Siirry pääsisältöön

WFPB - Viikon ruokaostokset - Kesäkuu 1. - 30 € - Muutto

Ostoksilla jatketaan. 

Aivan eri meininki oli tämän kertainen muutto. Vuoden 2018 muuttoeväät olivat paljon eläinproteiinipainotteisemmat.

Nytkin oli hieman vilunkipeliä ilmassa, vegaaninen suklaa, mutta se oli sellainen valinta. 2018 en ollut sen enempää ruoka-asioita miettinytkään, veuhtasin menemään vain.

Uskaltaisiko laittaa kuvan niistä loppuun? *Ei herkille.*


Vanhan asunnon siivouseväät siis tässä. 5.72 €

Jouduin kaupassa kipaisemaan, koska eväsleipien kanssa sattui sekaannus. Kaupassa kipaiseminen oli yllättävän vaikeaa, koska tekemistä oli niin paljon.

Piti ottaa pellillisestä sämpylöitä loput mukaan, ja jättää kaksi kotiin. Tulikin kaksi mukaan, ja loput jäi pois.

Kaurahiutaletta, kikherneitä, banaaneja. 

Muuttajan vinkit:

  • mieti kylmiä eväitä esim kaura-ateria, tölkkipavut
  • ruokatermari?
  • leipaise illalla tai aamulla tuoreet sämpylät, peltileipätyyliin ilman kohotusta*, (*ilman kohotusta? Korjaus: Ilman vaivaamista.) tosi ihana jos ei tarvitse vanhaa jänkkileipää järsiä, tuore menee ilman levitteitä paremmin alas.
  • näkkileipä?
  • vihanneksia lähikaupasta
  • muista verisuonet (lehtikaali, ruukkupersilja, salaatti, kiinankaali ym)
  • yhden kattilan ruuat
  • kylmälaukku
  • ruokailuvälineet
Jos sinulla on vinkkejä, laita kommentteihin. Tulee hyvä lista.

Voi vaikka ennen muuttoa koota välinesetin ja kylmälaukun erilleen. Itse meinasin joutua syömään kaikki veitsellä. Bataatin halkaiseminen hedelmäveitsellä oli myös erikoinen kokemus.

Tässä olisi ehdottomasti saanut olla ruukkupersilja, joka auttaisi verisuonia ja jaksamista varmasti hyvin. Sisältämällä aineksia jotka muodostuvat pureksimalla. 

Mutta löin verisuonet lyttyyn suklaalla. Tai en tiedä menevätkö ne ihan kirjaimellisesti lyttyyn.


Sitten kun muutto alkoi olla jo valmis, niin oli aika käydä Prismassa. 7.62 €

Kahmin tomaattituotteita kärryyn. Näitä olen hakenut yhtä purkkia kerrallaan, ja nyt riitti. 

Kaappitilaa on.

Haen tänään lisää.


Lisää Prismasta. 12,51 €

Nam. Tuosta Marjex -sekoituksesta on tullut ihan lemppari. Voin suositella, jos tykkäät säästöbudjetilla elellä ja huolettaa marjojen kallis kilohinta. Edullinen, ja sisältää juuri oikeat marjat. 6.65 €. Mitä kirpeämpiä, sen terveellisempiä varmasti.

Ilman säästöbudjettiakin ihan hyvä, koska nyt valitsisin tämän ihan muutenkin, koska olen tottunut.

Pelkkiä mustikoitakin saattaa saada marketista alle kympillä kilo. Mansikoitakin. 
Nyt vilahti ainakin Lidlin tarjous että puolukoita alle kuudella eurolla kilo. Se varmaan meni jo.

Viinimarjat ovat kirpeitä, ei niin sellainen herkkumarja, mutta laitankin nämä miniblenderiin jäisenä ja teen mehua. En suodata kuoria pois, niin saa kuidunkin. 

Ei tulisi ikinä syötyä punaisia viinimarjoja ilman tätä sekoitusta. En yleensä pidä mistään kirpeästä.



Omenat ja appelsiinit. 4,14. Appelsiinit alle 2 € kilo ja omenat vähän yli.

