Siirry pääsisältöön

Luukku 8. - WFPB - Papusoppa ja helpot leivät - Tomaatti ja peruna

Kahdeksannessa luukussa ovat sämpylä ja papukeitto. 

Hyvin yksinkertaiset elementit, ja suuret vaihtelumahdollisuudet. 

Sämpylöistä yritin tehdä tosi helpot. Ensin katsotaan se keitto. 


Mielikuvana lämmin ja täyteläinen soppa, jota voisi kuvitella lusikoivansa ollessaan menneisyyden villissä lännessä vegaanina karjapaimenena tai junaraiteita rakentamassa.

Taustalla länkkäreiden ja Lucky Luke -sarjakuvien maisemat, ja varsinkin se koira, Ran Tan Plan.


  • Tomaattimurska
  • pavut
  • herneet
  • perunat 

Mitkä tahansa pavut käyvät, tölkissä tai itse keitetyt. Mikä tahansa tomaatti käy, paseerattu, murskattu, soseutettu, mitä vain.

Kaikki tölkit voi halutessaan vaihtaa suolattomiin papuihin ja pakastevihanneksiin.

Perunat voi vaihtaa makaroneihin. Tai jättää pois, ja vaikkapa lisätä toinen tölkillinen papuja.

Makaronit voivat olla niitä valkoisia, tummia, tai voi jättää pois, jos on jo se leipä.



Maustemaailmaa hain muistelmalla sitä yhtä "valkoiset pavut tomaattikastikkeessa"-nimistä tuotetta. Ei tämä sitä välttämättä heti muistuttanut, mutta eipä ikkunasta näy preerioitakaan.

Mausteita
  • 1/2 tl basilikaa
  • 1/2 tl oreganoa
  • 1/8 tl cayennepippuria, huom , ripaus, tulista
  • 1/4 tl mustapippuria
  • 1/4 tl paprikajauhoa
  • 1-2 tl persiljaa
Vettä tomaatin lisäksi ainakin tölkin huuhtomisen verran tai perunoita varten. Yrttejä voi laittaa reilumminkin, varsinkin jos tekee ison keiton. Maun mukaan aina mausteet.

1 ja 1/2 tl sokeria, loraus ketsuppia ja/tai etikkaa. Laitoin niin vähän nyt punaviinietikkaa, etten tiedä oliko sillä merkitystäkään.

Sipulijauheilla ja paahdetuilla sipuleilla, sekä reilummalla määrällä sokeria päässee vielä lähemmäs sitä kyseistä paputuotetta. Lunttasin valmistusaineet. Oma ensimmäinen yrittämäni keitto jäi kauas, kun säästelin sokerissa, mutta leipä täydensi ja pehmensi.


Ensin perunoita kiehumaan mausteiden kanssa noin 10 minuuttia ennen muiden lisäämistä. Vettä laitoin vain sen verran, kuin välttämätöntä.

Tämän vaiheen voi skipata, jos ei laita perunoitakaan. Jokin pakastevihannessekoitus saattaa vaatia myös keittoaikaa. Jäävät monesti ainakin porkkanat muuten raaoiksi.

Perunoiden kiehuttua kymmenisen minuuttia lisäsin pavut, tomaatit ja vihannekset.


Keittelin aikani ja lopuksi suurustin keiton hiivaleipävehnäjauhoilla. Suurustamiseen voi käyttää niitä jauhoja, mitä on käsillä. 

Suurustan jos 
-keitto on liian löysää, eikä aineksia enää halua lisätä
-keitto on liian tomaattista, ja haluan laimentaa sitä 
-tomaattitölkkejä ei ole tarpeeksi, mutta haluan jatkaa keittoliemen määrää. Suurustan, ja lisään tomaattisosetta, ketsuppia tai en mitään.

