Siirry pääsisältöön

WFPB - Kaurakeksit - Helppo, makea ja nopea - Välipalat ja eväät - Omenasoseesta

Kun pitäisi pian saada jotakin, muttei jaksa ryhtyä leipomaan mitään. Eikä halua liikakaloreita ja mössöjä, mutta haluaa silti jotakin?

Ei muuta, kuin taas banaanikeksit uuniin. 

Mutta entä jos ei ole banaaneitakaan? 

Tilalle laitetaan nyt omenasose. 

Tämä on juttu, mitä en ole tiennyt tai tajunnut. 

Olen yrittänyt rakennella keksejä jauhoista, taateleista, kaurahiutaleista ja käyttänyt omenasosetta rasvan tilalla. Tai välillä kananmunan tilalla. 

Hyviä keksejä on tullut tehtyä, ei siinä. Tai monesti ainakin riittävän hyviä.

Mutta ennen pitkää kiirus iskee, ja sitä vain haluaa iskeä ne lätyt pellille.


Siksipä nyt kaadetaankin vain se koko omenasosepurkki astiaan,.


..ja aletaan siitä tekemään. Perusainesosat ovat siis kaurahiutaleet ja omenasose. Muu on vain lisuketta.

Omenasosepurkki oli 350 grammaa sisällöltään.

Käytin nyt Tyrnävän höyryttämättömiä kaurahiutaleita. Voi käyttää mitä sattuu olemaan.



Itse olen nyt kehittänyt riippuvuuden noihin höyryttämättömiin. 

Ennen kuin olin sen kehittänyt, käytin ihan sujuvasti näitä tavallisia. 


Valitsen pienen määrän sattumia keksiin. 

Viimeaikaisia valintojani ovat olleet rusinat ja puolukat. 

Laitan ensin melko vähäisen määrän. 

Keksit eivät tahdo pysyä kasassa, jos ne ovat ihan täynnä rusinoita. 


Laitoin varalta lusikallisen sokeria ja vähän vaniljasokeria. En ole aina edes laittanut sokeria, eikä sitä mikään pakko ole laittaa. 

Kuvittelen vain, että sokeri paahtuu uunissa ja tekee kekseistä sitkeitä ja jotenkin oikeamman oloisia.

Halutessa välttää lisätyn sokerin, voi sulattaa taatelia kuumassa vedessä ja hienontaa kekseihin sitä.

Eipähän ole ainakaan prosessoitua sokeria sitten.


Kaurahiutaleita aletaan lisäämään pikku hiljaa ja sekoitetaan sitä mukaa.

Taikina on valmista sitten, kun voi ottaa sitä lusikkaan ja alkaa taputtelemaan pellille. Mitään tarkkoja määriä ei ole, koska eri hiutaleet toimivat eri tavoin. 

Mutta ainakaan ei kannata liian kuivaksi päästää taikinaa vaan katsoa, että se on tasapainoinen, eikä murene liikaa.

Näistä voi tehdä joko litteitä tai paksumpia. Kokeilemalla varmasti selviää se oma paras tyyli.


Kanelia voi käyttää taikinaan, tai sitten ripotella pinnalle. Tämä on ihan makuasia, haluaako laittaa.


Myös sokeria tai vaniljasokeria voi ripotella pinnalle. 

Pinnalla siitä on muutenkin eniten hyötyä, ja maistuu varmasti.

Jos rusinoita tai puolukoita osuu reunoille paljon, niitä kannattaa tässä vaiheessa siirrellä keskemmälle, tai noukkia liiat pois. 

Jos sattumat ovat reunoilla, ne voivat ottaa muuten liikaa väriä uunissa.


Keksit pidetään 200C -asteisessa uunissa noin 15-20 minuuttia, tai 180C-asteisessa ehkä noin 25 minuuttia. 

Kannattaa tietysti tarkistaa ajoittain, miltä ne näyttävät.

Jos reunoilla on jo vähän rapeutta ja ruskeaa, niin kyllä ne alkavat olla valmiita. 

Nämä eivät nouse eivätkä kupli mitenkään näyttävästi, joten pitää aina vähän arvioida.

