Siirry pääsisältöön

WFPB - Kaurakeksit - Helppo, makea ja nopea - Välipalat ja eväät - Omenasoseesta

Kun pitäisi pian saada jotakin, muttei jaksa ryhtyä leipomaan mitään.

Eikä halua liikakaloreita ja mössöjä, mutta haluaa silti jotakin?

Ei muuta, kuin taas banaanikeksit uuniin. 

Mutta entä jos ei ole banaaneitakaan? 

Tilalle laitetaan nyt omenasose. 

Tämä on juttu, mitä en ole tiennyt tai tajunnut. 

Olen yrittänyt rakennella keksejä jauhoista, taateleista, kaurahiutaleista ja käyttänyt omenasosetta rasvan tilalla. Tai välillä kananmunan tilalla. 

Hyviä keksejä on tullut tehtyä, ei siinä. Tai monesti ainakin riittävän hyviä.

Mutta ennen pitkää kiirus iskee, ja sitä vain haluaa iskeä ne lätyt pellille.


Siksipä nyt kaadetaankin vain se koko omenasosepurkki astiaan,.


..ja aletaan siitä tekemään. Perusainesosat ovat siis kaurahiutaleet ja omenasose. Muu on vain lisuketta.

Omenasosepurkki oli 350 grammaa sisällöltään.

Käytin nyt Tyrnävän höyryttämättömiä kaurahiutaleita. Voi käyttää mitä sattuu olemaan.



Itse olen nyt kehittänyt riippuvuuden noihin höyryttämättömiin. 

Ennen kuin olin sen kehittänyt, käytin ihan sujuvasti näitä tavallisia. 


Valitsen pienen määrän sattumia keksiin. 

Viimeaikaisia valintojani ovat olleet rusinat ja puolukat. 

Laitan ensin melko vähäisen määrän. 

Keksit eivät tahdo pysyä kasassa, jos ne ovat ihan täynnä rusinoita. 


Laitoin varalta lusikallisen sokeria ja vähän vaniljasokeria. En ole aina edes laittanut sokeria, eikä sitä mikään pakko ole laittaa. 

Kuvittelen vain, että sokeri paahtuu uunissa ja tekee kekseistä sitkeitä ja jotenkin oikeamman oloisia.

Halutessa välttää lisätyn sokerin, voi sulattaa taatelia kuumassa vedessä ja hienontaa kekseihin sitä.

Eipähän ole ainakaan prosessoitua sokeria sitten.


Kaurahiutaleita aletaan lisäämään pikku hiljaa ja sekoitetaan sitä mukaa.

Taikina on valmista sitten, kun voi ottaa sitä lusikkaan ja alkaa taputtelemaan pellille. Mitään tarkkoja määriä ei ole, koska eri hiutaleet toimivat eri tavoin. 

Mutta ainakaan ei kannata liian kuivaksi päästää taikinaa vaan katsoa, että se on tasapainoinen, eikä murene liikaa.

Näistä voi tehdä joko litteitä tai paksumpia. Kokeilemalla varmasti selviää se oma paras tyyli.


Kanelia voi käyttää taikinaan, tai sitten ripotella pinnalle. Tämä on ihan makuasia, haluaako laittaa.


Myös sokeria tai vaniljasokeria voi ripotella pinnalle. 

Pinnalla siitä on muutenkin eniten hyötyä, ja maistuu varmasti.

Jos rusinoita tai puolukoita osuu reunoille paljon, niitä kannattaa tässä vaiheessa siirrellä keskemmälle, tai noukkia liiat pois. 

Jos sattumat ovat reunoilla, ne voivat ottaa muuten liikaa väriä uunissa.


Keksit pidetään 200C -asteisessa uunissa noin 15-20 minuuttia, tai 180C-asteisessa ehkä noin 25 minuuttia. 

Kannattaa tietysti tarkistaa ajoittain, miltä ne näyttävät.

Jos reunoilla on jo vähän rapeutta ja ruskeaa, niin kyllä ne alkavat olla valmiita. 

Nämä eivät nouse eivätkä kupli mitenkään näyttävästi, joten pitää aina vähän arvioida.

Yhdestä purkillisesta omenasosetta tuli ihan tämä pellillinen täyteen.


Näin mustaksi jos pääsee reuna, niin alkaa olla jo hieman ikävää. Makuasioita toki.



Kannattaa muuten kääntää heti keksit lastalla, kun ottaa ne uunista. 

Näin keksien alapuolet eivät pääse vetistymään leivinpaperia vasten.



Vastapaistettuina tosi hyviä. Varsinkin jos on valmiiksi vähän hiuko päällä.

