Siirry pääsisältöön

WFPB - Ruokamenot 130 € - Maaliskuu 1. - Markettireissu

Ruokaostosten aika. Viimeksi helmikuun 85 € ruokaostoslaskelmien yhteydessä suunnittelin, että seuraavalta markettireissulla ostan vähintään satasella ruokaa.

Sainkin nyt ostettua melkein kaiken mitä tarvitsen. Ylikin, koska pidän mielelläni kotivaraa. 

Piti silti käydä vielä pari pienempää kauppareissua lisäksi. 

Nyt sain laskettua, että yhteensä tähän mennessä olen kuluttanut ruokaan maaliskuussa 130 €, eli 129,7.  Tarkistuslaskelma osoitti, että 124, 9 €.

Jos lisätarkistuslaskelmien yhteydessä saan vielä eri tuloksen, niin se ei varmaan haittaa. Sanotaan, että kunhan on alle 140 € - 150 €. Se on jo hyvä mielestäni, ainakin omalla mittapuulla.

Toivottavasti kuukauden ruokamenot jäävät tähän, mutta nähtäväksi jää. 

Kerron tässä postauksessa mitä tulin ostaneeksi. Kuvia myös kuiteista.
Ostin melkein 25 kiloa perunaa. Kymmenen kilon säkeissä oli Sunita - lajiketta. 

Irtoperunat Lady Feliciaa. Tosi komeita pottuja, joista tuli hyvät ranskalaiset.

Perunat alkavat nyt noin viikossa itää huoneenlämmössä. 

Asunto on viileähkö, mutta sekään ei auta loputtomiin.

Toisen kumosin jääkaapin vihanneslokeroihin. Niitä on vielä jäljellä. Irtoperunat sain jo syötyä. 

Toinen 10 kg säkki jäi lämpimään, ja meni noin viikossa. 

Koirille lisään perunamuusia ruokaan. Meitä on täällä siten porukkaa syömässä. Vaikka peruna ei niille pääravintoa olekaan, mainittakoon silti. 


Vihannesta otin summissa nyt jotain, että riittäisi vähäksi aikaa. 

  • 4kg porkkanaa
  • 2,9 kg kaalta
  • 1 kg punajuurta
  • 1,8 kg lanttua
Yhteensä melkein 10 kiloa, hintaan 10,9 €

Hirvitti ostaessa, mahtuuko jääkaappiin. Mutta lähikaupassa porkkanatkin ovat varmaan 50 senttiä kalliimpia ja lanttua ei läheskään aina saa.

Tosin nyt oli K-Marketissa porkkanatarjous 1€/kg, joten sieltäkin olisi saanut.Pakastevihannesten valinta oli helppoa. Siitä vain lappamaan. En muistanut, mitä kotona oli jäljellä.

Kylmäkassini vetää ainakin noin 8 - 15 euron edestä vihannesta kun sopivasti täytän, alle 3 tai 2 euroa/kg maksavia pusseja.

Nuo porkkanasekoitukset esimerkiksi olivat 1,69 € /kg.

Yhteensä pakastevihanneksiin meni 11,24. 

Kilo kotimaisia pakastemustikoita, 8,49 €


Sienet ostin, kun ne ovat niin hyvää pitsan täytettä, sitten kun päätän tehdä.

Kypsensin sieniä mikrossa ja pakastin. Alle 5 €/kg, ostin parilla eurolla.


Jauhojen kohdalla mietin, että enpä ota kerrankin kaikista halvinta, vaan tällaisia kiinnostavia Kinnusen Myllyn tuotteita. 

Koska olen pitkään pihistellyt kaikessa, niin ajattelin välillä tehdä muitakin valintoja. Eivätkä nämä ihan hirmu kalliita minusta olleet verraten vaikkapa lähikaupan jauhoihin.

Vehnäjauho oli 1,69 €/kg, ja ruisjauho 1,29 €. 
Kilon pussi riisiäkin, 1,79 € /kg. 


Pavut sattuivat kaikki olemaan Luomua. Hyvä juttu.

Ei siellä tainnut näille olla mitään ei-luomuja vaihtoehtojakaan, tai en ainakaan muista.

