olla jo hieman ikävää. Makuasioita toki.



Kannattaa muuten kääntää heti keksit lastalla, kun ottaa ne uunista. 

Näin keksien alapuolet eivät pääse vetistymään leivinpaperia vasten.



Vastapaistettuina tosi hyviä. Varsinkin jos on valmiiksi vähän hiuko päällä.

Suosittelen laittamaan jääkaappiin yöksi, koska varsinkin nämä omenasoseversiot alkoivat jotenkin vanhentua heti pöydällä, kun unohdin laittaa jääkaappiin.

Eli vaikka tuntuu, ettei raaski rapeita ja kivoja keksejä laittaa jääkaappiin, niin on se yleensä varminta.

Näitä voisi kuivata tietysti kokonaan, mutten ole siihen oikein vielä lähtenyt. Jos on vahingossa päässyt kuivahtamaan, niin on jäänyt kyllä syömättä. (Teessä kastaminen auttaa joskus.)



Voisi laittaa myös molempia, sekä banaania, että omenaa.

Banaaniversio saattaa olla hivenen ruokaisampi.

Running On Plants-kanavalla oli video, josta sain myös ideoita. En ole vain testannut vielä tehdä samalla tavalla.

Eli taikinasta voisi rakennella eräänlaisia proteiinipatukoitakin, ja sulattaa vaikka suklaaraitoja päälle. 

Kurpitsasosettakin voisi käyttää, mutten ole löytänyt sitä mistään kaupasta vielä. Bataattia voi kokeilla. 


Kylläpä näyttävät jostakin syystä kuivilta tässä kuvassa, vaikka muistaakseni olivat kyllä tosi hyviä.

Keksejä voisi muutenkin rakennella vaikka miten hienoja, ilman prosessoitua rasvaakin edelleen, mutta lisätä kaikkea pähkinää ja pähkinätahnoja, jos oma ruokavalio sallii. 

Mutta tämä on se, mihin aina päädyn, eli että sekoitan nuo perusainekset ja läiskäisen pellin uuniin.

Siihen se aina päätyy, vaikka maailmassa olisi mitä reseptejä. Mutta ei se mitään. Pääasia, että reseptejä löytyy sitten, kun tarpeeksi haluaa. 

Esimerkiksi tuolta alkoi heti löytymään, kun laitoin hakusanan "cookie". 
Keksiohjeita riittää kyllä. Kun joku vain leipoisi. 

Katso myös sitruunaiset omenasosemuffinssit, tai kakkuset ym.

Luumusose- ja omenasosekokeilut, näistä tuli paksumpia ja sitkeitä. Kehittämismahdollisuudet ovat olemassa. Näitäkin tein jonkin aikaa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 63 € - Heinäkuu 1 ja 2

 Heinäkuun parin ensimmäisen viikon ruokaostokset. = 1,84 € Kotimaista luomu kaurahiutale 850 g 1,16 €/kg = 0,99 € Xtra pitkäjyväinen riisi 1 kg 0,85 €/kg = 5,13 € Banaani 1€/kg x 1,260 kg = 1,26 € Nektariini 0,89 €/kg Peruna 1 kg = 1,00 € Omena 1,59 €/kg x 0,874 kg = 1,39 € Kurkku 2,29 € x 0,256 kg = 0,59 € Edullinen reissu tämä ja rahoille hyvin vastinetta.  = 5 € Kartanon salaatti 1 € Varhaisperuna 1 € Yleisperuna 1,39 € Kurkku 1,99 €/kg x 0,367 kg = 0,73 € Omena Välillä oli hyviä euron tarjouksia.  = 2,38 Jääsalaatti 0,99 € Persilja 1,39 € Reissueväitä. Kotoa itse tehdyt leivät ja banaanikeksit mukaan. Ei tarvitse ostaa matkalla kuin tuorejutut. Vältän kuivattuja hedelmiä sen takia, että ne alkavat janottaa. Ja tekevät ähkyn olon. Ne olisivat kyllä mukavaa karkkia mutta käytäntö on osoittanut, että jos haluaa olla mahdollisimman skarppi ja jaksaa hyvin, ovat nämä vihannekset paras valinta. Persilja on sopivan pahaa ja hyvää yhtä aikaa, niin pysyy vireystila hyvänä. = 22,68 € Xtra

