Siirry pääsisältöön

WFPB - Viikon kokkailut - Helpot ja edulliset arkiruuat, 6 kohtaa

Tehdään viikkokatselmus WFPB-kokkailuihin.

Ruokakauppaan olen tässä kuussa laittanut noin 80 euroa. 

Suunnitelmani pohjaa myös kotivarahamstrauksiin, joita teen aika ajoin. 

Pidän tietyt kaapinhyllyt aina varattuina makaroneille, hiutaleille, ja kaikelle edulliselle ja säilyvälle.

Pakastimen pidän ladattuna pakastevihanneksilla ja marjoilla. Ja banaaneilla. Sinne säilön myös ylläreitä itselleni niiden aikojen varalta joilloin en halua, voi tai ehdi laittaa ruokia. 

Pakastevihannesten tuella pystyn lykkäämään kauppaan lähtöä. Tuoreita voi riittää jonkin aikaa, mutta yleensä ne eivät kahta viikkoa säily.

Ilman pakastevihanneksia ja isoa kaalta olisin joutunut käymään jo kaupassa varmasti. Haluan vihanneksia kuitenkin syödä.

Viikonlopun aikana haen mahdollisesti jotakin, mutta en ole vielä päättänyt.

Nämä alla olevat ruuat ovat tietysti vain yksi esimerkki, miten arki voisi sujua tällä ruokavaliolla.  

Kuusi kohtaa, mutta kaikki eivät ole uusia reseptejä, tai tarvitse reseptejä muutenkaan. 

Linkkejä on tekstin varrella ruokiin liittyviin resepteihin tai postauksiin.



1. Peruskokkailut



Viikon peruskokkaukset ensin pois alta, jo maanantaina. Tai saattoi olla sunnuntai-iltaa. 

Olen ohjelmoinut kamerani päivämäärän siten, että se näyttää ihan mitä sattuu. Tämä oli silti maanantai- nimisessä kansiossa.

Siinä on perunamuusia kattilallinen, banaanikeksit ja peltileipätyyliin tehdyt pyörittelemättömät sämpylät.

  • 3dl  vettä
  • 2 tl kuivahiivaa
  • 2 dl kaurahiutaleita
  • 1-2 dl ruisjauhoja
  • loput täysjyvävehnää 



Samoin tämä oli maanantaikansiossa. 

Olen taas syönyt öljyttömiä ranskalaisia, jotka paistoin uunissa ketsuppi- ja grillausmaustehunnulla.


2. Currymaustettu keitto




Alkuviikosta tein currymaustetun keiton

Sämpylät sopivat sen kanssa.

Currymaustekeitto oli nyt siitä kätevä, että siihen ei laitettu lanttua. Lanttu kun puuttui kaapista.



Vaikka yritin mielestäni tehdä ison kattilallisen,  niin pianhan tämä oli syöty.


3. Kiinankaalikastike ja riisi



Pakastimesta löysin kiinankaalista ja linssistä tekemäni kastikepohjan.

Mausteeksi olin laittanut currymaustetta, mustapippuria, oreganoa, ketsuppia. 

Kaikki tavalliset elementit. Jotain makeaa, jotain lämmintä, jotain tulista, hapanta. 

Lehtivihreitä vihanneksia ja energiaa.




Lisää vain tomaattimurska. 




Hetken aikaa seisoin siinä hellan äärellä, että eikö tässä oikeasti tarvitse muuta tehdä?

Riisin keittäminen, kastikepohjan lämmitys ja tomaattimurskan lisääminen. Tämä alkaa olla aika lähellä sitä, kun entisellä ruokavaliolla kaadoin valmiskastikepurkin kattilaan ja keitin pastat.



4. Starch Blaster



Keskiviikkona ei tarvinnut tehdä mitään ruokaa, koska kastiketta ja riisiä riitti koko päiväksi.

Eilen tein Starch Blasterin eli eräänlaisen ruokapläjäyksen, johon laitetaan kaikkea energiapitoista tärkkelystä sekaisin. Well Your World -kanavalta idea.

Lisäksi laitoin vihanneksia pakkasesta sekaan. 



