Siirry pääsisältöön

WFPB - Tammikuun kokkailut - Viikkosuunnitelma ma-pe

Tammikuun kokkailuita. Tein viisi kohtaa, jotka otsikoin viikonpäivien mukaan.

Voit poimia omaan arkeesi sopivia ideoita, tai miksei koko ruokalistan sellaisenaan. 

Miten sinun viikkojärjestys sujuu? Teetkö Meal planin eli ateriasuunnittelua, vai menetkö yksi päivä ja muutama ateria kerrallaan? Viikonloppuna ruuat, vai joka päivä jotakin?

Itse teen vähän sekä että. 

Viikonloppuna valmisteluita, kuten mahdollisia papuja ja herneitä likoamaan. Sunnuntaina ne voi keittää ja pakastaa pois, ja on alkuviikoksi jo aihiot siinä. Viikon mittaan ehtimisen mukaan lisäyksiä tai ruokakokeiluita.

Alkuviikosta siis söin tässäkin listassa ns. vaikeammat ruuat, jotka vaativat liotusta kuten hernekeitto. 

Tiistaina jokin haudutuspatajuttu. 

Keskiviikkona nopean ruuan päivä, koska ei tiedä mitä vielä on edessä. Ei turhaa kuormitusta väliin.

Torstaina voivat olla vihannekset, kuten lehtikaali ja kiinankaali jo loppusuoralla. Voi tehdä ruuan, jonka avulla pääsee niistä eroon, kuten jokin kastike.

Perjantaina voi olla suden nälkä. Silloin tarvitaan jotain helppoa ja nopeaa ruokaa, joka valmistuisi lähes itsestään taustalla. 

Viikon mittaan ruokia myös kertyy. Lomaa saa kokkaamisesta tarvittaessa tekemällä tarkoituksella isomman määrän. Välillä sitä silti haluaa uuden ruuan vaihteluksi, ja jatkaa sitten rasioiden tyhjennystä.

Näin esimerkiksi. Välillä tuntuu että hyvinkin usein ruuan pitäisi olla helppoa ja nopeaa, vähällä vaivalla valmista. Toisaalta mitä helpommalla alkaa pääsemään, sitä kauemmas ajautuu koko ruuanlaitosta. Vaikeimmaksi esteeksi nousee silloin vuorostaan se, etten osaa päättää mitä laittaisi. Lopulta en saa edes porkkanaa kuorittua.

Siksikin tuntui hyvältä ajatukselta laittaa taas ruokakuvat riviin ja järjestykseen. Näistä voi tehdä meal planin. Osasta ruokia voi tehdä isomman satsin, josta riittää pitempään. Kokkauspäiviä voi silloin jättää jopa välistä, jos niin onnellisesti käy. Yksi idea olisi lukita pari ruokaa, joita toistaa joka viikko. Mikäli ruoka sattuu maistumaan.

Ei ole mielestäni väärin syödä lempiruokaansa juuri niin paljon, kuin sattuu haluamaan.

Aloitetaanpas:

Maanantai


Hernekeitto, paistetut perunat ja lätyt.Hernekeittoon meni 500 g herneitä, 2 litraa vettä, ja porkkana. En tehnyt kahta pussia kuten yleensä, koska en halua rasioita tai pakastuksia tänne nyt pyörimään liikaa.

Perunoissa ketsuppia, jauhelihamaustetta, ja uuniin. Uuni päälle 200 C, kunnes valmiita.

Lättyresepti löytyy täältä. Käytin samaa reseptiä, mutta grahamjauhojen tilalla ohrajauhoa.

Tuli vaaleammat lätyt, ja mielestäni jopa paremman makuiset kuin grahamjauhoilla.Lautasella laitan hernekeittoon Koti -sinappia ja mahdollisesti ripauksen suolaa. Oreganoa tai basilikaa, kumpi purkki sattuu kaapista osumaan käteen.

Tosi hyvää!


Hernekeitto ja peruna - yhdistelmä on jo itsessään niin täyttävä, etten aina tarvitse edes pakkasesta leipää tai ala tekemään näitä lättyjä. 

