Siirry pääsisältöön

Luukku 8. - WFPB - Papusoppa ja helpot leivät - Tomaatti ja peruna

Kahdeksannessa luukussa ovat sämpylä ja papukeitto. 

Hyvin yksinkertaiset elementit, ja suuret vaihtelumahdollisuudet. 

Sämpylöistä yritin tehdä tosi helpot. Ensin katsotaan se keitto. 


Mielikuvana lämmin ja täyteläinen soppa, jota voisi kuvitella lusikoivansa ollessaan menneisyyden villissä lännessä vegaanina karjapaimenena tai junaraiteita rakentamassa.

Taustalla länkkäreiden ja Lucky Luke -sarjakuvien maisemat, ja varsinkin se koira, Ran Tan Plan.


  • Tomaattimurska
  • pavut
  • herneet
  • perunat 

Mitkä tahansa pavut käyvät, tölkissä tai itse keitetyt. Mikä tahansa tomaatti käy, paseerattu, murskattu, soseutettu, mitä vain.

Kaikki tölkit voi halutessaan vaihtaa suolattomiin papuihin ja pakastevihanneksiin.

Perunat voi vaihtaa makaroneihin. Tai jättää pois, ja vaikkapa lisätä toinen tölkillinen papuja.

Makaronit voivat olla niitä valkoisia, tummia, tai voi jättää pois, jos on jo se leipä.



Maustemaailmaa hain muistelmalla sitä yhtä "valkoiset pavut tomaattikastikkeessa"-nimistä tuotetta. Ei tämä sitä välttämättä heti muistuttanut, mutta eipä ikkunasta näy preerioitakaan.

Mausteita
  • 1/2 tl basilikaa
  • 1/2 tl oreganoa
  • 1/8 tl cayennepippuria, huom , ripaus, tulista
  • 1/4 tl mustapippuria
  • 1/4 tl paprikajauhoa
  • 1-2 tl persiljaa
Vettä tomaatin lisäksi ainakin tölkin huuhtomisen verran tai perunoita varten. Yrttejä voi laittaa reilumminkin, varsinkin jos tekee ison keiton. Maun mukaan aina mausteet.

1 ja 1/2 tl sokeria, loraus ketsuppia ja/tai etikkaa. Laitoin niin vähän nyt punaviinietikkaa, etten tiedä oliko sillä merkitystäkään.

Sipulijauheilla ja paahdetuilla sipuleilla, sekä reilummalla määrällä sokeria päässee vielä lähemmäs sitä kyseistä paputuotetta. Lunttasin valmistusaineet. Oma ensimmäinen yrittämäni keitto jäi kauas, kun säästelin sokerissa, mutta leipä täydensi ja pehmensi.


Ensin perunoita kiehumaan mausteiden kanssa noin 10 minuuttia ennen muiden lisäämistä. Vettä laitoin vain sen verran, kuin välttämätöntä.

Tämän vaiheen voi skipata, jos ei laita perunoitakaan. Jokin pakastevihannessekoitus saattaa vaatia myös keittoaikaa. Jäävät monesti ainakin porkkanat muuten raaoiksi.

Perunoiden kiehuttua kymmenisen minuuttia lisäsin pavut, tomaatit ja vihannekset.


Keittelin aikani ja lopuksi suurustin keiton hiivaleipävehnäjauhoilla. Suurustamiseen voi käyttää niitä jauhoja, mitä on käsillä. 

Suurustan jos 
-keitto on liian löysää, eikä aineksia enää halua lisätä
-keitto on liian tomaattista, ja haluan laimentaa sitä 
-tomaattitölkkejä ei ole tarpeeksi, mutta haluan jatkaa keittoliemen määrää. Suurustan, ja lisään tomaattisosetta, ketsuppia tai en mitään.

Leivät 1. hiivaleipävehnäjauhoista: (näiden jälkeen vielä 2. grahamjauhoista)



  • 3 dl vettä, lämpöistä 
  • 2 tl kuivahiivaa
  • 1 tl sokeria tai maun mukaan
  • suolaa maun mukaan, esim 1/4 tl
  • 0,5 dl kaurahiutaleita
  • 4-5 dl eli loput hiivaleipävehnäjauhoja, kunnes taikina on hyvä
Voi tehdä isommankin taikinan. Jos teet esim. 0,5 l vettä, menee 1,5 rkl kuivahiivaa.