Perunat loppuvat jos tuhlailen niitä. 

Näitä sekametelisoppia tekemällä saan joka päivälle perunaa, mutta myös täyttävää muutakin ruokaa. 

Mausteet:
  • kumina
  • mustapippuri
  • oregano
  • persilja
  • currymauste
  • ketsuppi 
  • soijakastike


Tein mielestäni ison kattilallisen, mutta tänään se jo loppui.

Tein uuden samanlaisen heti perään. Mausteilla saa vaihtelua, vaikka ei tähän heti kyllästykään.

Lähinnä odotan jokaista ruoka-aikaa, että milloin pääsen taas syömään tätä. 



5. Sitruunakakku kahvin kanssa



Kahvin kanssa on mennyt niiden tavanomaisten banaanikeksieni lisäksi nyt tällainen löytö pakastimesta.

Näyttää yhtä houkuttelevalta, kuin mikä tahansa kuivahtanut taulusieni, vai mitä? Mutta eipä mitään.

Olin hyvin skeptinen tämän suhteen, mutta kakku olikin hyvää. Varmaan koska en ollut pitkään aikaan syönyt mitään kovin erityisen hyvää-hyvää, vaan niitä tavallisia keksejäni.

Olen joskus tätä yrittänyt tehdä, ja mielestäni ei onnistunut. Laitoin pakastimeen ajatuksella, että ehkä joskus kun kaikki on lopussa, syön tämän viimein.

Nyt kun se löytyi päätinkin, että julkaisen pian tästä jutun. Resepti oli nimittäin siinä Dr. Esselstynin kirjassa, eli on niin WFPB - kakku, kuin olla ja voi. 

Se näkyikin olevan tuollaisella sivulla, jos haluat kokeilla, etkä ehdi odottaa postaustani.

Mutta disclaimer tulee silti, koska ei tämä ihan putkeen itselläni mennyt. 

Joku muu voi silti saada onnistumaan, joten laitetaan pian tulemaan. 

Tiedän, että tämä kakku voi onnistua, koska olen pari joulua takaperin tehnyt montakin samalla reseptillä. Onnistui niin hyvin, että lähetin yhden joululahjaksi toiselle puolelle Suomea. Vastaanottaja toki oli myös valittu hyvin.


6. Puurot


Olen joka aamu mielestäni syönyt puuron, mutta en löytänyt kuin neljä kuvaa.

Yhteen puuroista laitoin pellavarouhetta. Omenasose ja erilaiset marjat olivat kastikkeena. Marjat upposivat, kun tuli löysä puuro. 

Puuroja voi syödä vaikka kuinka monta, ja niillä laskee kokonaiskustannukset ruuassa hyvin. Ja niin olen välillä tehnytkin, kun tulee keitettyä aina se litra vähintään. Koirille myös osa.

Tuskin varmaan mitään ravitsemuksellista haittaa on siitä, että syö kaksikin tai useamman puuron päivässä, kun marjoista saa C-vitamiinin. En ainakaan usko. Jos ei olisi mitään tunnetta että kyllästyisi, niin ihan rattoisasti menisi.

Kiitos kun luit! Toivottavasti viikko meni hyvin.

Tämän helmikuun ruokaostokset: 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Huhtikuu 2

Tällä viikolla ei tarvinnut perunaa, kun hain edellisten ostosten perunat vasta viime loppuviikosta. Ostin nyt bataattia vähän lisähöysteeksi. Ostokset noin 50 euroa. Siitä 16,5 euroa mustikoihin, kuten viimekin viikolla, joita en olisi tarvinnut ihan heti. Nostivat siis hieman normaalia viikkoruokasummaa, mutta eipä se mitään. Sitten ei tarvitse mustikoita miettiä enää joka kauppareissulla.  Olen tässä harkinnut, että tämän kuun vedän vähän löysemmin eli en pyri mihinkään alle 150 euroon.  Ihan sama mitä menee, kun olen nyt pitänyt kaapintyhjennysviikkoja, eli silloin syödään mitä on valmiina ja tyhjennellään vajaita paketteja. Vieläkin oikeastaan pystyy jatkamaan. Haen seuraavaksi mitä mieleen juolahtaa, mistä pidän ja mikä on in. Katson kilohintaa toki, ei siitä tavasta eroonkaan enää varmaan heti pääse. Tämä ei muutu edullisuutta etsivästä ruokablogista kalliin ruuan blogiksi. = 5,24 € Bataattia 2,025 kg x 2,59 €/kg  = 2,35 € Omena Jonagold 0,403 kg x 1,39 €/kg = 0,56 € Mandariini