WFPB - Aamiainen lähikaupasta 2 - Paistetut perunat

Jatkoa edelliselle aamiaisidealle, versio 2. Aamaistarvikkeet hain lähikaupasta, mutta ei sillä lopulta ole väliä mistä kaupasta. Samat tarvikkeet, mutta nyt paistetaan pannulla. Kurkku käsitellään samoin kuin viimeksikin , eli etikkainen marinadi. Nyt kurkkukin paistetaan. Paistamiseen ei käytetä rasvaa, vaan pinnoitetulla pannulla onnistuu ilman ruokaöljyä. Ruskistuvatkin hieman, jos niin halutaan. Mausteillakin saa väriä. Onnistuu paistaminen myös teräskattilassakin, jos ei pelkää että pohja ruskettuu. Lähtee tiskikoneessa/liottamalla. Juoma kannattaa tehdä jäisistä tai kohmeisista marjoista, ja juoda heti. Jos näitä marjamehuja laittaa vielä jääkaappiin, vitamiinit vain haihtuvat ja makukaan ei ole niin raikas. Marjojen happamuus tulee eniten läpi elleivät ne ole jäisiä. Makuasioita toki. Viime aamiaisesta jäi siis näin paljon perunaa ensin yli, ja osa meni kastikkeen kanssa pitkin päivää. Osan jätin tätä aamiaista varten. Kurkut viipaloin juustohöylällä, maustoin tillillä ja lora

WFPB - Ruokaostokset 55 € - Kesäkuu 3 ja 4 - Dr. John McDougall 1947 - 2024

Tervehdys lukijat! Vastikään tuli murheellinen uutinen, ilmoittivat Instagramissa  Dr. John McDougallin kuolleen 77 -vuotiaana. Hän oli kokokasvisruokavalion kannalta merkittävä, ellei sitten jopa kehittäjä. Ainakin pioneeri, joka on potilaiden hoitamisen lisäksi ollut mm. vaikuttamassa USA-ssa lainsäädäntöihin ja pitänyt tv-ohjelmia ja radio-ohjelmia, pitänyt kovaa ääntä kokokasvisruokavaliosta. Tai enemmänkin tärkkelyspohjaisesta ruokavaliosta.  70-luvusta asti. Instagramissa  Dr. Esselstynkin kirjoitti  lähteneensä seuraamaan Dr, John McDougallin kautta Whole Food Plant Based - ravitsemusta: "ᴀ ʙᴇᴀᴄᴏɴ ғᴏʀ ᴍʏ ᴛʀᴀɴsɪᴛɪᴏɴ ᴛᴏ ᴡʜᴏʟᴇ ғᴏᴏᴅ, ᴘʟᴀɴᴛ-ʙᴀsᴇᴅ ɴᴜᴛʀɪᴛɪᴏɴ." Dr. Esselstyn on lääkäri, jonka itse löysin ensin ja kuvittelin aluksi, että hän on se kehittäjä. Kaikkea sitä oppii aina, kerralla ei voi näin laajaa kokonaisuutta omaksuakaan. Katsotaan ostosten jälkeen miten Dr. John McDougall oli myös ruokaostosten kunkku, ja neuvoi miten niitä tuoteselosteita oikein luetaan. Ravint

