Siirry pääsisältöön

WFPB - Viikon ruokaostokset - Kesäkuu 1. - 30 € - Muutto

Ostoksilla jatketaan. 

Aivan eri meininki oli tämän kertainen muutto. Vuoden 2018 muuttoeväät olivat paljon eläinproteiinipainotteisemmat.

Nytkin oli hieman vilunkipeliä ilmassa, vegaaninen suklaa, mutta se oli sellainen valinta. 2018 en ollut sen enempää ruoka-asioita miettinytkään, veuhtasin menemään vain.

Uskaltaisiko laittaa kuvan niistä loppuun? *Ei herkille.*


Vanhan asunnon siivouseväät siis tässä. 5.72 €

Jouduin kaupassa kipaisemaan, koska eväsleipien kanssa sattui sekaannus. Kaupassa kipaiseminen oli yllättävän vaikeaa, koska tekemistä oli niin paljon.

Piti ottaa pellillisestä sämpylöitä loput mukaan, ja jättää kaksi kotiin. Tulikin kaksi mukaan, ja loput jäi pois.

Kaurahiutaletta, kikherneitä, banaaneja. 

Muuttajan vinkit:

  • mieti kylmiä eväitä esim kaura-ateria, tölkkipavut
  • ruokatermari?
  • leipaise illalla tai aamulla tuoreet sämpylät, peltileipätyyliin ilman kohotusta*, (*ilman kohotusta? Korjaus: Ilman vaivaamista.) tosi ihana jos ei tarvitse vanhaa jänkkileipää järsiä, tuore menee ilman levitteitä paremmin alas.
  • näkkileipä?
  • vihanneksia lähikaupasta
  • muista verisuonet (lehtikaali, ruukkupersilja, salaatti, kiinankaali ym)
  • yhden kattilan ruuat
  • kylmälaukku
  • ruokailuvälineet
Jos sinulla on vinkkejä, laita kommentteihin. Tulee hyvä lista.

Voi vaikka ennen muuttoa koota välinesetin ja kylmälaukun erilleen. Itse meinasin joutua syömään kaikki veitsellä. Bataatin halkaiseminen hedelmäveitsellä oli myös erikoinen kokemus.

Tässä olisi ehdottomasti saanut olla ruukkupersilja, joka auttaisi verisuonia ja jaksamista varmasti hyvin. Sisältämällä aineksia jotka muodostuvat pureksimalla. 

Mutta löin verisuonet lyttyyn suklaalla. Tai en tiedä menevätkö ne ihan kirjaimellisesti lyttyyn.


Sitten kun muutto alkoi olla jo valmis, niin oli aika käydä Prismassa. 7.62 €

Kahmin tomaattituotteita kärryyn. Näitä olen hakenut yhtä purkkia kerrallaan, ja nyt riitti. 

Kaappitilaa on.

Haen tänään lisää.


Lisää Prismasta. 12,51 €

Nam. Tuosta Marjex -sekoituksesta on tullut ihan lemppari. Voin suositella, jos tykkäät säästöbudjetilla elellä ja huolettaa marjojen kallis kilohinta. Edullinen, ja sisältää juuri oikeat marjat. 6.65 €. Mitä kirpeämpiä, sen terveellisempiä varmasti.

Ilman säästöbudjettiakin ihan hyvä, koska nyt valitsisin tämän ihan muutenkin, koska olen tottunut.

Pelkkiä mustikoitakin saattaa saada marketista alle kympillä kilo. Mansikoitakin. 
Nyt vilahti ainakin Lidlin tarjous että puolukoita alle kuudella eurolla kilo. Se varmaan meni jo.

Viinimarjat ovat kirpeitä, ei niin sellainen herkkumarja, mutta laitankin nämä miniblenderiin jäisenä ja teen mehua. En suodata kuoria pois, niin saa kuidunkin. 

Ei tulisi ikinä syötyä punaisia viinimarjoja ilman tätä sekoitusta. En yleensä pidä mistään kirpeästä.



Omenat ja appelsiinit. 4,14. Appelsiinit alle 2 € kilo ja omenat vähän yli.

Appelsiinit olivat Navel Late -nimisiä, ja erittäin makeita. Alkoi jo epäilyttää, voivatko nämä olla edes terveellisiä. Kaipa ne sitten ovat, täytyy uskoa.