WFPB - Ruokaostokset 55 €- Huhtikuu 1- Pääsiäinen

Pääsiäisen ruokaostokset ja muut. 55 euroa, ja lisäys maaliskuun ostoksiin.  Lopussa ruokasuunnitelmaa ja ideoita. = 13,59 € Luomu Ruisjauho 2,29 €/kg Luomu Täysjyvävehnäjauho 1,99 €/kg Kaurahiutale 0,99 x2 1,25 €/kg = 1,98   € Kidneypavut 2 x 0,69 € Mustapavut 0,75 € Tumma makaroni 4x 0,45/400g , 1,13 €/kg = 1,80 € 2kg Tyrnävän Jauhoinen peruna0,80 €/kg = 1,59 € Kotimaista yleisperuna 5 kg x 0,40 €/kg = 1,99 € Tärkkelyspitoisten osuus on kaikista tärkein, koska nämä ovat ruokia joilla jaksaa. = 5,3 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Kurkku 0,276 kg x 2,99 €/kg = 0,83 € Basilika 1,39 €  Porkkanat 1,29 e/kg = 6,93 € Luomu appelsiini x 2, 1,99 €/kg = 3,98 €  Luomu banaani 0,682 kg x 1,95 €/kg = 1,06 € Mandariini 1kg = 1,89 €  = 16,58 € Pakastemustikka 2 X 8,29 €/kg = 1,84 € Rainbow paseerattu tomaatti luomu 500g 0,92 € x2, 1,84 € /kg  = 5,24 € Saarioinen Mämmi 700g 4,27 €/kg = 2,99 €  Alpro No Sugars Soijajuoma   2,15 €/l Kuva vanhasta purkista mutta kuitenkin. Purkkimallistot kun muuttuu, p

Luukku 14 - Kaali - WFPB

Luukussa 14 on kaali. Kaali-ideoita ja kaalinkuvia on paljon, ja netistä löytyisi lisää ideoita joka päivä kokeiltavaksi. Joulukalenterin saisi täyteen pelkillä kaaliaiheilla. Tänään nyt ainakin kaalilaatikkoa ja kaalisalaatteja, ja muitakin vinkkejä. Kaalilaatikko n. 0,75 dl tai 1 dl ohrasuurimoita (Myllyn Paras esikypsytetty, rikottu) n. 1 dl soijarouhetta 300-400 g kaali n. 2 tl siirappia  pari porkkanaa 2 tl - 1 rkl kuivattua persiljaa 1/2 tai 1/4 tl jauhettua maustepippuria, tai kokonaisia 1 tl soijakastiketta halutessa Kaalilaatikossa oli nyt kaksi vaihetta, ensin paistoin ja keitin kattilassa aineksia vähän matkaa, sitten siirsin uuniin jatkamaan. Keitin siis eri kattilassa ensin ohraryynit vähässä vedessä. Laitoin myös soijarouhetta. Samaan aikaan paistoin kaalia ja porkkanoita eri kattilassa. Siten, etteivät aivan ruskistuneet, mutta pehmenivät ja muuttuivat läpikuultaviksi. Höyrytin niitä sen lisäksi kannen alla. Yhdistin sitten kaalit ohran kanssa samaan kattilaan, ja annoin