Yhdestä purkillisesta omenasosetta tuli ihan tämä pellillinen täyteen.


Näin mustaksi jos pääsee reuna, niin alkaa olla jo hieman ikävää. Makuasioita toki.



Kannattaa muuten kääntää heti keksit lastalla, kun ottaa ne uunista. 

Näin keksien alapuolet eivät pääse vetistymään leivinpaperia vasten.



Vastapaistettuina tosi hyviä. Varsinkin jos on valmiiksi vähän hiuko päällä.

Suosittelen laittamaan jääkaappiin yöksi, koska varsinkin nämä omenasoseversiot alkoivat jotenkin vanhentua heti pöydällä, kun unohdin laittaa jääkaappiin.

Eli vaikka tuntuu, ettei raaski rapeita ja kivoja keksejä laittaa jääkaappiin, niin on se yleensä varminta.

Näitä voisi kuivata tietysti kokonaan, mutten ole siihen oikein vielä lähtenyt. Jos on vahingossa päässyt kuivahtamaan, niin on jäänyt kyllä syömättä. (Teessä kastaminen auttaa joskus.)



Voisi laittaa myös molempia, sekä banaania, että omenaa.

Banaaniversio saattaa olla hivenen ruokaisampi.

Running On Plants-kanavalla oli video, josta sain myös ideoita. En ole vain testannut vielä tehdä samalla tavalla.

Eli taikinasta voisi rakennella eräänlaisia proteiinipatukoitakin, ja sulattaa vaikka suklaaraitoja päälle. 

Kurpitsasosettakin voisi käyttää, mutten ole löytänyt sitä mistään kaupasta vielä. Bataattia voi kokeilla. 


Kylläpä näyttävät jostakin syystä kuivilta tässä kuvassa, vaikka muistaakseni olivat kyllä tosi hyviä.

Keksejä voisi muutenkin rakennella vaikka miten hienoja, ilman prosessoitua rasvaakin edelleen, mutta lisätä kaikkea pähkinää ja pähkinätahnoja, jos oma ruokavalio sallii. 

Mutta tämä on se, mihin aina päädyn, eli että sekoitan nuo perusainekset ja läiskäisen pellin uuniin.

Siihen se aina päätyy, vaikka maailmassa olisi mitä reseptejä. Mutta ei se mitään. Pääasia, että reseptejä löytyy sitten, kun tarpeeksi haluaa. 

Esimerkiksi tuolta alkoi heti löytymään, kun laitoin hakusanan "cookie". 
Keksiohjeita riittää kyllä. Kun joku vain leipoisi. 

Katso myös sitruunaiset omenasosemuffinssit, tai kakkuset ym.

Luumusose- ja omenasosekokeilut, näistä tuli paksumpia ja sitkeitä. Kehittämismahdollisuudet ovat olemassa. Näitäkin tein jonkin aikaa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Huhtikuu 2

Tällä viikolla ei tarvinnut perunaa, kun hain edellisten ostosten perunat vasta viime loppuviikosta. Ostin nyt bataattia vähän lisähöysteeksi. Ostokset noin 50 euroa. Siitä 16,5 euroa mustikoihin, kuten viimekin viikolla, joita en olisi tarvinnut ihan heti. Nostivat siis hieman normaalia viikkoruokasummaa, mutta eipä se mitään. Sitten ei tarvitse mustikoita miettiä enää joka kauppareissulla.  Olen tässä harkinnut, että tämän kuun vedän vähän löysemmin eli en pyri mihinkään alle 150 euroon.  Ihan sama mitä menee, kun olen nyt pitänyt kaapintyhjennysviikkoja, eli silloin syödään mitä on valmiina ja tyhjennellään vajaita paketteja. Vieläkin oikeastaan pystyy jatkamaan. Haen seuraavaksi mitä mieleen juolahtaa, mistä pidän ja mikä on in. Katson kilohintaa toki, ei siitä tavasta eroonkaan enää varmaan heti pääse. Tämä ei muutu edullisuutta etsivästä ruokablogista kalliin ruuan blogiksi. = 5,24 € Bataattia 2,025 kg x 2,59 €/kg  = 2,35 € Omena Jonagold 0,403 kg x 1,39 €/kg = 0,56 € Mandariini