Omenat myös. Royal Gala - lajiketta. 

Siinäpä ostokset, laskin että tällä viikolla meni 30,48 €, eli kolmekymppiä.

Ei huono. Nyt ajattelin, että kun on kesä ja kaikkea tuoretta, nostan ruokabudjettia hieman. Tai yritän nostaa. Nyt on mennyt noin 30 euroa viikossa, yli tai alle. 

Jos 40 euroa laittaisi vähän aikaa, niin tulisi syötyä enemmän tuoretta ja vihreää. En tuijottaisi esimerkiksi lehtikaalin hintaa, vaan ostaisin kunnon nipun.

Eilen meinasin lähteä kauppaan hakemaan jotain vihreää mutta ajattelin, että parempi kun käyn kerralla marketissa ja haen kaikki.

Pitää ostaa perunoita, koska talossa on kylmäkellari. Vihdoin ja viimein. Olen siitä haaveillutkin.

Kylmäkellari: 

Onko sinulla kylmäkellari tai säilöntämahdollisuuksia? Kaikki vinkit tervetulleita. Marjoja en varmaan ala tehdä hilloiksi tai mitään, mutta enemmän säilöisin kaikkea perunaa ja porkkanaa.

Saa nähdä tuleeko minusta kauhea hamsteri, kun pääsen nyt suunnittelemaan mitä laittelisi talveksi kylmäkellariin. ( ai miten niin tulee? Taidan olla jo.)

Edellisessäkin taloyhtiössä oli, mutta sitä ei pidetty kylmänä. 

Muutto vm. 2018:

Sitten edellisen muuton kuva, kympin ostokset. Vuodelta 2018. Hain nämä ekana päivänä uudessa asunnossa, kun laitoin jääkaappia vasta päälle ja jotain täytettä sinne piti hakea:


Noin 11 euroa. 

Vihanneksia oli, mutten ollut varmaan katsonut suippopaprikoiden kilohintaa. Sehän voi joskus yllättää. Silloin oli kovasti säästöpaineita, koska muutto oli niellyt, ja silloin oli kolme koiraakin. Oli muutakin menoa. Tuloa vähemmän.

Pakastevihannekset, ihan jees. Tomaatti, kurkku. Uudet perunat.

Ja mitäs nuo muut. Lenkki, kanamunat ja maito.

Mitä erityisesti muistuu näistä mieleen, on että olin nämä ostanut, ja jo seuraavana päivänä piti lähteä uudelleen kauppaan.

Mietin, että mitä ihmettä se oikein vaatii, että saa olla edes pari päivää rauhassa kaupassakäynneiltä.

Mutta sellaiset eväät. Taisin olla suursyömäri, kun en tiedä olisiko joku toinen näillä voinut pärjätä viikonkin. Plus makaronit mitä oli kaapissa. Mene ja tiedä. Pärjäsin hyvällä mäihällä iltaan asti.

Muistojen bulevardi tämä. Ei nyt mitään opetusta varsinaisesti.

Sattui vaan niin somasti, että olin kuvannut ruokia jo silloin. Edelleen yritän ratkoa samaa arvoitusta. En vieläkään käsitä miten ongelmallista oli silloin koko syöminen. Johtuiko ruokavaliosta, vai jostain muusta. 

Toisaalta nuo olivat helppoja ratkaisuja, ja silloin pystyi ostamaan valmisruokaa. Mutta oliko se silti helppoa? Olin lähes paniikissa, kun huomasin ettei taas ole mitään ruokaa ja aurinko porottaa täydeltä taivaalta.

Ja nyt ei ole välttämättä sen helpompaa, olen saattanut vain voimaantua enemmän siitä että on yleissuunnitelma. Ja se tiskaaminen, kun ei ole rasvassa astiat.

Kiitos kun luit. Palataan taas, katsotaan tuleeko reseptiä vai jatketaanko maustamisvinkit loppuun.

Ihanaa päivää!



