Siirry pääsisältöön

WFPB - Härkäpapujen keittäminen

Keitin härkäpapuja. Katsotaan kuvat pavuista ja työvaiheista.


Keitto-ohje oli pussissa, liotettuna 30 minuuttia, ja suoraan pussista 50 min.


Karviaisten tilan VOIMA - PAPU. 500 g. https://karviaistentila.fi/tuotteet/voima-papu-harkapapu-kokonainen-gluteeniton/



Kaadoin siivilään ja tarkastelin, ja pavut vaikuttivat puhtailta.
Härkäpavuista tulee mieleen vaikka kaulakoru. Oli pakko ihastella hetki näitä papuja. Jokainen papu oli yksilöllisen näköinen. 


Laitoin pavut viiden litran kattilaan, se on isoin kattilani. Liotan ja keitän pavut aina mahdollisimman runsaassa vedessä. Täytinkin kattilan melkein kokonaan kylmällä vedellä.

Lisätieto löytyi että pitäisikin liottaa lasi- tai muoviastiassa, koska metallissa kovettuvat puumaisiksi. https://www.makelanluomutila.fi/shop/product/harkapapu-10-kg-luomu

Vaikka olisi mahdollista keittää nämä hetikin, päätin liottaa pavut.

Hyvä vinkki on että jos laittaa kellonajan ja päivämäärän milloin on laitettu likoamaan, ei tarvitse olla myöhemmin epävarma ovatko ne lionneet jo. Tai jos on monta henkilöä ja joku toinen tuleekin kotiin ja löytää pavut, tietää heti kannattaako napsauttaa levy päälle, tai vaihtaa vesi jos ei ehdikään keittää heti. 

Härkäpavuissahan liotusaika ei ole kovin tärkeä sinänsä, koska keittoaika liottamattakin oli vain tunnin.



 Iltaan mennessä pavut olivat turvonneet vedessä hyvin. Laitoin kiehumaan liotusvedessään. Lisätieto taas  Että pitäisikin kaataa liotusvesi pois? Hitaastipa se tieto tänne ehtii kun olen jo ehtinyt syödä pavut. Mutta ei se mitään, kerran siinä ostamassani pussissa ei lukenut näitä, (tai en ole käynyt Specsaversilla tarpeeksi?) niin minkäpä sille mahtaa. Pavut on jo syöty, ja ei käynyt kuinkaan.
Ja ryöppäyskin vielä. No, ohjeita on monenlaisia, koskeeko se vain luomupapuja? Tämä tarkoittaa sitä että tietenkin asiat joutuu tarkistamaan aina, varsinkin jos ei ala onnistua. 


Annoin kiehua ensin aika lujaa, kannen voi laittaa päälle jos saa pysymään auki. Vesihän kiehuu yli helposti, jos kansi on päällä. Kiehumisajan mittasin alkamaan kun vesi kiehui, siitä hetkestä puoli tuntia ajastusta.

Pienensin levyn asetuksen suunnilleen keskilämmölle kun näytti, että kiehuminen on hyvässä käynnissä.

Usein pavuista sanotaan netissä ym. että keitä miedolla lämmöllä, mutta itse olen huomannut että jos antaa kiehua reilusti niin voi olla varmempi, että ne kypsyvät yhtä aikaa ja tulevat valmiiksikin nopeasti. Jos kituuttaa levyä jollain ykkösellä ja kakkosella, niin homma tuntuu hitaalta ja koko ajan itselläni ainakin jäytää pelko, että mitä jos raakojen papujen luontaisesti sisältämä myrkky ei edes haihdu pois, osa pavuista kiertää pinnassa kädenlämmössä kun ei vesi kiehu kunnolla. Pavuthan kuitenkin pitää olla aina kypsiä kun ne syödään.

Välillä on hyvä sekoittaa, ettei pohjalle keräänny papuja kiinni. Ja jotta jokainen papu saa kuumaa ja kypsyy varmasti.

Vedenkeittimessä voi olla valmiina kuumaa vettä, jos vaikka haihtuu liikaa ja pitää lisätä.

Kun puoli tuntia kiehumisaikaa tuli täyteen, otin kauhalla siivilään muutaman, ja jäähdytin vesihanan alla. Testasin kypsyyden puristamalla papuja lyttyyn ja maistamalla. Ihan ok, nämähän ovat eri kovuisia vähän sieltä täältä, joistakin irtoaa kuori helpommin.