WFPB - Ruokaostokset 55 €- Huhtikuu 1- Pääsiäinen

Pääsiäisen ruokaostokset ja muut. 55 euroa, ja lisäys maaliskuun ostoksiin.  Lopussa ruokasuunnitelmaa ja ideoita. = 13,59 € Luomu Ruisjauho 2,29 €/kg Luomu Täysjyvävehnäjauho 1,99 €/kg Kaurahiutale 0,99 x2 1,25 €/kg = 1,98   € Kidneypavut 2 x 0,69 € Mustapavut 0,75 € Tumma makaroni 4x 0,45/400g , 1,13 €/kg = 1,80 € 2kg Tyrnävän Jauhoinen peruna0,80 €/kg = 1,59 € Kotimaista yleisperuna 5 kg x 0,40 €/kg = 1,99 € Tärkkelyspitoisten osuus on kaikista tärkein, koska nämä ovat ruokia joilla jaksaa. = 5,3 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Kurkku 0,276 kg x 2,99 €/kg = 0,83 € Basilika 1,39 €  Porkkanat 1,29 e/kg = 6,93 € Luomu appelsiini x 2, 1,99 €/kg = 3,98 €  Luomu banaani 0,682 kg x 1,95 €/kg = 1,06 € Mandariini 1kg = 1,89 €  = 16,58 € Pakastemustikka 2 X 8,29 €/kg = 1,84 € Rainbow paseerattu tomaatti luomu 500g 0,92 € x2, 1,84 € /kg  = 5,24 € Saarioinen Mämmi 700g 4,27 €/kg = 2,99 €  Alpro No Sugars Soijajuoma   2,15 €/l Kuva vanhasta purkista mutta kuitenkin. Purkkimallistot kun muuttuu, p

WFPB - Ruokaostokset 35 € - Maaliskuu 4 - 95 €/kk

 35 euron ruokaostokset, Lidlistä ja Prismasta. Molempiin kauppoihin meni yli 15 euroa ja risat. = 7,25 € Yleisperuna 0,40 €/kg x 5 = 1,99 € Yleisperuna 0,80 €/kg x 2 = 1,59 € Bataatti 1,420 kg x 2,59 €/kg = 3,68 € = 2,7 € Luomu tofu natural 1, 35 x 2 , 6,75 €/kg = 10,92 € Punajuuri 1 kg = 1,29 € Nauris = 0,297 kg x 2,19 €/kg = 0,65 € Persilja 1,19€ x 3 =  3,57 € Kurkku 0,294 kg  x 2,79 € = 0,82 € Suippokaali 1,283 € x 2,29 €/kg = 3,49  Palsternakka 0,582 kg x 1,89 €/kg = 1,10 € Palsternakkaa perunamuusiin. = 3,49 € Lehtikaali 0,5 kg x 6,98 €/kg  = 7,5 € Luomu banaani 0,908 kg x 1,95 €/kg = 1,77 € Banaani 0,266  €x 1,55 € = 0,41 € Omena 0,604 kg x 1,09 € = 0,66 e Verigreippi 0,600 kg x 1,39 € = 0,63 € Appelsiini 0,954 kg x 1,39 €/kg = 1,33 € Mandariinipussi 1 kg x 2,70 €  = 2,44 € Grillausmauste ei lisättyä suolaa 0,35 kg x 24,29 €/kg = 0,85 € Mustapippurirouhe  0,65 kg x 24,46 €/kg = 1,59 € Siinä olivat ostokset maaliskuun viimeistä viikkoa varten. Mandariinipussissa on nyt jäljell