Suosittelen laittamaan jääkaappiin yöksi, koska varsinkin nämä omenasoseversiot alkoivat jotenkin vanhentua heti pöydällä, kun unohdin laittaa jääkaappiin.

Eli vaikka tuntuu, ettei raaski rapeita ja kivoja keksejä laittaa jääkaappiin, niin on se yleensä varminta.

Näitä voisi kuivata tietysti kokonaan, mutten ole siihen oikein vielä lähtenyt. Jos on vahingossa päässyt kuivahtamaan, niin on jäänyt kyllä syömättä. (Teessä kastaminen auttaa joskus.)



Voisi laittaa myös molempia, sekä banaania, että omenaa.

Banaaniversio saattaa olla hivenen ruokaisampi.

Running On Plants-kanavalla oli video, josta sain myös ideoita. En ole vain testannut vielä tehdä samalla tavalla.

Eli taikinasta voisi rakennella eräänlaisia proteiinipatukoitakin, ja sulattaa vaikka suklaaraitoja päälle. 

Kurpitsasosettakin voisi käyttää, mutten ole löytänyt sitä mistään kaupasta vielä. Bataattia voi kokeilla. 


Kylläpä näyttävät jostakin syystä kuivilta tässä kuvassa, vaikka muistaakseni olivat kyllä tosi hyviä.

Keksejä voisi muutenkin rakennella vaikka miten hienoja, ilman prosessoitua rasvaakin edelleen, mutta lisätä kaikkea pähkinää ja pähkinätahnoja, jos oma ruokavalio sallii. 

Mutta tämä on se, mihin aina päädyn, eli että sekoitan nuo perusainekset ja läiskäisen pellin uuniin.

Siihen se aina päätyy, vaikka maailmassa olisi mitä reseptejä. Mutta ei se mitään. Pääasia, että reseptejä löytyy sitten, kun tarpeeksi haluaa. 

Esimerkiksi tuolta alkoi heti löytymään, kun laitoin hakusanan "cookie". 

Keksiohjeita riittää kyllä. Kun joku vain leipoisi. 


Luumusose- ja omenasosekokeilut, näistä tuli paksumpia ja sitkeitä. Kehittämismahdollisuudet ovat olemassa. Näitäkin tein jonkin aikaa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Viikon ruokaostokset - Toukokuu vko 2. 30 €

Toukokuun toisen viikon ruokaostokset. 29.96 € eli kolme kymppiä. Salesta n. 16 €.  N. 3,5 kg perunaa Etikka on samalla siivousaine, mutta laitetaan nyt. Kauramaitopurkki maksoi 2,15 €. Hieman hinta noussut. Ei ihan kokokasvisruokaakaan, joten voisi ottaa tilalle vaikkapa ruukkuyrtin. Tai salaattipussin. Mutta kyllä nyt oli kiva tehdä kaura-aterioita.  Kaali, kurkku ja kesäkurpitsa. Melkein kaksi ja puoli kiloa. Yhteensä vitosen. Kurkku on aina kiire syödä pois, ettei se ala mennä keltaiseksi ja mauttomaksi. Pätkin siitä aina loput keittoihin ja muihin ruokiin. Kesäkurpitsa säilyy melko hyvin jääkaapissa. Vaan enpä näitä säilytettäväksi nyt ostanut. Perunaostoksia. Tällä viikolla yhteensä 7,8 kg perunaa, 7,62 €. Vielä on vajaa pussi jäljellä. Multaperunat 0,85 €/kg, pussiperunat 1,10 €/kg Käväisin Prismassakin mutkan. Ostin nämä ensi viikkoa varten. 5.13 €. Lisäksi äiti toi pari kiloa riisiä, joka ei kuulemma mene.  Muuton takia yritän ostaa mahdollisimman vähän. Pakkasessa on kastikep

WFPB - Maustaminen osa 4. - Happamuus

Mausteista jatketaan.  Viimeksi oli osa 3. Yrttejä ja tulisuutta .  Nyt katsotaan happamia ja kirpeitä lisämakuja ruuassa. Riippuu ruuasta, mistä kasvista tai aineesta happamuus mieluiten haetaan. Sitruuna antaa happamuuden lisäksi C-vitamiinia, ellei sitä kuumenneta liikaa. Jos ruokalautasellinen tuntuu kaipaavan suolaa, niin joskus sen sijaan auttaakin sitruuna. Ihan kaikkeen sitruuna ei sovi.  Ei siitä kauaa ole, kun jonkin risoton tai keiton päälle pirskautin hieman liikaa sitruunaa, ja sitten se ei maistunut millekään muulle.  Toiset keitot sitruuna kruunaa ihan täydellisesti. Puhun nyt vain omasta kokemuksesta, mutta sitruunavettä juodessani alkaa melkein jo samana päivänä vihloa hampaita.  Kun lisään sitruunaa sinne tänne vähän, ei tuntuisi vaikuttavan niin paljoa hampaisiin. Sitruuna raikastaa salaatit ja höyrytetyt kasvikset.  Happamuuden takia myös marjat ovat usein kiva lisä lautasen reunalle tai salaatteihin. Happamuushan niissäkin on. Ruokaan harvemmin sekoitan marjoja, en