WFPB - Ruokaostokset 10 € - Heinäkuu 3

 Heinäkuun kolmannet ruokaostokset, viikko 29. Yhteensä 9,89 € eli kymppi. Vähemmän kuin normaalisti, kotonahan oli kaikkea ja piti välttää ostamasta jääkaappiin mitään, kun koko ajan oli edessä kotoa lähtö jonnekin.  Hyvä vinkki ruoanlaittoon, jos ei halua sotkea: Keittää silloin pelkät perunat ja porkkanat. Ei tule roiskeita hellalle tai mitään siivottavaa. Tein kyllä kastikettakin, ja keittelin puuroa. Mutta jos olisi välttämätön että vaikka muuton takia ei sotke, niin peruna on tosi vähäsotkuinen. = 4,63 € Kurkku 0,313 kg x 1,79 € = 0,56 € Omena Ida Red 0,352 kg x 1,65 €/kg = 0,58 € Pirkka Varhaisperuna 2 kg x 1,00 €/kg = 2 € Pirkka kesäporkkana 1kg 1,49 €   Esimerkkikattaus mitä saa vitosella lähikaupasta. Kävin molemmissa, Salessa ja K:ssa, K-Marketista löytyi paremmat tarjoukset. Samat perunat maksavat toisena päivänä enemmän, ja Salessa joka päivä on maksanut yli euron kilo. Ainakin kaikki pussiperunat, en muista irtoperunoiden hintaa. Näistä vitosen lähikauppaostoksista ei tu

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa paistettuna. H

WFPB - Aamiainen ja päiväksi ruokaa - Kokkaukset helteellä

Päivän ruuat, kerralla ja tehokkaasti. Perunat kattilassa, riisi riisinkeittimessä. Katsotaan nyt vaikka yksi ideakooste, miten ainakin eräs aamiaisen laitto sujui kokokasvisruokavaliolla. Salaattiannos miniblenderissä, ja bataatti mikrossa. Otin näitä kuvia kun sattui olemaan muutaman päivän hellejakso, ja samalla vesiremontti ja kaikki. Kokkaamisesta ei meinannut tulla mitään, eikä mistään muustakaan. Otin kuitenkin nyt kuvia, ja laittelen ideoita ylös. Joka kerta pitää ihmetellä uudelleen ja uudelleen, mitä tänään söisi. Ja entiset hyvätkin ideat unohtuvat, ja taas pitää aloittaa alusta. Samalla tulee tarjouksia ja mainontaa ovista ja ikkunoista, ellei laita kieltoa toki, joissa kehutaan kaikkea valmista ja helppoa. Siihen houkutukseen sortumisen vaara on todellinen, silloin kun ei kerkiä miettiä mitään.  Kun oli siis hellettä, enkä viitsinyt yhtään ylimääräistä lämpöä höyryttää keittiössä. Riisinkeitin ja mikro ovat siitä käteviä, että eivät lämmitä mitään huoneiston aluetta enempä

WFPB - Peruna, makaroni ja vihreät pavut - Helppo startti kasvisruokiin

Reilusti ruokaa kolmesta pääraaka-aineesta. Lisäksi vesi ja mausteet.  Mittasin yhden kaikkia, tai jonkin tasamitan saadakseni reseptimäisen ohjeen. Jos sinulla sattuu vaikka olemaan eri vihannesta, tai jokin mauste puuttuu, niin eiköhän siitä ruoka tule. Vettäkin voi lisätä tarpeen mukaan. Ainesten määrät voi puolittaa, jos haluaa tehdä vähemmän. 1 kg perunaa 1,5 l vettä 400 g pussi makaronia 120-150 g vihreitä papuja 1-2 rkl tomaattisosetta 1 rkl suolatonta jauhelihamaustetta 1 tl kuivattua persiljaa 1 tl kuivattua oreganoa 1 tl kuivattua basilikaa 1/2 tl mustapippuria Mausteita tietysti myös maun mukaan. Omaan makuuni jauhelihamauste on melko pippurista jo valmiiksi.  Suolaa en lisännyt ruuanlaitossa. Tuli ihan toimiva ruoka ainakin vasta laitettuna. Kun lämmitin ruokaa myöhemmin, laitoin lurauksen ketsuppia ja ripottelin ravintohiivaa ja mustapippuria. Tästä tuli iso kattilallinen, tai ainakin itselleni riitti koko päiväksi ja ylikin. Riippuu varmaan monesta asiasta, kuten miten nä