Leivät 1. hiivaleipävehnäjauhoista: (näiden jälkeen vielä 2. grahamjauhoista)



  • 3 dl vettä, lämpöistä 
  • 2 tl kuivahiivaa
  • 1 tl sokeria tai maun mukaan
  • suolaa maun mukaan, esim 1/4 tl
  • 0,5 dl kaurahiutaleita
  • 4-5 dl eli loput hiivaleipävehnäjauhoja, kunnes taikina on hyvä
Voi tehdä isommankin taikinan. Jos teet esim. 0,5 l vettä, menee 1,5 rkl kuivahiivaa.

Aloitin lisäämällä jauhoja aina yhden desilitran kerrallaan, ja sekoitin vispilällä. Vaihdoin lusikkaan siinä kohtaa, kun taikina alkoi takertua.

Sekoitin isolla lusikalla jauhot nopeasti, ja vaivaamatta. Liika vaivaaminen ja sekoittelu tekee varmaan kumiset sämpylät.

Hieman sinkuvaa, löysää, lakkaa venymästä kuitenkin ja pysyy lusikassakin hetken.


En muotoillut, en voidellut, enkä ripotellut mitään sämpylöiden päälle. Päätin että nyt ei ylimääräisiä kiemuroita, eivätkä sämpylät varista jauhoja. 

Ollaanhan tässä jo tölkkiruualla, joten ei me sämpylöidenkään kanssa joudeta pelaamaan.

Tässä vaiheessa väänsin uunin 200 C asteelle, ja annoin nousta kunnes uuni oli valmis. En peittänyt. 


12-15 minuuttia uunissa. Hiiva toimi, ja ne levenivät toisiinsa kiinni. Eivät nousseet pyöreiksi. Tämä on vähän kuin peltileipä, mutta sämpyläversio.


Tuoksu ja ilo, joka näistä levisi oli kotoisa ja liikuttava.


Keiton kanssa soveltuivat. 

Leivät grahamjauhoista:


Kokeilin myös tehdä keiton eri aineksista, ja vaihtaa sämpylöistä hiivaleipävehnäjauhot täysjyväjauhoiksi.

  • 3dl  vettä
  • 2 tl kuivahiivaa
  • 2 dl kaurahiutaleita
  • 1-2 dl ruisjauhoja
  • loput täysjyvävehnää 
Loraus siirappia tai sokeria, ja suolaa maun mukaan. 

Tuli ihana leipä, varsinkin teen kanssa sopiva, jostain syystä. Keiton kanssa olivat myös hyviä, jos haluaa käyttää vain täysjyvää.

Voi tehdä myös 0,5 l vettä, 1,5 rkl kuivahiivaa (tai 1 pss). Loput aineet samat, jauhoja kunnes taikina hyvä.


Taikina ei tietystikään venynyt kovin. Sain sämpylöistä myöskin tarpeettoman karut unohtamalla ne hetkeksi liian kauan uuniin ja sitten ilman suojaa. Piti muovipussissa pehmittää, ettei kuori kopise.

Mutta eiköhän näistä leipä tule, vaikka minkä jauhon kanssa.


Tässä ideoita, mitä keittoon voisi tulla. Tölkistä tai pakkasesta.
  • sienet
  • maissia
  • herneitä
  • mustia papuja
  • kidneypapuja jne
  • paseerattu tomaatti
Jos haluaa paljon eri aineksia, mutta ei jäätävän kokoista keittoa, voi pakastaa aina puolet tölkkien sisällöstä. Jos keitto onnistuu, on valmiina toistovermeet, tai niistä voi tehdä jotain muuta.


Laitoin nyt kaikkia tuosta kuvasta puoli purkkia, paitsi jalopenoa, koska cayennepippurista riitti tulisuutta. Maustekurkkua en laittanut. 

Pakastevihanneksia ja makaroneja laitoin molempia varmaan alle desin, kohti yhtä purkkia tomaattia.

Kyllä maistuu, ja jaksaa lenkittää Ran Tan Plania.

