Tehdään tänään elokuisista uusista juureksista uunijuurekset.
Tehtyäni ensimmäisen kerran uunijuureksia ilman öljyä ja mausteita, yllätyin itsekin miten hyvin ne toimivat siltään.
Idea tuli siitä, etten millään ilveellä keksinyt tai jaksanut miettiä, mitä näihin laittaisi.
Kokeiltuani ja hyväksi todettuani, tein heti soittokierroksen kasvissyöjäsukulaisille kertoen tästä asiasta.
Piti vakuuttaa sekä heidät, että itseni yhä uudelleen siitä, että kyllä, ihan ilman mitään mausteita. Eikä edes öljyä, ei.
Tästä tuli sitten yllättäen melkoinen hitti, ja nyt saan useinkin kuulla, kuinka siellä tänäänkin tehtiin näitä uunijuureksia.
Välillä bataatilla ja sienilläkin.
Kuorin ja pilkoin juurekset. Laitoin kannellisessa lasivuoassa 200 °C - uuniin paistumaan noin tunniksi. Aika riippuu uunista ja juureksista, kannattaa tarkkailla milloin ovat valmiita.
Palsternakkaa, lanttua, naurista ja porkkanaa.
Herkkusienet olisivat tähän hyvä lisä maun puolesta. Olen käyttänyt sekä säilykkeitä, että tuoreita sieniä.
Kokeilin lastalla noita rihmaisen näköistä ruskeita kohtia, joita oli muodostunut lasivuoan sisäpintaan paistumisen aikana. Lasta ei pystynyt niihin yhtään. Mietin, että nolosti kävi.
Laitoin kannen päälle ja siirryin joksikin aikaa miettimään muita asioita.
Kaiku aivojen nurkassa sanoi: "Mitäs et pyöritellyt rypsiöljyssä niitä."
Vuoan pohjalle jäi enää läntti ruskeaa nestettä. Se siitä.
Eli paras kun ei ala heti jynssäämään vuokaa.
Toisaalta nauris oli tällä kertaa jotenkin rihmoittunutta. Kuorin sen ennen paistamista, mutta silti koko ajan oli jotain ruotoa kurkkuun menossa.
Välillä saa koko nauriin syödä melkein kantoineen päivineen.
Nauriit voi laittaa kokonaisinakin vuokaan silloin, kun ei tiedä miten syvältä ne olisi hyvä kuoria. Helppo ottaa erilleen ja perkata rauhassa jälkikäteen.
Onneksi näitä ei ole hinnalla pilattu, esimerkiksi nauris alle 2 € / kilo viimeksi, joten kokeiluja voi tehdä vähäisellä riskillä. Palsternakka oli viimeksi 3,25 € / kilo.
Suurta herkkua vastapaistettuina. Syön jokaisen aterian kyljessä, saadakseni syötyä mahdollisimman pian pois.
Nämä on äkkiä napsittu melkein suoraan vuoasta.
Jos ei muu auta ja uhkaa unohtua, niin ei muuta kuin lyö vokkiin ja maustaa kunnolla.
Tein muusia Annabelle- lajikkeisista perunoista, ja se uhkasi jäädä paakkuiseksi. Ensi kerralla kokeilen muita perunoita muusiin. Annabellet sopivat kokonaisiksi tai keittoihin. Maku oli hyvä silti, ei valittamista.
11.8. Nyt kuulinkin, että uuden sadon perunat eivät aina onnistu perunamuusiksi laitettuna. Asia voi vielä muuttua varastoinnin jatkuttua.
25.8. Suosittelen bataattia tähän lisäksi. Sitä ei paljoa tarvita, mutta onpa tosi hyvä lisä uunijuureksien kanssa. Vähentää entisestään tarvetta mausteille ja suolalle.
18.11. Nyt suosittelen myös punajuuria uunijuureksiin. Ne värjäävät kyllä muut juurekset, ja kokonaisuudesta voi tulla rosollin näköistä.
Kommentit
Lähetä kommentti