Tammikuun kokkailuita. Tein viisi kohtaa, jotka otsikoin viikonpäivien mukaan.
Voit poimia omaan arkeesi sopivia ideoita, tai miksei koko ruokalistan sellaisenaan.
Miten sinun viikkojärjestys sujuu? Teetkö Meal planin eli ateriasuunnittelua, vai menetkö yksi päivä ja muutama ateria kerrallaan? Viikonloppuna ruuat, vai joka päivä jotakin?
Itse teen vähän sekä että.
Viikonloppuna valmisteluita, kuten mahdollisia papuja ja herneitä likoamaan. Sunnuntaina ne voi keittää ja pakastaa pois, ja on alkuviikoksi jo aihiot siinä. Viikon mittaan ehtimisen mukaan lisäyksiä tai ruokakokeiluita.
Alkuviikosta siis söin tässäkin listassa ns. vaikeammat ruuat, jotka vaativat liotusta kuten hernekeitto.
Tiistaina jokin haudutuspatajuttu.
Keskiviikkona nopean ruuan päivä, koska ei tiedä mitä vielä on edessä. Ei turhaa kuormitusta väliin.
Torstaina voivat olla vihannekset, kuten lehtikaali ja kiinankaali jo loppusuoralla. Voi tehdä ruuan, jonka avulla pääsee niistä eroon, kuten jokin kastike.
Perjantaina voi olla suden nälkä. Silloin tarvitaan jotain helppoa ja nopeaa ruokaa, joka valmistuisi lähes itsestään taustalla.
Viikon mittaan ruokia myös kertyy. Lomaa saa kokkaamisesta tarvittaessa tekemällä tarkoituksella isomman määrän. Välillä sitä silti haluaa uuden ruuan vaihteluksi, ja jatkaa sitten rasioiden tyhjennystä.
Näin esimerkiksi. Välillä tuntuu että hyvinkin usein ruuan pitäisi olla helppoa ja nopeaa, vähällä vaivalla valmista. Toisaalta mitä helpommalla alkaa pääsemään, sitä kauemmas ajautuu koko ruuanlaitosta. Vaikeimmaksi esteeksi nousee silloin vuorostaan se, etten osaa päättää mitä laittaisi. Lopulta en saa edes porkkanaa kuorittua.
Siksikin tuntui hyvältä ajatukselta laittaa taas ruokakuvat riviin ja järjestykseen. Näistä voi tehdä meal planin. Osasta ruokia voi tehdä isomman satsin, josta riittää pitempään. Kokkauspäiviä voi silloin jättää jopa välistä, jos niin onnellisesti käy. Yksi idea olisi lukita pari ruokaa, joita toistaa joka viikko. Mikäli ruoka sattuu maistumaan.
Ei ole mielestäni väärin syödä lempiruokaansa juuri niin paljon, kuin sattuu haluamaan.
Aloitetaanpas:
Maanantai
Perunoissa ketsuppia, jauhelihamaustetta, ja uuniin. Uuni päälle 200 C, kunnes valmiita.
Lättyresepti löytyy täältä. Käytin samaa reseptiä, mutta grahamjauhojen tilalla ohrajauhoa.
Tuli vaaleammat lätyt, ja mielestäni jopa paremman makuiset kuin grahamjauhoilla.
Tosi hyvää!
Nykyään teen nämä haudutuspadassa, mutta ennen tein kattilassakin. Kattilassa en vain ehkä jaksa tehdä niin isoa määrää. Kun risottoa tai pataruokaa tekee, sitä pitää aina käännellä. Lämpötila pitää olla sopiva, ettei se ala kärytä mutta riittävä, että se kypsyisikin jonain päivänä.
Keskiviikko
Spagetit kiehumaan, ja bataattia uuniin.
Jos ihan pelkkä spagetti ei riitä, niin kannattaa laittaa ensin kiehumaan vähän jauhoisia perunoita. Niiden päälle spagetit. Tulee monenlaisia sattumia sitten ruokaan.
Pavut mitä pakkasesta tai tölkistä löytyy, ja kaikki irtonaisena leijailevat vihannekset ja lehtikaalit sekaan. Keitinveteen voi tehdä suoraan kastikkeen, tai kaataa veden pois ja maustaa.
Syön yleensä itseni huomaamatta ähkyyn spagetilla, en tiedä mistä se johtuu. Onneksi aina ei ole siihen aikaa, joten edes joskus pelastun siltä kohtalolta.
Bataatti keventää kivasti annosta, ja samoin peruna jos laittaa. Srirachaa tai ketsuppia, tai molempia annokseen.
Hyvä tilaisuus uunibataattien kanssa päästä eroon avatuista lantuista (syön usein lanttutikkuja tuoreeksi salaatiksi) ja nahistumaan päässeistä omenoista.
Torstai
Niistä tomaattinen kastike.
- suolaton currymauste,
- oregano,
- mustapippuri,
- inkivääri,
- chili.
Tomaattimurskaa tai paseerattua tomaattia.
Haudutuspata ei saisi mennä noin täyteen, pitäisi viisi senttiä olla tilaa. Kahden litran pata on selkeästi vähän pieni joskus.
Neljän litran voisi olla sopivampi.
Tämä olisi kattilassakin noin vartissa valmista, jos laittaa kiinankaalia, punaisia linssejä ja bataattia. Eivät ne liiemmälti vahtimista tai pitkiä kypsyttelyaikoja tarvitse.
Se että olen turvautunut haudutuspataan, kertonee jotain siitäkin päivästä.
Bataatti antaa makeutta, joten suosittelen.
Kastike soveltuu riisin tai perunamuusin kanssa.
Perjantai
Sisältää kaiken samassa vuokassa: Porkkana vihanneksena, makaroni tärkkelyksenä. Lisäksi voit laittaa pakkasesta tai tölkistä papuja. Noin puoli tölkillistä papuja per 400 g makaronia olen kokenut sopivaksi määräksi. Makuasioita.
Teen nykyään porkkanaraastettakin valmiiksi annospusseihin pakkaseen. Makaronilaatikon saa tehtyä myös ilman papuja.
Siinäpä ne! Yhteenvetona linkit reseptipostauksiin:
Maanantai
Tiistai
Keskiviikko
Torstai
Perjantai
Kiva, että pääsit loppuun asti. Toivottavasti tästä on hyötyä sinullekin. Päivän mukaan nimeämällä tämä ilokseni jo muistuttaa Meal Planin tekoa, koska tähän asti olen ensin tehnyt ruuan, ja sitten ihmetellyt.
Ostan kaupasta mitä sattuu, tai siis lähinnä kilohinnan ja kategorian perusteella, ja teen ruuat joita niistä tulee.
Hävikkini on ollut silti yllättävän pientä, joten onnistuu se niinkin. Tosi harvoin jos ikinä, tapahtuu enää sitä että pitää kaataa jokin pöydälle päiväksi unohtunut ruokakattila, tai itäneet perunat mäkeen. Vaikea vain ruokaa ostaessa edes pukea sanoiksi, miten ajattelin viikon kokonaisuutena sujuvan. Helppouteen johtaa varmaan rasvattomuus, ja selkeät kriteerit siitä mikä ylipäätään on ruoaksi kelpaavaa. Helppous niissä edelleen mahdollistaa sen, että kiipeää toisissa asioissa takaperin puuhun.
Aina on paljon vaihtoehtoja, ja toinen toistaan parempia ruokia ehdolla. Suunnittelen nyt seuraavaa viikkoa, katsotaan pian myös ruokaostokset. Hyvää lauantaita!
Kommentit
Lähetä kommentti