Linssit 2,29 € 500 g, 4,78 €/kg.
Mustapavut 1,75 €, 5,83 €/kg
Valkoiset tölkkipavut 0,85 €/tölkki, 3,54 €/kg

Plus kikherneet, jotka hain myöhemmin, yhteensä 7,5 €. Pastatuotteita 3,79 €, molemmat alle 2 €/kg.


Tumma makaroni oli saman hintaista Lidlissä ja Prismassa, ja hieman noussut. 38 senttiä/pussi, mutta vielä sentään alle euron kilo, eli 0,95 €/kg.

Viimeksihän suunnittelin, että ostan muovikassillisen. Tässä oli 14 pussia, ja maksoi yhteensä 5,38 €

Muovikassillinen ruokaa siis noin vitosella. 0,4 kg x 14 = 5,6 kiloa
En muistanut, oliko näitä miten vielä jäljellä. Otin kouralla minkä verran sattuu. Yhteensä  6 €.

Säilyvät vuosia, joten määrällä ei niin väliä. Mausteosastolla iski rohmu. Neljä pulloa ketsuppia.11,56. Kilohinta oli 2,41 €

Yhteensä maustamisiin nämä, ja lisäksi mitä hain myöhemmin, tekivät noin 25 €. Plus sitruunat pari euroa, jos nekin ajattelee mausteeksi, eikä hedelmiksi.

Innoissani otin jauhelihamaustetta isomman pussin. Kotona vasta huomasin, että siinähän oli suola mukana. Currymaustepussissa oleva punainen suolattomuusmerkki olisi pitänyt olla myös jauhelihamaustepussissa, mutta en muistanut tarkistaa.

No eipä mitään. Pintamausteena menee. Ruuanlaittoa varten suolaton versio. 

Reissuunhan on varmasti hyviä nuo, joissa on suolaakin samassa. Tai jos tykkää muuten käyttää.


Luomusitruunat eivät olleet nyt kovin kalliita. 2,89 €/kg. 
Ostin melkein kahdeksalla eurolla banaaneita. 

Keskityin siihen, että mitkä näistä nyt ovat luomuja, mitkä reilunkaupan, tai sekä että. Jommat kummat olivat vähissä, ja siirryin ottamaan toisesta laatikosta.

Pian kärryssä oli lähemmäs viisi kiloa banaaneita. Mutta ei huolta, pakkaseen menevät kun tummuvat.


Jonagold omenoita 2,2 kg, 0,95 €/kg

Kotona kun testasin, näistä oli yksi ainakin kirpeä niin, että hampaat kirskuivat. 

Toinen olikin sitten hyvä, mutta ensin mietin mitä tulikaan ostettua. Saattoi joku olla paiskannut vain väärään laariin eri omenan.

Onneksi näistä voi tehdä uunissakin jotain, jos eivät ala menemään.


Pari pakettia näkkileipää. 

Suolapitoisuus oli 1,25 g/ 100 g. 

Täysjyväruista kuitenkin, joten kelpuutan sekä kotivaraksi, että herkuksi sinapin ja kurkun kanssa. Assistentille makupalaksi.

Siinäpä oli markettireissu. Olin miettinyt ostaisinko kauramaitoja, enemmän jauhoja ja muuta. Mutta kärry oli jo täynnä, ja jossain kohtaa julistin reissun päättyneeksi.

Se mitä jäi ostamatta, katsoin sitten lähikaupasta.
Tässä loput. Hain lähikaupasta sokeria, hiivaleipäjauhoja ja leivontataateleita. Se on hyvä kotivara muutenkin. Tiivistä evästä.

Jauhelihamausteesta suolatonta versiota kerralla kolme pakettia, kerran sen ostaminen ei aina onnistukaan. 

K- Marketissa oli omenia 1 € /kg tarjouksessa. Varalta, että on varmasti makeitakin.Ostan yleensä X-tra tummaa suklaata jos jotain, mutta nyt päätin kokeilla tuota Pirkka- suklaata. Katsoin valmistusaineet, mutta mitään vegaanimerkkiä siinä ei ollut. Tai en tunnista ainakaan. 

Maitoa ei ollut valmistusaineena.

Oli mielestäni "liian" hyvää. Eli tosi helppo syödä. Aivoissani olisivat vilkkuneet punaiset valot,  jos olisi otettu aivokuva sillä hetkellä. Vähän kuten dokkarissa, joka tuli areenalla. Söin puoli pakettia heti, ja loput seuraavana päivänä. 

