Siirry pääsisältöön

WFPB - Kokkausviikko - Maaliskuun ruokia I - Vegaanisesti ja budjetilla

Helpot ateriat kattauksena tänä sunnuntai-iltana, eli vegaanista WFPB - ruokaa.

Tämä viikko hujahti niin, että kokkailut olivat helpoimman kautta. 

Kuvia katsellessani huomasin, ettei välttämättä olisi tarvinnut uusia kuvia ottaakaan, vaan kopioida vain edellisten tai vanhojen kokkauspostausten kuvia. 

Olisi vastannut todellisuutta hyvinkin. 

Laitetaan nyt kuitenkin, vähintään elonmerkiksi.

Ulkoilunkin merkeissä on mennyt aika. Välillä olen ihmetellyt keittiössä, miten sitä ruokaa laitettiinkaan. 

Onneksi osa asioista menee rutiinilla. Mutta kun ei keskity, joutuu rutiiniasioitakin tekemään vaikeimman kautta.


Tätä peltileipää ruis- ja grahamjauhoista olen tehnyt monia kertoja, ja mielestäni osaan. Nyt kuitenkin laitoin taikinaan porkkanaraastetta ja kauramaidon teosta jääneitä kaurasilppuja.

Jotenkin taikina meni pieleen, ja otin lisäksi vielä raakana ulos uunista. Lässähtäneenä, pohjasta raakana ja kuori korpuksi kuivuneena.

Siihen auttoi kun paloittelin, käänsin palat ja laitoin uuniin jatkamaan. Tuli molemmilta puolilta kiva kuori, ja lopulta leipä onnistui.

Kuvassa olevasta keitosta piti tulla ensin yksinkertainen keitto, mutta muutinkin kesken kaiken mielikeitoksi. Laitoin pakastevihanneksia pussin, ja tein kauramaidon.



Kauramaito ei jotenkin nyt onnistunut, ja keitto alkoi pulputa kuten puuro. Niinkin voi siis käydä, mutta ei se mitään. 

Ei tämä nyt poikennut mitenkään siitä, jos keiton olisi suurustanut jauhoilla.

Maustepippuria ja muita mausteita vain niin paljon, että maistuu. Lopulta keitto toimi ihan hyvin leivän kanssa.


Peruskokkailuihin kuului tietysti myös muusi. Sunita - perunoista tällä kertaa.

Ensin söin ilman mitään mausteita. Perunamuusin nesteenä keitinvesi. Jääkaapista ottaessa höystin suolattomalla jauhelihamausteella ja lantulla.

Lanttuperunasosetta siis. Pakkasesta olin ottanut sulamaan koirille valmiin sosekeitoksen.

Iso kaalikastike riisille ja muusille.




Järjestys on nyt epäselvä, mikä muusi tässä olikaan kyseessä. Uunijuurekset ovat kuitenkin kaverina, joten loppuviikon muusi lienee. Uunijuureksia voin suositella kokeilemaan ilman öljyä. 

Olen nyt välillä aina aamuisin heti kuorinut perunoita, ja laittanut kiehumaan. Tulee niin nopeasti tehtyä, etten välillä muista hommasta mitään jälkeenpäin. 

Pakko tehdä, kun Luppakorvakin nälissään.




Keitin ison satsin jasmiiniriisiä, johon laitoin punaisia linssejä ja pakastemaissia sekaan.





Kun tekee riisiä ison määrän, sille oli hyvä olla iso jääkaappirasia säilytykseen.

Riisistähän sanotaan, että sen säilymiseksi on tärkeää nopea jäähdytys. 

Sekoitikin riisikattilaan heti sen vetäydyttyä kylmää vettä, joka erotteli riisin. Sitten se oli helppo kaataa isoon kaukaloon, ja laittaa jääkaappiin. Jasmiiniriisi imee paljon nestettä.

Samaa riisiä riittikin moneen ateriaan, ja sitä on vieläkin. Liian pitkäksi aikaa sitä en tee, ettei ala pilaantua. 

Päällä on nyt äidiltä saatua pihlajanmarjahilloa.

Makea chilikastike loppui, ja tuo oli tosi hyvä korvike. Täytyykin suositella ja laittaa korvan taakse ensi syksyksi. Eli pihlajanmarjat keruuseen ja hilloksi, jos on tilaa säilöä.


Rakettispagettia. Hyvää, kun maustaa ja laittaa pakasteherneitä sekaan. Pinaattia, pippuria, jauhelihamaustetta, ketsuppia. Basilikaa ja muita yrttejä.