WFPB - Maustaminen, osa 3. - Yrttejä ja tulisuutta

Tämä on hieman pidempi juttu nyt, maustamisesta. Laadukkaan ruoan ystävät ja kulinaristisesti valveutuneet tietävät, että mausteethan jauhetaan mieluiten morttelissa kokonaisista pippureista ja siemenistä. Kasvatetaan yrttejä itse, ja jokainen päivä on tuore raikas salaatti pöydässä. Vinha perä tässä, koska avattu mauste ja kasvi väljähtyy nopeampaa, kuin omassa luontaisessa muodossaan oleva. Ruuanlaitossa käytetään ihanteellisesti paljon tuoreita yrttejä.  Mieluiten ostetaan aina kokonaisena ja tuoreena kaikki, mitä vain saa. Se asenne on hyvä  kun haluaa tehdä hyvää ruokaa. Varsinkin asioiden syömistä kokonaisena ja tuoreena tuetaan tässä kokokasvisruokavaliossa.  Tuoreus ja raaka-aineiden laatu on hyvä ajatus myös sen kannalta,kun haluaa vähentää suolan ja sokerin käyttöä omassa ruokavaliossa. Niitä ei ehkä tarvita niin paljon, kun ruoka on hyvää muutenkin. Samalla myös on tarkoitus totuttaa makuaisti vähempiin kemikaaleihin, ja maistamaan ruuan aidot maut. Tässä ruokavaliossa ei se

WFPB - Kaurakeksit luumusoseesta ja omenasoseesta

Kevyttä herkkua, ilman rasvaa. Vähäsokerisesti. Kokeilin luumusosetta rasvan tai kanamunan korvikkeena. puolikas ylikypsä banaani muusattuna 1 dl luumusosetta 1 dl kaurajauhoja 2 dl kaurahiutaleita 180 C uunissa toiseksi ylimmällä tasolla n. 20 minuuttia.  Ripottelin kaurahiutaleita lisää, kunnes sain kekseihin sopivan koostumuksen. Laitoin yhdet ruokalusikalliset puolukoita ja rusinoita, mutta ne olivatkin sitten valmiissa kekseissä melko kirpeitä. Yleensä toimivat banaanikekseissä hyvin. Ihan pieni ripaus suolaa, kaksi teelusikallista sokeria ja teelusikalliset kanelia ja vaniljasokeria. Rriippuu siitäkin, miten makeaan on tottunut, voi laittaa enemmän tai vähemmän sokeria. Näyttävät tosi pieniltä, mutta yritin tehdä reilun kokoisia keksejä. Ripottelin päälle vähän kanelia ja vaniljasokeria vielä ennen uuniin laittamista. 180 C ja 20 minuuttia. Olivat vähän ottaneet väriä, paistuneet siis kullanruskeiksi.  Alapuolelta katsottuna olivat hieman ruskistuneet. Käänsin ne ympäri, etteivät

WFPB - Piirakkapohja pula-ajan tapaan - Suolainen täyte

Piirakkapohjalle löytyi mainio sapluuna "Pula-ajan ruokaohjeita" - nimisestä kirjasta, Marttaliiton kirjasia N:o 22, 6.painos, vuodelta 1946, näköispainos vuodelta 1997, Marttaliitto ry, kirjoittaja Saimi Latonen. Ohjeen nimi oli "Omenapiirakka", ja se löytyi sivulta 10. Resepti vaikutti  käyvän sekä suolaisiin että makeisiin. Ohueksi kaulittuna taikina toimii myös pasteijoiksi leivottuna.  Vegaaninen tämä oli jo valmiiksi, ja vieläpä ilman taikinaan lisättyä rasvaa. Joulutortut saa kun tekee hiivaleipävehnäjauhoihin, kokonaisten keitettyjen perunoiden kera.  Uusin: Pasteijat +tortut Ainekset menivät näin: 200 g keitettyjä perunoita 4 tl. etikkaa 1/2 tl. suolaa 2 tl. leivinjauhetta tai 2 tl. soodaa jauhoja Vaikka ohjeessa puhuttiinkin keitetyistä perunoista, käytin silti veteen tehtyä perunamuusia. Sitä sattui olemaan valmiina.  Pohjasta voi tulla ominaisuuksiltaan erilainen, käyttäessä keitettyjä perunoita kuten neuvottiin.  Ei se varmaankaan kauas poikkea näinkä