30 minuutin jälleen yksikään testipapu ei enää ollut raaka. Kuten usein papujen kanssa, annoin silti varmuuden vuoksi kiehua 10 minuuttia ylimääräistäkin. Tärkeämpää kuin saada kiinteitä papuja, oli nyt että ne varmasti ovat valmiita. Asian voi varmistaa myös siten, että lisää ruokiin aina keittoajan alkuvaiheessa, saavat sitäkin kautta lisää keittoaikaa.

Eivät nämä mössöksi menneet kuitenkaan.


Kattilaan mahtui lisätä kylmää vettä. Pysäytin kiehumisen ja kattilaa oli turvallisempi siirrellä.


Kaadoin vettä pois niin paljon kuin mahdollista. Siivilän päällä, ettei papuja mene altaaseen. Vesihanan alla lorotin sitten kylmää vettä papujen päälle, kaadoin aina pois. Huuhtelin kunnes vaahtoa ei enää paljoa muodostunut.


Kaadoin pavut isoon siivilään, huuhtaisin vielä siinäkin ja jätin hetkeksi valumaan kuivemmaksi.



Isoon vahvaan pakastuspussiin kaikki pavut, litistys ja ilmat pois, sulkijalla kiinni. Sama pussinsulkija on kätevä myös kattilan kannen välissä estämään sulkeutumisen.

Tämä pussi oli nimeltään leipäpakastuspussi tms, en muista tarkkaa merkkiä. Minimanista ostin. Ei myyty rullassa vaan litteänä. On muissakin kaupoissa, rullassa tai ei, ja merkkikohtaisesti vaihtelee miten leveitä vahvat pakastepussit ovat. Mitä leveämpi, sen helpompi kaataa siivilästä pavut pussiin. Muuten tarvitsee jonkin kauhan tai muun, millä saa pavut pussitettua.

Tarkista että pussi on varmasti saumoista ehyt. Tai kaada ison maljan päällä, jotta kun pussi pettää eivät pavut ole maassa.




 Yli 1,2 kg papua tuli 500g pussillisesta.

Laitoin pakkaseen jäätymään, ja myöhemmin koputtelin yhteen jäätyneet pavut erilleen puisella pottunuijalla. Mahtui paremmin sulloa ne mille pakastimen hyllylle haluaa.

Siinäpä oli härkäpapujen keittäminen. Sopivat moneen ruokaan: keittoihin, patoihin, risottoihin, pastoihin, tortilloihin ja kasvispihveihin. Myös aamupuuroa jäähdyttämään ja koristamaan, marjojen kera.

Muutama resepti mihin kokeilin jo laittaa:

