Tänään keitetään viiden minuutin riisipuuro hiutaleista, kattilassa ja mikrossa.
Jouluntunnelmaa sataa siis sinkuillekin ja niille, jotka eivät jaksa pitkällisiä puurokattilan vahtimisia.
Me tarkanmarkan puuroilijat keitämme riisipuuron joskus jopa pelkkään veteen, kun hurjalle päälle satumme.
Laitan noin litraan vettä noin 3 dl riisihiutaleita. Joskus joutuu lisäämään vettä.
5-10 minuuttia kun jaksaa siinä vähän olla kuulolla, sekoitellakin välillä, niin tulee hyvä.
Sitten kannen alle vielä hautumaan hetkeksi.

Jos puuro vähän ottaa pohjaan, niin äkkiä levyltä pois ja kansi päälle. Se saattaa vielä irrota, ellei ehtinyt kärähtää.
Keitin mikrossa kauramaitoon. Kyllähän se hyvää oli.
Unohdin lisätä suolaa ja sokeria, enkä edes huomannut ensin. Kauramaidossa oli jo valmiiksi 0,1 g suolaa per 100 ml.
Veteen keittäessä ei passaa unohtaa lisätä suolaa ja sokeria puuroon, tai muuten vetisyyden huomaa liian helposti. Makuasioita toki.
Jos keittäisin kasvimaitoon, valitsisin luomu kauramaidon siksi, ettei siinä ole lisättyä rasvaa. Ajatuksena on, ettei se ehkä palaisi pohjaan kovin helposti. Vahtiakin täytyykin tietysti.
Jos puuro menee jäähdyttyään kattilassa tönkkiin, lisään hanasta vettä ja vispilöin sekaisin.
Hyvää vaihtelua luumusopalle on aprikoosisoppa. Laitoin 100 g aprikooseja tuohon kattilaan. Pussi on 200 g.
Keitin niin vähässä vedessä kuin suinkin, ettei sopasta tulisi liian vetistä. Rikoin aprikooseja lastalla rikki kun ne olivat pehmenneet. Pitempi operaatio, kuin riisipuuron keittäminen, ja pitää tarkkailla ettei vesi haihdu.
Nämä luomuaprikoosit liikkuvat samoissa hinnoissa kuin marjatkin monesti, nyt oli Prismassa 12.45€/kg, 2,49€/pss.
Käytän luomuja varsinkin, koska ne ovat makeampia syödä. En ole Salesta löytänyt, mutta Prismasta ja S-marketista.
Sopan suurustaminen: Perunajauhoja tilkkaan kylmää vettä sekaisin, kattila pois hellalta, kaataminen tasaisena norona ja sekoitus, takaisin levylle ja antaa kerran pulpahtaa.
Perunajauhoja laitoin kolme kukkuraista teelusikallista. Makuasia, haluaako lurikkaa vai jänkkiä. Tästä tuli nyt melko tiivistä. Eipähän valu sinne tänne.
Marjasoppa tulee tosi nopeasti ellei jää keittelemään, varsinkaan kotimaisia marjoja. Ulkolaisia on pakko keittää pussin ohjeen mukaan.
Marjoja keittäessä vesi kuohuu helposti yli. Kokemusta on.
Lisään jäisiä mustikoita ja mansikoita soppaan kattilassa tai lautasella, että tulee vitamiineja.
Marjasoppaan joutuu monesti lisäämään sokeria, jotta siitä saa tarpeeksi hyvää.
Nyt herkuttelemaan. Kiitos kun luit!
Kommentit
Lähetä kommentti