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

WFPB - Viikon menu - Maaliskuu 1 - Ruokasuunnitelma

Ruokasuunnitelma viikoksi. Kuusi kohtaa ruokaideoita, joista kohdassa 6 on puurot, leivät ja jälkkärit.  1. Riisi ja pavut Ensimmäisenä jotain, mihin voi laittaa basilikaa.  Kun tekee yhdenastian ruoan ,  riisin ja pavut, tai  riisin ja tomaattikastikkeen ja minkä tahansa vastaavan ruoan, jos ruoasta tulee mautonta, voi laittaa tuoreita basilikan lehtiä revittynä, niin ruoka muuttuukin tosi kivaksi elämykseksi. Basilikarisottoa teen joskus arborioriisistäkin. Kiva käyttää koko ruukku, tai miksei kaksikin ruukkua basilikaa. Perunaa kylkeen. Valmiiksi tein jo sekoitusta, missä on kaikenlaisia jyviä ja linssejä. Eniten riisiä. Tätä kun kaataa 1 mitta + 2 vettä, saa yhden astian ruoan valmistuksen haudutuspadassakin helposti aloitettua.  Omaa maustesekoitustakin kannattaa tehdä johonkin pieneen purkkiin. Käy myös pöytämausteena sitten. 2. Palsternakka-perunamuusi ja punajuuri-mustapapupihvit Palsternakasta on ideoita , ja nyt ruokalistalle niistä valikoitui palsternakka-perunamuusi. Pun

Luukku 22. - WFPB - Makaronilaatikko ja italiansalaatti

Tuli ehkä paras makaronilaatikko pitkiin aikoihin. Italiansalaattikin onnistui. Makaronilaatikko: 1 pussi/400 g tummaa makaronia 1 porkkana n.100g mustapapuja (n. alle puoli tölkillistä, valutettuja) vettä Mausteet: 1 rkl soijakastike 1/2 tl mustapippuri 1/4 tl maustepippuri 1/8 tl valkopippuri, tai ripaus loraus ketsuppia 200 C noin tunti Mustapippurimääräni, 1/2 teelusikallista, voi olla paljon jollekin. Tässä oli jonkin verran potkua nyt.  Ketsuppia lorahti siten, että huuhtelin lopun ketsuppipullon. En tiedä paljonko meni. Soijakastiketta 1 rkl voi olla paljon suolaa, mutta kannattaa maistella. Vettä meni jotain alle puolitoista litraa. Keitin vedenkeittimessä litran. Vielä ketsuppipullosta ja mukista lisää, ja että peittyy hyvin. Sekoitin mausteet ensin veteen mukissa, ja sekoitin vuokaan, että varmasti leviävät. Porkkanaraastetta näytti ensin olevan tosi paljon, mutta hyvin se sinne lopulta upposi. Paistoin 200C- asteisessa uunissa noin tunnin, ilman kantta. Noin tunnin päästä al

WFPB - Savutofulaatikko

Laatikko tai kiusaus savutofusta ja perunasta. Nesteenä voi käyttää pelkkää vettä. Kauramaitokin on kiva, jos haluaa valkoista kermaperunan näköistä. Tästä tuli vähän simppeliä, kun en laittanut mitään mausteita. Ainekset pilkotaan vuokaan, peitetään nesteellä.  Savutofulaatikko 2 l vuokaan 100 g savutofua perunaa vettä kauramaitoa, halutessa Pilko perunat ja savutofu vuokaan, peitä nesteellä. Paista uunissa n. 200 C kunnes valmistuu.  Keltaisen tai punaisen pussin perunoita.  Tästä määrästä ei montaa ateriaa tullut, mutta muuten melko täyttävää. Puolitan tofun per laatikko vain sen takia, että saan vähennettyä suolan määrää. Makuasioita, miten haluaa laittaa. Tässä oli nyt suolaa 1,7 g/ 100g. Lidlistä ostettu. Vedellä peittoon suurin piirtein. Olisi voinut enemmänkin antaa pinnan ruskettua, mutta otin nyt pois vain ajoissa. Jos haluaisi kermaisemman näköistä, voisi keittää perunoita ensin hetki kattilassa samalla hämmentäen, ja kaataa sitten vasta vuokaan vesineen, ja paistumaan. Hämm