Kommentit

  1. Kiitos vinkeistä! Olin juuri kirjoittamassa että eikö liotusvesi pitäisi vaihtaa uuteen veteen ennen keittämistä, kun huomasin että olit tehnyt lisäyksen asiasta. En tiedä, itse olen aina kaatanut pois papujen ja herneiden liotusveden, mutta ehkä se onkin turhaa? Jos ne on näitä varmuuden vuoksi -ohjeita herkkävatsaisia ja papuihin tottumattomia varten? Ja jos siinä liotusveden mukana menee sitten hukkaan hyviä ravintoaineita ja makua?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista ja hyvä että olit tarttumassa huomioon, kun näit epäloogisuuden. Sattumalta ehdin korjata, ja se oli onnenkantamoinen että päädyin edes lukemaan niitä ohjeita uusiksi, oletin tietenkin että kaikki mitä asiasta on tiedettävissä, on jo kerrottu pussin kyljessä. Ja saattaa ollakin, että ovat jättäneet pois turhia? ohjeita, että ihminen saa ne pavut keitettyä ensin. Kuten itsekin sain keitettyä, enkä ehtinyt tehdä asiasta vielä monimutkaisempaa. Koska olisin kerännyt sitä dataa niin kauan, että kaikki on mietitty.
      Tämä sama liotusveden poiskaatamisjuttu toistuu, aina mietin sitä samaa että pitikö se nyt kaataa pois, vai eikö.
      Jossain vanhemmassa keittokirjassa taisi olla viimeksi, että tavallisten ruokaherneiden vettä ei tarvinnut kaataa. Kerran selvittelin ohrapuuron keittoa, ja siinäkin löytyi kaksi koulukuntaa, ohranjyvät liotettiin puuroa varten, ja niidenkin liotusvesi piti kaataa pois jostain syystä. Toisinaan ei.
      Pistää kyllä ihmettelemään. Aloin sitten miettiä sellaista ihmistä joka kantaa vetensä kaivolta ja elää vuotta 1600 tai 1930..lähteekö hakemaan uusia vesiä kaadettuaan liotusvedet pois? Kai ne liotusvedet jonnekin laitetaan. Papujen keitto on veden lorotuksen juhlapäivä, ainakin jos vielä huuhdellaan täydellisesti jokaisessa vaiheessa. Tärkein vaihe lienee, että ne vaahdot huuhtelee valmiista pavuista, se tuntuisi ainakin selvältä. Sitten kun katsoo tölkkipapuja, niin eikö nekin ole keittovedessään. Entäs niiden liotus? Poistuuko myrkyt painekeittimessä vai mikä on prosessi teollisessa vs. kotona?
      Olen alkanut tehdä niin että olipa minulla likoamassa melkein mikä vaan, ohra, herne, papu, niin laitan liotusvedessään kiehumaan. Se vesihän on jo huoneenlämpöistäkin, kun taas hanasta ottaisi kylmempää ja sen lämmittäminen veisi enemmän sähköä. Hanastahan ei saa ottaa kuumaa vettä ruokiin. Riippuukohan sekin putken metallista, vai siitä että lämpimässä vedessä olisi bakteereita? Eivätkö ne kuole jos kaikki paistetaan ja keitetään?
      Täysin loputonta, ja veikkaan ettei ne ohjeiden laatijatkaan aina tiedä totuutta? Muutenhan sen pystyisi perustelemaan samassa lauseessa. Liotusvesi kaadetaan pois, koska.. Mutta ei kerrota. Eikö tiedetä, vai eikö ajatella että ihmistä voisi kiinnostaa?
      Tämä on tällaista että saattaa jonain päivänä selvitä, miten se asia on kokoajan ollut. Yksi hyvä kysymys kuuluu tähän samaan sarjaan on se, että miksi riisi pitäisi pestä. Entäs pitääkö linssit huuhdella? En vieläkään tiedä, pitääkö linssit huuhdella oikeasti, onko kyse vain kosmeettisesta seikasta, ja olen vuodesta 2019 yrittänyt sitä selvittää aina säännöllisin väliajoin.

      Poista
    2. Lisäänpä tähän vielä kun muistin, että viimeksi taisin kidneypavuista kaataa liotusveden pois. Sen takia, että se oli mennyt jonkin näköiseksi, ja tuoksui sille, että teki mieli vaihtaa. En muista mikä siinä oli. Yksi syy vaihdella vettä on, että jos jää laittamatta kiehumaan ja pelottaa, että se vesi alkaa jo limoittua ja pilaantua. SIlloin vaihdan väliaikaratkaisuna raikkaat vedet kunnes pääsen jälleen keittämistä yrittämään.
      Vähän miten sattuu, ja toki riippuu aina ohjeesta minkä olen viimeksi lukenut, että tuleeko liotusvedet hulautettua viemäriin. Herneiden kanssa selkeiten en enää jaksa kaataa viemäriin, herne ei edes ole niin myrkyllinen kuin kaikki eri kidneypavut joista on tullut myrkytyksiä. Pahin riski lienee se, että on useampi kokki sopan teossa, ja yksi luulee että pavut on keitetty, ja kaataa pelkät liotetut pavut ruokaan, ja toinen ihmettelee minne pavut hävisi, ai ne keitettiin jo? Ja kohta ne on jonkun vatsassa.

      Poista
    3. https://kasvipohjainenruokavalio.blogspot.com/2021/04/uunipuuro-kauranjyvista.html

      2021 olen näemmä kauraryynit liottanut, ja laittanut likoamisvesineen uuniin..lisännyt vettä. Ja liotin lyhentääkseni keittoaikaa, ja siihenkin löytyi eri vastauksia pitääkö liottaa, vai eikö.
      Uskomatonta, että ohran liotusvesi käskettiin jossain ohjeessa kaataa pois. Ymmärrän papujen myrkyt ynnä muut jotka vaativat huolellisuutta, mutta ohrasta olin ihmeissäni. Enkä ole sitä ohjetta uskonutkaan, vaan laitan liotusvedessä- voin toki olla väärässä, joka kerta. Viljan ryyneistä tuntuu myös irtoavan materiaalia veteen, tuntuisi ravinteiden hukkaamiselta kaataa liotusvedet pois puuronjyvistä.