Luukku 22. - WFPB - Makaronilaatikko ja italiansalaatti

Tuli ehkä paras makaronilaatikko pitkiin aikoihin. Italiansalaattikin onnistui. Makaronilaatikko: 1 pussi/400 g tummaa makaronia 1 porkkana n.100g mustapapuja (n. alle puoli tölkillistä, valutettuja) vettä Mausteet: 1 rkl soijakastike 1/2 tl mustapippuri 1/4 tl maustepippuri 1/8 tl valkopippuri, tai ripaus loraus ketsuppia 200 C noin tunti Mustapippurimääräni, 1/2 teelusikallista, voi olla paljon jollekin. Tässä oli jonkin verran potkua nyt.  Ketsuppia lorahti siten, että huuhtelin lopun ketsuppipullon. En tiedä paljonko meni. Soijakastiketta 1 rkl voi olla paljon suolaa, mutta kannattaa maistella. Vettä meni jotain alle puolitoista litraa. Keitin vedenkeittimessä litran. Vielä ketsuppipullosta ja mukista lisää, ja että peittyy hyvin. Sekoitin mausteet ensin veteen mukissa, ja sekoitin vuokaan, että varmasti leviävät. Porkkanaraastetta näytti ensin olevan tosi paljon, mutta hyvin se sinne lopulta upposi. Paistoin 200C- asteisessa uunissa noin tunnin, ilman kantta. Noin tunnin päästä al

WFPB - Ruokaostokset - Juhlapostaus - Mausteet osa 1., ruuanlaiton opettelu, koirat, blogi - Vappu -22

Nyt huhtikuun ruokaostokset.  Juhlaostokset, koska tässä kuussa tuli vuosi täyteen blogin pitämistä aktiivisesti. Laskin kuiteista, että meni 77 euroa ja hilut. Jos tuorekurkun ja pari omenaa haen, voi tulla 80 euroa täyteen. Pari kertaa olen käynyt marketissa kaupunkireissulla, mutta enimmäkseen nämä ostokset ovat lähikaupoista. Suunnittelen muuttoa, ja yritän syödä pakastimet tyhjäksi.  Katsotaan ensin ruokaostokset.  Sitten lopuksi muuta juttua koirista, blogin tekemisestä ja maustamisen opettelusta.  Kerron myös ehdotukseni vapun menyysta.  Ruokaostokset huhtikuussa 2022 Perunaostoksia Prismasta, huhtikuussa, 11 kg ja 800g. 8,39€ Kahdeksan perunanhakureissua lähikauppaan.  Noin 28 kiloa perunoita huhtikuussa. Onneksi en kaikkia syönyt yksin.  En ole erotellut tästä koirien perunoita. N. 26 euroa. 4 kiloa porkkanoita, kilo punajuuria. Punakaali, lanttu ja kaali. 9,13 €. Kurkkuja mukaan aina perunanhakureissulla. 2,5 € Hedelmät tekivät yhteensä huhtikuussa 10,88 € Veriappelsiineja my

WFPB - Ruokaostokset 32 € - Toukokuu vko 1 - Kokkailut - Äitienpäivä

Viikon ruokaostokset, ja viikon kokkailuita. Ideat myös äitienpäivään. Hedelmiä vappupöytään Salesta. Perunoita. Perunoita, punajuuria ja kurkku 4.50 € Porkkanat piti hakea K-marketista asti. Kelit olleet vähän huonoja, joten ei ole montaa hupikävelyä sinne hotsittanut tehdä. Kerran kävin, ja sattuikin olemaan omenatarjous, 0,50 €/kilo.  Kauramaitopurkin muistin ostaa, mutta se soijajogurttihan unohtui.  Olisin halunnut tehdä italiansalaattia, mutta en sitten kaupassa enää muistanutkaan. Loppuviikosta alkoi olla ongelma, että mitä vihannesta söisi. Pakastimessa on vielä jotain, mutta oli taas haettava kaali, että saa tuorettakin pöytään. Punajuurien, porkkanoiden ja omenoiden kanssa kaalista tulee monta asiaa halvalla. Kesäkurpitsakin olisi nyt ollut melko edullista. Yhteensä meni 32, 38 €. Kokkailut: Punajuuria ja kaalta keitin, ja maustoin. Tähän keitokseen käyvät myös porkkanat ja omenat. Säilykepaprikat toimivat myös tosi hyvin. rouhittu mustapippuri jauhettu inkivääri jauhettu kur