WFPB - Ruokaostokset 15 € - Maaliskuu 3

15 euroa. Entisiäkin jäljellä niin hain vain vihanneksia ja hedelmiä. Olen viikkomenussakin vasta puolessa välissä.  Jätin pari euroa varaa perunoille, joita vielä ei mahtunut jääkaappiin. 2-3 eurolla siis perunaa. = 6,86 € Porkkanat 1,29 €/ kg Kartanon salaatti 2 kpl 2 € Persilja 1,19 € Basilika 1,39 € Kurkku 3,29 €/kg x 0,302 kg = 0,99 € Lisäksi jäljellä on vielä nauris, muutama porkkana ja kaalta. Punajuuret keitettynä. = 4,38 € Luomu banaani 1,226 € x 1,95 €/kg = 2,39 € Veriappelsiini 1,5kg 1,33€/kg = 1,99 € Siinäpä ostokset, muuta ei tarvittu. Enkä olisi tarvinnut näitäkään. Tulikin niin kiireinen viikko, että puolet päivästä aina jossain ulkona rieskan ja banaanin turvin, sitten kun ehtii taas syömään niin kuluu vain joku pari rasiaa. Puurokin lykkää aina viikkosuunnitelman seuraavaa ruokaa puolella päivällä. Eilen vasta sain paistettua punajuuripihvit, jotka olivat viikkomenussa . Savutofuakin vielä jäljellä. Viikkomenu tuli sävellettyä tällä kertaa vähän työlääksi. Ei millään

Luukku 14 - Kaali - WFPB

Luukussa 14 on kaali. Kaali-ideoita ja kaalinkuvia on paljon, ja netistä löytyisi lisää ideoita joka päivä kokeiltavaksi. Joulukalenterin saisi täyteen pelkillä kaaliaiheilla. Tänään nyt ainakin kaalilaatikkoa ja kaalisalaatteja, ja muitakin vinkkejä. Kaalilaatikko n. 0,75 dl tai 1 dl ohrasuurimoita (Myllyn Paras esikypsytetty, rikottu) n. 1 dl soijarouhetta 300-400 g kaali n. 2 tl siirappia  pari porkkanaa 2 tl - 1 rkl kuivattua persiljaa 1/2 tai 1/4 tl jauhettua maustepippuria, tai kokonaisia 1 tl soijakastiketta halutessa Kaalilaatikossa oli nyt kaksi vaihetta, ensin paistoin ja keitin kattilassa aineksia vähän matkaa, sitten siirsin uuniin jatkamaan. Keitin siis eri kattilassa ensin ohraryynit vähässä vedessä. Laitoin myös soijarouhetta. Samaan aikaan paistoin kaalia ja porkkanoita eri kattilassa. Siten, etteivät aivan ruskistuneet, mutta pehmenivät ja muuttuivat läpikuultaviksi. Höyrytin niitä sen lisäksi kannen alla. Yhdistin sitten kaalit ohran kanssa samaan kattilaan, ja annoin

WFPB - Viikon menu - Maaliskuu 1 - Ruokasuunnitelma

Ruokasuunnitelma viikoksi. Kuusi kohtaa ruokaideoita, joista kohdassa 6 on puurot, leivät ja jälkkärit.  1. Riisi ja pavut Ensimmäisenä jotain, mihin voi laittaa basilikaa.  Kun tekee yhdenastian ruoan ,  riisin ja pavut, tai  riisin ja tomaattikastikkeen ja minkä tahansa vastaavan ruoan, jos ruoasta tulee mautonta, voi laittaa tuoreita basilikan lehtiä revittynä, niin ruoka muuttuukin tosi kivaksi elämykseksi. Basilikarisottoa teen joskus arborioriisistäkin. Kiva käyttää koko ruukku, tai miksei kaksikin ruukkua basilikaa. Perunaa kylkeen. Valmiiksi tein jo sekoitusta, missä on kaikenlaisia jyviä ja linssejä. Eniten riisiä. Tätä kun kaataa 1 mitta + 2 vettä, saa yhden astian ruoan valmistuksen haudutuspadassakin helposti aloitettua.  Omaa maustesekoitustakin kannattaa tehdä johonkin pieneen purkkiin. Käy myös pöytämausteena sitten. 2. Palsternakka-perunamuusi ja punajuuri-mustapapupihvit Palsternakasta on ideoita , ja nyt ruokalistalle niistä valikoitui palsternakka-perunamuusi. Pun