Aloitin lisäämällä jauhoja aina yhden desilitran kerrallaan, ja sekoitin vispilällä. Vaihdoin lusikkaan siinä kohtaa, kun taikina alkoi takertua.

Sekoitin isolla lusikalla jauhot nopeasti, ja vaivaamatta. Liika vaivaaminen ja sekoittelu tekee varmaan kumiset sämpylät.

Hieman sinkuvaa, löysää, lakkaa venymästä kuitenkin ja pysyy lusikassakin hetken.


En muotoillut, en voidellut, enkä ripotellut mitään sämpylöiden päälle. Päätin että nyt ei ylimääräisiä kiemuroita, eivätkä sämpylät varista jauhoja. 

Ollaanhan tässä jo tölkkiruualla, joten ei me sämpylöidenkään kanssa joudeta pelaamaan.

Tässä vaiheessa väänsin uunin 200 C asteelle, ja annoin nousta kunnes uuni oli valmis. En peittänyt. 


12-15 minuuttia uunissa. Hiiva toimi, ja ne levenivät toisiinsa kiinni. Eivät nousseet pyöreiksi. Tämä on vähän kuin peltileipä, mutta sämpyläversio.


Tuoksu ja ilo, joka näistä levisi oli kotoisa ja liikuttava.


Keiton kanssa soveltuivat. 

Leivät grahamjauhoista:


Kokeilin myös tehdä keiton eri aineksista, ja vaihtaa sämpylöistä hiivaleipävehnäjauhot täysjyväjauhoiksi.

  • 3dl  vettä
  • 2 tl kuivahiivaa
  • 2 dl kaurahiutaleita
  • 1-2 dl ruisjauhoja
  • loput täysjyvävehnää 
Loraus siirappia tai sokeria, ja suolaa maun mukaan. 

Tuli ihana leipä, varsinkin teen kanssa sopiva, jostain syystä. Keiton kanssa olivat myös hyviä, jos haluaa käyttää vain täysjyvää.

Voi tehdä myös 0,5 l vettä, 1,5 rkl kuivahiivaa (tai 1 pss). Loput aineet samat, jauhoja kunnes taikina hyvä.


Taikina ei tietystikään venynyt kovin. Sain sämpylöistä myöskin tarpeettoman karut unohtamalla ne hetkeksi liian kauan uuniin ja sitten ilman suojaa. Piti muovipussissa pehmittää, ettei kuori kopise.

Mutta eiköhän näistä leipä tule, vaikka minkä jauhon kanssa.


Tässä ideoita, mitä keittoon voisi tulla. Tölkistä tai pakkasesta.
  • sienet
  • maissia
  • herneitä
  • mustia papuja
  • kidneypapuja jne
  • paseerattu tomaatti
Jos haluaa paljon eri aineksia, mutta ei jäätävän kokoista keittoa, voi pakastaa aina puolet tölkkien sisällöstä. Jos keitto onnistuu, on valmiina toistovermeet, tai niistä voi tehdä jotain muuta.


Laitoin nyt kaikkia tuosta kuvasta puoli purkkia, paitsi jalopenoa, koska cayennepippurista riitti tulisuutta. Maustekurkkua en laittanut. 

Pakastevihanneksia ja makaroneja laitoin molempia varmaan alle desin, kohti yhtä purkkia tomaattia.

Kyllä maistuu, ja jaksaa lenkittää Ran Tan Plania.

Kiitos, ja huomiseen.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Huhtikuu 2