WFPB - Leipä - Täysjyväjauhot ja kaura

Tuoretta leipää. Tällä kertaa limppumallinen leipä.  Leipä: 3-4 dl vettä loraus siirappia esim 3 tl ripaus suolaa, maun mukaan, esim.1/4 tl 2 tl kuivahiivaa 2,5 dl pikakaurahiutaleita 1 dl ruisjauhoja n. 4 dl täysjyvävehnäjauhoja Lämpöiseen veteen kuivahiiva, ripaus suolaa ja sokeria/siirappia. Lisää kaurahiutaleet ja ruisjauho, sekoittele. Lisää täysjyvävehnäjauhoja niin, että syntyy paksu, puukauhalla vaivalloisesti sekoitettava taikina. Voit vaivata taikinaa metallisella tai puisella lusikalla. Leipään tulee suolaa maun mukaan, vähäsuolaisesti tai ei. Laitan myös yleensä lorauksen siirappia tai sokeria, koska se voi mahdollisesti auttaa kuivahiivaa heräämään paremmin. Pieni ripaus voi parantaa myös leivän maistuvuutta. Tämä taikina tarttuu käsiin, joten siksi mieluummin vaivaaminen lusikalla.  Vaivaamisen jälleen irrottele jauhojen avulla reunoilta ja ota taikinapallo käteen. Leipää voi muovailla ilmassakin vähän, taittelemalla ja sitten kerätä alapuolelle taikinaa. Voit laittaa suo

WFPB - Muffinssit - Omena, kaura ja mustikka - Ilman leivinjauhettakin onnistuu

Tämän muffinssiohjeen avulla pääsevät myös kolhuiset, ylimenneet, tai liian happamat omenat hyötykäyttöön.  Jos omenoita ei ole tarpeeksi, voi käyttää lisänä ylikypsää banaania tai omenasosetta purkista. Muffinssit maistuvat eväänä, ja kahvin tai teen kanssa. Näitä voisi myös ajatella kaurapuurona pakattuna taskukokoon, ja helposti käsiteltävään kääreeseen. Tai: Voit myös jättää muffinssipaperit pois, ja tehdä litteitä keksin mallisia leivonnaisia. Makeuttamiseen voi käyttää taatelia, banaania, tai sokeria. Rasvaa ei tarvitse laittaa.  Kokeilin, tarvitseeko laittaa ruokasoodaa ja leivinjauhetta. Tein muffinssit ensin leivinjauheen ja ruokasoodan kanssa. Toisena ilman kumpaakin ainetta. Sattumiksi voi laittaa marjoja ja rusinoita. Laitoin mustikkaa ja rusinoita näihin.  Huom: Kokeilin kerran myös mansikoita, ja yllättäen ne eivät sopineet. Toisiin muffinsseihin sopivat,  joten ihmettelen suuresti. Suosittelen siis kuitenkin näihin mustikoita ensisijaisesti. Idean sain näiden tekoon  Fl

WFPB - Sämpylät - Litteät leivät - Peltileipäresepti

Helpot sämpylät ilman vaivaamista ja pyörittelyä. Nämä onnistuvat joka kerta jollakin tavalla.  Sama resepti, kuin peltileivässä , mutta aloinkin kerran tekemään taikinasta litteitä leipiä.  Kaksi versiota, 1. ja 2, iso ja pieni taikina. Isosta, sämpylätaikina 1, tulee koko pellillinen ja sämpylät voivat kasvaa toisiinsa kiinnikin tilanpuutteessa, tavallisella uunipellillä. Ne voi sitten erotella toisistaan, tai tehdä kaksi eri pellillistä. Sämpylätaikina 1 1,5 rkl kuivahiivaa 500 ml vettä 1-2 dl kaurahiutaleita jauhoja kunnes taikina on sopivaa.  ripaukset suolaa ja sokeria, maun mukaan TAI Sämpylätaikina 2, pienempi versio 2 tl kuivahiivaa 300 ml vettä 1-2 dl kaurahiutaleita loput jauhoja ripaukset suolaa ja sokeria, maun mukaan Sekoitetaan ensin hiiva lämpöiseen 42 C veteen, kuivahiivan ohjeen mukaan, ja sinne sokerit ja suolat mitä käyttää. Sitten kaurahiutaleet, ja aletaan jauhoja lisäämään.  Jauhoja lisätään pikku hiljaa, kunnes taikina pysyy lusikassa hetken, muttei ole liian tö