Kiitos, ja huomiseen.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 5 € - Syyskuu 1 - Syyskuun ruokia

Kaupassa ei nyt ehtinyt kuljeksimaan, ja pian huomasinkin että ruokaan on mennyt vain 5-6 euroa. Pyöristin otsikossa vitoseksi, vaikka kutonen olisi oikeampi summa. Mutta onhan se nyt mehukasta, että vitosella viikon ruuat. Todellisuudessa tämä toki perustuu siihen, että ostin elokuussa kuivatuotteita ja viime viikolla perunaakin. Kun huomasin miten mehevä summa on vitonen, en sitten käynyt kaupassa enää, ettei tarvitse kuvata ostoksia ja miettiä mitään muutenkaan. Lomaviikko ruokablogista, paitsi ei muuten tietenkään lomaviikko. Sellaista lentoa ettei aivot pysy kyydissä. Sadonkorjuumarkkinatkin olisivat olleet tänään, en valitettavasti päässyt nyt nauris- ja lanttuostoksille. Täytyy hakea kaupasta niitä pian. = 5,82 € 3,5 kg banaania 1 €/kg = 3,5 € Pirkka kesäporkkana 1 €/kg  Omena Gala 1,32g x 1 €/kg = 1,32 € Siinä olivat tämän viikon ruokaostokset. Koska ostoksia ei ollut paljoa yhtään esiteltävänä niin laitetaan kuvia ruuista, mitä tuli viikon aikana tehtyä. Osa varmaan viime viik

WFPB - Ruokaostokset 35 € - Elokuu 4, 189 €/kk

Loput elokuun ruokaostokset n. 35 €. Tässä kuussa ostin melkein 190 €:lla ruokaa. Ostin viimeksikin niin paljon kaikkea valmiiksi mikä säilyy, ettei haittaa. Ensi kuussa ei sitten tarvitse ostaa samoja. Tai sitten tietenkin tarvitsee, koska nythän on helppo olla päästämättä tyhjäksi hyllyjä. Sitten ei ole pakko käydä marketissa silloin, kun se ei itselle sovi.  Pidän mahdollisena että syyskuussa on paljon juurestarjouksia lähikaupoissakin. Tällä kertaa ostosten perässä esitellään metvurstimakkara. Se ei ole kokokasvisruokaa mutta sain sen haltuuni sattumalta.  =3,89 € Banaani Luomu 0,689 kg x 2,09 €/kg =  1,44 € Yleisperunapussi 0,95 €/kg 2 kg =  1,89 € Kurkku 0,256 kg x 2,19 € =  0,56 € =6 € Varhaiskaali 1,905 kg x 1,79 €/kg = 3,41 € Kesäperuna 2kg 1,30 €/kg =    2,59 € Näistä tuli   lähikaupan aamiainen numero 3   sekä joukko muita ruokia. Kuivatut sekahedelmät , 9,56 €/kg 3,39 € Minimanista heräteostos. En syönyt kaikkia tuollaisena, vaan tein soppaa näistä. = 4,04 € Omena 0,4 kg

WFPB - Aamiainen lähikaupasta 4 - Fenkoli

  Viiden euron aamiainen on katettu. Nyt on kaupoissa kotimaista fenkolia tarjolla. Fenkoli ei ole kaikkein edullisin kasvis kilohinnaltaan, mutta joskus ihan kiva. Fenkolista saa paljon makua, ja se tuo myös vaihtelua. Kesäperuna, pesty 0,558 kg x 1,29 €/kg = 0,72 € Xtra pitkäjyväinen riisi 0,95 €/kg Paseerattu tomaatti 0,99 € /500 g Banaani 0,327 kg x 1,99 €/kg = 0,65 € Fenkoli 0,257  kg x 5,79 €/kg = 1,49 € = 4,8 € Nämä tuotteet löytyivät nyt Salesta.  Kidneypapupurkki olisi maksanut 0,95 €, se olisi tähän vitosen aamiaisbudjettiin suunnilleen mahtunut jättämällä banaanit pois. Mutta kerkesin jo ne banaanit ottaa ostoskoriin. Mausteita en lukenut vitosen aamiaissettiin, niitä on ehkä kotona valmiina tai joutuu lisäämään budjettiin. Mausteita laitetaan aina muutenkin maun mukaan, ja ajatus on tärkein. Mausteeksi ja lisäksi tämän päivän reseptiin tuli mustapippurirouhetta 1 rkl omenasiiderietikkaa, muukin maustekastike käy pala taatelia, tai vaihtoehtoisesti ripaus sokeria tai ketsupp