Ellei hernekeiton teko sovellu arkeen pitkän keittoajan vuoksi,  niin entäs jos tekisi pelkät nämä letut, ja mahdollisesti perunat? Minulle kelpaisi. Vihanneksia viereen, niin on täysi ateria jo kyseessä.

Tiistai


Tiistai voisi olla hyvä pataruokapäivä. Resepti löytyy täältä.

Nykyään teen nämä haudutuspadassa, mutta ennen tein kattilassakin. Kattilassa en vain ehkä jaksa tehdä niin isoa määrää. Kun risottoa tai pataruokaa tekee, sitä pitää aina käännellä. Lämpötila pitää olla sopiva, ettei se ala kärytä mutta riittävä, että se kypsyisikin jonain päivänä.

Mutta ainahan on uuniperunat, jotka voi tehdä lisäksi. Tai perunamuusi. Sitten ei ole niin väliä, onko risottoa varmasti moneen nälkään, ja pienempi käsiteltävä määrä riittää.

Keskiviikko


Spagetit kiehumaan, ja bataattia uuniin. 

Jos ihan pelkkä spagetti ei riitä, niin kannattaa laittaa ensin kiehumaan vähän jauhoisia perunoita. Niiden päälle spagetit. Tulee monenlaisia sattumia sitten ruokaan.

Pavut mitä pakkasesta tai tölkistä löytyy, ja kaikki irtonaisena leijailevat vihannekset ja lehtikaalit sekaan. Keitinveteen voi tehdä suoraan kastikkeen, tai kaataa veden pois ja maustaa.

Syön yleensä itseni huomaamatta ähkyyn spagetilla, en tiedä mistä se johtuu. Onneksi aina ei ole siihen aikaa, joten edes joskus pelastun siltä kohtalolta. 

Bataatti keventää kivasti annosta, ja samoin peruna jos laittaa. Srirachaa tai ketsuppia, tai molempia annokseen.

Hyvä tilaisuus uunibataattien kanssa päästä eroon avatuista lantuista (syön usein lanttutikkuja tuoreeksi salaatiksi) ja nahistumaan päässeistä omenoista. 

Torstai


Torstaina voi kiinakaali olla jo nysässä menossa, samoin lehtikaalit kellastumassa.

Niistä tomaattinen kastike.
 Mausteena:
  • suolaton currymauste, 
  • oregano, 
  • mustapippuri, 
  • inkivääri,
  • chili.

Tomaattimurskaa tai paseerattua tomaattia.

Haudutuspata ei saisi mennä noin täyteen, pitäisi viisi senttiä olla tilaa. Kahden litran pata on selkeästi vähän pieni joskus.

Neljän litran voisi olla sopivampi.

Tämä olisi kattilassakin noin vartissa valmista, jos laittaa kiinankaalia, punaisia linssejä ja bataattia. Eivät ne liiemmälti vahtimista tai pitkiä kypsyttelyaikoja tarvitse.

Se että olen turvautunut haudutuspataan, kertonee jotain siitäkin päivästä.Bataatti antaa makeutta, joten suosittelen. 

Kastike soveltuu riisin tai perunamuusin kanssa.


Perjantai


Ruuanlaiton helppous kulminoituu makaronilaatikkoon.

Sisältää kaiken samassa vuokassa: Porkkana vihanneksena, makaroni tärkkelyksenä. Lisäksi voit laittaa pakkasesta tai tölkistä papuja. Noin puoli tölkillistä papuja per 400 g makaronia olen kokenut sopivaksi määräksi. Makuasioita.

Makaronilaatikon teko nopeutuu, kun lämmittää uunin valmiiksi 200 C-asteelle, ja keittää litran vettäkin vedenkeittimessä. Mausteet kannattaa sekoittaa veteen, niin leviävät paremmin.

Teen nykyään porkkanaraastettakin valmiiksi annospusseihin pakkaseen. Makaronilaatikon saa tehtyä myös ilman papuja.