      Poista
    4. Huh, onhan näissä papujutuissa pyörittämistä, kuka niistä ottaa selvää... Mutta pari huomiota: hygienia-asioissa en lähtisi ottamaan oppia 1930- saatikka 1600-luvulta 😉 ja tuskinpa tölkkipavut säilytään keittovedessään? Juuri söin kidneypapu-sipuli-valkosipuli-oliiviöljy(!)-soijakastike-”salaattia”, siinä tölkkipavut (joo, huuhtelen) toimii hyvin kun ne pysyy kokonaisina ja kauniina. Usein käy itse keitellessä että kidneypavut hajoaa ja muussaantuu.

      Poista
    5. Aivan, uusin tieto olisi aina paras, etenkin jos on tutkittu miten asia on. Ja vaihtelee melkoisesti varmaan riippuen lajikkeestakin.
      Pula-ajan keittokirjassa oli, että papujen keitinvesi säästetään ja laitetaan keittoon. Mutta se on sitä vanhaa tekstiä juuri kuten sanoit, ei voi mitään ottaa faktana suoraan.
      Papujen neste tölkeissä vaikuttaa niin runsaalta, en tiedä onko siihen voitu laittaa jokin eri vesi, vai onko tuo samaa vettä missä ne on keitettykin.
      Saman olen huomannut, että itse keitettyjen papujen hajoileminen on yleistä, jos haluaa siistit pavut niin tölkistä saa varmimmin.

      Poista
    6. Vegaanihaasteen sivulla kannustettiin kaatamaan liotusvesi pavuista aina pois, ja vielä herkkävatsaisille lisäksi että liotuksen puolivälissäkin..Vettä voi siis vaihtaa ainakin niin usein kun haluaa, eipä siitä varmaan haittaakaan ole. Yleensä kun liotan papuja, ei se vesi näytä mitenkään ravintorikkaalta tavallaan, eli itse en ainakaan siitä ole huolissani että ravintoa menisi hukkaan.

      https://vegaanihaaste.fi/miksi-papuja-kannattaisi-syoda/

      Poista
    7. Siis haittaa ei ole niiden papujen kannalta, eikä oman vatsan, mutta itselleni olisi haittaa tai lähinnä vaivaa joutua vaihtelemaan vesiä ja etsin vähimmällä efortilla saavutettua tulosta..mutta se ei taas liity itse papuihin.

      Poista
    8. Nuo vanhat keittokirjat on kyllä mainioita. Mummilta saadussa 1926 julkaistussa kirjassa on mm. ohje ”Vegetaarista maksapaistosta”, jossa ruskeat pavut huuhdotaan ja keitetään pehmeäksi vedessä.

      Poista
    9. On kyllä. Kuulostaa aika hyvältä reseptiltä.
      Mulla on yksi kirja kans tässä, näistä ei saa kyllä tarpeeksi koskaan. Joka naisen niksikirja vuodelta 1951, koonnut Maija Suova. Tässä sanotaan mm, että suolavesi kovettaa palkohedelmät. Toisaalta toisessa niksissä herneet laitetaan yöksi suolaveteen likoamaan, tai jääkylmään veteen, ja likoamisvesi kaadetaan pois. Herneiden keittämiseen sopii kuulemma sadevesi paremmin, kuin kaivovesi. Ruskeiden papujen joukkoon neuvotaan keittämään pari hapanta omenaa, maistuvat mainioilta siten.

