Kahdeksannessa luukussa ovat sämpylä ja papukeitto.
Hyvin yksinkertaiset elementit, ja suuret vaihtelumahdollisuudet.
Sämpylöistä yritin tehdä tosi helpot. Ensin katsotaan se keitto.
Mielikuvana lämmin ja täyteläinen soppa, jota voisi kuvitella lusikoivansa ollessaan menneisyyden villissä lännessä vegaanina karjapaimenena tai junaraiteita rakentamassa.
Taustalla länkkäreiden ja Lucky Luke -sarjakuvien maisemat, ja varsinkin se koira, Ran Tan Plan.
- Tomaattimurska
- pavut
- herneet
- perunat
Kaikki tölkit voi halutessaan vaihtaa suolattomiin papuihin ja pakastevihanneksiin.
Perunat voi vaihtaa makaroneihin. Tai jättää pois, ja vaikkapa lisätä toinen tölkillinen papuja.
Makaronit voivat olla niitä valkoisia, tummia, tai voi jättää pois, jos on jo se leipä.
Perunoiden kiehuttua kymmenisen minuuttia lisäsin pavut, tomaatit ja vihannekset.
Sekoitin isolla lusikalla jauhot nopeasti, ja vaivaamatta. Liika vaivaaminen ja sekoittelu tekee varmaan kumiset sämpylät.
Keiton kanssa soveltuivat.
Maustemaailmaa hain muistelmalla sitä yhtä "valkoiset pavut tomaattikastikkeessa"-nimistä tuotetta. Ei tämä sitä välttämättä heti muistuttanut, mutta eipä ikkunasta näy preerioitakaan.
Mausteita
- 1/2 tl basilikaa
- 1/2 tl oreganoa
- 1/8 tl cayennepippuria, huom , ripaus, tulista
- 1/4 tl mustapippuria
- 1/4 tl paprikajauhoa
- 1-2 tl persiljaa
Vettä tomaatin lisäksi ainakin tölkin huuhtomisen verran tai perunoita varten. Yrttejä voi laittaa reilumminkin, varsinkin jos tekee ison keiton. Maun mukaan aina mausteet.
1 ja 1/2 tl sokeria, loraus ketsuppia ja/tai etikkaa. Laitoin niin vähän nyt punaviinietikkaa, etten tiedä oliko sillä merkitystäkään.
Sipulijauheilla ja paahdetuilla sipuleilla, sekä reilummalla määrällä sokeria päässee vielä lähemmäs sitä kyseistä paputuotetta. Lunttasin valmistusaineet. Oma ensimmäinen yrittämäni keitto jäi kauas, kun säästelin sokerissa, mutta leipä täydensi ja pehmensi.
Ensin perunoita kiehumaan mausteiden kanssa noin 10 minuuttia ennen muiden lisäämistä. Vettä laitoin vain sen verran, kuin välttämätöntä.
Tämän vaiheen voi skipata, jos ei laita perunoitakaan. Jokin pakastevihannessekoitus saattaa vaatia myös keittoaikaa. Jäävät monesti ainakin porkkanat muuten raaoiksi.
Perunoiden kiehuttua kymmenisen minuuttia lisäsin pavut, tomaatit ja vihannekset.
Keittelin aikani ja lopuksi suurustin keiton hiivaleipävehnäjauhoilla. Suurustamiseen voi käyttää niitä jauhoja, mitä on käsillä.
Suurustan jos
-keitto on liian löysää, eikä aineksia enää halua lisätä
-keitto on liian tomaattista, ja haluan laimentaa sitä
-tomaattitölkkejä ei ole tarpeeksi, mutta haluan jatkaa keittoliemen määrää. Suurustan, ja lisään tomaattisosetta, ketsuppia tai en mitään.
Leivät 1. hiivaleipävehnäjauhoista: (näiden jälkeen vielä 2. grahamjauhoista)
- 3 dl vettä, lämpöistä
- 2 tl kuivahiivaa
- 1 tl sokeria tai maun mukaan
- suolaa maun mukaan, esim 1/4 tl
- 0,5 dl kaurahiutaleita
- 4-5 dl eli loput hiivaleipävehnäjauhoja, kunnes taikina on hyvä
Voi tehdä isommankin taikinan. Jos teet esim. 0,5 l vettä, menee 1,5 rkl kuivahiivaa.