Muuttoreseptit:

Kommentit

  1. Tuommoisia Marjamixejä ei olekaan sattunut silmiin. Hyvä vinkki. Pitää tarkkailla pakasteosastoa seuraavalla kauppareissulla.
    Mikähän se on, kun mulla nuo pakasteparsat ei koskaan oikein päädy lautaselle maittavan makuisina? Ovat aina vaan lähinnä sellaista vihreää pakkopullaa. Mitä pitäis tehdä tai millä maustaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pakasteparsat, ja varsinkin ne kukkakaalit, totta. Ovat kyllä hieman haastavia. Keitän sellaisiksi, että haarukka menee läpi mutta pitävät värinsä. Tuoreen parsakaalin voi minusta jättää vaikka kuinka raa-aksi tai napakaksi, mutta nämä pakastehommat ovat jotenkin sitkeitä, ellei keitä vähän pehmeäksi.

      Sitten maku: Sitruunaa pirskaus. Siinä on rajansa, paljonko laittaa ettei mene kirpeäksi. Mutta raikastaa se hieman. Pippuria kenties pippurimyllystä? Tuli mieleen.

      Sitten ehdoton on balsamiviinietikka. Käyn etsimässä kohta pari linkkiä tähän perään, mitkä on hyviä merkkejä minusta. Vai joko sinulla on oma merkki mitä käytät?

      Eli balsamiviinietikkaa lusikalla valelee sinne tänne. Se hämää kivasti.

      Ja sekoitus pieneen kippoon tai tyhjään purkkiin, jossa on

      -Sinappia
      -Vaahterasiirappia
      -Balsamiviinietikkaa

      Kaikkia loraukset, ja sitä kaatelee. Jos käyttää valmiiksi makeaa sinappia, esim kotisinappi, niin ei tarvitse laittaa vaahterasiirappia.

      Siihenkin kastikkeeseen laittaa moni (youtubessa ainakin) sitruunaa, mutta itse laitan sitruunaa erikseen: On kiva jos se sinappikastike ei mene liian kirpeäksi.

      ja hummus. Eli kikherneet blenderissä muusiksi, siihen raastaa sitruunankuorta. Ehkä valkosipulia jos tykkää, en tiedä miten soi parsakaalin kanssa:D En ole pitkään aikaan testannut hummusta, mutta varmaan aika hyvä dippi parsakaalille.

      Poista
    2. https://www.k-ruoka.fi/kauppa/tuotehaku/tuote/fontana-balsamiviiniet-250ml-kalam-7316150677843?haku=luomu%20balsamiviinietikka

      Tällaista kuin Fontana, olen paljon käyttänyt. En mene takuuseen onko tämä jotain hienoa vai mitkä näistä on mitäkin. Mutta tässä luki että luomu, joten herätti luottamusta.

      Lisäksi tätä on vähän erilaisia pulloja, muistaakseni kaikki olivat ok.

      Sitten tässä on makea, jolla voisi kaikista pahimmat pakkovihannekset muuttaa mieluisammaksi. Peittää ainakin hyvin sitä pakastemakua. https://www.k-ruoka.fi/kauppa/tuote/terra-creta-tumma-balsamkast-250ml-luo-5200101808436

      Makeaa kuin mikä, pieni pisara jo muistaakseni riitti muuttamaan parsakaalit karamelliksi. Rypälemehua ja balsamiviinietikkaa, jotenkin ilmeisesti tiivistetty mutta ei lisätty sokeria.

      Väriaineita ja öljyä tarkistelen aina näistä puteleista, siksi luomu on varmaan hyvä ettei ole mitään seassa.

      Näitä merkkejä on varmaan miljoona, mutta itse olen näitä ainakin testannut joskus.

      Jotkut etikat osoittautuvat melko väkeviksi, tai on jokin hapan sivumaku, mutta yleensä toimivat viimeistään sinapin ja siirapin kanssa.

      Poista
    3. Tuota Terra Cretaa sai ainakin ruohonjuuresta ja näistä kaikista luontais?kaupoista, mitä niitä nyt on. Jos ei ihan marketista ala löytyä. Itse en ole vielä löytänyt, en ole tosin muistanut hakeakaan.

      Poista
    4. Luomu punaviinietikka, se oli kans mikä kävi parsakaalien kanssa. En tiedä ovatko ne kaikki makeita. Varmasti voisi kokeilla omenasiideriviinietikkaakin.