Appelsiinit olivat Navel Late -nimisiä, ja erittäin makeita. Alkoi jo epäilyttää, voivatko nämä olla edes terveellisiä. Kaipa ne sitten ovat, täytyy uskoa.

Omenat myös. Royal Gala - lajiketta. 

Siinäpä ostokset, laskin että tällä viikolla meni 30,48 €, eli kolmekymppiä.

Ei huono. Nyt ajattelin, että kun on kesä ja kaikkea tuoretta, nostan ruokabudjettia hieman. Tai yritän nostaa. Nyt on mennyt noin 30 euroa viikossa, yli tai alle. 

Jos 40 euroa laittaisi vähän aikaa, niin tulisi syötyä enemmän tuoretta ja vihreää. En tuijottaisi esimerkiksi lehtikaalin hintaa, vaan ostaisin kunnon nipun.

Eilen meinasin lähteä kauppaan hakemaan jotain vihreää mutta ajattelin, että parempi kun käyn kerralla marketissa ja haen kaikki.

Pitää ostaa perunoita, koska talossa on kylmäkellari. Vihdoin ja viimein. Olen siitä haaveillutkin.

Kylmäkellari: 

Onko sinulla kylmäkellari tai säilöntämahdollisuuksia? Kaikki vinkit tervetulleita. Marjoja en varmaan ala tehdä hilloiksi tai mitään, mutta enemmän säilöisin kaikkea perunaa ja porkkanaa.

Saa nähdä tuleeko minusta kauhea hamsteri, kun pääsen nyt suunnittelemaan mitä laittelisi talveksi kylmäkellariin. ( ai miten niin tulee? Taidan olla jo.)

Edellisessäkin taloyhtiössä oli, mutta sitä ei pidetty kylmänä. 

Muutto vm. 2018:

Sitten edellisen muuton kuva, kympin ostokset. Vuodelta 2018. Hain nämä ekana päivänä uudessa asunnossa, kun laitoin jääkaappia vasta päälle ja jotain täytettä sinne piti hakea:


Noin 11 euroa. 

Vihanneksia oli, mutten ollut varmaan katsonut suippopaprikoiden kilohintaa. Sehän voi joskus yllättää. Silloin oli kovasti säästöpaineita, koska muutto oli niellyt, ja silloin oli kolme koiraakin. Oli muutakin menoa. Tuloa vähemmän.

Pakastevihannekset, ihan jees. Tomaatti, kurkku. Uudet perunat.

Ja mitäs nuo muut. Lenkki, kanamunat ja maito.

Mitä erityisesti muistuu näistä mieleen, on että olin nämä ostanut, ja jo seuraavana päivänä piti lähteä uudelleen kauppaan.

Mietin, että mitä ihmettä se oikein vaatii, että saa olla edes pari päivää rauhassa kaupassakäynneiltä.

Mutta sellaiset eväät. Taisin olla suursyömäri, kun en tiedä olisiko joku toinen näillä voinut pärjätä viikonkin. Plus makaronit mitä oli kaapissa. Mene ja tiedä. Pärjäsin hyvällä mäihällä iltaan asti.

Muistojen bulevardi tämä. Ei nyt mitään opetusta varsinaisesti.

Sattui vaan niin somasti, että olin kuvannut ruokia jo silloin. Edelleen yritän ratkoa samaa arvoitusta. En vieläkään käsitä miten ongelmallista oli silloin koko syöminen. Johtuiko ruokavaliosta, vai jostain muusta. 

Toisaalta nuo olivat helppoja ratkaisuja, ja silloin pystyi ostamaan valmisruokaa. Mutta oliko se silti helppoa? Olin lähes paniikissa, kun huomasin ettei taas ole mitään ruokaa ja aurinko porottaa täydeltä taivaalta.

Ja nyt ei ole välttämättä sen helpompaa, olen saattanut vain voimaantua enemmän siitä että on yleissuunnitelma. Ja se tiskaaminen, kun ei ole rasvassa astiat.