Aloitin lisäämällä jauhoja aina yhden desilitran kerrallaan, ja sekoitin vispilällä. Vaihdoin lusikkaan siinä kohtaa, kun taikina alkoi takertua.
Sekoitin isolla lusikalla jauhot nopeasti, ja vaivaamatta. Liika vaivaaminen ja sekoittelu tekee varmaan kumiset sämpylät.
Hieman sinkuvaa, löysää, lakkaa venymästä kuitenkin ja pysyy lusikassakin hetken.
En muotoillut, en voidellut, enkä ripotellut mitään sämpylöiden päälle. Päätin että nyt ei ylimääräisiä kiemuroita, eivätkä sämpylät varista jauhoja.
Ollaanhan tässä jo tölkkiruualla, joten ei me sämpylöidenkään kanssa joudeta pelaamaan.
Tässä vaiheessa väänsin uunin 200 C asteelle, ja annoin nousta kunnes uuni oli valmis. En peittänyt.
12-15 minuuttia uunissa. Hiiva toimi, ja ne levenivät toisiinsa kiinni. Eivät nousseet pyöreiksi. Tämä on vähän kuin peltileipä, mutta sämpyläversio.
Tuoksu ja ilo, joka näistä levisi oli kotoisa ja liikuttava.
Leivät grahamjauhoista:
- 3dl vettä
- 2 tl kuivahiivaa
- 2 dl kaurahiutaleita
- 1-2 dl ruisjauhoja
- loput täysjyvävehnää
Loraus siirappia tai sokeria, ja suolaa maun mukaan.
Tuli ihana leipä, varsinkin teen kanssa sopiva, jostain syystä. Keiton kanssa olivat myös hyviä, jos haluaa käyttää vain täysjyvää.
Voi tehdä myös 0,5 l vettä, 1,5 rkl kuivahiivaa (tai 1 pss). Loput aineet samat, jauhoja kunnes taikina hyvä.
Mutta eiköhän näistä leipä tule, vaikka minkä jauhon kanssa.
Tässä ideoita, mitä keittoon voisi tulla. Tölkistä tai pakkasesta.
- sienet
- maissia
- herneitä
- mustia papuja
- kidneypapuja jne
- paseerattu tomaatti
Jos haluaa paljon eri aineksia, mutta ei jäätävän kokoista keittoa, voi pakastaa aina puolet tölkkien sisällöstä. Jos keitto onnistuu, on valmiina toistovermeet, tai niistä voi tehdä jotain muuta.
Laitoin nyt kaikkia tuosta kuvasta puoli purkkia, paitsi jalopenoa, koska cayennepippurista riitti tulisuutta. Maustekurkkua en laittanut.
Pakastevihanneksia ja makaroneja laitoin molempia varmaan alle desin, kohti yhtä purkkia tomaattia.
Kyllä maistuu, ja jaksaa lenkittää Ran Tan Plania.
Kiitos, ja huomiseen.
- Luukku 1. Peruna
- Luukku 2. Kaurapuuro
- Luukku 3. Porkkanaletut
- Luukku 4. Kaura-ateria
- Luukku 5. Bataattikeitto, peltileipä ja kirjavinkki
- Luukku 6. Ruskea kastike
- Luukku 7. Riisipuuro
- Luukku 9. Makaroni
- Luukku 10. Pitsa
- Luukku 11. Currykeitto
- Luukku 12. Muffinssit
- Luukku 13. Riisi, kirjavinkit
- Luukku 14. Mannapuurot
- Luukku 15. Vihreä keitto
- Luukku 16. Starch Blaster
- Luukku 17. Maustekastikkeet
- Luukku 18. Kaali ja riisi
- Luukku. 19. Bataatti
- Luukku 20. Rieskat, bataattikakut+keitto
- Luukku 21. Hampurilaisateria
- Luukku 22. Makaronilaatikko ja italiansalaatti
- Luukku 23. Ruskea risotto ja punakaalilisuke
- Luukku 24. Pasteijat ja tortut
Kommentit
Lähetä kommentti