Tällä viikolla ei tarvinnut perunaa, kun hain edellisten ostosten perunat vasta viime loppuviikosta. Ostin nyt bataattia vähän lisähöysteeksi. Ostokset noin 50 euroa. Siitä 16,5 euroa mustikoihin, kuten viimekin viikolla, joita en olisi tarvinnut ihan heti. Nostivat siis hieman normaalia viikkoruokasummaa, mutta eipä se mitään. Sitten ei tarvitse mustikoita miettiä enää joka kauppareissulla.  Olen tässä harkinnut, että tämän kuun vedän vähän löysemmin eli en pyri mihinkään alle 150 euroon.  Ihan sama mitä menee, kun olen nyt pitänyt kaapintyhjennysviikkoja, eli silloin syödään mitä on valmiina ja tyhjennellään vajaita paketteja. Vieläkin oikeastaan pystyy jatkamaan. Haen seuraavaksi mitä mieleen juolahtaa, mistä pidän ja mikä on in. Katson kilohintaa toki, ei siitä tavasta eroonkaan enää varmaan heti pääse. Tämä ei muutu edullisuutta etsivästä ruokablogista kalliin ruuan blogiksi. = 5,24 € Bataattia 2,025 kg x 2,59 €/kg  = 2,35 € Omena Jonagold 0,403 kg x 1,39 €/kg = 0,56 € Mandariini

WFPB - Ruokaostokset 55 €- Huhtikuu 1- Pääsiäinen

Pääsiäisen ruokaostokset ja muut. 55 euroa, ja lisäys maaliskuun ostoksiin.  Lopussa ruokasuunnitelmaa ja ideoita. = 13,59 € Luomu Ruisjauho 2,29 €/kg Luomu Täysjyvävehnäjauho 1,99 €/kg Kaurahiutale 0,99 x2 1,25 €/kg = 1,98   € Kidneypavut 2 x 0,69 € Mustapavut 0,75 € Tumma makaroni 4x 0,45/400g , 1,13 €/kg = 1,80 € 2kg Tyrnävän Jauhoinen peruna0,80 €/kg = 1,59 € Kotimaista yleisperuna 5 kg x 0,40 €/kg = 1,99 € Tärkkelyspitoisten osuus on kaikista tärkein, koska nämä ovat ruokia joilla jaksaa. = 5,3 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Kurkku 0,276 kg x 2,99 €/kg = 0,83 € Basilika 1,39 €  Porkkanat 1,29 e/kg = 6,93 € Luomu appelsiini x 2, 1,99 €/kg = 3,98 €  Luomu banaani 0,682 kg x 1,95 €/kg = 1,06 € Mandariini 1kg = 1,89 €  = 16,58 € Pakastemustikka 2 X 8,29 €/kg = 1,84 € Rainbow paseerattu tomaatti luomu 500g 0,92 € x2, 1,84 € /kg  = 5,24 € Saarioinen Mämmi 700g 4,27 €/kg = 2,99 €  Alpro No Sugars Soijajuoma   2,15 €/l Kuva vanhasta purkista mutta kuitenkin. Purkkimallistot kun muuttuu, p

Luukku 14 - Kaali - WFPB

Luukussa 14 on kaali. Kaali-ideoita ja kaalinkuvia on paljon, ja netistä löytyisi lisää ideoita joka päivä kokeiltavaksi. Joulukalenterin saisi täyteen pelkillä kaaliaiheilla. Tänään nyt ainakin kaalilaatikkoa ja kaalisalaatteja, ja muitakin vinkkejä. Kaalilaatikko n. 0,75 dl tai 1 dl ohrasuurimoita (Myllyn Paras esikypsytetty, rikottu) n. 1 dl soijarouhetta 300-400 g kaali n. 2 tl siirappia  pari porkkanaa 2 tl - 1 rkl kuivattua persiljaa 1/2 tai 1/4 tl jauhettua maustepippuria, tai kokonaisia 1 tl soijakastiketta halutessa Kaalilaatikossa oli nyt kaksi vaihetta, ensin paistoin ja keitin kattilassa aineksia vähän matkaa, sitten siirsin uuniin jatkamaan. Keitin siis eri kattilassa ensin ohraryynit vähässä vedessä. Laitoin myös soijarouhetta. Samaan aikaan paistoin kaalia ja porkkanoita eri kattilassa. Siten, etteivät aivan ruskistuneet, mutta pehmenivät ja muuttuivat läpikuultaviksi. Höyrytin niitä sen lisäksi kannen alla. Yhdistin sitten kaalit ohran kanssa samaan kattilaan, ja annoin