Tämä oli kiva, kun odottelin bussia.

Päätin, etten nyt ota mitään kahta tai yhtä palaa. Kerralla sileäksi vaan.


Poistelen aina kodintarvikkeet ja kahvit, kun yritän laskea ostoksia.

Ruoan hinnasta on taas uutisissa ollut ja päättelen, ettei tässä kauaa varmaan säästellä. En tiedä, pitäisikö ostaa varastoon sellaisia tuotteita, joita on turha odotella kallistuvaksi. 

Samat tuotteet kiertävät kuitenkin keittiössäni kehää, joten kiusaus olisi hakea koko kevääksi  kaurahiutaleita. Yleensä on riittänyt se 5-10 pakettia kerralla, ettei tarvitse usein hakea.

Kotivara on toiminut hyvin. Olen sekä syönyt, että säästänyt. Varasto kiertää, ja tosi vähän menee hukkaan mitään.


Vielä haluaisin hakea ehkä niitä kauramaitoja. 

Ne vain ovat sellainen hyvän selkeä säästökohde. Jos totuttelen ottamaan aina maitolorauksen puuroon, sitä jää kaipaamaan maidon loppuessa.Voisin laatia vaikka erikseen maitobudjetin, eli esimerkiksi kaksi purkkia viikossa. 

Se tekisi noin neljä euroa viikossa. Alle pari kymppiä kuussa. 

Tästä kuitista unohdinkin vähentää ennen laskuja, joten nyt sain ruokamenoiksi 124,9.Haluanko sijoittaa mukavaan elämään sen verran, vai laittaisinko johonkin muuhun? Pitää katsoa.

Tosi äkkiä alkaa napsumaan euroja kuittiin, kun valitsee herkkuja koriin. On se vain kumma juttu. Tulipahan kuvia.

Tällä ja viimeviikolla olen syönyt kaikkia näitä, mitä olen ostanutkin. Perunaa, riisiä ja vihanneksia. Papuja en vielä keittänyt. Linssejä on mennyt. Jauhoista tein jo leipääkin. Pakastevihanneksia keittoihin, ja marjoja puuroon.

Katsotaan miten menee loput maaliskuusta. Perunat ja muut tuoreet nyt ensimmäisenä varmaan loppuvat, mutta sitten on pakastimessa vihreää. Viljatuotteiden puolesta varmasti pärjään.

Kiitos kun luit!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Lidlissä ostoksilla, 40 € - Viikon ruokaostokset

Lidlistä noin viikoksi ruokaa. Ostoskoria kerätessäni pidin teemana ruokia, jotka voi tehdä ilman pilkkomista. Siksi ostin tölkkipapuja ja pakastevihanneksia. Jos lisätyn suolan vähentäminen kiinnostaa ja et vielä tiennyt: Lidlistä löytyy hyvä valikoima tölkkipapuja ilman lisättyä suolaa.  Lidlissä oli vastikään vegaanituotteet paljon esillä, ainakin tammikuussa veganuaryn ja vegaanihaasteen aikaan. Hyvä on varmaan katsastaa myös tällainen WFPB-viikkokin, ihan omatoimisesti. Tämä voi mahdollisesti auttaa suunnittelemaan kauppareissuja jos aloittelet kokokasvisruokavaliota, tai etsit kasvistuotteista inspiraatiota noin muuten.  Tuli muuten aika luomuhenkiset ostokset tällä kertaa, Lidlissä se tuntui jotenkin helpolta aina valita. Ja mahtui budjettiinkin, jonka ajattelin olevan siinä 35-40 euroa. En ostanut mausteita tai mitään erikoisempia lisukkeita.  = 4,79 € Nämä kaikki pavut olivat ilman lisättyä suolaa, ja kaikki muut luomua paitsi kidneypavut. 380 g/prk nesteineen ja 230 g/prk val