Siinäpä ne! Yhteenvetona linkit reseptipostauksiin:


Maanantai

Kiva, että pääsit loppuun asti. Toivottavasti tästä on hyötyä sinullekin. Päivän mukaan nimeämällä tämä ilokseni jo muistuttaa Meal Planin tekoa, koska tähän asti olen ensin tehnyt ruuan, ja sitten ihmetellyt.

Ostan kaupasta mitä sattuu, tai siis lähinnä kilohinnan ja kategorian perusteella, ja teen ruuat joita niistä tulee.

Hävikkini on ollut silti yllättävän pientä, joten onnistuu se niinkin. Tosi harvoin jos ikinä, tapahtuu enää sitä että pitää kaataa jokin pöydälle päiväksi unohtunut ruokakattila, tai itäneet perunat mäkeen. Vaikea vain ruokaa ostaessa edes pukea sanoiksi, miten ajattelin viikon kokonaisuutena sujuvan.  Helppouteen johtaa varmaan rasvattomuus, ja selkeät kriteerit siitä mikä ylipäätään on ruoaksi kelpaavaa. Helppous niissä edelleen mahdollistaa sen, että kiipeää toisissa asioissa takaperin puuhun.

Aina on paljon vaihtoehtoja, ja toinen toistaan parempia ruokia ehdolla. Suunnittelen nyt seuraavaa viikkoa, katsotaan pian myös ruokaostokset. Hyvää lauantaita!

Seuraava viikkosuunnitelma, tammikuu 2, ma-pe

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Lidlissä ostoksilla, 40 € - Viikon ruokaostokset

Lidlistä noin viikoksi ruokaa. Ostoskoria kerätessäni pidin teemana ruokia, jotka voi tehdä ilman pilkkomista. Siksi ostin tölkkipapuja ja pakastevihanneksia. Jos lisätyn suolan vähentäminen kiinnostaa ja et vielä tiennyt: Lidlistä löytyy hyvä valikoima tölkkipapuja ilman lisättyä suolaa.  Lidlissä oli vastikään vegaanituotteet paljon esillä, ainakin tammikuussa veganuaryn ja vegaanihaasteen aikaan. Hyvä on varmaan katsastaa myös tällainen WFPB-viikkokin, ihan omatoimisesti. Tämä voi mahdollisesti auttaa suunnittelemaan kauppareissuja jos aloittelet kokokasvisruokavaliota, tai etsit kasvistuotteista inspiraatiota noin muuten.  Tuli muuten aika luomuhenkiset ostokset tällä kertaa, Lidlissä se tuntui jotenkin helpolta aina valita. Ja mahtui budjettiinkin, jonka ajattelin olevan siinä 35-40 euroa. En ostanut mausteita tai mitään erikoisempia lisukkeita.  = 4,79 € Nämä kaikki pavut olivat ilman lisättyä suolaa, ja kaikki muut luomua paitsi kidneypavut. 380 g/prk nesteineen ja 230 g/prk val

WFPB - Ruokaostokset 40 € Lidlistä - Maaliskuu 3

Maaliskuun kolmannet ruokaostokset, n. 40 €  Kävin Lidlissä kahdesti. Ensin pari kassillista ja vähän reppuunkin. Toisella kerralla olin ohikulkumatkalla ja päätin ostella lisää. On vähempänä kantamisia sitten jonain toisena kertana, kun ei millään kerkiäisi tai jaksaisi. = 12,40 € Ohikulkumatkan ostokset: Riisiä kilo, 2 kg paseerattua tomaattia,  pikakaurahiutaleet 500 g,  4 kg perunaa,  pari sitruunaa. Ostoksia n.7,5 kg. Riisejä ja hiutaleita on kiva aina tuoda, kun on siihen sopiva hetki. Ei sitten käy ruokaa laittaessa niin että kaataa viimeiset riisit jotka loppuvat kesken, eikä ole uutta pussia valmiina. Tuo luomu paseerattu tomaatti mitä helmikuussakin Lidlistä innoissani ostin, olikin suolattua. En vain huomannut kerta kaikkiaan.  Hankala oli huomata ensin. Tomaattiin se lisätty suola uppoaa niin hienosti, ja sitten kun laittaa ison ruuan sinne se katoaa. Ihmeen maukasta vain ruoka, ja vähän erikoisen kitkerää. Saan nämä varmaan johonkin menemään, mutta hyvä tietää. Hyvä tilann

