Tämä keitto vie kauas Suomen historiaan, muttei liian kauas, ei ainakaan aikaan ennen perunan tuomista Suomeen.
Lanttu on ollut käsittääkseni Suomessa ihmisten perusruokaa, tai nauris.
Yrttejä ripottelin jo tässä vaiheessa myös.
Perunanpalat lanttujen ja porkkanoiden kiehuttua n. 10 minuuttia.
Annoin keiton kiehua vielä 15-20 minuuttia, tai kunnes perunat olivat kypsiä. Lisäilin myös maustekastikkeita maun mukaan. Pari ruokalusikallista ketsuppia ja tarvittaessa soijakastiketta. Miksei sinappiakin.
Lanttuhan on kaalin ja nauriin risteytys, joten se on melkoinen aromi- terveellisyys- ja vitamiinipesä.
Viime postauksessa kerroin kiireiden pukkaavan päälle.
Tämä voisi olla muillekin kiireisille sopiva keitto, sillä tähän ei tule kuin kolme ainesosaa ja mausteet. Tai neljä, jos lasketaan vesikin ainesosaksi.
Peruna, porkkana ja lanttu. Määrät voi sopeuttaa omiin tarpeisiin. Itse laitoin esimerkiksi kilon perunaa, ja alle 500 grammaa lanttua ja porkkanaa, kumpaakin.
Niistä tuli jo melkoinen keitto lusikoitavaksi, ja vähempikin voi riittää.
Pilkkomisen voi hoitaa siitä, mistä aita on matalin.
Itse jätän isoksi niin, että oikein tietää mitä lusikassa milloinkin on. Tuoreiden syksyn juuresten maut erottuvat hienosti.
Kokonaiset pippurit luovuttavat makuaan keittoon pikkuhiljaa. Tulisen kokemuksen saa puremalla pippurit syödessä.
Voi käyttää joko jauhettuja tai kokonaisia.
Keiton ainekset:
- peruna
- lanttu
- porkkana
- vettä
- mustapippurit
- maustepippurit
- kuivattu persilja 1-2 rkl, tai maun mukaan
- kuivattu tilli 1tl - 1 rkl, tai maun mukaan
- soijakastike, 1 tl. Voi jättää poiskin
- ketsuppi, halutessa
- tomaattisose
Mausteita maun mukaan.
Kasvit voi kuoria halutessaan
Itse kuorin vähintään lantun.
Perunan ja porkkanan kuoriminen riippuu siitä, millaisia kuoret ovat.
Ensimmäisenä paloitellut lantut ja porkkanat, pippureiden kera.
Saavat kiehumisaikaa noin 10 minuutin verran ennen perunoiden lisäämistä.
Annoin keiton kiehua vielä 15-20 minuuttia, tai kunnes perunat olivat kypsiä. Lisäilin myös maustekastikkeita maun mukaan. Pari ruokalusikallista ketsuppia ja tarvittaessa soijakastiketta. Miksei sinappiakin.
Tomaattisosetta ruutasin tuubista myös niin, että sain keiton värjättyä punertavaksi.
Kannattaa hakata ja sekoittaa keittoa, jotta perunoista hajoaa tärkkelystä liemeen.
Ei tähän tarvittaisi kuin muutama pala peltileipää, jotain vihannesta ja puuroa, niin monet arvot varmasti tulisivat täyteen.
Eipä aikaakaan, kun keitto oli valmista.
Tästä tuli kiva päivän keitto, jonka sai melkein syötyäkin iltaan mennessä. Sehän riippuu aina määristä.
Haluan yleensä pitää tämän pienehkönä "päivän keittona" nimenomaan, koska siten ei ehdi kyllästyä.
Puolukoita keittolautasen reunalle.
Näin oli taas koossa päivän ravintopyörylä: Vihannekset, juurekset, marjat ja etenkin energianlähde eli tärkkelys. Keittoon voi laittaa papuja ja soijarouhettakin, jos haluaa.
Tästä tuli kiva päivän keitto, jonka sai melkein syötyäkin iltaan mennessä. Sehän riippuu aina määristä.
Haluan yleensä pitää tämän pienehkönä "päivän keittona" nimenomaan, koska siten ei ehdi kyllästyä.
Keitto on kuitenkin niin helppo kyhätä kasaan vaikka joka päivä, eri variaatioin ja juureksin. En halua lyödä mahdollisuuksiani liikaa lukkoon keittämällä liian suuria määriä.
Ruokatermarissakin tätä on hyvä kanniskella tarpeen vaatiessa. Keitto lämmittää syyskylmällä mukavasti.
Päivän vihannesmäärää lisäämässä minulla oli tässä keitettyä punakaalta, jossa oli paprikasäilykettä ja mausteita.
Puolukoita keittolautasen reunalle.
Näin oli taas koossa päivän ravintopyörylä: Vihannekset, juurekset, marjat ja etenkin energianlähde eli tärkkelys. Keittoon voi laittaa papuja ja soijarouhettakin, jos haluaa.
Laitoin Fineliin tämän keiton aineksia, selvittääkseni millä tasolla ollaan ravitsemuksellisesti noin suurin piirtein.
Määriä laitoin vain suuntaa antavasti. Tomaattisose näemmä unohtui.
Soijakastikkeen jätin listalta pois, kun huomasin sen nostavan suolanmäärät jo kohti suositusta.
Parilla ruokalusikallisella se meni jopa ylikin. Ketsuppi vielä näyttäisi menevän ihan okei.
Kilokalorien tullessa täyteen, tulee varmasti moni muukin asia perässä.
Ja mitä kaikkea hedelmää ja muuta sitä päivän aikana voikaan syödä, eikä niitä kaikkia tule kirjoitettua.
Jodi, B12 ja D3 otetaan lisäravinteena. D3 auringosta jos mahdollista.
Jokainen ruoka ei tietystikään täytä kaikkia tarpeita.
Sen verran hyvältä keitto näyttää kuitenkin ettei huoleta, vaikka olisi ruokana useinkin.
Nälkä voi tulla illasta, ellei kehitä jotain leipää kyytipojaksi.
Ajan salliessa voi sitten syödä jämäkämmät ja vähemmän nestepitoiset ateriat. Muutenhan alkaa tulla niin nälkä, että saattaa jo yöunet kärsiä.
Tässäpä tämä keitto.
Keiton kanssa leipää:
- Peltileipä, ruista ja grahamia
- Helpot perunarieskat keitetyistä perunoista. Rieskoja ei tarvitse nostaa hiivalla.
Muita keittoja:
Kommentit
Lähetä kommentti