Jätin keitinveden imeytymään, koska olin sen maustanutkin. Veden imeyttämisessä on omat riskinsä rakenteen kannalta varsinkin, kun en mittaile vesiä. Rakettispagetti paakkuuntuu herkästi. Pohjaankin se alkaa helposti palaa, ainakin teräskattilassa. Mutta syötävää tuli.

Keitetyt pakasteparsakaalit virkistyvät raikkaiksi kun sitruunaa puristaa päälle. Se kohta, johon sitruuna osuu voi muuttua hetken päästä ruskeaksi, mutta kasvithan eivät ole siitä pilalla. Ihmettelin hetken, mutta vihreitä olivat kun pussista kaadoin.


Banaania riittikin hetkeksi viime markettireissun ansiosta, kun ostin melkein viisi kiloa banaaneita.

Loput piti niistä jo pakastaa. Kivoja puuroja oli banaanin kanssa siihen saakka.

Tässä on päällä myös omenaa. Kävi niin, että unohdin pöydälle puoleksi syödyn omenan ja banaanikeksin.

Aamulla sitten huomasin vahingon, ja pelastin ne tekemällä niistä hakkelusta tilkassa vettä paistinpannulle, ja maustoin kanelilla ja vaniljasokerilla. Kunnon kuumennus oli varminta.

Hyvä keino pelastaa, jos banaanikeksit ovat olleet eväänä ja unohtuneet laukkuun vähäksi aikaa. Itse löydän niitä välillä takin taskuista ja repun sivutaskuista.


Kahvin ja teen kanssa äidiltä saatua rasvatonta puolukkapiirakkaa. Oli niin hyvää, että pitää kyllä saada resepti. 

Olin ensin ottamassa yhtä palasta, mutta sama ottaa viisi. 

Leipä oli omia tekosiani, eli litteät sämpylät sinapilla ja suolakurkulla. 
  • 3dl  vettä
  • 2 tl kuivahiivaa
  • 2 dl kaurahiutaleita
  • 1-2 dl ruisjauhoja
  • loput täysjyvävehnää 
Sekoita, pellille, kohota, uuniin.

Suolakurkun olen ostanut millon lie, ja paras käyttää pois vaikkei suolaa nyt hirveästi pitäisi syödäkään. Siitä piti jotain tulla, mutta unohtui.


Öljyttömät ranskalaiset, uunissa 200 C kylmään uuniin. Taisin tehdä nämä leivät vain, koska uuni oli kuuma. Pakkasessa olisi vielä ollut entisiäkin.

Tässäpä nämä viikon kokkailut. Katsotaan mitä tulee seuraavaksi blogissa.

Mielessä oli, että pitäisi tehdä lisää budjettipostauksia. Eli ottaisin vaikka tietyn summan, ja katsoisin mitä sillä saa lähikaupasta. Jokin sellainen kokeilujuttu. Ideoita on sinänsä, mutta järjestys on vielä auki.

Postasin kerran, että mitä saisi kympillä viikoksi, mutta vielä voisi kehitellä sille jatkoa. 

Reseptejä voisi alkaa myös kehitellä, uusiakin. 

Kiitos kun luit, ja niin hyvää alkavaa viikkoa, kuin mahdollista.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Uusi vuosi - Helpot ja nopeat ideat

Nostelen esille tähän ideat, joista uusi vuosi tulee mieleen. Blogista on näitä jonkin verran tänäänkin haettu, joten kiinnostusta voisi siis olla vielä näin loppumetreillä.  Ruuat voi ehtiä tehdä vielä illaksi pöytään. Jos ei, niin päivä se on huomennakin. Olen itse helppouden ystävä niin arjessa kuin juhlassa, ja laitan vahingon kiertämään. Toivottavasti inspiroidut, ja jopa ehkä kokeilet tehdä näistä jotain.  1. Tortilla-ateria salsakastikkeineen ja perunasalaatti Jos perunasalaattiin haluaa majoneesin tapaisen, sitä mukailemaan käy hyvin soijajogurtti. Aivan hyvän makuista, kun laittaa etikkaa ja sinappia hieman. Tein viimeksi perunasalaatin ilman majoneesia, ja oli tosi hyvää silti. Ateriaanhan tulee kuitenkin se tortilla ja salsakastikekin lisäksi, joten makuja on yllin kyllin.  Tästä pääsee ohjeeseen, jossa kaikki tapahtuu:  Tortilla-ateria ja perunasalaatti  + salsa Tortillat ostin kaupasta valmiina, vaikka ne eivät ihan täyttä kokokasvisruokaa olekaan. Sentään täysjyvää. Viime