Pullat - Rasvattomat, vegaaniset, vaivaamatta - WFPB

  Pullat ilman rasvaa, vegaanisesti ja vaivaamatta. Resepti, ohjeet ja kuvia tekovaiheista. Postauksen lopussa vinkit laskiaispullien tekoon ja terveellisempään kermavaahtovaihtoehtoon. Nämä tehdään siis ilman vaivaamista ja pyörittelemistä. Pullataikinapalanen työstetään piilottamalla taikinaa pullan alle taittelemalla ilmassa, käsissä. Ei siis pöytää vasten pyörittämällä, kuten usein olen nähnyt työstettävän. Pullat onnistuivat täydellisesti. Kunniaa en nyt ota. Koska tämän reseptin kehittely ylitti tämän hetkiset leipomistaitoni, joiden suhteen ollaan muutenkin menty pitkälti äärirajoilla, pyysin avuksi blogiin vierailijan: Äiti tuli leipomaan nämä pullat. Kiitos tuhannesti. Olisimmekin muuten saaneet odottaa seuraavaan alkupamaukseen asti pullareseptiä. Varsinkin reseptiä jolla saa kuohkeat, pehmeät, oikeat pullat. Tästä tuli 11 kpl pientä pullaa. Voit myös tehdä isompia pullia muutaman.  Ruokavalion kannalta: Pulliin laitettiin nyt hiivaleipävehnäjauhoja, vaikka tavallinen vehnäj

WFPB - Ruokaostokset 25 € - Kesäkuu 2 - Juhannus

Hyvää juhannusta! Joka juhannus olen perinteisesti laittanut nyt muutamana vuotena postauksen, eikä tämäkään vuosi ole poikkeus. (oho, viime vuonna en laittanutkaan, mutta sitä ennen...)Aatoksi vain ei ehtinyt. Aloitetaan siis ruokaostoksilla, ja siirrytään sen jälkeen kirjasuositukseen, sekä muihin kuulumisiin ja kuviin. Erityisesti ruokavalion sujuvuudesta tällä kertaa, osana juhannusmietteitä. = 5,60 € Pirkka perunat 1,39€/kg x 2 = 2,79 € Kurkku 2,79 €/kg x 0,358 kg x 2,79  €/kg = 1,00 €  Persilja 1,49 € Banaani n. 0,30 € Perunat ja kurkku K-Marketista, Persilja Salesta. Kipaisin viime lauantaina lähikaupat ja hain aamiaistarvikkeet. Näistä aamiaisidea blogipostauksena myöhemmin. = 2,72 € Erään toisen päivän aamiaistarvikkeet Lidlistä. Vilkaisin Finelistä että olisiko tässä jo koko päivän ruuat peräti, ja kyllähän näin oli. Makumieltymysten mukaan tarvitsee kaikkea lisää, mitä nyt puuroon ja perunoihin sitten laittaakin. Tässä on silti  jo hengissä selviämisen elementit, eli pääasi

Luukku 20 - Mysli - WFPB

Luukku 20, mysli. Mysli on luukussa kyllä, mutta ensin 1800-luvun tarjoilut kestikievarin tapaan. Yle Areenalta löytyi ohjelmasarja, Ruokamatka menneisyyteen.  Sarjan yhdessä jaksossa oli 1800-luvun kestikievari . Noin minuutin kohdalla Kallenaution kestikievarimuseon hoitaja Johanna Kallenautio listaa ruokalajit, joita kestikievarissa on ollut aikoinaan tarjolla.  Pöydällä oli: Perunaa possupaistia naurismuhennosta puolukkaa kokkelipiimää viiliä talkkunaa ruisleipää sekä jälkiruuaksi  lettuja ja vadelmahilloa Tein kattauksen jossa oli samat, mutta possunpaistin tilalle jakkihedelmää, joka ei ole eläinperäistä lihaa. Kokkelipiimän tilalle laitoin tofukokkelia, ks. resepti . Viilin tilalle soijajogurtti. Ainoa mikä ensin puuttui, oli talkkuna. Täysin vieras ruokaidea. Kävin siis ostamassa talkkunaa, ja selvitin mitä se on. Sen verran kuuluisa tietenkin Suomessa, että monelle lukijalle varmaan tuttu. Itse en ole muistaakseni ainakaan ikinä maistanut talkkunaa. Kiinnosti tietenkin, että o