      Poista
    5. Kiitos kysymyksestä, tästä voi olla hyötyä muillekin! kirjoitusintokin päällä :D

      Poista
    6. Pitääkin ottaa taas kokeiluun balsamiviinietikka. Olen sitä joskus käyttänyt oikeastaan ajattelematta, että mihin kaikkeen sitä voisi lorautella tai sekoitella.

      Poista
    7. Pitääkin katsoa löytyykö etikoita seuraavalla kauppareissulla. Minun mielestä K-kaupoissa on ollut aina parhaat etikka-apajat, mutta valikoimathan muuttuu. Ja aina voi tilata netistäkin, itse tilasin Aspall-merkkistä. En tiedä oliko hyvää, mutta ainakin luomua.

      Poista
  2. Puhuin tuolla että sämpylät ilman kohotusta..Siis tarkoitin ilman vaivaamista. Huoh. Into ennen ajatusta...;)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 45 € - Lokakuu 3

 Lokakuun kolmannen viikon ruokaostokset. Tässä on täksi ja ensiviikoksi syömistä.  =6,85 € Combino täysjyväspagetti 2x 0,95 €/500g = 1,90 €/kg Punaiset linssit  500 g 1,99 €, 3,98 €/kg Luomu mustapavut Freshona 4 x 0,74 € = 2,96 € Lidlissä on ollut näitä tölkkipapuja jotenkin vähänlaisesti viimeaikoina, ja kysyin asiasta myyjältä. Kuulemma toimitusvaikeuksia ollut. Oli juuri mielessä että voisin ostaa koko laatikon kerralla kun alkavat loppua kotoakin muttei sieltä täyttä laatikkoa enää löytynyt. = 4,95 € Pirkka banaani 1,638 kg x 1,99 €/kg = 3,26 € K-Menu kivetön luumu 200 g  8,45 €/kg = 1,69 € Luumusoppaa, riisipuuron kanssa. Meira Kurkuma 24g 31,25 €/kg =  0,75 €  =1,37 € Kurkku 0,686 kg x 1,99 € = 1,37 € Kurkku oli Lidlissä tarjouksessa, sehän ei nyt aina ole näin halpaa. Baresa luomu tomaattimurska 12 X 0,99€/500g = 11,88 € Lauantai-illan puuhapussi Lidlistä 8,5 €: = 1,69 € Jauhoinen peruna 0,85 €/kg = 5,32 € Persimoni 0,704 €/kg x 1,99 €/kg = 1,40 € Kotimaiset omenat 1 kg, 2,

WFPB - Ruokaostokset 0 € - Lokakuu 1

Tällä viikolla en käynyt kaupassa. Nyt olisi satokausiämpäri K-Supermarketissa 5 euroa, mutta taidan hakea vain pari kiloa 0,69 €/kg porkkanoita Lidlistä ja pari-kolme kiloa perunaa. Kauramaitopurkin voisi tarvita. Pavut ovat vähissä mutta koska linssejä on vielä, saa nähdä haenko laatikollista papuja tai linssipussia. Se jää nähtäväksi, kun pian lähden kauppaan ensi viikkoa varten.  Ruoan puolesta pärjäisin käymättä kaupassa vielä muutaman päivän, mutta koirien takia on pakko lähteä hankintareissulle taas. Jolloin on sama ostaa itsellekin jotain. Oikeasti pärjäisin nälkiintymättä pitempäänkin, mutta enemmän ostostarve on tällä hetkellä kaikkea oheistarviketta kuten kauramaidot, koska jos pelkkiä kilokaloreita miettii niin kaapissa on monta pakettia kauraa, riisiä ja jauhoja. Eri asia vain millä ne saa alas, ellei ole esim. paseerattua tomaattia, mausteita, vihanneksia, hedelmiä jne. Viikon ruokia ja ideoita: Jos satokausiämpäri  sadonkorjuuämpäri sattuu kohdalle, se on kyllä edullista