WFPB - Linssit ja riisi - Mahtava, helppo ruoka

  Ruokaa linsseistä ja riisistä Tein tällaisen perus ruuan, ettei tarvitse miettiä. Valmis maustesekoitus kaupasta: Garam masala.  Tuolta löytyy miten tein itsekin sekoitusta kerran, ja sain samalla maustekaappia tyhjennettyä. Tähän ruokaan voi laittaa lisäksi paprikajauhetta, chilijauhetta ja persiljaa. Mutta varsinkin jos ei halua miettiä mitään, niin ostoslista on kohtuullisen lyhyt:  riisi   kuivatut linssit porkkanaa 1-2 prk paseerattu tomaatti Garam masala -mauste + muita mausteita halutessa: pippuri, persilja, paprikajauho, chili, ketsuppi tai sriracha Salaatiksi käy mikä tahansa tuore, vaikkapa porkkanakin raastettuna. Kuvassa punakaali, joka on joskus vähän kuivaa. Voi olla hyvä raastaa pienemmäksi. Hedelmiä, siemeniä ja marjoja voi laittaa raasteen sekaan. Linssi- riisipata ainekset: Vihreitä linssejä Riisiä Paseerattua tomaattia  Porkkanaa Vettä Mausteet: 1-2 tl Garam Masalaa 1-2 rkl kuivattua persiljaa 1-2 rkl ketsuppia 1-2 tl paprikajauhoa chilijauhoa, mustapippuria halut

WFPB - Makaronilaatikko - 0,99 €

Innostuin kokeilemaan makaronilaatikkoa ilman kasvimaitoa, papuja, soijarouheita tai vegaanisia proteiinivalmisteita. Tämä resepti liittyi alun perin budjettihaasteeseen , kun en ollut ostanut papuja.  Ketsuppia oli. Pinnalle sopii myös jauhelihamauste. Kun tekovaiheessa ei tule paljoa lisättyä suolaa, määrä pysyy helpommin kurissa vaikka jauhelihamauste olisi suolaistakin versiota. Makaronilaatikon ohje: Ainekset:  400g makaroni, tumma. n. 1 l vettä,  1 porkkana raasteena. Mausteet:  1/2 tl mustapippuri, rouhittu 1/4 tl maustepippuri, jauhettu 1/8 tl  tai alle, valkopippuri, jauhettu 1-2 tl soijakastike,  1 rkl ketsuppi. Maustemäärät ovat suuntaa-antavia, ja niitä voi myös laittaa oman maun mukaan. Laitoin 1 tl soijakastiketta.  Raasta porkkana, ja laita makaronien kanssa vuokaan.  Mittaa noin litra vettä, ja sekoita sinne mausteet. Kaada vesi makaronin sekaan ja sekoita.  Paista ilman kantta uunin alatasolla, keskilämmöllä n. 1 h, 200 C.  Muut vinkit ja huomiot: Tuli niin hyvää, että

WFPB - Tammikuun kokkailut - Viikkosuunnitelma ma-pe

Tammikuun kokkailuita. Tein viisi kohtaa, jotka otsikoin viikonpäivien mukaan. Voit poimia omaan arkeesi sopivia ideoita, tai miksei koko ruokalistan sellaisenaan.  Miten sinun viikkojärjestys sujuu? Teetkö Meal planin eli ateriasuunnittelua, vai menetkö yksi päivä ja muutama ateria kerrallaan? Viikonloppuna ruuat, vai joka päivä jotakin? Itse teen vähän sekä että.  Viikonloppuna valmisteluita, kuten mahdollisia papuja ja herneitä likoamaan. Sunnuntaina ne voi keittää ja pakastaa pois, ja on alkuviikoksi jo aihiot siinä. Viikon mittaan ehtimisen mukaan lisäyksiä tai ruokakokeiluita. Alkuviikosta siis söin tässäkin listassa ns. vaikeammat ruuat, jotka vaativat liotusta kuten hernekeitto.  Tiistaina jokin haudutuspatajuttu.  Keskiviikkona nopean ruuan päivä, koska ei tiedä mitä vielä on edessä. Ei turhaa kuormitusta väliin. Torstaina voivat olla vihannekset, kuten lehtikaali ja kiinankaali jo loppusuoralla. Voi tehdä ruuan, jonka avulla pääsee niistä eroon, kuten jokin kastike. Perjantai