Kiitos kun luit. Palataan taas, katsotaan tuleeko reseptiä vai jatketaanko maustamisvinkit loppuun.

Ihanaa päivää!



Muuttoreseptit:

Kommentit

  1. Tuommoisia Marjamixejä ei olekaan sattunut silmiin. Hyvä vinkki. Pitää tarkkailla pakasteosastoa seuraavalla kauppareissulla.
    Mikähän se on, kun mulla nuo pakasteparsat ei koskaan oikein päädy lautaselle maittavan makuisina? Ovat aina vaan lähinnä sellaista vihreää pakkopullaa. Mitä pitäis tehdä tai millä maustaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pakasteparsat, ja varsinkin ne kukkakaalit, totta. Ovat kyllä hieman haastavia. Keitän sellaisiksi, että haarukka menee läpi mutta pitävät värinsä. Tuoreen parsakaalin voi minusta jättää vaikka kuinka raa-aksi tai napakaksi, mutta nämä pakastehommat ovat jotenkin sitkeitä, ellei keitä vähän pehmeäksi.

      Sitten maku: Sitruunaa pirskaus. Siinä on rajansa, paljonko laittaa ettei mene kirpeäksi. Mutta raikastaa se hieman. Pippuria kenties pippurimyllystä? Tuli mieleen.

      Sitten ehdoton on balsamiviinietikka. Käyn etsimässä kohta pari linkkiä tähän perään, mitkä on hyviä merkkejä minusta. Vai joko sinulla on oma merkki mitä käytät?

      Eli balsamiviinietikkaa lusikalla valelee sinne tänne. Se hämää kivasti.

      Ja sekoitus pieneen kippoon tai tyhjään purkkiin, jossa on

      -Sinappia
      -Vaahterasiirappia
      -Balsamiviinietikkaa

      Kaikkia loraukset, ja sitä kaatelee. Jos käyttää valmiiksi makeaa sinappia, esim kotisinappi, niin ei tarvitse laittaa vaahterasiirappia.

      Siihenkin kastikkeeseen laittaa moni (youtubessa ainakin) sitruunaa, mutta itse laitan sitruunaa erikseen: On kiva jos se sinappikastike ei mene liian kirpeäksi.

      ja hummus. Eli kikherneet blenderissä muusiksi, siihen raastaa sitruunankuorta. Ehkä valkosipulia jos tykkää, en tiedä miten soi parsakaalin kanssa:D En ole pitkään aikaan testannut hummusta, mutta varmaan aika hyvä dippi parsakaalille.

      Poista
    2. https://www.k-ruoka.fi/kauppa/tuotehaku/tuote/fontana-balsamiviiniet-250ml-kalam-7316150677843?haku=luomu%20balsamiviinietikka

      Tällaista kuin Fontana, olen paljon käyttänyt. En mene takuuseen onko tämä jotain hienoa vai mitkä näistä on mitäkin. Mutta tässä luki että luomu, joten herätti luottamusta.

      Lisäksi tätä on vähän erilaisia pulloja, muistaakseni kaikki olivat ok.

      Sitten tässä on makea, jolla voisi kaikista pahimmat pakkovihannekset muuttaa mieluisammaksi. Peittää ainakin hyvin sitä pakastemakua. https://www.k-ruoka.fi/kauppa/tuote/terra-creta-tumma-balsamkast-250ml-luo-5200101808436

      Makeaa kuin mikä, pieni pisara jo muistaakseni riitti muuttamaan parsakaalit karamelliksi. Rypälemehua ja balsamiviinietikkaa, jotenkin ilmeisesti tiivistetty mutta ei lisätty sokeria.

      Väriaineita ja öljyä tarkistelen aina näistä puteleista, siksi luomu on varmaan hyvä ettei ole mitään seassa.

      Näitä merkkejä on varmaan miljoona, mutta itse olen näitä ainakin testannut joskus.

      Jotkut etikat osoittautuvat melko väkeviksi, tai on jokin hapan sivumaku, mutta yleensä toimivat viimeistään sinapin ja siirapin kanssa.