WFPB - Aamiainen - Kaurapaistos - Marjapiirakka

Sovelsin aamiaisideaa, joka kiertää nyt internetissä. Instagramissa oli video @smartgusto -tilillä . Jos kiire tulee, tämän yhdistelmän voi syödä paistamattakin. Täyttävää ruokaa. Hyvää kasvijogurtin kanssa. Isolle porukalle isompi määrä, mutta nyt yhden banaanin pannukakku oli pian syöty pois, ja pääsin testaamaan toisenkin version. Sen makeutin taatelilla.  Kaurapaistos banaani kuorittuna ja muusattuna 1,5 dl kaurahiutaleita 1,5 dl kauramaitoa  marjoja ja rusinoita taatelia, halutessa, liotettua 180 C 25 - 30 min.  Paistoin lasivuoan kannessa, uunin keskitasolla. Ilman rasvaa tai leivinpaperia. Ei jäänyt kiinni astiaan, muuta kuin vähän reunoista. Astia puhdistui helposti. Maitona oli Oatly luomu kauramaito. Jos sulatat banaania pakkasesta, siihen on helppo pilkkoa taatelia ja antaa sulaa. Pieneksi pilkkomalla se sulaa banaanin sekaan, eikä tarvitse välttämättä blenderiä. Listassa mainittujen lisäksi laitoin omenoita. Vinkki: Omenat olisi kannattanut joko laittaa pienemmiksi tai pai

WFPB - Viisi ruokaideaa - Ilman pilkkomista - Lidlin 40 € ostoksista

Viisi ruokaideaa  40 euron Lidlin ostoksista , helmikuussa.  Ideat viikkosuunnitelman muodossa, maanantaista perjantaihin. Kaikkia aineksia ei tullut käytettyä, mutta jostain on aloitettava. Katsotaan mitä ruokia tuli.  Teemana ilman pilkkomista valmistuvat ruuat. Tai niin, että pystyy ainakin halutessaan laittamaan ilman pilkkomista. Bataateissa, perunoissa ja muissakin on aina optio paistaa kokonaisenakin.  Maanantai Kastike punaisista linsseistä, vihreistä pavuista ja tomaatista. Paseeratussa Lidlin tomaatissa olikin suolaa, joten ehkä muun merkkinen parempi.  Mausteena tyypilliset pastakastikemausteet, esimerkiksi 1 tl mustapippuri 0,5 tl chilijauho oregano, basilika persilja ketsuppi Ainekset haudutuspataan, ja peitin kiehuvalla vedellä. Annoin olla kiehumassa, ja lisäsin jossain vaiheessa myös paseeratun tomaatin. Keitin kunnes valmista. Pippuria ja chiliä maun mukaan, ettei tule liian tulista. Kokeilin myös rakuunaa ja savupaprikaa. Jostain syystä ei ihan niin hyvin toiminut täs

WFPB - Ruokaostokset 37€ - Maaliskuu 1 ja 2

Maaliskuun parin ensimmäisen viikon ruokaostokset. 37,22 €. Noin 40 euroa siis. = 5,38 € Persilja 1,29€, jälkiuunileipä 2,29€ ja ruskeat pavut 0,95 €/prk. Helppo paketti noin vitosella välipalatarvikkeiksi. Näistä tuli paputahnaleipiä .   Papuja leivän päälle, kokonaisena tai muusattuna. Persiljaa salaatiksi.  = 5,80 € Mämmi ja "kerma" lähi-Salen valikoimista. Sopivan paksua tuo soijamaito 2,25€ mämmin kanssa. Ostin pakastetun mämmin 3.55€. Pakastetun huonona puolena voi olla, että on rasiassa kuivunut reunoista.  Täysin tuoreen veroista oli silti tällä kertaa. Pakastetun mämmin ostamalla säästää ehkä noin euron, joten riippuu varmaan tilanteesta ottaako riski. Tässä mämmissä on lisättyä sokeria, mutta eri vaihtoehtoja löytyy myös ilman sitä.  Sivuhuomiona, tässä on nyt kunnon kuitueväät: Ruisleipä, pavut, ja mämmi. Jos papuihin ja rukiiseen ei ole tottunut, voi olla rankkaa vatsalle alussa.  Pienillä annoksilla kun aloittaa, voi onnistua ongelmitta. Jos malttaa.  = 2,63 € Ba