WFPB - Ruokaostokset 45 € - Tammikuu 1 ja 2

Tammikuun ensimmäisen ja toisen viikon ruokaostokset. Ensimmäisellä viikolla enimmät, mutta toisella viikolla en paljoa ehtinytkään kauppaan kunnolla. Tarkoitus olikin viettää kaapintyhjennysviikkoja ja olla käymättä usein kaupassa. Hyvä silti, että on kotona kaikkea mitä kaapeista tyhjentää, niin ei tarvitse aina hakea jotain. Tuoreet hedelmät ja vihannekset ovat ne pääasia, jos muuta on.  = 7,53 € 2. viikon hedelmäostokset.  Ananas 2,66€ banaanit 2,38 € veriappelsiinit 1 kg 2,49 € Tosi kiva olla nyt paljon hedelmiä käsillä aina. Mitä pimeämpää ulkona, sitä enemmän haluaa nähdä kaikkea värikästä ja kaunista kotona.  Veriappelsiinit ovat nyt makeita ja hyviä. Niitä kun paloittelee ananaksen ja omenoiden joukkoon eväsrasiassa, hedelmät eivät tummu niin helposti. = 7,35 € Eka viikolla meni saman verran hedelmiin. En laskenut enkä punninnut tarkoituksella, yritin vain ottaa jokaiselle viikon päivälle. Persimoneja haeskelin, mutta ei ollut.  Omenat, 0,45 0,49€/kg Red Delicious 1,92 €, 1,79

WFPB - Hirssi

Keitin hirssiä riisinkeittimessä. Hirssipussissa luki keittoaika, 25 minuuttia. Sanottiin myös, että hirssi sopii liotettuna tuorepuuroihin ja raakaleivontaan.  1 osaa hirssiä, 3 osaa vettä. Riisinkeittimessä se kiehui tavallisesti, kuten riisikin. Ensimmäinen satsi alkoi kovasti räiskyttää vettä höyrynpäästäjästä. Jouduin aukaisemaan riisinkeittimen kannen kesken kaiken, ja tarkistamaan mitä siellä oikein tapahtuu. Hirssistä tuli ihan hyvä. Toisella keittokerralla pesin hirssin, samoin kuten usein riisinkin pesen ennen riisinkeittimeen laittamista. Eli laitoin vettä astiaan ja sekoittelin, ja kaadoin vedet pois.  Toistin, jos vielä vaahtosi paljon, tai tuli harmaata pölyä veteen. Viimeinen huuhtelu kuumalla vedellä, vedenkeittimestä. Lisäsin ohjeen mukaan 3 osaa vettä.  Luultavasti koska huuhteluvettä jäi astianpohjalle, ja lisäsin vielä ohjeen mukaan lisää, hirssistä tuli nyt vetistä valmiina.  Se puolestaan aiheutti että huomasin tarkemmin, mille se hirssivesi maistuu ja tuoksuu. Ei

WFPB - Ruokaostokset 30 € - Tammikuu vko 3

 Tammikuun kolmannen viikon ruokaostokset. = 8,66 € Veriappelsiini 1 kg 2,49 € Ananas  1,89 €/kg,1,482kg 2,80 € Omena Jonagold 1,05 €/kg 1,00 € Banaani 1,55 €/kg, 1,528kg  2,37 € = 1,31 € Omena Red Delicious 0,99 €/kg, 1323 kg, 1,31 € = 4,19 € Lapin luomunauris, kilon pussi = 4,41 Lehtikaali, espanjalainen 300 g 2,29 € 7,63 €/kg Kiinankaali 3,59 €/kg, 0,516 kg,  1,85 € Prismaan oli ilmestynyt muhkeita pusseja espanjalaista luomulehtikaalia.  Aika tuoreita, mutta iso pussillinen piti vauhdilla syödä. Jokaisen aterian kanssa nyrkillinen ja aina kun muistin, mutta silti osa meinasi mennä vanhaksi. Eipä hätää, kun vain huomaa ajoissa. = 5,90 € Ananasmehutetrat olivat kallistuneet Prismassa. Viime ostoskerralla ne olivat 0,45€/purkki, nyt 0,59 €. 2,95 €/l. = 1,64 € Kaapintyhjennysviikon merkeissä suunnittelin tekeväni itse mansikoista lisukkeet letuille. Kaupassa tulin ajatelleeksi, etten kuitenkaan kehtaa sitten laittaa kunnolla sokeria omaan keitokseen. Kirpeitä marjoja sitten nielisin