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

Luukku 22. - WFPB - Makaronilaatikko ja italiansalaatti

Tuli ehkä paras makaronilaatikko pitkiin aikoihin. Italiansalaattikin onnistui. Makaronilaatikko: 1 pussi/400 g tummaa makaronia 1 porkkana n.100g mustapapuja (n. alle puoli tölkillistä, valutettuja) vettä Mausteet: 1 rkl soijakastike 1/2 tl mustapippuri 1/4 tl maustepippuri 1/8 tl valkopippuri, tai ripaus loraus ketsuppia 200 C noin tunti Mustapippurimääräni, 1/2 teelusikallista, voi olla paljon jollekin. Tässä oli jonkin verran potkua nyt.  Ketsuppia lorahti siten, että huuhtelin lopun ketsuppipullon. En tiedä paljonko meni. Soijakastiketta 1 rkl voi olla paljon suolaa, mutta kannattaa maistella. Vettä meni jotain alle puolitoista litraa. Keitin vedenkeittimessä litran. Vielä ketsuppipullosta ja mukista lisää, ja että peittyy hyvin. Sekoitin mausteet ensin veteen mukissa, ja sekoitin vuokaan, että varmasti leviävät. Porkkanaraastetta näytti ensin olevan tosi paljon, mutta hyvin se sinne lopulta upposi. Paistoin 200C- asteisessa uunissa noin tunnin, ilman kantta. Noin tunnin päästä al

WFPB - Leipä - Täysjyväjauhot ja kaura

Tuoretta leipää. Tällä kertaa limppumallinen leipä.  Leipä: 3-4 dl vettä loraus siirappia esim 3 tl ripaus suolaa, maun mukaan, esim.1/4 tl 2 tl kuivahiivaa 2,5 dl pikakaurahiutaleita 1 dl ruisjauhoja n. 4 dl täysjyvävehnäjauhoja Lämpöiseen veteen kuivahiiva, ripaus suolaa ja sokeria/siirappia. Lisää kaurahiutaleet ja ruisjauho, sekoittele. Lisää täysjyvävehnäjauhoja niin, että syntyy paksu, puukauhalla vaivalloisesti sekoitettava taikina. Voit vaivata taikinaa metallisella tai puisella lusikalla. Leipään tulee suolaa maun mukaan, vähäsuolaisesti tai ei. Laitan myös yleensä lorauksen siirappia tai sokeria, koska se voi mahdollisesti auttaa kuivahiivaa heräämään paremmin. Pieni ripaus voi parantaa myös leivän maistuvuutta. Tämä taikina tarttuu käsiin, joten siksi mieluummin vaivaaminen lusikalla.  Vaivaamisen jälleen irrottele jauhojen avulla reunoilta ja ota taikinapallo käteen. Leipää voi muovailla ilmassakin vähän, taittelemalla ja sitten kerätä alapuolelle taikinaa. Voit laittaa suo

WFPB - Savutofulaatikko

Laatikko tai kiusaus savutofusta ja perunasta. Nesteenä voi käyttää pelkkää vettä. Kauramaitokin on kiva, jos haluaa valkoista kermaperunan näköistä. Tästä tuli vähän simppeliä, kun en laittanut mitään mausteita. Ainekset pilkotaan vuokaan, peitetään nesteellä.  Savutofulaatikko 2 l vuokaan 100 g savutofua perunaa vettä kauramaitoa, halutessa Pilko perunat ja savutofu vuokaan, peitä nesteellä. Paista uunissa n. 200 C kunnes valmistuu.  Keltaisen tai punaisen pussin perunoita.  Tästä määrästä ei montaa ateriaa tullut, mutta muuten melko täyttävää. Puolitan tofun per laatikko vain sen takia, että saan vähennettyä suolan määrää. Makuasioita, miten haluaa laittaa. Tässä oli nyt suolaa 1,7 g/ 100g. Lidlistä ostettu. Vedellä peittoon suurin piirtein. Olisi voinut enemmänkin antaa pinnan ruskettua, mutta otin nyt pois vain ajoissa. Jos haluaisi kermaisemman näköistä, voisi keittää perunoita ensin hetki kattilassa samalla hämmentäen, ja kaataa sitten vasta vuokaan vesineen, ja paistumaan. Hämm