WFPB - Ruokaostokset 40 € Lidlistä - Maaliskuu 3

Maaliskuun kolmannet ruokaostokset, n. 40 €  Kävin Lidlissä kahdesti. Ensin pari kassillista ja vähän reppuunkin. Toisella kerralla olin ohikulkumatkalla ja päätin ostella lisää. On vähempänä kantamisia sitten jonain toisena kertana, kun ei millään kerkiäisi tai jaksaisi. = 12,40 € Ohikulkumatkan ostokset: Riisiä kilo, 2 kg paseerattua tomaattia,  pikakaurahiutaleet 500 g,  4 kg perunaa,  pari sitruunaa. Ostoksia n.7,5 kg. Riisejä ja hiutaleita on kiva aina tuoda, kun on siihen sopiva hetki. Ei sitten käy ruokaa laittaessa niin että kaataa viimeiset riisit jotka loppuvat kesken, eikä ole uutta pussia valmiina. Tuo luomu paseerattu tomaatti mitä helmikuussakin Lidlistä innoissani ostin, olikin suolattua. En vain huomannut kerta kaikkiaan.  Hankala oli huomata ensin. Tomaattiin se lisätty suola uppoaa niin hienosti, ja sitten kun laittaa ison ruuan sinne se katoaa. Ihmeen maukasta vain ruoka, ja vähän erikoisen kitkerää. Saan nämä varmaan johonkin menemään, mutta hyvä tietää. Hyvä tilann

WFPB - Aamiainen - Kaurapaistos - Marjapiirakka

Sovelsin aamiaisideaa, joka kiertää nyt internetissä. Instagramissa oli video @smartgusto -tilillä . Jos kiire tulee, tämän yhdistelmän voi syödä paistamattakin. Täyttävää ruokaa. Hyvää kasvijogurtin kanssa. Isolle porukalle isompi määrä, mutta nyt yhden banaanin pannukakku oli pian syöty pois, ja pääsin testaamaan toisenkin version. Sen makeutin taatelilla.  Kaurapaistos banaani kuorittuna ja muusattuna 1,5 dl kaurahiutaleita 1,5 dl kauramaitoa  marjoja ja rusinoita taatelia, halutessa, liotettua 180 C 25 - 30 min.  Paistoin lasivuoan kannessa, uunin keskitasolla. Ilman rasvaa tai leivinpaperia. Ei jäänyt kiinni astiaan, muuta kuin vähän reunoista. Astia puhdistui helposti. Maitona oli Oatly luomu kauramaito. Jos sulatat banaania pakkasesta, siihen on helppo pilkkoa taatelia ja antaa sulaa. Pieneksi pilkkomalla se sulaa banaanin sekaan, eikä tarvitse välttämättä blenderiä. Listassa mainittujen lisäksi laitoin omenoita. Vinkki: Omenat olisi kannattanut joko laittaa pienemmiksi tai pai

WFPB - Viisi ruokaideaa - Ilman pilkkomista - Lidlin 40 € ostoksista

Viisi ruokaideaa  40 euron Lidlin ostoksista , helmikuussa.  Ideat viikkosuunnitelman muodossa, maanantaista perjantaihin. Kaikkia aineksia ei tullut käytettyä, mutta jostain on aloitettava. Katsotaan mitä ruokia tuli.  Teemana ilman pilkkomista valmistuvat ruuat. Tai niin, että pystyy ainakin halutessaan laittamaan ilman pilkkomista. Bataateissa, perunoissa ja muissakin on aina optio paistaa kokonaisenakin.  Maanantai Kastike punaisista linsseistä, vihreistä pavuista ja tomaatista. Paseeratussa Lidlin tomaatissa olikin suolaa, joten ehkä muun merkkinen parempi.  Mausteena tyypilliset pastakastikemausteet, esimerkiksi 1 tl mustapippuri 0,5 tl chilijauho oregano, basilika persilja ketsuppi Ainekset haudutuspataan, ja peitin kiehuvalla vedellä. Annoin olla kiehumassa, ja lisäsin jossain vaiheessa myös paseeratun tomaatin. Keitin kunnes valmista. Pippuria ja chiliä maun mukaan, ettei tule liian tulista. Kokeilin myös rakuunaa ja savupaprikaa. Jostain syystä ei ihan niin hyvin toiminut täs