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

WFPB - Viikon menu - Maaliskuu 1 - Ruokasuunnitelma

Ruokasuunnitelma viikoksi. Kuusi kohtaa ruokaideoita, joista kohdassa 6 on puurot, leivät ja jälkkärit.  1. Riisi ja pavut Ensimmäisenä jotain, mihin voi laittaa basilikaa.  Kun tekee yhdenastian ruoan ,  riisin ja pavut, tai  riisin ja tomaattikastikkeen ja minkä tahansa vastaavan ruoan, jos ruoasta tulee mautonta, voi laittaa tuoreita basilikan lehtiä revittynä, niin ruoka muuttuukin tosi kivaksi elämykseksi. Basilikarisottoa teen joskus arborioriisistäkin. Kiva käyttää koko ruukku, tai miksei kaksikin ruukkua basilikaa. Perunaa kylkeen. Valmiiksi tein jo sekoitusta, missä on kaikenlaisia jyviä ja linssejä. Eniten riisiä. Tätä kun kaataa 1 mitta + 2 vettä, saa yhden astian ruoan valmistuksen haudutuspadassakin helposti aloitettua.  Omaa maustesekoitustakin kannattaa tehdä johonkin pieneen purkkiin. Käy myös pöytämausteena sitten. 2. Palsternakka-perunamuusi ja punajuuri-mustapapupihvit Palsternakasta on ideoita , ja nyt ruokalistalle niistä valikoitui palsternakka-perunamuusi. Pun

Luukku 22. - WFPB - Makaronilaatikko ja italiansalaatti

Tuli ehkä paras makaronilaatikko pitkiin aikoihin. Italiansalaattikin onnistui. Makaronilaatikko: 1 pussi/400 g tummaa makaronia 1 porkkana n.100g mustapapuja (n. alle puoli tölkillistä, valutettuja) vettä Mausteet: 1 rkl soijakastike 1/2 tl mustapippuri 1/4 tl maustepippuri 1/8 tl valkopippuri, tai ripaus loraus ketsuppia 200 C noin tunti Mustapippurimääräni, 1/2 teelusikallista, voi olla paljon jollekin. Tässä oli jonkin verran potkua nyt.  Ketsuppia lorahti siten, että huuhtelin lopun ketsuppipullon. En tiedä paljonko meni. Soijakastiketta 1 rkl voi olla paljon suolaa, mutta kannattaa maistella. Vettä meni jotain alle puolitoista litraa. Keitin vedenkeittimessä litran. Vielä ketsuppipullosta ja mukista lisää, ja että peittyy hyvin. Sekoitin mausteet ensin veteen mukissa, ja sekoitin vuokaan, että varmasti leviävät. Porkkanaraastetta näytti ensin olevan tosi paljon, mutta hyvin se sinne lopulta upposi. Paistoin 200C- asteisessa uunissa noin tunnin, ilman kantta. Noin tunnin päästä al

WFPB - Öljyttömät ranskalaiset ja paistetut perunat uunissa - Vinkit - Kuvitettu analyysi

Valmistetaan ranskalaiset tavallisessa uunissa ilman öljyä. Ei ole helppoa. Mutta vaikeaa ei ole öljyttömyys vaan se, että miten tähdätä uunin lämpötila ja paistoaika kohdilleen.  Voisi sitten rauhassa syödä ilman, että yhtäkkiä huomaa pureskelevansa raakaa pottua. Joutuu aprikoimaan, kaataisiko nämä takaisin pellille ja antaisi paistua vielä 10 minuuttia? Uunikin kerkesi jo jäähtyä ja leffakin kerkesi jo alkaa. Hienoa. Ei muuta kun hommiin. Tein ennen ranskalaisia paljon hillitymmin. Järjestellen ne sopuisasti riviin jotta kaikki paistuisivat samalla tavalla. Vaivaa näin myös pilkkomisessa, että jokaisesta ranskalaisesta tulisi saman kokoinen.  Sekään ei ole helppoa, sillä perunan ollessa pyöreä, se leikkaantuu eri kohdista eri tavalla.  Enää en ole välittänyt ovatko ranskalaiset järjestyksessä pellillä. Kyllä ne paistuvat, jos pitää tarpeeksi aikaa. Tässä kuvassa on aika ohuita. Teen usein paksumpia.   Ihan pienimmät voivat alkaa käryämään, jolloin voi joutua pelastamaan niitä. Siksi