WFPB - Ruokaostokset 65 € - Elokuu 3 - Elokuun ruokia 2

 Elokuun kolmannen viikon ruokaostokset, n. 65 euroa.  Enemmän ruokakuluja kuin yleensä. Ostinkin kerralla 10 kiloa riisiä, joista vain puolet alle euron kilo ja jasmiiniriisi 1,80 €. siitä n. 15 euroa, joka on normaalisti jo puolet viikon ruokakuluista. Siihen päälle vielä laatikollinen paseerattua tomaattia, joka maksoi yli 10 euroa. Vihannekset eivät tulleet tällä viikolla kalliiksi sinänsä, mutta ostin yli 4 kiloa kesäkurpitsaa. Toivon mukaan säästyn elokuun loppuun sen isommilta kauppareissuilta. Perunaa voi tulla haettua, koska en kuitenkaan halua syödä pelkkää riisiä ja makaroniakaan. Maustekastikkeita ja mausteita on joitakin, pakasteestakin löytyy sitä sun tätä kastiketta valmiina. 27,32  € K-Menu riisi pitkäjyväinen 1 kg /0,95 € 5kpl = 4,75 € Rainbow paseerattu tomaatti luomu 0,89 €/500g 12 kpl = 10,68 € Jasmiiniriisi 8,99 € /5 kg Coop banaani 0,940 €x 1,49 €/kg = 1,40€ Banaani luomu 0,718 kg x 2,09 €/kg = 1,50 € K-Menu pitkäjyväinen oli halvinta K-kaupoissa. Prismasta ja Lid

WFPB - Aamiainen lähikaupasta 3 - Paistetut perunat ja kaali

Vähän niin kuin yritin hakea vitosella aamiaistarvikkeet lähikaupasta, ja olisihan se onnistunut erilaisilla valinnoilla.  Päädyin kuitenkin ostamaan ison kaalin, koska sillä ratkesi samalla koko viikonlopun vihannesasiat, ja  on vielä kesäkurpitsaa ja porkkanaakin pari jäljellä. Sekä salaatit että monet muut ruuat onnistuvat samasta kaalista. Lisäksi kaksi kiloa perunoita. Niistä ei tule ihan koko päiväksi ruokaa, tai ei jaksa välttämättä syödäkään päivällä perunaa, mutta aika pitkällä ollaan siinä, ettei ostoksista tule vain pelkkä aamupala. Tuo oli kaikista pienin kaali, lähemmäs 2 kiloa silti. Jos olisi löytynyt pienempi kaali, olisi vitosen aamiainen onnistunut. Lukuun ottamatta mausteita. Oikein pieni kaali, niin vitoseen olisi saanut purkin paseerattua tomaattiakin. Varhaiskaali 1,905 kg x 1,79 €/kg =  3,41 € Kesäperuna 2kg 1,30 €/kg  =    2,59 €   =6 € Kaali oli kirkkaasti halvempi K-Marketissa, kuin olisi ollut Salessa. Molemmissa oli valtavia kaalinpäitä myytävänä.  Salessa p