WFPB - Helppo aamiaispiirakka - Suolainen piirakka

Viimeisimmästä makeasta kaurapaistosaamiaisesta suolainen versio. Piti vähän muokata ideaa, mutta sain onnistumaan. Hyvää, pian syötykin, ja mikä parasta: saa heti aamusta käyttää ylijääneet perunamuusit pois. Kaurapuurokin on samassa.  Haarukan heilautuksella taikina on valmis, ja sitten vain kahvi/tee kiehumaan. Vesi kielellä odottelemaan. Tuoksu on täysin huumaava, varsinkin jos käyttää ripauksen kuivattua oreganoa ja basilikaakin. Tämä piirakka pysyi aika mehevänä. Melkein yhtä helppo syödä, kuin moni muukin aamiaistofukokkeli tai puuro. Aamiaispiirakka 1 dl perunamuusia 1 dl kaurahiutaleita 1 dl jauhoja esim. ruis, graham tai ohra 1 dl vettä ripaus suolaa ripaus sokeria Sekoita ainekset, tasoittele piirakkapohjaksi, ja esipaista uunissa 200 C n. 10 minuuttia. Lisää täytteet kuten tomaattia, pinaattia, papuja, sieniä ym. Paista sen jälkeen vielä n. 20 - 25 minuuttia, tai kunnes valmista. Jauhoina voi käyttää mitä tahansa: Grahamvehnää, ohraa, ruista. Käytin ruisjauhoja viimeksi, j

WFPB - Mary's Mini- dieetti - Kertaus: Mitä ei syödä - Ideat dieettiin

Ideoita peruna-Mary's Minin toteuttamiseen. Seitsemän kohtaa, ja ideakuvia.  Ensin kuitenkin lista, mitä dieetillä ei syöty. Kirjoitan listan omin sanoin ja miten olen tulkinnut, ja kannattaa tehdä taustatyötä.   Dr. McDougall.com:ssa  on englanniksi selostus ja ohjeet mitä syödä. Printattava muistilista. Usein kysytyt kysymykset  Q & A Hieman mistä dieetissä on kyse: Dr. McDougallin vaimo Mary kehitti dieetin. Kokeilivat ensin yksinkertaistaa ruokavaliota hetkeksi, ja heillä se toimi. Ihmiset olivat kuulemma kyselleet dieetin perään, koska pelkkä WFPB -ruokavalio ei ollut kaikille tarpeeksi. Tähän sitten tämä dieetti, jonka tarkoitus on tehdä syömisestä tylsempää, mutta ei sen huonompaa. Itse koen ettei tämä ole tylsä. Saa vain hermolepoa ruuanlaitosta, kun ei ole kuin yksi pääraaka-aine. 10 päivää, ja voisin tehdä vaikka vain 5 päivää tai 7 päivää. Tämä dieetti on  itselleni ainakin sellainen, että jos tulee jokin pieni virhe niin ok, se on silti WFPB. Jos virhe lipsahtaa, ni