      Poista
    10. ..josta tulikin heti mieleen se, kun joskus linssit jäävät koviksi ja on epäilys, että hapan keitinvesi jossa on muita vihanneksia aiheuttaisi sen. Joten jäävätkö pavut heti koviksi, jos laittaa omenaa. Kait ne loppuvaiheessa vasta lisätään.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 30€ - Maaliskuu 2 - Astiat

Maaliskuun toisen viikon ruokaostokset, sen jälkeen astioiden pariin. Unelmieni astiat ovat löytyneet, ja haluan kertoa niistä. Lopussa on viikon ruokaideat. = 5,15 € Yleisperuna harjattu 4,347 kg x 0,75 €/kg = 3,26 € Porkkana 2kg, 0,95 €/kg  = 1,89 € 11.3. eli viisi päivää sitten hain nämä Prismasta. Porkkanat makeita ja hyvin säilyneitä. Perunat hyviä. Näistä on tullut ja tulee vieläkin aika hyvin jo monia ruokalajeja, kuivakaapin palkokasvien ja viljojen täydentäessä. vaikka muuta juuresta ei nyt ole. Pakkasessa on palsternakkapihvejä pussillinen, riittää kun aina keittää perunat. Näistä voi tulla esim. porkkana-perunakeittoa, porkkanakastiketta  ja porkkanakakkua, ja keitettyjä perunoita, porkkalaa uunissa. Porkkanoita riittää raasteeksi. Porkkanaraastetta tai muusia tomaattikastikkeeseen, makeutuksena taatelisiivut, ja yksi porkkana menee makaronilaatikkoon . Hernekeittoonkin tarvitaan pari porkkanaa. 3,59 € Persilja 1,19 x 2 = 2,38 € Kurkku 0,318 kg x 3,79 €/kg = ...

WFPB - Ruokaostokset 30 € - Maaliskuu 1

Maaliskuun ensimmäisen viikon ruokaostokset. Ostosten jälkeen kahvisarvien tekoa pitkästä aikaa. Paljon kuvia. Kirpputorilla kierros, ja Puuilossa hankkimassa uusia keittiövälineitä. Vihannesleikkuri. Etsiessäni ratkaisua persiljan höyryttämiseen, törmäsin tietoon astiaturvallisuudesta. Varmasti monelle tuttua asiaa, mutta tuli nyt uudelleen ajankohtaiseksi koska lehtivihreiden syömiseen liittyy balsamiviinietikka, joka happona tehostaa kaikkien myrkkyjen irtoamista astioista, mikäli ne sellaisia sisältävät.  Postauksen loppupuolella jogurttikastike vielä, kun yritin tehdä tofuskagenia. Ja mitä lehtivihreitä vihanneksia näin kaupassa. Yleisperuna harjattu 0,75 €/kg x 4,56  kg = 3,42 € Naurispussi 0,99 €/kg Ei makutakuuta. Nauriita ostaessa kevättalvella on edettävä suunnitelma B takataskussa. Jouduin jopa 1/3 pellillisestä laittamaan pois kun tästä pussista tein paistettuja nauriita . = 5,76 € Persilja 1,29 € x 2 = 2,58 € Ruustinnan salaatti Prismasta 1,89 € Ruustinnan salaat...

WFPB - Ruokaostokset 31 € - Helmikuu 5 - 220 €/kk

Helmikuun 2025 loput ruokaostokset. Ostoksien jälkeen kuvia shoppailuretkiltä. Ruokana paistettua naurista ja perunaa, sekä jälkiruoaksi kahvia purkissa.  Appelsiini Navel 1,455 kg x 0,99 €/kg = 2,59 € Hävikkibanaanit K-marketista 2,09 kg x 1 € = 2,09 € Banaanit pakkaseen. Kuorin ja laitan n. kolmeen osaan, pakastepussiin. Eri hyllyille pakastimessa, kuin leivät ym. Banaanit saattavat pussin läpikin imeä makuja muista ruuista, ja myös banaanista tarttuu herkästi aromit.  Nice creamia  muutamalla mustikalla ja banaanikeksiä on tullut nyt tehtyä paljon.  = 7,47 € Appelsiini Navel Egypti 1,188 kg x 0,69 € = 0,82 € Yleisperuna harjattu 4,44 kg x 0,75 €/kg = 3,33€ Naurispussi 0,99/kg x 2 =  1,98 € Lanttu Lidlistä 1,122 kg x 1,19 € = 1,34 € Nauris oli sekä Lidlissä että Prismassa 0,99 kilo. Lidlissä olisi tarvittu äppi laskemaan hinta 1,49 eurosta, mutta Prismassa onnistui ilman korttia. = 6,62 € Kurkkusalaatti 5,53 €/kg, 360 g =  1,99 € Kaurajuoma luomu Oatly 1...

