Tänään keitetään riisiä, tehdään nopeasti vähän kastiketta ja katsotaan kaksi kirjavinkkiä.
Tavallisen pitkäjyväisen riisin kanssa laitan tomaattisosetta, erilaisia vihanneksia ja papuja.
Pippuria, misoa, ja yrttejä kuten persilja.
Jasmiiniriisiin laitan useimmiten maissia ja punaisia linssejä.
Harvemmin muuta, koska se on aromikasta valmiiksi.
Vettä alle puolitoista litraa. Vettä voi lisätä tarvittaessa, tai pitää kantta päällä jos haihtuu. Suunnitelmana oli, ettei keitinvettä tarvitse kaataa pois.
Lisäsin pakastevihanneksia, tomaattisosetta, persiljaa ja pippuria.
Jos vettä tulee liikaa ja riisit vielä lopussakin uivat, lisään vielä lyhyemmän keittoajan vihanneksia veden täyteen. Pakasteherneitä, maisseja tai papuja.
Minusta riisiä on vaikea saada maistumaan (ilman liemikuutioita). Kaikki mitä sinne laittaa, tuntuu vain katoavan.
Silti siitä saa irtonaisempaa lisäilemällä kaikenlaista.
- raastettu porkkana
- kiinankaalia
- punaisia linssejä (voi laittaa riisiinkin, tai jättää pois)
- tomaattimurskaa
Tämä on vakioratkaisuni, kun loppu kiinankaali on jonnekin saatava.
Mausteet:
- 1 tl currymaustetta
- 1 tl oreganoa.
- 1/4 tl Inkivääriä
- chiliä
- jotain makeaa, kuten ketsuppi
Keittelen, lisään tomaattimurskat, ja kuumennan vielä. Suurustan grahamjauhoilla, mikäli on liian lurikkaa. Tästä voi tulla epähuomiossa iso kastike, kun tomaattimurska on jo 500g. Kevyttä ruokaa silti.
Kirjavinkit:
Vasemmalla on mielenkiintoinen kirja ihmislajin keittotaidon historiasta.
Richard Wrangham, Tulella kypsennetty, miten keittotaito teki meistä ihmisiä.
Hyvä kirja ihmisen evoluutiosta ja antropologiasta kiinnostuneelle. Kirjoittaja on biologisen antropologian professori, muun muassa.
Ja miten sattuikin: Sama kirjoittaja oli äskettäin Cheff AJ: n ohjelmassa haastateltavana. Tässä voisi yhdistyä nyt kaksi mielenkiinnon aihetta: ruokavalio ja antropologia.
Oikeanpuoleinen on Kasvissyöjän ruutukokki, kirjoittaja Inga -Britta Sundqvist. Ihan kuin kasvisten oma Wikipedia. Ainakin tästä voi saada ideoita.
Resepteissä kyllä oli oliiviöljyä, voita ja liemikuutioita. Ei kaikissa.
Oli juomareseptejäkin ja mausteideoita.
Vaihekuvia, kasvilajien kuvia. Tofunteko, kasvimaitojen teko. Erilaiset viljat ja leivontakoulu. Pavut, pähkinät ja mausteet.
Ihan päätä huimaa sivuja käännellessä, että mistä edes lähtisi liikkeelle. Ainakin tutustumisen arvoinen, jos kaipaa kasviruokiin liittyvää selailtavaa.
Siinäpä ne. Kiitos kun luit, ja ihanaa päivää.
Huomenna jälleen luukun aika.
- Luukku 1. Peruna
- Luukku 2. Kaurapuuro
- Luukku 3. Porkkanaletut
- Luukku 4. Kaura-ateria
- Luukku 5. Bataattikeitto, peltileipä ja kirjavinkki
- Luukku 6. Ruskea kastike
- Luukku 7. Riisipuuro
- Luukku 8. Papusoppa ja helppo leipä
- Luukku 9. Makaroni
- Luukku 10. Pitsa
- Luukku 11. Currymausteinen keitto
- Luukku 12. Muffinssit
- Luukku 13. Riisi ja kirjavinkit
- Luukku 14. Mannapuuro
- Luukku 15. Vihreä keitto
- Luukku 16. Starch Blaster
- Luukku 17. Maustekastikkeet
- Luukku 18. Riisi ja kaali
- Luukku 19. Bataatti
- Luukku 20. Rieskat, bataattikakut+keitto
- Luukku 21. Hampurilaisateria
- Luukku 22. Makaronilaatikko ja italiansalaatti
- Luukku 23. Ruskea risotto ja punakaali
- Luukku 24. Pasteijat ja tortut
Kommentit
Lähetä kommentti