WFPB - Savutofulaatikko

Laatikko tai kiusaus savutofusta ja perunasta. Nesteenä voi käyttää pelkkää vettä. Kauramaitokin on kiva, jos haluaa valkoista kermaperunan näköistä. Tästä tuli vähän simppeliä, kun en laittanut mitään mausteita. Ainekset pilkotaan vuokaan, peitetään nesteellä.  Savutofulaatikko 2 l vuokaan 100 g savutofua perunaa vettä kauramaitoa, halutessa Pilko perunat ja savutofu vuokaan, peitä nesteellä. Paista uunissa n. 200 C kunnes valmistuu.  Keltaisen tai punaisen pussin perunoita.  Tästä määrästä ei montaa ateriaa tullut, mutta muuten melko täyttävää. Puolitan tofun per laatikko vain sen takia, että saan vähennettyä suolan määrää. Makuasioita, miten haluaa laittaa. Tässä oli nyt suolaa 1,7 g/ 100g. Lidlistä ostettu. Vedellä peittoon suurin piirtein. Olisi voinut enemmänkin antaa pinnan ruskettua, mutta otin nyt pois vain ajoissa. Jos haluaisi kermaisemman näköistä, voisi keittää perunoita ensin hetki kattilassa samalla hämmentäen, ja kaataa sitten vasta vuokaan vesineen, ja paistumaan. Hämm

WFPB - Leipä - Täysjyväjauhot ja kaura

Tuoretta leipää. Tällä kertaa limppumallinen leipä.  Leipä: 3-4 dl vettä loraus siirappia esim 3 tl ripaus suolaa, maun mukaan, esim.1/4 tl 2 tl kuivahiivaa 2,5 dl pikakaurahiutaleita 1 dl ruisjauhoja n. 4 dl täysjyvävehnäjauhoja Lämpöiseen veteen kuivahiiva, ripaus suolaa ja sokeria/siirappia. Lisää kaurahiutaleet ja ruisjauho, sekoittele. Lisää täysjyvävehnäjauhoja niin, että syntyy paksu, puukauhalla vaivalloisesti sekoitettava taikina. Voit vaivata taikinaa metallisella tai puisella lusikalla. Leipään tulee suolaa maun mukaan, vähäsuolaisesti tai ei. Laitan myös yleensä lorauksen siirappia tai sokeria, koska se voi mahdollisesti auttaa kuivahiivaa heräämään paremmin. Pieni ripaus voi parantaa myös leivän maistuvuutta. Tämä taikina tarttuu käsiin, joten siksi mieluummin vaivaaminen lusikalla.  Vaivaamisen jälleen irrottele jauhojen avulla reunoilta ja ota taikinapallo käteen. Leipää voi muovailla ilmassakin vähän, taittelemalla ja sitten kerätä alapuolelle taikinaa. Voit laittaa suo

WFPB - Muffinssit - Omena, kaura ja mustikka - Ilman leivinjauhettakin onnistuu

Tämän muffinssiohjeen avulla pääsevät myös kolhuiset, ylimenneet, tai liian happamat omenat hyötykäyttöön.  Jos omenoita ei ole tarpeeksi, voi käyttää lisänä ylikypsää banaania tai omenasosetta purkista. Muffinssit maistuvat eväänä, ja kahvin tai teen kanssa. Näitä voisi myös ajatella kaurapuurona pakattuna taskukokoon, ja helposti käsiteltävään kääreeseen. Tai: Voit myös jättää muffinssipaperit pois, ja tehdä litteitä keksin mallisia leivonnaisia. Makeuttamiseen voi käyttää taatelia, banaania, tai sokeria. Rasvaa ei tarvitse laittaa.  Kokeilin, tarvitseeko laittaa ruokasoodaa ja leivinjauhetta. Tein muffinssit ensin leivinjauheen ja ruokasoodan kanssa. Toisena ilman kumpaakin ainetta. Sattumiksi voi laittaa marjoja ja rusinoita. Laitoin mustikkaa ja rusinoita näihin.  Huom: Kokeilin kerran myös mansikoita, ja yllättäen ne eivät sopineet. Toisiin muffinsseihin sopivat,  joten ihmettelen suuresti. Suosittelen siis kuitenkin näihin mustikoita ensisijaisesti. Idean sain näiden tekoon  Fl