WFPB - Ruokaostokset 27 € - Lokakuu 2

Viikko meni niin että ehdin välillä käydä kotona kääntymässä. Laittelin äkkiä vain ruuaksi kaikkea, mitä kaapissa oli valmiina. Paljon meni puuroa pikaruokana, ja evääksi oli pakkasessa ja jouduin välillä tekemäänkin  litteitä sämpylöitä , sitruunaisia muffinssej a. Banaanikeksejä piti välillä leipaista, ettei tarvitse ikinä olla nälissään. Ja taateleita reppuun. Omena Suomi Salesta 0,313 kg x 3,29  €/kg =  1,03 € Pirkka mustapippuri rouhittu   0,75€/kpl , 15 g   Mustapippurirouhe K-Marketissa 50,00/kg.  Kotimaisia omenoita oli kahta vaihtoehtoa, en muista lajiketta. Nämä olivatkin niin kirpeitä, että menivät ruuanlaitossa eivätkä syömisessä. Koskaan ei tiedä, ennen kuin kokeilee. Onneksi näitä voi keitellä ruokien sekaan, niin ei tarvitse roskiin laittaa.  Jotkut omenat voivat käyttäytyä paistaessa omituisesti, eli jos yrittää tehdä paistettuja omenakuutioita ne vain leviävätkin pellille. Lajikkeista varmasti löytäisi aina tietoa, jos googlettaisi. Prismassa maksaisi Golden Star 370g

WFPB - Ruokaostokset 7 € - Lokakuu 4 - 80 €/kk

Ruokaostospostauksen aika.  Katsotaan mitä tuli. Vältin ostelua ja kaupassakäyntiä, että saisin lokakuun ruokakulut alas.  Kaupassa kävelin vaikka minkä herkullisen ohitse. Haksahdin silti kalliiseen pikaruokaan, josta kuvat alempana. Tumma makaroni 1, 13€/ kg 400g,0,45  € X 2 = 0,90 € Omena Suomi 0,386 kg x 2,49  €/kg = 0,96 € Satsuma 0,99 €/kg x 0,564 kg = 0,56 € Ruukkupersilja 1,07 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Piti laittaa koti mahdollisimman edustavaan ja sievään kuntoon hetkellisesti, ja siksi laitoin näitä ruukkuihin pöydille. Ostin tulilatvankin. Se maksoi vain alle 3 euroa Lidlissä, näillä pystyi täydentämään sisustusta vielä sitäkin halvemmalla. Salaattipurkin viereen mandariini- ja omena-asetelma. Edullista sisustamista hyötykasveilla. = 1,69  € Kauramaito Prismasta. Varsinaiset ruokaostokset tekivät n. 7  € , huvituksiin 7,90 € eli Picnicissä nautittu patonkisämpylä. En laske ruokakuluihin, mutta pitää tilittää jotta en ensin kerro vain kokokasvisruokavaliolla olosta sädekeh

WFPB - Keitto -Rosmariini ja curry

Keltainen keitto syksyyn, talveen tai mihin vuodenaikaan hyvänsä. Helppo koota kuivakaapin aineksista ja perus perunoista ja porkkanoista.  Laitoin reseptiä ylös koska tähän keittoon tulikin riisiä, ja mausteeksi rosmariinia. Kumpaakaan ainesta en ole keitoissa useinkaan käyttänyt. Perus pohja on vanha tuttu, eli peruna, porkkana ja linssit.  Peruna-porkkana-rosmariini-currykeitto: 1-2 porkkanaa n. litra perunoita, jauhoisia esim Afra. 0,5 dl punaisia kuivattuja linssejä 0,5 dl riisiä n.1-1,5 l vettä 1/2 tl suolaton currymauste 1/4 - 1/2 tl rouhittu mustapippuri 1/2 tl kuivattu rosmariini Tarvittaessa: Maun mukaan loraukset suolaisia maustekastikkeita kuten ketsuppi, sinappi, soijakastike tai ripottelu suolaa. Tai esim. Herbamare suolaa pintaan tms. ja/tai loraus tomaattisosetta tai paseerattua tomaattia. Kuori ja pilko ensin porkkanat. Laita kiehumaan. Mausta. Keitä porkkanoita reilusti vaikka 10-15 minuuttia, tai kunnes alkavat jo pehmetä hyvin. Kuori tarvittaessa, ja pilko perunat. 