WFPB - Aamiainen lähikaupasta 5 - Juurekset

Aamiainen lähikaupasta noin viidellä eurolla. Tänään oli helppo valita juureksia, koska ne olivat tarjouksessa. Paseerattu tomaattipurkki siihen lisäksi, niin saa saman tien tehtyä loppupäiväksikin maistuvaa ruokaa. Perunoita ei mahtunut vitoseen kuin n. kilo, mutta kotoahan voi löytyä riisiä ja muuta, mitä laittaa sitten lisäksi kohti iltapäivää.  Juurestarjouksia oli K-Marketissa. 0,99 €/kg. Multaiset harjatut perunat Salesta. Lanttu 0,99 €/kg Punajuuri 0,99 €/kg Porkkana 0,99 €/kg Peruna 1,09 €/kg x n. 800g-1 kg = n. 1 € Paseerattu tomaatti 0,99 € = n. 5 € Näistä lähikauppojen antimista valmistuvat uunijuurekset ja perunamuusi, sekä punainen kastike ja porkkalaa. Tuoreet vitamiinit saadaan porkkana- ja lantturaasteista. Punajuuri kuuluu lehtivihreiden vihannesten listalle, jonka Dr. Esselstyn luettelee. Siksi nyt ei tarvittu persiljaa eikä muuta. Listan hain Food As Prevention- nimiseltä sivustolta https://foodasprevention.com/dr-esselstyns-latest-basic-recommendations/ , siinä oli

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo kannattaa tark

Punajuurien keittäminen ja balsamiviinietikkakastike

Oletko joskus miettinyt, että voisit itse keittää punajuuria, mutta et ole ihan varma kannattaako siihen ryhtyä tänään?  Voit nyt seurata vaihe vaiheelta, miten asia etenee, ja hyödyntää vinkkejä omassa keittiössäsi. Ostin siis kilon punajuuria. Kauniita ovat!   Keitetään punajuuret ja tehdään niille nopea dressinki, ja mietitään punajuurien käyttöä ja säilytystä. Aletaanpas sitten töihin heti: Tässä ne nyt ovat.  Punajuurissa oli maakellarin haju.  Eipä ihme, sillä ovathan nämä viime syksystä asti odottaneet tätä toukokuista hetkeä.  Kuurasin punajuuret harjalla vedessä hyvin. Maakellarin haju ei etene ruokalautaselle, vaan jää pesuveteen ja viimeistään keittoveteen. Oli muutama homepilkkukin osassa punajuuria, mutta harjasin ne pilkut vain pois.  Vettä laitoin niin, että punajuuret peittyvät ja vielä vähän ylikin.  Tein vedenkeittimessä kuumaa vettä valmiiksi. Kun kiehuessa punajuurien keitinvesi haihtuu, kuumaa vettä voi heti lisätä, eikä kiehuminen stoppaa.  Keittoaika 1 - 1 ja puo

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa paistettuna. H

Pullat - Rasvattomat, vegaaniset, vaivaamatta - WFPB

  Pullat ilman rasvaa, vegaanisesti ja vaivaamatta. Resepti, ohjeet ja kuvia tekovaiheista. Postauksen lopussa vinkit laskiaispullien tekoon ja terveellisempään kermavaahtovaihtoehtoon. Nämä tehdään siis ilman vaivaamista ja pyörittelemistä. Pullataikinapalanen työstetään piilottamalla taikinaa pullan alle taittelemalla ilmassa, käsissä. Ei siis pöytää vasten pyörittämällä, kuten usein olen nähnyt työstettävän. Pullat onnistuivat täydellisesti. Kunniaa en nyt ota. Koska tämän reseptin kehittely ylitti tämän hetkiset leipomistaitoni, joiden suhteen ollaan muutenkin menty pitkälti äärirajoilla, pyysin avuksi blogiin vierailijan: Äiti tuli leipomaan nämä pullat. Kiitos tuhannesti. Olisimmekin muuten saaneet odottaa seuraavaan alkupamaukseen asti pullareseptiä. Varsinkin reseptiä jolla saa kuohkeat, pehmeät, oikeat pullat. Tästä tuli 11 kpl pientä pullaa. Voit myös tehdä isompia pullia muutaman.  Ruokavalion kannalta: Pulliin laitettiin nyt hiivaleipävehnäjauhoja, vaikka tavallinen vehnäj