Tänään keitetään riisiä, tehdään nopeasti vähän kastiketta ja katsotaan kaksi kirjavinkkiä.
Tavallisen pitkäjyväisen riisin kanssa laitan tomaattisosetta, erilaisia vihanneksia ja papuja.
Pippuria, misoa, ja yrttejä kuten persilja.
Jasmiiniriisiin laitan useimmiten maissia ja punaisia linssejä.
Harvemmin muuta, koska se on aromikasta valmiiksi.
Vettä alle puolitoista litraa. Vettä voi lisätä tarvittaessa, tai pitää kantta päällä jos haihtuu. Suunnitelmana oli, ettei keitinvettä tarvitse kaataa pois.
Lisäsin pakastevihanneksia, tomaattisosetta, persiljaa ja pippuria.
Jos vettä tulee liikaa ja riisit vielä lopussakin uivat, lisään vielä lyhyemmän keittoajan vihanneksia veden täyteen. Pakasteherneitä, maisseja tai papuja.
Minusta riisiä on vaikea saada maistumaan (ilman liemikuutioita). Kaikki mitä sinne laittaa, tuntuu vain katoavan.
Koen silti, että siitä saa vähemmän paakkuuntuvaa lisäilemällä kaikenlaista.
- raastettu porkkana
- kiinankaalta
- punaisia linssejä (voi laittaa riisiinkin, tai jättää pois)
- tomaattimurskaa
Tämä on vakioratkaisuni, kun loppu kiinankaali on jonnekin saatava. Voisi sille jotain muutakin keksiä toki. Esimerkiksi paistaa vokissa.
Maustekokoelma vaihtelee.
- 1 tl currymaustetta
- 1 tl oreganoa.
- 1/4 tl Inkivääriä
- chiliä
- jotain makeaa, kuten ketsuppi
Keittelen, lisään tomaattimurskat, ja kuumennan vielä. Suurustan grahamjauhoilla, mikäli on liian lurikkaa. Tästä voi tulla epähuomiossa iso kastike, kun tomaattimurska on jo 500g. Kevyttä ruokaa silti.
Nyt ne kirjat. Tein pienen tutkimusmatkan kirjastoon.
Vasemmalla on mielenkiintoinen kirja ihmislajin keittotaidon historiasta.
Richard Wrangham, Tulella kypsennetty, miten keittotaito teki meistä ihmisiä.
Hyvä kirja ihmisen evoluutiosta ja antropologiasta kiinnostuneelle. Kirjoittaja on biologisen antropologian professori, muun muassa.
Ja miten sattuikin: Sama kirjoittaja oli äskettäin Cheff AJ: n ohjelmassa haastateltavana. Tässä voisi yhdistyä nyt kaksi mielenkiinnon aihetta: ruokavalio ja antropologia.
Sitten oikeanpuoleinen. Kasvissyöjän ruutukokki, kirjoittaja Inga -Britta Sundqvist. Erittäin kätevä kirja. Ihan kuin kasvisten oma Wikipedia. Ainakin tästä voi saada ideoita.
Resepteissä kyllä oli oliiviöljyä, voita ja liemikuutioita. Ei kaikissa, ja oli siellä juomareseptejäkin ja mausteideoita.
Vaihekuvia, kasvilajien kuvia. Tofunteko, kasvimaitojen teko. Erilaiset viljat ja leivontakoulu. Pavut, pähkinät ja mausteet.
Ihan päätä huimaa sivuja käännellessä, että mistä edes lähtisi liikkeelle. Ainakin tutustumisen arvoinen, jos kaipaa kasviruokiin liittyvää selailtavaa.
Siinäpä ne. Kiitos kun luit, ja ihanaa päivää.
Huomenna jälleen luukun aika.
Luukku 1. Peruna
Luukku 2. Kaurapuuro
Luukku 3. Porkkanaletut
Luukku 4. Kaura-ateria
Luukku 5. Bataattikeitto, peltileipä ja kirjavinkki
Luukku 6. Ruskea kastike
Luukku 7. Riisipuuro
Luukku 8. Papusoppa ja helppo leipä
Luukku 9. Makaroni
Luukku 10. Pitsa
Luukku 11. Currymausteinen keitto
Luukku 12. Muffinssit
Luukku 13. Riisi ja kirjavinkit
Luukku 14. Mannapuurot
Luukku 15. Vihreä keitto
Luukku 16. Starch Blaster
Luukku 17. Maustekastikkeet
Luukku 18. Kaali ja riisi
Luukku. 19. Bataatti
Luukku 20. Rieskat, bataattikakut+keitto
Luukku 21. Hampurilaisateria
Luukku 22. Makaronilaatikko ja italiansalaatti
Kommentit
Lähetä kommentti
Hei! Koska liikkeellä on ollut roskapostibotteja nyt, laitoin kommentteihin valvonnan. Varsinkin öisin pidän sen asetuksena. Kiitos kommentistasi, julkaisen luettuani sen ja vastaan mahdollisimman pian :) T: Struggle