WFPB - Paputahna - Leivänpäällinen - Ruskeat pavut

Paputahna ruskeista pavuista sopi hyvin ruisleivän päälle. Ripaus mustaa- ja maustepippuria antoi kivan säväyksen. Paputahnaleivät toimivat tosi hyvin nälkäisenä ulkoa tullessa. Hieman miedon makuista sinänsä, joten toisena hetkenä riippui enemmän taas, mihin muuhun ruokaan tahna vertautui.  Jos etsit leivänpäällisiä, tämä voi olla hyvin varteen otettava vaihtoehto. Pavut muusataan, maustetaan, ja tahna on jo saman tien valmista. Jääkaapissakin voi toki antaa tekeytyä, että mausteet heräävät.  Käytin tölkkipapuja. Papujen suola 0,45 g/100g. Suolattomia saa keittämällä itse, tai kannattaa tutkia tuoteselosteet. Lidlissä esim.  löytyy  joitain suolattomia. Valutin pavut siivilässä.  Tölkissä oleva neste oli aika paksua ja sitä oli melko vähän, joten voi olla sama muusata pavut  nesteineenkin - tahnan koostumuksen puolesta. Valutin kuitenkin, koska tein kahdessa erässä. Oli helppo lisätä nestettä erikseen. Laitoin jauhettua maustepippuria noin 1/4 tl ainakin ensin. Vetäydyttyään voi maist

WFPB - Ruokaostokset 40 € - Helmikuu 4, 160 €/kk

Helmikuun loput ruokaostokset. Yhteensä helmikuussa meni 160 euroa ruokaan. Ostosvinkkejä hiutaleisiin, perunoihin, sitruunoihin ja hilloihin, muiden ostosten lisäksi. = 11,93 € Perunaa 10 kg 6,99 €  Perunaa 5 kg,  4,39 € 0,88 €/kg Pikakaurahiutale 1,10 €/kg, 0,55 € / 500 g 10 kg Tyrnävän perunasäkissä oli Gala -perunoita. Näistä tulee myös hyvä perunamuusi. Jos ei lisää kaikkea keitinvettä, niin sana pottuvoi kuvaa sitä hyvin. Keltaista.  Toivoniemen tila-pussissa oli Aurum -perunoita. Aurum-perunoihin palataan vielä, koska näitä pystyi keitettynäkin säilyttämään jääkaapissa ja pakastamaan tosi hyvin tuloksin. Lounasrasioihin siis soveltuvia erityisesti. Xtra-pikahiutaleita ostin ajatellen, sopisivatko ne ehkä pannareihin ja muffinsseihin. Huomasin samalla, että nämähän ovat edullisiakin.  Xtra pikahiutaleet ovat tällä hetkellä, tänään, halvin puurohiutale Prismassa. Näillä pystyy palaamaan puuron kilohinnassa aikaan ennen inflaation etenemistä. 25 senttiä halvempia, kuin Kotimais

WFPB - Riisi ja herneet - Rakuuna-savupaprikakastike

Riisiä, herneitä ja kikherneitä. Kurkumalla riisistä sai keltaista, ja siinä on muitakin mausteita.  Raikkaat herneet ja kikherneet ovat itsessään jo maukkaita, ja niiden avulla ruoka on jo valmista.  Savupaprikasta ja rakuunasta syntyi nopea pieni kastike tomaattisoseeseen. Tarkkamakuinen voi erottaa riisistä paljon vivahteita, mutta mielestäni tuttuun tapaan se myös lopulta hotkaisi mausteet.  Kastike muuttui päätähdeksi. Edelleen herneet ja kikherneet loistivat. Värikäs annos. Tärkeää on myös rakenne.   Riisin mausteet  1/4 - 1/2 tl kurkumaa 1/4 tl sinappijauho 1/2 tl tilliä 1/4 tl mustapippurijauho 1/4 tl cayennepippuri 1-2 rkl sinappia Ohjeita: Mittaa riisi ja siihen vesi keitto-ohjeen mukaan, haluamasi määrä riisiä. Maustemitat ovat suuntaa antavia, voit laittaa rohkeammin tai hillitymmin. Vihreät pakasteherneet kannattaa keittää eri kattilassa, jotta voi noudattaa tarkasti niiden pussissa ohjeistettua keittoaikaa. Silloin ne pysyvät mahdollisimman vihreinä, eivätkä muutu harmaht