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo kannattaa tark

WFPB - Punajuuripasta - Punajuuri ja spagetti

Vähemmän kermainen ja täyteläinen, mutta sitäkin enemmän aromikkaan maukas ja helppo. Yllätyin siitä, miten kaukana tämä oli pahasta ruuasta. Testasin joskus tehdä punajuuririsottoa eli riisi ja punajuuri, jättämällä kaurakerma pois, ja siitä tuli ei-toivottu elämys. Ei sitä tiedä josko makuaistini olisi tottunut jo punajuuriin siten, että se voisi nykyään jo toimiakin. Uunissa paistetut, etikkasäilötyt tai keitetyt punajuuret ovat aina olleet hyviä myös riisin kanssa. Risottoa en uskaltanut vielä kokeilla uudelleen, vaan laitoin punajuuren kiehumaan pastan kanssa. Ainekset: Yksi punajuuri, kuori ja pilko n. 250 g täysjyväspagettia Vettä, niin että peittyy.  Mausteet: 1/2 tl rosmariini 1/2 tl oregano ripaus maustepippuria muutama kuminansiemen, jos on 1/2 tl mustapippuri, tai maun mukaan 1-2 rkl ketsuppi 1/2 tl soijakastike Laita punajuurenpalat kiehumaan vähään veteen noin 10-15 min. Mausteet maun mukaan, ohjeen määrät ovat suuntaa-antavia, eivät tarkkoja. Lisää 250 g pastaa, ja peitä

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

WFPB - Öljyttömät ranskalaiset ja paistetut perunat uunissa - Vinkit - Kuvitettu analyysi

Valmistetaan ranskalaiset tavallisessa uunissa ilman öljyä. Ei ole helppoa. Mutta vaikeaa ei ole öljyttömyys vaan se, että miten tähdätä uunin lämpötila ja paistoaika kohdilleen.  Voisi sitten rauhassa syödä ilman, että yhtäkkiä huomaa pureskelevansa raakaa pottua. Joutuu aprikoimaan, kaataisiko nämä takaisin pellille ja antaisi paistua vielä 10 minuuttia? Uunikin kerkesi jo jäähtyä ja leffakin kerkesi jo alkaa. Hienoa. Ei muuta kun hommiin. Tein ennen ranskalaisia paljon hillitymmin. Järjestellen ne sopuisasti riviin jotta kaikki paistuisivat samalla tavalla. Vaivaa näin myös pilkkomisessa, että jokaisesta ranskalaisesta tulisi saman kokoinen.  Sekään ei ole helppoa, sillä perunan ollessa pyöreä, se leikkaantuu eri kohdista eri tavalla.  Enää en ole välittänyt ovatko ranskalaiset järjestyksessä pellillä. Kyllä ne paistuvat, jos pitää tarpeeksi aikaa. Tässä kuvassa on aika ohuita. Teen usein paksumpia.   Ihan pienimmät voivat alkaa käryämään, jolloin voi joutua pelastamaan niitä. Siksi

WFPB - Omenapiirakka

Omenapiirakka kahdesta omenasta. Pikakaurahiutaleita ja täysjyvävehnäjauhoja. Makeutuksena taateli, ja vähän sokeria halutessa. Vaniljasokerista vaniljan makua. Kanelia. Omenaa ja kaneli-sokeria voi ripotella leivonnaisen päällekin, tai nauttia vaniljakastikkeen kanssa. 2 omenaa + 1 -2 dl nestettä (keitetään) pala taatelia + kuumaa vettä tilkka puolikas banaani 1 dl pikakaurahiutale 2-3 dl täysjyvävehnäjauho 1,5 tai 2 tl leivinjauhe 1/4 tl kaneli 1 tl vaniljasokeri 1 -2 tl sokeri (halutessa) ripaus suolaa (halutessa) 2 tl omenasiiderietikkaa, voi jättää poiskin Liota taateli tilkkaan kuumaa vettä ja muusattua banaania. Voit mössätä taatelin+ banaanin käsin tai haarukalla, tai käyttää blenderissä. Sekoita kuivat aineet omassa astiassaan, eli kaurahiutale, jauho, leivinjauhe ja sokerit, kaneli. Sokerit voi korvata laittamalla lisää taatelia. Esim. 1 dl. Laitoin nyt vain pienen palan, koska taateli oli lopussa, ja vaniljasokerilla tuli vaniljan makua. Pilko omenat ja kiehauta niitä, kunne