WFPB - Ruskea risotto

Halusin tehdä maksalaatikon näköistä ruokaa.  Toinen ajatus oli käyttää muita mausteyhdistelmiä,  kuin mitä käytän yleensä. Yrttejäkin tähän kokeilin. Maun osalta en lupaa samankaltaisuutta maksalaatikon kanssa, mutta vetäydyttyään sopii erittäin hyvin puolukkahillon/survoksen ja perunamuusin kanssa. Toimii siis maksalaatikon tapaan, ilman maksan makua. Kuvassa ruskeaa risottoa, puolukkahilloa ja babypinaatin lehtiä. Välistä näkyy vähän perunamuusiakin. Ruskea risotto 1 dl esikypsytettyjä rikottuja ohrasuurimoita n. 80-120 g porkkanaa 1,5 dl vihreitä linssejä 1,5 dl pitkäjyväistä riisiä vettä Tein viimeksi haudutuspadassa isomman satsin ja varmaan tuplasin tai triplasin määrät. Näillä mitoilla tulee kuitenkin hyvä aloitusannos, että pääsee kokeilemaan. Mauste-ehdotukset: 2 rkl ketsuppia  vähän siirappia 2tl-1 rkl soijakastiketta 1/4 tl Garam masalaa ripaus cayennepippuria tai jalopenoja, jos haluaa tulista 0,5 dl tomaattisosetta 1/4 maustepippuria 1/4-1/2 tl mustapippuria 1/2 tl jauhet

WFPB - 135 € Ruokaostokset - Joulukuu 2022

Joulukuun ruokaostokset. Marraskuu on vielä syynäämättä, koska silloin oli budjettihaaste. Mutta ehtii tässä vielä näitä ynnäillä. Joulukuu on nyt melkein ohi, ja tuoreemmassa muistissa. Miten sinun uusivuosi menee? Söitkö jouluna hyvin, ja oletko tyytyväinen? Oliko hyvä joulu? Kiva kun tulit katsomaan tännekin! Tässä ovat joulukuun 2022 ostokset: Vihreät vihannekset = n. 18 4 pussia kukkavihanneksia Lidlistä 4,05 € Lehtikaali tuore 2,19 € x 2   Lehtikaali pakaste 3,15 € Jääsalaatti 0,89 € Kiinankaali 1,77 € Ruukkutillit 1,55 €, 1,35 € ja 1,15 € Perunat ja bataatit = 22 € Jauhoisia perunoita 1,79 X 4 Prismasta Irtoperunoita 2,22 €  Jauhoisia Salesta, 2,39  €/2kg Bataattia n. 8 -10 eur, oli hyviä bataattitarjouksia Peruna- bataattiosaston suhteen olen hieman taas sekoittanut koirien ja omat. Eiköhän tuo suunnilleen ole sinnepäin. Välittömästi, kun en toimittanut ruokaostoksia blogiin, alkoi ote lipsua. Juureksia = 15 € 6 kg lanttua 6 kg porkkanaa 2,5 kg nauriita 1 kg punajuuria n. 15 ki

WFPB - Viikon ruokaostokset - Syyskuu 1. 30 € - Miksi Suomi lihoo?

Ostosten jälkeen tutkittua tietoa terveydestä ja ravinnosta. Lääkäri Soili Kasanen on laatinut luentodiat aiheesta: Miksi Suomi lihoo?  Syyskuun ensimmäisen viikon ruokaostokset, jotka tekivät 29.36 €: = 9,56 € 10 kg juureksia n. kympillä.  Kaupoissa oli euron tarjouksia.  Kahden kilon porkkanasäkit olivat Prismassa 1,79 €. n.90 snt/kilo.  Nyt on jääkaapin ylähylly porkkanoita täynnä. Riittää vielä ensi viikollekin. = 4,53 € K-Supermarketissa oli halvin peruna K-Menu. 1,79 €/2kg, n. 0,90 €/kg. Colomba-lajikkeisia.  Olipa helppo laittaa ruokaa valmiiksi pestyistä. Ovat voineet saada enemmän valoa kaupassa mutta jos heti laittaa, uskaltaa ostaa. Kiireettä valmistettaviin valitsen multaisia. Pois pussista, niin pysyvät kuivina. Prismasta sai multaista Annabelleä hintaan 0,65 €/kg. = 3,58 € K-Supermarketissa oli tarjous, punainen lehtikaali 1,99 €. Parsakaali oli halvinta nyt Prismassa 3,39 €, ja siellä ne olivat myös komeimmat.  Punainen lehtikaali oli jännä. Se tuoksui kukkaiselle. Värin