      Poista
    3. Tuota Terra Cretaa sai ainakin ruohonjuuresta ja näistä kaikista luontais?kaupoista, mitä niitä nyt on. Jos ei ihan marketista ala löytyä. Itse en ole vielä löytänyt, en ole tosin muistanut hakeakaan.

      Poista
    4. Luomu punaviinietikka, se oli kans mikä kävi parsakaalien kanssa. En tiedä ovatko ne kaikki makeita. Varmasti voisi kokeilla omenasiideriviinietikkaakin.

      Poista
    5. Kiitos kysymyksestä, tästä voi olla hyötyä muillekin! kirjoitusintokin päällä :D

      Poista
    6. Pitääkin ottaa taas kokeiluun balsamiviinietikka. Olen sitä joskus käyttänyt oikeastaan ajattelematta, että mihin kaikkeen sitä voisi lorautella tai sekoitella.

      Poista
    7. Pitääkin katsoa löytyykö etikoita seuraavalla kauppareissulla. Minun mielestä K-kaupoissa on ollut aina parhaat etikka-apajat, mutta valikoimathan muuttuu. Ja aina voi tilata netistäkin, itse tilasin Aspall-merkkistä. En tiedä oliko hyvää, mutta ainakin luomua.

      Poista
  2. Puhuin tuolla että sämpylät ilman kohotusta..Siis tarkoitin ilman vaivaamista. Huoh. Into ennen ajatusta...;)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 40 € - Lokakuu 4 - 178 €/kk

Lokakuun loput ruokaostokset, ja viisi ruokaideaa lokakuussa. Mitkä ruuat olivat lokakuun parhaat? =16,89 € Kukkakaali 2,99 €/kg x0,699kg= 2,09 € Basilika 1,49 € Banaani 1,49 € x1,617kg  = 2,41 € Verigreippi luomu 2,69 €/kg x0,599 kg= 1,61 € Kurkku Suomi 1,69 €x 0,32kg= 0,54 € Lanttu Luomu 2,79 €/kg x0,584kg =1,63 € Punajuuri 1,09 €/kg x 0,248kg= 0,27 € Peruna 0,79 € x 2,696kg  =2,13 € Bataatti 1,99€/kg x 2,372kg = 4,72 € = 13,89 Myllykivi kaurahiutale 850 g, 1,24 €/kg= 1,05 € Tumma siirappi 2,92 €/kg, 750g = 2,19 € Myskikurpitsa kg 1,817 kg x 2,59 €/kg = 4,7 € Hokkaidokurpitsa 1,661 kg kg x2,39 €/kg = 3,96 € Luomu omena 1,99 €/kg Oatly Kauramaito Luomu 4x1,79 €/l = 7,16 € Nämä K-Marketista. Prismassa olisi ollut 10 senttiä halvempi litrahinta, mutta lähikaupaksi tämä oli jo aika hyvä diili ettei tarvitse kauempaa hakea. =2-3€ Irtoporkkana 1,09 €/kg  = 0,20 € Irtonauris 2,25 €/kg = 0,5 € Varsiselleri 7,56 €/kg=  1,89 € Näistä kuitti hukassa mutta suunnillee...

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Marraskuu 1 - Tunnin kauppareissu

Kauppareissu. Kokeilin tunnin sääntöä, eli olisin vaan tunnin poissa kotoa kauppareissun takia. Kokeiluni monetkaan puolet eivät ole vertailukelpoisia, koska jokaisellahan on oman pituisensa kotimatka kauppaan ja kaupasta. Siksi mittasin aikaa vain siitä alkaen kun lähdin kaupan pihasta sisälle kauppaan. Osoittautui että kotimatkakaan kestänyt kuin minuutteja, joten sama laittaa nekin siihen syssyyn. Eli noin tunti. Kävin ensin Lidlissä, mutta koska aikaa jäi niin poikkesin myös Prismassa. Lidlissä olin ihan pata jumissa, että mitä olen edes ostamassa. Yllättäen kun laitoin aikarajan, huolimatta siitä että ainahan elämässä on aikarajoja, meni heti pasmat sekaisin kaupassa. Aikaraja teki omituiseksi menon. Sama tapahtui joskus kun tein hintarajan tai viikkobudjetin, ja opettelin noudattamaan, niin yhtäkkiä hetkellisesti en osannut melkeinpä mitään. Huomasin silti, ettei siellä kaupassa ehkä ikinä mene tämän kauempaa. Kyse on vain siitä ettei tule tarkasti koskaan mitattua itse kaupparei...