WFPB - Ruokaostokset 37€ - Maaliskuu 1 ja 2

Maaliskuun parin ensimmäisen viikon ruokaostokset. 37,22 €. Noin 40 euroa siis. = 5,38 € Persilja 1,29€, jälkiuunileipä 2,29€ ja ruskeat pavut 0,95 €/prk. Helppo paketti noin vitosella välipalatarvikkeiksi. Näistä tuli paputahnaleipiä .   Papuja leivän päälle, kokonaisena tai muusattuna. Persiljaa salaatiksi.  = 5,80 € Mämmi ja "kerma" lähi-Salen valikoimista. Sopivan paksua tuo soijamaito 2,25€ mämmin kanssa. Ostin pakastetun mämmin 3.55€. Pakastetun huonona puolena voi olla, että on rasiassa kuivunut reunoista.  Täysin tuoreen veroista oli silti tällä kertaa. Pakastetun mämmin ostamalla säästää ehkä noin euron, joten riippuu varmaan tilanteesta ottaako riski. Tässä mämmissä on lisättyä sokeria, mutta eri vaihtoehtoja löytyy myös ilman sitä.  Sivuhuomiona, tässä on nyt kunnon kuitueväät: Ruisleipä, pavut, ja mämmi. Jos papuihin ja rukiiseen ei ole tottunut, voi olla rankkaa vatsalle alussa.  Pienillä annoksilla kun aloittaa, voi onnistua ongelmitta. Jos malttaa.  = 2,63 € Ba

WFPB - Helppo aamiaispiirakka - Suolainen piirakka

Viimeisimmästä makeasta kaurapaistosaamiaisesta suolainen versio. Piti vähän muokata ideaa, mutta sain onnistumaan. Hyvää, pian syötykin, ja mikä parasta: saa heti aamusta käyttää ylijääneet perunamuusit pois. Kaurapuurokin on samassa.  Haarukan heilautuksella taikina on valmis, ja sitten vain kahvi/tee kiehumaan. Vesi kielellä odottelemaan. Tuoksu on täysin huumaava, varsinkin jos käyttää ripauksen kuivattua oreganoa ja basilikaakin. Tämä piirakka pysyi aika mehevänä. Melkein yhtä helppo syödä, kuin moni muukin aamiaistofukokkeli tai puuro. Aamiaispiirakka 1 dl perunamuusia 1 dl kaurahiutaleita 1 dl jauhoja esim. ruis, graham tai ohra 1 dl vettä ripaus suolaa ripaus sokeria Sekoita ainekset, tasoittele piirakkapohjaksi, ja esipaista uunissa 200 C n. 10 minuuttia. Lisää täytteet kuten tomaattia, pinaattia, papuja, sieniä ym. Paista sen jälkeen vielä n. 20 - 25 minuuttia, tai kunnes valmista. Jauhoina voi käyttää mitä tahansa: Grahamvehnää, ohraa, ruista. Käytin ruisjauhoja viimeksi, j

WFPB - Mary's Mini- dieetti - Kertaus: Mitä ei syödä - Ideat dieettiin

Ideoita peruna-Mary's Minin toteuttamiseen. Seitsemän kohtaa, ja ideakuvia.  Ensin kuitenkin lista, mitä dieetillä ei syöty. Kirjoitan listan omin sanoin ja miten olen tulkinnut, ja kannattaa tehdä taustatyötä.   Dr. McDougall.com:ssa  on englanniksi selostus ja ohjeet mitä syödä. Printattava muistilista. Usein kysytyt kysymykset  Q & A Hieman mistä dieetissä on kyse: Dr. McDougallin vaimo Mary kehitti dieetin. Kokeilivat ensin yksinkertaistaa ruokavaliota hetkeksi, ja heillä se toimi. Ihmiset olivat kuulemma kyselleet dieetin perään, koska pelkkä WFPB -ruokavalio ei ollut kaikille tarpeeksi. Tähän sitten tämä dieetti, jonka tarkoitus on tehdä syömisestä tylsempää, mutta ei sen huonompaa. Itse koen ettei tämä ole tylsä. Saa vain hermolepoa ruuanlaitosta, kun ei ole kuin yksi pääraaka-aine. 10 päivää, ja voisin tehdä vaikka vain 5 päivää tai 7 päivää. Tämä dieetti on  itselleni ainakin sellainen, että jos tulee jokin pieni virhe niin ok, se on silti WFPB. Jos virhe lipsahtaa, ni