WFPB - Ruokaostokset 37 € - Maaliskuu 3

Ruokaostokset ja mitä ostoksista tuli. Löytyi komea hapanjuurilimppukin, ja testasin taas kotimaisia omenoita. Juuri kun ehdin saada postauksen melkein valmiiksi, löysin mielenkiintoisen dokumenttielokuvan siemenistä, ja olen ihan ihmeissäni. Uusi lättyresepti syntyi vahingossa. Kerron, miten lehtivihreiden vihannesten kanssa on edennyt. Kuunnellaan Dr. Esselstynin loru uudelleen, siitä on kokoajan puuttunut minulla yksi vihannes. Astioissakin riittää ihmeteltävää. Jokaiselle jotakin. Ai niin, ja kauramaitoakin kokeilin tehdä, siitä jotain infoa mutta ei reseptiä. Muok.24.3 lisäsin pari kuvaa, pieniä tarkennuksia, linkki. = 4,75 € Yleisperuna harjattu 2,613 kg x 0,75 €/kg =  1,96 € Kaurahiutale  0,79 €/kg Luomu kaurahiutale Lidlistä 1,35 €/kg = 1,15 €/ 850 g  Riisi Lidlistä 0,85 €/kg Viiden minuutin kaurahiutaleet sopivat ruokatermoksessa tehtävään puuroon.  Kumpaakin, luomua ja tavallista hetken mielijohteesta.  Riisi: Suunnittelen tortillaa, ja sen ...

WFPB - Nauris uunissa - Paistetut nauriit

Maaliskuu tosiaan pyörähti käyntiin, ja ihme kyllä nauriita on nyt ollut jopa kahdessa kaupassa 0,99€/kg.  Näin kauniita ne ovat paistettuna. Jos näitä olisi vielä pääsiäisenä, saisi keltaista väriä pöytään.  En tiedä saavatko kaupat ne säilymään vielä pääsiäiseen asti optimaalisissa oloissa, mutta ei enää ainakaan kotijääkaapissa tunnu onnistuvan. *Lisäys 5.3. 2025: Alkaa olla kevät niin pitkällä, että nauriit eivät tahdo säilyä. Joten makutakuuta ei voi antaa. Syksyllä ja kesällä sitten uusi yritys, jolloin nauriit ovat parhaimmillaan. Ks. myös kommentit . * Nauris ei säily talven yli ihan niin hyvin kuin lanttu. Raakana en itse enää yritä näitä pistellä. Siksi tein uunissa. Koska nauriit myydään usein kilon pusseissa, näytän samalla miten saan menemään koko kilon kerralla. Nauriita ei tarvitse enää idättää jääkaapissa turhaan. Pesin nauriit. En kovin tarkkaan jäänyt kuuraamaan tuota rypyläistä osaa, koska leikkaan sen pois joka tapauksessa. Muutaman pienen otin tästä erill...

WFPB - Suomenpata - Nauris, omena, palsternakka, kaura

Yhden astian ruoka kokonaisista kauranjyvistä ja riisistä. Jompaa kumpaa tai molempia. Vihanneksena naurista, omenaa, ja palsternakkaa. Tein kaksi versiota, nauris-omena ja palsternakka-omena. Tämän voisi varmasti maustaa minkä vain pataruoan mukaan. Meksikonpata, italianpata tai vaikka chili sin carne. Siksi ajattelinkin että nimi voisi olla suomenpata, koska onnistuu kauralla ja kotimaisilla kasviksilla. Vaikka kotimaisuusaste ei täysin 100% olisikaan. Kotimaisuusaste lisääntyy vaihtamalla pavut härkäpapuihin. Ks.  härkäpavut, keittäminen. Ja tässä on osittain samoja ominaisuuksia kuin niillä pussihawaijinpadoilla ja -italianpadoilla, joita löytyi ennen vanhaan minunkin kaapistani. Ne olivat hyvä hätävara kun tarvitsi nopeasti ruokaa kattilallisen. Nyt voisi tehdä tästä hätävararuoan tekemällä tarvittavan maustesekoituksen valmiiksi.  Resepti-ideassa oli neljä lähtökohtaa: nopeus, alle puoli tuntia  kokonaisten kauranjyvien käyttäminen johonkin kasvisten keittoaika on ...