WFPB - Marraskuun ruokia

Marraskuun teemaruuat. Viime ostoksissa teemana oli tunnin kauppareissu viikoksi. Oli marraskuun 1. Mitä ruokia?  Kolmella pääruokalajilla voi pärjätä, ideoitahan riittää muttei kaikkia ehdi viikossa tekemään.  Väliruokiakin tarvitaan välillä kuten pikku keittoja, koska pitää ajoittain päästä puolikkaista vihanneksista eroon.  Ruokaideat, osittain samoja kuin lokakuussa , myös sellerikeittoa lisää jos sattuu löytymään kotimaista varsiselleriä vielä. 1. Lanttu ja porkkana, ja peruna Jos ostosten joukossa on edullista lanttua, porkkanaa ja perunaa, on kiva tehdä lanttu-perunavuokaa . Lantut ja porkkanat siinä esikeitetään vähän aikaa, mutta sen jälkeen tämä valmistuu itsestään uunivuoassa. Syvällisen maukas vanhanaikaisen tyylinen suomalainen kotiruoka.  Reseptissä käytin härkäpapurouhetta mutta ellei sitä satu olemaan, voi laittaa linssejä ja soijarouhetta.  Toinen idea lantusta: Tänä iltana teen tämän lantusta ja perunasta. Paitsi  italiansalaatti aineksi...

WFPB - Ruokaostokset 46 € - Marraskuu 3

Kolmas viikko marraskuuta takana, nyt on ostosten aika. Viikon ruokaostokset hain enimmäkseen lähikaupasta. Lehtikaalia pari pussia Minimanista.  = 10, 83 € Keräkaali 1,49 €/kg x2,121 kg= 3,16 € Kikherne norm.2,55-50% = 1,27 € Appelsiini 1,89 €x0,556 kg = 1,05 € Omena Ida Red 0,727 kg x 1,65 €=1,20 € Banaani 1,79 €/kg x 1,207 kg = 1,99 € Kaurajuoma luomu 1,99 € Kaali oli paras vihannes, koska se oli alle 1,5 euroa kilo. Porkkanoita ei muistaakseni ollut. Olisin voinut ostaa molempia. Hedelmiä myös, valitsin alle 2 €/kilo maksavia. Olisihan siellä ollut monenlaista. Perunat olivat vähissä, tai oli jotain erilaisia pusseja ja hinta melkein puolitoista euroa kilolta. Irtoperunat olivat vihertäviä ainakin päällimmäiset, toisella kertaa perunaa. Suomalainen omena 1 kg 3,49 €/kg - 30% = 2,44 €/kg Banaani 1,49 €/kg x1,081 kg = 1,61 € Lehtiselleri 250 g = 2,49 € Porkkana 1,29 €/kg Peruna 1,09 €/kg x 2 = 2,18 € = 10 € Kävin K-Marketissa asti hakemassa assistentille tankoparsaa varalta, näyt...