WFPB - Paputahna - Leivänpäällinen - Ruskeat pavut

Paputahna ruskeista pavuista sopi hyvin ruisleivän päälle. Ripaus mustaa- ja maustepippuria antoi kivan säväyksen. Paputahnaleivät toimivat tosi hyvin nälkäisenä ulkoa tullessa. Hieman miedon makuista sinänsä, joten toisena hetkenä riippui enemmän taas, mihin muuhun ruokaan tahna vertautui.  Jos etsit leivänpäällisiä, tämä voi olla hyvin varteen otettava vaihtoehto. Pavut muusataan, maustetaan, ja tahna on jo saman tien valmista. Jääkaapissakin voi toki antaa tekeytyä, että mausteet heräävät.  Käytin tölkkipapuja. Papujen suola 0,45 g/100g. Suolattomia saa keittämällä itse, tai kannattaa tutkia tuoteselosteet. Lidlissä esim.  löytyy  joitain suolattomia. Valutin pavut siivilässä.  Tölkissä oleva neste oli aika paksua ja sitä oli melko vähän, joten voi olla sama muusata pavut  nesteineenkin - tahnan koostumuksen puolesta. Valutin kuitenkin, koska tein kahdessa erässä. Oli helppo lisätä nestettä erikseen. Laitoin jauhettua maustepippuria noin 1/4 tl ainakin ensin. Vetäydyttyään voi maist

WFPB - Ruokaostokset 40 € - Helmikuu 4, 160 €/kk

Helmikuun loput ruokaostokset. Yhteensä helmikuussa meni 160 euroa ruokaan. Ostosvinkkejä hiutaleisiin, perunoihin, sitruunoihin ja hilloihin, muiden ostosten lisäksi. = 11,93 € Perunaa 10 kg 6,99 €  Perunaa 5 kg,  4,39 € 0,88 €/kg Pikakaurahiutale 1,10 €/kg, 0,55 € / 500 g 10 kg Tyrnävän perunasäkissä oli Gala -perunoita. Näistä tulee myös hyvä perunamuusi. Jos ei lisää kaikkea keitinvettä, niin sana pottuvoi kuvaa sitä hyvin. Keltaista.  Toivoniemen tila-pussissa oli Aurum -perunoita. Aurum-perunoihin palataan vielä, koska näitä pystyi keitettynäkin säilyttämään jääkaapissa ja pakastamaan tosi hyvin tuloksin. Lounasrasioihin siis soveltuvia erityisesti. Xtra-pikahiutaleita ostin ajatellen, sopisivatko ne ehkä pannareihin ja muffinsseihin. Huomasin samalla, että nämähän ovat edullisiakin.  Xtra pikahiutaleet ovat tällä hetkellä, tänään, halvin puurohiutale Prismassa. Näillä pystyy palaamaan puuron kilohinnassa aikaan ennen inflaation etenemistä. 25 senttiä halvempia, kuin Kotimais

WFPB - Riisi ja herneet - Rakuuna-savupaprikakastike

Riisiä, herneitä ja kikherneitä. Kurkumalla riisistä sai keltaista, ja siinä on muitakin mausteita.  Raikkaat herneet ja kikherneet ovat itsessään jo maukkaita, ja niiden avulla ruoka on jo valmista.  Savupaprikasta ja rakuunasta syntyi nopea pieni kastike tomaattisoseeseen. Tarkkamakuinen voi erottaa riisistä paljon vivahteita, mutta mielestäni tuttuun tapaan se myös lopulta hotkaisi mausteet.  Kastike muuttui päätähdeksi. Edelleen herneet ja kikherneet loistivat. Värikäs annos. Tärkeää on myös rakenne.   Riisin mausteet  1/4 - 1/2 tl kurkumaa 1/4 tl sinappijauho 1/2 tl tilliä 1/4 tl mustapippurijauho 1/4 tl cayennepippuri 1-2 rkl sinappia Ohjeita: Mittaa riisi ja siihen vesi keitto-ohjeen mukaan, haluamasi määrä riisiä. Maustemitat ovat suuntaa antavia, voit laittaa rohkeammin tai hillitymmin. Vihreät pakasteherneet kannattaa keittää eri kattilassa, jotta voi noudattaa tarkasti niiden pussissa ohjeistettua keittoaikaa. Silloin ne pysyvät mahdollisimman vihreinä, eivätkä muutu harmaht