WFPB - Ruokaostokset 90 € - Kotivara - Helmikuu 3

Katsotaan tässä postauksessa mitä kuivaruokia hain varautumiseen. Ks. myös luentovinkki lopusta, ja blogin oikeasta ylälaidasta, lääkäri Soili Kasasen uusi luento kokokasvisruokavaliosta. Kotivaran kimppuun : Kaapissahan pitää olla tärkkelyspitoisia ruoka-aineita sekä mausteita. Palkokasveja. Leivontaan liittyviä, eli kaikki hiivat ja leivinjauheet. Tarkoituksenani on, ettei olisi pakko käydä kaupassa hakemassa muuta, kuin hedelmiä ja vihanneksia. Ja jotain pientä aina, mitä haluaa ja tarvitsee. Tässä on paljon enemmän, kuin se viranomaisten suosittelema kotivara, että pärjää kotona kolme päivää käymättä kaupassa.  = 9,11 € Täysjyvä vehnäjauho luomu 1,89 € Tumma Makaroni 400 g, 0,69 €, 1,73 €/kg =  1,38 € Kaurahiutale 1 kg x2, 0,98 €/kg  =  1,96 € Täysjyväspagetti 0,95 €/500g x 2 = 1,9 €  Ylistalon kuivatut herneet 2x500g, 0,99 /kg  = 1,98€/kg 5,8 kg, 20058 kcal, eli jaettuna 2000 kcal se tarkoittaa kymmenen päivän ruoat. Yllätyin Combino täysjyväspage...

Luukku 14 - Kaali - WFPB

Luukussa 14 on kaali. Kaali-ideoita ja kaalinkuvia on paljon, ja netistä löytyisi lisää ideoita joka päivä kokeiltavaksi. Joulukalenterin saisi täyteen pelkillä kaaliaiheilla. Tänään nyt ainakin kaalilaatikkoa ja kaalisalaatteja, ja muitakin vinkkejä. Kaalilaatikko n. 0,75 dl tai 1 dl ohrasuurimoita (Myllyn Paras esikypsytetty, rikottu) n. 1 dl soijarouhetta 300-400 g kaali n. 2 tl siirappia  pari porkkanaa 2 tl - 1 rkl kuivattua persiljaa 1/2 tai 1/4 tl jauhettua maustepippuria, tai kokonaisia 1 tl soijakastiketta halutessa Kaalilaatikossa oli nyt kaksi vaihetta, ensin paistoin ja keitin kattilassa aineksia vähän matkaa, sitten siirsin uuniin jatkamaan. Keitin siis eri kattilassa ensin ohraryynit vähässä vedessä. Laitoin myös soijarouhetta. Samaan aikaan paistoin kaalia ja porkkanoita eri kattilassa. Siten, etteivät aivan ruskistuneet, mutta pehmenivät ja muuttuivat läpikuultaviksi. Höyrytin niitä sen lisäksi kannen alla. Yhdistin sitten kaalit ohran kanssa samaan kattilaan, ja an...

WFPB - Lidlissä ostoksilla, 40 € - Viikon ruokaostokset

Lidlistä noin viikoksi ruokaa. Ostoskoria kerätessäni pidin teemana ruokia, jotka voi tehdä ilman pilkkomista. Siksi ostin tölkkipapuja ja pakastevihanneksia. Jos lisätyn suolan vähentäminen kiinnostaa ja et vielä tiennyt: Lidlistä löytyy hyvä valikoima tölkkipapuja ilman lisättyä suolaa.  Lidlissä oli vastikään vegaanituotteet paljon esillä, ainakin tammikuussa veganuaryn ja vegaanihaasteen aikaan. Hyvä on varmaan katsastaa myös tällainen WFPB-viikkokin, ihan omatoimisesti. Tämä voi mahdollisesti auttaa suunnittelemaan kauppareissuja jos aloittelet kokokasvisruokavaliota, tai etsit kasvistuotteista inspiraatiota noin muuten.  Tuli muuten aika luomuhenkiset ostokset tällä kertaa, Lidlissä se tuntui jotenkin helpolta aina valita. Ja mahtui budjettiinkin, jonka ajattelin olevan siinä 35-40 euroa. En ostanut mausteita tai mitään erikoisempia lisukkeita.  = 4,79 € Nämä kaikki pavut olivat ilman lisättyä suolaa, ja kaikki muut luomua paitsi kidneypavut. 380 g/prk nesteineen ja...