WFPB - Ruokaostokset 42 € - Marraskuu 2

Tunnin kauppareissu vol 2.  ( Lisätty loppuun: Mitä hain Salesta tänään 16.11.2025) 9.11. Olin tulossa sunnuntaina kotiin päin kun kello oli jo melkein 19. Olisin kolmekin päivää vielä pärjännyt kunnes vihannekset loppuvat, mutta jos heti käy niin ei tarvitse viikolla miettiä. Isänpäiviltä tullessa koukkasin siis S-markettiin, ja laitoin kellon tunnin päästä hälyttämään. Ei ollut mitään tarkkaa tietoa, mitä olen ostamassa. Päätin siis käyttää edellisen viikon ostoskuvaa kauppalistana.  Muokkaus, ensin unohtui sellerin hinta, sitten tomaatit.  12,99 € Porkkana2kg, 0,95 €/kg =1,89 € Ruukkubasilika 2x 1,59 €= 3,12 € Kiinankaali 0,99 kg x 3,99 €/kg = 3,95 € Kurkku 0,340 kg x2,59 €/kg = 0,88 € Lanttu 2 kg x 1 €/kg = 1,05 € Kyssäkaali 0,811 kg x 2,59 €/kg = 2,10 € Selleri 8,76 €/kg, 2,19 € /250 g Tomaatit olivat menneet vahingossa kurkkuina, eli ne olivatkin 0,768 kg ..1,99 € kilohinta oli melko sama kurkun kanssa, eli tuskinpa isoa vahinkoa koitui. Tässä oli 6,25  eikä...

WFPB - Kurpitsakakku

  On paistettuna iso kurpitsa ja ruokaa on, mutta ei mitään kivaa kahvin kanssa.  Siinä on jo tilanne, milloin pikainen kurpitsakakun teko voisi olla paikallaan. Erikoisuutena tässä on että laitoin paljon rusinoita sekaan, ettei käy liian tylsäksi. Tähän sopisi älyttömän hyvin jokin kuorrute, joten sellaisen jos pystyy säveltämään on kakusta enemmän iloa. Itse kokeilin soijajogurtista ja agar-agarista tehdä, siitä ei tullut mitään mutta kertoi jo sen, että kuorrute sopisi. Mausteeksi laitoin ns. kurpitsamausteita jotka osoittautuivat vähän sellaisiksi, että muistuttivat piparkakun makua. Ainekset:  yht, n. 250 g banaania ja kurpitsaa.  25-50 g taatelia n. 1 tl vaniljasokeria, makeutusta maun mukaan n. 30-40 g rusinoita 2-3 dl kaurahiutaleita 1 dl täysjyvävehnäjauho 1-2 tl leivinjauhetta 1 rkl pellavarouhetta "kananmunaksi" 1-2 dl kauramaitoa tai vettä, tai jogurttia, jotain nestettä tarpeen mukaan. Rusinatkin voi turvottaa, mutta ei samassa nesteessä kuin taatelit. K...

Luukku 12 - Ohra - WFPB

Luukku 12 ja ohra.  Tässä postauksessa ensin ohrapuuro kokonaisista jyvistä, sitten muitakin ohralaatuja, ja ohrapuurot jauhoista ja hiutaleista. Lisätty 24.11.2025 ruokaohrana käyttäminen eli voit käyttää ohraa riisin tapaan. Puuro kokonaisista ohranjyvistä  Huuhtelin ohraryynit astiassa, n 2,5 dl, lisäsin kylmää vettä ja pesin ohrat, kaadoin veden pois muutaman kerran.  Ohraryynit likoamaan kylmään veteen päiväksi tai yön yli. Säilytin jääkaapissa sen aikaa. Huomioin liotusvedenkin vesimäärään, koska sitä ei tarvitse kaataa pois. Joidenkin ohjeiden mukaan liotusvesi kaadetaan pois, mutta kun en nähnyt mainintaa heti, käytin liotusveden. Keitin puuron veteen ensin n. 2,5 dl ohraryynejä n. 1,5  l vettä Keitin kattilassa ensin pelkässä vedessä jonkin aikaa, sitten laitoin haudutuspataan. Kävin välillä sekoittelemassa, ja lisäsin kiehuvaa vettä tarpeen mukaan. Kun puuro alkoi olla valmista, ja vesikin oli imeytynyt kokonaan, laitoin vielä alle puoli purkkia kauramaito...

WFPB - Ohrarieskat - Perunamuusista ja kaurahiutaleista

Kesä on, kaikki on tuoretta. Leivänpäällisiä riittää, kurkku on halpaa, salaattia ja tilliä on tarjouksessa silloin tällöin. Jokin helppo leipä tarvitaan, jossa ei ole muita kuin itse valittuja lisäaineita. Näihin ei tarvita maitoa, munia, rasvaa, eikä edes omenasosetta. Muok. 11.7 lisätty vinkki keitettyjen perunoiden muusaamiseen Rieskat olen jo esitellyt monta kertaa, mutta nyt laitoin ihan paperille ylös minkä verran mitäkin tuli. Silti nämä ovat noin-arvioita, koska ei voi tietää millaisia jauhoja ja muuseja kenelläkin on käytössä. Sehän aina vaihtelee paljonko perunamuusissa on nestettäkin. Perunamuusi on nyt pelkkään perunoiden keitinveteen tehty, ja ollut yön jääkaapissa. Ohrarieskat  3 dl ohrajauhoja 1 - 2 dl pikakaurahiutaleita 2 dl perunamuusia 1-2 dl vettä suolaa jos käyttää esim. 1/4 - 1/2 tl Lisäksi jauhoja tai leseitä lautaselle niin, että voi pyörittää taikinanpalan siinä. Paistetaan n. 200-250 asteessa. Leivinpaperi kestää usein sen 220C max. Voit halutessasi lai...

WFPB - Lanttu-perunavuoka - Härkäpapurouhe

Tämän nimi saa nyt olla lanttu-perunavuoka, vaikka sisältääkin myös porkkanaa ja härkäpapua, vettä ja mausteita. Porkkanat, lantut ja härkäpapurouhe esikeitetään kattilassa, maustetaan, laitetaan vuokaan perunoiden kanssa ja vettä tarpeen mukaan. Härkäpapurouheelle on käsittely ja sekin kerrotaan tässä postauksessa. Eli ne huuhdotaan pari kertaa ensin. Tilalle käy myös muut, tölkkipavut tai soijarouhe, linssit, en juuri nyt testannut mutta eiköhän. Pari lanttua, joista kunnon viipale lähti myös raasteeksi tai salaatiksi. Ei tarvitse sitten ruuan kanssa stressata erikseen salaattia. Porkkanaraastekin on kiva, ja perunaakin voi jonkin verran popsia raakana, jos ei mitään vatsaoireita ole siitä tullut. Ruokajuomaksi sopi puolukkatuoremehu, eli blenderiin puolukoita ja vettä. Sokeria ripaus, jos käyttää. Lanttu-perunavuoka Lanttua Porkkanaa Perunaa n. 2-3 dl härkäpapurouhetta Vettä Mausteet: 1-2 tl persiljaa, tai rkl 1/2 tl oreganoa 1/2-1 tl mustapippuria, maun mukaan 1/4 tl maustepippurij...

WFPB - Lehtiselleri-perunasosekeitto

Selleri-perunasosekeitto, tai peruna-sellerisosekeitto. Varsiselleri, eli lehtiselleri. Vain kaksi asiaa ostoslistalla: Varsiselleri ja peruna.  Tähän sosekeittoon saa käytettyä koko varsisellerin loppuun. Perunoita muutama, että on n. puoli kattilaa selleriä, puoli kattilaa perunaa.  Halutessasi voit lisätä punaisia linssejä, mutta ne eivät ole pakollisia. Niillä voi lisätä energian määrää ja ruokaisuutta. Mausteena on mustapippuri.  Selleri-perunasosekeitto: Selleriä Perunoita Vettä, niin että peittyy Keitetään kypsiksi. Maustetaan mustapippurirouheella. Annetaan jäähtyä, ja sitten soseutetaan sauvasekoittimella. Valmista! Lämmitetään tarjoiluun. Varmuuden vuoksi voi keittää sellereitä ensin vähän aikaa. Jos epäilee ettei selleri muuten pehmene tarpeeksi. Perunat kypsyvät n. 15-20 minuutissa, riippuu myös miten pieniksi pilkkoo. Linssit voi lisätä missä vaiheessa tahansa alussa, punaisten linssien keittoaika ei ole kuin alle vartti, joskus jopa sitäkin lyhyempi. Linssit...